فهرست مطالب

ماهنامه معرفت
سال بیست و دوم شماره 1 (پیاپی 184، فروردین 1392)

  • علوم سیاسی
  • تاریخ انتشار: 1392/02/02
  • تعداد عناوین: 10
|
  • صفحه 4
  • آیت الله علامه محمدتقی مصباح صفحه 5
    محبت به خدا آثار و لوازمی دارد. دوستان خدا که سختی ها و گرفتاری های زندگی و دوری از محبوب آنان را آزرده خاطر ساخته، در جست وجوی جوار محبوب اند و کسب رضایت و تقرب به او. بدین سان به ساحل آرامش رسیده و زندگی پرتلاطم دنیا و دشواری های آن هرگز آنان را وامدار دنیا نمی کند. از بندگی، عبودیت خدا و نیایش و تضرع، درگاه او لذت می برند و این حالات معنوی را هرگز با هیچ چیز عوض نمی کنند. آه و ناله گاهی ناشی از مصیبت و گرفتاری های زندگی است و گاهی ناشی از سرور و شادمانی بندگان خالص خدا از شوق و شادمانی و دیدار محبوب، در آه و ناله و تضرع به سر می برند تا این حالت از آنان سلب نشود؛ چراکه قلب هایشان از محبت خدا سرشار و دل هایشان از جلال و هیبت او گسیخته است.
    کلیدواژگان: محبت، محبت به خدا، آرامش، سرور و شادمانی، عبادت، بندگی
  • جواد سلیمانی امیری صفحه 11
    یکی از جریان های رازآلود و نیمه مخفی بین المللی، که در عرصه فکر و فرهنگ و سیاست خودنمایی کرده، جریان فراماسونری است. هدف این جریان این است که با روش های خاصی بر ملل عالم سلطه فرهنگی، سیاسی و اقتصادی پیدا کند. فعالیت های کارساز تشکیلاتی این جریان در قرن بیستم در جوامع دینی آشکار گردیده است، ولی امروزه بعضا نمادهایی از فعالیت های این جریان بدون نام و نشان آشکار در جوامع دینی مشاهده می شود. یکی از اهداف آنان، استحاله انقلاب های دینی با ترفند خطرناک عبور از دین با نام دین است. ماسون ها با طراحی خاصی به تحریف معارف دین می پردازند و باورهای مردم را نسبت به معارف اصیل دین سست می کنند. این مقال با تکیه بر نوشته های یحیی هارون و برخی دیگر از محققان فراماسونری، به مفهوم و ریشه های فراماسونی، و دیدگاه های آنان نسبت به دین و معارف آن با تکیه بر گزاره های منقول از ماسون های ترک مورد بررسی قرار گرفته است.
    کلیدواژگان: فراماسونری، تحریف دین، استحاله انقلاب، اینتلیجنس سرویس، سازمان های مخفی
  • مهدی قربانی صفحه 29
    در طول تاریخ، ایده های مختلفی برای اداره جوامع انسانی مطرح شده است. یکی از این ایده ها، نظریه ولایت فقیه می باشد که به دلایلی، شبهاتی درباره آن مطرح گردیده است. یکی از مهم ترین این شبهات، مسئله «اختیارات ولی فقیه و فقدان محدوده مشخص برای آن» می باشد. به دلیل جایگاه ممتاز مبانی هر نظریه در تحلیل پیامدهای آن، این نوشتار با استفاده از روش توصیفی تحلیلی به بررسی اقتضای مبانی نظریه ولایت فقیه در باب اختیارات ولی فقیه پرداخته است. بدین منظور، اقتضایی که مبانی هستی شناختی، انسان شناختی، معرفت شاختی و غایت شناختی نظریه ولایت فقیه درباره اختیارات ولی فقیه دارد، مورد کنکاش قرار گرفته و محدودیت ها و چارچوب های حاصل از این ناحیه ارائه گردیده است. قوانین الهی، مصلحت جامعه اسلامی، عدالت و نظارت مردمی از جمله این محدودیت ها و چارچوب ها می باشد.
