فهرست مطالب

Research Development in Nursing and Midwifery - Volume:10 Issue: 1, 2013

Journal of Research Development in Nursing and Midwifery
Volume:10 Issue: 1, 2013

  • تاریخ انتشار: 1392/03/01
  • تعداد عناوین: 12
|
  • اسماعیل حسین زاده، غلام رضا محمودی شن، محمد علی وکیلی، کاظم کاظم نژاد، محمدرضا محمدی، محمدحسین تازیکی، رحیم کهنسال، زهرا هژبری صفحه 1
    زمینه و هدف
    کما، یکی از عوارض مهمی است که در نتیجه ضربه های مغزی ایجاد می شود. کما، مکانیسم هوشیاری را به هم زده و توانایی افراد را برای پاسخ دهی به محیط اطراف کاهش می دهد. مطالعه حاضر با هدف تعیین تاثیر تحریکات شنوایی سازمان یافته توسط پرستار بر طول مدت کما در بیماران مبتلا به ضربه مغزی صورت گرفت.
    روش بررسی
    این مطالعه کارآزمایی بالینی بر روی 40 بیمار ضربه مغزی بستری در بخش مراقبت ویژه مرکز آموزشی- درمانی پنج آذر گرگان انجام شد. بیماران با تخصیص تصادفی وارد گروه کنترل و مداخله شدند. در گروه مداخله به مدت 10 روز، هر روز دو بار در شیفت- های صبح و شب به مدت 15 دقیقه با صدای پرستار مرد تحریک شنوایی شدند. سطح هوشیاری بیماران با ابزار GCS اندازه گیری شد و از نرم افزار SPSS و آزمون تی و آنالیز واریانس برای تجزیه وتحلیل استفاده شد.
    یافته ها
    میانگین سن در گروه مداخله 49/11±20/28 سال و در گروه کنترل 22/13±80/27 بود. میانگین سطح هوشیاری در صبح روز اول قبل از شروع مداخله، در گروه مداخله 68/0±95/5 و در گروه کنترل 68/0±95/5 بود و اختلاف معنی داری وجود نداشت. نتایج آزمون آماری نشان داد، درگروه تحریک شنوایی، بیماران از روز پنجم مطالعه از کما خارج شدند(19/1±25/8)، درحالی که در گروه کنترل در روز دهم مطالعه میانگین GCS 96/1±80/7 بود.
    نتیجه گیری
    نتایج پژوهش مبین این است که برگشت به هوشیاری بیماران گروه مداخله در مقایسه با گروه کنترل زودتر بود. بنابراین به نظر می رسد تحریکات شنوایی سازمان یافته به بازگشت سطح هوشیاری بیماران کمایی کمک کرده است.
    کلیدواژگان: تحریک شنوایی سازمان یافته، سطح هوشیاری، کما، ضربه مغزی، بخش مراقبت ویژه
  • حسین رحمانی انارکی، مهری فرهنگ رنجبر، علی اکبر عبدالهی، ناصر بهنام پور صفحه 10
    زمینه و هدف
    در تزریق زیر جلدی هپارین با وزن ملکولی پایین، واکنش -های موضعی از قبیل درد، هماتوم و کبودی دیده می شود که ارتباط مستقیم با شیوه نامناسب تزریق دارد. این مطالعه با هدف تعیین تاثیر طول مدت تزریق زیر جلدی انوکساپارین سدیم برشدت درد و اندازه کبودی محل تزریق در بیماران انجام شده است.
    روش بررسی
    این مطالعه تجربی بر روی 36 بیمار تحت درمان با آناکسوپرین60 میلی گرم زیرجلدی انجام شد. بیماران به طور تصادفی به دو گروه درمانی تقسیم شدند؛ در گروه اول، تزریق زیر جلدی با طول مدت 10ثانیه و گروه دوم تزریق زیرجلدی با طول مدت 10 ثانیه و 10ثانیه صبر قبل از خروج سوزن انجام شد. جمع آوری اطلاعات با چک لیست پژوهشگر ساخته، مشتمل بر دو بخش ویژگی های فردی و ثبت شدت درد و اندازه کبودی بود. اندازه کبودی 24، 48 و72 ساعت بعد از تزریق با استفاده از خط کش شفاف میلی متریک اندازه گیری شد و شدت درد با مقیاس دیداری درد و بلافاصله پس از تزریق اندازه گیری شد. داده ها با آزمون های آماری تی تست مستقل وکای اسکوئر مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفت.
    یافته ها
    نتایج نشان داد که میانگین شدت درد در گروه کنترل 75/2±86/3 و در گروه مداخله71/1±05/3 بود، ولی تفاوت معنی دار آماری بین دو گروه وجود نداشت(148/0=(P و از نظر وسعت کبودی 24، 48 و72 ساعت بعد از تزریق نیز تفاوت معنی دار آماری دیده نشد.
    نتیجه گیری
    تحقیق حاضر نشان داد که بین دو گروه کنترل و مداخله در شدت درد ادراک شده توسط بیمار و میزان کبودی و وسعت آن در ساعات آتی از نظر آماری تفاوت معنی داری وجود ندارد.
    کلیدواژگان: انوکساپارین سدیم، درد، کبودی، طول مدت تزریق، تزریق زیر جلدی
  • مرتضی بادله، مهدی فتحی، حمیدرضا آقا محمدیان، محمد تقی بادله صفحه 17
    زمینه وهدف
    دوره نوجوانی، مرحله مهم و برجسته رشد و تکامل اجتماعی و روانی فرد به شمار می رود. این دوره به علت بحران های خاص سبب بروز مشکلاتی می شود. یکی از مهم ترین مسائل در این دوره، کاهش عزت نفس در نوجوانان است. لذا پژوهش حاضر باهدف بررسی اثربخشی هیپنوتراپی شناختی- رفتاری- گروهی بر افزایش عزت نفس نوجوانان انجام پذیرفت.
    روش بررسی
