فهرست مطالب

پژوهشهای سیاسی جهان اسلام - سال دوم شماره 3 (پیاپی 4، پاییز 1391)

نشریه پژوهشهای سیاسی جهان اسلام
سال دوم شماره 3 (پیاپی 4، پاییز 1391)

  • تاریخ انتشار: 1391/10/11
  • تعداد عناوین: 6
|
  • غلامرضا خواجه سروی، عباس فرهادی، ناهید قمریان صفحه 5
    این نوشتار بر اساس کارکردگرایی ساختاری و با تکیه بر نظریه کنش تالکوت پارسونز به عواملی که سبب کنش مسالمت آمیز اسلام گرایان مصر و کنش خشونت بار اسلام گرایان لیبی در جریان تحولات سال 2011 م. گردید، پرداخته است. بر اساس نظریه مذکور کارکرد خرده نظام های درون هر جامعه عامل عمده تاثیرگذار بر کنش افراد و جریان های موجود در آن جامعه بوده است. ما نیز همراه با نظریه پارسونز بر آن هستیم که وجود درگیری و منازعه در هر جامعه اجتناب ناپذیر بوده. اما کارکرد صحیح هر یک از خرده نظام ها و به ویژه شکل گیری جامعه مدنی در هر جامعه سبب کنش های مسالمت آمیز و عملکرد افراد و گروه ها در چارچوب جامعه مدنی و قوانین شده است. بر این اساس، بررسی عملکرد خرده نظام های درون هر یک از دو کشور مورد این مطالعه بوده است. فلذا بر اساس کارکرد یا بدکارکرد خرده نظام های سیاسی، اقتصادی، فرهنگی - اجتماعی و جامعه گی هر یک از این دو جامعه، کنش جریان های اسلام گرا نیز مسالمت آمیز یا خشونت بار بوده است.
    کلیدواژگان: اسلام گرایی، بیداری اسلامی، کارکردگرایی، مصر، لیبی
  • عنایت الله یزدانی، طالب ابراهیمی، الهه سرداری، راضیه صفادل صفحه 41
    جهانی شدن شبکه ای، به مثابه ساختار قدرت جدید اجتماعی، به کنشگران عربی و مصری، قدرت و پتانسیل کنش در مقابل ساختار حاکم پدرسالارانه مصری را داد. در انقلاب مصر، مردم بیش از هر چیز، امکانات نوینی را که روند جهانی شدن در اختیار بشر نهاده، به خدمت گرفتند. بر این اساس، در دنیای جهانی شده کنونی، مساله مرکزی، تاثیر بر افکار عمومی است و حلقه مرکزی بر این تاثیر، رسانه های جمعی و ارتباطات جهانی می باشند. جهانی شدن، این امکان را به وجود آورده که شبکه ارتباطات، تبدیل به عمل جمعی و حرکت جمعی شود. به این معنا، انقلاب کشور مصر، در فرایند جهانی شدن سود می جوید. در انقلاب مصر نیز شاهد بودیم که جوانان و شبکه ای عرب، چگونه خیابان های کشورهای عربی را به تسخیر خود درآوردند. لذا در فرایند انقلاب مصر می توان به نقش فناوری های نوین اطلاعات اشاره کرد و نقش آن را نادیده نگرفت.
    کلیدواژگان: انقلاب، مصر، جهانی شدن، اطلاعات، ارتباطات
  • سید جواد امام جمعه زاده، رئوف رحیمی، سید حسن حاتمی نسب صفحه 61
    نظریه هایی که ظهور نوعی جامعه جدید را در کشورهای صنعتی غرب پیش بینی می کردند از دهه های 1950 و 1960 که دوران رشد جنبش های اجتماعی مهم است، پدیدار می شوند. اهمیت این نظریه ها ناشی از آن است که در طرح نظریه پسامادی گرایی اینگلهارت که نقطه عطفی در تبیین تغییر نسلی در جوامع فراصنعتی تلقی می شود، موثر واقع شده اند. این مقاله با روش توصیقی تبیینی به بررسی گرایش جوامع فراصنعتی به ارزش های پسامادی گرایانه براساس نظریه اینگلهارت می پردازد. یافته های پژوهش حاکی از آن است که تغییرات نسلی، آموزش عالی و غیره مخصوصا در مواقعی که این جوامع در شرایط رونق اقتصادی به سر می برند در گرایش مردم به سوی ارزش های پسامادی گرایی (مانند حقوق انسانها، چگونگی زندگی، محیط زیست و...) موثر بوده است.
