فهرست مطالب

پژوهشنامه ادب غنایی - پیاپی 19 (پاییز و زمستان 1391)

پژوهشنامه ادب غنایی
پیاپی 19 (پاییز و زمستان 1391)

  • 194 صفحه، بهای روی جلد: 40,000ريال
  • تاریخ انتشار: 1392/02/25
  • تعداد عناوین: 8
|
  • دیوار ناپیدای عشق / نقد و بررسی تشبیه در مجموعه شعر «سفرنامه ی گردباد»، اثر سیدحسن حسینی
    حسن بساک صفحه 9
    در مباحث بیانی«تشبیه» به عنوان اولین عامل تصویر آفرین مورد توجه قرار گرفته است. شاید بتوان آن را ابتدایی ترین و ساده ترین نوع صور خیال شمرد،زیرا فهم آن برای ذهن از دیگر صور خیال راحت تر انجام می گیرد.
    تشبیه به عنوان پایه و جان مایه اصلی برخی دیگر از صور خیال شناخته می شود که قطعا فهم آن ها مستلزم فهم و دریافت تشبیه می باشد.
    پژوهش حاضر به منظور بررسی و شناخت «تشبیه»،ارکان و فروع آن به عنوان یکی از صور خیال پایه و مطرح در علم بیان،بر اساس تقسیمات تشبیه در حوزه علم بیان سنتی و دیدگاه های دانشمندان این علم صورت گرفته است.
    از آنجایی که مخاطبان، با شعر معاصر به لحاظ زبانی و زمانی انس بیشتری دارند،«مجموعه شعر سفرنامه گردباد» از شاعر معاصر،زنده یاد سید حسن حسینی اتخاب گردید و به روش تحلیلی- توصیفی همراه با ذکر مثال، جدول و نمودار آماری، مورد نقد و بررسی قرار گرفت. نتیجه تحقیق نشان می دهد، در 267مورد تشبیه موجود در این مجموعه، حسینی به زیبایی از تشبیه در بیان هنری خود سود برده،تصاویری ساده،عینی،ملموس و قابل درک آفریده است.
    کلیدواژگان: نقد و بررسی، سیدحسن حسینی، سفرنامه گردباد، بیان، صور خیال، تشبیه
  • محمد بهنام فر، مریم زمانی پور صفحه 33
    مولوی پرآوازه ترین شاعری است که لطیف ترین و با شکوه ترین معانی زندگی را در قالب مثنوی به جهانیان عرضه کرده است. مثنوی را به عنوان گنجینه ای از تصاویر بی پایان و مولوی را با قدرت تصویرگری بی مانند، می شناسیم. مولوی از ساده ترین جلوه های زندگی و مظاهر بی مانند عالم طبیعت از جمله کوه، نفیس ترین و ناشنیده ترین درس ها را به ما می آموزد و به دنیای کهنه و غم زده درون ما، جامه ای از طراوت و تازگی می بخشد.
    با توجه به اهمیتی که کوه در تصویرگری هایی شاعرانه و بیان عواطف و احساسات مولانا دارد که این خود حاکی از بازتاب افکار متعالی و روح بزرگ اوست، در این مقاله کوشیده ایم تا نقش کوه و معانی نمادین آن را در بیان عواطف عاشقانه و عارفانه مولانا تحلیل کنیم و از این رهگذر با خلاقیت شاعرانه و شیوه بیان عواطف و احساسات او در بیان مضامین والای عرفانی آشنا شویم.
