فهرست مطالب

نشریه مطالعات ادبیات تطبیقی
پیاپی 18 (تابستان 1390)

  • تاریخ انتشار: 1390/05/12
  • تعداد عناوین: 8
|
  • زهرا اباذری، الهه خسروی رشخوار صفحات 11-32
    این مقاله به تحلیل محتوای کتاب های داستانی کودکان می پردازد و میزان پرداختن این کتاب ها را به مشکلات روانشناختی کودکان مورد بررسی قرار می دهد؛ مشکلاتی همچون پرخاشگری، کمی اعتماد به نفس، ترس و اندوه. این مقاله همچنین ضمن مقایسه این مبحث در کتاب های ایرانی و اروپایی به تعریف ادبیات کودکان اشاره می کند و اهداف و انواع آن ها را مورد تحلیل قرار می دهد. محیط مورد پژوهش در این مقاله، 51 کتاب داستانی منتشرشده بین سال های 75-85 است که کانون پرورش فکری کودکان و نوجوانان آن ها را منتشر کرده است. نتایج کلی مقایسه کتاب های مورد بررسی نشان می دهد که مشکل روانشناختی کمی اعتماد به نفس، بیشتر از سایر مشکلات روانشناختی مورد توجه نویسندگان اروپایی است و نویسندگان ایرانی، بیشتر از همه موضوعات به اندوه کودکان توجه دارند.
    کلیدواژگان: کتاب های داستانی، مشکلات روانشناختی، ادبیات کودک، مطالعه تطبیقی
  • بهروز اتونی صفحات 33-51
    سنجیده و بونده تر (= کاملتر) آن می نماید که ما در بحث های اسطوره شناختی سنجشی (= تطبیقی) به پهنه بونده تر آن، یعنی نقد اسطوره شناختی سنجشی بپردازیم و تنها در نمایاندن همانندی ها و همسانی های دو یا چند اسطوره باز نماییم؛ که به نقد و گزارش آن ها بپردازیم. این جستار، دو قهرمان اسطوره های ایرانی و یونانی، «فریدون و تزه» را به دبستان نقد اسطوره شناختی ژرفا برده، و پس از سنجشی در میانه این دو قهرمان و رسیدن به پنج زینه (= مرحله) رشد همسان در آن ها، هر کدام از این زینه های پنجگانه رشد را به ژرفی و گستردگی می گزارد و در فرجام، این پنج زینه را چونان کهن نمونه ای، نیز چونان ریختاری (= فرمولی) قهرمان ساز می نماید.
    کلیدواژگان: دبستان نقد اسطوره شناختی ژرفا، نقد اسطوره شناختی سنجشی، کهن نمونه مادر، ناخودآگاهی، خودآگاهی
  • حبیب جدید الاسلامی صفحات 51-67
    بی تردید جهان و آنچه در آن است برای وصول به کمال بنا شده است؛ بنابراین، بهره برداری از دنیا اگر در مسیر کمال باشد، مقدمه کمال نیز محسوب می شود. در نظرگاه حضرت علی، علیه السلام، دنیا، آن زمان مذموم است که به هوس های زودگذر آن دل بسته شود و متعلقات آن در راه رضای حق تعالی مورد استفاده قرار نگیرد.
    از نظر مولوی دنیا همچون زن جادوگری است که سحر و جادویش باعث فریب آدمیان می شود. زندان است و انسان ها زندانیان گرفتار در این زندان؛ صحرای خشک و لم یزرعی است و انسان ها همچون قوم بنی اسرائیل گرفتار در این صحرا. جوینده دنیا دچار شقاوت است و جوینده آخرت دارنده سعادت.
    کلیدواژگان: حضرت علی(ع)، نهج البلاغه، مولوی، مثنوی، دنیا
  • سید حسین سیدی، آمنه باطانی * صفحات 69-90

    ابن فارض از بزرگ ترین سرایندگان شعر صوفیانه در ادبیات عرب است؛ از طرفی حافظ، خداوندگار غزل های عاشقانه - عارفانه است. موضوع عرفان از لطیف ترین و بااهمیت ترین موضوعات بشری است و آن، دستیابی به کنه حقیقت و فناشدن در ذات حضرت معشوق است. هدف عرفان و عارف رسیدن به صفای باطن، فانی شدن از صفات رذیله و غرق شدن در دریای حضرت حق از طریق کشف و شهود، و نایل شدن به معرفت حقیقی و اتحاد با حضرت حق است که اهمیت این موضوع و شباهت هایی که میان اندیشه های خواجه شیراز و ابن فارض وجود دارد، باعث شد تا نگارنده به بررسی تطبیقی مفهوم عرفانی «فنا» در «دیوان» حافظ و «تائیه» کبری ابن فارض حموی بپردازد.