    کلیدواژگان: مبانی، ولایت فقیه، هستی شناسی، انسان شناسی، معرفت شناسی، غایت شناسی
  • هادی معصومی زارع صفحه 45
    تحولات یک ساله اخیر (از دی 1389 تا دی سال 1390) در جهان اسلام و فراز و نشیب های آن، نگاه های زیادی را در سراسر جهان به خود جلب کرده است. در حالی که بسیاری از تحلیل گران ضرباهنگ تحولات آتی منطقه را با ثبات می پنداشتند، به گونه غیرمنتظره ای مرزها و شاخصه های نظم موجود در هم شکسته شد و رویدادهای خیره کننده ای را در جهان اسلام پدید آورد، بیداری اسلامی از این جمله تحولات است.
    این پژوهش می کوشد با روش اسنادی تحلیلی و با هدف ترسیم هندسه جامع آسیب شناسی این انقلاب ها، مهم ترین چالش ها و آسیب های سیاسی فراروی آنها را در مراحل مختلف تکوین، تثبیت و تطور مورد بررسی قرار دهد. از مهم ترین آسیب هایی که کیان انقلاب های اسلامی اخیر را تهدید می کند، می توان به مواردی همچون خلا رهبری واحد، تقلیل سطح گفتمان، معضله نظام سازی، اتکا به سازوکارهای بوروکراتیک و مانیفیست های حزبی، بروز اختلاف و تفرقه میان انقلابیون، نفوذ لیبرال های غرب گرا و افراد فرصت طلب در لایه های تصمیم سازی انقلاب و سازش انقلابیون با کشورهای سلطه گر غربی و معامله بر سر اصول انقلاب اشاره نمود.
    کلیدواژگان: بیداری اسلامی، انقلاب، آسیب ها، چالش ها، غرب، نظام سازی، گفتمان
  • سیده عالیه آذرطوس صفحه 63
    اینکه غایت اصلی حکومت چه چیزی است، نظریه های متعددی مطرح است، به گونه ای که هر متفکر یا مکتبی براساس مبانی فکری خویش، امر خاصی را مورد توجه قرار داده است. در اسلام، با توجه به ویژگی هایی که اساس خلقت بشری بر آنها استوار می باشد، این غایت، قرب الهی و کمال و سعادت افراد و جامعه تعریف شده است. حاکمان با محقق نمودن چنین ایده ای، زیربنای حکومت خویش را نیز مستحکم می سازند. هدف از پژوهش، بررسی غایت اصلی حکومت دینی در اندیشه امام خمینی قدس سره می باشد. آنچه از آثار امام راحل می توان برداشت نمود. اینکه ایشان غایت اصلی حکومت را سعادت قلمداد کرده، آن را حقیقت وجودیه ای می داند که از لذات و ادراک ملایم و مطابق با طبع انسان تحقق می یابد. عواملی همچون روح توحیدی و ایمان و تقوای الهی، تهذیب نفوس و تطهیر قلوب، اهتمام به نماز و راز و نیاز و نیایش با معبود، بصیرت و شجاعت، اطاعت از قوانین و رعایت عدالت و حفظ استقلال و امنیت در نیل به سعادت دخیل می باشند. ازاین رو، در این پژوهش سه نکته مورد توجه است: مفهوم سعادت، تمایز آن با لذت و ترادفش با کمال، و غایت اصلی بودن سعادت برای افراد در نظام سیاسی اسلام.
    کلیدواژگان: غایت اصلی، سعادت، کمال، لذت، حکومت دینی، امام خمینی قدس سره
  • ابوالفضل ذکایی صفحه 81
    با شکل گیری سلسله قاجاریه و ورود بسیاری از روشن فکران و نخبگان دانشگاهی به غرب در این ایام، تعاریفی جدید از مفاهیم مدرن وارد گفتمان سیاسی روشن فکران در داخل کشور شد. با ورود تعاریف جدیدی از مقولاتی همچون قانون و قانون گذاری، آزادی و مساوات به ادبیات سیاسی، جامعه روحانیت و علما مجبور به بیان نظرات خود در این رابطه شدند.
