فهرست مطالب

زن در توسعه و سیاست - سال دهم شماره 4 (زمستان 1391)

نشریه زن در توسعه و سیاست
سال دهم شماره 4 (زمستان 1391)

  • تاریخ انتشار: 1392/02/02
  • تعداد عناوین: 7
|
  • قاسم زائری صفحه 5
    فکر فمینیستی، همواره دیدگاه اسلام در مورد خانواده را به چالش کشیده و می کشد. باور بخش عمده ای از فمینیست ها این است که خانواده منشا ستمگری علیه زنان و راه اصلی اعمال و بازتولید سلطه مردان است. بخشی از استدلال فمینیست ها خود را در نقد سنت سیاسی در غرب، خصوصا مبحث لیبرالی «امر عمومی» نشان می دهد که بر مبنای آن، نظریه پردازان لیبرال، با قلمداد کردن خانواده به عنوان بخشی از حیطه خصوصی» یا «حریم شخصی»، آن را از شمول مباحثه عمومی و قانون گذاری خارج کرده و به جایگاه مناسبی برای اعمال سلطه مردان بر زنان و نیز تقویت مناسبات ناعادلانه تبدیل کرده-اند. مقاله ضمن تشریح این دیدگاه، نشان می دهد که از دیدگاه اسلام، اساسا خانواده نمی تواند چنین خصیصه ای داشته باشد، زیرا از همان ابتدای ظهور اسلام، خانواده به موضوعی برای قاعده گذاری شارع بدل شده و انبوهی از قواعد برای تنظیم مناسبات عادلانه در خانواده و دفاع از حقوق زنان تنظیم و تعریف شده است. در واقع، چارچوب خانواده از دیدگاه اسلام، ترکیبی از عواطف و قواعد است.
    کلیدواژگان: امر شخصی، امر عمومی، جامعه جاهلی، خانواده، دیدگاه اسلام، زنان، رمانتیسیسم، فمینیسم، فمینیسم اسلامی، فلسفه سیاسی لیبرال، قواعد
  • حسین اکبری صفحه 37
    توسعه پایدار، توسعهای است که نیازهای نسل های کنونی را بدون خدشه وارد کردن به توانایی نسل های آینده در تامین احتیاجاتشان برآورده کند. یکی از الزامات اساسی توسعه پایدار استفاده صحیح از منابع موجود می باشد. مقاله حاضر به بررسی نقش زنان در توسعه پایدار در بعد زیست محیطی به عنوان یکی از ابعاد مهم توسعه پایدار (در کنار ابعاد اقتصادی و اجتماعی) می پردازد. در دستور کار 21 اجلاس ریو، زنان به عنوان یکی از گروه های اصلی در دستیابی به توسعه پایدار درنظر گرفته شده اند. بر اساس خط مشی اقدام در اجلاس ریو، سیاست هایی که زنان و مردان را به طور یکسان دربرنگیرد، در بلند مدت موفق نخواهد بود. مقاله حاضر پس از بررسی ادبیات مربوط به نقش زنان در توسعه پایدار به ویژه بعد زیست محیطی آن، با استفاده از داده های پیمایش ارزش های جهانی برای 50 کشور جهان، اقدامات عملی و تشکیلاتی زنان را در مورد مسائل زیست محیطی بررسی نموده است. یافته های تحقیق نشان می دهد که زنان در اکثر کشورها بیشتر از مردان اقدامات عملی در حفاظت از محیط زیست و مصرف بهینه از منابع انجام می دهند، در حالی که در زمینه اقدامات تشکیلاتی و حضور در تصمیم گیری ها و چانه زنی های زیست محیطی چندان فعال نیستند. بررسی اقدامات زیست محیطی زنان در گروه های نسلی مختلف نشان می دهد که زنان میانسال اقدامات عملی بیشتری در حفاظت از محیط زیست انجام می دهند، این در حالی است که در اقدامات تشکیلاتی گروه های نسلی جوان تر حضور فعال تر و بیشتری در سازمان های زیست محیطی دارند.