    کلیدواژگان: ابن فارض، حافظ، فنا، وحدت، توحید، تزکیه، کشف و شهود
  • کتایون فرشید، مسعود سپهوندی، فرانک فرشید صفحات 91-109
    تشکیل جامعه آرمانی از دغدغه های فکری بشر است که از دیرباز اندیشه او را به خود مشغول کرده است. کتاب «زرین کوچک» تامس مور را می توان به عنوان شاهد مثالی بر این ادعا ذکر کرد. در این کتاب، که از مشهورترین نمونه های آرمان شهر غربی به شمار می رود، نویسنده کوشیده است تا با توصیف جزئیات به خلق جهان مطلوب خود بپردازد. از سوی دیگر نیز یکی از آرمان شهرهای شرقی (ایران) شهر «نیکان» است که نظامی در آن به توصیف جامعه آرمانی خود پرداخته است. راقم این سطور سعی کرده است تا با بررسی این دو جامعه آرمانی تفاوت نگرش اندیشه های شرق و غرب و همچنین وجوه شباهت و افتراق این دو مدینه را بیان کند.
    کلیدواژگان: نظامی، تامس مور، افکار غربی و شرقی، جهان مطلوب، آرمان شهر، شهر نیکان
  • حمیدرضا فرضی، الهام علیپوران لشکرشکن صفحات 111-133
    حبسیات، اشعاری هستند که تاثرات و آلام درونی شاعر را در محیط زندان بازگو می کنند و پرده از چهره حاکمان استبداد برمی دارند. ملک الشعرای بهار و ناظم حکمت از شاعران معاصر ایران و ترکیه، در راه مبارزه خود با استبداد، سال های سال زندان و تبعید را تجربه کرده اند و هر کدام به نحوی تاثرات درونی خود را در شعر خویش متبلور ساخته اند. مقاله حاضر با نگاهی اجمالی به نقاط مشترک و مورد اختلاف این شاعران، به مقایسه تعدادی از حبس سروده های آنان پرداخته است.
    کلیدواژگان: ملک الشعرای بهار، ناظم حکمت، حبسیه، زندان، ایران، ترکیه
  • سید احمد حسینی کازرونی صفحات 135-152
    ادبیات متعهد از قرن هجدهم میلادی در اروپا آغاز شد و علیه حکومت های جابرانه جنبش هایی را به وجود آورد. این نوع جنبش های مردمی که بعدها سراسر جهان را فرا گرفت، در نخستین سال های سده بیستم منجر به قیام مشروطه در ایران شد.
    این نوع ادبیات، که در شعر پیشین ایران بی سابقه بود، در گیرودار مشروطه به طرزی شگرف، جامعه ایران را به جنبش درآورد و شعر و ادب فارسی را از رکود هزار ساله رهایی داد. این مقاله نگاهی دارد به ظهور چنین ادبیاتی در غرب و تاثیر آن بر ادبیات معاصر ایران.
    کلیدواژگان: ادبیات متعهد، مردم گرایی، استبدادستیزی، مشروطه طلبی
  • مهدی ممتحن، ناصر ملکی، مریم نویدی صفحات 153-169
    خلق مضامین جدید و غریب از ویژگی های شاعران عصر مدرن و پسامدرن است. آن ها سعی دارند تا غبار عادات را از رخ مضامین و مفاهیم کهنه بزدایند و با دیدگاهی نو به آن مضامین و مفاهیم بنگرند؛ همچنین خوانندگان را به این مسیر بکشانند و با این دیدگاه به درک مضمون ها و مفهوم های پیچیده نایل آیند. چنین فنی، آشنایی زدایی نامیده می شود. آشنایی زدایی نخستین بار با عنوان «هنر به عنوان ابزار» به وسیله ی شکلوفسکی مطرح شد. او معتقد بود که اگر شیوه ی نگرش ما به آثار هنری توام با نوعی عادت باشد، دیگر نمی توانیم نگرشی نو نسبت به آن آثار داشته باشیم؛ در نتیجه تاثیر آن در زندگی ما عادی خواهد شد. از آنجا که تا به حال کمتر تحقیقی درباره ی فن آشنایی زدایی در آثار شاعران صورت گرفته، این مقاله بر آن است تا به تحلیل و بررسی رد پای این فن در برخی اشعار توماس استون الیوت و سهراب سپهری بپردازد.
    کلیدواژگان: شکلوفسکی، توماس استون الیوت، سهراب سپهری، برجسته سازی، آشنایی زدایی
|
  • Zahra Abazi, Elahe Khosravi Pages 11-32
    The present article is a content analysis of the children’s story books and studies the extent to which these books consider the psychological problems of the children. Problems such as aggressive behavior، lack of self-confidence، fear and distress. The article also compares these problems as reflected in Iranian and European books while giving a definition of the children’s literature and its aims and objectives. The sample studied includes fifty one books published between the years 1375 to 1385 by Institute for the Intellectual Development of Children and Young Adults. The conclusive results show that the problem of lacking self-confidence has been pointed out more than other mentioned problems.
    Keywords: Story Books, children, Psychological Problems, Literature, Comparison
  • Behruz Atooni Pages 33-51
    It is more logical and mature to pay attention to the more important aspect of mythological comparisons which is comparative mythological criticism so that we will focus not only on the similarities of two or more mythological characters but also criticize and report on them. The present article brings two mythological Iranian and Greek heroes “Freydun” and “Theseus” to the school of depth mythological criticism and studies their similarities to five levels and then reviews each of these five levels in depth and finally discusses these levels as archetypes and formula for making heroes.
    Keywords: Comparison, Heroes, Depth Mythological Criticism, Freydun, Theseus
  • Habib Jadidol Eslami Pages 51-67
    There is no doubt that the whole world and whatever in it is created to the direction of perfection; thus if enjoying the world is to the direction of perfection it is in fact the introduction to the perfection. In Imam Ali’s point of view the materialistic world is indecent if one pays attention to its impermanent longings and its material is not used to the direction of the satisfaction of the blessed divine. From Mevlana’s point of view the world is like a witch whose enchanting misleads you. It is like a prison in which one is captured. They believe the seeker of the eternity is the happy one and the seeker of impermanence is the one caught in adversity.
    Keywords: Imam Ali, Mevlana, World, Mathnavi, Nahj, ol, Balaghe
  • Seyyed Hussain Seyyedi, Ameneh Batani Pages 69-90