    این تحقیق به روش توصیفی و شیوه تحلیل محتوا انجام شده است. نتایج تحقیق، نشان دهنده تعلق خاطر و توجه روح بزرگ مولانا به مظاهر بخشندگی، عظمت و بزرگی و پایداری است. کوه علاوه بر هیبت و صلابتی که دارد، الهام بخش یک درس اخلاقی نیز هست و آن درس هم صدایی در عین راز داری و پناه دهندگی است که مولانا به آن توجه خاصی داشته است. مولانا برای بیان اندیشه های عرفانی و نمادین خود از عظمت کوه بهره می گیرد و اندیشه های والای عارفانه- عاشقانه خود را در بحث های عرفانی همچون: تجلی، سماع، عشق، فنا و بقا و...با استفاده از نماد کوه بیان می دارد و سلوک و حرکت خود را در راه حق، در زبان تصویری خود به نمایش می گذارد. مولانا کوه را تجلی گاه حق، محل توجه خدا به بنده، محل رسیدن به کمال روحانی می داند و آن را نماد حق، جسم ولی، اقلیم دل، عقل و... بر می شمارد. غرض مولانا از واژه کوه تنها لفظ آن نیست بلکه تمام مواردی است که به نوعی با انسان و تحول او به انسان کامل سروکار دارد.
    کلیدواژگان: مولوی، مثنوی، کوه، نماد شناسی، کوه و مثنوی
  • آسیه ذبیح نیا عمران صفحه 55
    نیما دراوان جوانی وآغازشاعری تحت تاثیرمکتب ادبی رومانتیسم فرانسه بوده و افسانه ی وی پیشاهنگ رمانتیسم در زبان فارسی است.
    چند صدایی بودن منظومه«افسانه»، هویت مرموز و ناشناخته آن، عشق رمانتیک، بدوی پسندی، ابهام هنری، طبیعت گرایی و انعکاس احساسات انسانی درآن، عشق رمانتیک واظهار ملال و خستگی از آن، فرم ومحتوای تازه، پناه بردن به خاطرات گذشته و احساسات اندوه بار، داشتن ساختار ارگانیک، برخورداری ازبافت و شکل بلند آن هم چون منظومه های بلند رمانتیسم اروپایی مهم ترین عناصررمانتیک این شعر محسوب می شود.
    «افسانه» رامی توان ازعالی ترین نمونه شعررومانتیک درادبیات معاصرفارسی محسوب کرد.این اثراز حیث فرم و محتوا همسانی بسیاری با مکتب ادبی رومانتیک فرانسه دارد. مقاله ی حاضر به منظوربررسی نشانه های مکتب رومانتیک هوگو، موسه و لامارتین درافسانه نیما باروش کتابخانه ای نوشته شده است. نگارنده پس ازاستخراج تمامی همسانی افسانه با آثار این سه تن از سردمداران مکتب رومانتیک، با استفاده ازروش تحلیل محتوا وفرم به طبقه بندی، توصیف وبیان مطالب پرداخته است.
    کلیدواژگان: رمانتیک، افسانه، نیما، هوگو، موسه، شب ها، لامارتین، دریاچه
  • اسماعیل زارع بهتاش صفحه 77
    شاعران متافیزیک معتقد بودند که شاعر باید مترجم رازها و اسرار ملکوتی باشد و تجلیات طبیعت و قوانین حاکم بر علوم طبیعی را در آثار خود بیان کند. آنچه که ذوق ایجاد می کند اگر با فلسفه، اعتقادات مذهبی و عقل ممدوح درنیامیزد، شایستگی آن را نخواهد داشت که عنوان «شعر» به خود بگیرد.
    مقدمه ی مقاله ضمن بحث در پیدایش واژه متافیزیک، به زندگی سه تن از شاعران برجسته ی این مکتب می پردازد. پیشرو این مکتب «جان دان» نام دارد که دیگر شاعران به پیروی از او و یا در پاسخ به او شعر سروده اند: جرج هربرت به تاسی از جان دان؛ و هنری وان به تاسی از هربرت شعر سروده است.
    بخش دوم مقاله بستر فرهنگی و اجتماعی اشعار تغزلی متافیزیک را بررسی می کند و به بحث هایی مانند رنسانس، تغییرات سیاسی و مذهبی، و رشد مذهب پروتستان اشاره دارد.
    بخش سوم به تاثیر ادبیات کلاسیک در شعر متافیزیک و به دنبال آن به قالب های جدید مطرح شده مثل غزل، مرثیه و اشعار کوتاهی که مانند جملات قصار هستند، اشاره دارد.
