فهرست مطالب

دانشگاه علوم پزشکی و خدمات بهداشتی درمانی زابل - سال چهارم شماره 1 (بهار 1391)

فصلنامه دانشگاه علوم پزشکی و خدمات بهداشتی درمانی زابل
سال چهارم شماره 1 (بهار 1391)

  • 118 صفحه،
  • تاریخ انتشار: 1392/03/05
  • تعداد عناوین: 10
|
  • لیلا عرفان نیا، افسانه کریمی، جهان پور علی پور، یوسف نوشیروانی، فاطمه سلمانی صفحه 9
    مقدمه
    مدیریت کیفیت فراگیر از طریق بهبود مستمر کیفیت به همراه جلب مشارکت کارکنان از یک سو و مشتریان از سوی دیگر، مزایای زیادی را برای سیستم های مراقبت بهداشتی به منظور کنترل هزینه ها و بهبود کیفیت خدمات به همراه دارند. هدف از این مطالعه ارزیابی میزان آمادگی بیمارستانهای آموزشی دانشگاه علوم پزشکی زاهدان برای استقرار سیستم مدیریت کیفیت فراگیر می باشد.
    روش کار
    مطالعه حاضر از نوع توصیفی مقطعی می باشد که در آن دیدگاه 67 نفر از مدیران بخش های مختلف پنج بیمارستان آموزشی دانشگاه علوم پزشکی زاهدان در ارتباط با هشت هدف پژوهش سنجیده شد. به دلیل محدود بودن جامعه پژوهش، کل جامعه به عنوان نمونه انتخاب شد. ابزار پژوهش، پرسشنامه ای مشتمل بر هشت بخش و 41 سوال مبتنی بر مقیاس لیکرت بود که به روش شبه دلفی به تایید نهایی رسید. داده ها بر اساس آمار توصیفی و آزمون واریانس و با استفاده از نرم افزار SPSS16.0 تحلیل شدند.
    یافته ها
    با توجه به فرض نمره معیار 3،میانگین ابعاد مشتری محوری (45/3)، توجه به آموزش (29/3)، ساختار مدیریت کیفیت (16/3)، تعهد رهبری (17/3)، توجه به کار تیمی (07/3) و فرهنگ خلاقیت و نوآوری (06/3) بالای 3 و در سطح مطلوبی ارزیابی شدند. میانگین ابعاد مشارکت کارکنان (92/2) و توجه به کارکنان (48/2) زیر 3 و در سطح نامطلوبی ارزیابی شدند.
    نتیجه گیری
    با توجه به نتایج پژوهش، به منظور ارتقا و بهبود بستر پیاده سازی مدیریت کیفیت فراگیر در بیمارستانهای دانشگاه علوم پزشکی زاهدان، افزایش توجه مدیران به دو مسئله عمده یعنی مشارکت کارکنان و توجه به کارکنان پیشنهاد می گردد. مسلما فراهم سازی محیطی جهت اظهار نظر کارکنان و استفاده از این نظرات در مدیریت سازمان، نقش چشمگیری را در پیاده سازی مدیریت کیفیت فراگیر خواهد داشت. از اینرو فراهم نمودن زمینه های لازم جهت پیاده سازی سیستم مدیریت کیفیت فراگیر به عنوان یک اولویت برنامه ریزی در مدیریت آتی بیمارستان های دانشگاه علوم پزشکی زاهدان پیشنهاد می گردد.
    کلیدواژگان: مدیریت کیفیت فراگیر، ارتقای کیفیت، مدیران
  • منیره چرابین، ایوب صوفی زاده، عبدالرحیم پالیده، عبدالحلیم یاپنگ غراوی، محمود یاپنگ غراوی صفحه 19
    مقدمه
    بیماری لیشمانیوزجلدی یکی از بیماری های مشترک بین انسان و حیوان است که بوسیله پشه خاکی منتقل شده و یکی از مهم ترین معضلات بهداشتی در ایران است. داشتن اطلاعات از وضعیت بیماری کمک شایانی به برنامه کنترل خواهد نمود. مطالعه حاضر به منظور توصیف وضعیت لیشمانیوزجلدی در شهرستان مراوه تپه انجام گرفت.
    روش کار
    این مطالعه توصیفی- تحلیلی بر روی 297 بیمار مبتلا به لیشمانیوزجلدی مراجعه کننده به مراکز بهداشتی - درمانی شهرستان مراوه تپه در سالهای 89-1385 انجام شد. اطلاعات مربوط به بیماران از قبیل سن، جنس، محل سکونت، تعداد و محل زخم، ماه و سال بروز و تشخیص بیماری ثبت شد. داده ها با آزمون مجذور کای در نرم افزار 13 spss مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفت.
    یافته ها
    از 297 بیمار مورد مطالعه 148 نفر(8/49درصد) مذکر و 149 نفر (2/50 درصد) مونث بودند. 270 نفر(9/90 درصد) ساکن روستا و 27 نفر(1/9 درصد) ساکن شهر بودند. بیشترین فراوانی بیماری در گروه سنی 4-0 سال (5/51 درصد) بوده و بیماران بیشترین ضایعات 103 مورد (7/34 درصد) را در روی صورت داشتند. 7/37 درصد مبتلایان یک زخم داشتند. بالاترین میزان بروز بیماری (7/73 درصد) در فصل پاییز اتفاق افتاده است.
    نتیجه گیری
    بیماری لیشمانیوز جلدی در سال 89- 1388 در مناطق غربی شهرستان مراوه تپه افزایش چشمگیر داشته و به حالت اپیدمی درآمده است. بنابراین برنامه ریزی جامع به منظور کنترل و پیشگیری بیماری ضروری است.
