فهرست مطالب

نشریه رهیافتی نو در مدیریت آموزشی
سال سوم شماره 4 (پیاپی 12، زمستان 1391)

  • تاریخ انتشار: 1391/12/22
  • تعداد عناوین: 12
|
  • حمید احسانی قدس، میر محمد سید عباس زاده صفحات 1-20
    هدف اصلی این پژوهش، بررسی رابطه بین مولفه های سازمان یادگیرنده (از دیدگاه پیتر سنگه) با خلاقیت و نوآوری دبیران دبیرستانها و مراکز پیش دانشگاهی شهر بیجار بود. روش این پژوهش، توصیفی از نوع همبستگی است. جامعه آماری پژوهش، شامل210 نفر دبیر زن و مرد مدارس متوسطه و پیش دانشگاهی سطح شهر بیجار بوده، که با استفاده از روش نمونه گیری تصادفی طبقه ای تعداد 135 نفر به عنوان نمونه انتخاب شدند. برای گردآوری داده ها از پرسش نامه های سازمان یادگیرنده با 28 گویه و پرسشنامه خلاقیت و نوآوری با 18 گویه استفاده شد. ضرایب پایایی این پرسش نامه ها با استفاده از روش آلفای کرونباخ محاسبه و به ترتیب 91/0 و 72/0 بدست آمده است. بررسی داده های گردآوری شده با استفاده از آزمون های همبستگی پیرسون و رگرسیون چندگانه به روش گام به گام انجام شد. نتایج پژوهش نشان داد که: (الف) بین سازمان یادگیرنده با خلاقیت و نوآوری دبیران در سطح اطمینان99/ 0رابطه مثبت و معنی دار وجود دارد. (ب) بین مولفه های سازمان یادگیرنده با خلاقیت و نوآوری دبیران همبستگی مثبت معنی دار وجود دارد. (ج) از بین مولفه های سازمان یادگیرنده، مولفه های یادگیری تیمی و قابلیت شخصی، توان پیش بینی متغیر خلاقیت و نوآوری را دارند.
    کلیدواژگان: سازمان یادگیرنده، خلاقیت و نوآوری، مدارس متوسطه
  • مرضیه مختاری، مژگان امیریان زاده، عباس قلتاش صفحات 21-35
    هدف از این پژوهش، توصیف رابطه عدالت و تعهد سازمانی با بهره وری شغلی دبیران شهر مرودشت بوده است. روش پژوهش توصیفی، از نوع همبستگی بوده است. جامعه مورد پژوهش، دبیران زن در دوره متوسطه (دخترانه) شهر مرودشت بوده اند که با روش نمونه گیری تصادفی ساده و با استفاده از جدول کرجسی و مورگان تعداد 105 نفر دبیران انتخاب شدند. برای گردآوری داده ها از پرسشنامه های استاندارد عدالت سازمانی مورمن و تعهدسازمانی آلن و مایر و بهره وری اچیو استفاده شده است. پایایی ابزار با استفاده از آلفای کرونباخ محاسبه و به ترتیب 73/ و90/ و83/ می باشد. برای تجزیه و تحلیل داده ها از روش های آماری ضریب همبستگی پیرسون و ضریب رگرسیون چندگانه استفاده شده است، که نتایج حاصل نشان داد بین عدالت سازمانی و تعهد سازمانی با بهره وری رابطه معنی داری وجود دارد، بین مولفه های عدالت سازمانی با بهره وری رابطه معنی داری وجود دارد و بین مولفه های تعهد سازمانی با بهره وری رابطه وجود دارد.
