فهرست مطالب

ادب فارسی - پیاپی 3-5 (بهار 1390)

نشریه ادب فارسی
پیاپی 3-5 (بهار 1390)

  • تاریخ انتشار: 1390/02/21
  • تعداد عناوین: 18
|
  • عبدالرضا سیف، محی الدین امجدی صفحات 1-14
    تاریخ جهانگشا یک اثر ادبی - تاریخی است که عطاملک جوینی با استفاده از صنایع لفظی و معنوی و کمک گرفتن از تشبیه و استعاره و کنایه و استشهاد به آیات و احادیث و اشعار فارسی و عربی در تلاش بوده است اثری ادبی بیافریند. در این مقاله یکی از اجزای مهم این اثر ادبی یعنی استشهاد به ابیات عربی مورد بررسی قرار می گیرد.
    جوینی در کتاب خود برای ادبی تر کردن نثر، ابیات عربی بسیاری را به کار برده است. گاهی مصرعی یا بیتی را در بطن جمله و به صورت جزئی از آن قرار داده که حذف آن سبب تشویش جمله می شود و گاهی آن را فقط به عنوان شاهد مثالی در تایید مطلب خود به کار برده است. ابیات بسیاری از قصاید شاعران عرب در این کتاب آمده است که در این مقاله ابیات مربوط به شعرای دوره عباسی مانند ابونواس، ابوتمام، متنبی، ابوالعتاهیه، ابوالعلاء معری و... مورد بررسی قرار گرفته است.
    کلیدواژگان: ادبیت، تاریخ جهانگشا، دیوان، قصیده، مغول
  • منوچهر اکبری، آسیه ذبیح نیا عمران صفحات 15-30
    افسانه ها و اسطوره ها، گذشته ملت ها را تشکیل می دهند. اساطیر جهان با یکدیگر همسانی و مشابهت دارند و گاهی نیز در جهت مخالف هم قرار می گیرند. یکی از مباحث شگفت اسطوره ها، تراژدی است که این مقاله به مبحث تراژدی فرزندکشی و پدرکشی می پردازد، در این تراژدی ها کسی پیشگویی می کند و تقدیر درست در راستای پیشگویی رقم می خورد، هیچ چیز نمی تواند مانع از تقدیر شود و همه قهرمانان افسانه ها اسیر تقدیرند.
    افسانه ها و اسطوره ها، گذشته ملت ها را تشکیل می دهند. اساطیر جهان را ساخته اند و دری آرمانی و زیبا، پر از تخییل و واقعیت به روی مردم گشوده اند. جهان هست چون اسطوره هست.
    کلیدواژگان: اسطوره، پدرکشی، پسرکشی، پیشگویی
  • جلیل تجلیل، سید غلامرضا غیبی صفحات 31-48
    باتوجه به اینکه جذابیت آثار هنری ناشی از کیفیت ساختاری آنهاست و این ساختار اثر است که میتواند با نوع کارکرد خود چه زبانی، چه بیانی و زیباشناختی در میان دیگر آثار ادبی به برجستگی رسیده و به عنوان یک اثر ادبی در جامعه مطرح شود، در این میان قصد داریم شعر خاقانی، این شاعر بی بدیل ادب فارسی را بدلیل نوع کارکرد زبانی و بیانی اش و با در نظر گرفتن همسوئی شعر و نظم در کلام او از جنبه های مختلف زبانی، بیانی، زیبائی شناختی و آشنایی زدایی مورد تحلیل و بررسی قرار دهیم.
    شگردهای زبان شاعرانه، مجازهای بیان شاعرانه، کاربردهای خاص دستوری و نحوی، ترکیب های معنایی جدید، نوآوری واژگانی و اینکه در شعر خود زبان اهمیت دارد و هدف خلاقیت و آفرینش کلامی است مواردی هستند که اهمیت بحث را بیش از پیش مشخص می کنند.
