فهرست مطالب

نشریه زبان شناخت
سال سوم شماره 5 (بهار و تابستان 1391)

  • تاریخ انتشار: 1391/05/15
  • تعداد عناوین: 7
|
  • محمدرضا پهلوان نژاد، حسین رسول پور صفحات 1-25
    در این مقاله، ساختار جملات مرکب زبان فارسی بر پایه نظریه «دستور نقش و ارجاع» بررسی می شود. این نظریه را، در سال 1997، رابرت دی. ون ولین و رندی جی. لاپولا مطرح کردند و، در سال 2005، ون ولین نسخه نهایی آن را ارائه داد. دستور حاضر سه نوع رابطه را با عنوان «هم پایگی»، «ناهم پایگی» و «هم وابستگی» بین جملات مرکب مطرح می سازد و سه سطح اولیه پیوند را «بند»، «کانون»، و «هسته» می داند. سه نوع رابطه احتمالی بین «واحدها» برقرار است. بنابراین، از ترکیب سطوح اولیه پیوند و روابط احتمالی، نه رابطه در «دستور همگانی» این نظریه قابل تصور است؛ که الزاما تمامی آن ها در همه زبان ها یافت نمی شود. در این مقاله، جملات مرکب زبان فارسی را تحت دو رابطه کلی هم پایگی و ناهم پایگی بررسی نموده و دو نوع رابطه را برای هم پایگی و نه رابطه را برای ناهم پایگی معتبر دانسته ایم؛ که با ارائه مثال ها و نمودارهایی تبیین شده اند. مزیت تحلیل های زبانی این دستور نسبت به سایر نظریه های دستوری را می توان توجه هم زمان به سه سطح «نحوی»، «معنایی»، «کاربردشناختی» دانست. امری که در نظریه های دستوری دیگر مستلزم پژوهش های جداگانه ای است.
    کلیدواژگان: دستور نقش و ارجاع، ساخت های نحوی، معنایی، و کاربردشناختی، جملات مرکب فارسی، هم پایگی، ناهم پایگی
  • فریبا جان نثاری لادانی، علیرضا آقایوسفی، احمد علی پور، حسین زارع صفحات 27-45
    تعارض زبان شناختی واج فونتیک یکی از عوامل مهم زمینه ساز تنیدگی در دانش آموزان به حساب می آید که پیامد های روانی فیزیولوژیکی مختلفی دارد. هدف پژوهش حاضر مقایسه آثار تنیدگی زایی محاسبه ذهنی (جمع بندی متوالی اعداد بدون استفاده از قلم، کاغذ، و ماشین حساب) و تعارض زبان شناختی واج فونتیک (تعارضی که بر اثر خواندن واج های فارسی نگارش شده به حروف انگلیسی در زمینه شناسایی کلمه، تداعی واژگانی و معنایی آن پدید می آید)، بر فعالیت محور هیپوتالاموس هیپوفیز آدرنال (تغییرات کورتیزول بزاقی) در دانش آموزان است. در این بررسی، 30 دانش آموز دختر از یک دبیرستان در منطقه 5 آموزش و پرورش شهر تهران به صورت نمونه گیری تصادفی مرحله ای انتخاب شدند. پس از اطمینان از سلامت جسمی و روانی، آن ها به دو گروه مساوی تقسیم شدند. گروه اول تعارض زبان شناختی واج فونتیک (آزمون خواندن متن پینگلیش) و گروه دوم محاسبه ذهنی (آزمون PASAT) را انجام دادند. نمونه های بزاقی در هر دو گروه 3 بار (قبل از آزمون، بعد از آزمون، و 15 دقیقه بعد از آزمون) گرفته شد و میزان کورتیزول بزاقی در آزمایشگاه با روش الایزا تعیین گردید.
    یافته ها
    دو تکلیف محاسبه ذهنی و تعارض زبان شناختی واج فونتیک در تغییر میزان متغیر وابسته (کورتیزول بزاقی) در سه نوبت تفاوت معناداری ندارند (05/0>P)؛ تغییرات شاخص فیزیولوژیک در دو گروه آزمایشی بیان گر افزایش کورتیزول بزاقی پس از هر دو آزمون است.
    نتیجه گیری
    محاسبه ذهنی و تعارض زبان شناختی واج فونتیک، به مثابه منابع تنیدگی زایی، کورتیزول بزاقی را در دختران دانش آموز دبیرستانی افزایش می دهند و افزایش در دو گروه یک سان است.