    کلیدواژگان: عدالت سازمانی، تعهد سازمانی، بهره وری شغلی
  • ناصر شیربگی، نعمت الله عزیزی، محمد امجد زبردست، رقیه نصرتی سرایدشتی صفحات 37-50
    این پژوهش، با هدف بررسی رابطه خود-کارآمدی با اثربخشی رهبری در بین مدیران مدارس استان گیلان در سال تحصیلی 89-1388 انجام گرفته است. روش انجام پژوهش، توصیفی- پیمایشی از نوع همبستگی و جامعه آماری، شامل تمامی مدیران و دبیران مدارس دولتی متوسطه استان گیلان بوده است. نمونه انتخاب شده در برگیرنده تعداد 230 نفر مدیر و 690 نفر دبیر بود که با استفاده از روش نمونه گیری طبقه ای متناسب با حجم انتخاب شد. ابزار اندازه گیری دو پرسشنامه محقق ساخته شامل 49 پرسشی خود-کارآمدی و 48 پرسشی اثربخشی رهبری بود. با استفاده از ضریب آلفای کرونباخ، پایایی 87/0 برای پرسشنامه خود-کارآمدی و 86/0 برای پرسشنامه اثربخشی رهبری به دست آمد. به منظور تجزیه و تحلیل داده ها از روش های آماری ضریب همبستگی پیرسون، آزمون t، تحلیل واریانس و رگرسیون چند متغیره سلسله مراتبی استفاده شده است. نتایج نشان داد که، همبستگی معناداری بین خود-کارآمدی مدیران متوسطه استان گیلان و اثربخشی رهبری وجود دارد. نتایج نشان داد که، از لحاظ جنسیت تفاوت معناداری بین خود-کارآمدی مدیران وجود ندارد. اما سابقه مدیریت باعث تفاوت معناداری بین میانگین ها گردید. به علاوه، نتایج نشان داد در خصوص اثربخشی مدیران با توجه به جنسیت و سابقه مدیریت نیز تفاوت معناداری وجود ندارد. هم چنین نتایج پژوهش حاکی از آن بود که تفاوت معناداری بین مقدار خود-کارآمدی مدیران و رشته تحصیلی و منطقه محل خدمت وجود دارد.
    کلیدواژگان: مدیران مدارس، خود، کارآمدی، اثربخشی رهبری، دوره متوسطه
  • حسین حاتمی صفحات 51-65
    هدف از این پژوهش، بررسی تاثیر تفویض اختیار بر بهره وری منابع انسانی منطقه یک دانشگاه آزاد با استفاده از مدل هرسی وگلد اسمیت بود. روش پژوهش، توصیفی از نوع زمینه یابی بوده است. حجم جامعه مورد پژوهش 2720 نفر می باشد که از این تعداد 272 نفر به عنوان نمونه پژوهش از راه نمونه گیری طبقه ای تصادفی انتخاب شدند. از پرسشنامه هرسی وگلد اسمیت جهت جمع آوری داده ها استفاده شد. تجزیه و تحلیل داده ها در دو سطح آمار توصیفی و آمار استنباطی صورت گرفته است، که نتایج بدست آمده نشان می دهد که بین تفویض اختیار با برخی ازمولفه های بهره وری شامل: توانایی، حمایت سازمان و اعتبار قوانین و تصمیمات سازمان رابطه مستقیم و معنی داری وجود دارد، و بر این اساس مشخص گردید که افزایش و کاهش مقدار تفویض اختیار منجر به افزایش و کاهش بهره وری نیروی انسانی می گردد.
    کلیدواژگان: تفویض اختیار، بهره وری، منابع انسانی، مدل هرسی وگلد اسمیت
  • الهام حیدری، رحمت الله مرزوقی صفحات 67-84
    هدف از این پژوهش، بررسی سبک های عمومی تصمیم گیری مدیران دانشگاه شیراز بود. روش پژوهش، توصیفی از نوع پیمایشی بود. جامعه آماری پژوهش نیز شامل تمامی مدیران دانشگاه شیراز بوده است که با استفاده از روش نمونه گیری طبقه بندی تصادفی تعداد 116 انتخاب شدند. حجم نمونه به وسیله جدول مورگان تعیین گردید. ابزار پژوهش، پرسشنامه سبک های عمومی تصمیم گیری مدیران اسکات و بروس (1995) بود که روایی و پایایی آن محاسبه گردید، و نتایج حاکی از روایی و پایایی مطلوب پرسشنامه بود. به منظور تحلیل داده ها از تحلیل واریانس طرح های تکراری، تی، گروه های مستقل، تحلیل واریانس یک سویه و همبستگی پیرسون استفاده شد. نتایج نشان داد که سبک غالب تصمیم گیری مدیران دانشگاه شیراز، سبک تصمیم گیری آنی است. یافته ها حاکی از آن است که در هیچ یک از سبک های تصمیم گیری بین مدیران بر اساس رشته تحصیلی و جنسیت تفاوت معناداری وجود ندارد، اما بین مدیران با سوابق گوناگون در سبک تصمیم گیری شهودی تفاوت معنادری وجود دارد. در حالی که در دیگر سبک ها این تفاوت مشاهده نگردید. هم چنین بین سبک های تصمیم گیری عقلانی و وابستگی، آنی و شهودی و اجتنابی و وابستگی رابطه معناداری وجود دارد.
