فهرست مطالب

حقوقی دادگستری - پیاپی 79 (پاییز 1391)

مجله حقوقی دادگستری
پیاپی 79 (پاییز 1391)

  • 276 صفحه، بهای روی جلد: 20,000ريال
  • تاریخ انتشار: 1391/08/23
  • تعداد عناوین: 9
|
  • یوسف درویشی هویدا صفحه 9
    پس از احیای دادسراها در نظام قضایی ایران در سال 1381 مرحله ی محاکمه و صدور حکم بر عهده ی دادگاه های کیفری قرار گرفت و سایر مراحل دادرسی کیفری یعنی کشف جرم، تعقیب متهم و تحقیق از وی و به طور کلی، تحقیقات مقدماتی و سرانجام اجرای حکم کیفری و تحمیل مجازات بر مجرم به دادسرا محول گردید. برخلاف بازپرس که اصولا در برابر دادستان استقلال دارد، دادیار به عنوان یکی از مقامات قضایی دادسرا در برابر دادستان مستقل نیست و به نمایندگی از دادستان می تواند افزون بر تحقیقات مقدماتی در پرونده های کیفری، سایر وظایف دادستان را نیز انجام دهد. هرچند دادیار در برابر دادستان مستقل نیست و حق اعلام مخالفت با نظر دادستان را ندارد، اما در عین حال، کلیه ی تصمیمات دادیار نیازمند اظهارنظر و اعلام موافقت دادستان نیست. عدم استقلال دادیار و لزوم تبعیت وی از دادستان ناشی و منحصر به نوع و ماهیت وظیفه ای که دادیار عهده دار انجام آن می باشد نیست و دادیار صرف نظر از این که چه وظیفه ای را حسب ارجاع دادستان به عهده گرفته است، مکلف به تبعیت از دادستان است. در این نوشتار، ضمن شناسایی جایگاه دادیار در دادسرا، حدود استقلال وی در برابر دادستان و مبانی آن، اعتبار تصمیمات این مقام قضایی مورد بررسی قرار گیرد.
    کلیدواژگان: دادیار، دادسرا، دادستان، قرار، تصمیمات، بازپرس
  • سیدقاسم زمانی، حیدر پیری صفحه 39
    حقوق بین الملل، بارها توسط بسیاری از دولت ها به بهانه و با استناد به منافع ملی حیاتی و امنیتی، به عنوان سپری در مقابل موازین حقوقی و سازوکاری برای فرار و رهایی از تعهدات قانونی به کار گرفته شده است؛ آن گونه که دولت ها بر قواعد حقوق بین الملل به ویژه حقوق بشردوستانه، محدودیت هایی را اعمال نموده و در عین حال با قانونی جلوه دادن اقدامات خود، مدعی رعایت حقوق بین الملل می شوند. از این رو، منافع عالی حیاتی و امنیتی و مفاهیم مشابه، از موانع و چالش های اصلی در راه توسعه و پیشرفت موازین حقوق بین الملل بشردوستانه در جهت جهان شمولی تلقی می شود؛ چرا که می تواند باب سوء استفاده ی خودسرانه دولت ها را باز گذارد.
    هنجارهای حقوق بشردوستانه نیز به گونه ای خاص چالش هایی جدی بر منطق بنیادین نظام دولت های برخوردار از حاکمیت و منافع ملی وارد می کند. با توجه به وجاهت مقدم موازین انسانی در حقوق بین الملل، منافع ملی حیاتی تنها در سایه ی حقوق بین الملل و با رعایت قواعد آن می تواند مبنایی برای مشروعیت عملکرد دولت باشد. از این رو دولت ها باید همواره تلاش نمایند تا توسل به منافع ملی حیاتی را به نوعی تفسیر کنند که به ارزش های حقوقی عام الشمول بین الملل حقوق بشردوستانه خدشه ای وارد نشود.
