فهرست مطالب

نشریه تفکر و کودک
سال یکم شماره 1 (بهار و تابستان 1389)

  • تاریخ انتشار: 1389/05/14
  • تعداد عناوین: 7
|
  • مژگان رشتچی صفحات 3-20
    مقاله حاضر پس از بررسی اجمالی برخی نظریه های موجود درباره رشد زبان کودک، از جمله نظریه های رفتارگرا، فطری نگر و نقش نگر، به طور اخص دیدگاه ویگوتسکی درباره رشد زبان و تفکر و ارتباط آنها با یکدیگر را، مورد مطالعه قرارداده است. هدف این بررسی نشان دادن شمول نظریه ویگوتسکی در تفسیر ارتباط زبان و تفکر است. بررسی دو مفهوم عمده نظریه وی، یعنی منطقه مجاور رشد و میانجی گری، روشن کرده است که این دو مفهوم در روند آموزشی فلسفه برای کودکان سودمند است. این مقاله، هم خوانی نظریه ویگوتسکی با مبانی فلسفه برای کودکان، مسئله آموزش کودکان، نقش آموزش در بهبود روندهای فکری کودکان و نقش اجتماعی زبان در پیشبرد تفکر کودکان را، از جنبه های گوناگون مورد بحث قرار داده است. به نظر نویسنده، بررسی نظریات ویگوتسکی درک درستی از ضرورت آموزش فلسفه به کودکان به دست می دهد و پایه های علمی آموزش فلسفه به کودکان و تطابق روش های آموزش آن با نظریه های علمی را روشن می سازد.
    کلیدواژگان: رشد زبان و تفکر، منطقه مجاور رشد، میانجی گری، فلسفه برای کودکان
  • معصومه رمضانی صفحات 21-35
    یکی از اهداف اساسی هر نظام آموزشی، تربیت انسان های هشیار و آگاهی است که تفکر خود را بر پایه استدلال صحیح و منطق بنا نهاده، در برخورد با دنیای پیرامون خویش با اندیشه ای جامع و عمیق، جوانب مختلف امور را بررسی نموده و از قابلیت انعطاف بالایی در مواجهه با مسائل زندگی برخوردارند و به عبارتی دارای ذهن فلسفی می باشند. بدین منظور لازم است برنامه های درسی، تربیت اندیشه فلسفی را مدنظر قرارداده، به پرورش قدرت تفکر و استدلال دانش آموزان توجه نمایند. در این راستا، یکی از برنامه های درسی که در دهه های اخیر به منظور پرورش تفکر فلسفی و فلسفه ورزی در دانش آموزان شکل گرفته است، برنامه درسی فلسفه برای کودکان می باشد. هدف از پژوهش حاضر بررسی مبانی نظری برنامه درسی فلسفه برای کودکان در راستای تربیت ذهن فلسفی در دانش آموزان است. روش تحقیق مورداستفاده در این پژوهش روش توصیفی تحلیلی است. نتایج پژوهش حاکی از آن است که در برنامه درسی فلسفه برای کودکان، توجه گسترده ای به ابعاد مختلف ذهن فلسفی شده است. اما در میزان توجه این برنامه به هریک از ابعاد، تفاوت هایی مشاهده می شود، به گونه ای که برخی از عناصر ذهن فلسفی، همچون زیر سوال بردن مسائل بدیهی، ارزش سنجی افکار جدا از منبع آنها و ارتباط دادن مسائل با هدف های درازمدت، مورد توجه بیشتری قرارگرفته است.
