فهرست مطالب

ادبیات پارسی معاصر - سال دوم شماره 2 (پاییز و زمستان 1391)

مجله ادبیات پارسی معاصر
سال دوم شماره 2 (پاییز و زمستان 1391)

  • تاریخ انتشار: 1391/12/12
  • تعداد عناوین: 6
|
  • سهیلا صلاحی مقدم، محبوبه اظهری * صفحه 1

    این مقاله جستاری تحقیقی درباره بررسی روان کاوی شخصیت های رمان سمفونی مردگان، اثر «عباس معروفی»، است. عباس معروفی نویسنده داستان های روان شناختی نو است؛ قصه ای که در ادبیات انگلیسی به نام «قصه جریان سیال ذهن» یا «تک گفتاری درونی» خوانده می شود. عباس معروفی با گریز به خاطرات کودکی و گذشته شخصیت های داستانش، هم چون یک روان کاو، به بررسی مشکلات و تعارضات درونی آن ها می پردازد. هدف این مطالعه تحلیل اختلالات و بیماری های روحی شخصیت های داستان سمفونی مردگان بر اساس نظریات روان کاوی زیگموند فروید (S. Freud) و شاگردان او، آلفرد آدلر (A. Adler) و ژاک لاکان (J. Lacan)، است. در ابتدای این مقاله، خلاصه ای از رمان آورده شده و در ادامه به تحلیل روان کاوانه شخصیت های «آیدین» و «اورهان» بر اساس نظریات فروید درباره ذهن و ساختار شخصیت، انواع عقده ها، و تاثیر غریزه جنسی در منش فرد پرداخته شده است. بخش پایانی این مقاله به نتیجه گیری اختصاص دارد.

    کلیدواژگان: نقد روان کاوانه، فروید، معروفی، سمفونی مردگان، روان شناسی شخصیت، عقده
  • یدالله بهمنی مطلق، علی پور طریفی صفحه 19
    عارف قزوینی و فرخی یزدی دو تن از چهره های شعری دوره مشروطه اند که زندگی شان با حوادث و رخدادهای عصر خویش پیوند خورده است. آن ها با سلاح شعرشان علیه بیدادگری ها و ظلم و ستم های روزگار به مبارزه برمی خیزند. از همان آغاز، طرف داری و حمایت خود را از نهضت مشروطه اعلام و در سروده هایشان منعکس می کنند. بعد از استقرار مشروطیت نیز، به مبارزه خود با عوامل استبداد داخلی و استعمار خارجی ادامه می دهند و در این راه سختی ها و رنج های فراوانی متحمل می شوند، ولی دست از مبارزه برنمی دارند. سرانجام نیز یکی به دست دژخیمان در زندان کشته می شود و دیگری در تبعید و تنهایی و انزوا جان می سپارد.
    وظیفه خطیر اشعار فرخی و عارف بیداری توده مردم است. جهان بینی آن ها بر اساس حوادث و مقتضیات زمان شکل می گیرد. مضمون اغلب اشعارشان بر محور آزادی، وطن، دفاع از طبقه رنجبر، مبارزه با جهل و خرافات، و انتقادهای اجتماعی می چرخد. مقایسه اندیشه های سیاسی اجتماعی آن ها نشان می دهد، که با وجود اختلافات بسیار، نقاط اشتراکشان نیز کم نیست. در این مقاله تلاش می شود نقاط اختلاف و اشتراک اندیشه های این دو شاعر برجسته عصر مشروطه در موضوعاتی چون آزادی، وطن، انتقاد از عملکرد دستگاه های دولتی، عشق، و اسطوره با شواهد شعری آن ها نشان داده شود.
    کلیدواژگان: فرخی یزدی، عارف قزوینی، اندیشه
  • ابوالقاسم رادفر، لیلا شامانی صفحه 37
    نئوکلاسیسیسم نوعی بازگشت به معیارها و آداب نویسندگی قدماست و به رغم تفاوت هایی در محتوای آثار، غالبا به همان اصول کلاسیک معطوف است؛ شعر مشروطه هم در مقابل شعر قبل از آن، نئوکلاسیسیسم در مقابل کلاسیسیسم است. تقلید از طبیعت، تقلید از قدما، پیروی از خرد، ایجاز و وضوح، حقیقت نمایی، برازندگی، و قانون سه وحدت اصول مکتب نئوکلاسیسیسم اند که می توان آن ها را در اشعار دوره مشروطه هم مشاهده کرد. تقی رفعت از شعرای این دوره است که آثار اندکی از او به دست ما رسیده است، اما در همین آثار اندک هم می توان رد پای نئوکلاسیسیسم را مشاهده کرد.
    کلیدواژگان: نئو کلاسیسیسم، تقی رفعت، ادبیات معاصر، شعر مشروطه
  • سهیلا موسوی سیرجانی، طیبه رحمانی * صفحه 51

