فهرست مطالب

مجله اپیدمیولوژی ایران
سال هشتم شماره 3 (پیاپی 27، پاییز 1391)

  • تاریخ انتشار: 1392/02/20
  • تعداد عناوین: 10
|
  • نادر مهدوی، محمد موحدی، اردشیر خسروی، یدالله محرابی، منوچهر کرمی صفحات 1-11
    مقدمه و اهداف
    با توجه به اهمیت داده های مرگ برنامه ریزی ها و ارائه عادلانه خدمات سلامت، بررسی کیفیت داده های مرگ یک ضرورت است. این مطالعه با هدف مقایسه میزان کامل بودن و صحت گزارش مرگ کودکان زیر پنج سال و مادران زیج حیاتی با دیگر منابع انجام شد.
    روش کار
    گزارش های مرگ کودکان زیر پنج سال و مادران زیج حیاتی 30 شهرستان با گزارش های مرگ منابع اطلاعاتی دیگر، شامل بازبینی زیج حیاتی، نظام ثبت مرگ و نظام مراقبت مرگ مادر، مقایسه شد. میزان کامل بودن، با استفاده از روش صید و بازصید و صحت گزارش، از طریق محاسبه اعتبار گزارش علل مرگ بررسی گردید.
    نتایج
    میزان کامل بودن گزارش مرگ کودکان زیر پنج سال 1/68 درصد محاسبه شد. حساسیت این منبع برای مرگ کودکان با علت عفونت های تنفسی (1/72 - 9/22CI: 95%)06/47%، اسهال و استفراغ (6/95 - 2/22CI: 95%) 6/66%، حوادث، مسمومیت و سوختگی ها (2/89 - 3/64CI: 95%) 7/78%، تخمین زده شد. نسبت طبقه بندی نادرست منبع بازبینی زیج حیاتی برای علل مرگ مادران 5/12درصد محاسبه گردید.
    نتیجه گیری
    نتایج این تحقیق نشان داد که اطلاعات زیج حیاتی برای محاسبه میزان ها به تصحیح برای کم شماری نیاز دارد. مقایسه علل مرگ کودکان گزارش شده در زیج حیاتی با نظام ثبت مرگ نشان داد که علت های مرگ گزارش شده در زیج حیاتی ممکن است اعتبار کافی نداشته باشد.
    کلیدواژگان: مرگ کودکان زیر پنج سال، مرگ مادران، زیج حیاتی، میزان کامل بودن داده ها، صحت، صید و باز صید
  • منوچهر کرمی، حمید سوری، یدالله محرابی، علی اکبر حقدوست، محمد مهدی گویا صفحات 12-21
    مقدمه و هدف
    شناسایی و حذف الگوهای قابل توجیه، شامل روند های ماهانه، فصلی و سالانه، آثار روزهای هفته، روزهای تعطیل و پایان هفته به دلیل اختلال در اعلام هشدارهای واقعی مبنی بر وجود تغییرات در روند بیماری ها و نیز ایجاد هشدارهای کاذب بسیار اهمیت دارد. مطالعه حاضر با هدف شناسایی و حذف الگوهای قابل توجیه داده های کشوری نظام مراقبت بیماری سرخک در ایران انجام گردید.
    روش کار
    برای شناسایی الگوهای قابل توجیه از داده های کشوری، موارد مشکوک به سرخک طی سال های 1387 تا1389، از نمودارهای خطی و میانگین متحرک، توابع خود همبستگی و خودهمبستگی جزئی و شاخص متوسط پایان هفته استفاده شد. برای حذف الگوهای قابل توجیه نیز از روش های هموارسازی میانگین های متحرک و هموارسازی نمایی هولت- وینترز استفاده شد.
    نتایج
    نتایج استفاده از روش های مختلف برای شناسایی الگوهای قابل توجیه بیانگر وجود الگوهای سالانه، ماهانه و به ویژه آثار روزهای هفته و تعطیل در داده های بیماری سرخک است. همچنین، یافته ها نشانگر کارایی روش هموارسازی میانگین های متحرک در کاهش انحراف از پیش فرض نرمال بودن و عملکرد مناسب روش هموارسازی نمایی هولت- وینترز در حذف الگوهای فصلی، شامل آثار روزهای هفته، ماه و سال است.
    نتیجه گیری
    یافته های مطالعه حاضر بر اهمیت بررسی داده های خام نظام مراقبت بیماری سرخک، پیش از به کارگیری روش های کشف طغیان تاکید می کند و استفاده از روش هموارسازی هولت وینترز برای حذف الگوهای فصلی را، با وجود سادگی و کارایی مناسب روش میانگین های متحرک در کاهش انحراف از پیش فرض نرمال بودن از داده های خام نظام مراقبت سرخک توصیه می کند.