    کلیدواژگان: برجسته سازی، توازن، زبان، ساختار، نحو، واژه
  • روح الله هادی صفحات 49-78
    شعر فارسی در سالهای آغازین قرن چهاردهم شمسی شاهد دگرگونی ها، نوآوری ها، دغدغه ها، گفتگوها و اختلاف نظرهای بسیار است. در همین روزگار است که پرویز ناتل خانلری شعر عقاب را می سراید. مثنوی که از ماندگارترین سروده های معاصر است. دلیل سرودن عقاب، تقدیم آن به صادق هدایت، نقل جمله ای از خواص الحیوان، انتشار آن برای اولین بار و پاسخهایی که شاعران دیگر با انگیزه های شاعرانه و جز آن به عقاب داده اند، ماجرایی در خور تامل است و نگارنده کوشیده تا با جستجو در این باره و نقد و تحلیل گفته ها و سروده ها نوری تازه بر این ماجرا بازتاباند تا از رهگذر این جستجو گوشه ای از تاریخ ادب ایران را روشن سازد.
    کلیدواژگان: آشتی، خانلری، خواص الحیوان، زاغ، صادق هدایت، عقاب
  • احد فرامرز قراملکی، زهرا حسینی صفحات 79-100
    رازی و مولوی هر دو به بررسی مرگ هراسی پرداخته اند؛ رازی آن را در هرحال و نسبت به هرکسی بیماری و برخاسته از وهم و هوی می انگارد و طبیبانه گاه از راه عقل و گاه با ابزار نقل می کوشد آن را بزداید و به زعم خویش درمان کند. راهکار عمده او برای رفع آن، غفلت و رها کردن مرگ اندیشی است. زیرا اندیشیدن به مرگ همواره هراسی در پی دارد.
    برخورد مولوی به گونه ای دیگر است؛ او مرگ هراسی هر فردی را در نظام باورهای او تحلیل می کند و به منشایی که عامل ایجاد آن شده، توجه دارد؛ نتیجه ای هم که می گیرد و راهکاری که ارائه می دهد، نسبت به افراد گوناگون، متفاوت است. در نگاه او نه مرگ اندیشی مستلزم مرگ هراسی است و نه ترس از مرگ همواره غیر عاقلانه و بی فایده. به نظر مولوی به جای غفلت از مرگ باید به-طور جدی به آن توجه کرد؛ این کار به یافتن ارزش های اصیل، تعدیل زندگی، بازگشت به اصالت و رهایی از مسخ کمک می کند.
    کلیدواژگان: زکریای رازی، مرگ اندیشی، مرگ هراسی، مواجهه با مرگ هراسی، مولوی
  • حمیرا زمردی، محبوبه حیدری صفحات 101-123
    چگونگی شکل گیری پدید? خواب باوجود تکرار بسیار، همچنان امری پیچیده و شگفت است. به جز محتوای خواب ها فضایی که خواب ها در آن نقل می شوند هم از جهاتی قابل توجه هستند. خواب دیدن و دیده شدن در خواب به عنوان یک سنت در متون صوفیه به دفعات تکرار می شود. در این بررسی سعی کرده ایم با معرفی ویژگی های مکتب های فرمالیسم و ساختار گرایی، روایات خواب را به عنوان داستان هایی کوتاه مورد ارزیابی ریخت شناختی قرار دهیم. خواب های صوفیه بن مایه های داستانی قابل توجهی دارند که به ویژه در تذکره ها و زندگی نامه ها و همچنین در بیان تعالیم صوفیه، نقش مهمی ایفا می کنند. سعی ما بر آن بوده است که نشان دهیم حکایت های خواب از نظر شیوه روایت، دارای یک الگوی معین و تکرارشونده هستند.
    کلیدواژگان: الگوی تکرار شونده، ریخت شناسی، قصه خواب
  • بهاءالدین اسکندری، محمدرضا موحدی صفحات 125-145
    جامی با نگاهی عارفانه هستی را می نگرد، می فهمد، و تبیین می کند. در این تفسیر، عشق کلیدی ترین و محوری ترین مفهوم است. عشق در این نگاه، تنها نسبتی عاطفی میان دو انسان نیست- که البته این هم هست- بلکه مقوله ای است گسترده و فراگیر که با آن هم می توان انگیزه آفرینش را فهمید و هم ارتباط متقابل پدیده های مختلف هستی را تبیین کرد. آنچه حق را به آفریدن می انگیزد، عشق اوست به خویشتن و کمالات پنهان آن و از آنجا که هستی چیزی جز تقیدات وجود بحت حق نیست، این عشق پس از شکل گیری عالم کثرات در تمامی هستی نیز به صورت های مختلف جریان می یابد و به هر شکل، جلوه ای است از همان عشق آغازین، یعنی عشق حق به خویشتن. عشق با این گستره وسیع خویش، هم انواعی دارد و هم مراحلی. در این مقال کوشش بر آن است که از منظر جامی به برخی عناصر اصلی هرم عشق در منظومه فکری او نگاهی بیفکنیم.