    کلیدواژگان: لیشمانیوز جلدی، اپیدمیولوژیک، مراوه تپه
  • ادریس بذرافشان، لیلی محمدی جرجافکی، خدابخش نارویی، حمیدرضا پروانه، فیض محمدریگی صفحه 29
    مقدمه
    پرتوهای یونساز یکی از عوامل زیان آور محیط کار بوده که میتوانند سبب ایجاد آسیبهای جدی و برگشت ناپذیر و در مواردی غیرقابل درمان در نزد افرادی که به نحوی با پرتو سروکار دارند شوند. مطالعه حاضر با هدف تعیین وضعیت بهداشتی و حفاظتی مراکز رادیولوژی تحت پوشش دانشگاه علوم پزشکی زاهدان در سال 89-1388 انجام پذیرفت.
    روش پژوهش: مطالعه حاضر که از نوع توصیفی مقطعی می باشد بر روی 29 مرکز فعال رادیولوژی تحت پوشش دانشگاه علوم پزشکی زاهدان انجام پذیرفت. در این مطالعه، ضمن بازرسی مراکز مربوطه توسط کارشناسان مسئول، دزیمتری با دستگاه Graetz-x5c نیز انجام گردید و سپس چک لیست استاندارد مربوطه تکمیل شد. این چک لیست در برگیرنده وضعیت عمومی، ساختمانی و ابزار و وسایل موجود حفاظتی بود.. همچنین مراکز رادیولوژی از نظر وضعیت اتاق اشعه، تاریکخانه و اتاق کنترل مورد پایش قرار گرفتند. در پایان تجزیه و تحلیل داده ها با استفاده از شاخص های آماری توصیفی میانگین و فراوانی با استفاده از نرم افزار آماری SPSS انجام پذیرفت.
    یافته ها
    بر اساس نتایج حاصل از مطالعه حاضر، وضعیت اتاق اشعه از نظر حفاظت در برابر اشعه مطلوب میباشد. از نظر ساختمانی 100درصد مراکز دارای اتاق اشعه حفاظت شده و تاریکخانه مناسب بوده در حالیکه تنها 17/55 درصد این مراکز دارای انبار مناسب بودند. از نظر پارامترهای بهداشت محیطی در اکثر مراکز وضعیت جمع آوری فاضلاب و زباله و لوله کشی آب مطلوب و مطابق شرایط بهداشتی اماکن عمومی بود. از نظر کنترل کیفی دستگاه ها فقط 71/13 درصد مراکز اقدام به کنترل کیفی دستگاه های خود می نمودند. 55/95% مراکز دارای تعدادی از وسایل حفاظتی بیمار و همراهان بودند اما در عین حال حفاظت پرسنل در برابر اشعه مراکز در حد مطلوب بود.
    نتیجه گیری
    چنین نتیجه گیری می شود که ارتباط مطلوبی بین ادارات دانشگاهی در خصوص اصول حفاظت در برابر اشعه در کلیه مراکز و نیز خود پرتوکاران وجود دارد اما بعلت عدم نظارت کافی و دقیق افراد مسئول بازدید و مسئولین مراکز، کنترل کیفی تجهیزات و رعایت حفاظت برای بیماران و همراهان از وضعیت مناسبی برخوردار نبود که ضروری است این مهم مورد توجه جدی مسئولین امر قرار گیرد.
    کلیدواژگان: اصول حفاظتی و بهداشتی، مراکز رادیولوژی، پرتودرمانی، سیستان و بلوچستان
  • هوشنگ رفیقدوست، دکترغلامرضا کمیلی، حسنعلی نصیرپور صفحه 39
    مقدمه
    دانشجویان رشته پزشکی باید چهار مقطع علوم پایه، فیزیوپاتولوژی، استاجری و اینترنی را با موفقیت بگذرانند. دوره علوم پایه شامل پنج نیمسال است که دانشجو پس از گذراندن کلیه دروس این دوره و کسب معدل بالای دوازده، می باید در یک آزمون کشوری بنام آزمون علوم پایه همزمان با دانشجویان پزشکی سایر دانشگاه ها شرکت نموده و در صورت موفقیت در این آزمون، اجازه ادامه تحصیل در مقطع بعدی را خواهد داشت.
    روش پژوهش: این مطالعه بر روی نتایج منتشره چهل دوره آزمون علوم پایه پزشکی در دانشگاه علوم پزشکی زاهدان و بصورت سرشماری انجام شده است. تعداد افراد شرکت کننده در این مدت 1691 نفر بود. اطلاعات منتشر شده از سوی کمیته علوم پایه وزارت متبوع مورد بررسی قرار گرفت و یافته ها استخراج گردید.
    یافته ها
    8/65 درصد شرکت کنندگان در اولین بار آزمون قبول شدند. در چهار دوره اول آزمون، درصد قبولی در آزمون شهریور بیشتر بوده و در بقیه دوره ها درصد قبولی آزمون اسفند بیشتر بوده است. شانزده نفر حتی پس از چهار بار شرکت در آزمون موفق به قبولی نشده که نه نفر آنان ادامه تحصیل داده، چهار نفر تغییر رشته داده و سه نفر نیز اخراج شده اند. در مجموع 6/99 درصد دانشجویان پس از برگزاری آزمونهای جامع ادامه تحصیل داده اند.
    نتیجه گیری
    با توجه به نتایج این مطالعه جامع، تقریبا تمام ورودی ها و پذیرفته شدگان رشته پزشکی دانشگاه بر اساس حد نصاب معمول تا زمان انجام مطالعه و عدم محاسبه حد نصاب دروس تخصصی، از آزمون مربوطه عبور می کنند. لذا اقدام جهت ارتقاء و کارآیی بیشتر آزمون ضروری بنظر می رسد. اقدام اخیر وزارت بهداشت در خصوص بالا بردن حد نصاب قبولی در این آزمون بخشی از این نگرش است.