    جامعه آماری شامل کلیه نوجوانان ساکن در مدارس شبانه روزی شهرستان تایباد در سال تحصیلی91-90 بود که با استفاده از روش نمونه گیری در دسترس انتخاب شدند. از 250 نفر از نوجوانان ساکن در یک مرکز شبانه روزی، پرسشنامه عزت نفس کوپر اسمیت به عمل آمد و با توجه به نمره عزت نفس پایین (کمتر از نقطه برش 23) 20 نفر انتخاب و به صورت تصادفی در دو گروه آزمایش و کنترل جایگزین شدند. سپس گروه آزمایش به مدت 2 ماه در 8 جلسه 2 ساعتی تحت مداخله هیپنوتراپی شناختی- رفتاری قرار گرفتند و گروه کنترل هیچ آموزشی دریافت نکردند. بعد از اتمام دوره به منظور بررسی میزان تغییرمتغیر وابسته (میزان عزت نفس)، دوباره آزمون مذکور به عنوان پس آزمون در هر دو گروه اجرا گردید. داده های حاصل با استفاده از آزمون آماری کواریانس و با نرم افزار آماریS pss-19 تحلیل گردید.
    یافته ها
    تحلیل آزمون کواریانس نشان داد که نمرات عزت نفس در گروه هیپنوتراپی شناختی -رفتاری در مقایسه با گروه کنترل به طور معنی داری افزایش یافته است (1 0/0p<).
    نتیجه گیری
    هیپنوتراپی شناختی- رفتاری- گروهی می تواند منجر به افزایش عزت نفس نوجوانان شود. تحقیقات بعدی با دوره های پیگیری به منظور حصول اطمینان از تداوم اثر بخشی پیشنهاد می گردد.
    کلیدواژگان: هیپنوتراپی شناختی، رفتاری، گروه درمانی، عزت نفس، نوجوان
  • اراز بردی قورچایی، عبدالرحمان چرکزی، آتنا رزاق نژاد صفحه 25
    زمینه و هدف
    سرطان پستان، یکی از شایع ترین سرطان ها در بین زنان سراسر دنیا است. این مطالعه با هدف تمکین روش های غربالگری سرطان پستان و ارتباط آن با حساسیت و شدت درک شده در بین زنان شهر گرگان انجام گرفت.
    روش بررسی
    در این مطالعه توصیفی از نوع مقطعی، 300 نفر از زنان مراجعه کننده به دو پایگاه بهداشتی شهر گرگان که به صورت خوشه ایانتخاب شده بودند، وارد مطالعه گردیدند. ابزار گردآوری اطلاعات، پرسشنامه ای مشتمل بر اطلاعات دموگرافیک، سئوالات آگاهی و عملکرد بود. سئوالات بخش تهدید درک شده(حساسیت و شدت درک شده) بر-گرفته از مقیاس الگوی اعتقاد بهداشتی چمپیون (CHBMS) در مورد روش-های غربالگری سرطان پستان بود.
    یافته ها
    دامنه سنی افراد مورد بررسی 60-18 سال با میانگین و انحراف 3/7 ±3/30 سال بود. در بخش آگاهی 3/88 درصد نتوانستند به هیچ یک از سئوالات پاسخ صحیح بدهند. در بخش عملکرد 3/31درصد سابقه خود آزمایی پستان، 3/11درصد سابقه معاینه بالینی توسط پزشک یا کارکنان بهداشتی و 5 درصد سابقه انجام ماموگرافی داشتند. 7/4درصد حساسیت درک شده بالا و 7/46درصد شدت درک شده بالا داشتند. حساسیت درک شده بالا با انجام خود آزمایی و معاینه بالینی پستان ارتباط معنی داری نداشت، ولی با انجام ماموگرافی ارتباط معنی- داری داشت (042/0P=).
    نتیجه گیری
    آگاهی و عملکرد زنان مورد بررسی نسبت به روش های غربالگری سرطان پستان نامناسب بود. حساسیت درک شده اکثر آنان نسبت به سرطان پستان پایین بود. انجام مداخلات برای افزایش آگاهی و حساسیت درک شده بالا به منظور دستیابی به عملکرد مناسب و مطلوب در زمینه غربالگری سرطان پستان محسوس است.
    کلیدواژگان: سرطان پستان، رفتارهای غربالگری، تهدید درک شده، حساسیت درک شده، شدت درک شده، آگاهی، عملکرد
  • یدالله جنتی، معصومه باقری نسامی، مریم سهرابی، جمشید یزدانی چراتی، شهزاد مزدارانی صفحه 33
    زمینه و هدف
    دلیریوم، نوعی تخریب شناختی نوسان دار، اختلال هوشیاری و مشکل شایع برای بیماران بستری می باشد که با افزایش مرگ، مدت بستری، هزینه و کاهش بازتوانی همراه است. هدف این مطالعه، تعیین میزان بروز دلیریوم و یافتن عوامل خطرمرتبط با آن در عمل جراحی قلب باز است.
    روش بررسی
    این مطالعه توصیفی- تحلیلی، در مدت 6 ماه از ماه های تیر تا آذر سال 90 روی 404 بیمار تحت عمل جراحی الکتیو قلب در مرکز قلب فاطمه زهرا(س) ساری صورت گرفت. نمونه گیری به صورت در دسترس و غیر تصادفی بود. روزانه ساعت 20-16 از روز اول تا پنجم بعد از عمل، ارزیابی دلیریوم با پرسشنامه NeeCham و تکمیل چک لیست های اطلاعات دموگرافیک و عوامل قبل از عمل توسط محقق تا زمان بروز دلیریوم یا اتمام زمان مطالعه صورت گرفت. برای آنالیز یافته ها از آنالیز بقا (کاپلان مایر و رگرسیون کاکس) با استفاده از نرم افزار Spss-18 صورت گرفت.
    یافته ها
    در این مطالعه میزان بروز دلیریوم 5/28درصد بدست آمد. متغیرهای قبل از عمل، مانند افزایش سن، داشتن تحصیلات پایین، روستایی بودن، سابقه نارسایی کلیه، نارسایی قلبی، سکته مغزی، وجود اختلال شنوایی، ریتم فیبریلاسیون دهلیزی، افزایش میزان پتاسیم و اوره سرمی با بروز دلیریوم از نظر آماری معنی دار شدند.
    نتیجه گیری
    با توجه به بروز دلیریوم در مطالعه کنونی، شناسایی و غربالگری دلیریوم از اهمیت بالایی برخوردار است. با توجه به مشخصات فردی و عوامل قبل از عمل مرتبط با بروز دلیریوم شناسایی شده در این مطالعه، لازم است با دادن آموزش بیشتر به بیماران با سن بالا و تحصیلات کم، اصلاح الکترولیت قبل از عمل و رفع محرومیت حسی از میزان بروز دلیریوم کاست.
    کلیدواژگان: دلیریوم، جراحی قلب باز، عوامل خطر
  • راحله عالی جهان، بابک نخستین، سوسن سلیمی، پریسا طهماسبی، شهلا مرادی، صادق حضرتی * صفحه 43
    زمینه و هدف