    کلیدواژگان: روند فصلی، طغیان، هموارسازی، سرخک، نظام مراقبت سندرومیک
  • منوچهر کرمی، حمید سوری، یدالله محرابی، علی اکبر حقدوست، محمد مهدی گویا صفحات 22-32
    مقدمه و اهداف
    به کارگیری رویکرد ارزشیابی روش های کشف طغیان بر مبنای داده های واقعی، در مقایسه با رویکردهای دیگر، از بالاترین میزان روایی برخوردار است. مطالعه حاضر با هدف ارزشیابی عملکرد الگوریتم میانگین متحرک وزن داده شده نمایی (EWMA)، با استفاده از روش شناسی ارزشیابی بر مبنای داده های واقعی در کشف به هنگام دو مورد طغیان محلی انجام شده است.
    روش کار
    برای کشف به هنگام دو مورد طغیان سرخک در شهرهای مشهد و بندرعباس از الگوریتم کشف طغیان EWMA 1 و EWMA 2،به ترتیب با پارامترهای هموارسازی 3/0 و 6/0 استفاده شد. این الگوریتم ها بر داده های موارد گزارش شده روزانه مشکوک به سرخک، طی یک هفته پیش و بعد از طغیان یاد شده، اعمال شد. سپس، عملکرد آن ها با رویکرد ارزشیابی بر مبنای داده های واقعی بررسی شد و چگونگی عملکرد آن در کشف به هنگام طغیان ها با روش شناسی تجزیه و تحلیل همبستگی گزارش می شود.
    نتایج
    یافته های حاصل از بکارگیری الگوریتم هایEWMA، در کشف به هنگام طغیان شهر مشهد بیان گر عملکرد نامطلوب آن ها با تاخیر دو تا هفت روز بود. عملکرد این الگوریتم ها در کشف به هنگام طغیان شهر بندرعباس مناسب بود. بالاترین مقدار همبستگی برای الگوریتم EWMA 2 در کشف طغیان شهر مشهد در تاخیر روز دوم و برابر با 60/0 مشاهده گردید.
    نتیجه گیری
    استفاده از الگوریتمEWMA در سطوح محیطی نظام مراقبت و برای کشف به هنگام طغیان های کوچک و محلی توصیه نمی شود. با این حال، ویژگی های مربوط به داده ها تعیین کننده عملکرد روش های کشف طغیان هستند.
    کلیدواژگان: طغیان، سرخک، نظام مراقبت، الگوریتم میانگین متحرک وزن داده شده نمایی، ایران
  • منوچهر کرمی، فاطمه خسروی شادمانی، فرید نجفی صفحات 33-38
    مقدمه و اهداف
    باتوجه به تمایل سیاست گذاران نظام سلامت به آگاهی از تاثیر کاهش شیوع یک عامل خطر بر تغییر بار بیماری، مطالعه حاضر با هدف تعیین آثارکاهش شیوع دیابت بر بار قابل انتساب به بیماری های قلبی و عروقی در استان کرمانشاه انجام شد.
    روش کار
    به منظور محاسبه سهم تاثیر بالقوه و درصد بار قابل انتساب بیماری های قلبی و عروقی از روش ارزیابی خطر مقایسه ای سازمان جهانی بهداشت استفاده شد. داده های شیوع دیابت برای استان کرمانشاه از سومین دورهبررسی کشوری نظام مراقبت عوامل خطر بیماری های غیرواگیر در سال 1386 استخراج گردید. شاخص اندازه اثر دیابت بر ابتلا به بیماری های قلبی و عروقی، یعنی نسبت مخاطره تطبیق یافته برای متغیرهای مخدوش گر نیز، برگرفته از یک مطالعهکشوری است.
    نتایج
    سهم بیماری دیابت در کاهش بار قابل انتساب به بیماری های قلبی و عروقی در زنان، در صورتی که شیوع را به صفر برسانیم، برابر با 2/11درصد، و در حالتی که شیوع را به 4 درصد برسانیم، برابر با 7/5 درصد است. همچنین، بار قابل اجتناب در مردان، در صورتی که شیوع را به صفر برسانیم، برابر با 6/5 درصد و در حالتی که شیوع را به 3 درصد برسانیم، برابر با 9/2 درصد است.
