فهرست مطالب

پژوهش های زبانی - سال سوم شماره 2 (پاییز و زمستان 1391)

نشریه پژوهش های زبانی
سال سوم شماره 2 (پاییز و زمستان 1391)

  • تاریخ انتشار: 1392/03/03
  • تعداد عناوین: 7
|
  • فریده حق بین، صغری فرخنده صفحه 1
    ارزش گذاری مشخصه های فای (شخص، شمار) و حالت یا به عبارت دیگر مطابقه در زبان فارسی و بازبینی این مشخصه ها با تکیه بر رویکرد کمینه گرا، یکی از موضوعات پیچیده است که به دلیل بی نظمی هایی که در ساختار گروه فعلی به خصوص هسته فعل در زبان فارسی مشاهده می شود، گاهی فرآیند بازبینی را به طور کلی با مشکل مواجه می سازد. نگارندگان جستار حاضر تلاش کرده اند تا با در نظر گرفتن ساختار های مختلف فعلی (ساده، مرکب) با در نظر داشتن جهت های مختلف (معلوم و مجهول) و نمودهای مختلف (ساده، استمراری، کامل) چگونگی ارزش گذاری مشخصه ها و بازبینی آنها را مورد بررسی قرار دهند. از دست آوردهای این پژوهش آن است که در زبان فارسی فعل ها تحت تاثیر مشخصه فعلی قوی هسته زمان خودایستا به هسته مذکور حرکت می کنند. مطابق نظریه بازبینی برنامه کمینه گرا مشخصه های فای خوانش ناپذیر هسته زمان در زبان فارسی به وسیله گروه اسمی فاعل ارزش گذاری و بازبینی می شوند. مشخصه های مذکور پس از ارزش گذاری و بازبینی، در بخش آوایی بر روی فعل تظاهر می یابند. گروه اسمی فاعل نیز از هسته زمان خودایستا حالت فاعلی دریافت می کند. بازبینی حالت مفعولی نیز توسط هسته گذرا صورت می گیرد.
    کلیدواژگان: نظریه بازبینی مشخصه های فای، حالت فاعلی، مشخصه های خوانش پذیر، مشخصه های خوانش ناپذیر
  • علی درزی، فاطمه کرم پور صفحه 23
    از آنجائی که مطالعات چند دهه اخیر در خصوص معنای محمول با نگاشت مستقیم ساخت رویدادی در نحو و معنا قادر به توجیه پدیده های زبان شناختی بسیاری گردیده است، در مقاله حاضر نیز به پیروی از دیدگاه های تجزیه محمولی به بررسی ساخت های سببی ساختواژی می پردازیم و با بهره گیری از آزمون قید تکرار «دوباره» نشان خواهیم داد که برخلاف برخی مطالعات پیشین که شکل گیری این گونه محمول ها را به حوزه واژگان محدود ساخته اند و قائل به ساخت نحوی ساده ای برای محمول های سببی ساختواژی شده اند؛ این گونه ساخت ها همگی در حوزه زایای نحو شکل گرفته اند و حاوی ساخت رویدادی پیچیده ای می باشند. بر اساس واقعیت مرتبط با قید «دوباره» می توان نتیجه گرفت که سببی ساختواژی ساده قابل تجزیه به دو رویداد علت و نتیجه است. آزمون مبتنی بر این قید نشان می دهد که شکل گیری تمام سببی های ساختواژی با تکواژ آشکار «ان» در نحو صورت می پذیرد. علاوه بر آن عدم رفتار یکپارچه این ساخت ها در خصوص قیدهای حالت به اندازه ساختی برمی گردد که هسته سبب به عنوان متمم خود برگزیده است که خود منجر به تمایز میان ساخت های سببی عاملی و غیرعاملی می گردد.