    کلیدواژگان: جامی، عرفان، عشق، کمال ذاتی، محبت ذاتی، محبت صفاتی
  • تیمور مالمیر صفحات 147-158
    بسیاری از ابیات حافظ، بدون آنکه به لحاظ واژگان و ترکیبات دشواریی داشته باشد محل شبهه و نزاع است. این شبهه انگیزی جزء ذات غزلیات حافظ است و مربوط به رندانه سخن گفتن اوست؛ این روش درحقیقت بخشی از رندی حافظ است ما برای فهم رندی حافظ، ناگزیریم روشی به کار ببریم که آن شبهات را برطرف کند. با توجه به تبحر حافظ در حوزه بلاغت اسلامی بویژه دانش معانی، شاید یکی از ابزارهای کارآمد در فهم رندی حافظ و حل اختلاف نظرها در متشابهات دیوان حافظ به کار بردن دانش معانی است. بدین لحاظ، نگارنده چند بیت شبهه انگیز را باتوجه به معنی ثانوی جملات که جزء مباحث اصلی دانش معانی است بررسی کرده است تا میزان کارآیی «معانی» را در فهم رندی حافظ نشان دهد.
    کلیدواژگان: بلاغت، حافظ، رندی، معانی، معنی ثانوی
  • حمید رضایی صفحات 159-174
    دقایق الشعر یکی از اهم متون بلاغی است که در سد? هشتم هجری قمری به رشت? تالیف درآمده-است. این اثر بواسط? تصحیح غیر قابل اعتمادی که از آن به چاپ رسیده کمتر مورد توجه قرار گرفته است. در نوشتهء حاضر براساس ویرایش جدیدی که بر پایه چند دست نویس معتبر از این کتاب انجام یافته اطلاعات نو یافته ای دربارهء مولف اثر تاج الحلوانی و محل تالیف کتاب و نیز زندگانی و آثار و اشعار رجال مهم مذکور در آن چون بهاءالدین زنگانی، شمس سجاسی، قاضی سجاس، رفیع الدین ابهری و رکن الدین ابهری عرضه شده است. وبرخی اشتباهات و سهوهای راه یافته در نسخه های متاخر مشخص شده و اصلاح گردیده است.
    کلیدواژگان: بلاغت، تاج الحلوانی، دقایق الشعر، شعر، قزوین
  • نقی فلاح نژاد صفحات 175-190
    فردوسی در شاهنامه، فلسفه و فلاسفه را نکوهش می کند. آیا او با تفکر و تعقل مخالف بوده است؟ از شاهنامه چنین چیزی برنمی آید. او از مخاطبین خود می خواهد در پناه خرد زندگی کنند. پس نمی تواند با تفکر و تعقل مخالف باشد. آیا فلاسفه گروهی منسجم با عقایدی مشترکند؟ زمانه فردوسی چنین چیزی را تایید نمی کند. پس فردوسی در نکوهش فلاسفه کدام گروه از آنها را در نظر داشته است. حکیم طوس از فلاسفه غیر الهی که منکر مبدا و معاد بوده اند و نیز فلاسفه ای که با اتکا به خرد بشری از دیگر منابع معرفتی استغنا می جستند، بیزاری می جوید. فردوسی دربرابر کلمه فلسفه از کلمه حکمت استفاده می کند در تلقی فردوسی، فلسفه و حکمت مترادف نیستند، بلکه در تقابل با هم قرار دارند.
    کلیدواژگان: ستایش حکمت، فردوسی، نکوهش فلسفه
  • علی محمد گیتی فروز صفحات 191-208
    تاکنون کتابها و مقالات متعددی درباره تشریح زیبایی های شعر حافظ نوشته شده است. در این مقاله ضمن اشاره به چند ای هام و اشاره نویافته در شعر خواجه شیراز، سابقه کاربرد برخی از ای هام ها در شعر بدر چاچی، شاعر صنعت گرای قرن هشتم (زنده به سال 745 هجری قمری) ارائه شده است.