    کلیدواژگان: انقلاب خاموش، فراصنعتی، مادی گرایی، پسامادی گرایی، ارزش ها
  • سید محمد موسوی، حسینعلی توتی، سید محمدرضا موسوی صفحه 87
    این پژوهش با عنایت به نظریه سازه انگاری در پی پاسخ به این سوال می باشد که وقوع تحولات انقلابی در مصر و برکناری رژیم توتالیتر و سکولار حسنی مبارک، چه تاثیری بر جایگاه رژیم صهیونیستی گذاشته است؛ به این نتیجه رسیده است که تغییر هویت مصر قبل از انقلاب به هویت اسلامی ضد صهیونیستی پس از انقلاب و فراهم شدن زمینه برای رشد و فعالیت جریان های اسلامی، منجر به انزوای بیشتر رژیم صهیونیستی در منطقه شده است. درواقع با از بین رفتن دیوار میان مصر و فلسطین اشغالی به عنوان حافظ امنیت رژیم صهیونیستی، تقاضای مردم مصر برای تجدید نظر اساسی در توافق نامه کمپ دیوید، موافقت مصر با عبور دو کشتی نظامی جمهوری اسلامی ایران از کانال سوئز و همچنین مواجه شدن مصر با چالش امنیتی در کرانه باختری از رهگذر آشتی فتح و حماس، امروز می توان گفت رژیم صهیونیستی در پی بیداری اسلامی در مصر و با از دست دادن مهمترین شریک خود در زمینه مسائل امنیتی، بیش از هر زمان دیگری، خود را برای ورود به مرحله بعدی یعنی بحران جدی هویتی و امنیتی آماده می کند. در این پژوهش برای پاسخ گویی به سوال اصلی از روش استقرایی استفاده شده است.
    کلیدواژگان: مصر، بیداری اسلامی، رژیم صهیونیستی، سازه انگاری
  • محمدرضا حاتمی، هادی زرگری صفحه 113
    این مقاله با توجه به اهمیت استقلال جنوب سودان در سال 2011 میلادی و تجزیه یکی از بزرگ ترین کشورهای آفریقایی و اسلامی، با در نظر داشتن این امر که در استقلال و جدایی جنوب سودان دو دسته عوامل و بازیگران داخلی و خارجی نقش آفرین بوده اند، در پی ریشه یابی و فهم عملکرد عوامل و بازیگران خارجی در استقلال این بخش از خاک سودان و چگونگی نقش آفرینی این بازیگران، با توجه به اهمیت و میزان نقش آفرینی آنها است. در این رابطه احتمال بهره برداری از موقعیت ژئوپلیتیکی این کشور تازه مستقل توسط قدرت های منطقه ای و فرامنطقه ای در ناحیه ای که مسلمانان و مسیحیان قاره افریقا همجوار یکدیگرند، بر اهمیت این موضوع افزوده است و یکی از ابعادی است که انگیزه بازیگران خارجی در ایفای نقش در روند جدایی جنوب سودان را نیز نشان می دهد. همچنین در این مقاله، با تشریح منازعه جنوب و شمال سودان از زمان استقلال سودان تا آغاز قرن جدید، سیاست خارجی دولت عمرالبشیر در قبال موضوعات منطقه ای، و انگیزه ها و منافع سیاست خارجی امریکا در قبال سودان و کل منطقه بیان خواهد شد. بررسی ها نشان می دهد از زمان استقلال سودان در دهه 1950 میلادی به استثنای یک دوره کوتاه صلح در دوران ریاست جمهور جعفر النمیری، این کشور دچار بحران جنگ داخلی بین شورشیان جنوب با هدف استقلال با دولت مرکزی این کشور بوده است. ولی در آغاز قرن جدید اعمال فشار امریکا بر دولت سودان و حمایت آن و برخی رقبای منطقه ای سودان مانند اوگاندا، کنیا، لیبی و مصر از شورشیان جنوب این کشور و همچنین انگیزه آنها در کنترل ذخایر انرژی این بخش از سودان در کنار کمک های مالی و اطلاعاتی رژیم صهیونیسیتی به شورشیان با توجه به تمایلات اسلام گرایانه دولت سودان و عدم همراهی آن با سیاست های منطقه ای این کشورها، باعث تسریع روند استقلال و جدایی بخش جنوبی سودان از دولت مرکزی آن شد.
