فهرست مطالب

مطالعات حفاظت گیاهان - سال بیست و هفتم شماره 1 (بهار 1392)

فصلنامه مطالعات حفاظت گیاهان
سال بیست و هفتم شماره 1 (بهار 1392)

  • تاریخ انتشار: 1392/03/20
  • تعداد عناوین: 18
|
  • فاطمه آزاددیسفانی، حمید روحانی، ماهرخ فلاحتی رستگار، عصمت مهدیخانی مقدم صفحه 1
    بیماری مرگ گیاهچه یکی از بیماری های مهم پنبه در مناطق مختلف کشور می باشد که همه ساله خسارت زیادی به مزارع پنبه کاری وارد می نماید. بدلیل خاکزاد بودن عوامل مرگ گیاهچه، استفاده از روش های شیمیایی مثل پوشش دادن بذر با سموم شیمیایی و یا سم پاشی مزارع نتیجه رضایت بخشی ببار نمی آورد، بهمین جهت در سالهای اخیر توجه زیادی به مبارزه بیولوژیک بخصوص استفاده از قارچ های آنتاگونیست و بخصوص قارچ تریکودرما شده است. مهم ترین مکانیسم بیوکنترلی تریکودرما تحریک سیستم دفاعی گیاه است. بدین منظور از این قارچ جهت القاء مقاومت گیاه پنبه بر علیه بیماری مرگ گیاهچه استفاده گردید. در این بررسی ابتدا با استفاده از روش کشت متقابل (Dual culture)، توانایی آنتاگونیستی جدایه های تریکودرما علیه قارچ عامل بیماریRhizoctonia solani بررسی گردید. 9 جدایه برتر، جهت آزمایشات بیوکنترلی در شرایط گلخانه انتخاب گردید. در مطالعات گلخانه ای مشخص گردید جدایه های Trichoderma virens A224 و T.harzianum A291 دارای بیشترین اثر بیوکنترلی می باشند. این دوجدایه در بررسی های آنزیمی در شرایط ژرمیناتور مورد استفاده قرار گرفت. بررسی های آنزیمی در قالب طرح کاملا تصادفی و بصورت فاکتوریل در 4 تکرار انجام شد. بررسی تغییرات فعالیت آنزیم پراکسیداز، بتا -1و3 گلوکاناز و میزان فنل کل عصاره ریشه چه پنبه با استفاده از روش های کالریمتری و دستگاه اسپکتروفتومتر صورت گرفت. ارزیابی فعالیت پراکسیداز و بتا- 1و3 گلوکاناز نشان داد که هر دو جدایه قارچ تریکودرما و رایزوکتونیا به تنهایی هر کدام باعث افزایش فعالیت این آنزیم ها و در نتیجه القاء مقاومت در گیاهچه پنبه می باشند. اما میزان فعالیت این آنزیم از نظر آماری در تیمار هر دو قارچ به صورت توام از میزان بالاتری برخوردار است. میزان آنزیم پراکسید در روز دوازدهم نمونه برداری و میزان آنزیم بتا- 1و3 گلوکاناز در روز دهم نمونه برداری به حداکثر میزان خود رسید. در بررسی ترکیبات فنلی کل، حداکثر میزان این ترکیبات در عصاره ریشه چه گیاهان تیمار شده با جدایه های تریکودرما به همراه قارچ رایزوکتونیا مشاهده گردد. نتایج این آزمایش نشان می دهد قارچ تریکودرما در القاء مقاومت گیاه پنبه نسبتا موثر بوده است.
    کلیدواژگان: تریکودرما، پاسخ دفاعی، مبارزه بیولوژیک، مرگ گیاهچه پنبه، Rhizoctonia solani
  • سعیده سرباز، غلامحسین مروج، محمد سیرجانی، سعید هاتفی صفحه 11
    سفید بالک پنبه، Bemisia tabaci، یکی از آفات مهم پنبه در خراسان است که با تغذیه مستقیم از شیره گیاهی پنبه و انتقال ویروس های بیماری زای گیاهی موجب وارد آمدن خسارت به پنبه و کاهش عملکرد محصول می شود. استفاده از ارقام مقاوم یک روش ایمن از نظر زیست محیطی و اقتصادی در جهت کنترل این آفت می باشد. به این منظور طی سال زراعی 1388 در مزرعه آزمایشی ایستگاه تحقیقات پنبه شرق کشور (کاشمر) مقاومت 7 واریته مختلف پنبه شامل اکرا برگ سبز، اکرا برگ قرمز، مهر، ورامین، خرداد، ساحل و ترموس 14 نسبت به سفید بالک پنبه مورد ارزیابی قرار گرفت. این مطالعه در قالب طرح بلوک های کامل تصادفی در 7 تیمار و 4 تکرار صورت گرفت. نتایج این بررسی، اختلاف معنی داری را بین ارقام مورد آزمایش از نظر آلودگی به آفت نشان داد (01/0>P). واریته ترموس 14 بالاترین جمعیت حشره کامل (74/2 به ازای هر برگ)، پوره (94/8 به ازای cm2 88/3 از سطح برگ) و تخم (81/8 به ازای cm2 88/3 از سطح برگ) را داشت در حالیکه واریته های اکرا برگ سبز و اکرا برگ قرمز کمترین جمعیت حشرات کامل (به ترتیب 22/0 و 26/0 به ازای هر برگ)، پوره (به ترتیب 16/1 و 27/1 به ازای cm2 88/3 از سطح برگ) و تخم (به ترتیب 34/1 و 67/1 به ازای cm2 88/3 از سطح برگ) را به خود اختصاص داده بودند. لذا به نظر می رسد استفاده از ارقام اکرا برگ سبز و اکرا برگ قرمز می تواند نقش موثری در کاهش جمعیت این آفت داشته باشد.
    کلیدواژگان: پنبه، Bemisia tabaci، مقاومت، واریته
  • حمید حاج محمدی، حسن صدرنیا، محمدحسین عباسپور فرد صفحه 18
    شب پره ی هندی (Plodia interpunctella) مهمترین آفت انباری پسته محسوب می شود، به طوری که سالیانه صدمات زیادی را به این محصول وارد می آورد. استفاده از گرمادهی با مایکروویو در کنترل آفات انباری شیوه ی نوینی است که به سبب سرعت بالا و عدم به جا گذاشتن پسماندهای مضر به عنوان جایگزینی مناسب برای استفاده از سموم شیمیایی معرفی شده است. در این تحقیق، با قرار دادن پسته ی آلوده به لاروهای آفت شب پره ی هندی به مدت زمان مشخص در معرض یک موج مایکروویو، مرگ و میر آفت و عدم تغییر در خواص کیفی محصول بررسی شد. درصد مرگ و میر سن های سوم تا چهارم و سن پنجم لاروی آفت در زمان های 20، 30، 40 و 50 ثانیه و همچنین اثر زمان های 30، 50 و 70 ثانیه بر روی ویژگی هایی مانند درصد رطوبت، ارزش پراکسید و اسید چرب آزاد محصول مورد مطالعه قرار گرفت. نتایج به دست آمده نشان داد که درصد مرگ و میر آفت در تیمارهای 20، 30، 40 و 50 ثانیه برای لاروهای سن سوم تا چهارم به ترتیب 66/71، 83/90، 5/97 و 100 درصد و برای لاروهای سن پنجم به ترتیب 11/39، 75/62، 78/95 و 100 درصد بود. در تیمار 50 ثانیه، مرگ و میر لاروهای سن های سوم تا چهارم و همچنین سن پنجم 100 درصد محاسبه گردید. درصد رطوبت کل پسته در تیمارهای 50 و 70 ثانیه نسبت به تیمار شاهد، کاهش معنی داری داشت. همچنین مقدار اسید چرب با افزایش طول مدت زمان تیماردهی به 70 ثانیه، به طور معنی داری افزایش یافت. با توجه به میزان مرگ و میر آفت و نیز تغییرات کیفی محصول در زمان های مختلف قرار گرفتن در معرض امواج مایکروویو، استفاده از این روش به منظور کنترل شب پره ی هندی در محصول پسته توصیه می شود.