    کلیدواژگان: آزمون علوم پایه پزشکی، زاهدان، دانشجوی پزشکی
  • فاطمه سمیعی راد، محمدحسن کریم فر صفحه 49
    مقدمه
    در کشورهای در حال توسعه مننژیت باکتریایی به عنوان یک مشکل عمومی بهداشتی مطرح است. مننژیت نوزادی عبارت است از عفونت و التهاب مننژها که به صورت غالب در طی 28 روز اول بعد از تولد ایجاد می شود. در دوره نوزادی بیماری اشکال خاصی دارد. عامل بیماری، علائم بالینی و میزان مرگ و میر در این دوره با سنین بالاتر متفاوت است. هدف مطالعه حاضر بررسی شیوع مننژیت نوزادی باکتریایی در بیمارستان کوثر است.
    روش پژوهش: این مطالعه از نوع مقطعی – توصیفی است که براساس مستندات موجود در پرونده 567 نوزاد مشکوک به مننژیت که در فاصله زمانی 1385 لغایت 1389 به بیمارستان کوثر شهرقزوین مراجعه کرده بودند، انجام شد. اطلاعات دموگرافی در یک پرسشنامه ساختارمند جمع آوری شده است. تشخیص آزمایشگاهی مننژیت باکتریایی عبارتند از: وجود بیش 30 لکوسیت در هر میلی متر مکعب CSF با ارجحیت نوتروفیل ها، افزایش پروتئین CSF به بیش از 200 دسی لیتر / میلی گرم، گلیکوراشی CSF به صورت کمتر از 40 درصد قند خون همزمان، شناسایی باکتریی در بررسی میکروسکوپی و یا کشت مایع مغزی نخاعی. از آمار توصیفی و تحلیلی جهت آنالیز داده ها استفاده شد.
    یافته ها
    پرونده 567 نوزادی را که با تشخیص مننژیت بستری شده بودند، بررسی گردید.. شیوع مننژیت نوزادی باکتریایی 1درصد (6 مورد) بود. نتایج کشت این 6 نوزاد به قرار زیر بود: 2 مورد اشرشیاکولی و یک مورد برای هر یک از باکتری های ذیل: کلبسیلا پنومونیه، انتروباکتر، پسودوموناس آئروژینوزا و استافیلوکوکوس اورئوس.
    نتیجه گیری
    عفونت دستگاه اعصاب مرکزی یکی از مهمترین مشکلات در بالین مخصوصا در طی یک ماهه اول بعد تولد است. در این زمان عفونت دستگاه اعصاب مرکزی اشکال خاصی دارد که از علائم بالینی معمول متفاوت است و جهت پیشگیری از بروز عوارض نیاز به درمان دارد.برای جلوگیری از عوارض اتوتوکسیسیتی، پایش داروهای اتوتوکسیک مصرفی به شدت توصیه می شود.
    کلیدواژگان: مننژیت، نوزاد، عفونت باکتریایی
  • کرامت الله رحمانیان، محمد شجاعی صفحه 59
    مقدمه
    چاقی حالتی است که با تغییرات متابولیکی وسیعی مانند مقاومت به انسولین و عدم تنظیم فشار خون همراه است. چنین وضعیتی زمینه را برای بیماری هایی همچون دیابت قندی و پرفشاری خون مهیا می کند. این مطالعه به منظور همراهی شاخص توده بدنی با بیماری پیش پرفشاری خون و پره دیابت و سایر عوامل خطر قلبی عروقی انجام شد.
    روش پژوهش: در این مطالعه 286 نفر نفر از افراد 69-30 ساله شرکت کننده در طرح بیماری ایسکمیک قلبی جهرم که هیچ گونه سابقه بیماری قبلی نداشته و سیگاری نبودند وارد بررسی شدند. نمایه توده بدنی، فشار خون، قند خون ناشتا و چربی خون در همه افراد اندازه گیری شدند (سال 1389-1388).
    یافته ها
    با افزایش شاخص توده بدنی درصد پیش پرفشاری خون از 7/38 درصد در افراد با BMI طبیعی تا 5/61 درصد در افراد چاق افزایش یافت (009/0 p=). اما درصد پره دیابت با شاخص توده بدنی ارتباط آماری معنی داری نداشت (05/0 p<). همچنین افراد دارای اضافه وزن فشار خون سیستول و دیاستول و کلسترول LDL سرمی بالاتری نسبت به افراد با شاخص توده بدنی طبیعی داشتند. در افراد چاق فشارخون سیستول و دیاستول و تری گلیسیرید نسبت به افراد با BMI طبیعی بالاتر بود.
    نتیجه گیری
    افزایش توده بدنی در افراد سالم با افزایش پیش پرفشاری خون همراه است. بنابراین آموزش عمومی جهت پیشگیری از چاقی و اضافه وزن بسیار ضروری است.
    کلیدواژگان: چاقی، پیش پرفشاری خون، پره دیابت، چربی خون
  • آزاده حیدری، علی رمضانخانی، حسین حاتمی، حمید سوری صفحه 69
    مقدمه
    سل یکی از شایع ترین بیماری های عفونی است که سالانه منجر به بیش از 2 میلیون مرگ در جهان می گردد. و چون در بسیاری از نقاط جهان به خوبی کنترل نشده است، به عنوان یک فوریت جهانی ازسوی سازمان جهانی بهداشت اعلام گردیده است. مهمترین مخازن عفونت را بیماران مبتلا به سل ریوی اسمیر مثبت تشکیل می دهند و لذا برای کنترل این بیماری آموزش و آگاهی دادن به آنها در مورد بیماری و رفتارهای مراقبت از خود ضروری می باشد. شاخص متوسط بیماری سل در سیستان بیش از 11 برابر شاخص جهانی است. این مطالعه با هدف تعیین میزان تاثیر الگوی اعتقاد بهداشتی بر ارتقاء رفتارهای خود مراقبتی بیماران مبتلا به سل ریوی اسمیر مثبت منطقه سیستان در سال1390 انجام شد.