    کلیدواژگان: حقوق بین الملل، منافع ملی حیاتی، حقوق بشردوستانه، حاکمیت، دیوان بین المللی دادگستری، رویه ی قضایی بین المللی
  • محمد مولودی، مهدی حمزه هویدا صفحه 73
    وظیفه ی قاضی کشف حقیقت در امور موضوعی دعوا است؛ در باب حقیقت و چیستی آن، نظریه های متعدد و متفاوتی ابراز شده است؛ مهم ترین آن ها، نظریه های مطابقت، انسجام و عمل گرایانه است. نظریه ی نخست، با دنبال کردن یک دیدگاه رئالیستی، حقیقت را توافق و تطابق گزاره با واقعیت می داند. این نظریه به دلیل برخورداری از مبانی منطقی قابل دفاع و نیز اتفاق نظر گسترده در پذیرش آن، می تواند در دادرسی ها به عنوان تعریف حقیقت به کار رود. نظریه ی انسجام نیز به دلیل روی گردانی از سنت واقع گرایی در باب حقیقت، و هم چنین به سبب دشواری هایی که قضات در دسترسی به وقایع با آن ها مواجه اند، می تواند معیاری برای کشف حقیقت در برخی موضوعات قضایی باشد. عمل گرایان نیز حقیقت را در پرتو مفاهیم منفعت و مصلحت معنا کرده و چیزی را شایسته ی این عنوان می دانند که در عمل سودمند باشد. با روشن شدن معنای حقیقت، دادرس باید به دنبال احراز همین مفهوم باشد؛ وجود قیدهای مختلف در خصوص حقیقت، مانند حقیقت قضایی و نسبی، نباید دگرگونی و تغییر در مفهوم حقیقت را موجب شود.
    کلیدواژگان: مفهوم حقیقت، نظریه ی مطابقت، نظریه ی انسجام، نظریه ی پراگماتیسم، حقیقت قضایی، دادرسی مدنی
  • حسن محسنی صفحه 99
    شناخت مرجع قضایی تابع شناخت عمل قضایی است؛ چرا که دو قوه ی مجریه و قضائیه، در برابر قوه ی مقننه، مجری قانون به شمار می آیند. از سوی دیگر، در نظام حقوقی ایران، کمتر از موقعیت نهادهای دادرسی بحث شده و تقسیم بندی این نهادها، آن چنان که باید با دقت انجام نمی شود. در این نظام حقوقی شاهد ازدیاد کمیسیون ها، شوراها و هیات ها در میان نهادهای دادرسی هستیم، اما معلوم نیست که آیا مقنن به دنبال تاسیس یک محکمه یا دادگاه بوده، یا آن که قصد پیش بینی نهادهایی برای اجرای قانون را داشته است. معیارهای ماهوی و شکلی متعددی برای شناخت اعمال قضایی پیشنهاد شده که اساس قرار دادن هر یک از آن ها ممکن است نظم حقوقی را آشفته نماید. در این تحقیق، ضمن مطالعه و ارزیابی معیارهای شناخت اعمال قضایی، نهادهای دادرسی کشور در نظم حقوقی معرفی می شود و با توجه به نظر برگزیده، هر یک مورد تحلیل قرار خواهد گرفت. نتیجه آن که، مرجع قضایی نهادی ثالث است که با اعمال قوانین ماهوی و شکلی به طور معین راجع به یک اختلاف حقوقی تصمیم گیری قاطع می نماید.
    کلیدواژگان: معیارهای ماهوی، معیارهای شکلی، نهاد دادرسی، ثالث، اختلاف حقوق، آیین دادرسی، تصمیم گیری قاطع
  • مجید نیکویی صفحه 125
    مقاله ی حاضر با این پیش فرض که صرف بیان ادعایی ذیل عنوان «حق» در اسناد بین المللی، دلیلی بر موجه بودن ادعای مذکور نیست، در پرتو نظریه ی عدالت جهانی رالز، به ارائه ی رویکرد موجه به حق های مندرج در اسناد بین المللی می پردازد. پرسش پژوهش حاضر این است که «کدام یک از ادعاهای مذکور در اسناد بین المللی به عنوان حق واقعی بشر موجه است» و تلاش نویسنده بر تفکیک حق های واقعی از ادعاهای ناموجه در قالب مفهوم حق است. پاسخ به سوال مذکور نیازمند فهم ویژگی های حقوق واقعی بشر و تعیین معیارهایی برای تشخیص آن است. این معیارها عبارتند از: ضروری بودن، جهانی بودن و حداقلی بودن. نتیجه آن که، برخی از حق های ادعایی در اسناد بین المللی، موجه و قابل دفاع نیستند، بلکه مطلوباتی هستند که با توجه به آموزه های جامع، در هر جامعه مورد قبول اعضا بوده و طبق برداشت مشترک آن ها از عدالت، قابل طرح و پی گیری است. در پایان نیز به ضرورت ایجاد معیارهای شکلی و ماهوی بین المللی برای به کارگیری مفهوم حقوق بشر و پیامدهای منفی «تورم حق ها» اشاره خواهد شد.