    کلیدواژگان: سببی ساختواژی، ساخت رویدادی، هسته سبب، رویداد علت، رویداد نتیجه، عامل
  • سیدمحمدرضی نژاد، محمود بی جن خان صفحه 43
    در این مقاله به بررسی همنوایی در زبان ترکی آذربایجانی می پردازیم. اولین بار کیسبرث (1970) همنوایی را مطرح کرد. گاهی یک زبان یا زبان های متعدد به شیوه های متعدد از پذیرش یک ساخت در برون داد اجتناب می کنند. یا بالعکس در یک ساخت معین در برون داد مشترک هستند. در واقع یک زبان یا زبان های متعدد به دنبال یک هدف ساختاری معین هستند که این هدف عبارت است از پذیرش یا عدم پذیرش یک ساخت در برون داد. در این مقاله ابتدا به توضیح این فرآیند و ذکر مثال هایی از زبان فارسی می پردازیم. بعد نشان می دهیم که فرآیند درج و حذف در زبان ترکی آذربایجانی در جهت اجتناب از التقای مصوت ها با هم همنوا می شوند و محدودیت های حاکم بر آنها را بیان می کنیم.
    کلیدواژگان: همنوایی، زبان ترکی آذربایجانی، حذف، درج، اجتناب از التقای مصوت ها
  • وحید صادقی صفحه 57
    این مقاله به بررسی آزمایشگاهی همگونی محل تولید همخوان خیشومی تیغه ای /n/ با همخوان انسدادی لبی بعد در دو مرز هجایی و واژگانی می پردازد. مقادیر فرکانس های دوم و سوم در سه ناحیه مرکز واکه، پایان واکه و محدوده بست خیشومی توالی های آوایی Vnb و Vmb که از کلمات طبیعی زبان فارسی استخراج شده بودند محاسبه شده و با یکدیگر مقایسه شدند. فرکانس همین سازه ها در کلمات مختوم به خیشومی تیغه ای /n/ در بافت مجزا بدون حضور انسدادی لبی /b/ محاسبه شدند تا مبنای مقایسه با صورت های همگون شده قرار بگیرند. نتایج نشان داد مقادیر فرکانس ها برای توالی های مورد نظر در مرز هجایی اختلاف معناداری ندارند که نشان می دهد الگوی تیغه ای به طور کامل با الگوی لبی مجاور همپوشی می یابد یا فعالیت آن توسط الگوی لبی پوشیده می شود ولی در مرز واژگانی، مقادیر فرکانس دوم در پایان واکه و محدوده بست خیشومی توالی های Vnb و Vmb با یکدیگر به طور معناداری متفاوت است که نشان می دهد هر دو الگوی تیغه ای و لبی به هنگام تولید خیشومی تیغه ای /n/ در Vnb فعال می شوند. بر این اساس، همگونی خیشومی تیغه ای با همخوان انسدادی لبی در زبان فارسی فرایند مدرجی است که میزان آن در مرز هجا قوی و در مرز واژه در حد متوسط است. این نتایج نظریه واجشناسی تولیدی را در مورد همگونی تایید می کند که بر اساس آن همگونی محل تولید همخوان ها لزوما به معنای تغییر الگوی ساختاری بازنمود واجی نیست بلکه حاصل تعامل پیوسته اندام های گویایی و تغییر در زمان بندی فعالیت الگوهای تولیدی است.
    کلیدواژگان: همگونی، مدرج، واجشناسی تولیدی، مرز هجایی و واژگانی، بست خیشومی
  • یادگار کریمی، حسن آزموده صفحه 77
    در این مقاله به بررسی و تحلیل ساخت بندهایی در زبان فارسی می پردازیم که در آنها گروه فعلی (گزاره) محذوف/مفقود است. این بحث، به لحاظ نظری در قالب دو دیدگاه ساختاری و غیرساختاری مطرح می گردد. با بهره گرفتن از داده ها و شواهدی از زبان فارسی و با اعمال آزمون های نحوی مستقل و استانده، به طور مشخص استدلال خواهد شد که در جایگاه حذف، ساخت نحوی متداول وجود دارد اگر چه در صورت آوایی زبان دارای بازنمون آوایی نیست. پیامد تحلیل مذکور تفوق نظری رویکرد ساختاری بر رویکرد غیرساختاری در حوزه حذف می باشد.
