فهرست مطالب

پژوهش های مدیریت منابع انسانی - سال چهارم شماره 2 (پیاپی 12، پاییز و زمستان 1391)

نشریه پژوهش های مدیریت منابع انسانی
سال چهارم شماره 2 (پیاپی 12، پاییز و زمستان 1391)

  • تاریخ انتشار: 1392/03/18
  • تعداد عناوین: 8
|
  • مصطفی جعفری، پیمان اخوان، رضا حسنوی، علی اباصلتیان صفحه 1
    این پژوهش با هدف بررسی ارتباط بین ویژگی های روان شناختی با مدیریت دانش شخصی انجام شده و از همین رو با رویکرد توصیفی و از نوع پیمایشی است. ابزار گردآوری داده ها پرسش نامه ای شامل 72 سوال بوده و حجم نمونه ی آماری 268 نفر از دانشجویان، کارشناسان و مدیران فعال در زمینه ی مدیریت دانش است. داده های پژوهش با استفاده از روش های آماری و ضریب همبستگی پیرسون تحلیل شد. تحلیل داده ها این نتیجه را در برداشت که بین تحصیلات و توانمندی افراد در مدیریت دانش شخصی رابطه ی همبستگی مثبت و معناداری وجود دارد. همه ی ویژگی های شخصیتی به جز عصبیت با مدیریت دانش شخصی رابطه ی مثبت و معنا داری دارد و تاثیر منفی و معنادار ویژگی عصبیت نیز با مدیریت دانش شخصی اثبات شد. هم چنین یافته های پژوهش ارتباط معنادار پنج بعد شخصیتی را با ابعاد چهارگانه مدیریت دانش شخصی ثابت کرد.
    کلیدواژگان: مدیریت دانش شخصی، حل مساله، ویژگی های روان شناختی، آزمون نئو
  • غلامرضا معمارزاده طهران، امیر اشکان نصیری پور، زهره آقابابایی دهاقانی صفحه 23
    هدف اصلی این پژوهش طراحی الگویی برای جبران خدمات پزشکان متخصص در بیمارستان های دولتی شهر تهران است. جبران خدمات پزشکان، براساس تئوری های انگیزشی و نظریه ی هزینه ی زندگی و سایر ادبیات مربوط از چهار بعد «سازمانی»، «اجتماعی»، «مدیریتی» و «روان شناختی» مولفه های اصلی جبران خدمات را مورد سنجش قرار می دهد.
    روش اجرای این پژوهش، توصیفی پیمایشی است و جامعه ی آماری آن بیمارستان های دولتی شهر تهران می باشد. برای گردآوری داده ها و سنجش مولفه های جبران خدمات، پرسش نامه ای با قابلیت اعتماد 4/91 درصد ساخته شد. به منظور اندازه گیری روایی آن از معادلات ساختاری استفاده شده است شاخص تناسب مدل حکایت از مناسب بودن مدل اندازه گیری مولفه های جبران خدمات دارد و چارچوب کلی سنجش آن معنادار و قابل پذیرش است. نتایج پژوهش نشان می دهد که هر چهار بعد شناسایی شده با جبران خدمات پزشکان رابطه ای مستقیم و معنادار دارد.
    کلیدواژگان: جبران خدمات، پزشکان متخصص، بیمارستان های دولتی
  • غلامرضا طبرسا، امیرهوشنگ نظرپوری صفحه 51
    سازمان های امروزی به منظور بهره گیری از مزیت رقابتی و تصمیم گیری موثر، باید از هوشمندی سازمانی برخوردار باشند. بدین منظور مدیران سازمان ها بایستی به شناسایی الزامات و زیرساخت های عمده ی موثر بر هوشمندی سازمانی بپردازند. این پژوهش به بررسی تاثیر سرمایه های فکری روی هوشمندی سازمانی پرداخته است. در این تحقیق سرمایه های فکری سازمان، شامل: سرمایه های ساختاری، انسانی و رابطه ای در نظر گرفته شده و هوشمندی سازمانی براساس ابعاد ساختاری و انسانی مورد بحث قرار گرفته است. نتایج تحلیل عاملی نشان می دهد که استفاده از سیستم های همکاری از راه دور مانند ویدئو کنفرانس و هم چنین بهبود مهارت های ارتباطی جهت تعامل با نقطه نظرات و دیدگاه های متنوع به ترتیب مهم ترین شاخص های اثرگذار بر هوشمندی ساختاری و هوشمندی انسانی به شمار می روند. هم چنین نتایج به دست آمده از تحلیل روابط ساختاری نشان می دهد که سرمایه های ساختاری با ضریب اثر 46/. بیش ترین تاثیر را روی هوشمندی ساختاری دارند. درنهایت، نتایج نشان می دهد که سرمایه ی انسانی با ضریب تشخیص 51/. مهم ترین شاخص آشکار موثر بر هوشمندی انسانی به شمار می رود.
