فهرست مطالب

پژوهش های ایرانشناسی - سال دوم شماره 1 (بهار و تابستان 1391)

نشریه پژوهش های ایرانشناسی
سال دوم شماره 1 (بهار و تابستان 1391)

  • تاریخ انتشار: 1391/10/11
  • تعداد عناوین: 7
|
  • بهرام آجرلو صفحات 1-20
    امروزه در باستان شناسی عصر نوسنگی، دیرین اقلیم شناسی از رهیافت های بنیادین به شمار می آید. حدود هزاره دهم پ. م. تغییرات گسترده هولوسین، مقدمات انقلاب نوسنگی و پیدایش روستانشینی را فراهم کرد. تحولات هولوسین البته جغرافیای زیستی فلات ایران را هم دگرگون کرد؛ و در فاصله حدود 800/12 پ. م. تا 500/3 سال پ. م. دمای هوا و پوشش گیاهی و جانوری آن به دفعات متحول شد؛ تا این که اقلیم فلات ایران در حدود 500/3 سال پ. م. به ثبات امروزی رسید؛ که اطلاعات دیرین اقلیم شناختی آن تاکنون از دو دریاچه ارومیه و زریبار در نیمه غربی فلات ایران به دست آمده است؛ بنابراین درباره تحولات اقلیمی دوره هولوسین از نیمه غربی فلات ایران اطلاعات بیشتری نسبت به نیمه شرقی آن موجود است. تحولات هولوسین سبب شد که هسته روستانشینی اولیه و منشاء چراگردی فلات ایران در منطقه زاگرس شمالی- مرکزی قرار بگیرد؛ بنابراین، روستانشینی اولیه در فلات ایران، همانند فلسطین و جنوب شرقی فلات آناتولی، منشاء اقلیمی- جغرافیایی دارد؛ و از یک مدل انتشارگرا تبعیت می کند. خوزستان و آذربایجان از اولین مناطقی بودند که تحت تاثیر تحولات فرهنگی- اجتماعی زاگرس شمالی- مرکزی وارد عصر نوسنگی شدند. همچنین تحولات آب و هوایی هولوسین اولیه همچنین بر کیفیت معیشت ساکنان عصر نوسنگی فلات ایران تاثیرگذار بوده است؛ زیرا توسعه تدریجی خشک شدن اقلیم فلات ایران و گسترش نواحی بیابانی و نیمه بیابانی و پوشش نوع استپ، سبب پیدایش و تثبیت معیشت چراگردی و نیز کشت دیم گردید.
    کلیدواژگان: فلات ایران، عصر نوسنگی، هولوسین، روستانشینی، چراگردی
  • حسین بادامچی صفحه 21
    اگرچه اسناد به زبان ایلامی قدیم نادر هستند، از شوش در دوره سوکل مخ ها بیش از 500 سند حقوقی به زبان اکدی و در موضوعات مختلف به دست آمده است که فرصتی بی نظیر برای مطالعه نهادهای حقوقی و اجتماعی ایلام فراهم می کند. مقاله حاضر ضمن ویرایش و ترجمه سه اجاره نامه ایلامی از دوره سوکل مخ ها به بررسی ماهیت قراردادهای معروف به esip-tabal)) می پردازد. مطالعه تطبیقی با قانون حمورابی نشان می دهد که احتمالا نوع خاصی از رهن در قالب عقد اجاره پنهان شده تا امکان اخذ بهره بیش از نرخ جایز فراهم شود. مقاله حاضر ابتدا برای مشخص کردن بستر تاریخی تقسیم بندی تاریخ ایلام باستان را توضیح می دهد. سپس اهمیت اسناد اکدی شوش بررسی و سرانجام متن سه اجاره نامه زمین کشاورزی از نوع (esip-tabal) از دیدگاه صورت و ماهیت قرار داد مطالعه خواهد شد.
