فهرست مطالب

نشریه تاکسونومی و بیوسیستماتیک
سال چهارم شماره 4 (پیاپی 13، زمستان 1391)

  • تاریخ انتشار: 1391/12/25
  • تعداد عناوین: 7
|
  • زهرا حیدری چالشتری، فریده عطار * صفحات 1-12

    در مطالعه حاضر، بررسی مقایسه ای صفات تشریحی ساقه، رگبرگ اصلی برگ های قاعده ای و میوه در خانواده Papaveraceae (به جز جنس Papaver) در ایران ارائه شده است. در این پژوهش، 45 صفت تشریحی مربوط به ساقه، رگبرگ اصلی و میوه در گونه های Glaucium grandiflorum، G. cornicoulatum، G. haussknechtii، G. elegans، G. fimbrilligerum، G. oxylobum، Roemeria hybrida، R. refracta، Hypecoum pendulum و Chelidonium majus مورد بررسی قرار گرفته است همچنین، وجود کرک غده ای در G. oxylobum و G. pulchrum برای نخستین بار گزارش شد. از بین صفات بررسی شده، چندین صفت از جمله: شکل جفت، زاویه برچه ای، شکل زاویه برچه ای، تعداد لایه های پارانشیم داخلی و خارجی دیواره تخمدان، تعداد دستجات آوندی جفت در میوه، وجود حفره مرکزی در میوه، وجود کرک های غده ای، تعداد دستجات آوندی، تعداد دستجات بافت آبکش، عدم وجود بافت استحکامی در اطراف دستجات آوندی در رگبرگ اصلی برخی گونه ها متفاوت است، که می تواند در جداسازی گونه های جنس Glaucium مفید باشد. صفات تشریحی رگبرگ اصلی پهنک در این جنس ها، به رغم برخی از تفاوت ها، اساسا ساختار مشابهی دارد. بنابراین، صفات تشریحی رگبرگ به تنهایی نمی تواند معیار مناسبی برای شناسایی و تشخیص گونه های جنس Glaucium و چهار جنس دیگر باشد. همچنین، صفات تشریحی ساقه، معیار مناسبی برای تشخیص و جداسازی گونه های جنس Glaucium و سایر جنس ها نیست. از سوی دیگر، صفات تشریحی میوه در شناسایی و جدا کردن گونه های جنس Glaucium و همچنین چهار جنس دیگر مفید است به ویژه، برش عرضی میوه H. pendulum اختلاف قابل توجهی را در مقایسه با دیگر جنس ها نشان می دهد.برخی از صفات تشریحی میوه در جنس Glaucium می تواند در گروه بندی تاکسونومیک این جنس مفید باشد. مهم ترین این صفات، شکل جفت تخمدان است.

    کلیدواژگان: آناتومی، Chelidonium، Glaucium، Heypecoum، Roemeria، Papaveraceae، ایران
  • فرخ قهرمانی نژاد، علیرضا نقی نژاد، وحید امیرقلی پور کاسمانی صفحات 13-24
    این پژوهش، شامل مطالعه فلور و بررسی تنوع زیستی پنج مانداب مهم مرزون آباد، لنگور، بصراء، رمنت و آغوزبن در شهرستان بابل در شمال ایران است. برای تحقق مطالعات فلوریستیکی در این مانداب ها، همه گیاهان آوندی در طی دو فصل رویشی (1389-1390) جمع آوری گردید. تعداد کل 196 گونه متعلق به 138 جنس و 58 خانواده گیاهی شناسایی شد. تیره های Poaceae (24 گونه)، Cyperaceae (19 گونه)، Asteraceae (16 گونه)، Fabaceae (13 گونه) و Polygonaceae (9 گونه) دارای بیشترین غنای گونه در منطقه مورد مطالعه بودند. جنس هایی که بیشترین تعداد گونه را در بردارند عبارتند از: Cyperus (8 گونه)، Polygonum (7 گونه) و Potamogeton (4 گونه). در بین گیاهان منطقه، تروفیت ها با 37 درصد فراوان ترین شکل زیستی منطقه را تشکیل می دهند. از لحاظ پراکنش جغرافیایی، بیشترین گونه ها متعلق به عناصر چند ناحیه ای با 5/54 درصد هستند. زیستگاه های مختلف این مانداب ها ارزیابی شد. از میان پنج مانداب شهرستان بابل، مانداب مرزون آباد بیشترین تعداد گونه ها (111) را به خود اختصاص داده است و مانداب لنگور با 63 گونه در رتبه دوم قرار دارد. به علاوه، مقایسه ای بین اطلاعات به دست آمده از این مانداب ها با سایر مانداب های شمال ایران نیز انجام گردید که نشان دهنده برخی شباهت ها و اختلافات بین مناطق مختلف مورد بررسی است. طبق ضریب تشابه سورنسون مشخص شد که شباهت اندکی بین گونه های گیاهی این پنج مانداب با یکدیگر وجود دارد که دلیل آن مساحت متفاوت و فاصله نسبتا زیاد میان آنهاست.