    روش کار
    چارچوب این مطالعه نیمه تجربی را الگوی اعتقاد بهداشتی تشکیل می دهد، نمونه ها با روش طبقه ای تصادفی به تعداد 160 نفرانتخاب و به دوگروه 80 نفره آزمون و کنترل تقسیم شدند. داده ها بوسیله پرسشنامه محقق ساخته پس از تعیین روایی و پایایی آن، گردآوری شدند. بر اساس نیازهای آموزشی تعیین شده در طی پیش آزمون و با توجه به اهداف پژوهش، در چارچوب الگو، برنامه و روش های آموزشی تدوین و در گروه آزمون به اجرا درآمد. مواد آموزشی طراحی شده شامل کتابچه و پمفلت بود. مداخله شامل 3 جلسه آموزشی بود. دو گروه، یک ماه پس از مداخله پیگیری و از آنها پس آزمون گرفته شد. داده های جمع آوری شده در قبل و بعد از مداخله با استفاده از نرم افزار SPSS16 و آزمون های توصیفی و تحلیلی مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفتند.
    یافته ها
    میانگین سنی افراد مورد مطالعه 20/55 سال، میانگین مدت درمان 32 روز، اکثریت افراد مورد مطالعه؛ (8/53در صد) زن، (9/76 در صد) بیسواد، (9/76 در صد) ساکن روستا،(8/41 در صد) و دارای درآمد ماهیانه خانوار بین 200-100 هزارتومان در ماه بودند. 2/21 در صد دارای سابقه بیماری در خانواده و 7/83 در صد آنها قبلا آموزش هایی را درباره سل دریافت کرده بودند. نتایج به طور کلی حاکی از ارتقاء میانگین امتیازات سازه های الگو، آگاهی و رفتارهای خود مراقبتی گروه آزمون در بعد از مداخله آموزشی بود و آزمون تی وابسته این تغییر را معنی دار نشان داد (001/0>P). آزمون تی مستقل نشان داد که دو گروه بعد از آموزش از نظر تمامی سازه ها، آگاهی و رفتارهای خودمراقبتی بجز سازه شدت درک شده و خودکارآمدی دارای اختلاف معنی دار بودند (05/0>P). نتایج آزمون های کروسکال والیس و من ویتنی نشان دادند که از بین متغیرهای دموگرافیک، سن، میزان تحصیلات، محل سکونت و منبع کسب آموزش با متغیرهای اصلی تحقیق ارتباط معنی دار داشته اند (05/0>P). آزمون همبستگی نشان داد که در بعد از مداخله در گروه آزمون بین سازه های الگو و آگاهی با رفتارهای خودمراقبتی همبستگی مثبتی وجود دارد (001/0>P) و بر اساس آنالیز رگرسیون سازه موانع درک شده (01/0P=) و آگاهی (001/0>P) بیشتر از سایر سازه ها می توانند پیش بینی کننده های مفیدی در ارتقاء رفتارهای خود مراقبتی باشند.
    نتیجه گیری
    آموزش بهداشت از طریق الگوی اعتقاد بهداشتی آگاهی و رفتارهای خودمراقبتی بیماران را ارتقاء می دهد و این امر از شیوع بیماری در جامعه که می تواند مسبب ناتوانی، مرگ و میر و مشکلات اقتصادی و اجتماعی شود، جلوگیری می کند.
    کلیدواژگان: الگوی اعتقاد بهداشتی، سل ریوی اسمیر مثبت، رفتارهای خود مراقبتی، منطقه سیستان
  • زهره سادات هاشمی، مهین بدخش، حسین شهدادی، مریم حیدری، نیره سادات هاشمی صفحه 85
    مقدمه
    درد زایمان یک مشکل بهداشتی و درمانی جهان است که سبب افزایش آمار سزارین گردیده است. اخیرا از روش های غیردارویی مانند ماساژ جهت تسکین درد زایمان استفاده شده است. هدف از این مطالعه بررسی تاثیر ماساژ بر شدت و طول درد در نخست زایان می باشد.
    روش کار
    این مطالعه نیمه تجربی بر روی 60 خانم نخست باردار مراجعه کننده به بیمارستان امیرالمومنین (ع) زابل در سال 1386 انجام شد،که به طور تصادفی در دو گروه ماساژ و شاهد (هر گروه 30 نفر)قرار گرفتند. جهت تعیین شدت درد، مقیاس سنجش دیداری درد (VAS) بکار رفت. شدت و طول درد و همچنین طول مرحله اول زایمان در دیلاتاسیون 5 (فاز فعال) و 8 سانتیمتر (فاز گذر) در دو گروه اندازه گیری شد.نرم افزار SPSS جهت تجزیه و تحلیل اطلاعات بکار رفت.
    نتایج
    بررسی ها نشان داد که ماساژ شدت و طول درد را در دیلاتاسیون 5 سانتیمتر (963/1 در مقابل718/2، P=0.000) و در دیلاتاسیون 8 سانتیمتر(311/2 در مقابل 720/3، P=0.000) بطور چشمگیری کاهش داد.
    نتیجه گیری
    نتایج نشان داد که ماساژ یک روش موثر و مقرون به صرفه است که سبب کاهش درد زایمان می شود.
    کلیدواژگان: ماساژ، درد زایمان، شدت، طول
  • محمد سارانی، فاطمه رخشانی، ایرج ضاربان، مهناز شهرکی پور، سیدمهدی طباطبایی، بتول کیخا صفحه 95
    مقدمه وهدف
    بیماری سل یک فوریت جهانی از سوی سازمان بهداشت جهانی اعلام گردیده است. متاسفانه میانگین بروز بیماری سل در سیستان بیش از 11 برابر شاخص جهانی است. این مطالعه به منظور بررسی کارایی آموزش مبتنی بر الگوی اعتقاد بهداشتی در اتخاذ رفتارهای سالم بیماران سلی در منطقه سیستان در سال 89 انجام شد.