    عفونت ادراری، شایع ترین عفونت باکتریال دوران بارداری است و به عنوان عامل خطری برای نتایج وخیم مادری و پری ناتال در نظر گرفته شده است؛ لذا این مطالعه با هدف تعیین ارتباط عفونت ادراری مادر با عوارض مادری ونوزادی در زنان باردار شهرستان اردبیل انجام شد.

    روش بررسی

    این مطالعه مورد- شاهدی پس از ختم بارداری و به صورت گذشته نگر با بررسی اطلاعات ثبت شده در پرونده بارداری زنان در سال 1390 در شهرستان اردبیل انجام شد. 211 زن زایمان کرده که کشت ادرار آن ها در دوران بارداری مثبت بود، به عنوان گروه مورد و 232 نفر که -عفونت ادراری نداشتند، به عنوان گروه شاهد انتخاب شدند. اطلاعات توسط پرسشنامه پژوهشگرساخته جمع آوری شد که شامل اطلاعات مربوط به نوزاد و بارداری فعلی بود. تجزیه و تحلیل آماری توسط نرم افزار Spss-16 و با استفاده از آزمون های مجذور کای، کروسکال والیس و فیشر تست انجام شد.

    یافته ها

    سن زیر 25 سال(6/61 مقابل 5/56 درصد)، شاخص توده بدنی 30 و بالاتر(3/18 مقابل6/15درصد)، بارداری اول (55 مقابل 8/49درصد)، استفراغ شدید بارداری(8/14 مقابل 6/12درصد)، فشارخون بالا(4/2 مقابل 3/1درصد)، تکرر و سوزش ادرار(9/1 مقابل 9/0درصد)، وزن کم زمان تولد(4/95 مقابل 93درصد)، ناهنجاری مادرزادی (5/3 مقابل 8/1درصد)، تغذیه با شیر مصنوعی (5/6 مقابل 7/2درصد) و مرگ نوزاد بعد از تولد (9/0 مقابل 0/0درصد) در گروه عفونت ادراری بیشتر بود، ولی اختلاف از نظر آماری معنی دار نبود. ابتلا به دیابت، پره اکلامسی، کم خونی، مرگ داخل رحمی و سقط جنین، نارسی و زردی نوزادی با عفونت ادراری رابطه آماری معنی دار نداشت.

    نتیجه گیری

    می توان نتیجه گرفت که شناسایی و درمان عفونت ادراری در زنان باردار شهرستان اردبیل مناسب بوده و منجر به کاهش عوارض مادری و نوزادی شده است، بنابراین نیاز به تغییر شیوه غربالگری یا درمان نبوده و ادامه این روند توصیه می گردد.