    کلیدواژگان: ایهام، بدر چاچی، حافظ
  • یدالله بهمنی مطلق صفحات 209-225
    راحه الصدور یکی از آثار برجسته تاریخی - ادبی زبان فارسی است که از شاهنامه بسیار اقتباس کرده است. نقل پانصد و نود و چهار بیت از شاهنامه در موضوعات حکمی و اخلاقی در این کتاب، از یک طرف نشان دهنده عظمت شاهکار فردوسی و از طرف دیگر نشان دهنده علاقه و دلبستگی راوندی به شاهنامه است. راوندی در سراسر کتاب خود از اندرزهای حکیمانه فردوسی سود برده و با این کار، به اثر خود ارزش و اعتبار بخشیده و به دلیل علاقه به شاهنامه و ذوق شاعری اش بر وزن و سبک آن ابیات بسیار ساخته که هر چند صلابت و استواری کلام فردوسی را ندارد، لیکن در پاره ای از موارد جستجوگر را در بازشناسی آن ها به زحمت می اندازد.
    ابیات منقول شاهنامه در راحه الصدور آن هم به تصحیح «با نهایت دقت» دکتر محمد اقبال به گفته مجتبی مینوی، به دلیل تقارن زمانی این دو اثر می تواند در تصحیح شاهنامه راهنمای خوبی برای مصححان و شاهنامه شناسان باشد. در این مقاله از این رهگذر که راحه الصدور تا چه میزان می تواند در تصحیح شاهنامه موثر باشد، بحث و گفتگو شده و موارد رجحان ابیات متن راحه الصدور در نمونه هایی که آورده ایم با دلایل علمی بیان شده است.
    کلیدواژگان: تاثیرپذیری، تصحیح متن، راحه الصدور، شاهنامه، قدمت واژگان، ویژگیهای سبکی
  • اسماعیل تاج بخش صفحات 227-244
    وجود واژه های ترکی در متون زبان و ادب فارسی نشانگر پیوند دیرینه این دو زبان با یکدیگرست و از آنجا که دیوان حافظ نیز – که غزل فارسی در آن به اوج شکوفایی و کمال خود رسیده از این تاثیرپذیری بر کنار نبوده است، در این مقاله سی و پنج واژه ترکی آن معرفی و کاویده و با استناد به منابع، ریشه شناسی شده است. امیدست که این مقاله بتواند با تحلیلی درست برای حافظ دوستان و حافظ پژوهان باشد.
    کلیدواژگان: دیوان حافظ، ریشه شناسی، زبان شناسی تاریخی، لغات ترکی
  • محمدحسن فوادیان صفحات 245-258
    از ویژگی های مهم انسانهای رشد یافته و طالبان کمال و وصال، سلوک الی الله است و این جز با علم به لوازم سلوک و عمل به آن تحقق نیابد. با جستجو در آیات و روایات و آنچه دانایان و راهیان این راه درباره آداب و لوازم سلوک گفته یا نوشته اند درمی یابیم لوازم اصلی سلوک بعد از ذکر بسیار، صمت (خاموشی) و جوع (گرسنگی) و سهر (شب زنده داری) و عزلت (کناره گیری از غیر حق) است، و ما از آن در این مقال به لوازم پنچگانه سلوک تعبیر نموده و با استناد به آیات و روایات نورانی و اشعار و اقوال عرفانی به شرح و آن پرداخته ایم. و چکیده سخن این آیه نورانی است که «و استعینوا بالصبر و الصلوه و انها لکبیره الا علی الخاشعین» (بقره/45).
    کلیدواژگان: جوع، ذکر، سلوک، سهر، صمت، عزلت، لوازم سلوک
  • امید مجد، سعید مهدویفر صفحات 259-275
    علیرغم گذشت بیش از نه سده از یادکرد تشبیه تفضیل در بلاغت فارسی، همچنان همان سخن قدما تکرار گشته و حداکثر نوگوئی های معاصران این بوده که این تشبیه یکی از ابزار نوسازی تشبیه است. این مقاله با نگاهی تازه به پژوهشی در باب این تشبیه میپرازد، ضمن نقد گزارش صاحبنظران، سیزده ساخت مختلف این تشبیه را معرفی و تحلیل میکند؛ و سرانجام نیز سخن را با بیان کارکردهای زیبایی شناسی آن به پایان میبرد.