    کلیدواژگان: سودان، جنوب سودان، استقلال، بازیگران خارجی، امریکا
  • احمدرضا شاه علی صفحه 143
    پس از پیروزی انقلاب شکوهمند اسلامی که به حاکمیت استبداد در ایران پایان داد، تسخیر لانه جاسوسی آمریکا درتهران موجب پایان استیلای استعمار بر امور کشور شد.
    این واقعه به دلیل اهمیت و بازتاب های فراوان داخلی و خارجی، فعالان سیاسی و احزاب و گروه های مختلف را در سراسر کشور مجبور به موضع گیری شفاف کرد. پرسش اصلی که در این مقاله به آن پاسخ داده می شود، این است که واقعه تسخیر لانه جاسوسی چه تاثیری بر جریان های سیاسی داخلی کشور داشت و پیامدهای این رویداد برای آنها چه بود؟
    در این راستا، دیدگاه های گروه ها و احزاب سیاسی مختلف بررسی شده و مشخص می گردد که رویداد تسخیر لانه جاسوسی باعث اعلام مواضع واقعی و نگرش کلان افراد و گروه ها منسوب به نظام جمهوری اسلامی و پالایش نظام سیاسی کشور شد. نتیجه منطقی این روند، حذف تفکرات چپ و راست غیراسلامی و التقاطی، جوان گرایی و کنترل تدریجی پست ها و مناصب حساس سیاسی از سوی نیروهای اصیل انقلابی، افزایش اعتماد به نفس و خودباوری آنان و در نهایت تقویت همگرایی و وحدت ملی در جامعه ایران بود. در واقع نیروهای انقلابی پیروی خط امام با تسخیر لانه جاسوسی موجب تصحیح مسیر جمهوری اسلامی شده و از انحراف آن جلوگیری کردند.
    کلیدواژگان: لانه جاسوسی، ایالات متحده آمریکا، انقلاب دوم، امام خمینی، لیبرالیسم
|
  • Dr. Gholamreza Khajehsarvi, Abbas Farhadi, Nahid Ghamaryan Page 5
    This article is based on structural functionalism and relying on the action theory of Talcott Parsons, and describes factors caused nonviolent action of Islamists in Egypt and Libya’s Islamists violent actions during the events of 2011. The theory argues that the function of subsystems within the community is the major factors that influence the actions of individuals in society. We also agree with Parsons Theory that the conflicts in society are inevitable; however the proper function of sub-systems, and in particular the formation of civil society in communities cause nonviolent actions and greater performance of individuals and groups within civil society. Accordingly the performances of the sub-systems in both countries were assessed. Findings indicated that the functions of political, economic and cultural sub-systems led to nonviolent or violent actions of Islamism movements.
    Keywords: Islamism, Islamic Awakening, functionalism, Egypt, Libya
  • Dr. Inayatullah Yazdani, Taleb Ebrahimi, Elahe Sardari, Raziyeh Safadel Page 41
    Global network, as a new social power structure, grants to the Arabic and Egyptian actors a potential action against the patriarchal structure of the Egyptian. In Egypt revolution, people more than anything else, recruited the new facilities that the process of globalization, has founded in human hands. Accordingly, in a globalized world, the main issue is to influence the public opinion, which the principal loop is mass media and global communication. Globalization has created the possibility that the network connection is transformed into a mass movement. In this way, Egypt’s revolution, gains benefits of globalization. In Egypt’s revolution we witnessed how young Arabs acptured the streets of Arab countries. Therefore, the role of new technologies in Egyptian revolution cannot ignore.