    کلیدواژگان: سرمایه های فکری، هوشمندی سازمانی، هوشمندی انسانی، هوشمندی ساختاری
  • صفر فضلی، آیدن علیشاهی صفحه 73
    چگونگی تاثیر عوامل سازمانی در شکل گیری نوع مدیریت دانش و تاثیر این فضای مبتنی بر سرمایه های حاصل از دانش بر عملکرد سازمان، کانون توجه بسیاری از پژوهشگران است. در این پژوهش به بررسی تاثیر عوامل سازمانی متشکل از فرهنگ سازمانی، ساختار و راهبرد سازمانی بر عملکرد سازمان با در نظر گرفتن نقش مدیریت دانش پرداخته می شود. جامعه آماری این تحقیق، بخشی از جامعه ی بانکی انتخاب گردید. تعداد 210 عدد پرسش نامه مشتمل بر سوالات چند گزینه ای طیف لیکرت تدوین گردید و پس از آزمون روایی و اعتبار، بین افراد نمونه به صورت الکترونیک و حضوری توزیع شد. داده ها با استفاده از نرم افزارهای SPSS و LISREL تحلیل شدند. نتایج حاکی از تاثیر مثبت فرهنگ سازمانی (59/2=t، 26/0= β)، راهبرد سازمانی (32/3=t، 30/0=β) و مدیریت دانش (42/5=t، 57/0= β) بر عملکرد سازمانی بود در حالی که تاثیر ساختار سازمانی بر عملکرد قابل توجه نبود. (11/1=t، 06/0= β) از طرفی نقش مدیریت دانش به عنوان میانجی برای متغیرهای فرهنگ سازمانی و راهبرد سازمانی نیز مورد تایید قرار گرفت. در نتیجه می توان گفت بهبود مدیریت فرایندهای مربوط به دانش سازمانی که متاثر از عواملی چون فرهنگ و راهبرد سازمانی است، منجر به افزایش عملکرد سازمانی می شود. با توجه به عوامل موثر در پردازش دانش و زیرساخت های آن، پیشنهادهایی ارایه شده است
    کلیدواژگان: فرهنگ سازمانی، ساختار سازمانی، راهبرد سازمانی، مدیریت دانش، عملکرد سازمان
  • بروز فرهی بوزنجانی، محمدرضا سلطانی، محمدهادی سمواتی صفحه 100
    پژوهش حاضر با هدف آسیب شناسی نظام گزینش کشور با رویکرد سیستمی انجام پذیرفته است. الگوی مفهومی به کار گرفته شده دارای 21 مولفه شامل ورودی، فرایند، خروجی و بازخوردهای نظام گزینش بوده است. تحقیق مورد بحث، به لحاظ هدف، کاربردی و با توجه به روش گرد آوری داده ها توصیفی از نوع پیمایشی است. جامعه ی آماری پژوهش شامل 300 نفر از مدیران هسته های گزینش کل کشور بوده که به صورت تمام شماری، انجام شده است.
    نتایج یافته های تحقیق گویای آن است که 7 مولفه: درخواست نامه ی شغلی، آزمون های استخدامی، آزمایش های پزشکی، آزمون باورهای دینی، آزمون سنجش امانت داری، آزمون شخصیت و آزمون صداقت، دارای بیش ترین نقص و در ناحیه ی غیرقابل قبول و 14 مولفه ی دیگر از جمله: فرهنگ سازمانی، فن آوری، مهارت و توانایی نیروی انسانی، ساختار، قوانین و مقررات، خط مشی و... دارای آسیب کم تر و در ناحیه ی نسبتا قابل قبول قرار دارند.
