فهرست مطالب

آموزه های قرآنی - سال نهم شماره 16 (پاییز و زمستان 1391)

مجله آموزه های قرآنی
سال نهم شماره 16 (پاییز و زمستان 1391)

  • تاریخ انتشار: 1392/03/03
  • تعداد عناوین: 9
|
  • محسن نورایی صفحه 3
    محیط زیست یکی از موضوعات مهم بشری است که امروز با مشکلاتی پرشمار روبه روست. هرچند کوشش های علمی و عملی فراوان برای مهار این معضل انجام شده است، حل کامل آن جز با توجه به تعالیم وحیانی و پایبندی به آموزه های قرآنی ممکن نیست. مقاله حاضر با روشی توصیفی تحلیلی آیات مربوط به محیط زیست را بررسی کرده است. این آیات، بیانگر اصول و بنیان های جهان بینی قرآن در این زمینه است. مهم ترین این اصول عبارتند از: هدفمندی محیط زیست، توازن محیط زیست، زیبایی شناختی محیط زیست، تنوع زیستی و تسخیر محیط زیست برای انسان. اهمیت اصول یادشده، مستند به جامعیت، جاودانگی و فراهم سازی ضمانت اجرای درونی آن برای قوانین زیست محیطی است.
    کلیدواژگان: قرآن، محیط زیست، تسخیر طبیعت، توازن محیط زیست، تنوع زیستی
  • اصغر هادی صفحه 23
    معناشناسی بخشی از زبان شناسی امروزی (زبان شناسی توصیفی و ساخت گرا)، است. معناشناسی به دنبال مطالعه و بررسی شرایط تولید معنا و دریافت آن نزد خواننده است. در واقع، نویسنده، اثر را به عنوان تولید دستور زبانی و گرامری نگاه نمی کند و در نگاهی نو به مطالعه فرهنگ واژه و جهان بینی حاکم بر آن می پردازد. از این رو، با علم تفسیر متفاوت است. این روش در میان مستشرقان نظیر ایزوتسو و برخی از محققان اسلامی به کار گرفته شده است. پژوهش حاضر به معناشناسی مفهوم عبودیت در قرآن در چهار گام می پردازد و در نهایت با ارائه تعریف معناشناسانه عبودیت و تبیین جهان بینی آن از دیدگاه قرآن، به مقایسه مفهوم عبودیت در قرآن با مفهوم عبودیت در پیش از اسلام و نیز مفهوم عبودیت در روایات و مصطلحات دانشمندان اسلامی می پردازد.
    کلیدواژگان: واژگان قرآن، معناشناسی، عبودیت، بندگی، ایزوتسو
  • علی راد، مریم نساج صفحه 53
    گام نخست برای دستیابی به معارف قرآن، شناخت دقیق معانی واژگان آن است. در قرون اخیر با رواج رویکرد معناشناسی در مطالعات قرآنی، شیوه ای نوین در این عرصه پدید آمد. هدف این شیوه، اکتشاف معنایی است که ورای لایه های متن نهفته شده است تا بتوان از طریق ساختار و الفاظ خود قرآن و روایات، معنای دقیق و جامع واژه مورد نظر را استخراج نمود. این رویکرد، با روش پیشینیان در چگونگی معناشناسی تفاوت هایی دارد. از مشهورترین این روش ها روش ایزوتسو است که مدل معیار این پژوهش در معناشناسی واژه قرآنی اخبات بوده است. نخست این واژه را از منظر لغوی و سپس معناشناسی بررسی کرده و در چند مرحله آن را تجزیه و تحلیل کرده و از این طریق، جایگاه خاص و ویژه مخبتین را که جزء مومنان حقیقی اند و مقامی برتر از محسنین، متقین، منیبین، خاضعان و خاشعان دارند، نشان داده شده است.