    کلیدواژگان: پسته، شب پره ی هندی، گرمادهی، مایکروویو
  • قدریه محمودی، علی قنبری صفحه 26
    به منظور بررسی خسارت علف های هرز و تعیین تاثیر علف های هرز ذرت در شرایط مزرعه ای و رقابت چند گونه ای علف های هرز، آزمایشی در سال زراعی 89-88 به صورت پیمایشی با چهار سطح تراکم ذرت (5، 6، 7 و 9 بوته در متر مربع) و چهار تیمار کنترل علف های هرز (کنترل کامل، عدم کنترل، کنترل پهن برگ ها و کنترل باریک برگ ها)، در مزرعه تحقیقاتی دانشگاه فردوسی مشهد انجام شد. نمونه برداری از علف های هرز مزرعه در زمان برداشت انجام شد. نمونه های ذرت و علف های هرز به تفکیک گونه شمارش و وزن خشک هر گونه جداگانه اندازه گیری شد. جهت مقایسه چگونگی رقابت و برآورد ضرایب رقابت درون گونه ای و بین گونه ای، بین تعداد بوته در متر مربع بعنوان متغیر مستقل و لگاریتم طبیعی وزن تک بوته هر یک از علف های هرز یا ذرت بعنوان متغیر وابسته توابع رگرسیونی برازش داده شد. نتایج نشان داد که لگاریتم طبیعی وزن تک بوته و تعداد بوته در متر مربع دارای همبستگی بالایی برای برآورد ضرایب رقابتی هستند. تابع لگاریتم طبیعی وزن تک بوته نشان داد که علف انگشتی و تاج خروس خوابیده بیشترین اثر مثبت را بر ذرت و گونه های تاج خروس وحشی، تاجریزی، پیچک، خرفه، سلمه، سوروف، اویارسلام و دم روباهی اثر بازدارنده بر ذرت داشتند. اثر مثبت علف های هرز دسته اول بر روی ذرت ناشی از بازدارندگی شدید آنها بر روی علف های هرزی بود که اثر بازدارنده-ای (دسته دوم) بر روی ذرت داشتند.
    کلیدواژگان: رگرسیون چندگانه خطی، علف انگشتی، تاج خروس خوابیده، ضرایب رقابت، لگاریتم وزن تک بوته
  • ابراهیم ممنوعی، محمد علی باغستانی صفحه 37
    به منظور امکان بررسی اختلاط دو علف کش اولتیما (نیکوسولفورون + ریم سولفورون) DF 75% و برومایسید آام (بروموکسینیل+ ام سی پی آ) EC 40% در کنترل علف های هرز باریک برگ و پهن برگ ذرت آزمایشی طی سال زراعی 1389 در مناطق جیرفت آزمایشی به صورت فاکتوریل در قالب طرح پایه بلوکهای کامل تصادفی با 4 تکرار اجرا گردید. فاکتور اول میزان مصرف علف کش برومایسید آام در چهار دز صفر، 5/0، 1 و 5/1 لیتر در هکتار و فاکتور دوم علف کش اولتیما در چهار دز صفر، 125، 150 و 175 گرم در هکتار از ماده تجارتی بود. نتایج نشان داد که بهترین ترکیب دز این علفکش بر اساس نتایج درصد کنترل علف های هرز و درصد افزایش عملکرد دانه ذرت علف کش های اولتیما به میزان 125 تا 150 گرم در هکتار به همراه برومایسیدام آبه میزان 5/0 تا یک لیتر در هکتار زراعت ذرت توصیه می گردد. این تیمارها ضمن کنترل مناسب علف های هرز تاج خروس بدل3، خرفه4، پیچک صحرایی5، عروسک پشت پرده6، تاج خروس7 و پنیرک8، عملکرد دانه را افزایش دادند.
    کلیدواژگان: تاج خروس بدل، خرفه، تاج خروس، عروسک پشت پرده، پنیرک، عملکرد
  • علیرضا یوسفی، مهدی راستگو، ملیحه قنبری مطلق، مینا ابراهیمی صفحه 48
    پیش بینی زمان رویش علف های هرز با مشخص کردن زمان مناسب کنترل آنها می تواند در کاهش رقابت علف هرز با گیاه زراعی و کاهش مصرف علف کش ما را یاری رساند. به همین دلیل مدلهایی که زمان رویش علف های هرز را پیش بینی می کنند ابزار تصمیم گیری مدیریتی با ارزشی می باشند که می توان در بهینه سازی برنامه های کنترل از آنها سود برد. به همین منظور جهت پیش بینی رویش گیاهچه های دو گونه علف هرز زمستانه خاکشیر و ازمک در مزرعه کلزای پاییزه، آزمایشی در پاییز 1388 در مزرعه تحقیقات زراعی دانشکده کشاورزی دانشگاه زنجان انجام شد. در این آزمایش تعداد گیاهچه های این دو گونه بطور هفتگی شمارش و سپس کادر های مورد نظر حذف می شدند. داده های درصد رویش تجمعی و زمان دمایی در مدلهای اصلاح شده ویبول، لجستیک و گامپرتز جهت انتخاب بهترین مدل، برازش داده شدند. نتایج نشان داد که مدل ویبول با معیار اطلاعاتی آکاییک (AIC) کمتر از 20-59 برازش مناسب تری نسبت به دو مدل دیگر داشته است. در حالی که مدل لجستیک برای هر دو گونه بدترین برازش را داشت. همچنین دو گونه الگوی رویش متفاوتی داشتند بطوریکه 10% رویش در ازمک در زمان دمایی پایین تری رخ داد در حالیکه خاکشیر سریعتر به 90 % رویش رسید.
    کلیدواژگان: علف هرز زمستانه، مدل ویبول، مدل گامپرتز، پیش بینی، مدیریت علف های هرز
  • نادر اسماعیلی، علی گلی زاده، هوشنگ رفیعی دستجردی، جبرائیل رزمجو صفحه 55
    بید سیب زمینی،(Zeller) (Lepidoptera: Gelechiidae) Phthorimaea operculella یکی از مهم ترین آفات سیب زمینی (Solanum tuberosum L.) در انبار ها و مزارع در نواحی گرمسیری و نیمه گرمسیری می باشد. پارامترهای زیستی این آفت داخل اتاقک رشد با شرایط دمای 1 ± 24 درجه ی سانتی گراد و رطوبت نسبی 5 ± 65 درصد و دوره ی نوری 14 ساعت روشنایی و 10 ساعت تاریکی روی برگ 10 رقم سیب زمینی شامل آگریا، آگاتا، آلمیرا، آریندا، بانبا، فیانا، مارفونا، راموس، ساتینا و ولوکس مورد بررسی قرار گرفت. میانگین طول دوره ی رشد (از تخم تا حشره ی کامل) بید سیب زمینی بین ارقام مختلف سیب زمینی به طور معنی داری متفاوت بود. بیشترین طول دوره رشد این آفت روی برگ های رقم مارفونا (20/0±47/29 روز) مشاهده شد. کوتاه ترین طول عمر و دوره ی زندگی بید سیب زمینی به ترتیب روی برگ های ارقام فیانا و ولوکس بدست آمد. بین طول دوره های قبل از تخم ریزی، طول دوره تخم ریزی و میزان باروری روزانه ی بید سیب زمینی روی برگ ارقام مورد آزمایش اختلاف معنی داری وجود نداشت در حالی که طول دوره ی پس از تخم ریزی و مقدار باروری کل بید سیب زمینی روی ارقام مختلف سیب زمینی به طور معنی داری متفاوت بودند. کوتاه ترین دوره ی تخم ریزی این آفت، 35/0±57/2 روز روی برگ های رقم مارفونا به دست آمد. کم ترین میزان باروری کل حشرات ماده روی برگ های رقم مارفونا (21/4± 61/44 تخم) بود. بر اساس این نتایج بید سیب زمینی عملکرد نسبتا پایینی روی برگ رقم مارفونا داشته و در نتیجه این رقم در مقایسه با سایر ارقام مورد آزمایش نسبت به این آفت مقاوم تر بوده و می توان از این رقم در قالب یک برنامه ی مدیریت تلفیقی استفاده کرد.
