فهرست مطالب

چغندر قند - سال بیست و هشتم شماره 1 (بهار و تابستان 1391)

مجله چغندر قند
سال بیست و هشتم شماره 1 (بهار و تابستان 1391)

  • تاریخ انتشار: 1391/04/12
  • تعداد عناوین: 8
|
  • سیدباقر محمودی، محمد قنبری، رضا امیری، سعید دارابی، مژده کاکویی‎نژاد، محسن آقایی‎زاده، مهدی حسنی صفحه 1
    در این مطالعه که با هدف بررسی روند تغییرات غلظت ویروس BNYVV طی فصل رشد انجام شد، از شش رقم دوروتی، لاتی‎تیا (ارقام مقاوم)، زرقان (رقم متحمل)، شیرین (رقم حساس)، F2-93 (جمعیت F2 حامل 75% ژن مقاوم Rz2) و BC1-261-99 (جمعیت BC1 حامل 25% ژن مقاومRz2) استفاده شد. شش تیمار فوق در قالب طرح کرت‎های خرد شده بر پایه بلوک‎های کامل تصادفی با چهار تکرار کاشته شدند. در چهار تاریخ مختلف به عنوان کرت‎های اصلی (دو ماه، سه ماه و چهار ماه پس از کاشت و نهایتا زمان برداشت) برای آزمون الایزا نمونه‎برداری شد. در هر تاریخ نمونه‎برداری از هر کرت 12 بوته به طور تصادفی انتخاب و از ریشه های آن‎ها برای انجام آزمون DAS-ELISA نمونه‎گیری شد. آزمایش در دو سال و در مزرعه‎ای با سابقه آلودگی به بیماری ریزومانیا انجام شد. با مقایسه میانگین جذب الایزای ژنوتیپ‎ها در تاریخ‎های نمونه‎برداری مختلف در هر دو سال اجرای آزمایش، مقادیر جذب الایزا ابتدا افزایش و سپس تا پایان فصل به تدریج کاهش یافت. با توجه به روند تغییرات مقادیر جذب الایزا گروه‎بندی ژنوتیپ‎ها در سال اول در نمونه‎برداری دوم و در سال دوم در نمونه‎برداری سوم عکس‎العمل منطقی آن‎ها را به بیماری ریزومانیا نشان داد. به این ترتیب می‎توان عکس‎العمل ژنوتیپ‎های چغندرقند را نسبت به بیماری سه تا چهار ماه پس از کاشت مشخص نمود. هم چنین شناسایی مزارع آلوده در این زمان نتیجه قابل اعتمادی خواهد داشت.
    کلیدواژگان: الایزا، تاریخ نمونه‎برداری، ریزومانیا، Beta vulgaris
  • نرگس موسوی، حسین صادقی نامقی * صفحه 13

    در بررسی فون زنجرک‎های مزارع چغندرقند در شهرستان‎های مشهد و چناران در سال‎های 1387 لغایت 1389، مجموعا 2741 نمونه زنجرک متعلق به پنج خانواده جمع آوری گردید. در این مطالعه 10 گونه به شرح فهرست زیر به فون استان خراسان رضوی افزوده شد.
    Family Cicadellidae: Rhytidodus decimusquartus (Schrank 1776)، Viridicerus malicola (Dubovxdy 1966); Handianus procerus (Herrich-Schaffer l835)، Euscelidius mundus (Haupt 1927); Doraturopsis sp.; Agallia sp.; Platymetopius sp. Family Tettigometridae: Tettigometra sordida (Fieber 1865); Family Aphrophoridae: Aphrophora salicina (Goeze 1778); Family Cixiidae: Reptalus bitinctus (Dlabola 1961).
    گونه های (Empoasca meridiana (Zachvatkin 1946 وCirculifer haematoceps (Mulsant and Rey 1855) در سرتاسر فصل زراعی در مزارع مورد نمونه‎برداری حضور داشته و به‎ترتیب با 7/23 و 2/11درصد بیشترین فراوانی را در طول فصل زراعی در منطقه داشتند. بیشترین و کمترین مقادیر شاخص تنوع زیستی (H) بر اساس داده هایی که هر دو هفته یک بار از مزارع منتخب جمع آوری شد به ترتیب در ماه های مرداد و آبان مشاهده شد. در اواسط تابستان که شاخص تنوع زیستی بیشترین مقدار را نشان داد جمعیت اکثر گونه ها بالا و توزیع افراد بین گونه ها نسبت به سایر ماه های فصل زراعی از یکنواختی بیشتری برخوردار بود.