    کلیدواژگان: ایلام، اجاره، قرارداد، وثیقه، سوکل مخ، باستان، رهن، esip، tabal
  • یحیی بوذری نژاد صفحات 39-58
    ملاصدرا، بنیان گذار حکمت متعالیه، دیدگاه هایی درباره اجتماع دارد. بر خلاف نظر کسانی که معتقدند، اجتماع در نظر ملاصدرا مغفول مانده و او صرفا به مباحث غیر دنیوی توجه نموده، ملاصدرا با دقت حوادث اجتماعی دوران خود را زیر نظر داشته، به آسیب شناسی اجتماع پیرامون خود پرداخته؛ و برای اصلاح امور به بیان راهکار پرداخته است. در نظر ملاصدرا آسیب مهم جامعه دورانش آن است، که کسانی که به حق سزاوار رهبری مردم هستند، بر مسند نیستند. او ریاست را حق کسی می داند، که به باطن و ظاهر دین عالم باشد؛ به نحوی که اگر عالمی به تنهایی یکی از آن دو بعد را دارا باشد، شایسته رهبری نیست. در نظر او ریاست واقعی جامعه بر عهده پیامبر و پس از او امامان و سپس مجتهدین است. از آنجا که ملاصدرا هدف متعالی جامعه را دست یافتن مردم به معرفت می داند، تلاش می کند معارف دین را با زبان برهان و منطق تبیین کند و به این وسیله، با ظاهرگرایان و باطن گرایان به مبارزه پرداخته است. بنابراین، باید گفت از آن حیث که آثار ملاصدرا در صدد اصلاح معرفت مردم جامعه بوده است، به حق باید او را یک متفکر اجتماعی نیز لحاظ نمود.
    کلیدواژگان: ملاصدرا، عالم دینی، مدینه فاضله، جامعه ایرانی، صفویه
  • علی اکبر تشکری بافقی صفحات 59-81
    هجوم مغول به ایران که با گسترش ناامنی، تخریب بسیاری از زیر ساخت های تمدنی و خلا مذهبی فکری ناشی از سقوط خلافت همراه بود، نه تنها تصوف را به مرجع عوام در گریز از فشارهای حاکم ارتقا بخشید که مناطق دور از دسترس را ملجا نخبگان فرهنگی نمود. مبتنی بر چنین رویکردی، یزد به واسطه درایت اتابکان در حفظ آرامش و امنیت نسبی و نیز مرکزیت آل مظفر، به یکی از کانون های جذب متصوفه نام بردار گردید. چنانکه برگرفته از ویژگی های مشایخ در: ساده زیستی، هدایت عمومی به تسلیم و توکل، همگونی با شریعت و عدم مزاحمت برای دولت مردان، تصوف از دو منظر قبله گاه حاکم و محکوم شد. مشروعیت بخشی به ساختار قدرت و تسکین آلام اجتماعی. بدین ترتیب در حالی که ارادت حکام و بزرگان محلی به تصوف، در ساخت و توسعه مالی خانقاه نمود یافت، کرامت مشایخ نیز معرف وجاهت و حد فاصل آنها با عوام گردید. از این رو مقاله حاضر می کوشد تا در بستری از: روح حاکم بر زمانه، وجاهت اجتماعی مشایخ و حمایت بزرگان محلی و سلاطین مظفری در احداث خانقاه، به بازشناسی جایگاه تصوف در یزد طی قرن هشتم ق بپردازد.
