فهرست مطالب

فصلنامه فرایند مدیریت و توسعه
سال بیست و پنجم شماره 1 (پیاپی 79، بهار 1391)

  • تاریخ انتشار: 1392/01/20
  • تعداد عناوین: 7
|
  • سعید سعیدا اردکانی، امیررضا کنجکاو منفرد، سیدمسعود حکاکی، مهدیه منصوری صفحات 5-26
    استرس عاملی مهم در بسیاری از آسیب های روانی و اجتماعی است که آسیب های روانی ناشی از آن، با مدیریت استرس تقلیل پذیر است. هوش عاطفی نیز مجموعه ای از توانایی ها و مهارت های غیرشناختی است که توانایی موفقیت فرد را در مقابله با فشارهای محیطی، به ویژه استرس شغلی افزایش می دهد. از این رو، پژوهش حاضر با هدف شناسایی رابطه بین هوش عاطفی و عوامل کنترل کننده استرس شغلی انجام شده است. این پژوهش، توصیفی- پیمایشی و از نوع کاربردی است و روش جمع آوری داده ها، کتابخانه ای و میدانی است. جامعه آماری پژوهش حاضر، اعضای هیئت علمی دانشگاه یزد است. برای تحقق اهداف پژوهش و آزمون فرضیه ها، از آزمون همبستگی و تحلیل رگرسیون استفاده شده است. نتایج آزمون همبستگی پیرسون، بیانگر رابطه معنی دار بین مولفه های هوش عاطفی و عوامل کنترل کننده استرس است. علاوه بر این، نتایج تحلیل رگرسیون گام به گام نشان داد که مولفه های آگاهی اجتماعی و خودآگاهی، تاثیر معنی داری بر عوامل کنترل کننده استرس دارد. به عبارت دیگر، افراد مذکور هنگام رویارویی با موقعیت های استرس زا با تجزیه و تحلیل موقعیت و مسائل، بردباری و انطباق با شرایط استرس زا و با استفاده از تجربه های گذشته و با امید به بهبود موقعیت، توانایی بیشتری در کنترل و مدیریت استرس دارند. در این میان، مولفه آگاهی اجتماعی، بیشترین نقش را در تبیین استرس شغلی دارد، به طوری که بیش از 45 درصد از تغییرات استرس شغلی را تبیین می کند.
    کلیدواژگان: هوش عاطفی، مدیریت استرس، استرس شغلی، کنترل استرس، دانشگاه یزد
  • محمدحسن فطرس، محمدرضا دهقانپور، بابک ده موبد صفحات 27-44
    شناخت علمی منابع رشد تولید، از جمله الزام های دستیابی به رشد اقتصادی پایدار و درونزا است. بر اساس الگوی رشد سولو، رشد اقتصادی، از دو منبع یعنی رشد عوامل تولید و رشد بهره وری عوامل تولید حاصل می شود. در پژوهش حاضر، با استفاده از داده های صنایع تولیدی ایران در سال های 86-1379 بر اساس کدهای دو رقمی استاندارد بین المللی صنایع با رهیافت داده های ترکیبی (پانل دیتا) با تخمین تابع تولید، منابع رشد بخش مذکور، شناسایی و جایگاه بهره وری کل عوامل تولید مشخص گردید. بر اساس نتایج پژوهش حاضر، صنایع ایران در سال های مورد بررسی، به طور متوسط 12.34 درصد رشد داشته است. 16.6 درصد از آن، ناشی از رشد بهره وری کل عوامل تولید در این بخش بوده است. 69 درصد نیز ناشی از رشد نیروی کار و 13.5 درصد به رشد موجودی سرمایه مربوط بوده است.