    کلیدواژگان: ایران، تنوع زیستی، چغندرقند، زنجرک، فون
  • سعید صادقزاده حمایتی، محمدحسن شیرزادی، محسن آقایی زاده، داریوش فتح‪اله طالقانی، محمدعلی جواهری، علی علیعسگری‬ صفحه 25
    با عنایت به اهمیت آب به عنوان مهمترین عامل محدودکننده کشاورزی کشور، توجه به موضوع افزایش کارآیی مصرف آب محصولات کشاورزی ضرورت می‎یابد. عمده مناطق کشت چغندرقند بهاره با محدودیت شدید آب مواجه هستند و افزایش سطح زیرکشت این گیاه در بیشتر این مناطق با اصل حفظ منابع آب و خاک مغایرت دارد. استفاده از پهنه های جدید زراعت چغندرقند پاییزه، این امکان را بهوجود می آورد که سطح زیرکشت این محصول در مناطق گرم و نیمهگرم افزایش یابد. به منظور توسعه کشت چغندرقند پاییزه در استان کرمان، این تحقیق در شهرستان جیرفت بهصورت بلوکهای نواری دوبار خرد شده در قالب طرح بلوکهای کامل تصادفی با سه تکرار در سال 87-1386 انجام شد. در این تحقیق سه تاریخکاشت پانزدهم شهریور، مهر و آبان در کرت‪های اصلی و پنج رقم رسول، مونوتونا، 9597 (شاهد حساس)، SBSI002 و SBSI003 در کرت فرعی و سه تاریخ برداشت پانزدهم فروردین، اردیبهشت و خرداد در کرت فرعیفرعی مورد ارزیابی قرار گرفتند. نتایج این مطالعه حاکی از تاثیر معنیدار تاریخ کاشت و برداشت بر عملکرد شکر سفید بود. در این میان، تغییرات تاریخ کاشت موثرتر از تاریخ برداشت بود، به نحوی که کاهش طول دوره رشد به مدت دو ماه (ناشی از تاخیر در زمان کاشت) موجب کاهش عملکرد شکر سفید به میزان 5/72 درصد و افزایش دوره رشد به همین میزان (در نتیجه به تاخیر در زمان برداشت) تنها موجب افزایش عملکرد شکر سفید به مقدار 1/55 درصد شد. بیشترین عملکرد شکرسفید (71/13 تن در هکتار) از کاشت زودهنگام (پانزدهم شهریور) و برداشت در پانزدهم اردیبهشت سال بعد (دوره رشد 240 روزه) از رقم SBSI002 حاصل شد. با توجه به نتایج این تحقیق و شرایط اقلیمی منطقه جیرفت (از مناطق گرم استان کرمان)، به نظر میرسد با انجام مطالعات تکمیلی، این منطقه به مناطق کشت پاییزه چغندرقند افزوده شود.