    Ibn Farez is one of the greatest composers of mystic poetry in Arabic literature. Hafiz is also the master of mystic love poetry. Mysticism is one the most favored and most important human issues and that’s finding the real truth and being perished in the nature of the divine love. The aim of mysticism and a mystic one is finding serenity within and leaving the mean qualities and being drowned into the ocean of truth. The importance of this issue and the similarities which exist between Hafiz and Ibn Farez in this regard is the subject of this comparative study.

    Keywords: Ibn farez, Hafiz, Comparison, Mysticism, perdition, poetry
  • Katayun Farshidi, Masud Sepahvandi, Faranak Farshid Pages 91-109
    Forming an idealistic society has been a concern for humanity since ancient times. “A Truly Golden Little Book” by Thomas Moore could be pointed out as an example for this claim. This book which is one of the most famous western examples for a dream city the writer tries to create and depict the details of his favorite world. On the other hand one of the eastern dream cities is the “city of the excellent ones” described by Nizami to depict his dream city. The writer of the present article tries to compare these two dream cities to shoe the differences between eastern and western dream cities as well as their similarities.
    Keywords: Nizami, Thomas Moore, Utopia, Dream City, Western, Eastern, Ideal World
  • Hamid Reza Farzi, Elham Alipuran Lashgar Shekan Pages 111-133
    Prison poetry is the poetry which expresses the concerns and feelings the poet has had in the prison. These poems usually try to reveal the true face of the tyrant rulers of the time. Malek-ol-Shoara Bahar and Nazem Hikmat are contemporary Iranian and Turkish poets who have passed many years of their lives in prison due to their fight against tyranny and oppression. Each of them has in a way crystalized his inner feelings and concerns in his poetry. The present article studies their points of similarity and difference through comparing instances of their prison poetry.
    Keywords: Malek, ol, Shoara Bahar, Nazem Hikmat, Prison, poetry, Tyranny
  • Seyyed Ahmad Hosseyni Kazerooni Pages 135-152
    Committed literature emerged since the eighteenth century in Europe and resulted in movements against the tyrannical governments. These types of movements were later expanded all over the world and in Iran it resulted in the movement of constitutionalism in the early years of the twentieth century. This type of literature which had no records in the history of Iranian poetry had a very exciting impact on the movement of Iranian people during the constitutionalism era and saved the Persian literature and poetry from a millennium of stagnation. The present article looks through to the emergence of such a phenomenon in west and its impact on the contemporary literature of Iran.
    Keywords: Committed Literature, Iran, Persian, poetry, West, Constitutionalism
  • Mehdi Momtahen, Naser Maleki, Maryam Novidi Pages 153-169
    Creating new and strange themes is a characteristic of the modern and postmodern era poets. They try to dust the habits from the old themes and concepts and take a new look at them. They also try to direct the readers to the same path and thus، letting them understand the complex themes and concepts. This technique is called defamiliarization. Defamiliarization was first introduced by Shklovsky’s art as device theory. He believed that if the way we look at artistic works is based on our habits، we cannot have a new understanding of it and as a result its impact on our life will be habitual. The present article tries to study this technique in the poetry of Sohrab Sepehry and Thomas Stearns Eliot.
    Keywords: Sohrab Sepehry, Thomas Stearns Eliot, Defamiliarization, Shklovsky, poetry