    مواد و روش ها
    پژوهش حاضرمطالعه ای نیمه تجربی از نوع قبل و بعد می باشد،که روی 110 نفراز بیماران مسلول منتخب از مرکز مبارزه با سل به روش نمونه گیری غیر احتمالی (آسان) انجام گرفت. ابزار گردآوری اطلاعات پرسشنامه بر اساس الگوی اعتقاد بهداشتی بانضمام متغیرهای دموگرافیکی بود. ابتدا با انجام مطالعه توصیفی ادراک های فردی اولیه، رفتارها و شاخص های سل مورد بررسی قرار گرفتند و پس از تائید روایی و پایایی علمی مورد استفاده قرار گرفت. نیازهای آموزشی در ارزیابی اولیه بر اساس الگوی اعتقاد بهداشتی بدست آمد، برنامه و محتوای آموزشی بر اساس ارزیابی اولیه تدوین گردید و آموزش از طریق چهره به چهره، فیلم آموزشی و پمفلت برگزار شد. برای بررسی میزان تاثیر مداخله آموزشی، بعد از 2 ماه پس آزمون انجام شد و با استفاده از نرم افزار spss و با آزمون های آماری مناسب، مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفت.
    یافته ها
    نتایج این مطالعه نشان داد که قبل از مداخله، بین میانگین نمرات دو گروه از نظر سطح آگاهی، حساسیت درک شده، شدت درک شده، منافع درک شده، موانع درک شده، خودکارآمدی و عملکرد تفاوت معنی داری مشاهده نشد (p>0.05). پس از آموزش میانگین نمرات تمام متغیر های فوق به جز موانع درک شده در گروه آزمون بطور معنی داری افزایش یافتند (p<0.05). نتایج نشان داد که درصد تغییرات رفتار توضیح داده شده 8/8 درصد بوده است که بین سازه های الگوی اعتقاد بهداشتی و رفتار بیماران سلی همبستگی وجود دارد.
    نتیجه گیری
    آموزش بهداشت از طریق الگوی اعتقاد بهداشتی با هدف کنترل بیماری سل می تواند سبب ارتقای آگاهی و ایجاد رفتار مثبت در افراد گردد. بطوری که بیشترین اثرات را به ترتیب حساسیت درک شده و شدت درک شده داشته است.
  • مجید دوست محمدی، شهرزاد نصیری سمنانی، رضا شاپوری، حامد علیزاده، پیمان عبدالله زاده صفحه 105
    مقدمه
    استافیلوکوکوس اورئوس و سالمونلا تیفی موریوم از عوامل مهم عفونت های کسب شده از مراکز بهداشتی درمانی و بیمارستان ها هستند. عفونت های ناشی از استاف اورئوس مقاوم به متی سیلین معمولا در بیمارستان بوده و در سذاسذ جهان در حال افزایش می باشند. مطالعات گسترده ای جهت یافتن ترکیب های جدید به عنوان جایگزین آنتی بیوتیک ها صورت پذیرفته است. هدف از این پژوهش ارزیابی و مقایسه فعالیت ضد باکتریایی عصاره های پنیرک و نانو ذرات نقره علیه استافیلوکوکوس اورئوس و سالمونلا تیفی موریوم مقاوم است.
    روش پژوهش: در این پژوهش که در شرایط آزمایشگاهی و مدل حیوانی انجام می گیرد.ابتدا عصاره های آبی و اتانولی برگ های پنیرک تهیه و میزان MIC و MBC عصاره ها و نانوذرات نقره بر روی استافیلوکوکوس اورئوس و سالمونلا تیفی موریوم با روش های رقت در براث و انتشار چاهکی در آگار تعیین گردید. در مطالعه مدل حیوانی، ابتدا CFU/ml105×5 باکتری استافیلوکوکوس اورئوس و سالمونلا تیفی موریوم به صورت داخل صفاقی به 24سر موش ماده BALB/c به 8 گروه 3 تایی تقسیم و از هر تیمار به 2 گروه تزریق و 2 گروه نیز به عنوان گروه های شاهد دریافت کننده نرمال سالین استریل بودند تزریق و بعد از 24 ساعت مقدار 5/0 سی سی (برابر با غلظت MBC عصاره ها و نانو ذرات نقره) از عصاره های`پنیرک و نانوذرات نقره به صورت داخل صفاقی تزریق شد و تعداد کلونی های باکتری های مذکور طحالی پس از 7 روز از آلودگی با کشت بر روی محیط مولر-هینتون آگار شمارش گردید. یافته ها با نرم افزار SPSS و آزمون آماری One Way ANOVA LSD)) تحلیل و در p کمتر از 05/0 معنی دار تلقی شدند.
    یافته ها
    نتایج به دست آمده مشخص نمود که MIC و MBC عصاره آبی پنیرک برای استافیلوکوکوس اورئوس 2/3 و 5/6 میلی گرم بر میلی لیتر و عصاره اتانولی 5/6 و 13 میلی گرم بر میلی لیتر و نانو ذرات نقره ppm 2/6و 5/12 بودند و میزان MIC و MBC عصاره های آبی و اتانولی پنیرک برای سالمونلا تیفی موریوم با یک دیگر برابر و مقدار آن ها 2/52 و 5/104 میلی گرم بر میلی لیتر و برای نانودرات نقره ppm 5/12و 25 بودند. در مدل حیوانی(in vivo)، میانگین تعداد استافیلوکوکوس اورئوس رشد کرده در 24 ساعت پس از کشت سوپرناتانت طحالی برای عصاره های آبی و اتانولی پنیرک به ترتیب CFU/ml 103×3، CFU/ml 104×2 و برای نانو ذرات نقره CFU/ml300 در مقایسه با گروه کنترل CFU/ml107×3 و برای سالمونلا تیفی موریوم به ترتیب CFU/ml103×6، CFU/ml104×7 و 500 CFU/mlدر مقایسه با گروه کنترل CFU/ml108×4 بودند.