    کلیدواژگان: اقدامات عملی و تشکیلاتی، توسعه پایدار، زنان، محیط زیست
  • حاتم حسینی، بلال بگی صفحه 57
    تحولات گسترده در نقش های زنان در جامعه موجب گردیده تا حضور زنان در عرصه های اجتماعی افزایش یابد و با افزایش استقلال در جنبه های مختلف زندگی آنان از موقعیت و پایگاهی بالاتر نسبت به دهه های قبل برخوردار شدند. این امر زمینه ی دگرگونی در کنش های باروری (رفتار، تمایلات و ایده-آل های باروری) زنان را فراهم ساخت. هدف اصلی این مقاله بررسی تاثیر شاخص های مختلف استقلال زنان بر تمایلات، رفتار و ایده آل های باروری زنان کرد شهر مهاباد است. داده ها با استفاده از پیمایشی که در فروردین 1391 بر روی 700 خانوار انجام گرفت جمع آوری شده و سپس با استفاده از نرم افزار SPSS تجزیه و تحلیل شدند. نتایج نشان می دهد که زنان مورد بررسی از استقلال نسبی در همه ی شاخص های مرتبط با استقلال زنان برخوردارند. بر اساس این بررسی، کمی بیش از 61 درصد زنان اظهار داشته اند که تمایل ندارند فرزند دیگری داشته باشند. در میان آن هایی که تمایل به ادامه ی فرزندآوری دارند، نزدیک به 70 درصد شمار فرزندان ایده آل برای یک خانواده را دو فرزند می دانند. نتایج تحلیل طبقه بندی چندگانه نشان داد که ایده آل ها و تمایلات فرزندآوری زنان به ترتیب از شاخص های مستقیم و غیر مستقیم استقلال زنان تاثیر می پذیرند. علاوه بر این، اگرچه رفتار باروری زنان از شاخص های سه گانه ی استقلال تاثیر می پذیرد، ولی استفاده از وسایل پیشگیری از بارداری در کنار سایر متغیرها، نقش تعیین کننده ای در تبیین رفتار باروری زنان دارد. با توجه به نتایج این تحقیق، انتظار نمی رود سیاست های جمعیتی در راستای تشویق موالید منجر به افزایش باروری در همه ی لایه های اجتماعی شود.
    کلیدواژگان: استقلال زنان، ایده آل های باروری، تمایلات باروری، زنان کرد، مهاباد
  • عبدالحسین کلانتری، حسین حسنی، اکرم علیپور درواری صفحه 79
    هدف این مقاله تحلیل تاثیر متغیر جنسیت بر مصرف رسانه ها و ترجیح و اولویت دادن برخی از این رسانه ها و محتواهای آنها در جامعه ایران است. مطالعاتی که در زمینه نسبت میان رسانه ها و جنسیت صورت گرفته است، بیشتر بر مباحثی همانند بازنمایی، تحلیل دریافت و ژانرهای مورد علاقه زنان پرداخته اند. به طورکلی، جنسیت نقش تعیین کننده ای در مصرف و استفاده از رسانه های گوناگون دارد و مطالعات مرتبط با نوع و محتواهای رسانه ای مورد استفاده از این منظر جایگاه ویژه ای در مطالعات ارتباطی دارد. بیشتر پژوهش های صورت گرفته درباره مصرف جنسیتی رسانه ها، بر زنان متمرکز شده-اند؛ در اینجا نیز توجه به موضوع نسبت رسانه ها و جنسیت، با اولویت به زنان مورد توجه قرار گرفته است. به عبارت دیگر، مساله اصلی در اینجا این است که جنسیت در استفاده از رسانه های گوناگون با توجه به رضایتمندی های مختلفی که ایجاد می کنند تا چه میزان عاملی تعیین کننده محسوب می شود. یافته های این پژوهش حاکی از این است که در مجموع جنسیت - به استثناء رسانه نوین اینترنت، که همانند اکثر نقاط جهان تحت سلطه مردان قرار دارد- در نوع رسانه مورد استفاده در ایران عاملی تعیین کننده محسوب نمی-شود که می تواند دال بر برابری جنسیتی در ایران، دست کم از منظر مصرف رسانه ای باشد
    کلیدواژگان: اینترنت، تلویزیون، جنسیت، رادیو، رسانه ها، شبکه های ماهواره ای، مصرف رسانه ای