    این پژوهش، با استفاده از روش توصیفی تحلیلی و با بهره گیری از مطالعات تاریخی و کتابخانه ای به بررسی آراء سیاسی شیخ فضل الله نوری و آیت الله مصباح در باب تعاریف جدید از مفاهیم مدرن می پردازد. علت بررسی نظریات آیت الله مصباح (به عنوان یکی از متفکران تاثیرگذار در باب افکار سیاسی انقلاب اسلامی) در کنار اندیشه شیخ فضل الله این است که ایشان نیز به سان شیخ علی رغم حملات برخی گروه های روشنفکری، همواره بر ندای اسلام خواهی خود تاکید داشته اند. ازاین رو، بررسی این دو شخصیت در تقویت این پژوهش و فهم مطالب مهم می نماید. می توان گفت: اندیشه شیخ فضل الله و آیت الله مصباح مبتنی بر اسلام خواهی است و تفاوت های دیده شده در لحن بیان مطالب، به نوع اندیشه دینی این دو فقیه بازنمی گردد، بلکه با توجه به ادبیات سیاسی حاکم بر هر عصر، قابل توجیه است.
  • سیدجواد احمدی صفحه 95
    اجرا و برقراری عدالت اجتماعی در جامعه مهم ترین وظیفه انبیا و ائمه اطهار علیهم السلام می باشد؛ امام علی علیه السلام خود مجسمه عدالت و سخنان او راهگشای بشریت می باشد. این تحقیق آشنایی با سخنان گهربار حضرت درباره عدالت اجتماعی است. روش پژوهش، توصیفی تحلیلی و باروش اسنادی موضوع مورد تحقیق و بررسی قرار گرفته است.
    مهم ترین یافته های تحقیق عبارتند از: امام علی علیه السلام برقراری عدالت اجتماعی را برترین عمل و رهبر عادل را بهترین و شایسته ترین بندگان خداوند دانسته است. به نظر امیرمومنان علیه السلام برقراری عدالت اجتماعی باعث رضایت مندی مردم از حکومت و جلوگیری از شورش های مردمی شده و در نتیجه، ثبات و امنیت کشور را تضمین خواهد کرد. از منظر مولای متقیان، مردم نیز در تحقق عدالت اجتماعی نقش مهم دارند. حضرت علی علیه السلام هواهای نفسانی، حاکم و کارگزاران ناشایست و... را مهم ترین موانع برقراری عدالت اجتماعی برشمرده است.
    کلیدواژگان: امام علی علیه السلام، نهج البلاغه، عدالت، عدالت اجتماعی
  • حیدر فرامرزی صفحه 109
    هدف این نوشتار، واکاوی اندیشه سیاسی امام محمد غزالی در چگونگی استفاده از منابع درون دینی برای امکان زیست بهتر جامعه معاصر خویش می باشد. این مقاله به روش تحلیلی و به صورت مطالعه موردی، با استفاده از اسناد، مدارک و منابع موجود، به ویژه کتاب های مهم و اصلی غزالی موضوع را در کانون مطالعه قرار داده است. مهم ترین یافته های پژوهش نشان می دهد که تحلیل اندیشه سیاسی غزالی بر اساس مبانی دینی بدون توجه به کارگزاران چهارگانه سیاست (حاکم، فقیه، عالم و واعظ)، امکان پذیر نیست؛ حاکم و فقیه به کار اصلاح حوزه بیرونی و اجتماعی نخبگان و توده مردم می پردازند. حوزه درونی و خصوصی نخبگان و عوام مردم را به ترتیب علمای آخرت و وعاظ اصلاح می کنند. این عوامل چهارگانه هنگامی در اداره جامعه موفق می شوند که آگاهی از مبانی دین و فلسفه وجودی انسان و جایگاه وی در هستی در بستر تعلیم و تربیت شکل گرفته باشد.