    کلیدواژگان: تنیدگی، محاسبه ذهنی، تعارض زبان شناختی واج، فونتیک، کورتیزول بزاقی
  • زهره زرشناس، مهدی مشک ریز صفحات 47-52
    زبان سغدی از زبان های ایرانی میانه شرقی است که از سده نخست تا سده سیزدهم میلادی رواج داشته است. این زبان به سبب نفوذ زبان پهلوی و نیز بر اثر نفوذ زبان ترکی به تدریج از رونق افتاد و زوال آن با گسترش زبان فارسی و، علاوه بر آن، با نفوذ زبان عربی، از دیگر سوی، شتاب بیش تری گرفت. به هر روی، واژه هایی از زبان سغدی به زبان فارسی راه یافت و در قالب وام واژه به حیات خود ادامه داد. در این پژوهش، واژه سغدی / raštučār/ ršt’wc’r به معنای «دل داری، تسلی، هم دردی»، با توجه به شواهد زبان شناختی و آواشناختی زبان سغدی، بررسی و کوشش شده است تا ریشه ای برای واژه سغدی مذکور پیشنهاد شود و از دیگر زبان های ایرانی میانه شرقی (مانند ختنی و سغدی) و زبان های ایرانی میانه غربی (مانند فارسی میانه، پهلوی اشکانی ترفانی و فارسی میانه ترفانی) نیز شواهدی ارائه گردد.
    کلیدواژگان: زبان سغدی، زبان های ایرانی میانه شرقی، ریشه شناسی سغدی، متون سغدی، صفت فاعلی (اسم عامل)
  • عالیه کرد زعفرانلو کامبوزیا، مهدیه سیدزاده اقدم، فردوس آقاگل زاده صفحات 53-70
    دستگاه بازخوان یکی از دستگاه های مهم گفتار است که بدون سلامت آن برخورداری از گفتار طبیعی غیر ممکن است. این دستگاه بر اثر عارضه شکاف کام٬ که در ارتباط طبیعی حفرات بازخوان حلق و دهان و بینی اختلال ایجاد می کند، دچار آسیب می شود که با عمل جراحی به ترمیم آن اهتمام می ورزند. نمونه های مورد مطالعه در این پژوهش سی نفرند که در فاصله زمانی تحقیق حداقل شش ماه از زمان جراحی شکاف کام آن ها گذشته بود. پانزده تن از این بیماران پسر و پانزده تن دخترند، حداقل سنی پنج سال و حداکثر سنی پانزده سال است. این افراد از نظر میزان خیشومی شدگی صدا و ویژگی های زبان شناختی گفتار در قالب هجا و واژه حداقل شش ماه پس از جراحی مورد ارزیابی قرار گرفتند و با تحقیقات مشابه در خانواده های زبانی دیگر مقایسه شدند. نتایج پژوهش به صورت زیر خلاصه می شود: همه واکه ها و هم خوان ها در افراد فارسی زبان پس از عمل جراحی شکاف کام، دچار خیشومی شدگی بودند. واکه های گسترده و پیشین بیش از واکه های گرد و پسین دچار خیشومی شدگی بودند. هم خوان های روان بالاترین خیشومی شدگی را نشان می دادند و هم خوان های لرزشی کم ترین میزان خیشومی شدگی را مطرح می کردند. خطا های تولیدی افراد فارسی زبان در سطح واژه بیش تر شامل حرکت های جبرانی از نوع تولید دومین بود٬ که نتیجه اش برخلاف افرادی با خانواده زبانی عربی و انگلیسی بود که خطاهای تولیدی از نوع اجباری را نشان می دادند. بیش ترین اختلال تولید شامل پرخیشومی شدگی و کم ترین اختلال تولید شامل جابه جاشدگی و جانشین شدگی در تولید بود که به طور کلی خطاهای واج شناختی حتی در زبان فارسی را شامل نمی شد.