    کلیدواژگان: تصمیم گیری، سبک های عمومی تصمیم گیری، مدیران، دانشگاه شیراز
  • سوسن سهامی، مهدی قیصری، زهرا عباسی صفحات 85-97
    هدف از این پژوهش، بررسی نگرش دبیران و کارشناسان آموزش متوسطه نسبت به عملکرد دانش آموختگان رشته مدیریت و برنامه ریزی آموزشی و دانش آموختگان سایر رشته های تحصیلی شاغل در پست مدیریت دبیرستان های شهر شیراز بوده است. روش پژوهش مورد استفاده، توصیفی- پیمایشی و علی– مقایسه ای بوده، جامعه آماری این پژوهش، تمامی مدیران دبیرستان های دولتی شیراز و دبیران مربوطه و هم چنین کارشناسی آموزش متوسطه نواحی چهارگانه شیراز بوده است، که با استفاده از روش تصادفی طبقه ای 75 مدیر و با استفاده از روش تصادفی ساده 375 دبیر انتخاب شده اند. تعداد کارشناسان آموزش متوسطه نواحی چهارگانه آموزش و پرورش شیراز 15 نفر بودند، که به خاطر افزایش اعتبار یافته ها، از همه آنها مصاحبه بعمل آمده است. و از سه ابزار پرسشنامه محقق ساخته ویژه دبیران، مرکب از 55 پرسش بسته پاسخ طیف لیکرت، مصاحبه نیمه سازمان یافته با کارشناسان آموزش متوسطه و اسناد و مدارک پیشرفت تحصیلی دانش آموزان، استفاده شده است. برای تجزیه و تحلیل داده ها در سطح آمار توصیفی از شاخص های فراوانی، درصد میانگین، انحراف معیار و در سطح آمار استنباطی از آزمون-های تحلیل واریانس چند متغیری، تحلیل واریانس عاملی، رگرسیون چند متغیری استفاده شده است. نتایج حاصل از تجزیه و تحلیل یافته ها نشان داد که اگر چه تفاوت هایی بین عملکرد مدیران دانش آموخته رشته مدیریت و برنامه ریزی آموزشی و مدیران دانش آموخته سایر رشته های تحصیلی در مهارت های رهبری، انسانی، آموزشی، اداری– مالی و پیشرفت تحصیلی دانش آموزان آنها وجود دارد، اما این تفاوت ها در سطح پنج صدم (P<0/05) معنادار نمی باشد. نتایج حاصل از بررسی پرسشهای مربوط به متغیرهای جمعیت شناختی مدیران نیز نشان داد که از میان متغیرهای جنسیت، سابقه خدمت و سابقه مدیریت، تنها متغیر جنسیت بر عملکرد مدیران در زمینه پیشرفت تحصیلی دانش آموزان آنها تاثیر معناداری داشته است.
    کلیدواژگان: نگرش دبیران، کارشناسان، عملکرد مدیران، مدیریت و برنامه ریزی آموزشی
  • محمدرضا سرمدی، محمدحسن صیف، احمد رستگار، مهرزاد سعیدی کیا صفحات 99-127
    این پژوهش، به بررسی تاثیر باورهای تعلیم و تربیتی و ویژگی های شغل و فناوری بر تمایل به استفاده از آموزش تحت وب در بین اعضای هیئت علمی دانشگاه پیام نور پرداخته است. بدین-منظور تعداد 343 نفر از اعضای هیئت علمی دانشگاه پیام نور شاغل در استان های یزد، آذربایجان شرقی، خراسان رضوی، خوزستان و فارس به روش نمونه گیری خوشه ایچند مرحله ای انتخاب و پرسشنامه پژوهش بین ایشان توزیع گردید. روایی پرسشنامه با استفاده از روایی محتوایی و نظر متخصصان مورد تایید قرار گرفت و پایایی ابزار سنجش نیز با معیار اندازه آلفای کرونباخ محاسبه گردید و مشخص شد که ابزار سنجش از پایایی قابل قبول (بالای 7/0) برخوردار است. پس از توزیع و جمع آوری پرسشنامه ها، جهت تجزیه و تحلیل داده ها از بسته نرم افزاری SPSS19 و لیزرل استفاده شد. در ابتدا، جهت حصول اطمینان از مناسب بودن روش تحلیل مسیر کجی و کشیدگی داده ها و ضریب همبستگی بین متغیرها محاسبه گردید. با توجه بوجود همبستگی بین متغیرهای پژوهش و قرار داشتن ضرایب کجی و کشیدگی در سطح قابل قبول (بین 1- و 1+) و اطمینان از نرمال بودن توزیع داده ها، تحلیل مسیر انجام شده و فرضیات اصلی پژوهش آزمون گردیدند. نتایج پژوهش حاکی از آن بود که باورهای تعلیم و تربیتی، ویژگی های شغل و ویژگی-های فناوری تاثیر معنی داری بر قصد استفاده از آموزش تحت وب در بین اعضای هیئت علمی دانشگاه پیام نور داشتند.