    کلیدواژگان: زنان باردار، عفونت ادراری، عوارض مادری، عوارض نوزادی
  • شیوا پژمان خواه، شیدا پژمان خواه، حمید علوی مجد صفحه 52
    زمینه و هدف
    پرستاران باید افراد مصمم و با کفایتی باشند تا در شرایط پویا و متغیر بیماران بتوانند با به کارگیری مهارت های فنی و دانش حرفه ای خود، قضاوت بالینی دقیق و مناسبی در مورد وضعیت سلامت بیماران انجام دهند. براین اساس تحقیقی با هدف ارزیابی عملکرد پرستاران در مورد بررسی وضعیت سلامت بیماران در یکی از بیمارستان های منتخب سازمان تامین اجتماعی شهرتهران انجام گرفت.
    روش بررسی
    پژوهش حاضر توصیفی – تحلیلی بود و از کارشناسان پرستاری شاغل در بخش های داخلی – جراحی، اورژانس بیمارستان های منتخب وابسته به سازمان تامین اجتماعی شهر تهران به تعداد 96 نفر تشکیل شده بود. پرسشنامه ای در دو بخش تهیه شد که بخش اول آن مربوط به مشخصات فردی و بخش دوم چک لیست مشاهده ارزیابی عملکرد که شامل 11 مورد قابل مشاهده بود.
    به منظور تجزیه و تحلیل داده ها از آمار توصیفی و آمار استفاده گردید.
    یافته ها
    میانگین سنی 15/7 ± 08/32 سال و اکثر (75درصد) نمونه ها مونث بودند. بیشتر آن ها (1/53درصد) سابقه کاری بین 96-73 ماه داشتند. بیشترین در صد (1/52درصد) دارای عملکرد ضعیفی بودند. در ضمن بین برخی از مشخصات فردی-(جنس، سن، تاهل، سابقه کار و نوع بخش) با عملکرد پرستاران در مورد بررسی وضعیت سلامت بیماران ارتباط معنی دار آماری وجود داشت.
    نتیجه گیری
    داده های پژوهش بیانگر پایین بودن عملکرد بررسی و ضعیت سلامت می باشد که این امر، اهمیت برنامه ریزی در جهت بررسی وضعیت سلامت بیماران توسط کادر پرستاری همانند کادر پزشکی بر مبنای تنظیم برگه های معایناتی در پرونده بیمار را مشخص می کند.
    کلیدواژگان: عملکرد، وضعیت سلامت، پرستاران، بیماران بستری
  • اسمعیل محمدنژاد، سیده رقیه احسانی، امیر سالاری، اعظم سجادی، عایشه حاجی اسماعیل پور صفحه 61
    زمینه و هدف
    اجرای دستورات دارویی، بخش مهمی ازفرآیند مراقبت و درمان بیماران محسوب می شود. گزارش این خطاها باعث حفظ ایمنی بیمار می شود. هدف از این مطالعه، دیدگاه پرستاران اورژانس نسبت به علل عدم گزارش دهی اشتباهات دارویی بود.
    روش بررسی
    در این مطالعه توصیفی، تعداد 94 نفر از پرستاران اورژانس مجتمع بیمارستانی امام خمینی(ره) به صورت سرشماری در سال 90-1389 انتخاب شدند. ابزار گردآوری داده ها، پرسشنامه خود ساخته شامل سه بخش اطلاعات دموگرافیک، سئوالات مربوط به عوامل و علل عدم گزارش دهی خطاهای دارویی بود. اطلاعات با نرم افزار SPSS-16 و با استفاده از روش-های آماری توصیفی و استنباطی مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفت.
    یافته ها
    72درصد پرستاران، اشتباهات دارویی رخ داده را گزارش نکرده بودند. شایع ترین نوع اشتباهات دارویی، سرعت انفوزیون(3/33درصد)، دادن داروی دو نوبت در یک نوبت (8/23درصد) بوده است. مهم ترین علل اشتباهات دارویی، کمبود تعداد پرستار (6/47 درصد) و کمبود اطلاعات داروشناسی(9/ 30 درصد (بوده است. بیشترین علل عدم گزارش دهی، در حیطه پیامد گزارش- دهی به دلیل نگرانی و ترس از تاثیرات این اشتباهات در کارانه، در حیطه عوامل مدیریتی مربوط به نامتناسب بودن واکنش مدیران و در حیطه گزارش دهی مربوط به اهمیت نداشتن ارائه گزارش از اشتباهات دارویی توسط پرستاران بود.
    نتیجه گیری
    با توجه به عدم گزارش دهی اکثر اشتباهات دارویی، نیاز است زمینه های لازم برای افزایش گزارش دهی صورت گیرد و موانع پیش رو برداشته شود و مدیران پرستاری در قبال این گزارش ها واکنش مثبتی نشان دهند
    کلیدواژگان: اشتباهات دارویی، حرفه پرستاری، گزارش کردن، ایمنی بیمار
  • مروارید قصاب شیرازی، زیبا رئیسی دهکردی، معصومه علیدوستی، مهدی راعی، معصومه دل آرام، ماندانا میر محمد علی، محمد رحیمی مدیسه ای صفحه 69
    زمینه و هدف
    دوره نفاس، مرحله ای حساس واسترس زاست که با خستگی، تغییرات خلقی و اختلالات خواب همراه می باشد. هدف از این مطالعه، توصیف خواب در طی هفته های دوم و ششم نفاس در زایمان سزارین در مقایسه با زایمان طبیعی می باشد.
    روش بررسی
    مطالعه حاضر از نوع بررسی مقطعی بود. در این مطالعه، جامعه پژوهش مادران زایمان کرده در هفته های دوم و ششم پس از زایمان، شامل 96 مادر در دوره نفاس(48 نفر بعد از زایمان سزارین و 48 نفر بعد از زایمان طبیعی) بودند و دو نوع از داده ها جمع- آوری گردید: داده دموگرافیک مادران وکیفیت خواب با استفاده از ابزار کیفیت خواب پیتزبرگ.
    یافته ها
    نتایج نشان داد دو گروه از لحاظ کلیه خصوصیات جمعیت شناختی والدین و مشخصات فردی شیرخوار همگن بودند. نتایج آزمون آماری، اختلاف آماری معنی داری را بین دو گروه در شاخص کیفیت ذهنی خواب، خواب نهفته، مدت زمان خواب واقعی، کفایت خواب، اختلال خواب و شاخص اختلال عملکرد روزانه نشان داد. همچنین میانگین نمره شاخص کلی کیفیت خواب پیتزبرگ در انتهای مطالعه در گروه زایمان طبیعی و گروه -سزارین تفاوت چشمگیری بین دو گروه نشان داد که حاکی از تاثیر کیفیت مطلوب تر خواب مادران در گروه زایمان طبیعی است.
    نتیجه گیری
    مادران دارای زایمان سزارین از کیفیت خواب کمتری نسبت به زایمان طبیعی در دوره نفاس برخوردارند، بنابراین باید آموزش مادران به منظور انتخاب زایمان طبیعی و مداخله به منظور افزایش کیفیت خواب دوران نفاس انجام گیرد.
    کلیدواژگان: زایمان سزارین، زایمان طبیعی، کیفیت خواب، دوره نفاس
  • هادی سالاری، محمدرضا قنبری، صادق علی تازیکی، لیلا پاداش، محمدرضا یوسفی، الهام لطفعلی نژاد صفحه 77
    زمینه و هدف
    مطالعات عمومی اختلالات روانی در کشورهای مختلف جهان نشان می دهد که میزان شیوع این اختلالات به دلایل متعدد در حال افزایش است؛ به گونه ای که در حال حاضر این اختلالات، مسئول حدود یک درصد مرگ ها در سطح جهان، بخصوص در ایران می باشد. با توجه به ویژ-گی های اختلالات روانی و حساسیت بیشتر جامعه زنان و محدودیت مطالعات در این زمینه، این مطالعه به منظور تعیین وضعیت سلامت روان زنان 15 سال و بالاتر در جمعیت شهری گرگان و ارتباط آن با برخی عوامل انجام شده است.
    روش بررسی
    در این مطالعه مقطعی و توصیفی - تحلیلی، تعداد 1088 نفر از زنان 15 سال و بالاتر جمعیت شهری گرگان، بر اساس نمونه گیری تصادفی- خوشه ایانتخاب شدند. برای جمع آوری داده ها از پرسشنامه اطلاعات دموگرافیک و پرسشنامه سلامت عمومی GHQ- 28 استفاده شد. آزمون های آماری مورد استفاده، آزمون کای دو و تست دقیق فیشر بوده اند.
    یافته ها
    یافته های پژوهش نشان داد که میزان شیوع اختلالات روانپزشکی در مجموع 5/17درصد بوده که بر اساس نمره برش 6 برای هر یک از اختلالات چهارگانه، اختلال اضطرابی و بی خوابی با 5/5 درصد بیشترین میزان شیوع و افسردگی با 1/3 درصد کمترین میزان شیوع را داشته است. این مطالعه نشان داد که شیوع اختلالات روانپزشکی با سن، وضعیت تاهل و وجود فرد معتاد در خانواده ارتباط معنی داری دارد-(05/0>p).