    کلیدواژگان: واژگان قرآن، معناشناسی، اخبات، تسلیم، استکبار
  • محمدعلی مهدوی راد، محمد میرزایی صفحه 73
    کارکرد متعدد قصه در طول تاریخ بشر، بر هیچ نیک اندیشی پوشیده نیست. قرآن، کتاب آسمانی و هدایت، از کنار سرگذشت پرفراز و نشیب بشر بی تفاوت نگذشته و با گزینش برخی از بهترین قصه های واقعی و تاثیرگذار، تجربه گذشته دنیا را با هدف هدایتگری و پنددهی، در اختیار بشر نهاده است. با آنکه قرآن خود را «حق» خوانده است برخی مانند خلف الله ، وقوع خارجی قصص را نفی می کنند و با صرف وحیانی دانستن قصه ها، آن ها را تمثیل و اسطوره می دانند. با وجود نگارش های متعدد در پاسخ به این ادعا، نگارنده با تکیه بر برخی تفاسیر عصری، توانسته است نقطه مرکزی گفتار خلف الله را معین کند و با تبیین تفاوت امروزین قصه و اسطوره با عصر نزول، انگیزه های او را از اسطوره انگاری قصص مشخص سازد. تجمیع آرای خلف الله ، بیان ایرادات دیدگاه وی و سپس نقد آن از یافته های نگارنده در مقاله حاضر است که با تاکید بر تفاسیر عصری فراهم گردیده است.
    کلیدواژگان: قصص قرآن، دیدگاه های خلف الله، تفاسیر عصری
  • مرتضی ایروانی نجفی، فاطمه رضاداد صفحه 95
    دکتر نصر حامد ابوزید از دگراندیشان دینی است که در زمینه مسائل علوم قرآنی، از جمله پدیده اختلاف قرائات، دیدگاه هایی بعضا متفاوت از آرای پیشینیان عرضه کرده است. این مقاله بر آن است تا با بهره گیری از روش کتابخانه ای و اسنادی و با نگاهی تحلیلی سیر قرائت پژوهی ابوزید را مرور کرده و برخی چالش های موجود در آن را به نقد و ارزیابی بنشیند. وی اختلاف قرائات را در پیوند با سرشت الفاظ قرآن مورد مطالعه قرار داده، توجیه عقلی اختلافات قرائات را در دیدگاه اشاعره مبنی بر حدوث و قدم قرآن و توجیه نقلی آن را در احرف سبعه می جوید و ضمن اعتقاد به جواز قرائت به معنا، تثبیت قرائات را ناشی از دخالت تعصب قرشی می داند. دیدگاه های وی به دلیل تعارضات درون مجموعی و برون مجموعی مخدوش و گاهی نیز برگرفته از آرای مستشرقان است.
    کلیدواژگان: قرآن، اختلاف قرائات، نصر حامد ابوزید، سبعه احرف
  • محمد مهدی مسعودی صفحه 119
    شناخت ادبیات عصر نزول برای فهم قرآن اجتناب ناپذیر است. چه بسا واژگانی که در عصر نزول در معنایی استعمال شده، اما به مرور زمان تحول معنایی یافته اند. یکی از واژه هایی که همواره کار را بر مترجمان قرآن دشوار ساخته، واژه «طاقت» است، به گونه ای که ترجمه های متفاوتی از آن ارائه شده است. دامنه این اختلاف علاوه بر ترجمه تفسیر را هم شامل می شود. در این پژوهش، ضمن بازکاوی آیه صوم به معناشناسی واژه «طاقت» و نقش آن در فهم مراد آیه خواهیم پرداخت.
    کلیدواژگان: احکام قرآن، آیه صوم، معناشناسی طاقت
  • مهدی مطیع، محسن خالقی، پیمان کمالوند صفحه 135
    خداوند در سوره مبارکه واقعه پس از اینکه انسان ها را به سه دسته «اصحاب المیمنه»، «اصحاب المشئمه» و «سابقون» تقسیم می کند، می فرماید گروه زیادی از سابقون از اولین بوده و اندکی از آن ها را آخرین تشکیل می دهند. تفاسیر به بیان مصداقی این مفاهیم و تبیین اولین و آخرین با معیار زمانی پرداخته اند که لازمه این اقوال تقلیل سابقون در گذر زمان بوده است.