    کلیدواژگان: باورهای تربیتی، فناوری شغل، یادگیری تحت وب
  • فائزه ناطقی، محمد سیفی، نفیسه فیجانی صفحات 129-146
    هدف از این پژوهش، بررسی اثربخشی طرح ارزشیابی توصیفی در رابطه با پیشرفت تحصیلی و سلامت روان دانش آموزان پسر پایه چهارم ابتدایی شهر اراک در سال تحصیلی 90-89 بوده است. روش پژوهش، توصیفی و از نوع علی مقایسه ای است. در این پژوهش، 60 نفر دانش آموز پسر پایه چهارم ابتدایی مشمول طرح ارزشیابی توصیفی شهر اراک به عنوان گروه آزمایش و 60 نفر دانش آموز پایه چهارم مدرسه ای هم سطح مدرسه مشمول طرح به عنوان گروه گواه انتخاب شدند. ابزارهای اندازه گیری مورد استفاده در این پژوهش، آزمون پیشرفت تحصیلی استاندارد در سه درس فارسی، ریاضی و علوم و پرسشنامه 30 ماده ای راتر مربوط به سلامت روان بودند. به منظور تجزیه و تحلیل داده ها در این پژوهش، از شاخص های آمار توصیفی و آزمون تی استفاده شده است. یافته های پژوهش نشان داد که پیشرفت تحصیلی دانش آموزان مشمول طرح ارزشیابی توصیفی از دانش آموزان مشمول طرح ارزشیابی سنتی بیش تر بوده است و سطح سلامت روان دانش آموزان پسر مشمول طرح ارزشیابی توصیفی از دانش آموزان پسر طرح ارزشیابی سنتی پایین تر می باشد.
    کلیدواژگان: ارزشیابی، ارزشیابی توصیفی، پیشرفت تحصیلی، سلامت روان
  • رسول داودی صفحات 147-161
    یکی از روش های توانمندسازی مدارس، مشارکت دهی دانش آموزان در فعالیت های آن می باشد، تا از این راه بتوان زمینه لازم را برای نهادینه سازی تفکر مشارکتی فراهم نمود. بدین-منظور در این مقاله عملکرد شورای دانش آموزی در مشارکت دهی دانش آموزان دوره متوسطه در فعالیت های مدارس شهر تهران و موانع فراروی آن بر اساس یک مطالعه پژوهشی مورد بررسی قرار گرفته است. روش پژوهش، به لحاظ هدف کاربردی و از نظر چگونگی گردآوری داده ها از نوع پژوهش های توصیفی- پیمایشی و همبستگی است. برای پاسخ به پرسش ها علاوه بر مطالعات نظری، با استفاده از روش نمونه گیری خوشه ایچند مرحله ای نظرات 1225 نفر از دانش آموزان به عنوان نمونه آماری از راه پرسشنامه های محقق ساخته در دو زمینه مقدار و موانع مشارکت جمع آوری گردید. با تحلیل داده ها از راه آمار توصیفی و استنباطی یافته ها نشان داد علیرغم کوشش های شورای دانش آموزی جهت مشارکت دادن دانش آموزان در فعالیت های مدارس، به گونه کلی مقدار مشارکت در سطح پایین بوده و در این راستا سه مانع قانونی، انگیزشی و مدیریتی رابطه معنی داری با مقدار مشارکت دارند.