    کلیدواژگان: ارقام سیب زمینی، بید سیب زمینی، زیست شناسی، ارقام مقاوم
  • مجید عباس پور، مجتبی رهنما، محمدحسن هادی زاده، سعید خاوری صفحه 64
    در این آزمایش اثر روش های کاشت ذرت در تراکم های مختلف و استفاده از علف کش نیکوسولفورون در قالب طرح بلوک های کامل تصادفی با سه تکرار بصورت کرت خردشده فاکتوریل، بر خصوصیات مرفولوژی، عملکرد و اجزای عملکرد ذرت دانه ای رقمKSC704 در مرکز تحقیقات کشاورزی و منابع طبیعی خراسان رضوی در سال 1387 بررسی شد. کرت های اصلی شامل سه الگوی کاشت یک ردیفه روی پشته، دو ردیفه روی پشته و کاشت در کف فارو بود و در کرتهای فرعی نیز تراکم مطلوب به میزان 75000 بوته در هکتار و تراکم مطلوب +20% به میزان 90000 بوته در هکتار، و تیمار مبارزه با علف های هرز با نیکوسولفورون (با نام تجاری کروز) در غلظت های (0، 5/1، 2 و 5/2 لیتر در هکتار از ماده تجاری) در مرحله 7-5 برگی علف های هرز به صورت فاکتوریل جای گرفتند. همچنین یک تیمار شاهد وجین دستی تمام فصل نیز اعمال شد. هر کرت آزمایشی شامل سه خط 8 متری بود. نتایج نشان داد وزن خشک علف های هرز در دزهای 5/1، 2 و 5/2 لیتر در هکتار نیکوسولفورون بطور معنی داری نسبت به شاهد بدون مبارزه کاهش یافت. اما بین دزهای مختلف نیکوسولفورون اختلاف معنی دار مشاهده نشد. عملکرد ذرت در شیوه کاشت یک ردیفه، دو ردیفه وکاشت داخل جوی اختلاف معنی داری نداشت. عملکرد ذرت در تراکم 90000 بوته در هکتار بطور معنی داری بیشتر از تراکم 75000 بوته در هکتار بود. عملکرد، ارتفاع ذرت، قطر ساقه ذرت، تعداد برگ بالای بلال اصلی، ارتفاع بلال اصلی از سطح زمین، تعدادکل برگ ذرت، تعداد دانه در بلال، تعداد دانه در ردیف، تعداد ردیف در بلال در شاهد بدون مبارزه بطور معنی داری کمتر از سایر تیمارها بود. بین تیمار وجین دستی و دزهای مختلف نیکوسولفورون اختلاف معنی داری از نظر عملکرد مشاهده نشد. نیکوسولفورون در دز 5/1 لیتر در هکتار و تراکم کاشت 90000 بوته در هکتار بهترین نتیجه را نشان داد.
    کلیدواژگان: نیکوسولفورون، روش کاشت، تراکم کاشت
  • مجتبی ظفریان، رضا صدر آبادی حقیقی صفحه 73
    به منظور بررسی امکان کاهش مصرف علف کش در تلفیق با تراکم و آرایش کاشت، آزمایشی در سال 1389 در شهرستان چناران استان خراسان رضوی انجام شد. آزمایش به صورت فاکتوریل اسپلیت پلات در قالب طرح پایه بلوک های کامل تصادفی در سه تکرار به اجرا در آمد. تیمارهای آزمایش شامل فاکتوریل تراکم کاشت در سه سطح 100، 120 و 140 هزاربوته در هکتار در دو آرایش کاشت تک ردیفه و دو ردیفه روی پشته به عنوان عامل اصلی و علف کش دو منظوره نیکوسولفورون در چهار سطح 0، 40، 60 و 80 گرم ماده موثره در هکتار به عنوان عامل فرعی بودند. کرت شاهد بدون علف هرز (وجین کامل) نیز وجود داشت. به منظور اندازه گیری تراکم، وزن خشک و اثر علف کش بر علف های هرز بر اساس جدول EWRC، نمونه برداری از 20 روز پس از سبزشدن ذرت آغاز و هرxb 20 روز یک بار تا پایان دوره رشد انجام شد. بر اساس نتایج حاصله با کاهش فاصله ردیف کاشت در آرایش کاشت دو ردیفه و افزایش تراکم کاشت به 120 و 140 هزار بوته در هکتار علی رغم کاهش دز علف کش به ترتیب به 40 و 60 گرم ماده موثره در هکتار عملکرد ذرت سیلویی در مرحله خمیری شدن دانه به مقدار42 و40 درصد نسبت به شاهد با علف هرز افزایش یافت. همچنین نتایج اولین مرحله نمونه برداری بعد از تیمار علف کش حاکی از کاهش تراکم و ماده خشک علف هرز و مهار مطلوب اکثر علف های هرز بود. به علاوه در بررسی تنوع گونه ای جامعه علف هرز بر اساس شاخص تنوع شانون- وینر جمعیت گونه های حساسی نظیر خرفه، بارهنگ، هفت بند، تاج ریزی و قیاق به شدت کاهش و بر اساس شاخص غالبیت سیمپسون گونه های محدودی نظیر تاج خروس، سلمه و پیچک و خارلته تا انتهای فصل رشد بقاء خود را در درون مزرعه حفظ کردند.
    کلیدواژگان: وزن خشک علف هرز، مهار مطلوب علف هرز، تنوع علف هرز، عملکرد
  • سعید طاهری، احسان رخشانی صفحه 85
    فون زنبورهای پارازیتویید شته ها و روابط میزبانی آنها در نواحی جنوبی کوهپایه های زاگرس بررسی شد. در مجموع 24 گونه زنبور از روی 30 گونه شته مرتبط با 36 گونه گیاهی شامل بیش از 80 رابطه تغذیه ای (زنبور پارازیتویید، شته، گیاه) شناسایی شدند. زنبور Aphidius avenae Haliday برای اولین بار از ایران گزارش می گردد. در مجموع زاگرس جنوبی از لحاظ ترکیب زنبورهای پارازیتویید شته ها، شاخصی از آسیای مرکزی و در برگیرنده گونه های با دامنه میزبانی نسبتا وسیع تا کاملا تخصصی می باشد. بسیاری از گونه های شناسایی شده، مرتبط با شته های آفت مهم محصولاتی نظیر یونجه، غلات و درختان میوه بودند.
