فهرست مطالب

فقه و حقوق خانواده - پیاپی 56 (بهار و تابستان 1391)

نشریه فقه و حقوق خانواده
پیاپی 56 (بهار و تابستان 1391)

  • تاریخ انتشار: 1391/04/04
  • تعداد عناوین: 7
|
  • فریبا حاجی علی صفحه 5
    طرفین عقد نکاح بنا به تشخیص خود ممکن است مبادرت به درج شرایط گوناگون در ضمن عقد نمایند. یکی از شروط مذکور این است که زوجه شرط نماید زوج با حضور او همسر دیگری اختیار نکند یا علاوه بر آن شرط کند که در صورت تخلف، نوعی سلب صلاحیت در بعضی امور از او بشود. در عین حال، روایاتی وجود دارد که این شرط را نامشروع می داند. همین امر باعث شده است مشهور فقها قائل به بطلان این شرط باشند و در مقابل، عده ای آن را جایز و الزام آور بدانند. پس از بررسی ابعاد مساله روشن می گردد که طبق قاعده کلی جواز اشتراط بر امر مباح، منافاتی بین الزام به شرط عدم تجدید فراش، با دلیل جواز تزویج مجدد (نساء، 3) وجود ندارد و همچنین شرط عدم تزویج به معنای التزام به ترک یک عمل مباح است و هرگز به معنای تحریم یک حلال نیست. مضافا می توان اشتراط و الزام آوری آن را در ردیف عناوین ثانوی دانست. روایات مستند مشهور نیز ناظر به شرایط خاصی است، در حالی که روایات دسته دوم صراحت کامل بر جواز اشتراط دارد. در نتیجه این شرط در ضمن عقد نکاح مشروع و قانونی است.
    کلیدواژگان: نکاح، عقد، شرط، ازدواج مجدد، زوج، زوجه
  • علیرضا فصیحی زاده، سعید صناعی صفحه 21
    یکی از مباحث نوظهور که علوم مختلفی چون پزشکی، روان شناسی، جامعه شناسی و حقوق را از زوایایی به خود مشغول کرده است، تغییر جنسیت می باشد. در آثار فقهی و حقوقی، احکام و تکالیف دو دسته از افراد مبتلا به اختلال جنسیتی یعنی اشخاص خنثی و ممسوح به تفصیل بیان شده است، اما با رهیافت های جدید دانش روان پزشکی، نوع دیگری از اختلال جنسیتی به نام روان دگر جنسی مکشوف گردیده که با ویژگی های منحصر به فرد از دو دسته پیش گفته متمایز می شود و در واقع تغییر جنسیت به معنی دقیق کلمه در خصوص دسته اخیر مصداق می یابد. بسیاری از فقها و حقوقدانان معاصر، تغییر جنسیت را مجاز می دانند، اما آثار و پیامدهای حقوقی مساله را به خصوص بر روابط زوجین به خوبی تبیین نکرده اند. این مقاله بر آن است که با بهره گیری از منابع معتبر فقهی و حقوقی، دلایل مشروعیت تغییر جنسیت و آثار آن را در نظام حقوقی خانواده، مانند تاثیر بر نکاح سابق، مهر، عده، سرپرستی کودکان و ارث تبیین کند. در پایان، این مساله مورد تاکید قرار گرفته است که اشخاصی که با جهل به تغییر جنسیت طرف مقابل با وی ازدواج کنند، این حق را دارند که از دادگاه تقاضای صدور گواهی عدم امکان سازش نمایند.
    کلیدواژگان: تغییر جنسیت، مشروعیت، نکاح سابق، مهریه، عده، ولایت، ارث، فسخ نکاح، طلاق
  • مهشید سادات طبایی صفحه 49
    یکی از مسائل مهم حوزه حقوق خانواده، اثبات نسب می باشد که آثار قانونی بسیار مهمی بر آن مترتب است. امروزه با پیشرفت علم، امکان استفاده از آزمایش های ژنتیک در دعاوی اثبات نسب وجود دارد. فقها در حجیت این گونه آزمایش ها برای اثبات نسب اختلاف دارند؛ برخی به حجیت این ادله در صورت حصول علم و گروهی بر عدم حجیت آن معتقدند. در میان حقوقدانان اختلاف نظر کمتری وجود دارد و اختلاف موجود صرفا در نحوه استناد به این آزمایش هاست.