    نتیجه گیری
    اگرچه میزان شیوع مقطعی اختلالات روانپزشکی در جامعه مورد مطالعه در مقایسه با پژوهش های مشابه از شیوع متوسطی برخوردار می باشد، لیکن ضرورت توجه بیشتر به سلامت روان زنان بیش از پیش احساس می شود. نتایج این مطالعه همچنین نیاز به تربیت نیروهای انسانی کار آمد و تامین امکانات و تسهیلات مناسب به منظور ارائه خدمات بهداشت روان به ساکنان شهری و روستایی را با توجه به ساختار اجتماعی و فرهنگی منطقه مورد تاکید قرار می دهد.
    کلیدواژگان: سلامت روانی، زنان، سابقه اعتیاد، گرگان، GHQ، 28
  • کرامت الله رحمانیان، وجیهه رحمانیان، میترا قسوری صفحه 84
    زمینه و هدف
    سزارین آثار ناخوشایندی بر سلامت مادران و نوزادان دارد و سطح آگاهی زنان باردار از عوارض سزارین می تواند بر استفاده از سزارین به عنوان یک روش زایمان موثر باشد. هدف از انجام این مطالعه، تعیین میزان آگاهی زنان باردار نسبت به معایب زایمان سزارین می باشد.
    روش بررسی
    در این مطالعه توصیفی، 360 زن باردار مراجعه کننده به کلینیک تخصصی زنان و زایمان به روش در دسترس انتخاب شدند. افراد دارای شغل پزشکی و یا مامایی از مطالعه خارج شدند. پرسشنامه شامل دو بخش خصوصیات دموگرافیک و 18 سئوال مربوط به آگاهی بود. داده ها با استفاده از نرم افزار SPSS ثبت گردید و توسط آزمون های آماری تی مستقل و مجذور کای مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفت.
    یافته ها
    میانگین نمره آگاهی زنان باردار از معایب سزارین برابر 23/12 با انحراف معیار 4 بود. میانگین نمره معایب سزارین، رابطه معنی دار آماری با سطح تحصیلی زنان داشت (008/0= P)، اما بین میانگین نمره آگاهی با سایر متغیرها رابطه ای وجود نداشت (05/0P>).
    نتیجه گیری
    بدین ترتیب آگاهی زنان باردار از معایب زایمان سزارین بسیار خوب نبوده که می تواند بر انتخاب نوع زایمان تاثیر- گذار باشد. بنابراین جا دارد که مسئولین بهداشتی در جهت افزایش آگاهی این گروه از افراد برنامه ریزی های مناسبی انجام دهند.
    کلیدواژگان: آگاهی، معایب سزارین، بارداری، زنان
  • رضا قانعی، معصومه همتی مسلک پاک، وجیهه باغی صفحه 92
    زمینه و هدف
    خود درمانی در زنان باردار، یکی از معضلات حاد بهداشتی است که به دلیل خطر ایجاد ناهنجاری های جنینی ناشی از مصرف داروها از اهمیت زیادی برخوردار می باشد. مطالعه حاضر با هدف تعیین وضعیت خود درمانی در زنان باردار مراجعه کننده به مراکز بهداشتی- درمانی شهر سقز انجام شده است.
    روش بررسی
    در این مطالعه مقطعی، 116 زن باردار مراجعه کننده به مراکز بهداشتی- درمانی شهر سقز در سال 1389 به روش در دسترس انتخاب و از طریق مصاحبه و تکمیل پرسشنامه مورد بررسی قرار گرفتند. داده ها با نرم افزارspss، به کمک آزمون های آماری توصیفی و استنباطی تجزیه و تحلیل شدند.
    یافته ها
    نتایج این مطالعه نشان داد که 6/27 درصد از زنان باردار خود درمانی کرده بودند. شایع ترین علت خود درمانی در دوران بارداری (4/47 درصد)، ناچیز و جزئی تلقی کردن مشکل و بیماری بود. آزمون آماری مجذور کای، بین وضعیت بیمه، وضعیت شغل و سطح تحصیلات زنان باردار با خود درمانی ارتباط معنی دار آماری نشان نداد (05/0<(P.
    نتیجه گیری
    با توجه به هزینه بالای تولید و تهیه دارو و همچنین عوارض ناخواسته مصرف خودسرانه آن به خصوص در دوران بارداری که می تواند منجر به تولد نوزاد ناهنجار شود، لازم است به منظور بالا بردن آگاهی و تصحیح این رفتار غیر ایمن زنان به آن ها آموزش داده شود.
    کلیدواژگان: خود درمانی، زنان، بارداری
|
  • Esmaeel Hosseinzadeh¬, Gholam Reza Mahmoodi Shan*¬, Mohammad Ali Vakili¬, Kazem Kazemnejad, Mohammad Reza Mohammadi¬, Mohammad Hossein Taziki, Rahim Kohansal, Zahra Hojbari Page 1
    Background And Objective
    Coma due to brain injury is an important complication resulting in unconsciousness and reducing the capacity of responding to the environment. This study aimed at examining the effect of organized voice auditory stimulation, which was performed by a nurse, on the length of coma in the patients suffering from head injury.
    Material And Methods
    This clinical-trial study was applied on 40 patients in the critical care unit of Panje Azar Hospital. The patients were randomly recruited to one of the two groups (each group 20 patients). The intervention group was stimulated by the voice of a male nurse. Hearing stimulation was conducted in the morning and night shift about 15 minutes each time for 10 days. The patient consciousness was measured by GCS scale and analyzed by ANOVA and t-test (P<0.05), using SPSS Soft ware.
    Results
    ¬ The average age of intervention and control group was 28.20 ± 11.49 and 27.8 ± 13.22, respectively. Before stimulation in the first day, there is no significant difference between the GCS of intervention group (5.95 ±0.68) and that of control (5.95 ± 0.64). The results indicate that the intervention group has become consciousness from the 5th day (GCS of 8.25 ± 1.19) and control group (GCS of 7.80 ± 1.96) from the 10th day.
    Conclusion
    The study show that the auditory stimulation in the intervention group compared to control group gives rise to the improvement of ¬the level of consciousness in comatose patients.
    Keywords: Organized auditory stimulation, Consciousness level, Coma, Head injury, Intensivecare unit
  • Hossein Rahmani¬ Anaraki , Mehri Farhange Ranjbar, Ali Akbar Abdollahi, Naser Behnampour Page 10
    Background And Objective
    Injection of subcutaneous low molecular weight heparin often causes some local reactions such as ¬bruising, hematoma¬, and pain, directly related to inappropriate injection method¬. This study aimed at determining the effect of injection duration of¬ SubcutaneousEnoxaparin Sodium on the size of bruising and the severity of injection pain.
    Material And Methods
    This experimental study was conducted on 36 patients medicated by subcutaneous Enoxaparin Sodium (60mg). ¬¬They were randomly divided into two groups.¬ The first group received routine method of subcutaneous anoxaparine injection (10 second duration injection technique) and in the second group in addition to routine method,¬“10 second waits” before removing needle was performed. Data collection was carried out by using a researcher-made check-list consisting of a section for demographic data and a section to record the extent of bruising and pain intensity.¬ The Extent of bruising was measured by using a clear flexible ruler within 24, ¬ 48 and 72 hours and pain intensity by visual analog scale (VAS), immediately after injection¬.¬¬We analyzed the Data by independent T test and Chi square.