    بخش پایانی، ویژگی های شعر متافیزیک از قبیل داشتن خطوط محکم، پر محتوا بودن ابیات، و وجود استعاره های پیچیده و دور از ذهن را بحث و بررسی می کند. در ضمن نشان می دهد که چگونه افکار مذهبی به این اشعار وارد شده اند و چگونه شاعران دوره، ویژگی ها و برجستگی مکتب خود را بیان کرده اند. این تحقیق به شیوه کتابخانه ای تهیه شده و مربوط به زمانی است که نگارنده برای گذراندن فرصت مطالعاتی خود در دانشگاه آکسفورد بسر میبرد.
    کلیدواژگان: رنسانس، متافیزیک، جان دان، جورج هربرت، هنری وان، استعاره دور از ذهن
  • اسماعیل صادقی، محمود آقاخانی بیژنی، حمید رضایی صفحه 103
    تجزیه و تحلیل اجزاء و عناصر سازنده متن یک داستان، زمینه شناخت بیشتر آن را فراهم می آورد و نقاط قوت و ضعف آن را باز می نمایاند. در پژوهش حاضر طرح داستان «یوسف و زلیخا» جامی به عنوان یکی از اجزای تشکیل دهنده آن، از دیدگاه چند تن از ساختارگرایان بررسی و تحلیل شده است. در این داستان، ابتدا وضعیت متعادل برقرار است؛ یوسف به دنیا می آید و زلیخا در خواب بر او دل می بندد. سپس حادثه رخ می دهد؛ یوسف خواب می بیند و این روند تغییر می کند و وضعیت نامتعادل شکل می گیرد. بعد از رسیدن قهرمان به هدفش، (پیامبری) وضعیت متعادل سامان یافته ای شکل می گیرد. هدف از انتخاب این موضوع، انطباق این نظریات بر این نوع ادبی (داستان غنایی) است.
    کلیدواژگان: داستان غنایی، یوسف و زلیخا، عبدالرحمن جامی، طرح روایی، ساختار
  • روح الله روزبه کوهشاهی صفحه 125
    در ادبیات انگلیسی و فارسی وصف طبیعت از جایگاه والایی برخوردار است. در این مقاله، تلاش بر این است تا نشان داده شود که نگاه وردزورث به طبیعت، انفسی است در حالی که نگاه منوچهری به طبیعت، آفاقی است. ویلیام وردزورث طبیعت را مامنی قرار می دهد برای مفاهیم اخلاقی، عرفانی، شخصی و معنوی. وی عناصر ساده زیست طبیعت از جمله کشاورزان ساده زیست، مردم عامه و روستایی را به صحنه ی ادبیات می آورد که تا زمان او از قلمرو ادبیات حذف شده بودند. حال آنکه منوچهری شاعر دم است و به دنبال تجربه ی حسی است. وی همانند عکاسی است که به ضبط وقایع می پردازد و در عکسبرداری از طبیعت، هیچ تصرفی نمی نماید. منوچهری در پس عناصر و تصاویر طبیعت، چیزی را جز تجربه حسی شاعرانه جستجو نمی کند. برای وی قطرات باران، گل‍ های بهاری، شبنم، بادنوروزی، زیبایند مادامی که شاعر سرخوش و سرمست است. این تحقیق با تکیه و استناد به روش توصیفی -تحلیلی مکتب امریکایی ادبیات تطبیقی انجام می شود، که قایل به بررسی های موازنه ای و مقایسه ای است و تمرکز در این مقاله بر مقایسه نگاه این دو شاعر به عناصر طبیعت است تا از این منظر به عمق نگاه آنان پی برده و تفاوت و تشابهات آنان را بدست دهیم.