    کلیدواژگان: عملکرد شورای دانش آموزی، مشارکت، موانع مشارکت، فعالیت های مدارس
  • سیدعلی کوشازاده، فریبرز رحیم نیا، حسین افخمی روحانی صفحات 163-187
    هدف از این پژوهش، شناسایی اثر تفکر راهبردی سازمانی بر بهبود عملکرد سازمان با در نظر گرفتن اعتماد به مدیران ارشد به عنوان یک پیشایند برای تفکر راهبردی سازمانی و نقش تعهد سازمانی به عنوان متغیر واسطه بی تفکر راهبردی سازمانی با بهبود عملکرد سازمان در بخش اداری دانشگاه فردوسی مشهد در سال 1390 بود. روش پژوهش، همبستگی و به گونه مشخص مدل یابی معادلات ساختاری مبتنی بر تحلیل مسیر بود. از جامعه کارشناسان و مدیران اداری نمونه گیری تصادفی طبقه ای انجام شد و پاسخنامه 151 پرسشنامه الکترونیکی تحلیل شد. تعداد گویه های پرسشنامه ها و پایایی متغیرها به روش آلفای کرونباخ بدین قرار بود: تفکر راهبردی سازمانی 10 گویه با آلفای 0.94، اعتماد به مدیران ارشد 3 گویه با آلفای 0.95، تعهد سازمانی 9 گویه با آلفای 0.90، و بهبود عملکرد سازمان 8 گویه با آلفای 0.87. روایی. پرسشنامه ها با بکارگیری پرسشنامه های روا شده در پژوهش های پیشین، اعمال اصلاحات خبرگان و تحلیل عاملی تایید شد. نتایج تحلیل مسیر با نرم افزار لیزرل نشان داد اعتماد به مدیران ارشد می تواند 0.67 از تغییرات تفکر راهبردی سازمانی، تفکر راهبردی سازمانی 0.40 از تغییرات تعهد سازمانی و 0.56 از تغییرات بهبود عملکرد سازمان، و تعهد سازمانی 0.21 از تغییرات بهبود عملکرد سازمان را پیش بینی کند.
    کلیدواژگان: اعتماد به مدیران ارشد، تفکر راهبردی سازمانی، تعهد سازمانی، بهبود عملکرد سازمان
  • ترانه عنایتی، فرشیده ضامنی، طلعت قربانی صفحات 189-205
    امروزه نقش پژوهش در پیشبرد اهداف نظام آموزشی کشور و متعاقبا دستیابی به توسعه امری انکار ناپذیر است، اما در عمل، شاهد عدم مشارکت فعال معلمان و دبیران به عنوان یکی از ارکان اصلی آموزش و پرورش، به این گونه فعالیت ها هستیم. بنابراین، این پژوهش با هدف شناسایی موانع انجام پژوهش به وسیله دبیران شهر بهشهر انجام شده است. روش پژوهش، توصیفی و از نوع زمینه یابی می باشد. جامعه آماری، تمامی دبیران زن دوره راهنمایی شهرستان بهشهر به تعداد 120 نفر بودند که در سال تحصیلی 1390-1389 به خدمت اشتغال داشتند. روش نمونه گیری سرشماری بود و برای گردآوری داده ها از پرسشنامه محقق ساخته با پایایی75/0استفاده شده است. روایی صوری و محتوایی پرسشنامه با بررسی نظر متخصصان موضوعی مورد بررسی قرار گرفت و تایید شد. جهت تجزیه و تحلیل سوالات ویژه پژوهش از روش های آمار توصیفی شامل میانگین و درصد، و آمار استنباطی شامل تحلیل عاملی، تی تک نمونه ای، تی گروه های مستقل و تحلیل واریانس استفاده شده است. یافته های مبنی بر تحلیل عاملی نشان داد که شش مانع اصلی در انجام پژوهش به وسیله دبیران شامل موانع مالی، فرهنگ پژوهش، سازمانی، عدم اعتماد به نتایج پژوهش، انگیزشی و پایگاه های داده ها می باشند. نتایج آزمون تی تک نمونه ای نشان داد که در حال حاضر تمامی موانع شش گانه در دبیرستان های شهر بهشهر در سطحی بالاتر از میانگین وجود دارند و بر عدم انجام پژوهش به وسیله دبیران تاثیرگذار هستند. هم چنین نتایج آزمون تی گروه های مستقل بیانگر تفاوت دیدگاه دبیران بر حسب سابقه انجام پژوهش در خصوص عامل سوم (سازمانی) و در پایان نتایج تحلیل واریانس بیانگر تفاوت دیدگاه دبیران بر حسب سابقه کار در عامل ششم (پایگاه های داده ها) بوده است.