    کلیدواژگان: آسیب شناسی، نظام گزینش، دستگاه های دولتی، هسته ی گزینش
  • وحید سلطانزاده، حسن قلاوندی، مسلم فتاحی صفحه 125
    پژوهش حاضر با هدف بررسی رابطه ی بین کیفیت زندگی کاری و رضایت شغلی در میان اعضای هیات علمی دانشگاه شیراز و با روش توصیفی همبستگی اجرا شد. ابزار گردآوری داده ها عبارت بودند از: پرسش نامه ی کیفیت زندگی کاری براساس مدل والتون و پرسش نامه ی محقق ساخته ی رضایت شغلی، نتایج به دست آمده از تحلیل داده ها نشان داد که بین کیفیت زندگی کاری و رضایت شغلی رابطه ی مثبت و معناداری وجود دارد. از میان مولفه های کیفیت زندگی کاری، مولفه های قانون گرایی در سازمان، یک پارچگی و انسجام اجتماعی و وابستگی زندگی اجتماعی و کاری بهترین پیش بینی کننده های میزان رضایت شغلی اعضای هیات علمی بودند. بنابراین، نتایج تحقیق، حاکی از آن است که اعضای هیات علمی از کیفیت زندگی کاری راضی هستند و در نتیجه از میزان رضایت شغلی بالایی برخوردارند
    کلیدواژگان: کیفیت زندگی کاری، رضایت شغلی، اعضای هیات علمی، دانشگاه شیراز
  • محمد ازگلی صفحه 151
    تعالی چیست؟ موضوع این مقاله، تییین این پرسش و تلاش برای کشف پاسخی از این میان است. بر این مبنا ابتدا واژه شناسی لغوی و سپس مفهوم شناسی اصطلاحی تعالی، دنبال می شود. فرایند و روش این مطالعه ی مفهومی، شامل: تعمق در موضوع تعالی، منبع تعالی، ضرورت تعالی، ابعاد تعالی و روش های توسعه ی تعالی است تا سرانجام به تعریف مستفاد تعالی دست یابد. تعالی، موقعیتی است پویا که عوامل موجود در آن به شکل خوب، استثنایی و مطلق وجود دارد و در یک انسان تعالی طلب که خود را در فرایند رشد و تعالی قرار داده است، به تدریج شکل می گیرد، نهادینه می شود و ظهور می کند. در این صورت، آن انسان، به عنوان اسوه و الگوی تعالی انسان های دیگر تجلی پیدا می کند. چنین انسان هایی در جامعه، به عنوان رهبران متعالی، در سازمان های عمومی به عنوان مدیران متعالی و در سازمان های نظامی به عنوان «فرماندهان متعالی» ظاهر می شوند و پرچم تحول دیگر انسان ها را به سوی آن موقعیت استثنایی و مطلق که «تعالی» نام دارد به پیش می رانند و افراد و پیروان را برای تعالی فرا می خوانند. در ادامه مقاله ابعاد تعالی تحلیل و تبیین شده است.