    کلیدواژگان: برنامه درسی فلسفه برای کودکان، ذهنیت فلسفی، جامعیت، تعمق، انعطاف پذیری
  • حسین شیخ رضایی، دیگران صفحات 37-67

    نظریه های روان شناختی درباره اخلاق عمدتا حول این سوالات شکل گرفته اند: چگونه، در چه سنی و با چه سازوکاری قوای اخلاقی کودک شکل می گیرند و توانایی های اخلاقی او تثبیت می شوند. بخش اول این نوشته به مرور مختصر آراء پاره ای از مکاتب مهم روان شناسی درباره اخلاق می پردازد. از آنجا که هدف اصلی بحث، پیوند اخلاق و ادبیات داستانی است، خواهیم کوشید تا از دل نظریه های مطرح شده سوالاتی را برای سنجش و ارزیابی اخلاقی آثار داستانی استخراج کنیم. هدف از تهیه چنین فهرستی از سوالات آن است که اولا نشان دهد چگونه می توان از دل آثار داستانی موضوعاتی برای تامل اخلاقی کودکان و نوجوانان به دست آورد و به عنوان نمونه در نشست ها و جلسات فلسفه برای کودک (P4C) از آن ها سود جست، و ثانیا با در دست داشتن چنین فهرستی می توان تشخیص داد که آثار داستانی مورد پژوهش عمدتا به کدام جنبه های اخلاقی پرداخته اند و کدام جنبه ها را مغفول گذاشته اند. در بخش دوم مقاله، به سراغ آثار داستانی جمشید خانیان خواهیم رفت و می کوشیم با توجه به چارچوب نظری فراهم شده در بخش نخست، مولفه ها و عناصر مربوط به اخلاق را در میان شش اثر داستانی او بازشناسی و تحلیل کنیم.

    کلیدواژگان: اخلاق، رشد اخلاقی کودک، نظریه های روان شناختی اخلاق، فلسفه برای کودک، آثار داستانی جمشید خانیان
  • الهام فخرایی صفحات 69-87
    انسان تنها موجودی است که داعیه اندیشه و اندیشمندی دارد و به مدد همین امکان، فرصت آموزش و یادگیری در بعد فردی و اجتماعی برایش فراهم می شود. یکی از عرصه هایی که به طور جدی در اعتلای تفکر انسانی موثر واقع گشته، فلسفه و تفکر فلسفی است؛ زیرا فلسفه، دانش پرسش است و پرسش رگ حیات عقلانی بشر. اگرچه حضور فلسفه در زندگی انسان، چیز تازه ای نیست، اما آنچه امروزه اهمیت ویژه ای یافته و به عنوان یک امکان جدید در آغاز راه است؛ تلاش برای همگانی ساختن فلسفه و به ویژه آموزش آن به کودکان است؛ آموزشی که کارکردهای موثر آن از همان ابتدا متوجه زندگی شخصی کودک و در مراحل بعدی منجر به بهره مندشدن هرچه بیشتر او از فرصت های مادی و معنوی در زندگی می شود و در مجموع ارتقای سطح فرهنگ جامعه را به دنبال خواهدداشت. در همین راستا، نگارنده در این مقاله به دنبال بررسی دو بستر اساسی پیوند تفکر فلسفی با جامعه و نیز آموزش فلسفه به کودکان است تا کارآیی فلسفه در حل مسائل اجتماعی بیش از پیش آشکار شود
    کلیدواژگان: فلسفه برای کودکان، آموزش و پرورش، تفکر فلسفی، تفکر انتقادی، تفکر خلاق
  • سید منصور مرعشی، مسعود صفایی مقدم، پروین خزامی صفحات 83-102
    هدف از این پژوهش بررسی تاثیر اجرای برنامه آموزش فلسفه به کودکان به روش اجتماع پژوهشی بر رشد قضاوت اخلاقی دانش آموزان پایه پنجم ابتدایی شهر اهواز بود. جامعه آماری این پژوهش، کلیه دانش آموزان پایه پنجم ابتدایی شهر اهواز بود (سال تحصیلی 88-89)، که از این میان تعداد 120 نفر دانش آموز دختر و پسر (60 نفر گروه گواه و 60 نفر گروه آزمایش) به روش نمونه گیری تصادفی خوشه ایانتخاب شدند. جهت جمع آوری داده ها، از آزمون قضاوت اخلاقی(MJT) استفاده شد. داده ها با استفاده از تحلیل کوواریانس یک متغیری(ANCOVA) مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفت. نتایج نشان داد که، اجرای آموزش فلسفه به کودکان به روش اجتماع پژوهشی الف: بر رشد قضاوت اخلاقی دانش آموزان پایه پنجم ابتدایی شهر اهواز تاثیر مثبتی داشته است. ب: بر رشد قضاوت اخلاقی هر دو جنس دختر و پسر تاثیری یکسان داشته و تفاوت معنی داری بین آنها مشاهده نشد. نتایج پژوهش حاضر با یافته های تحقیقات انجام شده در خارج از کشور همسویی دارد.