    کلیدواژگان: استان مازندران، پراکنش جغرافیایی، شکل زیستی، فلور، گیاهان آبزی، مانداب های بابل
  • مریم کشاورزی، مهناز خاکسار، پریناز قدم صفحات 25-30
    الگوی باندینگ پروتیئن ذخیره ای بذر بر اساس الکتروفورز SDS-PAGE با استخراج عصاره پروتئینی گونه های Phalaris در ایران بررسی شد. نتایج نشان داد که دو واریته P. Paradoxa L. یعنی Praemorsa و Paradoxa ارتباط بسیار نزدیکی دارند. ارتباط بسیار نزدیکی نیز بر مبنای ضریب شباهت بالای پروتئینی (385/0J=) بین دو گونه P. Arundinacea L. و P. brachystachys Link. مشاهده شد. نتایج الکتروفورزی با نتایج بررسی های پیشین در مورد ساختمان تشریحی و تنوع ریختی مقایسه شده است.
    کلیدواژگان: Phalaris، روابط تاکسون ها، SDS، PAGE
  • علیرضا نقی نژاد، سمیه زارع زاده صفحات 31-44
    مناطق پست هیرکانی (خزری) شامل لکه های به جامانده از جنگل های خزان کننده اروپا-سیبری است که در سه استان گیلان، مازندران و گلستان پراکنده است. نور و سیسنگان دو تکه بزرگ از این جنگل های پست هستند که با عنوان «پارک جنگلی» در مفهوم «منابع طبیعی ایران» طبقه بندی شده اند. با وجود برخی مطالعات محلی بر روی این جنگل ها، هنوز دانش کافی در مورد فلور و پوشش گیاهی این مناطق وجود ندارد. گونه های گیاهی جمع آوری شده از این مناطق نشان دهنده وجود 225 گونه گیاهی متعلق به 175 جنس و 77 تیره گیاهی است. Poaceae با 28، Asteraceae با 18 و Rosaceae با 9 گونه، به ترتیب بیشترین غنای گونه ای را نشان می دهند. جنس های دارای بیشترین تعداد گونه به ترتیب Carex (با 6 گونه)، Veronica (با 5 گونه) و Euphorbia، Polygonum و Solanum (هر کدام با 4 گونه) هستند. به لحاظ طیف شکل زیستی، تروفیت ها با 2/30% اشکال زیستی غالب را تشکیل می دهند و به دنبال آن، ژئوفیت ها (1/27%)، همی کریپتوفیت ها (9/20%)و فانروفیت ها (2/18%) قرار دارند. فلور این مناطق، عمدتا از عناصر چندناحیه ای با 60 تاکسون (3/27%) و سپس عناصر اروپا-سیبری/ایرانی-تورانی/مدیترانه ای با 43 تاکسون (5/19%) تشکیل شده است. درصد هر کدام از عناصر جغرافیایی و اشکال زیستی به طور اختصاصی برای هر جنگل ارائه می شود. بر اساس شاخص تشابه سورنسن، برخی شباهت های فلوریستیکی بین دو جنگل وجود دارد. جنگل های پست نور و سیسنگان، به علت فشار فعالیت های انسانی و چرای دام، در معرض خطر حذف گونه های گیاهی و یا تغییر جوامع طبیعی هستند.