    کلیدواژگان: روابط میزبانی، گزارش جدید، کنترل بیولوژیک، منطقه زاگرس جنوبی، شته ها
  • سید احمد حسینی، کمال حاج محمدنیا قالی باف، محمود عطارزاده صفحه 96
    به منظور بررسی حد تحمل جودره (Hordeum spontaneum)، یولاف وحشی (Avena ludoviciana) و ارقام مختلف گندم (Triticum aestivum) به علف کش متریبوزین (سنکور)، آزمایشی در گلخانه تحقیقاتی دانشکده کشاورزی دانشگاه فردوسی مشهد در قالب طرح کاملا تصادفی با سه تکرار اجرا شد. تیمارهای آزمایشی شامل 5 رقم گندم (آتیلا، چمران، نیک نژاد، دوروم و گاسگوژن)، گونه علف‎هرز (جودره و یولاف وحشی) و کاربرد علفکش متریبوزین در شش دز (صفر، 100، 200، 400، 800 و1600 گرم ماده تجاری در هکتار) بودند. نتایج نشان داد که یولاف وحشی بیشترین حساسیت را به کاربرد متریبوزین داشت (257=ED50) و جودره (722=ED50) در مقایسه با یولاف وحشی به طور معنی‎داری تحمل بالاتری به متریبوزین داشت. در مورد ارقام گندم نیز، نیک نژاد (1022=ED50) و گاسکوژن (958=ED50) تحمل بالاتر و ارقام آتیلا (307=ED50) و گندم دوروم (498=ED50) تحمل پایین‎تری در مقایسه با سایر ارقام گندم و جودره نشان دادند، اما به طور معنی‎داری درجه تحمل بالاتری از یولاف وحشی داشتند.
    کلیدواژگان: سنکور، علف کش، کنترل علف های هرز، یولاف وحشی
  • سمیرا سینایی، حسین صادقی نامقی، مهدی مدرس اول صفحه 101
    کنه های خانواده اریوفیده همگی گیاه خوار و عده ای از آنها از آفات مهم گیاهی هستند. از سویی، تعدادی از آنها به دلیل تک خواری و سایر ویژگی های زیستی و بوم شناختی دارای پتانسیل به کارگیری در کنترل بیولوژیک علف های هرز هستند. به منظور شناسایی کنه های خانواده اریوفیده فعال روی علف های هرز بوم نظام های کشاورزی در فصول زراعی سال های 1389 و 1390ضمن بازدید از مناطق مختلف استان خراسان رضوی اقدام به نمونه برداری از گونه های مختلف علف های هرز یک ساله و پایای پهن برگ و گرامینه در باغات، مزارع و زمین های بایر گردید. در نتیجه، تعداد دوازده گونه متعلق به چهار جنس از کنه های این خانواده از روی دوازده میزبان گیاهی مختلف متعلق به هشت خانواده گیاهی به شرح زیر جمع آوری و شناسایی شدند. در این فهرست، گونه هایی که با علامت ستاره (*)مشخص شده اند، برای ایران جدید می باشند.Aceria acroptiloni Shevchenko and Kovalev، 1974 از روی تلخه؛A. anthocoptes (Nalepa، 1892) از روی خارلته؛A. chenopodia Xue et al.، 2009 از روی سلمه؛A. lactucae (Canestrini، 1893) از روی کاهو وحشی؛A.malherbae*Nuzzaci، 1985از روی پیچک صحرایی؛Xue et al.، 2009mashhadiensisA.از روی هفت بند؛ A. pulicaris Xue et al.، 2011 از روی پولیکاریا؛ A.salsolae* de Lillo and Sobhian، 1996 ازروی علف شور؛A. tosichella Keifer، 1969 از روی دم روباهی؛Eriophyes rotundae Mohanasundaram، 1983 از روی اویارسلام؛Aculops maroccensis Keifer، 1972 از روی پونه وحشی وTetra lycopersici Xue & Hong، 2005از روی تاجریزی.
    کلیدواژگان: اریوفیده، علف های هرز، کنترل بیولوژیکی، کنه های گیاه خوار
  • شبنم آرچین، حمید رحیمیان مشهدی، مصطفی اویسی، رضا توکل افشاری صفحه 111
    فتوکنترل علف های هرز یک روش پیش گیری در کنترل علف های هرز است، که هدف اصلی آن کاهش جوانه زنی بذرهای علف هرز فتوبلاستیک، با حذف تابش نور طی خاک ورزی است. شناخت این علف های هرز و نحوه واکنش آنها نسبت به نور در شرایط مختلف محیطی جزو مطالعات پایه ای ضروری در فتوکنترل علف های هرز به شمار می رود. در این تحقیق بذور دو گونه علف هرز Rumex obtosifolius و R.crispus در دو شرایط خشک و مرطوب (بارندگی طبیعی) در عمق cm 20خاک دفن شده در تاریخ های متفاوت از خاک خارج و در سه شرایط نوری نور کامل (12 ساعت نور و 12 ساعت تاریکی)، نور کوتاه مدت (5 ثانیه نوربا شدت 10 200 و سپس تاریکی) و تاریکی تحت آزمون جوانه زنی قرار گرفتند. نتایج نشان دادند که بذور هر دو گونه تنها در حضور نور قادر به جوانه زنی می باشند. مقایسه دو شرایط خشک و مرطوب نیز نشان داد که پاسخ جوانه زنی این دو گونه نسبت به نور بسیار متفاوت است. چنانکه در گونه R.crispus میزان جوانه زنی در هر دو شرایط خشک و مرطوب تقریبا یکسان بود در حالی که خواب بذور گونه R.obtosifolius در شرایط مرطوب پس از نه هفته دفن در خاک و تنها در صورت حضور نور شکسته شد و در شرایط خشکی پس از طی 34 هفته دفن در خاک و در شرایط نور کوتاه مدت جوانه زدند. به طور کلی این نتایج نشان دهنده وجود چرخه خواب فصلی این گونه ها در شرایط معمول محیطی و احتمال جایگزینی شرایط محیطی به جای نیاز نوری در برخی از گونه های علف هرز هستند. همچنین فتوکنترل در شرایط بهینه نوری و رطوبتی ابزاری مناسب و با بازده بالا برای مدیریت گونه های فوق می باشد. داده های به دست آمده در این تحقیق می تواند در ساخت مدل های پیش بینی جوانه زنی و ظهور علف های هرز نیز به کار گرفته شود.
    کلیدواژگان: خواب بذر، جوانه زنی، الگوهای فصلی خواب، حساسیت نوری، نیاز سرمایی، ترشک
  • عباس روحانی، حسن مکاریان صفحه 118
    تهیه نقشه های دقیق پراکنش علف های هرز به منظور کنترل متناسب با مکان آن ها مورد توجه بسیاری از محققین می باشد. این پژوهش نیز به منظور بررسی توزیع علف هرز خارشتر و ترسیم نقشه پراکنش آن با استفاده از شبکه عصبی چندی ساز بردار یادگیر (LVQ4) در سطح مزرعه انجام شد. داده های مربوط به جمعیت علف هرز خارشتر از طریق نمونه برداری از 550 نقطه از سطح یک مزرعه در حال آیش واقع در مزرعه تحقیقاتی دانشکده کشاورزی دانشگاه صنعتی شاهرود در استان سمنان در سال 1389 بدست آمد. ارزیابی قابلیت شبکه عصبی در پیش بینی توزیع مکانی علف هرز با مقایسه آماری پارامترهایی مانند میانگین، واریانس، توزیع آماری رگرسیونی بین مقادیر پیش بینی شده مکانی توسط شبکه عصبی و مقادیر واقعی آنها و نیز معیار دقت کلاس بندی انجام شد. نتایج نشان داد که در فاز آموزش، آزمایش و کل، به ترتیب مقادیر 7/0 ≤p، 2/0 ≤p و 000/1 =p بدست آمد که نشان دهنده عدم وجود تفاوت معنی داری در سطح 5 درصد بین مقادیر ویژگی های آماری (میانگین، واریانس و توزیع آماری) مجموعه داده های پیش بینی شده مکانی علف هرز و مقادیر واقعی آنها بود. به عبارتی شبکه عصبی مصنوعی به خوبی توانست مدل داده های مکانی علف هرز را بیاموزد. نتایج نشان داد که شبکه عصبی آموزش دیده، دارای قابلیت بالایی در پیش بینی مکانی علف هرز در نقاط نمونه برداری نشده با خطای تشخیص کمتر از 9/0 درصد بود. شبکه عصبی توانست پس از کلاس بندی، نقشه توزیع مکانی علف هرز خارشتر را در تمام نقاط سطح مزرعه ترسیم نماید. نقشه حاصل از کلاس بندی نشان داد که علف هرز خارشتر دارای توزیع لکه ای است و لذا امکان کنترل متناسب با مکان آن در مزرعه مورد مطالعه وجود دارد.