    نتیجه گیری
    برای تصمیم گیری بهتر سیاست گذاران نظام سلامت پیشنهاد می شود که گزارش بار قابل اجتناب بر اساس مطالعه های به روز شده محاسبه بار بیماری و به صورت تعداد سال های از دست رفته تعدیل شده با ناتوانی انجام گیرد.
    کلیدواژگان: بیماری های قلبی و عروقی، دیابت، خطر قابل انتساب، سهم تاثیر بالقوه، بار بیماری، کرمانشاه
  • غلامرضا خیرآبادی، سیدجلال هاشمی، سحر اکبری پور، محمد صالحی، محمدرضا مراثی صفحات 39-46
    مقدمه و اهداف
    هر ساله در جهان، حدود 20میلیون نفر اقدام به خودکشی می کنند و یک میلیون انسان در اثر خودکشی می میرند. اختلالات روانپزشکی و سابقه قبلی اقدام به خودکشی از عوامل خطر اصلی خودکشی به شمار می آیند. این مطالعه با هدف بررسی وضعیت اختلالات روانپزشکی و عوامل خطر تکرار اقدام به خودکشی، در اقدام کنندگان به خودکشی ارجاع شده به اورژانس مسمومین انجام شده است.
    روش کار
    داده ها در یک مطالعه مقطعی روی نمونه مورد مطالعه در سال 1387، با تمرکز بر متغیرهای جمعیت شناختی و وضعیت روانپزشکی افراد، با یک مصاحبه بالینی مبتنی بر DSM-IV و با استفاده از مدل رگرسیون دو جمله ای منفی متورم در صفر، تجزیه و تحلیل شد.
    نتایج
    دراین مطالعه، 703 نفر با میانگین سنی 7/9±95/25 سال مشارکت داشتند که 424 نفر از ایشان، زن و 125 نفر از آن ها دارای سابقه خانوادگی اقدام به خودکشی بودند. 501 نفر برای نخستین بار، 106 نفر برای دومین بار، 58 نفر برای سومین بار و بقیه افراد برای چهارمین بار یا بیشتر اقدام به خود کشی داشتند. اختلالات طیف دوقطبی، افسردگی یک قطبی و اختلال انطباق، به ترتیب در راس اختلالات روانپزشکی تشخیص داده شده قرار داشتند. سن، سابقه خانوادگی، نوع اختلالات روانپزشکی وروش اقدام به خودکشی رابطه ای معنادار با میانگین دفعات اقدام به خودکشی داشتند.
    نتیجه گیری
    ابتلا به اختلالات طیف دو قطبی، به ویژه تکرار مداوم فازهای افسردگی، مهم ترین عامل خطر اقدام به خودکشی مکرر است و وجود همزمان یک اختلال روانپزشکی دیگر نیز، خطرتکرار اقدام به خودکشی را افزایش می دهد.
    کلیدواژگان: خودکشی، عوامل خطر، تکرار اقدام به خودکشی، مسمومین، اختلالات روانپزشکی
  • عبدالکاظم نیسی، مهناز مهرابی زاده هنرمند، منیجه شهنی ییلاق، سودابه بساک نژاد، اکبر طالب پور صفحات 47-57
    مقدمه و اهداف
    یکی از شایع ترین اختلال های اضطرابی در کودکان اختلال اضطراب جدایی است. مطالعه حاضر به منظور ارزیابی همه گیر شناسی این اختلال در دانش آموزان پسر مقطع ابتدایی انجام گرفته است.
    روش کار
    این مطالعه از نوع توصیفی- مقطعی بود. جامعه آماری این پژوهش دانش آموزان پسر 7 تا 9 ساله مشغول به تحصیل در کلاس های دوم و سوم ابتدایی شهر اصفهان بودند. نمونه پژوهش بالغ بر 1514 نفر بودند که با استفاده از روش نمونه گیری مرحله ای نسبی انتخاب گردیدند. از پرسش نامه اختلال اضطراب جدایی و پرسش نامه اضطراب کودکان اسپنس و مصاحبه بالینی، به عنوان ابزارهای تحقیق استفاده شد و داده های به دست آمده با استفاده از آمار توصیفی و آزمون های آماری خی دو و رگرسیون لجستیک، تحلیل گردیدند.
    نتایج
    یافته های این پژوهش نشان داد که میزان همه گیر شناسی اختلال اضطراب جدایی در دانش آموزان پسر 7 تا 9 ساله به میزان 93/6 درصد است. بیشترین شیوع در کودکان 7ساله (46/7 درصد) بود. همچنین، کودکانی که دارای سوابقی مانند بستری شدن در بیمارستان، مهاجرت، تک والدی بودن و سابقه مرگ و میر در بستگان نزدیک بودند، دارای میزان اختلال اضطراب جدایی بالاتری بودند.