    کلیدواژگان: شکاف کام، خیشومی شدگی، حرکت جبرانی، تولید دومین، جابه جاشدگی، جانشین شدگی، جراحی شکاف کام
  • ناهید موید حکمت صفحات 71-84
    نظر به این که، در غالب متون جامعه شناسی در حوزه فرهنگ، بر اهمیت زبان به عنوان کلیدی ترین عنصر نمادین غیر مادی فرهنگ تاکید شده است، بررسی ساختار کلامی مستتر در گزیده ای از مثل ها و تعبیر های کنایی فارسی به مثابه مطالعه ای در حوزه فرهنگ شفاهی توجیه می گردد. در مقاله حاضر، بررسی صورت بلاغی، نحوه خطاب، و شیوه بیان مثل ها و تعبیر های کنایی فارسی محور های اساسی مورد توجه درخصوص شناسایی ساختار زبانی در نظر گرفته شده است. روش تحقیق به کاررفته در پژوهشی که مقاله مزبور برگرفته از آن است کمی و شیوه گردآوری اطلاعات تحلیل محتوا است که یکی از متداول ترین شیوه ها در حوزه شناسایی هویت آثار ادبی است. این پژوهش از نوع اکتشافی است و فرضیه ای را به آزمون نمی گذارد. هدف این پژوهش، تمرکز بر بعد کلامی گزیده ای از مثل ها و تعبیر های کنایی است که در آثار مکتوب اندیشمندان مختلف گردآوری شده است؛ هرچند ممکن است امروزه برخی از این مثل ها دیگر به کار برده نشوند و با اصطلاحات دیگری جایگزین شده باشند. یافته های تحقیق، که ادعای تعمیم آن ها وجود ندارد، حاکی از آن است که صورت بلاغی تعبیر کنایی، نحوه خطاب غیر مستقیم به انسان، و شیوه بیان عاطفی بارزترین نمود ساختار کلامی در مثل ها و تعبیر های کنایی مورد بررسی اند. افزون بر این، مورد اخیر عاطفه گرایی فصل مشترک یافته های ساختار کلامی با یافته های این پژوهش در دو بعد دیگر آن، یعنی بعد ارزشی و بعد نگرشی است. این یافته را چنین می توان تعبیر کرد که تحلیل و فهم ساختار زبانی در متن فرهنگی و شرایط خاص اجتماعی، یعنی فضای گفتمانی سرشته در آن، تولید و دریافت می شود.
    کلیدواژگان: مثل های فارسی، تعبیرهای کنایی فارسی، صورت بلاغی، نحوه خطاب، تحلیل گفتمان، تحلیل محتوا
  • مهین ناز میردهقان، سعیدرضا یوسفی صفحات 85-105
    هدف از پژوهش حاضر، شناسایی انواع حالت های دستوری در وفسی، از زبان های ایرانی شمال غربی، و بررسی شیوه های حالت نمایی آن هاست. در این باره، چهارده حالت دستوری در وفسی قابل شناسایی است که از طریق راهبرد های گوناگون زبانی به شرح زیر نشان گذاری می شوند: 1. استفاده از تک واژ به صورت پسوند؛ 2. استفاده از حروف اضافه؛ 3. استفاده از واژه بست ها (حروف اضافه وابسته از لحاظ آوایی)؛ 4. استفاده از ترتیب واژگانی؛ و 5. استفاده از ویژگی های زبرزنجیری. نتایج تحقیق، که در طی جدول هایی در مقاله آورده شده است، نشان می دهد که حالت های «کنایی»، «مفعولی»، «مفعولی حرف اضافه»، «به واسطه»، و «ملکی»، در گویش، با استفاده از تک واژ های تلفیقی حالت غیر مستقیم؛ همچنین حالت «به واسطه» (علاوه بر راهبرد پیشین) در ساخت های خاص، با استفاده از واژه بست؛ حالت های «ازی»، «بایی»، «برایی»، «ابزاری»، «مکانی»، و «حرکتی» از طریق حروف اضافه؛ و حالت های «فاعلی» و «مطلق» از طریق ترتیب واژگانی و نوع ساختار جمله حالت نمایی می گردند. علاوه بر آن، در نمایاندن حالت «ندایی» در وفسی، از ویژگی زبرزنجیری آهنگ خیزان بهره برده می شود.
    کلیدواژگان: حالت در وفسی، حالت نمایی، تک واژ تلفیقی، ترتیب واژگانی، رابطه نما
  • ویدا نداف صفحات 107-124
    کتیبه های سغدی سند علیا مجموعه ای است شامل بیش از 700 سنگ نوشته به زبان های پارتی (2 مورد)، فارسی میانه (2 مورد)، بلخی (2 مورد)، و بقیه به زبان سغدی و نیز نقش برجسته هایی، که بر روی سنگ هایی در کناره این رودخانه کنده شده اند. بر روی بیش تر این سنگ نوشته ها، نام بازرگانان سغدی حک شده است که زمانی از این مکان دیدار کرده اند. این کتیبه ها متعلق به قرن سوم تا ششم میلادی است. وجود نام های فارسی میانه نظیر شاپور، کرتیر، و پاپک در میان نام های سغدی زمانی نزدیک به دوره ساسانی (نیمه قرن سوم تا هفتم میلادی) را تایید می کند.