    کلیدواژگان: تعالی، مفهوم شناسی تعالی، گونه شناسی تعالی، ادبیات تعالی، یونان باستان
  • مهدی کشاورز حقیقی صفحه 183
    کارکنان، مزیت رقابتی واقعی به شمار می روند. از مهم ترین مسایل منابع انسانی در عصر حاضر، بی تفاوتی سازمانی کارکنان است. حالتی که تحقق یا عدم تحقق اهداف سازمانی برای یک عضو یا گروهی از اعضا تفاوت نکند، «بی تفاوتی سازمانی» نامیده اند. هدف این مطالعه، دست یابی به نظریه ی مدیریت بی تفاوتی سازمانی در یک بانک خصوصی است و محقق از روش نظریه ی داده بنیاد مبنایی بهره جسته است. براساس این روش، مصاحبه ها انجام شد و کدگذاری باز با توجه به علل بی تفاوتی سازمانی صورت گرفت. راه های مدیریت بی تفاوتی سازمانی نیز با نمونه گیری گزینشی با توجه به علل یافت شده کدگذاری انتخابی تعیین شدند. بهبود سیستم های ارزیابی عملکرد، حقوق و وپاداش؛ ارتقا؛ انتصاب های شفاف و عادلانه، توجه بیش تر به مسایل و رفاه شخصی و خانوادگی کارکنان، استفاده از بسته های منعطف کاری و توجه به رفتار شهروندی سازمانی- همگی- از مواردی هستند که ضمن اثرپذیری از مهارت مدیران با بهبود سیستم انگیزش، موجب خلاقانه تر شدن سازمان و بهتر شدن ادراک عدالت سازمانی کارکنان می گردد که در نهایت به مدیریت بی تفاوتی سازمانی کارکنان منجر می شود.
    کلیدواژگان: مدیریت بیتفاوتی سازمانی، سرمایه های انسانی، نظریه ی داده بنیاد مبنایی
|
  • Page 1
    This research is intended to review the relationship between psychological traits and personal knowledge management. A questionnaire containing 72 questions was used to collect data from a research sample of 268 subjects. In addition to developing the concept of personal knowledge management with regard to psychological traits, this research has concluded that there is a significant and positive relationship between education level and the capability of personal knowledge management. It has also indicated that there is an effective relationship between psychological traits and personal knowledge management. Hence, the more the people are bias, the less they are capable in personal knowledge management. On the other hand, the stronger the other traits (extraversion, flexibility, agreeability, and responsiveness) are, the higher the capability in personal knowledge management will be.
  • Page 23
    Compensation is one of the most effective strategic tools of human reseource management. This research is intended to design a compensation model for medical specialists in Tehran. Compensation of the medical services of the specialists, according to motivation theory and cost of living and the related literature, four aspects, including 'organizational, social, managerial, and psychological, are considered. The research follows a descriptive - survey method. Public hospitals of Tehran make up the research community. A questionnaire with a reliability of 91.4% was made to collect data. Its validity was tested by structural equations. Indicators of the appropriateness of the model revealed that it is proper for assessing the components of compensation. The general framework of its measurement was significant and acceptable. The results indicated that all four identified aspects have a direct and significant relationship with the compensation of physicians. positively relevant of compensation. The role of organizational aspects turned out.
    Keywords: Compensation, Compensation for senior Physicians, Governmental Hospitats
  • Page 51
    These days, organizations need to apply organizational intelligence for effective competition and decision making. Therefore, the managers need to identify the necessities and infrastructures affecting organizational intelligence. This research is intended to find out the effects of intellectual capital on organizational intelligence. The intellectual capitals considered in this research include: structural capital, human capital and relationship capital. Organizational intelligence, on the other hand, is discussed on human and structural aspects. The results of factor analysis indicated that applying distant co-working systems, such as video conference, as well as communication skills for interaction with the ideas, are the most effective factors inflyencing structural and human intelligence. Furthermore, the results acquire from the analysis of structural relationship revealed that structural capital, having a coefficient of impact factor of 0.46, imposed the most effective impacts on structural intelligence. Finally, the results indicated that human capital, having a coefficient of determination of 0.51, is the most important evident effective factor on human intelligence.
    Keywords: Intellectual Capitals, Organizational Intelligence, Human Intelligence, Structural Intelligence
  • Page 73
    Many of the researchers have considered the issue of how organizational factors affect formation of the type of knowledge management, and the impact of the atmosphere of knowledge-based capital on organizational performance. This research is intended to investigate the impact of organizational factors, including organization culture, the structure and the strategy of the organization, on the organization performance with regard to the role of knowledge management. Parts of bank community (from banks in Tehran) comprise the research community of this research. Having affirmed the validity and reliability of a questionnaire, 210 copies of it, containing multiple choice questions of Likert Scale, were handed out among the subjects. The data was analyzed by SPSS and LISREL. The results indicated that the impact of organizational culture (β= 0.26, t= 2.59), organizational strategy (β= 0.30, t= 3.32), and knowledge management (β= 0.57, t= 5.42) had a positively significant effect on organizational performance. The impact of organizational structure of organizational performance, however, was not significant (β= 0.06, t= 1.11). On the other hand, the role of knowledge management as a mediator between organizational culture variables and organizational strategy was affirmed. It can be concluded that the improvement of processes relating to organizational knowledge being affects by organizational culture and strategy, increases organizational performance. Finally, regarding the factors affecting knowledge processing and its infrastructure, some suggestions are presented.
