فهرست مطالب

پژوهش نامه ی علوی
سال دوم شماره 2 (پاییز و زمستان 1390)

  • تاریخ انتشار: 1390/11/15
  • تعداد عناوین: 6
|
  • سیاوش پورطهماسبی، آذر تاجور صفحات 1-23
    یکی از مباحث مهم امروز جهان حقوق شهروندی و تربیت شهروندی است. مباحث «شهروندی» به شکل امروزی سابقه تاریخی ندارد، ولی باید اعتراف کرد که طی قرن اخیر مطالب و مباحث آن رشد فزاینده ای داشته است. باید گفت که شاید طرح بحث شهروندی از دیدگاه نهج البلاغه و نظرهای حضرت علی (ع) بهترین شیوه در دست یابی به این حوزه است؛ زیرا نهج البلاغه درحکم برادر قرآن کریم و حضرت علی (ع) از آگاه ترین شخصیت ها به اسلام بعد از پیامبر است. ازطرف دیگر، وی برای مدتی زمام داری حکومت اسلامی را در دست داشته است و بیش از سایر دوره ها زمام داری آن حضرت با تنوع نژادها، زبان ها، رنگ ها، دین ها، و سرزمین ها روبه رو شده است و در این دوره گروه های سیاسی، عقیدتی، و کلامی نیز رشد کرده بودند.
    در این مقاله با ارائه تعریفی از شهروندی و وضعیت آن، و نیز نظر قرآن در این باره، حقوق شهروندی از دیدگاه نهج البلاغه و حضرت علی (ع) در سه حوزه شناختی، عاطفی، و رفتاری بررسی می شود و در آخر نشان داده می شود که شهروندی در جهان معاصر از معنای حقیقی خود دور شده است و مطابقت نظریات حضرت علی (ع) با قوانین روز جهانی این دورشدن شهروندی از معنای واقعی اش را بیش تر مشخص می سازد.
    کلیدواژگان: نهج البلاغه، مدیریت شهروندی، حقوق شهروندی، تربیت شهروندی
  • مهین حاجی زاده صفحات 25-41
    شعر و ادبیات هر قوم آیینه افکار، باورها، و گرایش های آن است. نماد تفکر، اعتقادات، و فرهنگ مکتبی شیعه نیز در آیینه ادبیات آیینی شاعران ولایی شیعی متجلی است. از آن جا که غدیر نماد تشیع است، چندان هم گزافه نیست اگر شعر غدیر را با شعر شیعی هم خانواده و هم سو به شمار آوریم. چرا که شعر شیعی نشئت گرفته از باورهای ناب معتقدان به ولایت علوی است و آب راهه زلال و پایان ناپذیر آن غدیر خم است. در میان وقایع اسلام، تنها واقعه غدیر است که از همان لحظات وقوع، قطعه شعری به مثابه سند دائمی ضمیمه آن است. شعر باوزن و قافیه آن مدرک ماندگاری در پرونده غدیر است که سینه به سینه حفظ شده و با توجه به اهمیت ادبی آن در کتاب ها ثبت شده است. ادبیات عرب نیز، که بعد از اسلام، راهی دراز پیموده و پانزده قرن فراز و نشیب ها را پشت سر گذاشته است، خطوط روشنی را در خلال مضامین شعری خود نشان می دهد. یکی از این خطوط روشن، توجه به واقعه غدیر است که در شعر اکثر شاعران عرب متجلی است. سید حمیری یکی از شعرای بزرگ اهل بیت است که درباره غدیر اشعار بسیاری دارد. وی با بهره گیری از ذوق و قریحه ناب خود، چکامه های زیبا و ماندگاری در توصیف مقام شامخ و فضایل اخلاقی امام علی (ع) و به وی‍ژه واقعه غدیر خم از خود به یادگار گذاشته است. این شاعر مشهور شیعی با بیت بیت اشعار خود، حقانیت علی و خاندانش را یادآوری کرده و منکران آفتاب آسمان ولایت را به زانو در آورده است. مقاله حاضر بر آن است تا این رویداد عظیم تاریخی (غدیر خم) را در خلال اشعار سید حمیری به تصویر کشد.