    در این مقاله، ابتدا نام های خاص مشترک بین کتیبه های سغدی و کتیبه های ایرانی میانه غربی (پهلوی ساسانی پهلوی اشکانی) مشخص شده، و سپس شباهت ها و ناهمانندی ها در پایان هر نام آورده می شود.
    کلیدواژگان: کتیبه های سغدی، سند علیای پاکستان، کتیبه های ساسانی، کتیبه های اشکانی
|
  • Mohammad Reza Pahlavan Nezhad, Rassulpur Hossein Pages 1-25
    This paper undertakes to describe “Compound Sentences” in Modern Persian (Farsi) based on Functional Syntactic theory of “Role and Reference Grammar”. First، it describes the foundation of RRG theory which is presented in 1997 by Robert D. Van Valin Jr. and Randy J. Lapolla and extended later by Van Valin in his book “Exploring the Syntax-Semantics Interface” (2005). The RRG posits three nexus relations between clauses in “Compound Sentences” (Coordination، Co subordination، Subordination) rather than the two of “Traditional”، “Structural” and “Generative” Grammar. There are three primary levels of juncture، clausal، core and nuclear and there are three possible nexus relations among the units in the juncture. All three types of nexus are possible in all three forms of juncture and this yields nine juncture-nexus types in Universal Grammar. We described two relations (Coordination، Subordination) in Compound Sentences. There are two types in Coordination and nine types in Subordination. This paper concludes that the advantage of the RRG is simultaneous exploring of three levels of “Syntactic”، “Semantics” and “Pragmatics” description.
    Keywords: functionalism, role, reference grammar, syntactic, semantic, pragmatic structures, persian compound sentences coordination, subordination
  • Pages 27-45
    Background and
    Purpose
    linguistic phonemes-phonetics contradiction is one of the major factors underlying the effects of stress on students is considered… The purpose of this research is to study the linguistic phonemes-phonetics contradiction and the mental arithmetic caused by stress effect creations on activity of autonomic nervous system (systolic blood pressure، diastolic blood pressure، heart rate) in the high school students.
    Methods
    30 female students from each education level of high school in one of the high schools at disrtict5 of Tehran education system were selected randomly. After ensuring of their physical and mental health they were divided to 2 equal groups In first group، linguistic phonemes-phonetics contradiction (reading of Finglish text) and in second group the mental arithmetic (PASAT test) were performed. Systolic blood pressure، diastolic blood pressure، heart rate، was measured at 3 steps. At 8-9 o’clock in the morning.
    Result
    The two types of stress creation in mental arithmetic and linguistic phonemes-phonetics contradiction have no significant differences (p>0. 05) in the change of composition of the dependent variable (systolic blood pressure، diastolic blood pressure، heart rate in 3 steps). Indicators in two experimental groups have significant increase (p<0. 05) after both intervention.
    Conclusion
    linguistic phonemes-phonetics contradiction and mental arithmetic as sources of stress creation increase systolic blood pressure. diastolic blood pressure، heart rate، in female students and this increase was same in both of experimental groups.
    Keywords: stress, mental arithmetic, linguistic phonemes, phonetics contradiction, systolic blood pressure, diastolic blood pressure, heart rate
  • Zohreh Zarshenas, Mehdi Moshkriz Pages 47-52
    The aim of this paper is to examine the unknown etymology of “ršt’wc’r” a Sogdian word، which literally means consolation، condolence، sympathy، based on a close comparing and studying of some Middle Iranian words in both Eastern Middle Iranian languages (e. g. Khotan-Saka and Bacterian) and Western Middle Iranian languages (e. g. Middle Persian and Parthian).