    Results
    ¬ The ¬Results indicate ¬¬that¬ the mean ¬of pain intensity in second group (¬3.05±1.71¬)¬ is less than first group (¬3.86 ± 2.75¬)¬.¬There is no significant difference between two groups for the extent of bruising in 24, ¬ 48 and 72 hours (P>0.05).
    Conclusion
    with regard to ¬pain intensity and the size¬ of the bruising, the two groups are not significantly different.
    Keywords: Subcutaneous injection, Enoxaparin Sodium, Injection Duration, Pain, Bruise
  • Morteza Badeleh, Mehdi Fathi , Hamid Reza Aghamohamadian, Mohammad Taghi Badeleh(Msc, Ma) Page 17
    Background And Objective
    ¬ Adolescence is a significant stage of social and psychosocial development. This particular period of crisis involves some problems, one of the most important ones is the loss of self-esteem. Hence, this study aimed at investigating the effect of group cognitive behavioral hypnotherapy on increasing adolescent's self-esteem.
    Material And Methods
    The research population (n= 250) of the current study is the ¬adolescents living in a boarding school of Taibad city, Iran, in 2012 academic year. Using convenience sampling, the subjects were selected and asked to fill out Copper Smite self-esteem Inventory, and considering the cut-off point of 23, 30 adolescences with the lowest self-esteem were randomly placed in two groups of control and experimental. The subjects of experimental group were taken part in 8 two- hour- long sessions of cognitive behavioral hypnotherapy while the ones of control group did not receive any training. At the end of this period, the subjects’ self-esteem was measured again and compared with pre-test by Ancova test, using SPSS soft ware (version 19).
    Results
    Ancova test analysis indicates that the self-esteem score in group cognitive behavioral hypnotherapy compared with the control group is significantly increased (p<0.01).
    Conclusion
    ¬¬ Group cognitive behavioral hypnotherapy can lead to increased self-esteem in teenagers. Further researches accompanying by periods of follow-up are recommended.
    Keywords: Cognitive behavioral – hypnotherapy¬_Group therapy¬_Self_esteem_Adolescent
  • Arazberdi Ghourchaei, Abdolrahman Charkazi, Atena Razzaqnejad Page 25
    Background And Objective
    Breast cancer is the most frequent cancer among women worldwide. The objective of the current study was to assess the breast cancer screening behaviors adherence rate and its relation with perceived susceptibility and perceived severity in Gorgan, Iran.
    Material And Methods
    In a cross sectional study, 300 women referring to two health centers were ¬selected through cluster sampling. ¬Data gathering instrument was a questionnaire including demographic, knowledge and practice questions related to breast cancer screening behaviors. Perceived susceptibility and perceived severity measured by Champion’s Health Belief Model Scale.
    Results
    ¬The subjects are 18 to 60 years (30.3 ± 7.3). ¬In knowledge part, 88.3% could not answer any question. In practice section, they have breast self examination (33%), clinical breast examination (11.3%) and mammography (5%) in their past history. Four- point -seven percent have high level of susceptibility and 46.7% high level of severity. Higher susceptibility was significantly associated with mammography (p=0.042) performance and not associated with breast self examination and clinical breast examination.
    Conclusion
    The participant's knowledge about breast cancer screening was inappropriate. Meanwhile, the majority of them have low level of perceived susceptibility. It is a necessity to improve the knowledge and perceived susceptibility for enhancing the breast cancer screening behaviors.
    Keywords: Breast cancer, Screening behaviors, Perceived threat, Perceived susceptibility, Perceived severity, Knowledge, Practice
  • Yadollah Jannati , Masoomeh Bagheri Nesamy, Maryam Sohrabi( *, Jamshid Yazdani Charaty, Shahzad Mazdarani Page 33
    Background And Objective
    ¬ ¬Delirium is a kind of fluctuating cognitive¬ destruction, disorientation and ¬a common problem for inpatients, which leads to increased mortality, prolonged hospital stay, increased cost and decreased rehabilitation.¬ This study evaluates the incidence of delirium and its associated risk factors in open heart surgery.
    Material And Methods
    This descriptive-analytical study was conducted ¬¬in six month (2011), via convenience sampling, on 404 patients undergoing elective cardiac surgery in the heart center of Fatemeh Zahra in Sari, Iran. Using Neecham questionnaire and demographic checklist, delirium was evaluated from the first till the fifth day of surgical operation. We used survival analysis (Kaplan-Meier and Cox regression) to¬ analyze the findings, using SPSS software version18.
    Results
    The incidence of delirium is reported 28.5%. There is a significant relation between the incidence of delirium and variables such as age, lower education, rural, history of kidney failure, heart failure, stroke, hearing disorder, atrial fibrillation, increased serum potassium and increased serum urea.
    Conclusion
    ¬ According to the results, screening for delirium is a matter of the utmost importance. With attention to individual profile and preoperative factors related to delirium, it is necessary to train elder and lower education patients, to maintain electrolyte balance before operation and to eliminate sensory deprivation in order to lessen the incidence of delirium.
    Keywords: Delirium, Open heart surgery, Risk factors
  • Raheleh Alijahan, Babak Nokhostin, Soosan Taslimi¬, Parisa Tahmasebi Shahla Moradi, Sadegh Hazrati Page 43
    Background And Objective