    کلیدواژگان: اغراق، تخیل، تشبیه، تشبیه تفضیل، تصویر، نوسازی تشبیه، هنجارگریزی
  • محمود فضیلت، یعقوب نوروزی صفحات 277-294
    در این مقاله به بررسی هماهنگی موسیقی و محتوا در شعر شاعران معاصر خواهیم پرداخت و شعر آنان را از این دیدگاه، مورد بررسی قرار خواهیم داد. در آغاز درباره اهمیت، هماهنگی و تناسب اجزای شعر و زیبایی که از این طریق، ایجاد می شود، مباحثی را بیان خواهیم کرد و سپس به اهمیتی که شاعران معاصر به مولفه هماهنگی موسیقی و محتوا، در شعر خود می دادند و اعتقادی که به این هماهنگی داشتند و در سخنانشان نیز این اعتقاد نمود دارد، خواهیم پرداخت. سخنانی را که هر یک از شاعران معاصر از جمله؛ نیما، شاملو، اخوان و شفیعی کدکنی درباره این هماهنگی داشته اند، می آوریم و نمونه های زیبایی از این هماهنگی و توجه به این انطباق را که در شعر آنان دیده می شود خواهیم آورد و نشان خواهیم داد که این هماهنگی در شعر آنان، چه نقشی در زیبایی و تاثیرگذاری شعرشان داشته است. این شاعران از انواع موسیقی؛ وزن عروضی (موسیقی بیرونی)، موسیقی درونی، موسیقی کناری (قافیه) در جهت القاء معانی و مفاهیم مورد نظر خود، به بهترین نحوی استفاده کرده اند و بدین صورت زیبایی آفریده اند.
    کلیدواژگان: القاء مفاهیم، شعر معاصر، محتوی، موسیقی، هماهنگی
  • میترا گلچین، سمیه رشیدی صفحات 295-308
    مقاله حاضر به بررسی پارادوکس و حس آمیزی به عنوان دو شیوه از شیوه های آشنایی زدایی و دو اسلوب از اسلوب های بیان هنری، به ویژه در ساحت زبان عارفانه مولانا در مثنوی پرداخته است. باید به این نکته مهم توجه داشت که خاستگاه این دو صورت از صورخیال که در ادب عرفانی مورد استفاده واقع می شوند، به یکی از اصول اساسی تفکر در کلام اشعری بازمی گردد. یعنی همان انکار علیت و اعتقاد به سلطه مطلق اراده خداوند بر علل طبیعی و قدرت فراگیرش در ایجاد تغییرات در همه چیز جهان هستی.
    علاوه بر تعریف این دو شیوه بیان، انواع پارادوکس و حس آمیزی با چندین مثال از مثنوی مورد بررسی قرار گرفته اند.
    همچنین هریک از انواع پارادوکس و حس آمیزی در دو دفتر اول و دوم، با یکدیگر مقایسه شده و بسامد کاربرد هرنوع مشخص شده است.
    کلیدواژگان: پارادوکس، حس آمیزی، مثنوی، مولانا
  • شهرام آزادیان صفحات 309-317
    این مقاله به بررسی موضوع به وجود آمدن گرایش در رشته زبان و ادبیات فارسی می پردازد. نویسنده به لزوم وجود گرایش برای رشته زبان و ادبیات فارسی معتقد است و پس از ذکر دلایل خود، دلایل مخالفین را نقد می کند.در پایان نویسنده به ملاحظات خود درباره چگونگی نوشتن گرایش اشاره می کند.
    کلیدواژگان: دانشگاه، زبان و ادبیات فارسی، سیستم آموزشی، گرایش
|
  • Dr. Abdoreza Seif, Mohyedin Amjadi Pages 1-14
    The history of Jahangosha is a literary-historical work created byAta Malik Joweini using verbal and spiritual industries and several metaphors and allegories from different Quranic and Islamic traditions and Persian and Arabic poems. One important aspect of this work, adducing or borrowing from Arabic distiches, is going to be analyzed in this paper. Joweini has used many different Arabic verses to make his work more literary. Sometimes he imports a hemistich or a distich in the statement in a way that confusion will be the result of its omitting, and sometimes, uses it to confirm its own subject. There are many different distiches of Arab poets in this work. Abbasid poets, such as Abu Novas, Abu Tamam, Motenabbi, Abu al-?Athiyya, Abu al-?Ala?Mo?ari and etc. are being analyzed among them inthis essay.