    کلیدواژگان: توزیع لکه ای، کشاورزی دقیق، کلاس بندی، نقشه علف هرز
  • مسعود کارگر، مجتبی حسینی، محمدحسن راشد محصل صفحه 128
    به منظور بررسی تاثیر تیمارهای مختلف در شکستن خواب علف قناری آزمایشی به صورت فاکتوریل در قالب طرح بلوک های کامل تصادفی با 19 تیمار و 4 تکرار در آزمایشگاه تحقیقاتی علف های هرز دانشگاه فردوسی اجرا شد. تیمارهای شامل تیمار آب داغ (°c50) 2، 4 و 6 دقیقه، خراش-دهی با کاغذ سمباده 5 دقیقه، اسید سولفوریک غلیظ 3، 6 و 9 دقیقه، سرمادهی مرطوب در دمای°c 5 به مدت 5 و 10 روز، اسید سولفوریک غلیظ (96 درصد) 3، 6 و 9 دقیقه+سرمادهی مرطوب 5 روز، خیساندن بذر به مدت 24، 48، 72 و 96 ساعت، نیترات پتاسیم 2/0%، نیترات پتاسیم+سرمادهی مرطوب 5 روز و تیمار شاهد که در دو سطح نور/تاریکی و تاریکی مداوم اعمال شدند. نتایج نشان داد که دو سطح نور/تاریکی و تاریکی مداوم و اثر متقابل تیمارهای مختلف شکستن خواب بذرهای علف قناری و دو رژیم نوری بر درصد جوانه زنی علف قناری معنی دار نبود. اما بین تیمارها جهت بر طرف کردن خواب بذرها اختلاف معنی داری در سطح (01/0>P) مشاهده گردید. بیشترین درصد جوانه زنی بذرهای علف قناری در اثر اعمال تیمار اسید سولفوریک 6 دقیقه در دو سطح تاریکی مداوم و نور/تاریکی به ترتیب 93 و 98 درصد بود و کم ترین درصد جوانه زنی در تیمارهای شاهد و سرمادهی مرطوب به مدت 10 روز به ترتیب 5/16 در شرایط نور/تاریکی و 11 درصد در شرایط تاریکی بود. با توجه به نتایج به دست آمده می توان بیان داشت که احتمالا پوشش سخت بذر علت خواب در بذرهای علف قناری می باشد.
    کلیدواژگان: پوسته سخت، جوانه زنی، خواب بذر، علف قناری
  • بهروز جعفرپور، محمدعلی سبک خیز صفحه 132
    ویروس آبله آلو (Plum pox virus; PPV) عامل بیماری شارکا، متعلق به جنس Potyvirus از خانواده Potyviridae است و از برخی نقاط ایران گزارش شده است. جهت بررسی وجود این ویروس در استان خراسان رضوی تعداد 553 نمونه از باغات درختان میوه هسته دار در طی سالهای 1389 و 1390 جمع آوری شد و آلودگی 12 نمونه با آزمون داس-الایزا به اثبات رسید. در آزمون RT-PCR و با استفاده از پرایمرهای اختصاصی، باندی در حدود bp467 در 3 نمونه تکثیر گردید. قطعه باند جدایه ای از منطقه کدکن از روی ژل استخراج و تعیین توالی شد. پس از همردیف سازی در ClustalW2 و رسم درخت فیلوژنتیکی با MEGA 5.1 مشخص شد که جدایه ایرانی تعیین توالی شده بیشترین تشابه را در سطح نوکلئوتیدی (98 درصد) با دو جدایه ژاپنی و درسطح آمینواسیدی (96درصد) با دو جدایه ژاپنی و یک جدایه آمریکا داشته و کمترین تشابه را نیز با جدایه ای از اسلواکی دارد که در سطح نوکلئوتیدی 95 درصد و در سطح آمینواسیدی نیز 90 درصد می باشد.
    کلیدواژگان: ویروس آبله آلو (PPV)، DAS، ELISA، RT، PCR، استان خراسان رضوی، ایران
  • سعیده قهرمانی نژاد، معصومه شایان مهر، الهام یوسفی لفورکی صفحه 136
    در بررسی هایی که به منظور شناسایی فون گونه های پادمان در شهرستان کرمانشاه طی سال 1390 صورت گرفت، نمونه برداری های متعددی از خاک و خاک برگ مناطق مختلف انجام و پادمان خاک توسط قیف برلیز جداسازی و جمع آوری شد. پس از بررسی و شناسایی گونه ها هشت گونه متعلق به هشت جنس مختلف از هفت خانواده جمع آوری و شناسایی شدند. گونه های مشخص شده با یک ستاره (*) برای اولین دفعه از شهرستان کرمانشاه و گونه های مشخص شده با دو ستاره (**) برای اولین دفعه از ایران گزارش می شود. فهرست گونه ها عبارتند از:Family Tullbergiidae: Metaphorura affinis (Boerner، 1902)*Family Hypogastruridae: Ceratophysella denticulata Bagnall، 1941*Family Isotomidae: Isotomiella minor Schaeffer، 1896* and Folsomia binoculata (Wahlgren 1899)**Family Entomobryidae: Pseudosinella sexoculata (Schoet،1902)**Family Sminthuridae: Sminthurus cf. nigromaculatus (Tullberg، 1872)**Family Katiannidae: Sminthurinus elegans Fitch، 1863*Family Arrhopalitidae: Arrhopalites caecus (Tullberg، 1871)*
    کلیدواژگان: آرتروپلئونا، انتموبریومورفا، پودومورفا، سیمفیپلئونا
  • کبری مسلم خانی، راحله شهبازی صفحه 139
    Spiroplasma citri عامل بیماری استابورن از عوامل بیماریزای مهم در صنعت مرکبات ایران است. یکی از مهمترین روش های کنترل این بیماری معرفی درختان مادری، مواد تکثیر شونده رویشی و نهالستان های سالم به منظور ممانعت از استقرار منابع آلوده در باغات تازه احداث می باشد. در همین راستا توان ردیابی دو روش تشخیصی ELISA با استفاده از آنتی بادی پلی کلنال و PCR با استفاده از سه جفت آغازگر مختلف مقایسه و بررسی گردید. نتایج، عدم کارامدی روش ELISA در تشخیص آلودگی های پنهان (در گیاهان فاقد علائم بیماری) و تیتر های پایین بیمارگر را نشان داد و استفاده از این روش تشخیصی در سیستم گواهی سلامت نهال، اشکالات قابل تاملی از جمله واکنش منفی دروغین را به همراه خواهد داشت. آزمون PCR و مشخصا آغازگرP89f/r در مقایسه با دو جفت آغازگر P58-1f/5r و P58-6f/4r در خصوص استرین های ایرانی اعم از جدایه های جنوب و شمال ایران با موفقیت آلودگی را در غلظت های بسیار پایین و در فصول معتدل سال ردیابی می نماید. در این بررسی با استفاده از آزمون PCR و آغازگر P89f/r، از بین 350 نهال از ارقام مختلف مرکبات، 6/4 درصد آن ها که فاقد علائم تیپیک بیماری بودند، آلوده تشخیص داده شدند.