    کلیدواژگان: رشد ارزش افزوده بخش صنعت، بهره وری کل عوامل تولید، نیروی کار، سرمایه، داده های ترکیبی
  • محسن نجفی خواه صفحات 45-68
    قانون ساختار نظام جامع رفاه و تامین اجتماعی مصوب 1383، ساختاری مرکب از اصول، سیاست ها، اجزاء و ارکان را فراهم می کند که قوانین ماهوی در قالب آن، تنظیم و اجرا می شود. از این منظر، بررسی رابطه مقررات قانون نظام جامع با قوانین ماهوی سابق، از اهمیت ویژه و خاصی برخوردار است. در پژوهش حاضر، این بخش از قانون نظام جامع رفاه و تامین اجتماعی درباره اصول و سیاست های این نظام مورد بررسی قرار گرفته و ثابت شده است که هر چند احکام مذکور - در عمده موارد- با قوانین ماهوی سابق آنگونه در تعارض نیست که بتواند ناسخ یا مخصص آنها دانسته شود، لکن ماهیت آن به گونه ای است که می تواند مفسر قواعد ماهوی سابق و لاحق قرار گیرد. در پژوهش حاضر، نقش اصول و سیاست های حاکم بر نظام جامع رفاه و تامین اجتماعی در تفسیر احکام و مقررات ماهوی نظام یاد شده، مورد بررسی قرار گرفته است.
    کلیدواژگان: قوانین ساختاری، قوانین ماهوی، نظام رفاه و تامین اجتماعی، سازمان یا تشکیلات اداری، الگوهای نظام های رفاهی، سلسله مراتب قوانین، جمع (عرفی و تبرعی) قوانین
  • امیرحسین محمودی، اکرم عابدی، یونس حیدری صفحات 69-92
    هدف پژوهش حاضر، بررسی شایستگی های حرفه ای مدیران گروه های آموزشی از دیدگاه اساتید و مدیران گروه های آموزشی دانشگاه آزاد اسلامی واحد تهران مرکزی است. در این پژوهش، ابتدا بر پایه مطالعات کتابخانه ای، مبانی نظری و پیشینه پژوهش بررسی گردیده و سپس با توجه به نتایج حاصل، مجموعه ای از مولفه ها و زیرمولفه های مربوط به شایستگی های حرفه ای مدیران گروه های آموزشی، در قالب هفت مولفه شایستگی و پنجاه و دو زیرمولفه بیان شده است. جامعه آماری پژوهش، همه اساتید (2200 نفر) و مدیران گروه های آموزشی (50 نفر) دانشگاه آزاد واحد تهران مرکزی را شامل می شود که بر اساس جدول تعیین حجم نمونه مورگان، تعداد 327 نفر از اساتید و 50 نفر از مدیران گروه های آموزشی به عنوان نمونه پژوهش انتخاب گردید. همچنین به منظور گردآوری اطلاعات، پرسشنامه ای در قالب هفت مولفه شایستگی و 52 رفتار بیانگر شایستگی، تنظیم شده است که پایایی آن با استفاده از ضریب آلفای کرانباخ 08/99 محاسبه گردید. داده های حاصل با استفاده از روش های آمار توصیفی و استنباطی مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفته است: در بخش آمار توصیفی، میانگین، انحراف معیار میانگین، واریانس و انحراف استاندارد نمرات، محاسبه شده است و در بخش آمار استنباطی، برای بررسی تفاوت میان نگرش اساتید و مدیران گروه های آموزشی در مورد مولفه ها و زیرمولفه های مربوط به شایستگی های حرفه ای، از آزمون t گروه های مستقل استفاده شده است. نتایج حاصل از تجزیه و تحلیل داده ها نشان داد که به لحاظ میزان اهمیتی که اساتید و مدیران گروه های آموزشی برای مولفه ها و زیرمولفه های مربوط به شایستگی های حرفه ای قائل هستند، بالاترین میانگین پاسخ از نظر مدیران گروه های آموزشی، به مولفه شایستگی های مدیریتی و پایین ترین میانگین به مولفه شایستگی های سیاسی مربوط است. همچنین در آرای اساتید، بالاترین میانگین، به مولفه شایستگی های شخصیتی و پایین ترین میانگین، به مولفه شایستگی های سیاسی مربوط است. در ضمن، با توجه به نتایج حاصل از اجرای آزمون t مستقل، می توان گفت که بین دیدگاه اساتید و مدیران گروه های آموزشی درباره هر یک از مولفه ها و زیر مولفه های مربوط به شایستگی های حرفه ای مدیران، تفاوت معناداری وجود دارد.