    کلیدواژگان: حق، حقوق بشر، نظریه ی عدالت، قانون ملل، جانرالز
  • سید محمد حسینی، زهرا ساعدی، آزاده صادقی صفحه 155
    نظام عدالت کیفری، در دستور العمل جدید خود، از منطقی تبعیت می کند که از طریق آن بتواند جایگاه از دست رفته ی خود را بازیابد. این منطق جدید، با عنوان کیفرشناسی نوین یا عدالت محاسبه گر، خانه تکانی گسترده ای را در این نظام ایجاد کرده است؛ به گونه ای که همه چیز در آن، رنگ و لعابی مدیریتی به خود گرفته است؛ از این پس، جرم و مجرم در چارچوب مفهوم خطر قابل درک است؛ تکنیک های نظام عدالت کیفری نیز هم گام با این تغییر رویه پیش رفته و در مواردی، مدل های جدیدی از آن ایجاد شده است. در نوشتار حاضر، تحولات نوین صورت گرفته در این خصوص بررسی می شود.
    کلیدواژگان: کیفرشناسی نوین، جرم، مجرم، تکنیک، مدیریت، نظارت
  • علی انصاری، جواد عسکری دهنوی صفحه 179
    اختلافات تجاری در عرصه ی بین الملل از طریق مکانیسم داوری حل و فصل می گردد. در نهاد داوری به عنوان مرجعی مناسب و قابل اعتماد برای حل و فصل اختلافات تجاری، موضوع ایرادات به عنوان شکلی از دفاع طرفین مطرح می شود. ایرادات با توجه به آثاری که ممکن است بر جریان داوری داشته باشند، دو گونه اند؛ ایرادات با اثر مانع موقتی و ایرادات با اثر مانع دایمی. با این که غالب مقررات حاکم بر ایرادات در زمره ی قواعد تکمیلی هستند و توجه به آن ها حسب مورد منوط به ابراز آن توسط طرف یا طرفین دعوا می باشد، ولی برخی از آن ها قواعد آمره بوده و با نظم عمومی ارتباط دارند. قانون داوری تجاری بین المللی ایران با این که در نوبه ی خود تحولی ستودنی در عرصه ی تجارت بین الملل به حساب می آید، از این حیث که بحث ایرادات را تبیین ننموده و صرفا کلیتی از آن را مطرح کرده است، با خلاء اساسی مواجه است. پژوهش حاضر با مد نظر قراردادن این که طرفین دعوی در داوری تجاری بین المللی چه ایرادهایی می توانند مطرح نمایند و اثر آن چه خواهد بود، به بررسی ایرادات با اثر مانع موقتی و تصمیم اتخاذی داوران نسبت به ایراد خواهد پرداخت.
    کلیدواژگان: داوری تجاری بین المللی، ایرادات، مانع موقتی، انصراف، قواعد آمره، نظم عمومی بین المللی
  • جعفر صادق منش، علی فرخی نیا (فرخ شه) صفحه 213
    استدلال قضایی استنتاجی است که دادگاه از وقایع موضوع مورد رسیدگی و از خلال دلایل ابراز شده توسط طرفین دادگاه به عمل می آورد. از این تعریف چند نتیجه به دست می آید: نخست این که، این شیوه شباهت تامی با روشی منطقی دارد که در آن با موضوع و محمول که مقدمات قضیه هستند، استنتاج حاصل می شود؛ ثانیا، استدلال قضایی دارای مبانی انکارناپذیری است که تمام مراحل دادرسی را معطوف به خود می داند و هر گزاره ای بدون عبور از مسیر استدلال را مطرود به شمار می آورد؛ ثالثا، استدلال قضایی محصول روشی است که از علم منطق کمک می گیرد و بر اساس ابزارهای موجود در علم منطق، قضایای مجهول را کشف می کند؛ رابعا، معرفت و شناخت هر خواسته ای در دعوی، معطوف به استدلال است؛ و خامسا، علم قاضی معطوف به معرفت از طریق استدلال است، نه علم حضوری. موضوعات پیش گفته، خطوط بحث این مقاله را تشکیل می دهد.