    نتیجه گیری
    این تحقیق نشان داد که اختلال اضطراب جدایی بین دانش آموزان مقطع ابتدایی پسر از میزانی قابل توجه برخوردار است. بنابراین، برنامه ریزی برای پیشگیری و درمان این اختلال در اولویت است.
    کلیدواژگان: همه گیرشناسی، اختلال اضطراب جدایی، دانش آموزان مقطع ابتدایی
  • نرگس خانجانی، لاله راننده کلانکش، فاطمه منصوری صفحات 58-65
    مقدمه و اهداف
    آلودگی هوا یکی از مشکلات شهرهای بزرگ جهان است و سلامت ساکنان این شهر ها را تهدید می کند. از آثاراحتمالی افزایش آلودگی هوا افزایش بروز بیماری های تنفسی وعلایم آن ها است.
    روش کار
    این مطالعه در شهر کرمان انجام گرفت. داده های مرگ و میر ناشی از بیماری های تنفسی، طی دوره آماری مورد مطالعه (از اول فروردین 85 تا آخر شهریور 89)، از مرکز بهداشت شهرستان کرمان و داده های آلودگی هوا نیز، از سازمان حفاظت محیط زیست کرمان دریافت شد. این سازمان مقدار هفت آلاینده NO، CO، NO2، NOx، PM10، SO2، O3 را به طور روزانه، توسط ایستگاه ثابت داخل شهری اندازه گیری می کند.
    نتایج
    ارتباط مرگ ناشی از بیماری های تنفسی و آلودگی هوا با استفاده از رگرسیون negative binomialتجزیه وتحلیل شد. میزان متوسط روزانه گرد و غبار در کرمان در بعضی از روز های سال بالاتر از 150 میکروگرم بر متر مکعب (ناسالم) بود. تحلیل آماری پس از تعدیل برای دما و رطوبت نشان داد که ارتباطی معنی دار بین افزایش مرگ های تنفسی مردان و افزایش گرد و غبار (03/0P=)، ازن (004/0P=) و دی سولفید گوگرد (03/0P=) درهوای آزاد وجود دارد، اما ارتباط افزایش مرگ های تنفسی زنان و آلاینده های بررسی شده معنی دار نبود.
    نتیجه گیری
    با توجه به ارتباط بین افزایش گردو غبار و ازن و دی سولفید گوگرد و مرگ تنفسی در کرمان، افراد حساس و یا مبتلا به بیماری های تنفسی، باید در مواقع افزایش آلاینده ها، موارد احتیاطی را رعایت کنند.
    کلیدواژگان: آلودگی هوا، بیماری های ریوی، مرگ و میر، ذرات معلق
  • قاسم یادگارفر، طاهره علی نیا، راضیه حسن نژاد، مهسا فیاض، ریحانه حسینی، جواد صنعتی، جلال هرندی، وحید حاج نوروزعلی، محمودرضا باقی، عنایت میرزاوند، احمد هرندی صفحات 73-83
    مقدمه و اهداف
    تعیین گستردگی استرس شغلی، به اندازه گیری آن، با استفاده از الگوهای نظری استاندارد و پرسش نامه معتبر نیاز دارد. هدف این مطالعه، ترجمه پرسش نامه ناهماهنگی بین تلاش و پاداش به فارسی و بومی سازی اعتبار سنجی آن، در کارکنان شرکت پلی اکریل اصفهان است.
    روش کار
    نسخه فارسی پرسش نامه با فرایند “ترجمه-برگردان- ترجمه” تهیه و در 227 نفر از کارکنان ارزیابی شد. ثبات درونی آن با آلفای کرونباخ و روش تنصیف و اعتبار ساختاری آن با اعتبار همگرایی و افتراقی تعیین شد. تحلیل عاملی تاییدی بر هر یک از حیطه های پرسش نامه صورت گرفت. اعتبار ملاکی با استفاده از رگرسیون لجستیک و رابطه بین 3 حیطه با افسردگی و استفاده از نرم افزار 18SPSS و لیزر ل5/8 تحلیل شدند.