    کلیدواژگان: امام محمد غزالی، سیاست، حاکم، عالم، واعظ، فقیه، تعلیم و تربیت
  • صفحه 123
|
  • Ayatollah Allamah Mohammad Taqi Misbah Page 5
    "Love" for God has some effects and requirements. God's friends suffer discomfort who due to the problems and troubles of worldly life and distance from the beloved, eagerly seek for His neighborhood, good-pleasure and nearness. They, hereby, reach the shore of solace, and turbulent worldly life and the hardships they face in this world never make them attached to this world. They find joy in their obedience to God, invocation and calling upon God in meekness, and they give nothing in return for these spiritual states. Wailing and groaning are sometimes ascribed to the troubles of life and sometimes to joy and happiness. God's pure servants often groan and lament out of yearning to and happiness of meeting the beloved for fear of being bereft of this state, due to the fact that their hearts are replete with the love of God and lurch before His might and majesty.
    Keywords: love, love for God, solace, joy, happiness, worship, servitude
  • Jawad Soleimani Amiri Page 11
    One of the mysterious and semi-covert international trends is freemasonry, which has had some effects on thinking, culture, and politics. Adopting particular devises, this trend tries to establish its cultural, political, and economic control over the nations worldwide. Its effective organized activities were manifestly observable in religious societies during the twentieth century, but today the signs of activities of this anonymous trend can sometimes be noticed in religious circles. One of the freemason's aims is to permute religiously-oriented revolutions by using a dangerous strategy, i.e., rejecting religion in the name of religion. The plan of Masons is aimed at distorting religious sciences and shaking people's faith in true religious sciences. Relying on Yahyā Hāron's works and works of other researchers working on freemasonry, the present paper expounds the concept and roots of freemasonry and mason's views on religion and religious knowledge, focusing on some statements quoted from Turkish masons.
    Keywords: freemasonry, distortion of religion, permutation of revolution, intelligence service, covert organizations
  • Mahdi Qorbani Page 29
    Different theories about the management of human societies have been proposed over the history such as the theory of guardianship of religious jurist. Some doubts have, for some reasons, been cast on this theory. One the main doubts is the issue of "jurisdiction of religious jurist and lack of particular scope of it". Using a descriptive-analytical method, the present paper elaborates on the question of the need for the foundations of theory of guardianship of religious jurist in terms of the jurisdiction of religious jurist due to the significant status of the foundations of a theory in analyzing its outcomes. To this end, the need which the ontological, anthropological epistemological, and teleological foundations of the theory of guardianship of religious jurist has in terms of the jurisdiction of religious jurist has been examined and its limitations and frameworks are explained. From among these limitations and frameworks are divine rules, expediency of Islamic society, justice and people's supervision.
    Keywords: foundations, guardianship of religious jurist, ontology, anthropology, epistemology, teleology
  • Hadi Masoomi Zare Page 45
    The events and changes that occurred recently (from January 2011 through January 2012) in the Muslim world and their concomitant developments have attracted the attention of people all over the world. Most political analysts believed that there would be a steady rhythm of future developments in the region, the boundaries and indexes of the existing order unexpectedly broke and resulted in astonishing events in Islamic world, including Islamic awakening are among the changes.The present paper which uses a documentary –analytical method, and makes a study of the most important political challenges and damages facing revolutions in Islamic world in their different phases of formation, stabilization and development, seeks to introduce a comprehensive geometry of the pathology of these revolutions. The serious threats to recent Islamic revolutions which are worth mentioning are as fallows; the absence of a specific leadership, small scale of discourse, the problem of system-making (systemization), reliance on bureaucratic mechanisms, infiltration of westernized liberals and opportunistic individuals on a large scale in the decision-making of revolution, compromise between revolutionists and western colonial countries and making a deal over the principles of revolution.