    کلیدواژگان: موانع، پژوهش، فرهنگ، انگیزش، اعتماد، منابع مالی، پایگاه های اطلاعاتی
  • رضا زارعی، عبدالمجید اورنگی، احمد حج فروش صفحات 207-221
    این پژوهش، با هدف بررسی ملاک های مناسب برای گزینش دانشجو در دانشگاه های ایران از دیدگاه صاحبنظران (کارشناسان سازمان پژوهش و برنامه ریزی وزارت آموزش و پرورش) انجام شده است. با توجه به حضور تمام کارشناسان سازمان پژوهش و برنامه ریزی در این مطالعه، نمونه گیری صورت نگرفت. روش پژوهش، توصیفی و از نوع پیمایشی است. برای گردآوری داده های مورد نیاز از پرسشنامه ای که برای این منظور ساخته شد استفاده گردید. مقدار پایایی آن با استفاده از ضریب همسانی درونی برای نمرات دبیرستانی0.806، مهارت های شغلی 0.761، کنکور 0.804 و فعالیت های اجتماعی 0.810 برآورد گردید. برای تجزیه و تحلیل داده ها از شاخص های آماری فراوانی، درصد، میانگین، انحراف استاندارد، ضریب همسانی درونی، ضریب رابطه کرامرز، ضریب توافق کپا و آزمون تک نمونه ای کولموگروو- اسمیرنو استفاده شد. نتایج حاصل از این مطالعه حاکی از آن است که: کارشناسان در استفاده از نتایج امتحانات دوره متوسطه، مهارت های شغلی، فعالیت های اجتماعی دانش آموزان و کنکور برای گزینش دانشجویان نظرات متفاوتی دارند. این تفاوت در سطح کمتر از یکهزارم معنی دار است (P<0.001). به بیان دیگر کارشناسان تمایل دارند در گزینش دانشجو بجز کنکور سایر عوامل نیز مد نظر قرار گیرند و پذیرش دانشجو منحصر به یک عامل نباشد.
    کلیدواژگان: ملاک گزینش دانشجو، کنکور، آزمون ورودی دانشگاه ها
|
  • Pages 1-20
    The aim of this study was to explore the relationships between a learning organization)from Peter Senge’s point of view) and creativity and innovation of high school teachers in Bijar. The population of this correlational study comprised 210 male and female high school teachers from which a sample of 135 teachers was selected through stratified random sampling. For the purpose of data collection، a use was made of the learning organization questionnaire with 28 items and the creativity and innovation questionnaire with 18 items. The Cronbach’s Alpha reliability indexes of the questionnaires were 0. 91 and 0. 72 respectively. The results of data analyses employing Pearson product moment correlation and stepwise multiple regression indicated that: a. there was a positive relationship between the learning organization and the creativity and innovation of high school teachers،b. there was a significantly positive relationship between the components of learning organization and creativity and innovation of high school teachers، c. it was also revealed that from among the learning organization components team learning and personal mastery could predict the variable of creativity and innovation.
    Keywords: Learning organization, Creativity, innovation, Teachers, High school
  • Pages 21-35
    The Purpose of the present study was to examine the relationship of organizational justice and organizational commitment to job productivity of Marvdasht teachers. Research method was descriptive-correlational. The Population consisted of Marvdasht female high school teachers. A sample of 105 teachers was drawn using simple random sampling method based on Krejcie and Morgan’s sample size table. In order to collect data، a use was made of three questionnaires of organizational justice، organizational commitment، and job productivity. Cronbach’s Alpha reliability coefficients of the instruments were 0. 73، 0. 90، and 0. 83 respectively. Data analysis involved Pearson correlation and multiple regression. The results suggested that there was a significantly positive relationship among organizational justice، organizational commitment and job productivity. In addition، organizational justice and organizational commitment components positively correlated with job productivity.
    Keywords: Organizational justice, Organizational commitment, Job productivity, High school teachers
  • Pages 37-50
    The goal of this study was to investigate the relationship between high school principals’ self-efficacy and leadership effectiveness in Gilan in the school year 1388-1389. The population of this survey correlational research included all high school principals and teachers in Gilan. The study sample comprised 230 principals and 690 teachers selected through stratified sampling strategy. Two standardized questionnaires were used to assess self-efficacy and high school leadership effectiveness. The reliability indexes (Cronbach’s Alpha) of the instruments were 0. 87 and 0. 86 respectively. A use was made of independent t-test، Pearson correlation coefficient، ANOVA and hierarchical multivariate regression to analyze data. The results indicated that there was a positive correlation between the respondents’ level of leadership self-efficacy and leadership effectiveness. The principals’ management experience affected mean differences. There was no significant difference in principals’ effectiveness in regard to gender and experience. Additionally، It was revealed that there was a significant difference between the level of principals’ self-efficacy and their education and service location.