    کلیدواژگان: تاریخ برداشت، تاریخ کاشت، جیرفت، چغندرقند، رقم چغندرقند، کشت پاییزه
  • آژنگ جاهدی، عباس نوروزی، مهدی حسنی، فرحناز حمدی صفحه 43
    این تحقیق به منظور بررسی اثر روش‎های مختلف آبیاری و مقادیر مختلف کود نیتروژن بر برخی صفات کمی و کیفی چغندرقند، به‎صورت کرت های یک بار خرد شده در قالب طرح بلوک‎های کامل تصادفی با 12 تیمار و سه تکرار در سال‎های1384 و1385 در ایستگاه تحقیقات کشاورزی اکباتان (همدان) به اجرا در آمد. جهت کشت از رقم منوژرم رسول استفاده شد. روش‎های آبیاری شامل نشتی (هیدروفلوم)، بارانی (کلاسیک) و قطره ای (تیپ) درکرت های اصلی و مقادیرکود نیتروژن در چهار سطح صفر،120، 180 و240 کیلوگرم نیتروژن خالص در هکتار درکرت های فرعی قرار گرفت. نتایج به‎دست آمده، اثر متقابل معنی‎دار تیمارهای آبیاری و کود نیتروژن، بر تمام صفات اندازه‎گیری شده را به جز عیارقند، قند قابل استحصال و ملاس نشان داد. حداکثر عملکرد ریشه معادل 61/101 تن در هکتار در روش آبیاری بارانی با مصرف 240 کیلوگرم نیتروژن به‎دست آمد. درحالی که حداکثر عملکردریشه در آبیاری نشتی در سطوح 180 و240 کیلوگرم و در روش قطره‎ای در سطح 180 کیلوگرم نیتروژن حاصل شد. در این تحقیق میزان کود نیتروژن مناسب در روش‎های آبیاری بارانی، نشتی و قطره‎ای به ترتیب 240، 180 و 180 کیلوگرم در هکتار تعیین شد. حجم آب مصرفی در روش قطره‎ای در حدود 50 درصد کمتر از روش نشتی بوده و عملکرد آن با عملکرد روش نشتی در یک گروه آماری قرار داشت، لذا توصیه می‎گردد جهت کاهش مصرف اب بدون کاهش عملکرد از روش آبیاری قطره‎ای استفاده گردد.
    کلیدواژگان: آبیاری، بارانی، چغندرقند، خواص کمی و کیفی، نشتی، تیپ، نیتروژن
  • فرزاد مرادی، هوشمند صفری، علی جلیلیان صفحه 55
    به منظور بررسی اثر متقابل ژنوتیپ در محیط و پایداری ارقام چغندرقند، چهار رقم منوژرم چغندرقند، شامل شیرین، زرقان، لاتیتیا و هیبرید 7112 در پنج منطقه مهم حوزه چغندرکاری کارخانه قند بیستون شامل کنگاور، صحنه، دینور، چم‎چمال و روانسر در قالب طرح بلوک‎های کامل تصادفی با سه تکرار به مدت سه سال (87-1385) مورد مطالعه قرار گرفتند. نتایج تجزیه واریانس نشان داد که اثرات اصلی ژنوتیپ، محیط و اثر متقابل ژنوتیپ در محیط برای صفات عملکردریشه، عیارقند و عملکردشکر معنی‎دار است. مدل AMMIبا دو مولفه اصلی اول بیشترین درصد از اثرات متقابل ژنوتیپ در محیط (9/99، 3/99 و 4/99 درصد به ترتیب برای صفات عملکردریشه، عیارقند و عملکردشکر) را تبیین نمود. بای‎پلات‎های حاصل از مولفه های اصلی اثر متقابل و میانگین صفات مورد بررسی نشان داد که، لاتیتیا برترین ژنوتیپ بود، اما کمترین سازگاری عمومی را داشت و با منطقه صحنه سازگاری خصوصی نشان داد. رقم زرقان بیشترین سازگاری عمومی را با مناطق داشت اما مقادیر متوسطی برای صفات مورد مطالعه نشان داد. هیبرید 7112 نیز با کنگاور سازگاری خصوصی نشان داد. در بین مناطق از نظر صفات مورد مطالعه، صحنه مطلوب‎ترین منطقه بود و با چم‎چمال قرابت محیطی بالا داشت. باتوجه به میانگین صفات و دو مولفه اول اثر متقابل، دینور نامناسب‎ترین منطقه برای کشت ارقام مورد مطالعه بود. بنابراین صحنه و روانسر به عنوان مناطق مناسب کشت چغندرقند، توصیه می‎شوند و لاتیتیا، به‎عنوان ژنوتیپی مناسب در بین ارقام مورد بررسی برای این مناطق معرفی می‎گردد.