    کلیدواژگان: فلور، جنگل پست هیرکانی، شکل زیستی، نور و سیسنگان
  • مسعود رنجبر، بهاره محمودیان صفحات 45-58
    رفتار و تعداد کروموزوم های میوزی چهار جمعیت ایرانی گونه Astragalus anserinifolius Boiss. از جنس گون، بخش Malacothrix مورد مطالعه قرار گرفت. تمامی این جمعیت های خودرو دیپلوئید بوده، عدد کروموزومی 16=x2=n2 را نشان دادند که مطابق با عدد پایه پیشنهادی 8=x از ICPN است. گرچه در تمامی تاکسون ها جفت شدن کروموزوم ها و جدا شدن آنها در مرحله میوز منظم بود، لیکن بی نظمی های میوز شامل درجات متفاوتی از کروموزوم های جدا افتاده و چسبندگی کروموزوم ها در متافاز I، چند هسته ای و شمار متفاوتی از کروموزوم های تاخیری، پیشرو و پل در آنافاز I/تلوفاز I، ناهمزمانی هستک ها و مهاجرت زود هنگام کروموزوم ها در متافاز II و تاخیر و تشکیل پل ها و سیتومیکسی در آنافاز II/تلوفاز II مشاهده شد.
    کلیدواژگان: بخش Malacothrix، Astragalus anserinifolius، عدد کروموزومی، بی نظمی های میوز
  • مجید شریفی تهرانی، اشکان کاظمی، لیلا شبانی صفحات 59-72
    روابط فنتیک میان 35 نمونه جمعیتی جمع آوری شده از جمعیت های طبیعی دو واریته از گونه Glycyrrhiza glabra در ناحیه زاگرس مرکزی ایران مورد مطالعه قرار گرفته است. 21 صفت ریخت شناسی کمی روی 27 نمونه جمعیتی اندازه گیری شد و آنالیزهای مختصات اصلی، خوشه بندی، K-means و MDS روی داده های ریخت شناسی صورت گرفت. محتوای فلاونوئیدی 24 نمونه جمعیتی استخراج و با روش کروماتوگرافی لایه نازک خالص سازی و بررسی در سطح تعیین اسکلت و کلاس فلاونوئیدی صورت گرفت. محتوای گلیسیریزین ریزوم ها با استفاده از روش پردازش تصویر در 24 نمونه به صورت کمی اندازه گیری شد. نتایج آنالیزهای چند متغیره روی داده های ریخت شناسی و داده های پروفایل لکه های فلاونوئیدی نشان داد که می توان نمونه های جمعیتی مطالعه شده را بر اساس موقعیت جغرافیایی محل جمع آوری نمونه ها به دو گروه عمده تقسیم نمود. اندازه سطح بذر، متغیرترین صفت ریخت شناسی کمی بر اساس مقادیر CV تشخیص داده شد و عرض نیام در عریض ترین بخش، کمترین تغییرات را نشان داد. نمونه های هر دو واریته، فلاونوئیدهای متنوعی را از کلاس های فلاون و فلاونول تولید کرده بودند. در مجموع، تعداد 7 ترکیب فلاونوئیدی مختلف با Rfهای متمایز از دو واریته بدست آمد. نتایج، سطوح متوسطی از تنوع میان نمونه های مورد مطالعه را نشان داد. نتایج این مطالعه، جداسازی دو واریته در منابع موجود بر اساس یک تک صفت کیفی را تایید می کند. ریزوم های هر دو واریته، مقادیر مشابهی از گلیسیریزین و انواع مشابهی از فلاونوئیدها را در پروفایل کرواتوگرام های لایه نازک ارایه نمودند که اهمیت و کاربرد یکسان ریزوم های هردو واریته را از نظر کاربرد به عنوان دارویی گیاهی در طب سنتی نشان می دهد.