    نتیجه گیری
    در مجموع نتایج بررسی های شرایط آزمایشگاهی و مدل حیوانی مشخص نمود که عصاره آبی پنیرک و نانو ذرات نقره در مقایسه با عصاره اتانولی بیشترین فعالیت ضد میکروبی موثر بر روی استافیلوکوکوس اورئوس و سالمونلا تیفی موریوم دارند و می توانند در ساخت داروهای جدید مفید باشند.
    کلیدواژگان: استافیلوکوکوس اورئوس، سالمونلا تیفی موریوم، موش BALB، c، نانوذرات نقره، عصاره های پنیرک
|
  • Leyla Erfannia, Afsaneh Karimi, Jahan Poor Alipour, Yusef Noshiravani, Fatemeh Salmany Page 9
    Introduction
    Total quality management through continuous improvement of quality, also personnel involvement and consumer satisfaction creates a great opportunity for health care systems to control their costs and improve quality of their services. The main goal of this study is to evaluate the preparation of Zahedan University of medical sciences affiliated hospitals for total quality management establishment.
    Method
    This descriptive cross-sectional study assesses the view of 67 managers of different parts of Zahedan University of medical sciences about research goals. As a result of limitation in number of society population, total of population was selected as a sample. We use a questionnaire that its validity was determined by Delphi technique include 41 likret type questions in 8 parts. Analysis of data has done in base of descriptive statistics and ANOVA test in SPSS16.0 software.
    Results
    According to our hypothesis, sections with average above 3 were in good situation. 6 of 8 factor include consumer focus (3.45), education (3.29), innovation culture (3.06), quality management structure (3.16), leadership commitment (3.17), work grouping (3.07) were optimal but personnel involvement (2.92) and attention to staff (2.49) were non optimal because their average were under3.
    Conclusion
    According to our research results, for better establishment of TQM system in Zahedan University affiliated hospitals, we need more consideration on personnel involvement and increased attention to staff and their needs. By making an ideal space for express the staff’s ideas and using these ideas in hospital management, we would have a better context to implement TQM system. So we can propose TQM as a quality system and a priority for future management of Zahedan University affiliated hospitals.
    Keywords: Total quality management, Quality improvement, Managers
  • Monireh Cherabin, Ayoob Sofizadeh, Abdorahim Palideh, Abdolhalim Gharavi, Mahmood Gharavi Page 19
    Introduction
    Cautaneous Leishmaniasis is one of the zoonosis diseases that transmits by sand fly also, is one of the most important health problems in Iran. Determining the epidemiological aspects of disease is useful for planning the control programs. This study was designed to describe the situation of cutaneous Leishmaniasis in Maraveh tapeh district.
    Methods
    this descriptive-analytical survey was performed on all confirmed and recorded cutaneous Leishmaniasis cases (297 persons) that were diagnosed during 2006-2011 in Maraveh Tapeh district. Patient’s characteristics such as age, sex, habitat, number and sites of ulcer(s), month and year of incidence were registered. Data were analyzed by chi-square test using SPSS 13 software.
    Results
    from total of 297 under care patients, 148 cases (49.8%) were men and 149 cases (50.2%) were women. 270 patients (90.9%) were resided in rural areas, while 27cases of them (9.1%) were lived in urban areas. The most frequent age group was 0-4 years old (51.5%). Face was the most common site of ulcer (34.7%) and 37.7% of cases had one ulcer. Highest prevalence of disease (73.7 %) was observed in October, November and December.
    Conclusion
    Cautaneous Leishmaniasis was increased remarkably and it has been epidemic in west of Maraveh Tapeh district during 2010 – 2011. Therefore, comprehensive planning for control and prevention of this disease is necessary.
    Keywords: Cautaneous Leishmaniasis, Epidemiologic, Maraveh Tapeh
  • Edris Bazrafshan, Leyli Mohammadi, Hamidreza Parvaneh, Khodabakhsh Naroei, Feyz Mohammad Rigi Page 29
    Introduction
    Ionizing radiations are one of the harmful factors in workplaces that can cause serious and irreversible damages on workers that are exposing to them. The purpose of this study was to determine the health and protection status of radiology centers Covered by Zahedan University of Medical Sciences during 2010-2011.
    Methods
    This cross sectional study was performed on 29 active radiology centers covered by Zahedan University of Medical Sciences.. In this study, in addition to inspection of radiology centers by executives, dosimetry was performed with Graetz-x5c dosimeter and standard checklist was completed. Checklist was included general and construction conditions also quality of protection equipments. In addition, the status of ray room, darkroom and control room were monitored. Finally, data analysis was done using descriptive statistics indexes including mean and frequency also by SPSS software.
    Results
    The results of this study showed that protective status of radiation room was favorable. Also, 100% of surveyed radiology centers had desirable protected ray room and dark room but only 55.17% of them had favorable store. From viewpoint of environmental health parameters, in most of centers the status of wastewater and solid waste collection and water plumbing was desirable and in accordance with healthy condition of public sites. Only 13.71% of centers performed quality control of their equipments and %95.55 of them had number of protective equipments for patients and their relatives; nonetheless, protective system for personnel was ideal.
    Conclusion
    It can be concluded that there is a good coordination between academic centers about principles of radiation protection in all centers as well as radiographers. But due to lack of adequate and accurate monitoring of persons who are responsible for inspections, quality control of equipments, also protection for patients and their relatives was not appropriate. So, this issue must be considers seriously by authorities.
    Keywords: Protective, health principles, Radiology centers, Radiotherapy, Sistan, Baluchestan
  • Hooshang Rafighdoost, Gholam Reza Komeili, Hasan Ali Nasirpour Page 39
    Introduction
    Medical students need to successfully go through four stages of basic sciences, physiopathology, stagery, and internship in their seven- year's period of medical studies. Basic sciences stage consists of five semesters and in order to take part in the final nation-wide exam of this period, students require passing all the subjects also achieving to a minimum average of 12 out of 20 and compete with their fellow students from all around the country. The requirement to continue their studies in the next stages is to pass this exam.