    Keywords: Organizational Culture, Organizational Structure, Organizational Strategy, Knowledge Management, Organizational Performance
  • Page 100
    This is a research paper drawn from a research on the pathology of selection system in the public organizations of Iran. The conceptual model applied to this research contains 21 components, inputs, processes, outputs and feedbacks of the selection system. The research follows an applied objective with descriptive survey data collection method. Research community included 300 managers of the selection centers from the whole country all of whom were included in the study. The research results indicated that seven components, including application forms, recruitment tests, medical tests, tests of religious beliefs, test of trust, personality test, and test of truthfulness came out to be the most defective ones, at an unacceptable level. 14 other components including organizational culture, technology, human resource skill and ability, structure, regulations, diplomacy and others, were less defective, at an acceptable level.
    Keywords: Pathology, Selection System, Public Organizations, Selection Center
  • Page 125
    This research is intended to review the relationship between quality of work life and job satisfaction among the faculty members of Shiraz University. The researchers followed a descriptive correlative method. The following instruments were used in the research: quality of work life questionnaire based on Walton's method, and researcher made questionnaire for testing job satisfaction. The results for the quality of work life questionnaire was 0.92 (a=0.92), and for job satisfaction was 0.88 (a=0.88). The acquired data was analyzed through Pierson Correlation Method, independent t-test, and stepwise regression. The results indicated that there is a significant and positive relationship between quality of work life and job satisfaction. Organizational legalism and social integrity are the most predictive factors of job satisfaction. Hence, the findings indicated that the faculty members who are more satisfied with the quality of work life, have more job satisfaction.
    Keywords: Quality of Work Life, Job Satisfaction, Faculty Member
  • Page 151
    What is excellence? This research is intended to explain and reach to an answer to this question. Firstly, the researcher will consider the word meaning of the term excellence, and then its conceptual meaning will be investigated. The process of this conceptual study includes issues such as: deep contemplation in excellence, as well as its sources, its necessity, its aspects, and the ways to develop it. This will lead to a comprehensive definition for excellence. The definition is this: "excellence is a dynamic situation the elements of which are exceptional, well developed, and absolute. It gradually takes shape, emerges and institutionalizes, in a developmental process, in individuals who seek excellence. In this way, that individual becomes a model of excellence for other people. They may become excellent leaders of general organizations of societies, and excellent commanders of military organizations. Afterwards, they can lead other people to the exceptional situation of excellence. The definition will be finally analyzed and explained more.
    Keywords: Excellence, The Concept of Excellence, Typology of Excellence, the Literature of Excellence in Ancient Greece
  • Page 183
    The employees are the real competition advantage. Organizational indifference is now an important human resource challenge. Organizational indifference is referred to a situation where success or failure in achieving the organizational objectives becomes indifferent for the employees. This research is intended to assess indifference management theory in a private bank. The researcher has applied grounded theory data-based to conduct this research. First, the interviews were performed according to this theory, and then, open coding was applied according to the causes of indifference. Different ways of managing organizational indifference were coded according to the causes. While being affected by the managers skills, factors such as upgrading the improving performance evaluation system; salary and reward promotion and fair and clear appointment, paying more attention to the personal and family welfare of the employees, using flexible work packages, and regarding the citizenship-organizational behavior of the employees all make more organizational creation and lead to improvement in the perception of organizational justice by the employees. This, in turn, leads to managing the indifferences of the employees.
    Keywords: Organizational Indifference Management, Human Resource, Data, Based Grounded Theory, Theoretical Sampling, Coding