    امروزه آموزش و پرورش، به منزله یکی از مهم ترین نهادهای اجتماعی تربیتی، نقش بسیار برجسته و بی بدیلی در امر فراگیری، بهبود، و ارتقای شاخص های اخلاقی، فرهنگی، و تربیتی دارد. این نهاد، با تهیه محتوا، روش، و ابزار مناسب، می تواند باعث تکامل و تعالی جامعه و متضمن آینده ای روشن و امید بخش باشد. در پژوهش پیش رو، با هدف بررسی سیمای زن در کتاب های فارسی دوره های راهنمایی و دبیرستان، پارامترهایی نظیر تصویرها، صفات، ویژگی ها، نقش و جایگاه، حضور و تاثیر، و شاخصه های متمایز از زن در کتاب های این دوره بررسی و تحلیل شده است. حضور فیزیکی زنان و دختران در کتاب های فارسی این دوره ها بسیار کم تر از حضور مردان و پسران است؛ به طوری که کم تر از 017/0 تصاویر و نقوش این کتاب ها مربوط به زنان و دختران است. از آن جایی که بخش ناچیزی از محتوای کتاب های فارسی به زنان و نقش های اجتماعی، اقتصادی، و فرهنگی آنان اختصاص یافته است صفاتی که معرف زنان است، به طور قابل توجهی، کم تر از مردان است. صفات مرتبط با مردان بیش تر در حوزه های شناختی و بعضا در حوزه های اجتماعی و اخلاقی است؛ مانند دانایی، سخت کوشی، کنجکاوی، شجاعت، و جوان مردی. در حالی که بیش تر صفات زنان در حوزه های اجتماعی و اخلاقی قرار دارد؛ مانند مهربانی، پاکیزگی، و فداکاری. به طور کلی نتایج تحقیق نشان داد که کتاب های فارسی مقاطع راهنمایی و دبیرستان حاوی کلیشه های جنسیتی بوده و نتوانسته اند نقش اجتماعی زنان و مردان را از طریق محتوا انتقال دهند؛ از این رو باید اذعان کرد که این کتاب ها نیازمند اصلاحات و تحولاتی اند که همه افراد را، صرف نظر از جنس، دربرگیرد. سیمای زنان و مردان را در شرایط گوناگون خانوادگی، شغلی، علمی، سیاسی، و ادبی و به گونه ای متناسب و متوازن ترسیم کند و زمینه وسیعی از توانایی های انسانی را در اختیار هر دو جنس بگذارد.