    کلیدواژگان: شایستگی، شایستگی های حرفه ای، استانداردسازی عملکرد، نظام آموزش عالی، مدیران گروه های آموزشی
  • غلامرضا عنایتی، غلامعباس شکاری، رضا طهماسبی، حسن غفاری، مهدی شبانی صفحات 93-114
    شرایط کاری در سازمان های امروز به گونه ای است که موجب می شود بسیاری از افراد، بخش قابل توجهی از زندگی و اوقات خود را به کار اختصاص دهند. یکی از پیامدهای چنین وضعیتی، پیدایش اعتیاد به کار است. اعتیاد به کار، به معنی صرف میزان فراوانی از وقت در کار است. در پژوهش حاضر، آثار اعتیاد به کار بر تعهد سازمانی مورد بررسی قرار گرفته است. پس از تحلیل داده های آماری حاصل از 86 نمونه آماری از مدیران و کارکنان اداره آموزش وپرورش شهرستان کاشمر، همبستگی معنادار و مثبت میان اعتیاد به کار و تعهد سازمانی تایید گردید. علاوه بر این، با تجزیه و تحلیل داده های آماری مشخص شد که رابطه معنادار و مثبتی بین عجین شدن با کار، تمایل درونی به کار و لذت از کار با تعهد سازمانی وجود دارد.
    کلیدواژگان: اعتیاد به کار، تعهد سازمانی، عجین شدن با کار، تمایل درونی به کار، لذت از کار
  • صدیقه خورشید صفحات 115-147
    هدف پژوهش حاضر، بررسی تاثیر سرمایه اجتماعی ساختاری، ارتباطی و شناختی بر تعهد سازمانی کارکنان و ابعاد آن است. این پژوهش با روش توصیفی- همبستگی انجام شده است. بانک های دولتی شهر کرمان، جامعه آماری پژوهش حاضر است و ابتدا پنج بانک ملی، ملت، تجارت، رفاه و مسکن، و سپس چهل شعبه از بانک های مذکور، به طور تصادفی انتخاب گردید. همه کارکنان شعبه های مذکور که در مجموع، 400 نفر بودند، در پژوهش مشارکت داده شدند. داده های استخراج شده از 308 پرسشنامه، مبنای آزمون فرضیه ها و الگوی مفهومی پژوهش قرار گرفت. نتایج پژوهش نشان داد که الف) سرمایه اجتماعی ارتباطی، بر تعهد سازمانی کارکنان و نیز دو بعد هنجاری و عاطفی آن در سطح 01/0= α تاثیر مستقیم، مثبت و معنی داری دارد، در حالی که تاثیر معنی داری بر تعهد مستمر کارکنان ندارد؛ ب) سرمایه اجتماعی ساختاری و شناختی، بر تعهد سازمانی کارکنان و ابعاد آن تاثیر معنی داری ندارد؛ ج) سرمایه اجتماعی ساختاری و شناختی، بر سرمایه اجتماعی ارتباطی در سطح 01/0= α تاثیر مثبت و معنی داری دارد؛ د) نتایج تحلیل مسیر نیز نشان داد که سرمایه اجتماعی ساختاری و شناختی از طریق سرمایه اجتماعی ارتباطی، بر تعهد سازمانی و دو بعد تعهد هنجاری و تعهد عاطفی آن، تاثیر نامستقیم و معنی داری دارد، در حالی که تاثیر معنی داری بر تعهد سازمانی مستمر کارکنان ندارد.
    کلیدواژگان: سرمایه اجتماعی شناختی، سرمایه اجتماعی ارتباطی، سرمایه اجتماعی ساختاری، تعهد عاطفی، تعهد هنجاری، تعهد مستمر
  • عبدالحمید شمس صفحات 149-179
    تقویت سلامت اداری، ارتقاء کیفی قوانین و کارکرد سازمان های کنترل کننده و مقابله با گسترش فساد، صرفا از طریق ایجاد سازگاری میان سیاست های کلان نظام اداری کشور و قوانین مرتبط، هماهنگ کردن عملکرد سازمان های نظارتی با قوانین نظارتی و کنترلی، و سرانجام «محیط سازی» و تقویت جایگاه مردم در فرایند نظام نظارت و کنترل میسر است. به عبارت ساده تر، برای جلوگیری از پیدایش فساد نظام مند، چاره نخستین ایجاد یک نظام کنترل و نظارت نظام مند است که میان همه عناصر آن، رابطه سازگار و هم افزایی وجود داشته باشد. البته اگر همین نظام کنترل، با کاراترین روش ها و نیروهای انسانی متخصص، ولی در کالبد محیطی مردم سالار و فرهنگی سالم حرکت نکند، دیر یا زود نظام اداری در بستر فساد نظام مند درمی غلطد.