  • امید قادرزاده، حجت الله یوسفوند صفحه 101
    با توجه به اهمیت مشارکت مدنی به عنوان اصلی ترین شاخص توسعه ی اجتماعی، این پژوهش درصدد است تا در چارچوب دستگاه مفهومی پاتنام، به مطالعه ی میزان مشارکت مدنی و گونه های آن در میان زنان بپردازد. این تحقیق از نوع پیمایشی است که در طی آن با 370 نفر از زنان 18 تا 45 سال شهر الشتر مصاحبه شده است. یافته ها نشان می دهد که میانگین مشارکت مدنی زنان معادل 2/59 درصد بود که بر مبنای یک مقیاس صفر تا 100 متوسط ارزیابی می شود. در میان گونه های مشارکت -مدنی، نوع غالب مشارکت مذهبی بوده و مشارکت نهادی (انجمنی) در پایین ترین سطح قرار داشته است. تحلیل رگرسیونی چندمتغیره نشان می دهد که مشارکت مدنی زنان به ترتیب شدت رابطه با متغیرهای میزان منابع در دسترس زنان، گستره روابط اجتماعی، اثربخشی اجتماعی، وضع تاهل و سن مربوط است. متغیرهای مذکور در مجموع 54 درصد تغییرات مشارکت مدنی زنان را تبیین می کنند. در بخش پایانی مطالعه، دلالت-های یافته ها و نتایج تحقیق در زمینه مطالعات آتی و سیاست گذاری اجتماعی و فرهنگی مورد بحث قرار گرفته است.
    کلیدواژگان: زنان، گستره روابط اجتماعی، مشارکت مدنی، مشارکت مذهبی، مشارکت نهادی، منابع در دسترس
  • محمد آتشک صفحه 127
    هدف تحقیق حاضر ارزشیابی تحقق عدالت جنسیتی در نظام آموزشی ایران به عنوان یکی از مهم ترین اهداف ملی و بین المللی است، تحقیق از نوع ارزشیابی است و روش تحقیق تحلیل ثانویه داده های سرشماری سال 1390 است. نتایج حاکی از آن است که در مجموع در گروه های سنی تا 34 سال در نقاط شهری در گروه های سنی تا 39 سال و در نقاط روستایی در گروه های سنی تا 24 سال، عدالت جنسیتی در آموزش وجود دارد و بیشترین بی عدالتی های آموزشی در گروه های عمده سنی بالاتر از 35 سال مشاهده می شود. همچنین تحلیل مقاطع مختلف تحصیلی اشاره به آن دارد که در مقطع ابتدایی عدالت جنسیتی در آموزش حاصل شده است و در مقاطع راهنمایی، متوسطه و آموزش عالی، بی عدالتی به ضرر دختران و تنها در دوره پیش دانشگاهی بی عدالتی به ضرر پسران وجود دارد.
    کلیدواژگان: آموزش، ارزشیابی، بی عدالتی جنسیتی، داده های سرشماری 1390، عدالت جنسیتی
  • ناصر زمانی میاندشتی، پوریا عطایی، نسیم ایزدی صفحه 153
    توانمندسازی زنان به طور گسترده ای به عنوان یک هدف مهم در توسعه بین المللی شناخته شده است. هدف اصلی این پژوهش، بررسی سطوح و میزان توانمندی اعضای تعاونی زنان روستایی تفی هان بود. جمعیت این مطالعه تمام اعضای تعاونی تفی هان 418 نفر بودند که تعداد 200 نفر از اعضا با استفاده از روش نمونه گیری طبقه بندی تصادفی انتخاب و مورد مطالعه قرار گرفتند. ابزار مورد استفاده برای جمع آوری داده ها پرسشنامه بود که روایی صوری آن به وسیله پانلی از متخصصین تایید گردید و برای بررسی پایایی آن نیز آزمون راهنما اجرا شد که آلفای کرونباخ 94/0 برای گویه های توانمندی به دست آمد. نتایج نشان داد که ابعاد توانمندی اعضای تعاونی در چهار بعد توانمندی روانی، خانوادگی، اقتصادی و اجتماعی فرهنگی قابل تقسیم بندی است. همچنین، نتایج نشان داد که رقم ابعاد روانی و اجتماعی فرهنگی توانمندی از سایر ابعاد توانمندی بیش تر بوده و توانمندی خانوادگی و اقتصادی در رتبه های بعدی قرار دارد.