    کلیدواژگان: زن، نقش و جایگاه، حضور و تاثیر، کتاب های فارسی درسی (دوره های راهنمایی و دبیرستان)
  • عبدالرضا سعیدی صفحه 83
    ژاک لاکان (J. Lacan، 1901-1981)، روان کاو معاصر فرانسوی، در گسترش مفاهیم نظریه زیگموند فروید (S. Freud) سهمی بسزا دارد. او دیدگاه های فروید را در باب ناخودآگاه پذیرفت و آن را گسترش داد و گفت ضمیر ناخودآگاه ساختی زبان مانند دارد. این سخن لاکان، که تحت تاثیر نظریات زبان شناسی فردینان دوسوسور (F. De Saussure) نیز هست، راهی نوین در پژوهش های روان کاوی باز کرد. او روند رشد یک کودک را از بدو تولد تا بزرگ سالی در چهارچوبی از شناخت روان و زبان و با اصطلاحاتی نظیر «ساحت خیالی»، «ساحت نمادین»، «فاز آینه»، «فقدان»، «نام پدر»، و «ابژه دیگری کوچک و بزرگ» تبیین می کند.
    هدف از نگارش این مقاله نقد و بررسی شعر «تا انتها حضور» از منظر رشد روانی سوژه در نظریه روان کاوی لاکان است. با توجه به قرینه های یافت شده در این شعر نظیر «کلمات»، «گفت»، «واژه»، «صحبت»، و درون مایه اصلی این شعر (پدیدآمدن دگرگونی به سبب حضور زبان) که اساس نظریه لاکان، یعنی زبان، را القا می کند این نتیجه حاصل شده است که این روش برای بررسی این اثر کاربرد دارد. هم چنین با توجه به این باور پساساختارگرایان که «واقعیت یک متن زبان شناختی است»، نقد حاضر نیز موید نقد دیگری بر این اثر از منظر پساساختارگرایی است.
    کلیدواژگان: سهراب سپهری، ژاک لاکان، ساحت خیالی، ساحت نمادین، فاز آینه، حیث واقع، سوژه
  • شهره انصاری، کیوان شربتدار صفحه 105
    در این مقاله، یکی از مقولات نظری هنر و ادبیات با نام «گروتسک» (grotesque) از جهاتی بررسی می شود. گروتسک به مثابه نوعی نگاه به دنیا، انسان، و رفتارهای آدمیان از دیرباز در میان آثار ادبی هنری دنیا نمونه هایی دارد. در قرن های پیشین توجه بسیار اندکی به این مقوله شده است، اما در قرن اخیر نظریه پردازان نام داری چون میخائیل باختین (M. Bakhtin) به طور گسترده ای به آن پرداخته اند. در این مقاله علاوه بر بررسی نگاه منتقدان به مقوله گروتسک، تعاریف و توضیحات نظری پیرامون گروتسک کاویده شده و نیز به دو رویکرد اصلی، که در مورد این مقوله ادبی هنری مطرح است، نگاهی شده است. این دو رویکرد عبارت اند از: 1. رویکردی که بر جنبه طنز و کارناوالی تاکید دارد؛ 2. رویکردی که جنبه های هراس آمیز آن را می بیند. سپس عناصر، اهداف، و کارکردهای گروتسک، به ویژه بر اساس نگاه فیلیپ تامسون (Ph. Thomson)، بررسی شده است. بخش پایانی مقاله بررسی تعدادی از داستان های کوتاه شهریار مندنی پور، نویسنده معاصر، است که خصلت ها یا عناصر گروتسک موجود در داستان های او از چند جنبه بررسی شده است.
    کلیدواژگان: گروتسک، میخائیل باختین، ولفگانگ کایزر (W، Kaiser)، فیلیپ تامسون، کارناوال، مندنی پور، مومیا و عسل
|
  • Soheyla Salahi Muqaddam, Mahboubeh Azhari Page 1

    Is article reviews the context of the research about psychoanalysis characters novel Symphony of Dead effect Abbas maroufi. He is the author of the new psychological stories, story to name in English literature "Stream of consciousness story flow" or "Internal monologue" is read. maroufi makes reference to childhood memories Story characters In order to pay their problems and Internal conflicts. This study analyzed mental disorders characters of the story Symphony of Dead based on the theories of psychoanalysis, Sigmund Freud and his disciples. Originally a paper summary And at the novel have continued to analyze the character psychological the "Aydin", "urhan" and "Surmelyna" based on Freud's theories about of the mind and personality structure, and impact of complex instinct sex individual in nature is discussed. The final section of this paper is devoted to conclusions.

    Keywords: psychological criticism, Sigmund Freud, Abbas Maroufi, Symphony of Dead, character psychological, complex
  • Yadollah Bahmani Motlagh, Ali Poortorefy Page 19
    Aref Ghazvini and Farrokhi Yazdi are two poetic figures of the period constitutional who involved and fallowed with events their own time. they struggle against injustice and oppression by Poetry as their weapon. Early on, they announced his advocacy of the Constitutional Movement and this was reflected in his poetry. After the establishment of constitutional they continued to struggle against internal and external factors of dictatorship. in this way they suffered great hardships but they did not desist their fight. Finally one was killed in prison by executioner and other sentenced to life in exile and loneliness and isolation. Farrokhi and Aref poetry have critical task of awakening the people. Their worldview shaped by world events and needs; in fact they are a child of his time. The theme of their poems centered on such topics as freedom, homeland, defense of the laboring class, to combat ignorance and superstition, social criticism. Comparing the political ideas, social belief we will see that there are large difference points between them however however common idea among them is high.
    Keywords: Farrokhi Yazdi, Aref Ghazvini, meditation
  • Abolghasem Radfar, Leila Shamani Page 37
    Neoclassicism by common means taboo release to revival of style and to have in mind to fast literature. And in spite of different s in the scares containing, is more often inclined to those classic principles, constitution poem in opposite of past poem’s of constitution is those neoclassicism in opposite of classic system. neoclassicism school’s principles is being imitation from nature, from the ancients, from the mind and wisdom, abridgment and clarity, fact showing, graceless and three unity rules. That can see these principles in the time of constitution poems. The constitution poem is in opposite of the poem before neo classicism constitution in opposite of classicism. In the constitution poem all of the classic elements be explanations by the new basis. Models. Taghee Raf ’at is one of the effective character at the constitution time, that inspection of neoclassicism principles in his poems is very difficult with notice to some pomes that is received from he to our. Therefore, one of the Neoclassicism principles in the constitution poem and Taghee Raf ’at’s poem is imitation from worth nature of mankind that is paid at social problems with support on positive human purities. Notice to woman place in the society and problems connected with them are to show the fact at the constitution time in the Raf ’at’s poems. But the most main basis from neoclassicism principles that is became visible in the Raf ’at’s poem, is imitation from mind and wisdom that be guides him by change in to ancient style poem. But the inspection of neoclassicism principle, in some poems that is received us from Raf ’at resultes to us that the constitution poem is that neoclassicism.
    Keywords: neoclassicism, Taghee Raf at, constitution poem
  • Soheyla Musawi Sirjani, Tayebeh Rahmani Page 51