    کلیدواژگان: اثر متقابل ژنوتیپ در محیط، پایداری، چغندرقند، AMMI
  • فادی عباس، احمد مهنا، قاسم اللحام، انتصار الجباوی صفحه 67
    تحقیق حاضر در مرکز تحقیقات کشاورزی دیرالزور وابسته به کمیسیون عالی تحقیقات علمی کشاورزی (GCSAR) سوریه در فصول زراعی سال‎های 2010-2009 انجام گرفت و طی آن، نقش Na+، K+، Na+/K+، تجمع کربوهیدرات ها در برگ ها و عیار قند در تنظیم اسمزی در شرایط تنش شوری در 10 ژنوتیپ چغندرقند (پنج ژنوتیپ منوژرم و پنج ژنوتیپ مولتی ژرم) بررسی شد. بوته های چغندرقند با آب شور که هدایت الکتریکی آن در سال اول 6/8-10 دسی زیمنس بر متر و در سال دوم 4/8-4/10 دسی زیمنس بر متر بود، آبیاری شدند. آزمایش به صورت طرح بلوک های کامل تصادفی با سه تکرار بود. نتایج نشان داد که تنش شوری باعث افزایش مقدار Na+ در برگ ها و ریشه های تمام ژنوتیپ ها شد، اما مقدار افزایش آن در برگ ها بیش از ریشه ها بود. مقدار K+ در برگ ها و ریشه های تمام ژنوتیپ ها کاهش یافت اما میزان این کاهش در ریشه ها کمتر از برگ ها بود که احتمالا به خاطر جایگزینی Na+ با K+ در این شرایط بود. بااین حال، در شرایط تنش شوری غلظت مواد محلول غیرآلی (Na+ و K+) در برگ ها بیشتر از ریشه ها بود. ژنوتیپ کاویمرا (مولتی ژرم) به خاطر مقدار بالای Na+ در برگ ها و ریشه هایش به عنوان متحمل ترین ژنوتیپ شناسایی شد درحالی که حساس ترین ژنوتیپ تیگریس (مولتی ژرم) بود که کمترین تجمع Na+ در برگ ها و ریشه ها را داشت. به طور کلی، تجمع قندهای محلول در برگ ها در ژنوتیپ های متحمل نسبت به ژنوتیپ های غیرمتحمل بیشتر بود. نتایج نشان داد بین عیار قند ریشه ها و تنش شوری همبستگی وجود ندارد. آنالیز همبستگی نشان داد که مقدار Na+ و سپس قندهای محلول مهم‎ترین مواد برای تنظیم پتانسیل اسمزی برگ های چغندرقند در شرایط تنش شوری بودند. علاوه بر این، می‎توان مقدار ساکارز و مقدار Na+ ریشه های چغندرقند را اصلی‎ترین مواد محلول برای تنظیم پتانسیل اسمزی دانست.
    کلیدواژگان: تنظیم اسمزی، تنش شوری، چغندرقند، ژنوتیپ، سوریه
  • حمید محمدی، احمدعلی کیخا، وحید دهباشی، اردوان خالویی صفحه 81
    هدف این مطالعه بررسی مزیت نسبی تولید چغندرقند در ایران بود. چغندرقند ازجمله محصولات اساسی است که یکی از منابع مهم تامین انرژی به شمار می آید. در این مطالعه اهمیت محصول چغندرقند (منبع تولید شکر) در الگوی غذایی خانوارهای ایرانی و نوسانات قیمت این محصول و تقاضای زیاد مصرف کننده، سودآوری اجتماعی محصول چغندرقند و اثرات سیاست های دولت و تاثیر تنگناهای بازار داخلی روی تولیدکننده با استفاده از روش ماتریس تحلیل سیاستی در ایران برای سال زراعی 86-1385 مورد بررسی قرار گرفت. آمار و اطلاعات مورد نیاز این مطالعه از مطالعات اسنادی به دست آمده است. نتایج ماتریس تحلیل سیاستی نشان دهنده وجود مزیت نسبی در تولید محصول چغندرقند در ایران است(55/0=DRC). از سوی دیگر ضریب حمایت اسمی بر محصول نشان دهنده وجود مالیات غیرمستقیم بر تولید محصول چغندرقند (77/0=NPC) است، ضریب حمایت اسمی بر نهاده ها نشان دهنده وجود مالیات غیرمستقیم برای نهاده های قابل تجارت (55/2=NPI) می‎باشد و ضریب حمایت موثر نشان از آن دارد که مالیاتی که دولت به صورت غیرمستقیم بر محصول چغندرقند در نظرگرفته است بیش از یارانه ای است که جهت نهاده ها پرداخت کرده است. لذا دولت باید در جهت اصلاح و بهبود سیستم پرداخت یارانه به نهاده ها به نحوی که موجب افزایش کارایی سیستم شود برنامه ریزی نماید.