    Keywords: Islamic awakening, revolution, damages, challenges, the West, system, making (systematization), discourse
  • Seyyedeh Aliyeh Azartoos Page 63
    There are several theories about the ultimate aim of government, and so every thinker or school of thought adopts a particular attitude derived from his/its intellectual principles. With regard to the features upon which man's creation is based, Islam considers the perfection of individual and welfare of people as the ultimate aim. Rulers are to stabilize the basis of their government by achieving this aim. The present paper seeks to study the ultimate aim of religious government according to Imam Khomeini's thought. It is understood form Imam Khomeini's works that he considers achieving welfare as the ultimate aim of government and as the existential reality resulting from these moderate pleasures and apprehension which is compatible with man's nature. Such factors as monotheistic spirit, faith, God fearing, self-refinement, heart purification, paying special attention to the prayers, supplication to and worshiping God, insight, courage, abiding by the rules, observing justice and preserving independence and security contribute to the attainment of happiness. Therefore, this paper is concerned with three novel points: the meaning of happiness, its difference from pleasure and similarity with perfection, and considers ensuring happiness for individuals as the ultimate aim of Islam's political system.
    Keywords: ultimate aim, happiness, perfection, pleasure, religious government, Imam Khomeini (May God sanctify his spirit)
  • Abolfazl Zokaii Page 81
    New definitions of modern concepts entered into the intellectual's political discourse in Iran with the establishment of the Qajar dynasty and the travel to West by many academic intellectuals and elite of the time. The entrance of new definitions of a number of subjects like law, legislation, freedom and equality into political literature has made the clerics and religious scholars express their views in this respect.Using a descriptive-analytical method and making historical-library studies, the present paper studies Sheikh Fazlollāh Noor and Ayatollāh Misbāh's political views on the new definitions of modern concepts. The reason why the views of Ayatollah Misbah, one of the leading thinkers on political thoughts of Islamic republic along with the views of Sheikh Fazlollāh are investigated is that Ayatollāh Misbāh has stressed the idea of restoration of Islam despite the harsh criticisms sparked against him by some intellectual groups. Therefore, the acquaintance with these two personalities contributes to highlighting the idea of the present research and better understanding of the main issues. We can conclude that Sheikh Fazlollāh's and Ayatollāh Misbāh's thoughts are based on the restoration of Islam and the differences that exist in the style of treating various issues do not their suggest the sort of religious thoughts, rather, they can be justified on the grounds of the political literature of every period.
    Keywords: law, legislation, parliament, freedom, equality, sultanate, absolute guardianship of religious jurist
  • Seyyed Jawad Ahmadi Page 95
    Prophets and Imam's most important duty is to establishment and administering social justice. Imam Ali (peace be upon him) is a perfect symbol of justice and his sayings provide solutions to man's problems. The main concern of present paper is to shed light on Imam Ali's valuable sayings on social justice. The paper uses a descriptive- analytical and documentary method to study and review the subject in question. The most important research findings show that Imam Ali (Commander of the Faithful) has considers administration of social justice as the best act and a just leader as the best and most praiseworthy servant of God. He believes that social justice makes people satisfied at the performance of government, prevents public disturbance and guarantees country's security and stability. He also believes that people have an important role in the realization of social justice, and that the major obstacles to its establishment are indulgence in whims and unqualified officials….etc.
    Keywords: Imam Ali (peace be upon him) Nahjul Balāghah, justice, social justice
  • Heydar Faramarzi Page 109
    The present paper aims at investigating Imam Muhammad Ghazali's political thoughts in terms of the manner his use of intra-religious sources to enable his contemporary society to lead a better life. This case study which relies on the available evidence and sources, particularly Ghazali's main works attempts through an analytical method to study his political thoughts. The most important research finding shows that it is impossible to analyze Ghazali's political thought on the basis of religious foundations without considering the four agents of politics (i.e.ruler, faqih, religious scholar and preacher). The ruler and faqih are to correct the social and external life of the elite and the masses, and religious scholars and preachers are to set right the internal and private life of the elite and the masses. These four agents will make successful in managing the society if the knowledge about the principles of religion, and the philosophy of existence of man and his position in the universe is found in the area of education.
    Keywords: Imam Muhammad Ghazali, politics, ruler, religious scholar, preacher, faqih, education