    کلیدواژگان: غدیر خم، علی (ع)، ادبیات عربی، شعر شیعی، سید حمیری
  • کامیار صداقت ثمرحسینی صفحات 43-59
    مقاله حاضر ابتدا با معرفی و تعریف «حدیث ثقلین» به اهمیت آن در اعتقادات شیعه و نیز در تقویت جریان تقریب میان مذاهب اسلامی می پردازد. حدیث ثقلین بیان گر اعتقاد شیعه به تحریف ناپذیری قرآن، عصمت ائمه (ع)، استمرار امامت، و زنده بودن امام زمان (عج) است. هم چنین این حدیث با خطابی جهان شمول جانشینان پیامبر اکرم (ص) و مرجعیت علمی اهل بیت رسول خدا (ص) را تبیین می کند. در این زمینه برخی مناقشات نیز مطرح است، ازقبیل انحصار وجوب تمسک به قرآن با استفاده از حدیث صحیح مسلم و یا ترجیح احادیثی که اصطلاح عترت و اهل بیت پیامبر در آن ها نیامده است، که بدان ها اشاره می شود.
    سپس با توجه به اهمیت علمی و تاریخی حدیث الثقلین اثر قوام الدین محمد وشنوی قمی، به بررسی شیوه خاص و آموزنده او در بررسی اسناد و طرق روایی حدیث ثقلین می پردازیم و بر جایگاه مهم این کتاب در مناسبات تاریخی تقریب میان مذاهب اسلامی تاکید می شود.
    کلیدواژگان: اهل بیت، تقریب مذاهب اسلامی، حدیث ثقلین، دارالتقریب قاهره، قوام الدین وشنوی قمی
  • صمد عبداللهی عابد صفحات 61-89
    علی (ع) آگاه ترین فرد به قرآن کریم و تفسیر و تبیین آن کتاب الهی بعد از رسول خدا (ص) بوده است. نقل های متنوعی از ایشان در ابواب گوناگون فقهی برجای مانده است که نشان دهنده دیدگاه های حضرت درمورد آیات فقهی است.
    براساس روایات، علی (ع) در موضوعات مختلف احکام توصیه ها و تبیین هایی داشته است که مراجعه به کتب تفسیری، مخصوصا تفاسیر روایی، صحت این ادعا را اثبات می کند. علی (ع) در سخنان خود به تفسیر آیات مرتبط با طهارت، نماز، زکات، خمس، روزه، حج، و جهاد پرداخته است که از فروع دین اند. علاوه بر این، در میان بیانات ایشان به برخی دیگر از مباحث تفسیری در برخی معاملات و عقود مثل دین، وصیت، نذر، قسم، نکاح، و طلاق پرداخته شده است. حضرت امیر (ع) به اموری مثل اطعمه و اشربه، ارث، حدود، قصاص، و قضا نیز می پردازند که از مباحث فقهی هستند. این مقاله به تحلیل و بررسی روایات مربوط به احکام از دیدگاه علی (ع) می پردازد.
    کلیدواژگان: تفسیر، آیات الاحکام، علی (ع)، قرآن، عبادات، معاملات
  • عبدالهادی فقهی زاده، طاهره چینی فروشان صفحات 91-104
    بزرگ ترین دشمن سعادت و رستگاری آدمی نفس خودبین و هوس مدار اوست. این مرتبه از نفس زمینه را برای راه یابی اخلاق ناپسند به عرصه وجود انسان فراهم می کند؛ اگر آدمی با این مرتبه از نفس مبارزه کند، می تواند خویشتن اصلی خود را پیدا کند و به مرتبه بالاتری نائل آید. از این رو، مجاهده با نفس و کنار زدن هواهای نفسانی موجب به بار نشستن اخلاق و شکوفا شدن آن در وجود آدمی می شود. در عین حال، تنوع و کثرت جلوه های هوا و هوس در انسان مبارزه با آن را دشوار می کند؛ به ویژه به این سبب که هوا دربرابر عقل است، اما از جنس عقل عملی، نه عقل نظری، و هوای نفس مانع پدید آمدن انگیزه هایی است که برای تحریک عقل عملی لازم اند. هوای نفس حتی در عقل نظری هم اختلال ایجاد می کند؛ به طوری که گاه انسان باطل را حق می انگارد یا عملا به شرک روی می آورد. ازآن جا که در منطق قرآن منشا همه گناهان به هواپرستی منتهی می شود و مرجع همه اوصاف رذیله شرک است، هواپرستی در حقیقت شرک ربوبی است. ازاین رو، علمای اخلاق «تخلیه»، خالی کردن نفس از رذایل، را بر «تحلیه»، آراستن نفس به زیورهای اخلاقی، مقدم می دانند و آن را عامل شکوفایی فضایل اخلاقی برمی شمارند.