    کلیدواژگان: ایران، چغندرقند، ماتریس تحلیل سیاستی، مزیت نسبی، نهاده ها، یارانه
  • پریسا خلیق خیاوی، رضا مقدسی، بهروز اسکندرپور صفحه 95
    در این مطالعه رشد بهره‎وری کل عوامل تولید محصول چغندرقند در ایران با استفاده از روش نانپارامتریک مالم‎کوئیست (Malmquist approach) طی دوره 18 سال زراعی از 69-1368 لغایت 87-1386 مورد بررسی و تجزیه و تحلیل قرار گرفته است. در این راستا، مقادیر مصرف نهاده ها شامل بذر، کودحیوانی و شیمیایی، سموم علف‎کش و حشره‎کش، نیروی کار، آب مصرفی و سطح زیرکشت در مقابل مقدار ستانده (چغندرقند) مورد استفاده قرار گرفت. نتایج نشان داد که تولید چغندرقند از رشد بهره‎وری مناسبی معادل شش درصد در دوره زمانی مورد مطالعه برخوردار بوده است.
    کلیدواژگان: ایران، بهره‎وری کل عوامل تولید، چغندرقند، روش ناپارامتریک، شاخص مالم‎کوئیست
|
  • S.B. Mahmoudi, M. Ghanbari, R. Amiri, S. Darabi, M. Kakuei Nejad, M. Aghaee Zadeh, M. Hasani Page 1
    In order to study the trend of BNYVV concentrations during growing season, 6 cultivars including Dorohtea, Laetitia(as resistant cultivars), Zarghan (as a tolerant cultivar), Shirin (as a susceptible cultivar), F2-93 (an F2 population with 75 % Rz2 gene) and BC1-261-99 (a population with 25% Rz2 gene) were used. The cultivars were planted in split plot based on a randomized complete block design with 4 replications. Main plots were four different dates of sampling (2, 3 and 4 months after planting and harvesting time) for ELISA. In each sampling date, 12 plants were selected randomly from each plot for DAS-ELISA. The experiment was repeated for two years in a naturally rhizomania infested field. Mean of ELISA values was increased in the initial sampling dates and then decreased gradually up to the end of the season. Based on the trend of ELISA values, logical grouping of the genotypes was happened in the second and third sampling dates in the first and second years, respectively. The results showed that reaction of sugar beet genotypes to the disease could be identified 3-4 months after planting and that detecting infested fields in this period would be reliable.
    Keywords: Beta vulgaris, ELISA, Rhizomania, Sampling date
  • N. Moosavi, H. Sadeghi Namaghi Page 13

    In a faunistic survey conducted on Auchenorrhyncha in sugar beet fields of Mashhad and Chenaran regions during 2008-2010, a total of 2741specimens belonging to 5 families were collected. As a result, 10 species were added to the fauna of the study area including: Family Cicadellidae: Rhytidodus decimusquartus (Schrank 1776), Viridicerus malicola (Dubovxdy 1966); Handianus procerus (Herrich-Schaffer l835), Euscelidius mundus (Haupt 1927), Doraturopsis sp., Agallia sp.; Platymetopius sp., Family Tettigometridae: Tettigometra sordida (Fieber 1865); Family Aphrophoridae: Aphrophora salicina (Goeze 1778); Family Cixiidae: Reptalus bitinctus (Dlabola 1961). Empoasca meridiana (Zachvatkin 1946) and Circulifer haematoceps (Mulsant and Rey 1855), with 23.7 and 11.2 percent respectively, were the most abundant species in the study sites. The maximum and minimum values calculated for Shannon-Wiener index of diversity, based on data collected fortnightly from the selected fields in Mashhad region were observed in August and November, respectively. At mid-summer, when the index of biodiversity was the highest, the relative abundance of most species was high and there was more uniformity among the collected species.