    Keywords: soghdian language, eastern middle iranian languages, soghdian etymology, western middle iranian languages
  • Alieh Kord Zaferanloo Kamboozia, Mahdieh Seyyedzade Aghdam, Ferdows Aghagolzade Pages 53-70
    Normal speech may defect from resonance to disorders. These results from inappropriate coupling of the oral and nasal cavities which frequently occur in cleft palate and operative techniques are used to repair it. Measurement of nasalance score by modern and or exact instrument devices is an important part of the evaluation of patient with resonance disorders due to cleft palate and or velopharyngeal in sufficiency. In this study snap test and phonetic tests after palatoplasty for Persian speaking persons. Paletoplasty was done for 30 people (15 boys and 15 girls) with cleft palate between the age of 5 and 15 years old and had not any problems in hearing and hadn’t cold or any other illness which can affect voice and resonance. Snap test and phonetic test was done for them after surgery. Each of subjects produced prolonged 6 vowels (for three second) 23 consonants in syllable and 69 words (23 in first place.23 in middle place.23 in last place) and electronic system (nasometer) calculated nasalance scores of snap test for vowels and consonants and 69 words productions judging by 5 normal listener and recognizing normal articulation and disarticulation. All of the Persian vowels and consonant in cleft palate persons after palatoplasty are hyper nasal. The most mean nasalance score of vowels is for /i/ and the least mean nasalance score is for /o/ sound. The most mean nasalance score of oral consonant is for /L/ the least mean nasalance score is for /q/ sound. The most of disarticulation includes compensatory the least disarticulation includes substitution in production. The most of compensatory production includes secondary articulation. The most of secondary articulation includes glottalized. The most of obligatory production includes nasalized and omission. The findings are similar to other research’s findings. This study prepared statistical data about nasalance score of Persian sounds in cleft palate person after surgery which can be a good start for repairing surgery in order to improve speech cleft palate. Findings of this study indicates the necessity of completing them with the other studies.
    Keywords: cleft palate, nasalized, compensatory movement, secondary articulation, replacementlized, substitutalized, surgery of cleft palate
  • Nahid Moayyed Hekmat Pages 71-84
    Since language is one of the main non material cultural elements، therefore، a study of linguistic structure carried in selected Persian Proverbs and expressions can be useful for understanding a part of oral cultural elements. The present article explores the rhetorical forms، types of addresses and manners of expression of selected Persian proverbs and expressions. The research method is quantitative content analysis. This is an exploratory kind of research، whose aim is emphasis on linguistic dimension of some selected proverbs taken from some written anthologies by others. The findings show that the dominant pattern of rhetorical form is expression، the address form is indirect and the type addressing is emotional. Affectiveness is found that is the common element of all three linguistic، attitudinal an evaluative dimension of selected Persian proverbs and expressions. All that means the comprehension of linguistic structure is produced and understood through discourse analysis.
    Keywords: linguistic structure of Persian proverbs, expressions, the rhetorical, the type of address, manner of expression, discourse analysis, content analysis
  • Mahinnaz Mirdehghan, Saeedreza Yusefi Pages 85-105
    Fourteen grammatical cases can be detected in Vafsi. These cases are marked by means of different types of strategies. These strategies are: 1. using morphemes in the form of suffixes، 2. using ppositions، 3. using clitics، 4. using word order، and 5. using suprasegmental features. Ergative، accusative، object of adposition، dative and genitive cases in Vafsi are marked using the portmanteau morphemes mentioned in the Table No. 3. Ablative، comitative/ associative، dative، locative، allative and instrumental cases are marked using word order and the sentence structure. Only the vocative case is marked using the suprasegmental feature of the rising tone. Summary of Vafsi cases are classified in Table No. 4.
    Keywords: vafsi case, case marking, portmanteau morpheme, word order, suprasegmental feature in case marking, relator, dative, ablative, comitative, associative, locative, allative, instrumental
  • Vida Nadaf Pages 107-124
    The Sogdian inscriptions of the upper Indus are a corpus of more than 700 graffiti including 2 in Parthian، 2 in Middle Persian، 2 in Bactrian and the others in the Soghdian language and Some engravings carved on the boulders which litter the banks of this river; for the most part they consist of the personal names of visiting Sogdian merchants. These inscriptions belong to about the 3rd-6th centuries AD. The occurrence of Middle Persian names such as Shapur، Kartir، and Babak amongst the Sogdian names also suggests a time within the Sassanian period (i. e. 3rd-mid 7th century). In this Paper، I considered the common proper names between Sogdian and the west Middle Iranian Inscriptions، and then the similarities and differences are studied at the end.
    Keywords: sogdian inscriptions, upper Indus, sassanian inscriptions, parthian inscriptions, middle Iranian languages