    کلیدواژگان: Spiroplasma citri، ELISA، PCR، مرکبات، تشخیص
|
  • F. Azad Disfani, H. Rohani, M. Falahati Rastegar, E. Mahdikhani Moghaddam Page 1
    Damping-off of seedling is a major disease of cotton in Iran. Disease may become epidemic in soil with low temperature and high moisture if seed treatment isn’t done. Recently, Trichoderma spp. are considered as one of the biological control methods of seedling Damping-off. One proposed mechanism for biocontrol in Trichoderma spp. is stimulation of host defense responses and induction of resistance.In this survey, antagonistic effect of Trichoderma spp. on Rhizoctonia solani were studied using dual culture test. Nine isolate were selected for greenhouse studies. Results showed that Trichoderma virens isolate A224 and Trichoderma harzianum isolate A291 had maximum biocontrol effect on seedling Damping-off. Both isolates increased weight of seedling radicles too. Isolate A224 and isolate A229 were applied on enzyme activity in germinator. Experiments were conducted factorial in Completely Randomized design with 4 replications. Peroxidase, β- 1,3 glucanse activity and total phenolic compounds levels were evaluated by colorimetic. Experiments indicated that maximum level of peroxidase activity is induced 12 days after planting and maximum level of peroxidase activity is induced 10 days after planting. Trichoderma isolates and Rhizoctonia solani individually increased Peroxidase, β- 1,3 glucanase activity and total phenolic compounds levels, but they are more pronounced and more persistent in the case of applying of combination of two fungi(Trichoderma and Rhizoctonia) in comparision to the control.
    Keywords: Biological control, Cotton Seedling Damping, off, Defense Responses, Rhizoctonia solani, Trichoderma
  • S. Sarbaz, Gh. Moravvej, M. Sirjani, S. Hatefi Page 11
    Bemisia tabaci (Homoptera: Aleyrodidae) is one of the most important pests of cotton in Khorasan which causes crop damage and yield reductions as a result of direct feeding of plant and passing pathogenic viruses. Using resistant varieties is an economic and environmental friendly method for controlling this pest. The resistance of seven cotton varieties (Green leaf okra, Red leaf okra, Mehr, Varamin, Khordad. Sahel and Termus 14) was evaluated against B. tabaci in field experiment for the period of 2009 cropping season at Cotton Research Station East Countries of Kashmar. This study was done in a complete randomized block design with 7 treatments and 4 replications. Analysis of variance of data showed that there were significant differences among varieties in terms of pest infestation (P < 0.01). The result revealed that variety Termus 14 presented the most number of adults (2.74 per leaf), nymph (8.94 per 3.88cm2 leaf area) and egg (8.81 per 3.88cm2 leaf area) and Green leaf okra and Red leaf okra varieties presented the lowest number of adult (0.22 and 0.26 per leaf, respectively), nymph (1.16 and 1.27 per 3.88cm2 leaf area, respectively) and egg (1.34 and 1.67 per 3.88cm2 leaf area, respectively). It is suggested that more investigations should be carried out on the conventional cotton varieties, green leaf okra and red leaf okra for integrated management of B. tabaci.
    Keywords: Cotton, Bemisia tabaci, Resistance, Varieties
  • H. Hajmohammadi, H. Sadrnia, M.H. Abbaspour Fard Page 18
    Indian meal moth (plodia interpunctella) is the most important stored-product pest, which causes damage to agricultural commodities such as pistachio. Microwave heat treatment method in stored-product pests control is a new way that can be an alternative method to chemical fumigation because of its fast and safe operation. In this research, mortality and quality of infested pistachio was studied when subjected to several microwave treatment times. The mortality of third-fourth and fifth instars Indian meal moth larvae in 20, 30, 40 and 50 (s) microwave treatments and the effect of 30, 50 and 70 (s) microwave treatments on quality properties such as moisture content, peroxide value and free fatty acid value was studied. The results showed that in 20, 30, 40 and 50 (s) the percent mortality of third-fourth instars larvae was 71.66, 90.83, 97.5 and 100 respectively. The percent mortality of fifth instars larvae was 39.11, 62.75, 95.78 and 100 respectively. The moisture content of pistachio significantly decreased when treatment time increased from control to 50 and 70 (s). In contrast, Free fatty acid significantly increased when treatment time increased from control to 70 (s). The results showed that microwave treatment method in disinfestations of Indian meal moth in pistachio, considering mortality and quality of infested pistachio in a microwave treatment time, is effective.
    Keywords: Heat treatment, Indian meal moth, Microwave, Pistachio
  • Gh. Mahmoodi, A. Ghanbari Page 26
    In order to study the weed damage and to determinate the influence of weed species and multiple weed species competition in corn (Zea mays L.), a field experiment was conducted based on interval mapping at the Agronomy Research Field of Ferdowsi University of Mashhad during 2009-2010. Treatments consisted of four density level of crop (5, 6, 7 and 9 plant.m-2) and four type of weed management (completely removed weed, broadleaf control, non control, and grass weeds control). Weed samples were taken at harvest time. Dry matters of corn samples were measured. The Density and dry matter of weed samples were recorded separately for each species. Equations were fitted single plant weight ln of each weed species or crop as dependent variable to compare and evaluate the competition coefficient of inter and intra species. Results indicated that single plant weight ln and plant density per m-2 had high correlation to evaluate competition coefficient. Considering the coefficients of equation the function of single plant weight ln showed that crab grass and prostrate pigweed had the most stimulation effect on corn. While redroot pigweed prostate common purslane field bindweed black night shade common lambsquars barnyardgrass purple grown nutsedge and Green foxtail had inhibition effect on corn. The positive of the former group on corn were resulted from the inhabitation effect on the latter group of weeds.
    Keywords: Multiple linear regression, Crab grass, Prostrate pigweed, Competition coefficient, Single plant weight logarithm
  • E. Mamnoie, M.A. Bagheatani Page 37
    To investigate the possibility of tank-mix application of two herbicides; Nicosulfuron+ Rimsulfuron (Ultima 4% SC) and Bromoxinil+MCPA (Bromicide MA 40 % EC) for control of narrow and broadleaf weeds in corn an experiment was carried out in Jiroft Agricultural Research Centers during 2010. The experiment was conducted in a Rrandomized Complete Block design with two-factors and four replications. The first factor was Nicosulfuron+ Rimsulfuron dosage at four levels; 0, 125, 150 and 175 grams per hectare and the second factor was Bromoxynil +MCPA at 0, 0.5, 1.0 and 1.5 liters per hectare. The results showed that the best combination of tank-mix of the above mentioned herbicides, considering weed control efficiency and percent of corn yield augmentation was 0.5 to 1.0 liters per hectare of Bromoxinil+MCPA and 125 to 150 grams per hectare of Nicosulfuron+ Foramsulfuron. These treatments had the best control of weeds of Digera muricata, Portulaca oleracea, Convolvulus arvensis, Physalis alkekengi, Amatanthus. Sp, Malva parviflora and increased seed corn by 6719 kg ha-1
    Keywords: Digera muricata, Portulaca oleracea, Amatanthus. Sp, Physalis alkekengi, Malva parviflora, Yield
  • A. Yusefi, M. Rastgoo, M. Ghanbari Motlagh, M. Ebrahimi Page 48
    Prediction of weed emergence timing would help to minimize weed–crop competition and reducing herbicide use by facilitating the implementation of more effective weed control strategies through the optimization of the timing of weed control. Therefore, in order to anticipate the of flix weed and hoary cress an experiment was conducted at the Research Farm of University of Zanjan, Zanjan, Iran, in fall planted rapeseed during 2009-2010 to find and develop the best emergence model. The number of, flix weed and hoary cress seedlings was recorded at least weekly and then removed from plots. Emergence for each species was expressed as a cumulative percentage of total emergences. Percentage of cumulative emergence values was compared with thermal time using Logistic,Gompertz and Weibull modified functions. The three models were compared using the Akaike information criterion. The results indicated that Weibull model fits best for both species with 20 to 59 differences in AIC compare with the two other models. Conversely, Logistic model fits worse, with AIC values far higher than Weibull and Gompertz models. The two species showed different patterns of emergence and TT required for 10% emergence in hoary cress was lower than the other, whereas, flix weed reached to 90% emergence faster than hoary cress.