    Keywords: Auchenorrhyncha, Biodiversity, Fauna, Iran, Sugar beet
  • S.S. Hemayati, M.H. Shirzadi, M. Aghaeezadeh, D.F. Taleghani, M.A. Javaheri, A. Aliasghari Page 25
    As water is the most restrictive factor in national agricultural production, it is necessary to take decreased water consumption and increased water us efficiency in crop production into consideration. Nowadays, spring sugar beet production areas are concentrated in the region with water limitation and hence, the increase in spring production area contradicts the principle of water and soil conservation. Using new regions for autumn sugar beet sowing allows the increase in warm and semi-warm beet production areas. To develop sugar beet production in Province of Kerman and to find new climates, the study was conducted in Jiroft area in strip split split plots based on Randomized Complete Block Design (RCBD) with three replications during 2007-2008. Three sowing dates (September 6, October 7 and November 6), five cultivars (Rasoul, Monatuna, 9597, SBSI002 and SBSI003) and three harvesting dates (April 4, May 5 and June 5) were evaluated. Results showed significant effects of sowing and harvesting dates on white sugar yield. The effects of sowing date variations were greater than those of harvesting date so that growth period shortened by two months (due to delayed sowing date) decreased white sugar yield by 72.5% whereas and growth period prolonged by the same amount (due to delayed harvesting date) increased the white sugar yield by 55.1%. The highest white sugar yield (13.71 ton.ha-1) was obtained by early sowing (September 6) of SBSI002 and harvesting in May 5(with 240 days growth period). Considering favorable agro-climatic conditions in Jiroft region belonging to warm zone of Province of Kerman, it seems that the region has the potential for fall cultivation of sugar beet.
    Keywords: Autumn cultivation, Cultivar, Harvesting date, Sowing date, Sugar beet
  • A. Jahedi, A. Noorozi, M. Hasani, F. Hamdi Page 43
    In order to study the effects of different irrigation system and different amounts of nitrogen fertilizer on yield and quality of sugar beet, an experiment was conducted at Ekbatan Research Station, Hamedan during 2005-2006 as split plot based on randomized complete block design with three replications. The main plots were irrigation systems (furrow, sprinkler and drip irrigation) and subplots were nitrogen fertilizer, (0, 120, 180 and 240 kgha-1). The results showed that, interaction of irrigation system and nitrogen fertilizers was significant for all traits except sugar content, white sugar yield and mollases sugar. Results of means comparison showed that the highest root yield (101.61 ton.ha-1) was obtained in sprinkler irrigation with application of 240 kgha-1 nitrogen fertilizer. The highest value of this trait in furrow irrigation was obtained with 180 to 240 and in drip irrigation with 180 kgha-1 nitrogen fertilizer. The amount of nitrogen required in sprinkler, furrow and drip irrigation was 240, 180 and 180 kgha-1, respectively. In drip irrigation, rate of water use was 50 percent less than that of furrow irrigation, however the root yield was not significantly different in the two systems. Therefore, drip irrigation system in areas with limitation of water is recommended.
    Keywords: Drip, Furrow, Nitrogen, Quality, Irrigation, Sprinkler, Sugar beet, Yield
  • F. Moradi, H. Safari, A. Jalilian Page 55
    In order to study the effect of genotype × environment interaction and stability of sugar beet varieties, four cultivars, including Shirine, Zarghan, Laetitia and 7112 hybrid were planted in five major areas near to sugar beet factory of Biseton as Kangavar, Sahneh, Chamchamal, Dinavar and Ravansar for three years (2006-2008) using a randomized complete block designs, with three replications. Analysis of variance for root yield, sugar yield and sugar content showed that the environment and genotype main effects and genotype × environment interaction were significant. AMMI model with the first two principal components explanied most of the genotype × environment interaction (99.9%, 99.3 % and 99.4 %) for root yield, sugar yield and sugar content, respectively. Laetitia was the best genotype based on the biplots, but had the least general adaptation to the environments and showed specific adaptation to Sahneh location. Zarghan had the most highest general adaptation to the locations, but had the average value for the traits studied. 7112 hybrid had the specific adaptation to Kangavar location. Among the locations, Sahneh was the best location, and was more similar to Chamchamal. Based on means and the first two interaction components, Dinavar was the poorest location. Therefore, Sahneh and Ravansar are recommended as suitable places for planting of sugar beet and Laetitia is suggested as the best genotype for these locations.