    Keywords: Self, efficacy, Leadership effectiveness, High school principals, Secondary education
  • Pages 51-65
    The research was to examine the effect of delegation of authority on productivity of human resources with the Herssi and Goldsmith model in the first region of Islamic Azad University. Delegation of authority is an event inside organizations and is accomplished under certain conditions according to which parts of decision-making and executive authority is delegated to lower lines. Delegation of effective authority is the best tool that administrators use to improve productivity. Productivity is an efficient criterion for evaluating the performance of these activates and efforts in various economic، social and cultural parts. The research methodology was descriptive. The study population included 2720 persons. A sample of 272 individuals was randomly selected through stratified sampling. In order to gather the data of this research the questionnaire of Herrsi and Goldsmith was used. The analyses of data were conducted in two levels of descriptive and inferential statistic، the results of which are as follows: there was a significant relationship among ability، organization support، law validity and organization decision and delegation of authority. It was concluded that based on the increase and decrease of the amount of delegating authority the productivity of the human resources would increase or decrease.
    Keywords: Delegate authority, Productivity, Human resources, Herssi, Goldsmith Model
  • Pages 67-84
    This study aimed at exploring the public decision-making styles of Shiraz University administrators. The study was a descriptive survey. The sample included 116 administrators who were selected using stratified random sampling. Sample size was determined in accordance with Morgan’s sample size table. In this research managers’ public decision making styles scale (Scott & Bruce، 1995) was used. Its validity and reliability were both assessed and were satisfactory. In order to analyze data a use was of repeated measures analysis of variance، independent t-test، one-way ANOVA، and Pearson correlation. The results indicated that spontaneous style was the most prevailing style of the administrators. In addition، there was no significant difference among the administrators as regards decision-making styles in relation to their education and gender. However، a significant difference was observed among them in relation to their experience regarding intuitive decision-making style. There were، also، significant relationships among rational and dependent، spontaneous and intuitive، and avoidant and dependent decision-making styles.
    Keywords: Decision making, Decision making styles, Administrator, Shiraz University
  • Pages 85-97
    The purpose of this study was to explore secondary education teachers’ attitudes toward graduates of educational administration، curriculum studies and other majors who are working as school principals in Shiraz. The research method was descriptive-survey and causal comp arative، and the population included all public school principals، administrators and teachers in secondary education in Shiraz. A sample of 75 principals and 375 teachers were selected using stratified and simple random sampling methods respectively. In addition، all 15 secondary education administrators in all 4 districts of education organization were interviewed. Research instruments were three Likert-scale questionnaires for teachers (55 items)، semi-structured interviews with administrators، and documents of students’ academic achievement. In order to analyze data a use was made of both descriptive statistics (frequency، percentage، mean، and standard deviation) and inferential statistics (ANOVA، factor analysis، and multiple regression). The results indicated that there was no difference between the performance of graduates of educational administration and curriculum studies and graduates of other majors. Further analysis of demographic variables suggested that only gender impacted significantly the principals’ performance as regards students’ achievement.
    Keywords: Teacher's attitude, Principal's performance, Educational administration
  • Pages 99-127
    The current study investigated the impact of pedagogical beliefs and job-technology characteristics on the intention to use web-based learning amongst the faculty members of Payame Noor University (PNU). To this end، 343 faculty members were selected using multi-stage cluster sampling method from PNU branches located in Yazd، Eastern Azerbaijan، Khuzestan، Fars، and Khorasan Razavi. They were administered a ques-tionnaire. Its content validity was established based on the the experts’ views and its reliability was assessed to be satisfactory (Cronbach Alpha=0. 7). Data were analyzed employing SPSS19 and LISREL softwares. Initially، the Kurtosis and Skewness of the variable distributions and their correlations were examined to see whether path analysis could be employed. The results showed that the variables were correlated and the Skewness and Kurtosis coefficients ranged from -1 to +1 (suggesting that the data had normal distribution). Then، the data were analyzed using path analysis. The results showed that pedagogical beliefs، job and thechnology characteristics exerted a significant impact on the intention to use web-based learning.