    ¬Urinary tract infection is one of the most common bacterial infections during pregnancy and has also been implicated as a risk factor for adverse maternal and prenatal ¬¬outcomes. The aim of our study was to determine the relation between maternal urinary tract infection and adverse maternal, prenatal outcomes in pregnant women of Ardabil, Iran.

    Material And Methods

    ¬This retrospective-case-control study was conducted on¬ prenatal file records of pregnant women in Ardabil (2011). ¬¬The pregnant women ¬who had a positive urine culture in their prenatal files¬ (N= 211) ¬were considered as a case ¬group and ¬232¬ ones without urinary tract infection as a control. Using a research- made questionnaire, the data related to present pregnancy and prenatal information was collected and analyzed by KrusKal Wallis, Chi- Square and Fisher statistical tests. Results¬: Maternal age of under 25 (%61.6 vs. 56.5), body mass index of more than 30 (%18.3 vs. 15.6), primigravida (%55 vs. 48.8), hypertension (%2.4 vs. 1.3), hyperemesis Gravidarum (%14.8 vs. 12.6), frequency ¬and dysuria¬(%1.9 vs. 0.9), low birth weight (%95.4 vs. 93.2), congenital malformation (%3.5 vs. 1.8), artificial milk feeding (%6.5 vs. 2.7), neonatal death (%0.9 vs. 0.0) are higher in urinary infection group, however the differences are not statistically significant. Other maternal and prenatal adverse outcomes such as diabetes, pre-eclampsia, hemoglobin level, prematurity, abortion and stillbirth have not significant relation with urinary infection.

    Conclusion

    Because of low level of adverse maternal or prenatal outcomes reported in our study, we conclude that screening and treatment of urinary tract infection in Ardabil health service is ¬appropriate; therefore, ¬no change is needed for present ¬screening¬ or treatment processes.