    Keywords: Winter weed, Weibull model, Gompertz model, Predicting, Weed management
  • N. Esmaeili, A. Golizadeh, H. Rafiee Dastjerdi, J. Razmjou Page 55
    The potato tuberworm, Phthorimaea operculella (Zeller) (Lepidoptera: Gelechiidae), is one of the most damaging pests of cultivated potato (Solanum tuberosum L.) crop, in both field and stores in tropical and subtropical regions. The biological parameters of this pest were evaluated in the growth chamber at 24±1ºC, 65±5% RH and photoperiod of 14:10 h (L:D) on leaves of ten potato cultivars, Agria, Agata, Almira, Arinda, Baneba, Fiana, Marfona, Ramus, Satina and Volvox. The mean of total development duration (from egg to adult) of P. operculella was significantly different among potato cultivars. The longest immature development time (29.47±0.20 day) was estimated on Marfona leaves. The lowest values of females longevity and life cycle of P. operculella was obtained on Fiana and Volvox cultivars leaves, respectively. There was no significant difference among the preoviposition, oviposition periods and daily fecundity value of P. operculella females feeding on examined cultivars while its postoviposition period and total fecundity on the different potato cultivars differed significantly. The shortest oviposition period was estimated to be 2.57± 0.35 days on leaves of Marfona cultivar. The average of total fecundity per female was lowest on Marfona cultivar (44.61 ± 4.21 eggs). P. operculella has lower performance on leaves of the Marfona cultivar, subsequently, this cultivar was resistant in comparing to other cultivars and can be used in integrated pest management program of potato tuberworm.
    Keywords: Biology, Potato cultivars, Potato tuberworm, Resistant cultivars
  • M. Abbaspoor, M. Rahnama, M.H. Hadizadeh, S. Khavari Page 64
    A field study was conducted to determine the effects of planting method, density and nicosulforon on corn (KSC704) and weeds grown in corn at Agricultural and Natural Resources Research Center of Khorasan-Razavi Province, Iran in 2009-2010 growing season. The treatments were: three planting methods (one row, two row and in-row), two planting density (75000 and 90000 plants/ha) and three doses of nicosulforon (Cruz®) (1.5, 2 and 2.5 l/ha) plus weed free and weedy checks. The layout was a split plot by factorial arrangements where planting methods were positioned in main plots while planting density × doses of nicosulforon were positioned as factorial in sub plots. Plot size was 3m×8m. Results showed significant decrease in weed dry matter in nicosulforon treated plots compare to the untreated control. No significant differences were observed between nicosulforon doses (1.5, 2 and 2.5 l/ha). Different planting methods had no significant effect on corn yield. Corn yield at planting density of 90000 plants/ha was significantly more than that of 75000 plants/ha. Corn grain yield, height, stem diameter, number of leaves placed upper the main ear, the height of the main ear, total leaf number, number of grain in ear, grain number in ear row, grain row number in ear in nicosulforon treated plots were significantly more than that of untreated controls. No significant differences were observed between weed free (control) and nicosulforon treated plots. Nicosulforon at doses of 1.5 l/ha and planting density of 90000 plants/ha were the best treatments.
    Keywords: Nicosulforon, Planting method, Planting density
  • M. Zafarian, R. Sadrabadi Haghighi Page 73
    In order to investigate the possibility of reducing herbicide usage in combination with plant density and planting pattern, a field experiment was designed in Chenaran, Khorasan Razavi, on 2010. The experiment was split plot treatments based on RCBD with three replications in factorial arragement. The treatments included of 3 level of plant density (100000, 120000 and 140000 plants ha-1) and 2 level of planting pattern (single and double row) as a main plot and Nicosulfuron dosage at four levels[(0), 50% recommended dose (1 l ha-1), 75% recommended dose (1.5 l ha-1) and 100% recommended dose (2 l ha-1)] as a sub-plots. The control plots consisted of weedy control and weed free check, respectively. Sampling was done to measure weed density, total dry matter and evaluating herbicide effect on weeds according to the EWRC 20 days after the corn emergence and repeated every 20 days. Corn silage yield was increased due to reduction of double row planting pattern and increasing of planting density significantly in dough seed stage. The results also showed that reduction of the weed density and total dry matter of weeds and desirable weed controls at first stage after the herbicide treatments. Experimental treatments had also a significant effect on weed species diversity according to shannon- winer index,sensitive population such as common purslane (Portulaca oleracea L.), buckhorn plantain(Plantago lanceolata L.), prostrate knotweed (Polygonum aviculare L.), black nightshade (Solanum nigrum L.) and Johnson grass (Sorghum halepens L.) was reduced and according to simpson diversity index, low population such as redroot pigweed (Amaranthus retroflexus L.),common lambsquarters (Chenopodium album L.), field bindweed (Convolvulus arvensis L.) and Canada thistle (Circum arvensis L.) by the end of growth season.
    Keywords: Dry weight of weed, Good weed control, Weed diversity, Yield
  • S. Taheri, E. Rakhshani Page 85
    Fauna of the the aphid parasitoids at Southern parts of the Zagros submountains, and their host associations have been investigated. A total of 24 parasitoid species were identified in association with 30 aphids on 36 host plant species, representing more than 80 tritrophic associations (Parasitoid-aphid-plant). Aphidius avenae Haliday is newly reported from Iran. Generally, the area of southern Zagros representing major components of the central Asian area, including the broadly oligophagous to strictly specific species. Many species were in association with economically important aphid species on alfalfa and cereal fields, as well as fruit orchards
    Keywords: Host association, New record, Biological control, Southern Zagros, Aphids
  • S. Taheri, E. Rakhshani Page 96
    In order to investigate the tolerance of wild barley (Hordeum spontaneum), wild oat (Avena ludoviciana) and different wheat (Triticum aestivum) cultivars to metribuzin (Sencore®), a completely randomized design experiment was conducted in Ferdowsi university of Mashhad. The treatment were replicated three times and included wheat cultivars (Atila, Chamran, Niknejad, Dorum, Gaskojen), weed species (wild barley, and wild oat), and herbicide doses (0, 100, 200, 400, 800, and 1600 g/ha of commercial formulation). The results demonstrated that wild oat was the most susceptible species to metribuzin, and wild barley (ED50=722) was significantly more tolerance than wild oat (ED50=257). Among wheat cultivars, Niknejad (ED50=1022) and Gaskojen (ED50=958) had more tolerance and Atila (ED50=307) and Dorum (ED50=498) were less tolerance than other cultivars and wild barley, but were significantly more tolerant than wild oat.