    کلیدواژگان: اجتماع پژوهشی، آموزش اخلاق، فلسفه برای کودکان، دوره ابتدایی
  • لیلا مکتبی فرد صفحات 103-124
    داستان، نقشی حیاتی در شکل گیری مهارت های تفکر انتقادی دارد. هدف از پژوهش حاضر،کشف امکانات بالقوه داستان های معمولی در تقویت و شکل گیری مهارت های تفکر انتقادی در کودکان است. مهارت های تفکر انتقادی مورد بررسی عبارتند از: هدف، طرح پرسش، اطلاعات، داده، شاهد، تجربه، استنباط ها و تفاسیر، پیش فرض ها، استلزامات و پی آمدها، نظرات، انصاف (بی طرفی)، تواضع، رشادت، همراهی، استحکام، و پشتکار ذهنی، اطمینان در تفکر، تسلط بر خودمحوری، و قابلیت های استدلال اخلاقی. در این پژوهش با استفاده از روش تحلیل محتوا، میزان مهارت ها و مولفه های تفکر انتقادی از دیدگاه ریچارد پل در داستان های تالیفی برای کودکان گروه سنی «ج» که در فاصله سال های 1342 تا 1385 در فهرست کتاب های مناسب شورای کتاب کودک به ثبت رسیده اند، بررسی شده است.
    نتایج پژوهش نشان می دهد که مولفه های استلزامات و پی آمدها، اطلاعات، داده، شاهد، تجربه، هدف، قابلیت های استدلال اخلاقی نسبت به سایر مولفه ها در وضعیت بهتری قرار دارند. از ضعیف ترین مولفه ها نیز می توان به پیش فرض ها، اطمینان در تفکر، نظرات و استنباط ها و تفاسیر اشاره کرد. همچنین عمده رشد متوالی داستان ها به لحاظ مولفه های تفکر انتقادی صرف نظر از رشد مقطعی دهه چهل، در آثار متاخر و در دهه هشتاد روی داده است.
    کلیدواژگان: تفکر انتقادی، داستان های کودکان، فلسفه برای کودکان
  • مهرنوش هدایتی، یحیی قائدی یحیی قائدی، عبدالله شفیع آبادی، غلامرضا یونسی صفحات 125-145
    هدف پژوهش حاضر، بررسی تاثیر اجرای برنامه «فلسفه برای کودکان» به صورت اجتماع پژوهشی، بر بهبود مهارت های میان فردی در دانش آموزان پایه های تحصیلی سوم تا پنجم ابتدایی در دبستان های دخترانه و پسرانه منطقه 5 آموزش و پرورش شهر تهران بود. برای این منظور 190دانش آموز در سه پایه تحصیلی به طور تصادفی در دو مرحله انتخاب شدند (97 پسر، 93 دختر) و در دو گروه گواه و آزمایش قرارگرفتند(88 نفر در گروه آزمایش و 102نفر در گروه گواه). سپس با استفاده از پرسشنامه دستیابی به مهارت های اجتماعی«اردلی و آشر»، متغیر مهارت های اجتماعی دانش آموزان سنجیده شد. قبل از اجرای برنامه، عدم تفاوت معنادار مهارت های ارتباطی در دو گروه تایید شد. سپس کودکان گروه آزمایش، طی 12 جلسه هفتگی 5/1ساعته، در جلسات آموزشی شرکت نمودند. در پایان مشخص گردید که اجرای این برنامه می تواند بر بهبود مهارت های ارتباط میان فردی دانش آموزان تاثیر معناداری بگذارد (p <./..1). همچنین برای بررسی ماندگاری اثر این برنامه، 4 ماه بعد دوباره دانش آموزان در این متغیر مورد ارزیابی قرار گرفتند و یافته ها حاکی از تایید ماندگاری اثر این برنامه بود. علاوه بر این، به کمک آزمون تحلیل واریانس یک طرفه، مشخص گردید که در میان دختران و پسران شرکت کننده در این برنامه، از نظر بهبود مهارت های ارتباط میان فردی، پسرها افزایش بیشتری را نشان داده اند.