    Keywords: Pregnancy, Urinary tract infection, Prenatal outcome, Maternal outcome
  • Shiva Pejmankhah, Sheida Pejmankhah, Hamid Alavi Majd Page 52
    Background And Objective
    Nurses should be so determined and competent that, in the dynamic and changing conditions of the patients, they could use their technical skills and professional knowledge to make a rigorous clinical judgment about the patient's health status. Accordingly, a study was conducted to assess the health status of patients and nurses in the hospitals affiliated with the social security organization in Tehran, Iran.
    Material And Methods
    This descriptive – analytical study was conducted on 96 nurses working in ¬medical-surgical and emergency wards of the hospitals affiliated with Social Security Organization in Tehran. The instrument was a questionnaire including two parts of demographic data and 11 questions for assessing nurse's performance. To analyze the data, we useddescriptive and inferential statistics.
    Results
    The mean age is 7.15 ± 32.8 and 75% of the patients are females. Their (53.1%) work of experience is between 73-96 months and their (52.1%) performance is observed poor. There is significant correlation between nurse's performance and variables such as gender, age, marital status, work experience and ward of hospital.
    Conclusion
    Because of low performance of the nurses, it is important for nurses to assess the health status of patients, the same as physicians using screening forms on the file of patients.
    Keywords: Performance, Health status, Nurses, Patients
  • Esmaeil Mohammadnejad , Seyyedeh Roghayeh Ehsani¬, Amir Salari¬, Azam Sajjadi, Ayeshe Hajiesmaeelpour Page 61
    Background And Objective
    Drug administration is considered an important aspect of patient care process and reporting the errors is needed to maintain safety. We aimed to investigate “Perspectives of Nurses about refusing to report the medication errors in Emergency Ward”.
    Material And Methods
    ¬In this descriptive study, 94 Emergency nurses were recruited by census in 2011-2012. The instrument was a researcher-made questionnaire including demographic data and questions related to the causes and factors affecting the reporting of medication errors. Using SPSS-16 software, the data was analyzed by applying descriptive and inferential statistics.
    Results
    The nurses who did not report medication errors are 72%. The most common type of medication errors are infusion rate (33. 3%) and wrong- drug dosage (23. 8%). The most important reasons of medication errors are shortage of nursing staff (47. 6%) and lack of pharmacological information (30. 9%). Most common reasons for refusing to report the medication errors ¬¬are fear of its negative effect on financial advantages, inappropriate or negative attitude of managers toward reporting errors and lack of importance of ¬reporting from nursesי perspective.
    Conclusion
    Considering the high rate of refusing ¬to report¬, ¬ it is needed to be created ¬some appropriate conditions ¬to enhance¬ the rate of reporting and removing the ¬barriers. Nursing managers should have positive reaction to nurses’ reporting.
    Keywords: Medication errors, Reporting, Emergency nurses
  • Morvarid Ghasab Shirazi, Ziba Raeesi Dehkordi, Masoomeh Alidoosti, Mahdi Raee, Masoomeh Del Aram, Mandana Mir Mohammad Ali, Mohammad Rahimi Madiseie Page 69
    Background And Objective
    Postpartum is a critical and stressful period accompanying by fatigue, mood changes and sleep disorders. The purpose of this study was to describe sleep during the second and sixth week of postpartum in the women with cesarean and those with vaginal delivery.
    Material And Methods
    This cross-sectional study was conducted on 96 women in the second and sixth week of postpartum period (48 after cesarean and 48 after vaginal delivery).¬ The instruments were demographic data sheet and Pittsburgh Sleep Quality Scale.
    Results
    The Results show that the subjects are correlated with each other on the basis of both parents’ and neonates’ demographic characteristics.¬¬Variables such as subjective sleep quality, sleep latency, actual sleep time, sleep efficiency, sleep disturbance, and daily disfunctioning indicator are significantly different in two groups.¬ ¬The mean of Pittsburgh Sleep Quality Index for vaginal delivery is higher than that ¬ of cesarean, which can be a good reason for better sleep quality of the women with vaginal delivery.
    Conclusion
    Mothers with Cesarean have lower sleep quality than those with ¬normal delivery; therefore, they should be educated to select normal delivery and intervened for improving sleep quality in postpartum period.
    Keywords: Cesarean delivery, Postpartum, Sleep Quality, Normal delivery
  • Hadi¬ Salari, Mohammad Reza Ghanbari, Sadegh Ali Taziki, Leila Padash, Mohammad Reza Yousefi, Elham Lotfalinejad Page 77
    Background And Objective
    ¬ In accordance with¬ general studies, the prevalence of psychological disorders is increasing worldwide in that it is the cause of one percent of mortality rate in the world esp. Iran. Because of susceptibility of women to psychological disorders and fewer studies in this field, this study aimed at evaluating ¬mental health status of over- fifteen- year- old women in urban population of Gorgan, Iran.
    Material And Methods
    In this study, 1088 women aged over 15 were selected by randomized cluster sampling. The data was collected by demographic data sheet and General Health Questionnaire (GHQ-28), and analyzed by Chi Square and Fisher Exact test.
    Results
    Based on our findings, the prevalence of psychiatric disorders is 17.5%.¬ ¬Based on cut-off score of 6 for each of the four disorders, Anxiety disorder and insomnia are with the highest prevalence (5.5%) and depression is with the lowest (3.1%). The Prevalence of disorders has positive significant relationship with variables like age,¬ ¬marital status and family history of addiction.
    Conclusion
    The prevalence of present study is average compared to similar reports. Nevertheless it is a necessity to have further attention to the mental health of women and it is essential to train efficient workforce and provide appropriate facilities in order to give mental health services to both rural and urban population. Keywords:
    Keywords: Mental health, History of addiction¬, Women, Gorgan, GHQ, 28
  • Keramatollah Rahmanian, Vajiheh Rahmanian, Mitra Ghasvari¬ Page 84
    Background And Objective
    Cesarean section has some adverse effects on maternal and neonatal health. The knowledge of pregnant women about disadvantages of cesarean can affect on the use of cesarean delivery. The aim of this study is to determine the knowledge of pregnant women about disadvantages of cesarean section.
    Material And Methods
    In this descriptive study, we studied 360 pregnant women referring to obstetric and gynecology clinics, via convenience sampling. ¬The women who were physicians or midwives were not assessed. We used a questionnaire including demographic part and eighteen questions about knowledge. ¬¬The data were recorded by SPSS version 11.5 then analyzed by use of t- test and Chi square.
    Results
    The mean of knowledge is (12.23¬¬±4.0).¬ There is a significant relation between knowledge and education level (p=0.008). But it is not significant for other variables (p>¬0.05).
    Conclusion
    In terms of our findings, the knowledge of pregnant women is not very good about cesarean disadvantages that it can affect on the selection of delivery type. Therefore, it is a necessity for health officials to perform appropriate programs to increase the knowledge about disadvantages of cesarean section.
    Keywords: Knowledge, Cesarean disadvantages, Pregnancy, Women
  • Reza Ghaneie)Msc), Masoomeh Hemmati Maslakpak, Vajiheh Baghi Page 92
    Background And Objective
    Self-medication is one of the health predicaments, especially among pregnant women due to the risk of fetal abnormalities caused by drugs. we consider it necessary to study self - medication status in pregnant women referring to health centers in Saghez city, Iran.
    Material And Methods
    This cross- sectional study was carried out in 2011. The subjects (N= 116) selected via convenience sampling were the pregnant women referring to health centers in Saghez city. The data collected by a questionnaire and interview was analyzed by using descriptive and inferential statistics.
    Results
    The results indicate that 27.6% have the behavior of self- medication. The most common reason for self- medication mentioned by 47.4% is “it (medical problem) is so little considering”. Using Chi-square, there is no significant correlation between self-medication and variables such as insurance status, educational level and career status.
    Conclusion
    Due to the high expenses of drugs and the side effects of over the counter¬, esp. for pregnant period, which may cause abnormality, measures should be taken to educate mothers and prevent from this unsafe behavior.
    Keywords: Self, medication, Women, Pregnancy