    Keywords: Revolution, Egypt, globalization, information, connections
  • Dr. Seyed Javad Emamjomehzadeh, Rauf Rahimi, Sayyed Hassan Hatami, Nasab Page 61
    Theories anticipating the emergenc of new societies in industrializedwest appeared during 1950s and 1960 s, the flourishing era of important social movements. The importance of these theories is due to their effective role in developing Ingelhart's theoryof post-materialism which was a turning point in explaining generational changes in post industerial societies.Having utilized a descriptive-analytic method, the researchersexaminethe inclinationof post-industrial society to post-materialism values based on Ingle hart theory. Findings show that generational change, high education and etc;especially when economy is booming, have had great effect on peoplestendency forpost-materialism values such as human rights, life style, protecting enviroment and etc.
    Keywords: Silent revolution, post, Industrial, Materialism, post, Materialism, Values, Change
  • Dr. Seyed Mohammad Mousavi, Hoseinali Tooti, Seyed Mohammadreza Mousavi Page 87
    This research with regards to the theory of constructivism sought to answer the question if the Egyptian revolution and oust the secular totalitarian regime of Hosni Mubarak has effect on the position of the Zionist regime. Findings indicated that after the revolution, the identity of Egypt transformed to the anti-Zionist Identity, and providing context for the growth of the Islamic movement, led to the isolation of the Zionist regime in the region. Indeed, the destruction of the barrier between Egypt and the Palestinian Authority, as security for the Zionist regime, the demand of Egyptian people to revisions in the Camp David agreement, and Egypt agreement to passing Iranian military ships of the Suez Canal and the security challenges of Egypt after the reconciliation deal of Fatah and Hamas in the West Bank; caused the Zionist regime to encounter with the loss of an important partner on security issues, and prepare themselves to enter to a serious crisis of identity and security. In present study the inductive method was used to answer the questions.
    Keywords: Egypt revolution, Islamic awakening, The Zionist regime, constructivism, Identity, security crisis
  • Dr. Mohammadreza Hatami, Hadi Zargari Page 113
    In this paper by considering the importance of the independence of South Sudan in 2011 and the breakup of one of the largest African countries, and considering the influence of two main factors including internal and foreigner factors in the process of South Sudan independence, is seeking to understand the influence of these factors on the independence of South Sudan. Present paper attempts to describe several issues related to Sudan including the conflict in southern Sudan and northern Sudan since independence until the beginning of the new century, Bashir’s government policy towards regional issues, and the motives and interests of America's foreign policy toward Sudan and the entire region. Findings of this study showed that since Sudan's independence in the 1950s, except for a brief period of peace during presidency of J. Alnmyry, was involved in the crisis of civil war between southern rebels and the central government. However several factors such as the pressure of America on the Sudanese government at the beginning of the current century, support of southern rebels by various countries such as US, Uganda, Kenya, Libya and Egypt, and the motivation to control the energy resources of Sudan, the financial and informational supports of southern rebels by the Zionistic regime, and lack of association between Sudan's Islamist government with regional policies of other countries resulted in accelerate the process of independence and separation of southern Sudan from the central government.
    Keywords: Sudan, southern Sudan, Foreign Factors, Independence, America
  • Dr. Ahmadreza Shahali Page 143
    After the victory of glorious Islamic revolution that ended autarchy in Iran, the seizure of U.S espionage den in Tehran led to abolishment of colonial domination over the country's affairs. The importance and various domestic and foreign reflections of this incident forced political activists, parties and different groups across the country to take clear stances. The main question to be answered in this paper is that the impact and consequences of this event on Iranian domestic political events.In this regard different viewpoints of political parties and groups evaluated. The result showed that the seizure of U.S espionage den in Tehran cause to disclosure the real positions and attitudes of individuals and major groups linked to the Islamic Republic of Iran and also led to the refinement of domestic political system. The logical outcome of this process includes: elimination of rightist and leftist non-Islamic, eclectic thoughts, gradual control of politically sensitive posts by genuine revolutionary youths, increase of their self-esteem and self-confidence and ultimately strengthen national integration and unity of the Iranian society. In fact, by seizure of U.S espionage den in Tehran, the revolutionary forces who followed the path of Imam, corrected the route of Islamic Republic and prevented its deviation.
    Keywords: Espionage den, U.S, Second Revolution, Imam Khomeini, Liberalism