    کلیدواژگان: هوای نفس، عقل نظری، عقل عملی، فضایل و رذایل اخلاقی
  • سیدمحمدجعفر میرجلیلی صفحات 105-124
    یهودیان در نیم قرن اول هجری منشا اقدامات فرهنگی گوناگونی بودند و بر کل جامعه اسلامی تاثیر گذاشتند. مناسبات سیاسی و اجتماعی یهودیان با مسلمانان و روابط یهودیان با اعراب ساکن جزیره العرب، ازیک طرف، و سطحی نگری عمومی و ناتوانی سه خلیفه اول از ارائه الگوی مورد نظر اسلام، ازسوی دیگر، فرهنگ اسلامی را با چالشی جدی مواجه ساخت و باعث جلب اعتماد عمومی به بزرگان این قوم شد. با بهره برداری یهودیان از این موقعیت هویت جمعی تغییر کرد و جامعه به سمت عرف گرایی پیش رفت و اشاعه عقاید خرافی باعث تحریف حقایق و تغییر وضع فرهنگی اجتماعی جامعه شد. تغییری که نقش مهمی در تحولات فرهنگی و اجتماعی و سیاسی نیم قرن اول هجری ایفا کرد. سیاست مداران این قوم برای پیشبرد اهداف خود مواضعشان را تغییر دادند و بدنه قدرت را متاثر کردند. آنان با تامین مطالب مورد نیاز قصه گویان بر افکار عمومی و حکومت تاثیرگذار بودند.
    کلیدواژگان: امام علی (ع)، سه خلیفه اول، مواضع فرهنگی، عرف گرایی، قرن اول هجری
|
  • Siavash Poortahmasbi, Azar Tajvar Pages 1-23
    Citizen right and is education is one of the important issues in modern societies. Although this issue and its discussion lacks a historical background، it has gained a good attention during last century. Studying citizenship from Nahjolbalaghe and Imam Ali point of view is a good way to track this issue beak in the history since both of them are regarded as brother to Quran and scholar in Islam. Imam Ali was head of Islamic government and was fully familiar with languge، religion، and racial differences political، ideological and discoursal groups were formed at that time. In this paper a definition of citizenship and its current condition is given along with Quran s view. Them Nahjolbalaghe and Imam Ali point of view were discussed on the effectual، behavioral and cognitive basis. Finally، it will be shown that citizenship has gone far away from its true meaning in this modern world and Imam Ali views compliance with modern civil rights will be more clear.
    Keywords: Nahjolbalageh, Citizenship management, rights, Citizenship education
  • Mahin Hajizadeh Pages 25-41
    Poetry and literature of every nation are the mirror of its thoughts، beliefs، and tendencies. The ritual literature of Shiite poets، followers of Wilayah، is similarly a mirror through which the symbol of Shia thoughts، beliefs، and ideological culture is manifested. Since the Ghadeer is the symbol of Shia، it is not an exaggeration if we consider the Ghadeer poetry to be in line with and akin to the Shiite poetry; in addition، the Shiite poetry has been derived from the pure beliefs of believers in heavenly Wilayah and Ghadeer khum is its limpid and endless waterway. The Event of Ghadeer، among the other events of Islam، is the only event which، since its occurrence، has been accompanied by a piece of poem as a permanent document. This poem with its rhyming lines and rhythmic pattern is the lasting evidence in the Ghadeer records which has been kept orally and، with regard to its literary importance، has been recorded in the books. Arabic literature، which in the years after the advent of Islam، has come a long way and has passed many ups and downs in fifteen centuries، demonstrates manifest features through its poetic themes. Concentration on the Event of Ghadeer is one of its clear features which is manifested in the poems of most Arab poets. Seiyyed Haumeiri، one of the greatest poets loyal to the Household of the holy Prophet، has composed many poems about the Event of Ghadeer. Benefited by his pure poetic talent and initiative، this famous Shiite poet has composed some beautiful and everlasting odes about the dignity and moral virtues of Imam Ali، especially about the Event of Ghadeer khum. Each line of his poems reminds the world of the rightfulness of Ali and his Household and defeats the deniers of the sun of the Wilayah sky. The present paper tries to depict the great historical Event of Ghadeer Khum through Seiyyed Haumeiri''s poems. Keywords:
    Keywords: Ghadieer Khum, Ali (peace be upon him), Arabic Literature, Shiite poetry, Seiyyed Haumeiri
  • Kamyar Sedaqat Thamar Hosseini Pages 43-59
    In the current article we introduce and explain the prophetic tradition known as the Hadith of Thaqalayn (the two weighty things)، we discuss its importance in Shiite believes and its potential role in helping to create rapprochement between Islamic schools. The Hadith of Thaqalayn is a testimony to the unchanged status of the Quran، the pure nature of the people of the house، the continuity of the religious leadership and a proof that the Madhi is alive. This prophetic tradition confirms the successors of the prophet and the people of the house as ultimate religious references. On this particular topic، there are a wide range of discussions which will be mentionbed، for example، some argue that one should only rely solely upon the Qur’an and not favor prophetic traditions which are not validated by people of the house. We will then investigate the historical and academic significance of the book entitled Hadithy al-Thaqalayn written by Qawwam al-din Muhammad Vasnavi. We will pay a particular attention to his unique pedagogical style in studying the chains and types of transmission recorded for the prophetic tradition. We will also discuss the significance of this book and the historical opportunity it offers to bring rapprochement between various Islamic schools.