    Today education as one of the most important educational institutions has a very prominent role as the alternative for improving of the cultural and moral education. This stitution can provide content with appropriate method can cause evolution of society and warranty a bright future hopefully. The research ahead, with the purpose of studying the image of women in the persian book of the junior high school and high school, parameters like: pictures, attributes, features, the role and position, presence and influence criteria distinct from the woman in the books of this round of the perusal and analysis. In these eras physical presence of women and girls in persian books is so weak in comparison with men and boys. so that less than 17% of images and paintings of these books are about women and girls. In result some adjectives that intriduce women remarkably is less than men. Most of the related adjectives with men is in recognizing fields and some of them is in social and moral fields such as: wisdom and hard working curiosity and braving and mainliness and exc. While most of the adjectives that discribs women is in social and moral fields such as kindness, cleanness sacrifice and exc. Totally the results of researches shows that the persion books in junior high school and high school levels containes sexual cliches and they arent able to show the social role in women and men through content. There for must notice that these books needs to amendments and improvements.

    Keywords: women, the role, position, presence, influence of the Persian books of the junior high schools, high schools
  • Abdul Reza Saeedi Page 83
    Jacques Lacan (1901-1980), contemporary French psychoanalyst, plays an important role in promulgating Freud’s theories. He accepted Freud’s opinions on the unconscious, spread them and declared that the unconscious has got a structure like that of language. He specifies the procedure of the growth of a child from the birth till adulthood in a framework of recognizing the psycho and language and through such terms as “imaginary order”, “symbolic order”, “mirror stage”, “loss” and “object petit a”. The goal beyond penning this paper, further than surveying and criticizing Sepehri’s Presence Till Infinity through Lacan’s psychoanalytic approach and burrowing through the scientific information imbedded in the work, is to inspect the applicability of Lacan’s psychoanalytic approach to this piece of poetry. According to the presence of certain conspicuous signs such as “words”, “quotation”, “word”, “speech”, and the main theme of the poem (the change resulted from the birth of language) which is the base of Lacan’s theories, we have come to conclusion that this approach to analyzing this poem is applicable.
    Keywords: the imaginary order, symbolic order, the real, loss, mirror stage, language, subject
  • Shohreh Ansari, Keyvan Sharbatdar Page 105
    In this article one of the theoretical categories of art and literature called “grotesque” has been studied from some aspects. Grotesque has traditionally had examples in the world ‘s literary–artistic works as a kind of point of view toward the world and human and people’s manners. little attention was paid to this category in previous centuries. But in the last century some of the famous theorists like Michael Bakhtin have worked on it extensively. In this article, in addition to studying the critics, point of view toward the category of “grotesque”, definitions and theoretical explanations surrounding grotesque have been studied. Also two main points of view about this literary-artistic category have been investigated: 1) The point of view that emphasizes the aspect of sarcasm and carnival; 2) the one that notices its frightening aspects. Then elements, purposes and usages of grotesque especially based on Philip Tomson’s point of view have been studied. The last part of the article is about studying some of Shahryar Mandanipour’s short stories who is a contemporary author. The characteristics or elements of grotesque available in his stories have been studied from several aspects.
    Keywords: Grotesque, Michail Bakhtin, Wolfgang Kaiser, Philip Thomas, Carnival, Madanipour, mommies, honey