    مقاله حاضر بر آن است که نقش آزمایش های دی.ان.ای و امکان استناد به آن را در دعاوی اثبات نسب بررسی کند و ببیند آیا با مقررات موجود می توان به این آزمایش ها استناد کرد یا تا زمانی که قانون بر آن تصریح ننماید، چنین مجوزی وجود نخواهد داشت.
    در شرایط حاضر، با توجه به این که همه ادله اثبات نسب مبتنی بر ظن است و احتمال اثبات خلاف در آن ها وجود دارد و نیز به لحاظ غیرانحصاری بودن ادله مذکور، باید بتوان آزمایش های ژنتیک را به عنوان یک دلیل جدید در بسیاری از دعاوی اثبات نسب استفاده کرد، لکن برای ایجاد بستر لازم برای استناد به آن نیاز به تصریح قانونی وجود دارد.
    کلیدواژگان: اثبات نسب، انحصار ادله، طریقیت، موضوعیت، ژنتیک، آزمایش دی، ان، ای
  • فرج الله هدایت نیا صفحه 75
    در نظام حقوقی اسلام و جمهوری اسلامی ایران، طلاق با اراده انشائی زوج واقع می گردد و اگر زوج نخواهد طلاق دهد، راهی برای انحلال ارادی نکاح وجود ندارد؛ مگر در صورت نشوز زوج به لحاظ ترک انفاق یا حرج زوجه که زوج مجبور به طلاق می گردد. از نظر مشهور فقهای امامیه، خلع بر زوج واجب نیست و از این رو، با فرض اثبات کراهت زوجه و تحقق بذل، نمی توان زوج را به طلاق مجبور کرد. نفی وجوب خلع بر زوج و عدم امکان اجبار وی بر طلاق، به لحاظ حقوقی موجب مشکلاتی می گردد. مدعای نگارنده این است که هر گاه کراهت زوجه شدید باشد، از نظر فقه اسلامی و حقوق داخلی جمهوری اسلامی ایران، امکان اجبار زوج به طلاق وجود دارد. به دلیل اهمیت مساله و تاثیر آن بر حقوق خانواده و زنان، این نظریه از منظر فقهی و حقوقی بررسی و ارزیابی می شود و مستندات امر و استدلال های مربوط به آن مورد بحث قرار می گیرد.
    کلیدواژگان: زوج، زوجه، طلاق، طلاق خلع، اجبار، حقوق خانواده
  • فاطمه قناد صفحه 97
    حمایت از زنان و کودکان در سایه افزایش امنیت اجتماعی و پیش-گیری از افزایش جرایم علیه زنان و کودکان از طریق ارائه خدمات مشاوره ای برای ارتقای سطح فرهنگی خانواده ها و اطلاع رسانی به قربانیان خشونت های خانوادگی از مهم ترین اهداف تشکیل پلیس زن در سازمان نیروی انتظامی است. پلیس زن می تواند در راستای پیش گیری از وضعیت های جرم زا، آمار بزه دیدگی زنان و کودکان را کاهش دهد.
    در این مقاله رویکرد پلیس زن در پیش گیری وضعی از جرایم علیه زنان و کودکان در دو بخش جداگانه مربوط به زنان و کودکان بررسی می گردد و نویسنده در صدد پاسخگویی به این پرسش اساسی است که پلیس زن چگونه می تواند با تغییر وضعیت محیطی و کنترل ابزارها و آماج های جرم، منجر به کاهش بزه دیدگی در زنان و کودکان گردد؟ بدین منظور رویکرد پلیس زن در پیش گیری وضعی از جرایم علیه زنان و کودکان و تقلیل موقعیت های بزه دیدگی آن ها مورد بررسی قرار می گیرد.
    کلیدواژگان: پلیس زن، زنان و کودکان، بزه دیده، جرم، پیشگیری وضعی
  • محدثه معینی فر صفحه 117
    حق بر هویت یا حق دانستن کودک از جمله حقوقی است که در کنوانسیون حقوق کودک به آن اشاره شده و مصادیقی برای آن برشمرده شده است. این کنوانسیون همچنین راهکارهایی را در جهت حفظ حق هویت ارائه داده است؛ امابا بررسی قوانین کشورهای مختلف، می توان دریافت که بسیاری از کشورها با این که به کنوانسیون حقوق کودک پیوسته اند، چندان به حق کودک بر هویت توجه ندارند. به نظر می رسد که نارسایی در قوانین همین کشورها سبب شده است که چنین حقی برای کودک در کنوانسیون فرض شود. حال آیا مساله هویت می تواند به عنوان حق برای کودکان مطرح شود یا آن که بستر نادرست قوانین هدایت کننده جوامع غربی از جمله قانونی شمردن روابط آزاد جنسی، تولد ناشناس و رازداری در اهدای گامت و جنین باعث شناسایی این حق شده است. به نظر نگارنده، قوانین اسلامی با توجه به نسب و حرمت زنا مانع از گم شدن هویت کودک و در نتیجه شناسایی این حق برای حفظ منافع کودک می شود و در نتیجه نیازی به طرح حق هویت اصالتا ندارد؛ در حالی که اسناد غربی، آن را مطرح می کنند، اما بدان پایبند نمی مانند.