    کلیدواژگان: طبیعت، ویلیام وردزورث، منوچهری دامغانی، نگاه انفسی، نگاه آفاقی
  • سیدکاظم موسوی، جهانگیر صفری، شهربانو سلایی صفحه 145
    منوچهر آتشی از شاعرانی است که دوران کودکی، طبیعت زنده جنوب و صداقت رفتاری آن دیار هرگز از ذهن و زبان او محو نمیشود. گذشته سرایی شاعر علاوه بر تاریخچه حضور او در دنیا به گذشته های بسیار دور و باستانی و اسطورهای نیز باز میگردد. واژه ها، مکانها، حوادث و اتفاقات، اشخاص، روستا و... همیار شاعر در پردازش به این گذشته است. درد و حسرت از دست رفتن نیکی ها و مردانگی های آدمی در برابر همه بدی ها خمیرمایه این گذشته سرایی است. ازآنجاکه شعرشاعران به نوعی سرگذشت پنهان جامعه است باواکاوی حسرت سروده های آنهامی توان تاریخچه پنهان جامعه هم دوره شاعر را بازشناخت. بازشناسی خصلت های مردم جنوب، مبارزه آنها علیه استعمار، افتخارات وزندگی پرشکوه آنها، جدال سنت و تمدن، تقابل طبیعی زیستی با صنعت و مدرنیته و آرمانهای نهفته در مدینه فاضله از هدف های این بررسی است که در خلال اشعار آتشی نمود یافته است. به ضرورت همین مسآله باواکاوی اشعارآتشی، آنچه که در این راستا و در پیوند با این هدف بوده استخراج شده و نمونه های برجسته آن ارایه شده است.
    کلیدواژگان: آتشی، نوستالژی، بازشناسی باورها، آرمان شهر
  • سوسن یزدانی، مسعود روحانی، عبدالجبار رحمان اف صفحه 167
    در میان داستان های خمسه نظامی، ماجرای عشق خسرو پرویز، پادشاه ساسانی به شیرین برادر زاده بانوی ارمن، به سبب رنگ ملی و برخورداری اززمینه های افسانه ای وغنایی از زیبایی و اهمیت خاصی برخوردار است.امیرخسرو دهلوی دومین منظومه خمسه خویش را به این داستان اختصاص داده است.او با آنکه سوژه و سیر اصلی داستان را مطابق داستان نظامی سروده است اما تغییراتی نیز در جریان داستان ایجاد کرده است.ضرورت و اهمیت این پژوهش از آن جهت است که برتری و توانایی های زبانی،انتخاب واژگان وصور خیال نظامی در خمسه سبب شده است تا دیگر جنبه های داستانی،افسانه ای وتاریخی نادیده گرفته شود.لذا در پژوهش حاضربا شیوه توصیفی- تحلیلی و مقایسه ای و روش نقدتاریخی زمینه های تاریخی داستان غنایی خسرو و شیرین بر اساس قدیم ترین منابع معتبرموردبررسی و مقایسه قرارگرفت تا درنهایت این نتیجه به دست آمدکه:امیرخسرو،بیش ازنظامی،به الگوی تاریخی پایبندبوده است. او هرچند به اعتراف خود هرگزنتوانست به پای نظامی برسد،اماتوانسته است،باروی آوردن به الگوی تاریخی و تغییراتی جزئی اما هنرمندانه دربخش های افسانه ای و تاریخی، ازبین دیگرنظیره پردازان این اثرغنایی بزرگ تاحدی نوآورباشد.
    کلیدواژگان: نظامی، امیر خسرو دهلوی، خسرو، شیرین، ادب غنایی، جنبه های تاریخی
|
  • Dr. H. Bassak Page 9
    In rhetorical subjects, ‘simile’ has been considered as the primary image-creating factor. Perhaps it could be assumed as the most primitive and simple kind of imaginings because its understanding is accomplished more easily than the other imaginings.‘Simile’ is known to be the main basis and theme of some of the other imaginings understanding of which absolutely involves understanding and perception of ‘simile’. The purpose of the present research is to investigate and know ‘simile’, its fundamentals, and subdivisions as one of the basic and distinguished imaginings in the rhetoric, according to the divisions of ‘simile’ in the realm of traditional rhetoric and scientists’ viewpoints.Since the audience are lingually and temporally more familiar with the contemporary poetry, ‘Travlog of Cyclone’, a collection of poems versified by the contemporary poet, the late Seyed Hassan Hoseini, was chosen, and using the analytical-descriptive method, together with examples, tables, and statistical figures, underwent criticism and investigation. The findings of the research suggest that in 267 existing similes in the mentioned collection, Hoseini has taken advantage of ‘simile’ in his artistic rhetoric and has created simple, objective, tangible, and comprehensive images.