    کلیدواژگان: تعاونی زنان، توانمندسازی، زنان روستایی
|
  • Qaesm Zaeri Page 5
    Feminist thought has always challenged the Islamic viewpoint. A majority of feminists believe that ‘family,’ is a source of oppression against women, and is essentially, the main way of reproducing male dominance. Part of the feminist argumentation, highlights itself through the form of criticism of Western political customs, especially in the liberal debate of ‘public order’. In this debate, liberal theorists treat the ‘family’ as a part of a ‘personal sphere’ or a ‘strictly private area,’ and thus, by taking this stance, drive it out from the attention of public debate and legislation; the result of which, being that it leads to the perfect breeding ground for male dominance and for the fostering of unfair relations.This paper, reviewing the aforementioned standpoint, illustrates that ‘family’, has been subject to legislation in Muslim society since the emergence of Islam, and an abundance of rules and laws have been created in order to establish healthy and just relations and protect women's rights. Indeed, from the viewpoint of Islam, the family structure has been created on the basis of affection, and specific rules have been formed for regulating this important establishment.
    Keywords: The private, the public, family, rules, Romanticism, feminism, women, ignorante society, liberal political philosophy
  • Hossein Akbari Page 37
    oday, sustainable development, in most social and economic planning, is considered as one of the key concepts.The term "development," focuses on improving of the quality of life and promoting of the welfare of society, whilst "stability," refers to the continuation of this process throughout the generations of mankind.Therefore, sustainable development can be defined as being a development that meets the needs of current generations without impairing the ability of future generations to meet their needs.One of the basic requirements of sustainable development is proper use of available resources.This paper examines the role of women in sustainable development in the environmental dimension, as being extremely important and invaluable. In agenda 21 of the Rio Summit, women are considered as being one of the main groups in achieving sustainable development.The paper also reviews available literature on the role of women in sustainable development, particularly in the environmental dimension, using data from the World Values Survey for 50 countries. The article investigates the organizational and practical actions of women on environmental issues.Research findings indicate that women in most countries, in contrast to their male counterparts, participate actively in environmental protection and conservation of resources, whilst in the areas of setting up the structures of organization, and participation in environmental decision making, they lack active participation. The study of environmental action of women in the different generations’ groups, shows middle-aged women are involved in more practical actions to protect the environment, whereas, the younger generations are more active in environmental organizations.
    Keywords: women, sustainable development, the environment, setting up the structures of organization
  • Hatam Hosseini, Belal Bagi Page 57
    Widespread changes in women’s roles in society, in turn, leads to their increasing participation in the social arena, therefore, by increasing women’s autonomy in different aspects of life, they are more likely to reach to higher positions and status than they were in earlier decades. This situation provides the context for changes in fertility ideals (fertility behavior, desires, and ideals) of women. The main objective of this paper is to investigate the effect of different indices of women’s autonomy on fertility behavior, desires, and ideals of Kurdish women in the city of Mahabad. Data was collected through a survey which was conducted in April 2012 on 700 households, and then analyzed using SPSS software.Results show that women have relative autonomy in all indices related to women’s autonomy. According to this study, at the time the survey was carried out, more than 61 percent of women stated that they were content with the number of offspring they had, and had no desire for further children. Among those who wanted to continue their childbearing, nearly 70 percent stated that, in the current situation, two children were ideal for a family. Results of Multiple Classification Analysis (MCA) showed that the fertility ideals and desires of women are affected respectively, by direct and indirect indices regarding women’s autonomy. Furthermore, although women’s fertility behavior is affected by three indices of women’s autonomy, nevertheless, using contraceptive devices along with other variables, play an important role in explaining women’s fertility behavior. According to the results of this study, it is not expected that population policies aimed at encouraging fertility, would lead to a fertility increase in all social strata.