    کلیدواژگان: استدلال حقوقی، استدلال منطقی، استدلال استنباطی، استدلال استقرایی، استدلال قیاسی
  • مهدی الهویی نظری صفحه 239
    تضمین بیشتر انجام موضوع تعهد، مطلوب هر متعهدله است. ذی نفع قرارداد به دنبال روشی بهتر جهت وصول مطالبات خویش است. از سوی دیگر متعهد با حسن نیت نیز درصدد انجام تعهد و بری شدن از مافی الذمه ی خود می باشد. لذا برای وی نیز تدارک طریقه ای بهتر جهت رها شدن از تعهدات ناشی از قرارداد، امری مطلوب به شمار می رود. استفاده از نهاد تعهدات تخییری، یکی از روش هایی است که می تواند زمینه ی رسیدن به این هدف را برای طرفین فراهم سازد. در این تعهدات به جای آن که متعهد، یک موضوع تعهد را بر ذمه قبول کند، دو یا چند موضوع را متقبل می شود تا امکان انجام تعهد از میان هر یک از این موضوعات برای وی فراهم آید؛ آن گونه که با انجام یکی از آن ها به عهد خویش وفا کند. این تاسیس حقوقی در غرب شناخته شده و این تحقیق درصدد کشف ریشه های آن در فقه امامیه می باشد تا بتوان اعتبار آن را در نظام حقوقی ایران نیز مورد شناسایی قرار داد.
    کلیدواژگان: تعهد تخییری، غرر، مبیع مردد، ثمن مردد، موضوع تعهد، حق انتخاب
|
  • Page 9
    After rehabilitation of prosecutor’s offices in the Iranian judicial system in 2002, the proceeding and sentence issuance stage was assigned to the criminal tribunals, and other criminal proceeding stages including crime detection, accused’ prosecution and investigation and in general the primary investigations and ultimately enforcing the criminal judge and punishment of offender was assigned to the prosecutor’s office. Contrary to the interrogator that principally is independent from public prosecutor, the assistant prosecutor as one of judicial authorities of prosecutor’s office is not independent from public prosecutor and as the representative of the public prosecutor is authorized to apply the preliminary investigations in the criminal cases, moreover to fulfill other duties of public prosecutor. Although the assistant prosecutor is not independent from public prosecutor and is entitled to disagree with the opinion of public prosecutor but yet all decisions made by the assistant prosecutor is not subject to the agreement and comment of public prosecutor. The dependence of assistant prosecutor and necessity of his obedience from public prosecutor is not arising out of and limited to the type and nature of the duty assigned to the assistant prosecutor, and the assistant prosecutor regardless of duty assigned by the public prosecutor shall obey the public prosecutor. In this paper, in addition to identifying the position of assistant prosecutor in the prosecutor’s office, the scope of his independence from public prosecutor and its principles and the validity of decisions made by this judicial authority is considered.
    Keywords: Assistant Prosecutor, Prosecutor's Office, Public Prosecutor, Writ, interrogator, decisions
  • Page 39
    International Law, by referring to the vital national and security interests has been used as a shield against legal’s, as an instrument to escape from legal obligations and as a justification for breaking up the treaties, therefore it limits the appliance of International Law Rules especially International Humanitarian Law, yet claiming of the observance of International Law. This notion and other similar concepts, are considered as one of the main obstacles against development in universalizing International Law especially IHL, because It can cause intractable misuses by states as well as justifying anything by reffering to national interest. IHL norms bring a serious challenge to the governments holding the fundamental logic of sovereignty and national interests. According to primary precedence of human norms in international law, The vital national interests only in compliance with the international law rules and provide the ground for legitimate government functioning. Therefore, governments have always tried to explain and interpret the vital national interests in a way that results the least loss to the universal international values.
    Keywords: International Law, The Vital National Interest, International Humanitarian law, Sovereignty, International Court of Justice, International Jurisprudence
  • Page 73
    The task of judge is todiscover the truth. There arevarioustheoriesabout the truth.this paper studies three important theories (correspondence, coherence and pragmatic theory).Correspondence theory follows arealistperspective and its logicalfoundationsareacceptable. This definition isalsoaccepted in trials. Coherence theory, because of different considerations and some philosophicalviews, canbe a criterion of truthinsomelegalmatters. Also in pragmatic theory, truth is definedin the light ofnotionsof profit andexpediency.Judge should search for philosophical concept of truth and the terms of legal truth and formal (relative) truth should not change its concept.
    Keywords: The Concept of Truth, Correspondence Theory, Coherence Theory, Pragmatic Theory, Legal (Judicial) Truth, Civil Procedure
  • Page 99
    The notion of jurisdiction depends to the nature of judicial acts; because two powers called Executive and Judicial in each government are administrator body in regard of Legislative power. In Iranian legal system, in the other word, the situation of Adjudication institutes is less discussed and their classifications have not been studied exactly as should be. In this legal system we can see day by day the increase of institutions’ numbers such as Commissions, Councils and Boards between Adjudication institutes but it is not clearly shown that if Legislator seeks to create a Court or Tribunal by they or its intention merely is creation of some institutions for administration of law in strict sense. Many Substantive and Formal criteria have been suggested for distinguishing judicial acts which foundation of legal system to each one can disorder its supposed order. In this research, after studding and evaluating these criteria, we have endeavored to introduce Adjudication institutes orderly. The result of this article can be summarized in these phrases: “a jurisdiction is a third or an impartial institution that decides about a juridical conflict decisively and certainly by applying substantive and formal rules”.