    کلیدواژگان: نظام مقتدر، ملت مقتدر، فساد تصادفی، فساد گسترده، فساد نظامند، موازنه قدرت، فاصله قدرت
|
  • Saeid Saeida-Ardakani, Amir-Reza Konjkav-Mofared, Seyyed Masoud Hakkaki, Mahdieh Mansouri Pages 5-26
    Stress is a critical factor in many psychological and social traumas out of which the psychological ones are diminishable through stress management. Emotional intelligence is a set of non-cognitive abilities and skills that increase the individual success capability in facing environmental stresses especially job stress. Therefore، this research is aimed at identifying the relationship between emotional intelligence and job stress controlling factors. This study is an applied descriptive survey، making use of data collection method، library research and fielded study. The statistical population of the study consists of the University of Yazd faculty members. Correlation test and regression analysis are employed to finalize the research goals as well as to test the hypotheses. The results of Pearson correlation test indicate a significant relationship between emotional intelligence and stress controlling factors. Besides، the results of stepwise regression analysis illustrated that social awareness and self-consciousness factors significantly influence stress controlling factors. In other words، the individuals enjoying social awareness and self-consciousness have more capability to control and manage the stress because when facing stressful circumstances، they analyze the situation and problems while keeping patient and well adapting themselves to the stressing conditions by means of previous experiences and keeping hopeful for a better situation. Meanwhile، it is to be noted that social awareness factor plays the best role in reducing the job stresses in a way that 45 percent of job stress changes could be explained by this factor.
    Keywords: Emotional Intelligence, Stress Management, Job Stress, Stress Management, Stress Control, University of Yazd
  • Mohammad Hassan Fetros, Mohammad, Reza Deghanpour, Babak Dehmoobed Pages 27-44
    The scientific identification of production growth resources is among the requirements of getting access to sustainable and endogenous economic growth. According to Solow growth model، the economic growth is generated by means of a couple of resources، i. e. the growth in production resources and the growth in productivity resources. This research takes the data of Iranian production industries within 2000-2007 on the basis of international industrial standard two-digit codes through panel data approach and uses production function estimation in order to identify the production resources in the industrial sector as well as to determine the total factor productivity status of production resources. According to the results of the study، Iranian industries’ growth during the period was 12. 34 percent، out of which 16. 6 percent was owing to the total factor productivity growth in the sector; 69 percent of the growth belonged to the labor growth while 13. 5 percent was a result of the growth in capital assets.
    Keywords: Value, Added Growth in Industry Sector, Total Factor Productivity, Labor, Capital, Panel Data
  • Mohsen Najafikhah Pages 45-68
    Comprehensive Welfare and Social Security System Structure Act، ratified in 2004، brings about a structure، composed of principles، policies، components as well as fundaments within which the substantive laws are regulated and enforced. From such a perspective، it holds a pivotal position to study the relationship between the regulations of Comprehensive Welfare and Social Security System Act and the former substantive laws. The present article studies this aspect of Comprehensive Welfare and Social Security System Act regarding the principles and policies of the system. Meanwhile، it is proven that although the verdicts concerned do not contradict with the former substantive laws in a way to consider them as its abrogation or appropriation، its essence is of such a type that could be employed as the exegete of the former or subsequent substantive rules. This research tries to study the role of the principles and policies dominant on the Comprehensive Welfare and Social Security System in the exegesis of the verdicts and substantive regulations.