    کلیدواژگان: گروه فعلی، نحو متداول، حذف، گزاره، مرجع، ساختار
  • محسن مبارکی، الهه محمدپور صفحه 95
    اکتساب زبان دوم به معنای فراگیری زبان در جامعه ای است که متکلمان بومی آن زبان در آن زندگی می کنند. این مقاله ده کودک فارسی زبان که زبان انگلیسی را در محیطی نسبتا طبیعی و متناسب با شرایط فراگیری زبان دوم فرا می گرفتند، مورد بررسی قرار داد. هدف تحقیق بررسی حضور یا عدم حضور مقولات واژگانی - دستوری و میزان تداخل زبان اول در مراحل آغازین فراگیری زبان خارجه بود. همچنین دو نظریه عمده پیرامون فراگیری مقولات واژگانی - دستوری یعنی فرضیه درخت کمینه/ ساختار بنیادین اثر وینیکا و یانگ شولتن (1996) و نظریه دسترسی/ انتقال کامل اثر شوارتز و اسپراوز (1996) بررسی شد. در پایان با بررسی میزان کاربرد صحیح فعل ربطی be، این نتیجه حاصل شد که بر خلاف مقولات واژگانی، مقولات دستوری در مرحله اولیه زبان آموزی حضور ندارند و بدون تکیه فراگیر بر زبان اول – هم راستا با نظرات درخت کمینه/ ساختار بنیادین- ظاهر می شوند.
    کلیدواژگان: مقولات دستوری، فراگیری زبان دوم، واژگانی، نحوی، تداخل زبان اول
  • آژیده مقدم، نرگس نعمت الهی صفحه 111
    فعل در زبان های ایرانی باستان بر مبنای زمان، نمود، شخص، شمار و دو جهت اکتیو و میانه بررسی می شود. بنابر دیدگاه رایج، جهت میانه وسیله تبدیل ریشه های گذرا به ناگذر است. این دیدگاه با مشاهده ریشه هایی فعلی شکل گرفته است که در جهت اکتیو، گذرا و در جهت میانه ناگذر هستند، در حالی که بررسی دقیق تر متون بازمانده از زبان های باستانی ایران، ویژگی های دیگری را آشکار می کند که اعتبار نظریه فوق را به چالش می کشد. این مقاله به تحلیل ساختار افعال میانه می پردازد و مقدمه ای است برای بررسی و بازنگری در طبقه بندی فعل های میانه در زبان اوستایی که در مقاله دیگری مورد بررسی قرار خواهد گرفت.
    کلیدواژگان: بافت، گذرا، ناگذر، اکتیو، میانه
|
  • Farideh Haghbin, Soghra Farkhondeh Page 1
    The main goal of this research is to study, through the Minimalist Program, the mechanism of checking phi(φ)-features (person & number) and nominative Case in Persian sentences. Different syntactic structures are examined in this paper. It is shown that verb raising is overt in Persian and that the uninterpretable φ-features of the finite tense head are valued & checked by the interpretable φ-features of the subject noun/pronoun. The subject noun/pronoun is assigned nominative Case by the finite tense head. In other words, checking φ-features and nominative Case in Persian sentences are in line with the universal Checking Theory. Also, it is shown that accusative Case is valued and checked by the transitive head.
    Keywords: Checking Theory, φ features, nominative Case, interpretable features, uninterpretable features
  • Ali Darzi, Fatame Karampour Page 23
    A growing number of recent studies on verbal meaning have demonstrated that positing a direct mapping between (lexical/logical) semantics and syntax with respect to event structure can account for numerous linguistic phenomena. In this article, we demonstrate that certain facts in Persian can only be explained by decomposing verbs into smaller syntactic pieces that reflect subparts of a complex event structure. Contrary to the previous claims, taking the theoretical position that there is only one generative component, we argue that morphological causative predicates are constructed in syntax. By replicating the dobare ‘again’ test, we shall further claim that morphological causatives are not syntactically atomic units, but are decomposable into separate morphemes in the syntactic structure. We show the different pattern in morphological causatives with respect to the modification of manner adverbials in terms of the size of the complement of the vCAUSE.
    Keywords: morphological causative, event structure, causative head, cause event, result event, agent
  • Seyyed Mohammad Razinejad, Mahmoud Bijankhan Page 43
    In this article, conspiracy which has been introduced by Kisseberth (1970) is studied in Azarbaijani Turkish. Sometimes, in a language or some languages, certain rules are used to avoid a special output or they try to reach a specific structure in the output. Although these rules are apparently different processes, they have the same target which is accepting or rejecting a special structure in the output. In other words, when two or more rewrite rules directly or indirectly support some constraint on surface forms, they are involved in a conspiracy. In this article, conspiracy is first explained based on examples from Persian. Then, it is shown that in Turkish, in order to avoid adjacent vowels and to accept obligatory counter principle (ocp), processes of vowel epenthesis and vowel deletion are in conspiracy. Finally, constraints involved in this process and their ranking in this language will be delineated.