    Keywords: criticism, investigation, Seyed Hassan Hoseini, Travelog of Cyclone, rhetoric, imaginings, simile
  • Dr. M. Behnamfar, M. Zamanipour Page 33
    Molavi is the most famous poet who has presented the most delicate and magnificent meaning of life through his Mathnavi to the people of the world. We know Mathnavi as a treasure of endless illustrations and Molavi as a portrayer with a great unique power for illustration. Molavi has used the simplest manifestations of life and the simplest unique manifestations of nature such as ‘mountain’ to teach us the most precious and unheard instructions, giving our old and gloomy inner world a garment of novelty and freshness. In the present thesis, ‘mountain’ and its natural and clear manifestations in Mathnavi has been analyzed and discussed; moreover, its mystic and symbolic viewpoints are analyzed and stated. The results of this research are suggestive of Molana's concern and his great spiritual attention towards the manifestations of grace, greatness and grandeur and resistance. Besides majesty and dignity, the ‘mountain’ inspires us with an ethical lesson too. And it is the lesson of being consonant with faithfulness to secrets and protection to which Molana has paid special attention.
    Keywords: Molavi, Mathnavi, mountain, symbolism, mountaion, Mathnavi
  • Dr. A. Zabihnia Emran Page 55
    Nima in his early adolescence and inception of poesy was subjected to the influence of France's Literary School of Romanticism and his ‘Afsaneh’ is vanguard of romanticism in the Persian language.The contrapuntal music of the poem ‘Afsaneh’, its mysterious and unfamiliar identity, romantic love, Bedouin approbation, artistic ambiguity, naturalism and reflection of human sentiments in it, romantic love and showing boredom and exhaustion of it, new form and content, quarter to past memories and distressful sentiments, bearing an organic structure, integration of long schema and texture like eminent European romanticism poesies are the important elements of this poetry. ‘Afsaneh’ can be considered as one of the superlative kinds of the romantic poesy in the contemporary Persian literature. Concerning the form and content, this work is of great parallelism with Literary Romantic School of France. The present paper aims to investigate reminiscences of the romantic academy of Hugo, Mosse and Lamartyn in Nima’s ‘Afsaneh’; it has been written by using the library methodology. Having extracted the total parallelism of ‘Afsaneh’ against the works of these three leaders of the romantic school, and with the utilization of form and content analysis system, the writer has graded, described and expressed the themes.
    Keywords: romantic, Afsaneh (Legend), Nima, Hugo, Mosse, nights, Lamartyn, lake
  • Dr. E. Zare Behtash Page 77
    It was in the late 16th and 17th centuries, at a time of political turmoil, new ideas and exciting discoveries, that the poetry we now call ‘metaphysical’ came to be written. The term ‘metaphysical poets’, coined by Samuel Johnson (following John Dryden, who first applied the adjective metaphysical to Donne specifically), came into being long after the poets to whom we apply it were dead. The first part of the paper looks at the ways in which the Renaissance, religious controversy, political conflict and contemporary culture influenced the lives of the poets and their poetry. It then gives brief biography of the major metaphysical poets’ lives. The second part provides an introduction to its cultural and historical context at a time when the Church was bitterly divided into increasingly extreme factions from Roman Catholicism to Puritanism. It also provides some introduction to the rediscovery of classical culture and learning and its influences on metaphysical poetry with its forms and themes. The last part deals with the nature of metaphysical poetry which makes demands upon the reader and challenges him to make it out with its strong lines, concentration and fondness of far-fetching metaphors called conceits. This figure of speech always associates John Donne and his followers. The strength of the religious poetry of the metaphysical poets is that they bring to their praise and prayer and meditation so much experience that is not in itself religious. They tried to be phenomenal in their thought and were careless of their diction.