    کلیدواژگان: ایران، زاگرس، شیرین بیان، فلاونوئید، گلیسیریزین، ریخت شناسی
  • آمارجیت سینگ سودان، آشوک کومار، سوشانت شارما صفحات 73-84
    تیره Poaceae چهارمین تیره بزرگ گیاهان گل دار است. این تیره دربردارنده 700-800 جنس و 11000-13000 گونه با پراکنش جهانی است. این خانواده، از اهمیت بوم شناختی و اقتصادی بی نظیری برخوردار است. پیدایش این تیره به دوره کرتاسه نخستین و گونه گونی عمده آن به دوره سنوزوئیک میانی باز می گردد. در حال حاضر، این تیره نزدیک به یک پنجم سطح خشکی ها را پوشش می دهد و تقریبا در تمامی زیستگاه ها در سطح جهان وجود دارد. با وجود شرایط بوم شناختی نیمه گرمسیری و موقعیت اقتصادی منطقه پنجاب، گندمیان بخش قابل ملاحظه ای را در منطقه تشکیل می دهند. با وجود اهمیت قریب به اتفاق، مطالعات تاکسونومیک در مورد گندمیان در این منطقه از توجه کافی برخوردار نبوده است. تنها در مطالعات Sharma و Khosla (1989) است که گونه های گندمیان به زیرتیره ها و طایفه ها طبقه بندی شده اند. با این حال، پس از تاسیس کارگروه تبارشناسی گندمیان (GPWG) جهان تحولی نوین در زمینه طبقه بندی گندمیان داشته است. اما کشور هند تا آنجا که به تنوع گندمیان مربوط می شود هنوز به طور کامل مورد توجه قرار نگرفته است. تحقیقات ما برای اکتشاف و رده بندی فلور تیره گندمیان منطقه، تلاشی برای تقویت و به روزرسانی اطلاعات درباره تنوع آن در منطقه مورد مطالعه است. مطالعات حاضر، جمع بندی 192 مجموعه گونه از جمله 7 گزارش جدید را ارائه کرده است. نمونه های گونه ای از از زیرتیره ها عبارتند از: Aristidoideae (5)، Arundinoideae (5)، Bambusoideae (4)، Chloridoideae (55)، Centothecoideae (1)، Erhartoideae (3)، Panicoideae (98) و Pooideae (21).
    کلیدواژگان: هندوستان، تیره گندمیان، پنجاب، رده بندی، تاکسونومی، گرمسیری
|
  • Zahra Heidary Chaleshtori, Farideh Attar Pages 1-12

    In the present study، a comparative anatomical study of stem، midrib of basal leave and fruit is provided. In this paper، 45 anatomical characters of stem، midrib and fruit of some species such as Glaucium grandiflorum، G. fimbrilligerum، G. corniculatum، G. contortuplicatum، G. haussknechtii، G. elegans and other species such as Roemeria hybrida، R. refracta، H. pendulum and C. majus are presented. In this study، we report the presence of glandular hair in G. oxylobum and G. pulchrum for the first time. Among the examined traits، some traits such as shape of placenta، the presence of hairs، carpellary angle، the shape of carpellary angle، the number of external and internal layers of parenchyma of outer wall of ovary، the number of vascular bundles of placenta in the fruit and the presence of the central cavity، existence of hairy glands، the number of vascular bundles of phloem، lack of strengthening tissue surrounding the vascular bundles in the midrib of some species are different and the differences are significant enough to be useful in the delimitation of some species of Glaucium. Anatomical features of midrib in these genera indicate، in spite of some differences، the fundamental structure is similar، so cross section of blade by itself cannot be a good scale for identification of the species of the genus Glaucium and other genera. Anatomical features of stem are neither a suitable scale for separating species of Glaucium، nor for other genera. Anatomical features of fruit are useful in identification and determination species of genus Glaucium، but also، for four other genera، especially cross section of the fruit of H. pendulum showed significant differences in comparison with other genera. Some anatomical features of fruit in Glucium can be used in taxonomically grouping of the genus. The most important traits are the apparent shape of ovarian placenta.