    Keywords: conspiracy, Azarbaijani Turkish, deletion, epenthesis, NO, HIATUS
  • Vahid Sadeghi Page 57
    This study focuses on one particular sound change common in conversational speech, in which coronal nasal consonants undergo place assimilation toward the following syllable- or word-initial labial consonants. F2 and F3 Formant frequency measurements were taken from, and compared between words involving the sequences /Vnb/ and /Vmb/ across syllable boundary as well as word boundary in assimilating sentence context. The same formant frequencies were measured for word final coronal nasals in non-assimilatory context. The frequency of the second formant at vowel offset and during nasal closure was found to be sufficient to discriminate between underlying forms across the word boundary. The obtained mean formant frequencies were, indeed, intermediate between those of unassimilated alveolar and labial sounds. Across the syllable boundary, however, there was no significant effect for any of the formant frequencies. The acoustic evidence suggests that an alveolar nasal which assimilates to a following labial consonant across the syllable boundary shows complete lack of coronal closure and full labial contact, while an alveolar nasal assimilating a following labial across word boundary often shows evidence of both alveolar place of articulation and labial place of articulation to varying degrees. The result supports an articulation-based theory of assimilation that allows for assimilation to be a gradient process, with a continuum of realizations between unchanged surface forms and complete feature substitutions.
    Keywords: assimilation, gradient, articulatory phonology, syllable, word boundary, nasal closure
  • Yadgar Karimi, Hasan Azmoudeh Page 77
    This paper presents an investigation of the structure of Persian clauses which display verb phrase ellipsis. To this end, verb phrase ellipsis in Persian will be discussed in the light of the two theoretically significant approaches to ellipsis, namely, structural versus non-structural. Drawing on data from Persian and running the independently devised syntactic tests, we will argue that the ordinary syntactic structure exists in the ellipsis site; however, this structure will not be associated with a phonological make-up in the PF. The conclusion to be drawn is that the structural approach to ellipsis is superior to the rival approach in providing a more satisfactory account of the data.
    Keywords: antecedent, ellipsis, ordinary syntax, predicate, structure, verb phrase
  • Mohsen Mobaraki, Elaheh Mohammadpour Page 95
    Second Language Acquisition (SLA) always happens when the learners live and have contact with the native speakers of a second language. Although this study investigates learning English by ten native children of Farsi, the authors try to simulate the second language acquisition environment. The research deals with the initial state and further development in the child second language learning of syntax regarding the presence or absence of functional categories, as well as the role and the degree of L1 influence in this regard. Some studies in the field of child L1 acquisition are discussed to determine similarities or differences between child L1 and child L2 acquisition. The competing claims of the two most prominent hypotheses about early L2 grammars, i.e. Vainikka & Young-Scholten’s (1996) Minimal Trees/Structure Building hypothesis and Schwartz & Sprouse’s (1996) Full Transfer/Full Access hypothesis, are tested. The conclusion is reached that functional categories are absent at the initial state and that they emerge without the learners’ reliance on their L1, consistent with Minimal Trees/Structure Building hypothesis.
    Keywords: functional categories, second language acquisition, lexical, functional, L1 transfer
  • Azhideh Moqaddam, Narges Nematollahi Page 111
    Time, aspect, person, number and active and middle voices are the categories based on which the verbal structure of the ancient Iranian languages are studied. According to the prevailing viewpoint, middle voice is the means by which to change a transitive root to an intransitive. This viewpoint has had its origin in the verbal roots transitive when conjugated in the active voice and intransitive when in the middle, whereas a closer study of the verbal structure of ancient Iranian languages displays features challenging the validity of the current viewpoint. This article analyses the general structure of middle verbs as an introduction to the study and re-categorization of the Younger Avestan middle verbs to be appeared in another article.
    Keywords: Voice, transitive, intransitive, active, middle