    نتایج
    میانگین نمره 3 حیطه 68/10، 36/41 و 15/14 و آلفای کرونباخ 61/0، 85/0 و 67/0 و ضریب تنصیف داده ها، به ترتیب برای تلاش، پاداش و تعهدکاری،53/0، 85/0 و 65/0بود. همه همبستگی های جزء-کل بیشتر از 20/0 بود. همبستگی بین هر پرسش و مقیاس مورد اندازه گیری، به جز برای یک پرسش، بیشتر از 4/0بود. دو مقیاس تلاش و تعهدکاری برازش مدل اعتبار ساختاری را نشان دادند.
    نتیجه گیری
    مطالعه حاضر یک ابزار استاندارد روا و پایا برای اندازه گیری استرس شغلی به جامعه علمی و صنعتی کشور ارائه می کند و توصیه می کند که این ابزار در مطالعه های طولی و دیگر مشاغل ارزیابی شود.
    کلیدواژگان: اعتبار سنجی، پرسش نامه ناهماهنگی بین تلاش و پاداش، استرس شغلی، کارکنان پلی اکریل اصفهان
  • محرم کرمی جوشین، حسین معصومی اصل، مجید محمدیان، هدایت الله رئوفی راد، عابدین ثقفی پور، مهدی نوروزی، اسماعیل خدمتی صفحات 84-92
    مقدمه و اهداف
    وبا یک مشکل جهانی سلامت است و سلامت عموم مردم را تهدید می کند. تحقیق حاضر با هدف شناسایی راه های انتشار بیماری و عوامل تاثیرگذار بر گسترش طغیان انجام شد.
    روش کار
    در یک مطالعه مورد- شاهدی طغیان وبا در قم در سال 1390، بررسی شد. بر اساس معیار اقامت در استان در 5 روز پیش از بروز علایم بالینی، 100 بیمار واجد شرایط از کل 136 مورد به همراه دو شاهد برای هرمورد، که با بیماران همسان سازی جفتی شده بوده اند، وارد مطالعه گردیدند. از جدول فراوانی و رگرسیون لجستیک چند متغیره برای انجام تحلیل ها استفاده شد.
    نتایج
    80% بیماران بین 21 تا 60 سال سن داشتند و 76% آن ها خانه دار و کارگر بودند. زنان، افراد، روستاییان، ایرانیان و بیماران سرپایی، به ترتیب 51، 13، 91 و 90 درصد بیماران را تشکیل می دادند. 43% نمونه های گرفته شده از سبزیجات درطول فصل شیوع آلودگی به ناگ داشتند و تنها یک مورد مثبت اوگاوا جداسازی شد. مصرف سبزیجات ضدعفونی نشده، سالاد و مسافرت، به ترتیب نسبت شانس (فاصله اطمینان 95%) (7/9-6/2) 04/5، (31/0-07/0) 15/0 و (9/0-01/0)1/0 را داشته اند. برخلاف تصور، نوع سالاد مصرفی می تواند اثر متفاوتی بر بیماری داشته باشد. بر اساس یافته ها مصرف سالاد آبلیمو (شیرازی) اثر محافظتی در برابر وبا داشت (نسبت شانس (13-6/3) 9/6).
    نتیجه گیری
    مصرف سبزیجات ضدعفونی نشده سبب خطر بالای طغیان وبا می شود. ازاین رو به تلاش بیشتری برای حل این مسئله نیاز است. مصرف سالاد آبلیمو اثر حفاظتی در برابر وبا دارد و می تواند به عنوان یک راهکار مطرح باشد.
    کلیدواژگان: طغیان، وبا، عوامل خطر، قم
|
  • Mahdavi N., Movahedi M., Khosravi A., Mehrabi Y., Karami M Pages 1-11
    Background And Objectives
    Due to the importance of mortality statistics for planning, setting priorities and equal allocation of health services in population; it is essential to assess quality of reporting mortality data in health systems. The aim of this study was to evaluate the completeness and accuracy of the Iranian Vital Horoscope reports for maternal and the under-five mortality (U5M) in rural areas through its comparison with other data sources in Iran.
    Methods
    The mortality data of Vital Horoscope reported from 30 selected cities over country was compared with the related data obtained from other data sources including Vital Horoscope''s Fieldwork reports, Death Registration System and Maternal Mortality Surveillance System of Ministry of Health and Medical Education.
    Results
    Overall completeness of Vital Horoscope''s Fieldwork reports for U5M in rural areas was about % 62.1. In terms of cause of death in children under-five,estimated sensitivity values were % 47.2 (95% CI: 22.9-72.2), % 66.6(95% CI: 22.7-95.7), %78.2 (95% CI: 64.3-89.3)for respiratory infections, diarrhea and vomiting, and injuries-burning and poisoning respectively. The vital horoscope reports had 12.5% misclassification in determining the cause of maternal death.