    کلیدواژگان: فلسفه برای کودکان، حلقه کندوکاو، مهارت های ارتباط میان فردی
|
  • Mojgan Rashtchi Pages 3-20
    The present article was written after a number of current language development theories in children such as behaviorism, nativism, functionalism and, in particular, vigotsky's theory concerning the development of language and thought in children and the interconnections between language and thought were briefly reviewed. The aim of this study is to demonstrate the [wide] implications of Vigotsky's theory in the analysis of the relations between language and thought. A surly of vigotsky's two key concepts, x.e. proximate development zone and mediation, indicate that they bear significance for the process of teaching philosophy to children this article has discussed the relevancy of Vigotsky's theory with the foundations of philosophy for children(p4c) and has looked mto the teaching of children, the role of teaching in the promotion of the process of thinking in children and the social role of language in the enhancement of that process. It is the opinion of this writer that an analysis of Vigotsky's theory provides a sound understanding that endorses the necessity of teaching of philosophy to children and, alongside of that, sheds light on the scientific bases of such teaching and the consistency of its methodology with scientific principles
    Keywords: Language, thought development, Proximate zone of growth, development, Mediation, Philosophy for Children
  • Masoomeh Ramazani Pages 21-35
    One of the fundamental aims of any educational system is to educate well-informed, and enlightened people, those who base their thoughts on valid reasoning and logic and who using comprehensive and profound thinking in their encounters with the outside world, consider life’s problems from different perspectives and exhibit flexibility; in other words, educating people with philosophical mentality. To meet this goal, it seems necessary that curricula should focus on philosophical thinking and develop the power of thinking and reasoning in the students. In this connection, one of the programs designed in recent decades to develop philosophical thinking and promote “philosophizing” on the part of children is that of philosophy for children program (p4c). The aim of study was to investigate the theoretical foundations of (p4c). The research approach of the study was descriptive-analytic. The findings of the study indicate that although in this program vast attention has been paid to the different dimensions of the philosophical mentality, with regard to the degrees of the attention paid by this program to the individual dimensions of philosophical mentality certain disproportionalities are observed. That is, while certain elements of the philosophical mentality, such as questioning the obvious matters, evaluating ideas detached from their sources and relating affairs to long-term goals, have received more attention than others
    Keywords: philosophy for children program, Philosophical mentality, Comprehensiveness, Penetration, Flexibility
  • Hossein Sheykh Rezaee Pages 37-67

    Psychological theories of moral development mainly focus on the following issues: when and how child acquires the moral faculty and how we can improve his/her moral judgments. In the first part of this paper, we will briefly review some of the main psychological theories of moral development. Our main concern is to study the relationship between children's literature and moral development; therefore we try to extract some questions from each theory to evaluate a literary work from a moral point of view. By means of such questions we can analyze a particular literary work and see whether it is possible to use as a material in P4C community of inquiry or not. Moreover, by having such a list of questions we can see which features of moral development are neglected and which ones are dominant in a particular body of literary works. In the second part of the paper, we will consider six stories written by Jamshid Khanian and will evaluate them from a moral point of view using the prepared set of questions. Our analysis shows that Khanian's works are rich and can be used easily as suitable materials in P4C sessions

    Keywords: ethics, Moral Development in Children, Psychological Theories of Morality, Philosophy for Children, Khanian
  • Elham Fakhraee Pages 69-87
    Human-beings are the only creatures that lay claim to thought and getting involved in thinking. Thanks to this potentiality they are bestowed with opportunities to learn as both individual and members of society. One of the domains that has undoubtedly proved its merit in the promotion of human thinking concerns philosophy and philosophical thinking, as philosophy is the art of questioning and questioning is the mainstay of human rationality. Although the presence of philosophy in human existence is nothing new, what has nowadays gained significance, though as a new potentiality is at its very early stage, is an endeavor toward the dissemination of philosophy, especially in teaching it to children; a teaching whose significant outcomes impress the personal life of the child from the very beginning and, at later stages, will all the more be a source of his/her material and spiritual enjoyments. In general, this will eventually culminate in the promotion of the cultural level of the society. In this connection, the writer of this article is trying to explore two main perspectives: the bond and relationship of philosophy with society, and the teaching of philosophy to children. This, I hope, will cast into relief the efficacy of philosophy in solving social problems.