    Keywords: Structural Laws, Substantive Laws, Welfare, Social Security System, Administrative Organization or Structure, Models of Welfare Systems, Hierarchy of Laws, (Normative, Voluntary) Aggregation of Laws
  • Amir-Hossein Mahmoudi, Akram Abedi, Younes Heydari Pages 69-92
    This article tries to study the professional competencies among the directors of educational departments from the viewpoints of the professors and directors of educational departments in Islamic Azad University – Central Tehran Branch. To this end، the theoretical fundamentals and the related literature are reviewed through library studies. Later، considering the findings، a collection of factors and sub-factors pertaining to the professional competencies of the directors of educational departments are extracted and enumerated in the framework of 7 factors and 52 sub-factors of competency. The statistical population of the research includes all 2200 professors and 50 directors of educational departments in Islamic Azad University – Central Tehran Branch. A sample of 327 professors and all 50 educational directors were selected according to Morgan sample size determination table. However، a questionnaire consisting 7 factors of competency in addition to 52 behaviors indicating competency was devised to gather the information، whose reliability was calculated to be 99. 08 via Cronbach alpha coefficient. The resulted data were analyzed through descriptive and inferential statistical methods. As far as the descriptive part was concerned، the average، average standard deviation، variance and standardized deviate of scores were calculated; and as for the inferential statistics، T-test for independent groups were used so as to study and compare the differences between the points of view belonging to the professors and the directors of educational departments concerning the factors and sub-factors of professional competency. The results of the data analysis demonstrated that the directors of educational departments in average believed the managerial competencies to be the highest while they deemed the political ones as the lowest. Meanwhile، the average highest and lowest competencies in the mind of the professors respectively went for the character-related competencies and political competencies. Moreover، having reviewed the results of the independent T-test، it could be claimed that there was a significant difference between the opinions of both groups، i. e. professors and educational directors، on the factors and sub-factors of professional competencies.
    Keywords: Competency, Professional Competencies, Performance Standardization, Higher Education System, Directors of Educational Departments
  • Gholam-Reza Enayati, Gholam-Abbas Shekari, Reza Tahmasbi, Hassan Ghaffari *, Mehdi Shabani Pages 93-114
    Working conditions in today’s organizations are in such a way that many individuals allocate considerable part of their life time to their jobs. One of the implications of such a condition would be ‘workaholism’ which denotes spending excessive amount of one’s time to job. This article tries to study the effects of workaholism on organizational commitment. Having analyzed the statistical data belonging to 86 samples of managers and employees in Kashmar Township Department of Education، a significant and positive correlation was confirmed to exist between workaholism and organizational commitment. Meanwhile، it was asserted through statistical data analysis that job involvement، inner urge to work and immense enjoyment have a significant and positive relationship with organizational commitment.
    Keywords: Workaholism, Organizational Commitment, Job Involvement, Inner Urge, Immense Enjoyment
  • Sedigheh Khorshid Pages 115-147
    This article tries to study the effect of structural، relational and cognitive social capitals on employees’ organizational commitment along with the various dimensions of such a commitment. The research is conducted in descriptive-correlation method. The population of the research consists of governmental banks in the city of Kerman including Bank Melli Iran، Bank Mellat، Bank Tejarat، Bank Refah and Bank Maskan، of which 40 branches are randomly selected. All employees of the branches under study، composed of 400 persons، participated in the research. The data collected from 308 filled out questionnaires were used as the basis of testing the hypotheses and conceptual model of the research. The results showed that: a) the relational social capital is directly، positively and significantly effective on employees’ organizational commitment as well as on the normative and affective dimensions of such a commitment at the level of = α 0. 01; yet it does not have a significant effect on continuance commitment. b) The structural and cognitive social capitals do not have any significant impact on employees’ organizational commitment and its dimensions. c) The structural and cognitive social capitals have significant and positive effect on relational social capital at the level of = α 0. 01. d) Path analysis results indicated that the structural and cognitive social capitals have an indirect، significant influence on organizational commitment and its normative and affective dimensions through relational social capital although they do not have any significant impact on continuance organizational commitment.
    Keywords: Cognitive Social Capital, Relational Social Capital, Structural Social Capital, Affective Commitment, Normative Commitment, Continuance Commitment
  • Abdolhamid Shams Pages 149-179
    Strengthening administrative incorruptibility، qualitative improvement of laws and functions of controlling and supervision organizations as well as dealing with corruption extension could possibly be conducted by means of conformity among the macro-policies and the laws concerned in the administrative system in the country، consistency of the controlling organizations’ functions with controlling and supervision laws، and finally set the stage for bolstering the public participation in the procedure of controlling and supervision. In other words، the first solution to prevent systematic corruption would be to develop a systematic controlling and supervision system in a way that there is a consistent and synergic relationship prevalent among all its components. Yet، it should be noted that such a controlling system، sooner or later، would end up in a systematic administrative corruption if it does not moves in a democratic and culturally sound environment، no matter it had been employing the most efficient methods and knowledgeable human resources.
    Keywords: Authoritative System, Authoritative Nation, Casual Corruption, Extended Corruption, Systematic Corruption, Balance of Power, Power Distance