    Keywords: John Donne, George Herbert, Henry Vaughan, Renaissance, Classical literature, Reformation, conceit, metaphysic
  • Dr. E. Sadeghi, M. Aghakhani Bijani, Dr. H. Rezaee Page 103
    Analysis of the components and elements of the story of ‘Yusof and Zoleikha’ provides the ground for a better recognition of the story and unravels its strengths and weaknesses. As one of the components of the story in this research, the plot of Jami’s ‘Yusof and Zoleikha’ is analised according to some structuralists’ perspectives. In this story, the situation is at first balanced (stable). Yusof is born and Zoleikha falls in love with him in her dream. Then something happens. Yusof has a dream and the procedure changes, and the unbalanced situation occurs. When the hero achieves his goal and is appointed as a prophet, the balanced situation is revived. The purpose of choosing the present subject is the adjustment of these views to this literary genre (lyrical story).
    Keywords: lyrical story, Yusof, Zoleikha, Abdol, Rahman Jami, theory of structural criticism, plot, structure
  • R. R. Koohshahee Page 125
    In English and Persian literature, nature has a special place. In this article, we are trying to prove that the attitude of Wordsworth towards nature is subjective while that of Manoochehri is objective. William Wordsworth looks for conscious, ethical, mystical, spiritual concepts and meanings behind nature elements. He brings simple farmers and villagers who have been cast aside from the arena of literature to the realm of literature. On the contrary, Manoochehri is the poet of the moment, looking for sensual experience. He is like a photographer who records the events he is observing and while photographing the nature, he does not manipulate and distort them. Manoochehri deals with mere description of nature elements and concepts. He does not look for anything but emotional poetic experience. For him, raindrops, spring flowers, dew, new-year wind are all beautiful as long as the poet himself is happy and gay. The research methodology of this article is based on the descriptive –analytical methodology of American school of comparative parallel literature which deals with comparative studies. And the focus of this article is on the comparison of the outlook of these two poets towards nature so as to study the depth of their attitude, and consequently put forward their commonalities and differences.
    Keywords: nature, William Wordsworth, Manoochehri Damghani, subjective outlook, objective outlook
  • Dr. Seyed K. Mousavi, Dr. J. Safari, Sh. Salaei Page 145
    Manouchehr Atashi is among the poets who turn back to their personal and social past because their utopia cannot be found in their actual local and temporal status. Nostalgia or, in other words, yearning for the past which can be accompanied by rue and pain is the title covering this topic. Manouchehr Atashi is a poet who has never ignored the fresh nature of the South and behavioral integrity of that place in his mind and poems. His past refers not only to the much farther ancient and mythical time but to the history of his presence in the world. The words, places, incidents, people, village and … are the poet’s helpers in considering his past. Rue and pain of missing goodness and bravery against badness is the axiom of this storyline. How to present the rue of the cantos will be considered (introduced) in this article.
    Keywords: Atashi, nostalgia, utopia, belief recognition
  • S. Yazdani, Dr. M. Ruhani, Dr. A. Rahmanov Page 167
    In the present research, according to the oldest resources such as historical resources and documents as well as credible researches of this type, the historical context of the lyrical story of ‘Khosrow-Shirin’ has first been studied. Then, among historical issues such as story beginnings, conspiracy of Bahram Choobin and escaping of Khosrow Parviz, the end of Bahram Choobin, the story of ‘Treasure of the Wind’, kingdom of Shiruyeh, the end of Khosrow Parviz, and finally the way Shirin died which are mentioned so many times in several historical resources, this story’s lyric grounds have been reviewed in two lyrical poems of ‘Khosrow-Shirin’ by Nezami and ‘Shirin-o- Khosrow’ by Amir Khosrow Dehlavi. The final result obtained suggests that in this lyrical poem, Amir Khosrow was committed to the historical pattern more than Nezami was. Nezami makes strong bindings for his lyrical poems from historical framework and instead of paying attention to historical details, he pays attention to myths and wisdom and advice and beautiful poetic and lyrical descriptions. But Amir Khosrow, despite some researchers’ opinion, has paid attention to historical resources, and though, according to he himself, he has never reached Nezami’s level, he has attempted to be an innovator among other imitators of this great lyrical art, while keeping himself away from Nezami’s historical and legendary pattern.
    Keywords: Nezami, Amir Khosrow Dehlavi, Khosrow, Shirin, lyrical literature, historical resources