    Keywords: Herbicide, Sencore, Weed control, Wild oat
  • S. Sinaie, H. Sadeghi Namaghi, M. Modarres Awal Page 101
    The majority of eriophyid mites are phytophagous and some of them are important pests of plants. However, due to host specificity and other bioecological characteristics seen in members of this family, they are considered as important biocontrol agents of weeds. In order to identify the eriophyid mites associated with important weeds in agroecosystems in Razavi Khorasan province, during 2010 and 2011 different agricultural areas were visited and a variety of broadleaf and gramineous, annual and perennial weeds from orchards, cultivated fields and roadsides were sampled. As a result, 12 species belonging to four genera of the Eriophyidae family were collected from12 different host plants belonging to eight plant families and identified as listed below. In this list, species marked with (*) are new for Iran. Aceria acroptiloni Shevchenko & Kovalev, 1974; A. anthocoptes (Nalepa, 1892); A. chenopodia Xue et al., 2009; A. lactucae (Canestrini, 1893); A.malherbae* Nuzzaci, 1985;A. mashhadiensis Xue et al., 2009;A. pulicaris Xue et al., 2011; A.salsolae* de Lillo and Sobhian, 1996; A. tosichella Keifer, 1969;Eriophyes rotundae Mohanasundaram, 1983;Aculops maroccensis Keifer, 1972; Tetra lycopersici Xue & Hong, 2005.
    Keywords: Eriophyidae, Weeds, Biological control, Herbivore mites
  • Sh. Archinh., Rahimian Mashhadi, M. Oveisi, R. Tavakkol Afshari Page 111
    Photocontrol is a preventive method in weed management which aims to reduce the germination of photoblastic weed seeds. One of the basic researches in photocontrol is, identifying these species and their germination behavior in various environmental conditions. In this study, germination behavior of two Rumex species were investigated under two different soil moistures during nine months of burying in soil, in response to three different light conditions. Results showed both species are positively photoblastic but their response to soil moisture environment were different. Under the natural circumstances Rumex crispus showed a peak of germination in autumn and one in late spring, while R.obtosifolius seeds germinated greatly in late autumn, winter and spring, both in presence of light. R.crispus seeds became more sensitive to light when buried in dry soil and germination increased in full light condition. Dormancy of R.obtosifolius seeds seemed to alleviate more slowly in dry soil. Our results indicate that seasonal dormancy cycle would occur in both species under natural moisture conditions, and also there is a possibility of environmental factors replacing each other to satisfy germination requirements.
    Keywords: Seed dormancy, Germination, Sensitive to light, Seasonal dormancy cycle, Chilling requirement, Rumex
  • A. Rohani, H. Makarian Page 118
    Mapping of weeds distribution patterns for using in site-specific weed management has been favored by researchers. In this study, a learning vector quantization neural network (LVQ4) model was developed to predict and classify the spatial distribution patterns of Alhagi pseudalhagi. This method was evaluated on data of weed density counted at 550 points of a fallow field located in Faculty of Agriculture, Shahrood University of Technology, Semnan, Iran, in 2010. Some statistical tests, such as comparisions of the means, variance, statistical distribution as well as coefficient of determination in linear regression were used between the observed point sample data and the estimated weed seedling density surfaces to evaluate the performance of the pattern recognition method. Results showed that in training LVQ4, test and total phase P-value was greater than 0.7, 0.2 and 1.000 percent respectively, indicating that there was no significant (p
    Keywords: Patchy distribution, Precision farming, Classification, Weed map
  • M. Kargar, M. Hosseini, M.H. Rashed Mohassel Page 128
    To study the effects of different treatments on breaking seed dormancy on Littleseed Canarygrass a factorial experiment based on RCBD with 4 replications was conducted at the Weeds Science Laboratory Ferdowsi University of Mashhad.19 treatments were selected for this experiment. Treatments include: Hot water treatment (50°c for 2, 4 and 6 minutes), treated with sand paper for 5 minutes, concentrated sulfuric acid (3, 6 and 9 minutes), stratification at (5 and 10 °c) for 5 days, concentrated sulfuric acid for 3, 6 and 9 minutes+5 days of stratification, soaking treatments 24, 48, 72 and 96 hours, treatment with potassium nitrate, potassium nitrate+ stratification treatment and control were used for this experiment. The results showed that the effect of light conditions (light / dark and constant darkness) and the effect of different treatments on seed dormancy and two light regimes on the littleseed Canary grass seed germination, but the study of treatments for the seeds to sleep Canarygrass was observed a significant difference at p
    Keywords: Germination, Hard seed coat, Littleseed carnarygrass, Seed dormancy
  • B. Jafarpour, M.A. Sabokkhiz Page 132
    Plum pox virus (PPV), the causal agent of Sharka disease, belongs to the genus Potyvirus in the family Potyviridae and has been reported from some regions of Iran. Surveys were conducted to determine the incidence of the virus in Khorasan Razavi province in 2010 and 2011 and 553 samples of stone fruit trees were collected and tested by DAS-ELISA. In this method 12 samples were infected with PPV. RT-PCR with specific primers amplified 467bp band in 3 samples. DNA fragment of Kadkan region was sequenced after purification from gel. The determined sequence of IRN-KDN isolate were compared with previously reported 29 PPV isolates, using ClustalW2. In phylogenetic analyses based on ClustalW multiple alignment and MEGA 5.1, IRN KDN displayed the highest (98% and 96%) identity with two Japanese isolates and the lowest (95% and 90%) identity with isolate of Slovakia at nucleotide and amino acid sequence levels, respectively.
    Keywords: Plum pox virus (PPV), DAS, ELISA, RT, PCR, Khorasan Razavi, Iran
  • S. Ghahramani Nezhad, M. Shayanmehr, E. Yoosefi Lafooraki Page 136
    In order to investigation of Collembola fauna, several soil and leaf litter sampling were carried out during 2011 in Kermanshah regions and species were extracted by Berlise funnel. In sum, eight species from eight genera from seven families were collected and identified. The species characterized by one star (*) are new for Kermanshah fauna. The species characterized by two star (**) are reported for the first time for Iran fauna. The species are listed as below: Family Tullbergiidae: Metaphorura affinis (Boerner, 1902)* Family Hypogastruridae: Ceratophysella denticulata Bagnall, 1941* Family Isotomidae: Isotomiella minor Schaeffer, 1896* and Folsomia binoculata (Wahlgren 1899)** Family Entomobryidae: Pseudosinella sexoculata (Schoet,1902)** Family Sminthuridae: Sminthurus cf. nigromaculatus (Tullberg, 1872)** Family Katiannidae: Sminthurinus elegans Fitch, 1863* Family Arrhopalitidae: Arrhopalites caecus (Tullberg, 1871)*
    Keywords: Arthropleona, Entomobryomorpha, Podumorpha, Symphypleona
  • C. Moslemkhani, R. Shahbazi Page 139
    Spiroplasma citri, the causal agent of stubborn disease has become one of the destructive pathogen of citrus industry in Iran. One of the most important strategies for control of stubborn disease is using S. citri-free mother trees, propagative material and citrus nurseries and disease avoidance in new orchards. In this way, the efficiency of the standardized ELISA with poly clonal antibody and PCR protocol with three different primer pairs was assessed. The results revealed that ELISA was not able to detect low titre of infection (in symptomless samples) so using ELISA techniques in certification system was not recommended and has significant problem such as false negative reaction. PCR method and specially P89f/r primers in compare with two other primers P58-1f/5r and P58-6f/4r was able to detect low titre of north and south strains of pathogen in moderate seasons. Out of a total 350 samples screened for presence of S. citri by the PCR method only 4/6 % showing positive results in symptomless samples.
    Keywords: Spiroplasma citri, Detection, PCR, ELISA, Citrus