    کلیدواژگان: آل مظفر، اتابکان، یزد، تصوف، خانقاه، مشایخ دادائیه
  • کشواد سیاهپور صفحات 83-103
    خاندان گیلویه یا به عبارتی خاندان روزبه، از مشهورترین و موثرترین خاندان های ایرانی فارس در سه سده نخست اسلامی بود که پس از سقوط ساسانیان، علاوه بر درگیری متناوب با اعراب مهاجم و مسلط، به تدریج موفق شدند در دستگاه خلافت عباسی نفوذ یابند و نقش بارز خود را در وقایع سیاسی- اجتماعی عصر نشان دهند. گیلویه که از همه اعضای خاندان معروف تر و برجسته تر شد، اقتدار و عظمتش به حدی رسید که منطقه وسیعی از فارس را تحت حاکمیت خود درآورد، و منطقه به احترام و اشتهار او نام گذاری شد. وی که سپاهی آماده و چند هزار نفری داشت، با خاندان ابودلف عجلی عرب، که از قرن دوم ه ق در بخشی از ایران – خاصه عراق عجم- حضور و سلطه یافته بودند، درگیر و به رغم موفقیت های مقطعی و قتل معقل، برادر ابودلف، سرانجام کشته شد. قلمرو گیلویه که ناحیه گسترده ای از نزدیکی های شیراز تا سمیرم، لردگان، ارجان (= بهبهان)، بخشی از کناره های خلیج فارس، ممسنی و کهگیلویه و بویراحمد بود، قلمرو حکمرانی گیلویه و خاندانش محسوب می شد. پس از گیلویه، فرزندانش، خالد و حسن و نوه او محمد بن حسن، به گونه ای دیگر در دربار خلفای عباسی حضور و نفوذ یافتند و و نقش مهم خاندان را تداوم بخشیدند. در این مقاله که بر مبنای پژوهش کتابخانه ای و روش تحقیق تاریخی، توصیف و تحلیل گردیده، به این مسئله پاسخ داده شده، که نقش سیاسی و اجتماعی خاندان گیلویه ایرانی در دستگاه خلافت عباسی چگونه بوده است.
    کلیدواژگان: گیلویه، ابودلف، خالد بن گیلویه، حسن بن گیلویه، محمد بن حسن گیلویه، عباسیان
  • حسین کریمیان، حسین صبری، محرم باستانی صفحات 105-124
    مورخین و جغرافی نویسان را به خود معطوف کرده باشد. بقایای این شهر در دشتی وسیع و حاصلخیز در شمال غربی شهرستان صحنه کرمانشاه واقع شده و به جهت قرارگیری در مسیر ارتباطی ایران به بین النهرین، از موقعیت ممتازی برخوردار بوده است. قدیمی ترین آثاری که در بررسی های نگارندگان از بقایای شهر دینور به دست آمده، مربوط به دوره سلوکیان (64–312 ق. م) است. داده های باستان شناختی، ضمن تائید اطلاعات تاریخی، از تداوم حیات این شهر در دوره ساسانیان (651 – 224 م) و قرون اولیه اسلامی تا پایان عصر تیموریان (771 – 911 ه. ق) حکایت دارند. موقعیت ممتاز جغرافیایی و قابلیت های محیطی دشت دینور سبب شده تا این شهر، تخریب های مکرر ناشی از جنگ و بلایای طبیعی را پشت سر نهاده و در شکل گیری سلسله های مقتدر محلی (مانند خاندان حسنویه) نیز به نحو موثری ایفای نقش نماید.
    در پژوهش حاضر تلاش بر آن است، تا مشخص گردد چگونه شهری با چنان بستر جغرافیایی و تاریخی معتبر، به ناگاه متروک شده است. در راستای حصول به هدف تحقیق، بررسی های روشمند در عرصه محوطه باستانی دینور به انجام رسید. تحلیل داده های حاصل از بررسی های میدانی، روشن ساخت که این شهر در پی انتخاب کرمانشاه به عنوان مرکز سیاسی غرب کشور، در اوایل حکمرانی صفویان کاملا متروک گردید. بدین ترتیب می توان پذیرفت، که جابه جایی مراکز حاکمیتی نیز می تواند دلیلی بر تداوم حیات شهرها باشد و استمرار وجود آنها، به مقتضیات سیاسی بستگی تام دارد.
    کلیدواژگان: ایالت جبال، شهر دینور، ماه الکوفه، شهر ساسانی، شهر اسلامی
  • سیدمهدی میرصادقی صفحات 125-135
    تالشی و گیلکی از گویش هایی کناره دریای خزرند، هرچند تالشی بیرون از گیلان هم گویش ورانی دارد. تالشی فقط از جهاتی به گیلکی شباهت دارد و به لحاظ تاریخی، از جهتی با لهجه های مرکزی ایران و لهجه های تاتی نزدیک است. با این حال، آن گویش های تالشی که در گیلان به آنها تکلم می شود، به لحاظ آوایی و واژگانی و دستوری، در ضمن تفاوت ها، شباهت هایی با گیلکی - مخصوصا گویش های غربی گیلان- دارد. در این نوشته تفاوت ها و شباهت های این دو زبان فقط از منظر آواشناسی تاریخی زبان های ایرانی بررسی خواهد شد.