    Keywords: Balladry, Diwᾱn (complete works), King(sultan), Literature, Mongol, The history of Jahangosh
  • Dr. Manuchehr Akbari, Dr. Assiyeh Zabihniyaʿomran Pages 15-30
    The histories of several nations consist of Legends and Myths. The world myths seem similar in many cases, although, they sometimes oppose each other. Tragedy is one of amazing topics in mythological discusses. This essay tries to analyze the tragedies of infanticide and patricide. There is a predictor in such tragedies and the fate will always go on his foretelling. Nothing can prevent or change the fate and all heroes are captured in their own fates. The myths have constructed the world and have opened a beautiful and ideal door to different people, full of imaginations and realities.
    Keywords: Infanticide, Patricide, Prediction
  • Dr. Jalil Tajlil, Dr. Sayyed Gholam Reza Gheybi Pages 31-48
    Since the attractiveness of an artwork roots in its structural strength, and since it can, depending on its linguistic, expressive and aesthetic usage, make an artwork outstanding to the rate that being considered, socially, as a literary word; taking the alignment of the poem and meter in Khaghani word, we are going to analyze his poetry for the type of his linguistic and expressive usage. For he is an inimitable poetic feature in Persian Literature. Techniques of a poetic language, allegories of a poetic expression, specific use of grammar and syntax, new semantic compositions, lexical innovation, the importance of language in verse, and the objective of his works, Creation, are all the things that indicate the significance of the matter.
    Keywords: harmony, Highlighting, Language, structure, Words
  • Dr. Rooholla Hadi Pages 49-78
    Persian poetry experienced many changes, innovations, concerns and disputes by the beginning of 14th century AH. Just in this period, Parviz Natel Khanlari composes “The Eagle Trace”, a masnavi of the most perdurable modern literary works. The reasons of The Eagle composition, its presentation to Sadiq Hedayat, quoting one of Khavas al-Hayvan’s statements, its first publication and the answers that other poets have given by poetic motivations and etc. are all ponderable points and the author has tried to illuminate them by criticizing several sayings and works through a coherent search to make a part of literary history of Iran clear.
    Keywords: Eagle, Khanlari, Khavas al Hayvan, Magpie, reconciliation, Sadiq Hedayat
  • Dr. Ahad Faramarz Qaramaleki, Zahra Hosseini Pages 79-100
    Razi & Mowlavi have both explained the fearing of death; although in different ways. Razi looks death, in any way and for anybody, as a disease and a fictitious phenomenon; so, as physician tries to treat it rationally. Neglecting the imagination of death is the best way to get out of fearing pressures; because thinking to death can unconsciously bring a great deal of fear. But Mowlavi (Rumi) encounters it differently; He believes that people’s fearing of death refers to their own beliefs; so he gets different conclusions and offers different solutions depending on several bodies. In his points of view, death-thinking, by itself, doesn’t lead in fearing of death and, additionally, it is not always irrational and useless. According to him, death should be more considered instead of ignoring; for it can be useful in obtaining real values, modifying life, returning to originality and rescuing of metamorphosis.
    Keywords: Death Fearing, Death Thinking, Encountering to Death Fearing, Mowlavi, Zakariyya Razi
  • Dr.Homeira Zomorrodi, Dr.Mahboobeh Heydari Pages 101-123
    The circumstance of dream formation, although repetitive, is still complicated and wonderful. Except the contents of dreams, the atmosphere they’ll be quoted is also important. Dreaming or being seen in a dream are two frequently repeated subjects in sufic traditions. In this analysis, we have tried, introducing the characteristics of formalistic and structural schools, to assess the morphologic features of dream quoting as a short story. Sufic dreams include such narrative themes that have main roles in their biographies and in sufic catechetic. We are going to indicate the significant repetitive pattern of dream stories.