    Conclusion
    Our findings indicate the Vital Horoscope''s data might need some corrections because of underestimating of the mortality indicators. The comparison of this source with Death Registration System report for causes of death in children under-five (reported by Vital Horoscope) suggests that the vital horoscope might have suboptimal quality.
    Keywords: Under, Five Mortality, Maternal Mortality, Vital Horoscope, Data Completeness, Data Accuracy, Capture, Recapture
  • Karami M., Soori H., Mehrabi Y., Haghdoost Aa, Gouya Mm Pages 12-21
    Background and Objectives
    Knowledge of the presence of seasonal trends and other explainable patterns in the prediagnostic data sources and removing such patterns before applying outbreak detection methods seem very important. This study aimed to detect and remove the explainable patterns such as seasonality, day-of-week (DOW) and holiday effects of the daily counts of suspected cases of measles in Iran.
    Methods
    Data on daily counts of suspected cases of measles as a pre-diagnostic data source were obtained from Iranian national surveillance system between 21 March 2008 and 20 March 2011. We used lines plot, moving average chart, autocorrelation and partial autocorrelation functions for detecting explainable patterns. Moving average (MA) and Holt- Winters (HW) exponential smoothing method are used for removing explainable patterns.
    Results
    Our findings indicate the presence of seasonality, DOW effect, holidays and weekend effects in the daily counts of suspected cases of measles. The good performance of HW exponential smoothing technique in removing seasonal patterns is evident. MA technique showed better performance regarding assumption violation on outbreak detection methods.
    Conclusion
    Because of the presence of explainable patterns in the daily counts of suspected cases of measles, considering such patterns before applying outbreak detection algorithms is very important. Implementing both MA (7 days) techniques for its simplicity as a pre- processing method and HW method for its efficacy in removing seasonal patterns is recommended.
    Keywords: Seasonality, Outbreak, Smoothing, Measles, Public health surveillance
  • Karami M., Soori H., Mehrabi Y., Haghdoost Aa, Gouya Mm Pages 22-32
    Background and Objectives
    Evaluating the performance of outbreak detection methods using real data testing provide the highest degree of validity. The aim of this study was to determine the performance of the Exponentially Weighted Moving Average (EWMA) in real time detection of two local outbreaks in Iran.
    Methods
    The EWMA algorithm (both ƛ= 0.3 and 0.6) applied on daily counts of suspected cases of measles to detect local outbreaks which had been occurred in Mashhad and Bandar Abbas cities during 2010. The performance of The EWMA algorithms were evaluated using real data testing approach and reported by correlation analysis.
    Results
    Mashhad outbreak was detected with a delay of about 2 to 7 days using EWMA algorithms as outbreak detection method while the utility of EWMA algorithms in real time detection of Bandar Abbas'' outbreak were on time good optimal. Maximum correlation value for EWMA 2 in relation to Mashhad outbreak was 0.60 at lag 2.
    Conclusion
    Applying the EWMA algorithm as an outbreak detection method at local levels is not suggested. However the characteristics of data are determinant of the performance of such detection methods.
    Keywords: Outbreak, Measles, Public Health Surveillance, The Exponentially Weighted Moving Average (EWMA), Iran
  • Karami M., Khosravi Shadmani F., Najafi F Pages 33-38
    Background and Objectives
    Knowledge of the magnitude of attributable burden of cardiovascular diseases (CVDs) due to diabetes is necessary for health policy, priority setting and preventing CVD deaths. Our study aimed at estimating the attribute of proportion of diabetes to the burden of cardiovascular diseases in Kermanshah, West of Iran.
    Methods
    World Health Organization Comparative Risk Assessment methodology was used to calculating Potential Impact Fraction (PIF). Data on the Prevalence of newly diagnosed diabetes mellitus (People who have fasting plasma glucose (FPG) equal or greater than 126 mg/dl) were obtained from 3rd Iranian surveillance of risk factors of non- communicable diseases and data on corresponding measures of effect were derived from a national- specific study with age and multivariate adjusted hazard ratios.
    Results
    Based on multivariate- adjusted hazard ratios, by reducing the percent of women with diabetes from 8.1 percent to the zero level and the feasible minimum risk level i.e. 4 percent, 11.2% and 5.7% of attributable Disability Adjusted Life Years (DALYs) to CVD are avoidable, respectively. The corresponding value for men at the theoretical (zero level) and feasible minimum risk level (3 percent) were 5.6% and 2.9%, respectively.