    کلیدواژگان: تالشی، گیلکی، ایران باستان، آواشناسی
|
  • Bahram Ajorloo Pages 1-20
    Palaeoclimatology is a basic approach for the Neolithic archaeology. The world-wide climate changes during the Holocene ca. 10th millennia BC was an introduction to the Neolithic Revolution and the emergence of early villages. Early Holocene climate oscillations changed the biogeography of Iran. Consequently, its temperature, fauna and flora had been changed during ca. 12800- 3500 BC; and finally, the modern climate of Iranian plateau had been established ca. 3500 BC. The palaeoclimatological information of western Iran is provided from both lakes of Urmia and Zeribar. Therefore, there is not enough palaeoclimatological information about eastern Iran. By the Holocene changes the core of early village sedentary and trans-humanism in the Iranian plateau originated in Northern and Central Zagros. Thus, it can be concluded that the early village sedentary in the plateau of Iran had been affected by both climate and geography; such a situation is analogous to Palestine and southeast Anatolia. In addition, it can be approached by a cultural diffusionist model. Khuzestan and Azerbaijan were early areas entered in the Neolithic Age affected by socio-cultural events of the Early Neolithic Northern and Central Zagros. Furthermore, the economy of the settled Neolithic people in the plateau of Iran had been subjective of the Early Holocene oscillations; as the result, the development of arid climate through the Iranian plateau and by the stretching of deserts and semi-desert lands and also steppes, people achieved pastoralism, trans-humanism and dry farming.
    Keywords: Iranian plateau, the Neolithic Age, Holocene, Village sedentary, Trans humanism
  • Hossein Badamchi Page 21
    There are only a few Old Elamite documents available today; however there are more than 500 legal documents from Susa, written in Akkadian, that provide us with a unique chance to study legal and social institutions of Elam in the Sukkalmah Period. The present study will edit and translate three lease documents from the Sukkalmah Period, which are known as esip-tabal contracts. A comparative study with Laws of Hammurabi reveals that a certain type of mortgage was formulated as lease, in order to provide a way to charge more interest than what is legally allowed. This essay will explain the periods of Elamite history and the variety of sources available in order to establish the historical context. Then the significance of the Akkadian texts from Susa is explained, and finally the three esip-tabal documents are studied from the perspectives of form and content.
    Keywords: Elam, Lease, contract, Security, Sukkalmah Period
  • Yahya Bouzari Nezhad Pages 39-58
    Mulla Sadra, as the founder of the Transcendental Philosophy, has special viewpoints on society. Unlike those who believe that Mulla Sadra ignored society and paid his mere attention to the spiritual issues, he cared about the social situation of his time and proposed certain pathological guidelines to reform the society. In his opinion, the real problem was that those who truly deserved to rule were not on the throne. He believes in government as the right of someone who has intimate the science of religion’s manifestation and latency, so if one lacks one of these aspects cannot be a leader. According to Mulla Sadra, the real master of the society is the Prophet, and after him, the Imams and the Muslim scholars (mujtahids) deserve to rule. Since Mulla Sadra thought the acquisition of knowledge as the main goal of the society, he tried to explain the religious teachings by reasoning and arguments. In this way, he opposed to those who merely concentrated on either manifestation or latency of the religion. Therefore, it should be said that since Mulla Sadra had intended to correct the popular knowledge of the time, he was indeed a social thinker.