    کلیدواژگان: هویت، اسلام، اسناد بین المللی، نسب، تولد ناشناس، رازداری
  • سیدابوالقاسم نقیبی، عقیله جمالزاده صفحه 143
    عقد نکاح بین زن و مرد و توسط آن ها یا نماینده قانونی شان منعقد می گردد. در برخی موارد، عقد نکاح توسط فردی غیر از زن و مرد یا نماینده قانونی آن ها محقق می گردد که در این صورت، فضولی محسوب می شود. یکی از مصادیق نکاح فضولی، نکاح منعقده برای صغیرین می باشد. بنا به نظر اکثر فقها نکاح فضولی بین صغیر و صغیره می تواند توسط ولی آن ها یا فردی غیر از ولی منعقد شود. نکاح فضولی بین صغیرین صحیح و غیرنافذ است و نفوذ آن و ترتب آثار بر آن، منوط به صدور اجازه معقودله یا معقودلها یا هر دو و یا نماینده هر کدام از آن ها می باشد. نصی وجود دارد که برای ثبوت مهر و ارث، فرد نابالغ بعد از بلوغ علاوه بر رضایت به عقد باید سوگند نیز یاد کند. اگرکسی که ولی یا وکیل است و علم دارد به این که می تواند برای صغیرین عقد نکاح منعقد کند، نکاح را به عنوان فضولی منعقد کند، در این صورت، به صحت و لزوم نکاح حکم شده است و آثار نکاح فضولی بر آن بار نمی شود. مقاله حاضر هر یک از موارد یاد شده را بر اساس دیدگاه فقهای امامیه بررسی می کند.
    کلیدواژگان: نکاح فضولی، صغیرین، اجازه، رد، سوگند
|
  • Fariba Hajiali Page 5
    Marriage parties may insert various conditions in their marriage contract. One condition is that the wife may ask her husband to refrain from getting a second wife while being married to her. She might add another element that if he fails to do so, he will be deprived of certain responsibilities on her side. On the basis of some tradition there are differences of opinion among Islamic scholars concerning the validity of setting such conditions and consider it illegitimate. On the other hand in view of other groups the above mentionedstipulations is justified and are considered essential to its existence.The study shows that on the basis of general rules every permissible act can be stipulation and Verse 3 of chapter Nisa which allows a man to remarry is proof of such act.Examining the issue from various perspectives, it becomes obvious that there is no accountability between the stipulation of not to remarry and the reason for permission to remarry. It all depends on certain conditions.Furthermore the notion of adding stipulation in the marriage contract is legally bounded.
    Keywords: Marriage, contract, stipulation, remarriage, husband, wife
  • Ali Reza Fasihizadeh, Saeed Sanaie Page 21
    At the present time one of the emerging issues in medicine, psychology, sociology &law is sex change. Jurisprudence and legal works have explained provisions and duties of two groups of people who experience gender disorder namely: transgender and deformed genitalia in detail. A recent finding of Psychiatric knowledge reveals that some people suffer from transsexual problem-another new type of sex disorder which is distinguished from the other two categories mentioned above by its unique symptoms. In fact sex change is the exact term which can describe this group of people. Many contemporary Islamic jurist and lawyers allow sex change, but the impact and the legal consequences of this problem particularly on spouse relationship have not been thoroughly explained. Benefiting from the legal and theological sources and the legitimate reasoning of sex change, its impact on family legal system such as marriage, marriage portion, wife's waiting period, child custody and inheritance will be clarified in this paper. Ultimately it tries to justify the women's right that in case of her ignorance of gender problem of the opposite sex can lodge an appeal to the court of law for irreconcilable certificate.