    Keywords: Women's autonomy, fertility ideals, fertility desires, Kurdish women, Mahabad
  • Abdolhossein Kalantari, Hossein Hassani, Akram Alipour Darvari Page 79
    The objective of the paper is to analyzethe impact of gender on media usage, and the preference and precedence given to various types of this media and their contents, in Iranian Society. Most of the relevant studies concentrate on representation, reception analysis and on the norms of women’s favorite genres. In general, gender plays a determining role in the use of different media sources and research concerningthis issue, has aspecial position in media studies. Most gender-based studies on media usagehave focused their attention on women; likewise, in this paper, we have also preferred to concentrate our attention onwomen.The main question is to investigate,taking into consideration the different kinds of pleasures and preferences, to what extent the gender variable could be a determining factor. Findings show that, with the exception of the internet,which is dominated worldwide by men, in general, gender is not a determining factor in researching the norms of media usage in Iran. This conclusion could imply gender equality in Iran, at least in terms of media usage.
    Keywords: gender, media, media usage, radio, satellite channels, TV
  • Omid Ghaderzadeh, Hojatallah Yousefvand Page 101
    With respect to the importance of civic participation as the main index of social development, this research aims at studying the rate of female civic participation, and its categories, according to the conceptual apparatus of Putnam. The research was carried out by means of a survey, using a questionnaire; during which 370 women, aged 18 to 45 years old, from Aleshtar, were interviewed. Findings show that the average rate of civic participation among women was equivalent to 59.2%, which, on a scale of 0 to 100, was evaluated as intermediate. Among the categories of civic participation, religious activities were ranked most prominent, with institutional (associational) activities being least popular. Multiple regression analysis, shows that women’s civic participation is based on the intensity of relationship, which is interconnected with variables such as the amount of available resources, scope of social relations, social efficacy, marriage status and age.The above variables explain a 54% overall change in women’s civic participation. At the conclusion of this study, implications of the findings in the field of future studies and cultural and social policy making, have been discussed.
    Keywords: women, scope of social relations, civic participation, religious participation, institutional participation, social efficacy, available resources
  • Mohammad Atashak Page 127
    The aim of this study is the evaluation of gender equality in Iran's educational system, as it is regarded as being one of the most important national and international goals. An evaluative research method, along with a secondary analysis method of Iran's 2011 census analysis, have been employed for this purpose.Results show that, in total, the age group of up to 34 years old, those in the age group of up to 39 years old located in urban areas, and those in the age group of up to 24 years old, who were inhabitants of rural areas, gender equality can be found within Iran's educational system. The most obvious cases of gender inequality in Iran's educational system, can be found in the age group of those above 35 years of age. In addition to these findings, analysis of the different educational levels, shows that we have gender equality at the primary school level. In lower secondary and upper secondary levels and in higher education, the preference is directed towards male students, with female students finding gender equality only at pre-university level.
    Keywords: Evaluation, Iran's 2011 census, gender equality, educational system
  • Naser Zamani Miandashti, Pouria Ataei, Nasim Izadi Page 153
    The empowerment of women has been widely acknowledged as an important goal in international development. The main aim of this study was to investigate empowerment levels and rate among the members of Tafihan Rural Women’s Association.Those who were subject to research consisted of all members of the Tafihan Women’s Association (418 members), out of which, a total number of 200 members were selected through a stratified random sampling method. The data was obtained through means of a questionnaire. Face validity of the questionnaire was obtained through an experts’ panel, and reliability was acquired through pilot testing. The Cronbach's alpha was. 94. Results revealed that empowerment dimensions of the association members can be categorized in four sectors: psychological, familial, economic and socio-cultural dimensions. Results also showed that psychological and socio-cultural dimensions ranked highest, and were followed by familial and economic dimensions.
    Keywords: empowering, empowerment, women's association, rural women