    Keywords: Anatomy, Chelidonium, Glaucium, Hypecoum, Roemeria, Papaveraceae, Iran
  • Farrokh Ghahremaninejad, Alireza Naqinezhad, Vahid Amirgholipour Kasmani Pages 13-24
    This study deals with the flora of five important wetlands namely Marzoonabad، Langoor، Bosra، Ramenet and Aghoozbon and their surroundings in Babol، Mazandaran province. In order to carry out a floristic survey in these wetlands، all vascular plants were collected during two growing seasons (2010-2011). We encountered 196 species belonging to 138 genera and 58 families. The largest families in the studied area were Poaceae with 24 species، Cyperaceae with 19 species، Asteraceae with 16 species، Fabaceae with 13 species and Polygonaceae with 9 species، respectively. Genera represented by the greatest number of species were Cyperus (8)، Polygonum (7) and Potamogeton (4). Classification based on life form indicated that the therophytes (37%) comprised the largest proportion of the plants in the studied area. From chorological point of view، the largest proportion of the flora belonged to the pluriregional elements (54. 5%). Various habitats of the wetland are discussed. Among the five wetlands of Babol، Marzoonabad had the highest number of species (111) and Langoor with 63 species placed on second. Moreover، a comparison between the data collected here and other northern Iranian wetlands has been provided which indicated some similarities and dissimilarities between different studied wetlands. According to Sørensen’s (1948) similarity index، there are less similarities between the species of the five wetlands of Babol because they have different surface area and there is no relation between them.
    Keywords: Aquatic plants, Babol wetlands, Chorology, Flora, Life form, Mazandaran
  • Maryam Keshavarzi, Mahnaz Khaksar, Parinaz Ghadam Pages 25-30
    This study dealt with banding patterns of seed storage proteins using sodium dodecylsulphate-polyacrylamide gel electrophoresis (SDS-PAGE) with extract of bulked seeds of Phalaris L. species of Iran. The results showed that two varieties of P. paradoxa L. as var. praemorsa and var. paradoxa L. were closely related. A close relationship and high protein similarity (J=0.583) were found between P. arundinacea L. and P. brachystachys Link.. Electophoretic results were compared with previous anatomical and morphological studies.
    Keywords: Phalaris, Taxon relationships, SDS, PAGE
  • Alireza Naqinezhad, Somayeh Zarezadeh Pages 31-44
    Lowland Hyrcanian (Caspian) areas possess a number of important remnant patches of deciduous Euro-Siberian forests distributed sparsely in the three Iranian provinces، Guilan، Mazandaran and Golestan. Noor and Sisangan are two large patches of such lowland forests classified as “natural forest parks” in the context of “Iranian Natural Resources”. In spite of a few local studies، broad knowledge upon the flora and vegetation of these areas are lacking. A total of 225 species belonging to 175 genera and 77 plant families were collected from the studied areas. The largest families in terms of species richness، were Poaceae (28 spp.)، Asteraceae (18 spp.) and Rosaceae (9 spp.)، respectively. The genera with the largest number of species were Carex (6 spp.)، Veronica (5 spp.) and Euphorbia، Polygonum، Solanum (each with 4 spp.)، respectively. In the assessment of life form spectrum، the dominant life forms were therophytes (30. 2%)، followed by the geophytes (27. 1%)، hemicryptophytes (20. 9%) and phanerophytes (18. 2%). The flora was mostly composed of pluriregional elements with 60 taxa (27. 3%)، followed by Euro-Siberian/Irano-Turanian/Mediterranean elements with 43 taxa (19. 5%). Life form spectra and chorotype percentages were discussed for each study area separately. According to Sørensen’s (1948) similarity index، there was a remarkable similarity between two forest areas. Noor and Sisangan forests were highly threatened ecosystems in case of species loss and changing natural communities due to occurrence of anthropogenic and over-grazing effects.