    در آموزه های قرآنی و روایی، اولین، کسانی هستند که در پرتو ایمان به خدا و توحید، استعداد و ظرفیت های خود را شکوفا کرده و به فعلیت می رسانند، لذا اکثریت سابقون و اصحاب المیمنه را تشکیل می دهند، اما آخرین که اقلیت سابقون را تشکیل می دهند، با اینکه روحیه و ظرفیتی مانند اولین ندارند، لکن دسترسی به مقام سابقون برای آن ها غیر ممکن نیست و می توانند در راستای عبودیت خداوند به این مقام نائل گردند. در این پژوهش، بیان مصداقی این اصطلاحات در آموزه های قرآنی و روایی جهت شناسایی روحیه سابقون مورد بررسی قرار گرفته است
    کلیدواژگان: تفسیر قرآن، سوره واقعه، سابقون
  • محمود قیوم زاده، محمدتقی شاکر صفحه 151
    از دیدگاه امامیه امام معصوم دانشی الهی دارد، از این رو نقش هدایتگری او ظاهر تا باطن جامعه و همه انسان ها را دربرمی گیرد. آیات و روایات علم الهی ائمه را به روشنی اثبات می کنند. مقاله حاضر یکی از منابع این علم را تحلیل می کند. احادیث، قرآن را از منابع مهم آگاهی و علم گسترده امام بیان کرده اند. ائمه اطهار آگاهی به حقایق و بطون قرآن را از پیامبر اکرم فرا گرفته و در کارکردی تبیینی به تفسیر و تحلیل آموزه های قرآنی پرداخته اند. بنابراین امام فصل الخطاب اختلافات و بازگوکننده تعالیم نبوی است. با این همه، درک حقایق قرآن مجاری گوناگونی دارد که خداوند به دلیل جایگاهی که برای امام مقرر کرده است، او را از آن بهره مند می سازد.
    کلیدواژگان: قرآن، امامت، علم امام به ظهر و بطن
  • محمد سلامی صفحه 169
|
  • Mohsen Nouraei Page 3
    The environment which confronts considerable problems nowadays is one of the most important issues of men. According to the author although practical and scientific endeavors (cultivation) have been done to control this problem, it is impossible to solve it completely, except the fidelity to the high revelation teachings of the Quran. The present article which has been constructed according to a descriptive - analytic method is going to explore and analyze the verses which are inclined to the environment. These verses state the bases and fundamentals of the Quran weltanschauung in this field. The most important principles consist of the purposefulness of the environment, the balance of the environment, the aesthetics of the environment, biodiversity and mastering the environment for men. The importance of these bases depends on comprehensiveness, eternities and providing its home executive insurance for the environment laws
    Keywords: The Quran, The environment, Mastering the environment, The balance of the environment, Biodiversity
  • Asghar Hadi Page 23
    The semantic is a part of the contemporary linguistic (the descriptive and structuralist linguistic). The semantic is to study and examine the condition of the creation of the meaning and its conception to the readers. In the reality, the author does not look at the writing as the creation of the grammar and in a new prospective, the author studies the term culture and the governing weltanschauung of it. Hence, it is distinguished from the interpretation science. This method has been considered by the orientalists like Izutsu and some Islamic scholars. The present research has explained the semantic of the worshiping concept in the four steps (the lexical semantic, the fields of the semantic, the text studies and beyond) and at the end -with stating the semantic definition of the Worshiping and determining the weltanschauung from the view of the Quran- compares the Worshiping concept in the Quran with the Worshiping concept in the pre-Islam and the Worshiping concept in the traditions and the Islamic scholar terms.
    Keywords: The Quran terms, Semantic, Worshiping, Salvation, Izutsu
  • Ali Rad, Maryam Nassaj Page 53
    The first step to access the knowledge of the Quran is to know the exact meanings of its terms. In the recent decades with a wider currency of the semantic in the Quranic studies, a new method emerged to explore the meanings which are covered under the text layers to extract the precise and comprehensive meanings of the terms through the structure and vocabulary of the Quran and traditions. This approach is different from the antecedents’ method in the semantic manner. One of the most famous methods is Izutsu method which has been the criteria model of this research in the semantic Quranic term of Ekhbat. First, it has been studied from the view of the literal point and subsequently semantic and it has been analyzed in the several stages and through this way it has been noted the special and specific position of Mukhbetin (Humble ones) who are the real faithful and having higher position than Muh’sinīna (good doers) and Mutaghin(who are god fearing), Munibin (whom turn in repentance), Khādiīna (humility) and Khāshiīna (humble submissive).