    Methods
    The present census study was conducted on published results of 40 periods of Basic Sciences in Zahedan University of Medical Sciences. Totally, there were 1691 participants. Published data were investigated and analyzed by Ministry of Health and Medical Education and findings were extracted.
    Results
    Of all the participants, 65.8% passed the exam in first time. Furthermore, in the first four periods, the percentage of success was higher in Shahrivar compared to Esfand exam; however, in other periods it was otherwise. It was also turned out that16 participants even after 4 times, could not pass the course., 9 students finally continued their studies, 4 person changed their field of study and 3 were dismissed from school. Totally, 99.6% of the students continued to study after taking the exam.
    Conclusion
    According to findings of this comprehensive study and to the time of this study, almost all studied medical students have passed the exam, actually based on the required criteria and without considering the required minimum score for special courses. Therefore, some considerations seem to be taken into account to elevate the efficacy of this exam. The recent program of Ministry to increase the minimum level for passing the exam is a part of this attitude.
    Keywords: Medical Basic Sciences Exam, Zahedan, Medical student
  • Fatemeh Samiee Rad, Mohammad Hasan Karimfar Page 49
    Introduction
    Bacterial meningitis is a public health problem, that threats developing countries. Neonatal meningitis characterized as a result of infection and inflammation of the meninges and typically happens in the first 28 days of life., Illness has special characteristics during neonatal period. Etiology, clinical symptoms and mortality is different from older children. Mortality varies based on the treatment with survival rate of 17% to 29% and complications rate of 15% to 68%.This research evaluates the prevalence of newborn bacterial meningitis in Kosar Hospital.
    Methods
    This is a cross sectional design study. Participants were 567 suspicious neonatal that referred to Kosar hospital between Jul 2007 and Jan 2011. Data were obtained by doing a retrospective design of the medical records following a structured survey. Diagnosis of bacterial meningitis is established by following laboratory criteria: presence of cell >30 leukocytes/mm3 with predominance of neutrophills; proteins in cerebrospinal fluid >200 mg/dL; glycorrhachia <40% of concomitant glycemia; identification of bacteria in bacterioscopic examination and/or culture of eliminate cerebrospinal fluid (CSF). Both descriptive and statistical analysis methods were applied.
    Results
    In surveying reports of 567 newborns, prevalence of bacterial meningitis was 1%(6). All patients had positive CSF culture. Culture results were as follow: E.Coli in 2 case, each of Klebsiella pneumonia, Enterobacter spp., Pseudomonas aeruginosa and Staphylococcus aureus in 1 case.
    Conclusion
    Infection of nervous system is one of the major problems in clinical practice, especially during the first month after birth. During this first month, nervous system's infection develops special characteristics, which are different from regular symptoms and it requires treatment due to increased risk of develop complications. It is strongly recommended to monitor ototoxic drugs that use to prevent effects on hearing system.
    Keywords: Meningitis, Newborn, Bacterial
  • Keramatollah Rahmanian, Mohammad Shojaei Page 59
    Introduction
    Obesity is a condition that is associated with metabolic changes such as insulin resistance and loss of blood pressure control. These situations are causes of diabetes mellitus and hypertension. The aim of this study was to evaluate the association of body mass index (BMI) with pre-hypertension, pre-diabetes and other cardiovascular risk factors.
    Methods
    286 persons that were between 30-69 years old participated in Ischemic Heart Disease design in Jahrom. They were studied after exclusion of any history of cardiac diseases and smoking use. Body mass index, blood pressure, fasting blood glucose and serum lipids were measured in all persons (2009-2010).
    Results
    By raise of body mass index from 38.7% in normal body mass index to 61.5% in obese persons (p=0.009), the percent of pre-hypertension was increased. But percent of pre-diabetes had not significant association with body mass index (p≥0.05). Also, the mean systolic and diastolic blood pressure and LDL cholesterol were higher in overweight compared to normal body mass index persons. Also in obese persons, the mean systolic and diastolic blood pressures and triglycerides were higher than in normal body mass index persons.
    Conclusion
    Increase of body mass index in healthy persons is associated with pre-hypertension. Thus, public education is necessary for prevention of obesity and overweight.
    Keywords: Obesity, pre, hypertension, pre, diabetes, serum lipids
  • Azadeh Heydari, Ali Ramezankhani, Hossein Hatami, Hamid Soori Page 69
    Introduction
    Tuberculosis (TB) is one of the most common infectious diseases in the world that leads to more than 2 million deaths annually. Because of insufficient control, tuberculosis was declared as urgency by World Health Organization. The main reservoirs of infection are patients with smear-positive pulmonary TB, so to control of disease, educate the patients about self-care behaviors is necessary. The average index of tuberculosis in Sistan is more than 11 times of global index. The aim of this study was to determine the efficacy of health belief model on promotion of self care behaviors of patients with smear-positive pulmonary tuberculosis in Sistan region in 2011.
    Methods
    The framework of this quasi-experimental study is health belief model. The study group consisted of 160 patients that were divided equally into test and control groups. Data were collected by researcher made questionnaire. After that, the validity and reliability of the questionnaire were assessed. Pretest was conducted on two groups, to identify training requirements based on study objectives. Training materials were included manual and two pamphlets. The training plan was performed in the test group, during 3sessions. After one month, post test was taken among two groups. Data were analyzed by SPSS16 software and descriptive and analytical test in before and after of intervention.
    Results
    The mean age of people that were under observation was 55.20 years and mean treatment duration was 32 days. Majority of them were female (53.8%), 76.9% were illiterate, 76.9% were lived in rural areas, 21.2% had a family history of disease, most of them (41.8%) had monthly incomes between 100000-200000 tomans and 83.7% of them had received training about TB. In general, results indicated promotion of model construct, knowledge and self care behaviors in the test group after intervention, based on paired sample t-test significancy (P
    Keywords: Health Belief Model, smear, positive pulmonary TB, self care behaviors, Sistan region
  • Zohre Sadat Hashemi, Mahin Badakhsh, Hossein Shahdadi, Maryam Heydari, Nayere Sadat Hashemi Page 85
    Introduction
    Labor pain is a health and therapeutic problem in the world that causes increase of cesarean section rate. Recently, non pharmacological methods such as massage were used for labor pain treatment. The aim of this study was examination the effect of massage on intensity and duration of labor pain in primigravida women.