    Keywords: Mulla Sadra, Religious scholar, Utopia, Iranian Society, Safavids
  • Ali Akbar Tashakori Bafghi Pages 59-81
    Moghul's invasion of Iran led to the spread of insecurity, destruction of civil infrastructure and religious-ideological vacuum caused by the toppling of the kingdom. This not only improved the status of Sufism as the center of attention for the common people to avoid the governor's tyranny but also made the faraway areas an ideal place for the cultural elites. Given the above, Yazd was considered as one of the central areas for attracting Sufism because of the Atabaks’ policies in maintaining relative peace and security on the one hand and the Ale Mozaffar's leadership on the other hand. Sufists shared a number of features which included running a simple life, inviting people to submission and trust in God, coordinating with the religion and avoiding interference in the administrative affairs. As a result, the Sufists were appealing to both governors and common people from two perspectives: legitimizing the power structure and soothing the social problems. Therefore, while the positive tendency of the governors and local authorities led to the construction and financial support of Sufi centers, the Sufi shaykh's dignity represented their reputation and distinction from the common people. The present paper endeavors to study the Sufism status in Yazd during the 8th century A.H taking into account the prevailing views of the time, social reputation of the Sufi shaykhs and the support rendered by the local authorities as well as the Mozaffari rulers.
    Keywords: Al Mozaffar, Atabakan, Yazd, Sufism, Sufi center, Dadaeiyeh Sufi shaykhs
  • Keshvad Siahpour Pages 83-103
    Gilooyeh clan or rouzbeh family was one of the most famous and effective Iranian clans of Fars during the first three centuries Sassanids who was gradually successful to penetrate in Abbasid Caliphate and to show their important roles in social- political events, in addition to their periodic battles with aggressive and dominant Arabs. Gilooyeh himself who was the most famous and prominent member of his clan to the scale that made him to rule a wide part of Fars and the region was named Gilooyeh after him.Gathered a great army and fought the clan of Abu Dolafe Ejli who attended and dominated on some parts of Iran, particularly the Persian Iraq, from 2nd century.Despite the temporary successes and the death of the Maaqal, the brother of Abu Dolafe, he was finally killed.His vast territory, included regions from about Shiraz to Semirom, Lordegan, Arejan(Behbahan), some parts of the Persian Gulf shores, Mamasani, Kohgiluye and Boyer Ahmad, was considered as the territory of his clan. His sons, Khalid and Hassan, and his grandson, Muhammad bin Hassan attended and influenced in the court of Abbasid Caliphs and kept the important role of the clan on. This article, accomplished on a historical library method, is trying to reply to this question: “what was the social and political role of the Iranian Gilooyeh clan in Abbasid caliphate?”
    Keywords: Gilooyeh, Abu Dolafe, Khalid bin Gilooyeh, Hassan bin Gilooyeh, Muhammad bin Hassan Gilooyeh, Abbasids
  • Hassan Karimian, Hossein Sabri, Moharram Bastani Pages 105-124
    There are few Iranian early Islamic cities like Dinevar that attract the attention of classic historians and geographers. Its remains are in a vast and prolific plain northwest of Sahneh, Kermanshah province, and since it was located on the Mesopotamian routs it has gotten a unique status. Based on the authors’ filed surveys, the Dinevar most ancient evidences are related to Seleucids (224-651.A.D). Confirming the historical information, archaeological data demonstrate a sustaining existence through Sasanids (224-651 A.D), early Islamic centuries to the end of Timurids era (771-911 A.H) in Dinevar. Dinevar’s unique geographical status and its environmental capacities helped it to overcome the natural disasters, and war effects, however,it played significant role in emergence of local dynasties (e.g, Hasanüyeh). In this study, there is an attempt to identify why a flourished city, with such geographical and historical context,was abandoned immediately.A systematic survey has been done across Dinevar site to achieve the research aim.Dinevar seems being completely abandoned when Kermanshah was designated as the political center of Iranian western regions by early Safavids era. Consequently, it can be accepted that shifting in the centers of political powers can be considered as a reason of their abandonment and collapse.
    Keywords: Jebal province, Dinevar city, Mah al Kufeh, Sasanid city, Islamic city
  • Sayed Mahdi Mirsadeg Pages 125-135
    This article deals with a comparative analysis of phonological dissimilarities between two Iranian dialects in the southern borders of the Caspian Sea, e.g. Taleshi in Gilan and Kelardashti in Mazandaran. The differences are classified and analyzed with an emphasis on the Kelardasht’s Rudbarak and Talish’s Alian dialects in two parts of vowel and consonant diversities.
    Keywords: Taleshi, Gilaki, Ancient Iran, phonetic