    Keywords: Sex change, legitimate, former marriage, marriage portion, waiting period (iddah) guardianship, inheritance, nullify the marriage contract, divorce
  • Mahshid Sadat Tabaie Page 49
    One of the major issues in family law is proof of kinship due to its vital legal effects. The recent developments of science call for the possibility of using genetic tests in the legal cases of proof of kinship. Islamic scholars have different opinions concerning the tests and their results as legal evidence. Some of them agree on using the evidence obtained by way of the scientific method while others disagree. There is less difference among lawyers. They only concerns the manner of adopting the tests as a form of evidence. The current paper seeks to examine the role of DNA tests and the possibility of adopting them as proof of kinship, and to see whether it is possible to adopt them in accordance with the existing law, or whether the adoption is not allowed until the law is made explicit on the point. Considering the current state of things that all proofs of kinship are not fully reliable and there, thus, exists the possibility to prove wrong, and since the conventional methods can adopt complementary ones, the genetic tests need to be used as a new method of evidence in numerous cases of proof of kinship, although there is a need of explicitness of law in order to bring about the required condition for adopting the new method of legal evidence.
    Keywords: proof of kinship, persistent method of evidence, principle, pertinence, genetic, DNA test
  • Farajo Allah Hedayatnia Page 75
    In Islamic legal system marriage can be terminated by the true intention of the husband. If the wife seeks divorce and the husband refuses there is no way to compel him to end the marriage, but in case of hardship or suffering on the part of the wife in marriage, the husband will be obliged to divorce her. According to Islamic scholars the husband cannot be compelled to grant his wife a divorce even if she is willing to return part or all of her dowry in order to free herself from the marriage bond; still the husband has a unilateral right to refuse. Subsequently this scenario creates some legal problems. From Islamic and legal point of view the writer claims if the wife is unhappy to continue overruling the husband's refusal, he will be forced to divorce his wife. Due to the importance of this issue and its impact on family law, this paper analyses the problem on the basis of jurisprudential and legal point of view followed by legal documents and reasoning.
    Keywords: husband, wife, divorce, khula divorce, compulsion, family Law
  • Fatemeh Ghannad Page 97
    The prime goal of placing female cops in the police (organization of disciplinary forces) is to protect women and children against violence in a secured society by providing counseling services for the family, changing the social attitude and helping the victims to become aware of domestic violence and reducing the cases of crime and offence against them. In the present article the roles of the female police in preventing crimes against women and children are separately discussed. The writer tries to answer the question regarding function of female police in changing social conditions by lowering the number of victims and acts of violence since they are trained and have gained a better mechanism in protecting women and children against crime and violence.
    Keywords: female police, women, children, victim, crime, prevention
  • Mohadeseh Moeinifar Page 117
    Observing children's right of identity was the prime goal of UN convention and some guidelines were also presented.The study shows that despite the recognition of the declaration of UN on children's rights by some countries, still they have failed to observe such laws.Considering the current state of matters the shortcomings of the existing laws have stressed the need to emphasize on children's rights. On the other hand this issue is supposedly originated due to the inadequacy of laws of western countries, authorizing sexual relationship, the birth of illegitimate children and secrecy in gamete and fetus donation.The writer believes that Islamic legal system prevents the loss of child identity, and considering adultery as a big sin. They are deeply concerned with the need to help children to preserve their identity and consequently the best interest of children will be safeguarded.
    Keywords: identity, Islam, international documents, relationship, illegitimate birth, secrecy
  • Seyed Abol Ghasem Naghibi, Agheeleh Jamalzadeh Page 143
    Generally a marriage contract is signed between a man and woman who agree on the terms of contract. There exist some cases that in certain conditions the marriage contract which is known as an "unauthorized contract", is arranged by a third party. For instance arranging a contract between minors is one of those cases. Taking fully into consideration the views of the majority of Islamic scholars, if a minor makes a contract and another adult signs along, it remainsvalid and fully enforceable, but it's legal procedure rely on the affirmation of a wife and a husband (when they become majors),both the parties or their legal representative.Regarding the amount of dowry or inheritance as it is set forth in the Holy Quran, upon reaching the age of majority, a minor has to acknowledge the marriage condition by taking an oath.Assuming a marriage contract is arranged by a guardian or a lawyer is still considered an unauthorized contract, but it is valid and the authenticity of this kind of contract is beyond doubt. Hence they do not have to go through the legal procedure of the contract signed only by minors or the third party. The present article is studied on the basis of Islamic scholar's teachings.
    Keywords: unauthorized contract, minors, permission, refuse, oath