    Keywords: Substantive, Formal Criteria, Adjudication Institutes, Third or Impartial, Juridical Conflict, Procedure, Ruling Decisively
  • Page 125
    The main purpose of this paper is to provide a justifying approach to rights embedded in international documents in light of Rawls’ Global Theory of Rights and, then, evaluating them from the said approach. Indeed, it is endeavored to distinguish justified rights from unjustified claims under the rubric of rights. In this regards, John Rawls in his book, Law of Peoples, characterizes human rights as non-dependent on a particular ideology and religion, necessary, global and minimalistic. This paper, by evaluating human rights on the basis of the afore-said criteria, concludes that some of the alleged rights by international documents are unjustified and indefensible. Rather, they are ideals which, in any society and based on their common comprehensive doctrines and understanding of justice, are to be alleged and pursued. In the end, a reference shall be made to the necessity of formal and substantive criteria for the use of human rights concept and also to negative consequences of “rights inflation”.
    Keywords: Rights, Human Rights, Theory of Justice, Law of Peoples, John Rawls
  • Page 155
    Criminal justice system in its new guidelines follows a logic that could through it regain its lost position once again. This new logic, with the name of new penology or actuarial justice, has created extensive evolution in this system, so that everything in it has gotten a managing frame. Hereafter, crime and criminal have became understandable in the concept of risk; techniques of criminal justice systems have gone along with this changing in policy and even in some cases, new models of it have been made. Whatever has been explored in the present paper are the new developments that have occurred in this regard.
    Keywords: New Penology, Crime, Criminal, Technique, Management, Surveillance
  • Page 179
    Commercial disputes in the international arena are basically settled through arbitration mechanism. In the course of arbitration, as a suitable and reliable authority for resolving commercial disputes, the issue of objections as a form of parties’ defence is introduced. Objections in terms of the impacts they might have on arbitration process, could be categorized into the objections with the effect of permanent and temporary impediment (to the proceedings). Although most applicable governing laws on objections are among the supplementary rules and considering them depends on expressing consent by the party or parties in dispute as the case may be, however some of the objections are mandatory provisions and are related to the public policy. Despite the fact that the Iranian Law on International Commercial Arbitration in its part is regarded as a commendable evolution in the international commercial arena, since it has not elucidated the issue of objections and merely has discussed its totality, leads it to encounter a fundamental gap. The study proceed with objections with temporary impediment effect and arbiters decisions by considering parties can what objections proposed and what are their effects in international commercial arbitration.
    Keywords: International Commercial Arbitration, Objections, Temporary Impediment, Waiver (of the right to object), Mandatory Provisions (in other words, Inviolable laws), International Public Policy
  • Page 213
    Argues that the trial court’s judgment is subject to court proceedings and the parties through would cause assertiveness The definition of a result obtained Firstly, this method is similar to full and logical manner in which the subject and predicate are the basic case, the inference is obtained; Second, with foundations of legal reasoning is undeniable that the judicial process is understood to refer to any predicate without crossing the line of argument he rejected; Thirdly, it is a product of judicial reasoning logic support tools are based on the logic of science, the discovery of unknown cases, Fourthly, knowledge and understanding of the demands of the case, the argument is directed; And fifthly, the judge focused on the science knowledge through reasoning, not a science person. The topics discussed in this article, which is based on the lines cross - sectional study, is formed.
    Keywords: Legal Reasoning, Logical Reasoning, Deductive Reasoning, Inductive Reasoning
  • Page 239
    It is desirable for creditor that the object of obligation to be ensured more and more. The beneficiary of contract is searching a better way to aquire his demands. On the other hand the debtor in good faith is attempting to perform his commitments and concerns about his discharging. So it is also ideal for him to prepare a bettter method to absolve from contractual obligations. Alternative Obligation is one of the methods that provide this target for both parties.In these obligations instead of undertaking one object,the debtor, undertakes two or more objects so that it would be possible for him to perform one of them of which would fulfil his promise. This legal establishment has been recognised for many years in the West and possesses bases in Shiite jurisprudence that can be used for its validity recognition. In this research we are dealing with recognition and quality of applying these obligations through a comparative study between jurisprudence and other countries basics.
    Keywords: Alternative Obligation, Risk, Uncertain Goods, Uncertain Price, Object of Obligation, Right of Selection