    Keywords: Web, based learning, Task, Technology, Job Characteristics, Technology Characteristics
  • Pages 129-146
    The present paper studied the effectiveness of Descriptive Evaluation Plan on the academic achievement and mental health of male 4th grader students of primary school in the school year 1389-90 in Arak. Research method was descriptive and causal-comparative. This study involved an experimental group of 60 students from schools، which applied Descriptive Evaluation Plan، and a control group of 60 students from regular schools. Research instruments included a standardized achievement test (Farsi، math and science) and Rutter’s 30-item questionnaire of mental health. In order to analyze the data a use was made of descriptive statistics and t-test. Research findings revealed that the academic achievement of the experimental group was significantly better than that of the control group. However، the students in the experimental group had a significantly lower level of mental health
    Keywords: Evaluation, Descriptive evaluation, Academic achievement, Mental health
  • Pages 147-161
    Involving students in School activities is one of the methods to empower schools in order to institutionalize the participatory thinking in students. The purpose of this article is to study student council’s performance and the obstacles it faces in involving students in school activities in Tehran city. Thus، the research questions were posed in line with the research aims. To answer the questions، besides a review of theoretical studies the views of 1225 students were solicited employing a questionnaire developed by the current researcher. The sample was drawn using stage cluster sampling method. The research method was descriptive-correlational with an applied orientation. Data analysis employing both descriptive and inferential statistics suggested that despite the efforts made by the student council، participation level was low، and in this respect، the legal، motivational and administrative obstacles had a significant relationship with the level of participation.
    Keywords: Student council performance, Participation, Participation obstacles, School activities
  • Pages 163-187
    The aim of this study was to explore the effect of organizational strategic thinking (OST) on organizational performance improvement (OPI) taking into account trust in management (TIM) as an antecedent for OST، and the role of organizational commitment (OC) as a moderator between OST & OPI in the administrative parts of Ferdowsi University of Mashhad in 1390. Research method was correlational and in particular، Structural Equation Modeling (SEM) based on path analysis. From among the administrative staff of Ferdowsi University of Mashhad 151 respondents were selected through stratified random sampling and were administered an electronic questionnaire. The number of items and the Cronbach’s alpha reliability indexes of the scales were as follows: OST 10 items (α=0. 94)، TIM 3 items (α=0. 95)، OC 9 items (α=0. 90)، OPI 8 items (α=0. 87). The validity of the instrument was established through a comparison with validated former questionnaires، applying the experts’ comments، and factor analysis. The results of path analysis using LISREL software revealed that TIM could predict 0. 67 of OST variance، OST could predict 0. 40 of OC variance and 0. 56 of OPI variance، and OC could account for 0. 21 of OPI variance.
    Keywords: Trust in management, Organizational strategic thinking, Orga¬nizational commitment, Organizational performance improvement
  • Pages 189-205
    Nowadays the role of research in advancing the goals of the educational system and subsequently achieving development goals is undeniable، but in practice، lack of active participation of teachers، as a key element of education، in these kinds of activities is witnessed. Thus، this study was motivated to identify the obstacles teachers in Behshahr face in undertaking research. The population (n=120) of this descriptive study included all female teachers of secondary school working in 1389-1390 selected through census. The research instrument was a questionnaire with a reliability of 0/75. Its face and content validity was reviewed and approved by subject experts. In order to analyze research questions، descriptive statistics and inferential statistical methods including factor analysis، t-test، and ANOVA were used. Results showed that the six main obstacles in doing research by teachers included the financial barriers، research culture، organizational barrier، lack of trust to research results، motivational factors and databases. The results also showed that all the six barriers are present and significant in the secondary school context in Behshahr. Further، teachers'' points of views on barriers to doing research were significantly different concerning the organizational barriers and databases depending on their research and work experience.
    Keywords: Barriers, Research, Culture, Motivation, Trust, Financial resources, Databases
  • Pages 207-221
    The goal of this study was to explore the university admission criteria in Iranian universities from the perspective of scholars and experts. A use was made of a questionnaire in this descriptive survey research. The internal consistency reliability indexes were 0. 806، 0. 76، 0. 804، and 0. 810 for high school، job skills، university entrance and social activities respectively. In order to analyze data a use was made of multiple statistics including percentage، mean، standard deviation، internal consistency coefficients، Kappa coefficient، and one-sample Kolmorogov-smirinov test. The results of this study indicated that the respondents had differential views on using high school exam results، job skills، social activities، and Konkor university entrance exam results to select students. In other words، experts advocated using multiple criteria along with the entrance exam results.
    Keywords: Student selection criteria, Entrance, University entrance exam