    Keywords: Philosophy for Children, education, philosophical thinking, critical thinking, creative thinking
  • Mansor Marashi, Masoud Safaee Moghaddam, Parvin Khazami Pages 83-102
    The purpose of this study was to examine the effects of teaching philosophy by using the community of inquiry method on the moral judgment development in students of the fifth grade in primary of Ahvaz. The population of this research was all the students in the fifth grade in Ahvaz, and we chose 120 girl and boy students (60 in experimental group and 60 in witness group) by cluster sampling. For data gathering in this research, the moral judgment test was used (MJT). The data were analyzed via one variable co-variance. The findings show that teaching philosophy by using the (COL) method has a positive effect on the moral judgment development of students of the fifth grade both girls and boys without any significant difference, and equal effect on their moral judgment development. The findings of this study are coherent with research findings in other countries.
    Keywords: Philosophy for Children, community of inquiry, moral judgment development
  • Leila Maktabi Fard Pages 103-124
    Stories play a vital role in the formation of critical thinking. The aim of this study is to pin down the potentials of ordinary stories in the formation and promotion of critical thinking in children. The skills under investigation include [the provision for and drawing attention to]:aims, questioning, data and information, evidence, experience, inferences and interrelationships, presuppositions, implications, consequences, ideas, fairness, courage, cooperation, firmness, mental perseverance, confidence in thinking, control of self-centeredness, and abilities for moral judgments. In this study by use of content analysis method and by utilizing Richard Paul’s views as a basis, the skills and features involved in critical thinking were explored in the stories approved and designated by the children’s Books Board for children in the Age Group C, published in the time span of 1342-1385. the findings show that the features of implications and consequences, information, data, evidence, experience, aim, moral reasoning abilities enjoy a better status [i.e. are dealt with more adequately] than others. The weakest features include: presuppositions, faith in thinking, ideas, inferences and interpretations. It should be noted that as far as critical thinking features are concerned the main sustained growth belongs to recent stories published in 1380’s. of course, a limit growth seems to have taken place in 1340’s.
  • Mehrnoosh Hedayati, Yahya Ghaedi, Abdollh Shafi Abadi, Gholamreza Yonesi Pages 125-145
    To investigate the effect of community of inquiry method on improvement of interpersonal relationship skills, based on Lipman’s theory, an experiment was conducted in Tehran primary schools among students of grade third, fourth and fifth. 190 boy and girl students were randomly selected (97 boy, 93 girl) and assigned to experimental and control group(88 experimental, 102 control). The experimental group was taught based on community of inquiry method for twelve, ninety-minute sessions. Cooper Ardly & Asher questionnaire for students and Vir & Davin questionnaire for teachers were used as the instruments of the study for collecting data about interpersonal relationship skills. To examine the effect of treatment, the collected data was analyzed by using various descriptive and deductive statistical techniques such as mean, standard of deviation, anova, paired and independed T test. The comparative of pre-test's means of both experimental and control group didnt show any different. But the result of pre-test and post-test of both experimental and control group indicate that the mean of post-test scores of experimental group in relation to pre-test in interpersonal relationship skills has increased while the mean of control group hasnt different in post-test and the mean of experimental group in post-test is higher than the mean of control group. Besides, to investigate insolubility of implementation effect, again the students were rechecked after 4 mount. The results has indicated on insolubility of effect. therefore this semi-experimental study have shown that implementing community of inquiry method has posi­tively affected interpersonal relationship skills of the experimental group and save this effect until 4 mount.
    Keywords: philosophy for children, community of inquiry, interpersonal relationship