    Keywords: AMMI_Genotype × Environment Interaction_Stability_Sugar Beet
  • F. Abbas, A. Mohanna, Gh. Al Lahham, E. Al Jbawi Page 67
    This study was carried out in the General Commission for Scientific Agricultural Research (GCSAR) at Der Ez Zour Agricultural Research Center, during 2009- 2010 growing seasons. The role of Na+, K+, Na+/K+, carbohydrates accumulation of leaves, and sugar content of roots on the osmotic adjustment was studied in 10 sugar beet genotypes (five were monogerms and five were multigerms), under salinity stress. Sugar beet plants were irrigated with saline water, with the electrical conductivity (EC) ranging from 8.6-10 dS.m-1 in the first year and 8.4-10.4 dS.m-1 in the second year. A randomized complete block design (RCBD) with three replicates was used. The results showed that Na+ content in leaves and roots of all genotypes was increased in salinity stress, but the increment in leaves was higher than in roots. K+ contents in leaves and roots were decreased in all genotypes, but this reduction was lower in roots as compared with leaves. This may be due to the substitution of Na+ with K+ in such condition. However, under salinity stress concentrations of inorganic solutes (Na+, and K+) in leaves was higher than those in roots. Kawimera (multigerm) was considered the most tolerant genotype because of high Na+ content in its leaves and roots, whereas the most sensitive genotype was Tigris (multigerm), which had the lowest content of Na+ in leaves and roots. Generally, the accumulation of soluble sugars in leaves was higher in tolerant genotypes as compared with non-tolerant ones. The results exhibited no correlation between sugar content in roots and salinity stress. Correlation analysis showed Na+ content followed by soluble sugars as the main solutes for osmotic adjustment in sugar beet leaves under salinity conditions. Moreover, both sucrose and Na+ contents in beet root could be considered the main solutes for osmotic adjustment.
    Keywords: Genotypes, Osmotic adjustment, Salinity stress, Sugar beet
  • H. Mohammadi, A.A. Kaikha, V. Dehbashi, A. Khaloee Page 81
    The main objective of this study is to investigate the comparative advantage for Sugar beet production in Iran. Sugar beet is one of the main crops which is considered as an important resource for energy supply. The importance of sugar beet (as a sugar source) in Iranian household food basket, price fluctuation and consumer's demand for sugar beet, social profitability and the impact of government polices and national market limitations on sugar beet growers was investigated using Policy Analysis Matrix (PAM) method in Iran for 2006-2007 growing season. The data of the study was obtained from documentary studies. The results of the Policy Analysis Matrix showed comparative advantage in sugar beet production in Iran (DRC=0.55). The nominal protection coefficient of the product also showed an indirect tax on sugar beet production (NPC=0.77), while Nominal protection coefficient of input indicates an indirect tax for inputs (NPI=2.55). However, effective protection coefficient proves that the indirect tax for sugar beet crop exceeds the corresponding subsidies paid by government to inputs. Therefore, government should plan to reform and to improve the inputs subsidy system to raise the efficiency.
    Keywords: Comparative advantage, Iran, Policy Analysis Matrix, Sugar beet
  • P. Khaligh Khiavi, R. Moghaddasi, B. Eskandarpour Page 95
    ‫In this study, total factor productivity(TFP) growth of sugar beet in Iran during 1989-1990 through 2007-2008 was analyzed, using Nonparametric Malmquist approach. So, amounts of inputs usage including seeds, fertilizers, insecticides, herbicides, labor, water use and acreage in one hand and output of sugar beet production on the hand were taken into account. Results showed that sugar beet production acquired good TFP growth (6 percent) in the study period.
    Keywords: Malmquist Index, Nonparametric approach, Sugar beet, Total Factor Productivity