    Conclusion
    To better planning, decision making and priority setting, PIF should be applied to updated and revised burden of CVDs in Iranian Health system.
    Keywords: Cardiovascular diseases, Diabetes, Attributable Risk, DALYs, Potential Impact Fraction, Kermanshah
  • Kheirabadi Gr, Hashemi Sj, Akbaripour S., Salehi M., Maracy Mr Pages 39-46
    Background and Objectives
    The rate of suicide varies amongst different parts of Iran. Since there is little knowledge about the risk factors for suicide attempts we carried out this study to determine the status of psychiatric disorders and risk factors of repeated attempted suicide in suicide attempters whom admitted to poisoning emergency in Isfahan, Iran.
    Methods
    Patients with having attempt to suicide, admitted to emergency ward in Khorshid Hospital in Isfahan and were interviewed by a trained psychiatrist during 2009 year. Interview was based on DSM-IV.
    Results
    Participants consisted of 703 individuals (424 of them were female) with mean age of 25.9±9.7. One hundred twenty five (125) had positive family history of suicide attempt, 501 people were first time suicide attempters, 106 second, 58 third, and the others were forth time or more suicide attempters. Bipolar spectrum disorders, unipolar depression and adjustment disorders were the more frequents psychiatric disorders respectively. Age, family history of suicide, kind of diagnosed psychiatric disorder and method of attempted suicide were meaningfully related to mean of attempt suicide frequency.
    Conclusion
    Bipolar spectrum disorders, especially recurrent depressive episodes is the major risk of repeated suicide attempt and co-morbidity of another psychiatric disorders increase highly the risk of suicide reattempt.
    Keywords: Suicide, Risk factors, Suicide reattempt, Poisoning, Psychiatric disorders
  • Nassi A., Mehrabizade Honarmand M., Shehni Yailagh M., Bassaknejad S., Talebpour A Pages 47-57
    Background and Objectives
    One of the most common anxiety disorders in children is separation anxiety disorder (SAD). The purpose of the present study was to investigate the epidemiology of separation anxiety disorder in Isfahan primary school male student.
    Methods
    The present study was a descriptive study. The statistical population was all the male students from 7 to 9 years old, studying in second and third grades in primary schools of Isfahan. The sample of study consisted of 1514 male student, who were selected randomly by multi-stage sampling method. The instruments of this study consisted of the Separation Anxiety Disorder Scale, Spence Children''s Anxiety Scale and Clinical Interview.Data obtained were analyzed by using descriptive statistics and chi-square and logistic regression.
    Results
    The findings showed that the rate of separation anxiety disorder in male (7 to 9 year- old student) was %6/93. SAD were more common in 7 years old (7.4%). Children having record of hospitalization, immigration, single-parent households and close relatives of mortality had a higher rate of separation anxiety disorder.
    Conclusion
    This study shows that separation anxiety disorder among primary school male students is significantly high. Therefore it is important to consider the potential utility of early anxiety prevention/intervention programs, especially for children at this age group.
    Keywords: Epidemiology, Separation anxiety disorder, Primary school students
  • N. Khanjani, L. Ranadeh Kalankesh, F. Mansouri Pages 58-65
    Background and Objectives
    The effects of air pollutants on respiratory mortality and morbidity are among the major concerns today. Few studies have been published on the association between mortality and air pollution in Iran.
    Methods
    This study was undertaken in Kerman, Iran. Mortality data was inquired from the Kerman City Health Authority (from March 2006 till Sept 2010) and air pollution data was requested from the Kerman Province Environmental Protection Agency (EPA). The Kerman Province EPA collects daily data on 7 air pollutants which are SO2, NO2, NO, NOx, PM10, CO and O3 by its urban measurement station.
    Results
    The relation between respiratory disease mortality and air pollution was determined by negative binomial regression. The daily mean of PM10 in Kerman was above 150 μgr/m³(unhealthy) on some days of the year. The results showed a significant relationship between increased male respiratory mortality and increase in ambient dust (p=0.03), O3 (p=0.004) and SO2 (p=0.03), but did not show a significant increase in female mortality death for any pollutant.
    Conclusion
    As there seems to be a significant relationship between increased ambient dust, O3, SO2 and respiratory mortality, susceptible people and those with background respiratory diseases should practice caution in case of increases in these air pollutants.
    Keywords: Air Pollution, Lung Diseases, Mortality, Dust
  • Koohestani Hr, Baghcheghi N Pages 66-72
    Background and Objectives
    Despite the extensive interest shown in depression occurring in stroke patients, little attention has been paid focus on depression of caregivers of stroke survivors particularly in Iran therefore this study was designed to assess the prevalence of depressive symptoms among caregivers of stroke survivors and to determine putative risk factors.