    Keywords: Flora, Lowland Hyrcanian forest, Life form, Noor, Sisangan
  • Massoud Ranjbar, Bahareh Mahmoudian Pages 45-58
    In this research، meiotic chromosome number and the behavior of four populations of Astragalus anserinifolius Boiss. of Astragalus sect. Malacothrix were studied. All wild populations were diploid and showed 2n=2x=16 chromosome number، consistent with the proposed base number of x=8 from IPCN. Although all taxa displayed regular bivalent pairing and chromosome segregation at meiosis، some meiotic abnormalities included varied degrees of fragmented and sticky chromosomes in metaphase I، polynucleate and a variable number of laggards، forwarded chromosomes and bridges in anaphase I/telophase I، asynchronous nucleus and precocious chromosome migration in metaphase II and laggards، bridges and cytomixis in anaphase II/telophase II were observed.
    Keywords: Astragalus sect. Malacothrix, A. anserinifolius, chromosome number, meiotic abnormalities
  • Majid Sharifi-Tehrani, Ashkan Kazemi, Leila Shabani Pages 59-72
    Phenetic relationships among thirty five accessions from natural populations of two varieties of Glycyrrhiza glabra in central Zagros region of Iran were studied. Twenty one quantitative morphological characters were measured for twenty seven accessions. PCO، clustering، K-means and MDS analyses were performed on morphological dataset. Polar flavonoid constituents of twenty four accessions were extracted، purified using TLC and characterized at the skeleton class level. Glycyrrhizin contents of rhizomes in twenty four accessions were quantified using image processing methods. Results of multivariate analysis of both morphological and flavonoid spot profile data showed that accessions could be partitioned into two main groups based on geographical locality of the populations. The most variable morphological trait based on CV values، was seed area and the least variable one was Legume width in the widest portion. Accessions of both varieties produced various flavonoids of class flavones and flavonols. Seven flavonoid constituents from the two varieties were separated based on different Rf values. The results revealed that there were moderate (not prominent) levels of variation between the studied accessions. Separation of the varieties based on the single qualitative character in the available literature، was confirmed. Rhizomes of both varieties showed similar amounts of glycyrrhizin and almost similar types of flavonoids in their TLC profiles، suggesting that both were equivalent as herbal drugs in folk medicine.
    Keywords: Flavonoid, Glycyrrhiza glabra, Glycyrrhizin, Iran, Morphology, Zagros
  • Amarjit Singh Soodan, Ashok Kumar, Sushant Sharma Pages 73-84
    Poaceae is the fourth largest family of the flowering plants. It includes about 700-800 genera and 11000-13000 species distributed worldwide. The family has unmatched ecological and economic importance. With its origin in the early cretaceous and major diversification in the mid Cenozoic، the family at present covers nearly a fifth of land surface and occurs in nearly all the habitats of the world. With a sub tropical ecology and an agrarian economy of Punjab، grasses comprise the most significant group in the region. Despite an overwhelming significance، taxonomic studies in grasses have not received sufficient attention in the region. It is only in the work of Sharma and Khosla (1989) that grass species have been classified into subfamilies and tribes. However، after the establishment of the Grass Phylogeny Working Group (GPWG) the world has witnessed a renaissance in grass systematics. But، India remains an ‘undercollected’ country as far as grass diversity is concerned. Our work on the exploration and systematics of the grass flora of the region is an effort to consolidate and update the information on the diversity of grasses of the studied area. The present studies have brought the cumulative species number to 192 including seven new reports. The species representation of subfamilies is: Aristidoideae (5) Arundinoideae (5) Bambusoideae (4)، Centothecoideae (1)، Chloridoideae (55) Erhartoideae (3)، Panicoideae (98) and Pooideae (21).
    Keywords: Cumulative, India, Poaceae, Punjab, Systematics, Taxonomy, Tropical