    Materials and Methods
    This randomized controlled study was conducted on 2007. Sixty primigravida women expected to have a normal childbirth at Amiralmoemenin hospital in Zabol were randomly assigned to either the massage (n=30) or the control (n=30) group. The Visual analogue scale (VAS) was used as a measure of labor pain. The intensity and duration of pain also length of labor's first stage between two groups was compared in the active phase (5 cm) and transitional phase (8-10 cm). Data were analyzed using SPSS13software.
    Results
    This study showed that manual massage decreased intensity and duration of labor pain in both stages of active phase. (1.963 Vs 2.718, p=0.0001 and 2.311 Vs 3.720, p=0.000), significantly.
    Conclusion
    Findings suggest that massage is a cost-effective method that can decrease labor pain.
    Keywords: Massage, Labor pain, Intensity, Duration
  • Mohammad Sarani, Fatemeh Rakhshani, Iraj Zareban, Mahnaz Shahraki Pour, Seyed Mehdi Tabatabae, Batul Keikhaei Page 95
    Introduction
    Tuberculosis has been declared as a global emergency by World Health Organization. Unfortunately, average incidence rate of Tuberculosis in Sistan and Balouchestan province, approximately, is 11 times greater than global rate. The aim of this study was to survey the usefulness of Health Belief model required for a positive behavioral change in tuberculosis control in Sistan area in 2009.
    Methods
    This quasi-experimental study is as before and after, and carried out on 110 adolescent patients with tuberculosis that were chosen from a Tuberculosis Center. Sampling method was non-probability. Data were collected through a standardized questionnaire which was designed based on Health Belief Model and included some additional information such as demographic variables. At first, with a descriptive study of individual perceptions, behaviors and indicators of TB were investigated, then, confirmation of scientific validity and reliability were used. The questionnaires were evaluated in terms of validity and then used. Participants’ educational needs were provided base on Health Belief Model in primary assessment, curriculums developed based on initial assessment and training was available through face-to-face, workshops, using Medias such as educational films and pamphlets. To determine the effect of educational intervention, post test was done after two months. Data were analyzed with appropriate statistical tests and SPSS software.
    Results
    Results of this study showed that prior to intervention, no significant difference (p>0.05) were found between average scores in case group in terms of acknowledge level, perceived susceptibility, perceived severity, perceived benefits, perceived barriers, self-efficacy and behaviors. Also, after intervention, the average score for all mentioned variables has significantly increased in control group except for perceived barriers (p<0.05).Results showed that, the percentage of described behavioral changes was %8/8 that is the correlation between the constructs of health belief model and behavior of TB patients.
    Conclusion
    Health education based on Health Belief Model in control of tuberculosis, can lead to improvement of knowledge and positive behavior in people. So that the greatest effects were pertain to perceived susceptibility and severity.
    Keywords: Tuberculosis, prevention, sistan, health education, health belief model
  • Majid Dost Mohamadi, Shahrzad Nasisri Semnani, Reza Shapouri, Hamed Alizadeh, Peyman Abdolahzade Page 105
    Introduction
    Staphylococcus aureus and Salmonella typhimurium are an important cause of community and hospital acquired. infections caused by methicillin resistant S. aureus are mainly nosocomial and are increasing in all around the world. Many attempts have been made by the researchers to find new compounds as an appropriate substitute for these antibiotics. The aim of this study is evaluation and comparison of antibacterial activity of Malva neglecta extracts and nanosilver particles against resistant Staphylococus aureus and Salmonella typhimurium.
    Method
    In this study aquatic and ethanolic extracts of Malva neglecta leaves prepared, and MIC and MBC of extracts and nanosilver particles for Staphylococus aureus and Salmonella typhimurium calculated with broth macrodilution and agar well diffusion methods. In animal model study, 5×105 CFU/ml of eacth bacteia was inoculated intraperitoneally and after 24 h, 0.5 cc (as MBC concentration of each extracts and nanosilver particles) of each Malva neglecta extracts and nanosilver particles inoculate i.p to female BALB/c mice. Then, the count of baceria in spleen were determined on Muller-Hinton agar after 7 days as the standard protocol.
    Results
    Results indicated that MIC and MBC of Malva neglecta aquatic extract for Staphylococus aureus were 3.2 and 6.5 mg/ml and for ethanolic extract were 6.5 and 13 mg/ml and for nanosilver particles were 6.2 and 12.5 ppm, respectively and MIC and MBC of Malva neglecta aquatic and ethanolic extracts for Salmonella typhimurium were equal to 52.2 and 104.5 mg/ml and for nanosilver particles were 12.5 and 25 ppm, respectively. The in vivo average grown Staphylococus aureus 24 hours after of culture of spleen supernatant for aquatic and ethanolic extracts were 3×103 CFU/ml and 2×104 CFU/ml and for nanosilver particles were 300CFU/ml, respectively in comparison with control group (3×107 CFU/ml). Also this in vivo results for Salmonella typhimurium were 6×103 CFU/ml and 7×104 CFU/ml for aquatic and ethanolic extracts for nanosilver particles were 500 CFU/ml, respectively in comparison with control group (4×108 CFU/ml). Conclotion: Overally in vitro and animal model the results indicated that aquatic extract of Malva neglecta and nanosilver particles were shown the most effective antimicrobial activity on Staphylococus aureus and Salmonella typhimurim in comparison with ethanolic extract and they can be useful in production of new drugs.
    Keywords: Staphylococus aureus, Salmonella typhimurium, BALB, c Mice, Silver nanoparticle, Malva neglecta Extracts