    Methods
    This cross-sectional analytic study was carried out among 140 caregiver''s stroke patients were admitted in Valiasr Hospital affiliated to Arak University of Medical Sciences. The caregivers were interviewed before discharge, at 1 month and 3 months after that. Depression was evaluated with the Beck Depression Inventory. The ability of the person with a stroke to perform their activities of daily living was measured using the Modified Barthel Index (MBI).
    Results
    Most of the caregivers were the spouse of the patient (70.71%; n= 95). The mean age of them was 57.1 (SD=11.2) years old. A total of 33.57% to 42.16% of all caregivers were depressed during the follow-up. During the follow-up, caregivers'' scores for depression statistically significant were increased. Caregiver depression was associated with stroke modified barthel index score and age of the patient.
    Conclusion
    The depressive symptoms of caregivers seem to have high rate. This suggests that assessment of caregivers'' social, and emotional needs should be included as part of the general rehabilitation plan of the stroke patient.
    Keywords: Caregivers, Depression, Stroke
  • Yadegarfar G., Alinia T., Hassannezhad R., Fayaz M., Hosseini R., Sanati J., Harandi J., Haj Noroozali V., Baghi Mh, Mirzavand E., Harandi A Pages 73-83
    Background and Objectives
    To be able to measure the extent of job stress, it is essential to use a standardized tool based on a standard theoretical model. The study aims to test the psychometric properties and criterion validity of the Farsi version of the Effort Reward Imbalance (F-ERI) questionnaire.
    Methods
    The Farsi version of the ERI Questionnaire was distributed to 227 male employees in Isfahan Polyacryle Company. Internal consistency, reliability, discriminative validity, and factorial structure were evaluated.The relationship between scales and depression was measured assessed by using logistic regression to criterion validity. Data were analysed by SPSS 18 and LIZREL 8.5.
    Results
    Mean score of effort, reward, and overcommitment were 10.7, 41.4, and 14.2 respectively; Cronbach''s alpha coefficients were 0.61, 0.85 and 0.67 and split-half coefficients were 0.53, 0.85, and 0.65. All of item-total correlations were more than 0.20; correlation between each item and its scale were more than 0.4 except for one item. Effort and overcommitement had a good fit for construct validity.
    Conclusion
    Current study results indicated the Farsiversion of the Effort Reward Imbalance (F-ERI) questionnaire is a reliable and valid tool to measure psychosocial stress at work among Farsi-speaking employees. It is advisable to evaluate the tool in longitudinal studies and other industries which included female employees. We refer the investigators to see the longitudinal results of current project which is under publication.
  • Karami M., Masumi Asl H., Mohammadin M., Raeofi H., Saghafipour A., Noroozi M., Khedmati E Pages 84-92
    Background and Objectives
    Cholera outbreaks are a worldwide health challenge. It poses major threats to public''s health. This study was designed to assess the magnitude of and factors responsible for an outbreak in a Qom during an outbreak in 2011.
    Methods
    In a case-control study inclusion criteria was to be staying in Qom province 5 days before clinical symptoms. Accordingly, 100 cases from 136 total cases were entered into study. As controls two persons for each case were entered into analyses. The controls and cases were pair-matched. Frequency tables and logistic regression were used to analyze variables.
    Results
    Eighty percent of cases were of 21-60 years old and 73% were laborers and housekeepers. Female, rural residents, Iranians and outpatient comprised 51, 13, 91 and 90% of cholera cases respectively. From vegetable specimens, collected during epidemic, 43% were infected by Non Agglutinating Group (NAG) bacteria and there was only one Ogawa positive specimen. Consumption of non-disinfected vegetables, salads and history of any travelling had 5.04 (95%CI= 2.6-9.7), 0.1 (CI= 0.07-0.31) and 0.15 (CI= 0.01-0.9) Odds Ratios (OR) respectively. Against expectations, type of salad had a different effect on epidemic. Consumption of lemon-juice salad (called as Shirazi salad) had a protective effect (OR= 6.3 (CI= 3.6-13)) against cholera.
    Conclusion
    Consumption of non-disinfected vegetables poses a high risk for cholera outbreak and, consequently, much more attempts are needed to solve this problem. Consumption of lemon-juice salad has a protective effect on cholera and can be used as a preventive device.
    Keywords: Cholera, Qom, Outbreak, Risk factors