    Keywords: People of the house, rapprochement of Islamic schools, Hadith al Thaqalayn, Cairo's Dar al Taqrib, Qawwam al Din Vasnavi Qumi, book Hadith al Thaqalayn
  • Samad Abdollahi Abed Pages 61-89
    Ali has been the most knowledgeable person to Holy Quran and interpretation and explanation of that divine book after the prophet (PBUH). He cited a variety of different fields of figh are kept on the verses that reflect the views of figh. Ali (AS)، according to narrationes had the various commentary ordinances and recommendations that refer to the commentary Books particularly، the validity of this claim is shown. Ali in his speech deal with to interpretation the verses that related to purity، prayer، Zakat (alms)، Khoms (one fifth)، Fasting، Hajj (pilgimageto mecca)، and Jihad (holy war) that is not principal of Religin. In spit of، between the speechs of Ali deal with to some of the interpretational disscusions in some transactiones and contract like Loan، Will، Vow، Oath، Marriage، and Divorce. Imam Ali discussed to Foods and Drinkings، Succession، Hodood(Punishments، Gesas(retaliations، and Gasa(Judgement that is Jurisprudential matters. This article deal with to analyze and study of narrationes related to Ahkam injunction of Imam Ali.
    Keywords: interpretation, Aayaat Alahkam, Ali, Quran, worshipes, transactions
  • Abdul Hadi Feghhizade, Tahere Chini Forushan Pages 91-104
    The chief enemy to human happiness and righteousness is the egoistical soul and its desires. The soul gathers disgraceful behaviors; however، if a human being strives to fight desires، he can find his true self and enter a higher spiritual station. Hence، the fight against the soul and shying away from lustful desires are necessary conditions for growing a human ethic. At the same time، the diversity with which desires manifest themselves in human beings makes the fight difficult. Desires are in contradistinction with practical reason. The desires of the soul forbid the stirring of practical reason. The soul’s desires also impede upon theoretical reason in such ways that human beings can sometimes perceive، mistakenly، the false as true and hence be driven towards infidelity. In the logic of the Quran، all sins have their source in the soul and its desires and the source of all shameful attributes is infidelity. Listening to one’s desire is a form of associationism with the lord. Hence، scholars of ethics say that a seeker must first empty oneself from his ugly behaviors in order to receive praiseful attributes which are then eventually transformed into virtues.
    Keywords: soul's desires, theoretical reason, practical reason, vile attributes, virtuous attributes
  • Seyyed Mohammad Jafar Mirjalili Pages 105-124
    In the first fifty years after the Hegira، Jews took various cultural actions and influenced the Islamic society as a whole. Jews political and social relations with Muslims and their relations with Arabs of Jazirat al-Arab on the one hand and public superficiality as well as inability of the first three Caliphs to provide an Islamic pattern on the other created a serious challenge to the Islamic culture، and drew public attention to the main figures among Jews. Because of making uses by Jews of this situation، the collective identity changed and the society proceeded toward conventionalism. Spread of superstitious ideas led to alteration in truths and changes in the cultural and social situation of the society; and this played an important role in cultural-social-political developments during the first 50 years after Hegira. To promote their own objectives، Jew politicians changed their own appearances and influenced the body of power. Providing materials required by tale-tellers، they influenced public opinions and the government.