    Keywords: The Quran, Semantic, Ekhbat, Submission, Arrogance
  • Muhammad Ali Mahdavi Rad, Muhammad Mirzaei Page 73
    It is uncovered to the good intellectuals the several functions of the stories in the length of the human history. The Quran as a leading and spiritual glorious text is not unconcerned about the ups and downs of the human fate. Choosing the previous world experiences with the aim of guiding and lessoning to men, the Quran has set some of the best true and influential stories. Although the Quran states itself the right but some authors like khalafallah who do not accept the truthfulness of the stories (qisas) and merely believing the revelation of the stories, think that they are allegories and myths. Although the different writings have been adopted to answer this claim, the author relying on the contemporary interpretations has been able to determine the central point of his speech and with stating the differences between the contemporary stories and myths with those of the revelation time clarifies the goals of his assumption that the stories are myths. Gathering Khalafallah’s opinions, printing out his faults and then criticizing them are the author’s findings which have been provided with emphasizing to contemporary interpretations in the present paper.
    Keywords: The Quran qisas(stories), Khalafallah opinions, Contemporary interpretations
  • Murteza Irvani Nadjafi, Fatimeh Rezadad Page 95
    Dr. Nasr Hamid Abu Zayd who is one of the religious heresies has presented opinions in the field of the issues of the science of the Quran (such as the variants of the recitations - qirá’át) which are partly different from the antecedents’ opinions. This paper attempts to use the library and documentary method and with an analytic look to review the manner of the Abu Zayd’s research in qirá’át and criticizes and evaluates some of its challenges. He has studied the variants of the recitations (qirá’át) with the association with the essence of the Quran terms and investigates the intellect (aql) reasoning of the variants of the recitations (qirá’át) from the view of Ashā`irah based on the Quran being created or eternal and narration (naql) reasoning in Seven Ahruf (Readings) and meanwhile authorizing the recitations to the meanings, he believed that the fixation of the recitations originated from the dogmatism of Quraysh. Because of the inner contradictory reasons and outer contrasting reasons, his opinions are vitiated and partly adopted from the opinions of the orientalists.
    Keywords: The Quran, The variants of the recitations (qirá, 'á, t), Nasr Abu Zayd, Seven Ahruf (readings)
  • Muhammad Mahdi Masoudi Page 119
    Knowledge of the literature of the time of the revelation is inevitable to understand the Quran. Perhaps some terms were used (well known) during the time of the revelation in the meanings but with the passing of the time they have been evolved. One of these words which makes the commentators confront problems is “Táqat” (the strength) which they have rendered different translations. The realm of these polarities is not limited to the translations but includes the interpretations. Meanwhile, this paper reobserves the Sawm (Fast) Verse; it has mentioned the semantic of the term of "Táqat" and its role in the verse concept.
    Keywords: The Quran Ahkam (rules), Swam (Fast) verse, The semantic of Táqat (the strength)
  • Mahdi Mutie, Khaleghi, Kamalvand Page 135
    God says the most of the forerunners are from among the First and a few of them are among from the Latter in the Waqiah (the inevitable) chapter, after He divides men in to three parts: The companions of the Right, the companions of the Left and the Foremost (in the faith). The interpretations of these verses have implied the objects of these concepts and determined the First and the Latter with the time criteria which the necessity of these sayings has been the decline in the forerunners in the time passing. According to the Quranic and traditional teachings, the First who flower their abilities and capacities in the light of God and monotheism, therefore they (the First) compose majority of the Foremost and the companions of the Right but the Latter who compose the minority of the Foremost while their spirit and abilities are not as the Firsts but it is not impossible to achieve the position of the Forerunners through the salvation. In this article, stating these terms in the Quranic and traditional teachings objectively has been explored in order to be acquainted with the spirit of the forerunners.
    Keywords: The Quran interpretation, The Forerunners, The Waqiah (the inevitable, event) chapter
  • M. Ghayumzadeh, Muhammad Taghi Shaker Page 151
    From the perspective of ImamÌ, the Imam has divine knowledge, hence His guiding role comprises the insight (seen and unseen) of the society and all of the men. The verses and traditions obviously prove the divine knowledge of the Imam. The present paper analyzes one of these knowledge sources. The traditions have stated that the Quran is one of the rich sources for the extensive knowledge and awareness of the Imam. They have derived their knowledge to the truthfulness and inner meanings of the Quran from the Prophet teachings and He has interpreted and analyzed the Quranic teachings in a definitive function. Therefore, the Imam is a parameter to solve polarities and declaring the Prophet teachings. However understanding the truthfulness of the Quran has different origins and provenance, the Imam has derived those beneficiaries from God, because He has determined the Imam this position.
    Keywords: The Quran, The knowledge of the Imam, Imamate (leadership), Inner, outer