    Keywords: Dream Story, Metaphor, morphology, Repetitive Pattern
  • Dr.Baha Al Din Eskandari, Dr.Mohammad Reza Movahedi Pages 125-145
    Through a mystical glance, Jami looks, understands and explains the universe. In such an interpretation, Love is the most determining concept. Love, in this view, isn’t just an emotional relation between two humans- though it is too- but is a widespread and pervasive category that helps you to find creation stimulus and interrelations in different universal phenomenon. What stimulate God to create are his self-loving and its hidden plenitude. And since the universe is nothing but hidden limitations of God existence, this Love, by formation of the world of exuberances, occurs in all universe dignities. And it is, in any way, the flourishing manifestation of eternal Love, God’s self-loving. With such a wide range, Love has different types and stages. Looking through Jami’s points of view and thoughts to the main elements of Love pyramid is the ultimate objective of present paper.
    Keywords: Attributive Affection, Intrinsic Affection, Intrinsic Perfection, Jami, Love, mystic
  • Dr.Teymoor Malmir Pages 147-158
    Many of distiches of Hafiz verse, without any difficulties in words and phrases, are doubtful and controversial. This is an inherent feature of his sonnets and relates to his roguish versing manner; and in fact, is a part of his own roguery. To understand Hafiz’s roguery, we have no choice except using a method that is able to remove those doubts. Considering his skills in Islamic rhetoric, knowledge of meanings might have been one of efficient tools to realize Hafiz’s roguery and to solve disagreements on controversies in his Diwan. So the author peruses some controversial distiches with attention to their secondary meanings which are of main topics in knowledge of meanings to indicate the efficiency rate of “Meanings” in his roguery understanding.
    Keywords: Hafiz, Meanings, Rhetoric, Roguery, Secondary Meaning
  • Dr. Hamid Rezaee Pages 159-174
    Created in 8th century A.H., Daqayeq al-She?er is one of the most important rhetoric texts has ever been written. Little attentions have been paid to it due to the published unreliable correction. The present paper is going to offer, using some reliable handwritten versions, some new-found information about the author, Taj al-Halvani, the place it was written in, and the life and the works and poems of important dignitaries such as Baha al-Din Zangani, Shams Sajasi, Qadi Sajas, Rafi? al-Din Abhari cited in it. And so, some mistakes and errors entered in recent versions have been recognized and corrected.
    Keywords: Daqayeq al Sheʾer, Poetry, Qazvin, Rhetoric, Taj al Halvani
  • Dr.Naqi Fallah Nijad Pages 175-190
    Ferdowsi has remonstrated Philosophy and Philosophers in his Shahnameh. Was he really opposed to rationalism? It’s not the thing gotten of Shahnameh. He invites his readers to live wise, so he can’t be against wisdom. Are philosophers in a coherent group with shared ideas? Ferdowsi era doesn’t include such a thing. So which group of philosophers was exposed to his critical considerations? Hakim-e-Toos (the Toos Sage) disdained non-divine ones who denied the Source and Resurrection, and the ones who disdained all other epistemic sources, relying on humanistic wisdom. He uses the word “wisdom” against the word “Philosophy”. These two words are not synonym in his viewpoint, but they are considered as contrasts.
    Keywords: Ferdowsi, Philosophy Approval, Remonstration of Philosophy
  • Dr.Ali Mohammed Gitiforouz Pages 191-208
    Many different books and essays have been written to explain the elegance of Hafiz poems. Implying some newly found amphibologies and allusions in the poems of Khaje-ye-Shiraz, this essay is going to present the using precedence of some amphibologies in the poems of Badr Chachi, the industrial poet of 8th century (lived in 745AH.).
    Keywords: Amphibology, Badr Chachi, Hafiz
  • Dr. Yadollah Bahmani Motlaq Pages 209-225
    As one of prominent Persian historic/literal works, Rahat al-Sodur has many derivations of Shahnameh. 594 distiches of Shahnameh in different theologic and moral subjects cited in this work, initially show the magnificence of Ferdowsi’s masterwork, and then, on the other hand, Ramandi’s interest and attachment to it. He(Ramndi) has benefitted Ferdowsi’s wise morals throughout his work, and in this way, has validated it and has composed many verses on Shahnameh’s style and rhythm, although not as solid as what can be seen in Shahnameh but with a firmness that makes it hard to distinguish. Shahnaneh’s cited dispatches in Rahat al-Sodur, because of the “very careful” correction of Dr. Mohammed Iqbal, as Mojtaba Minavi says, and for the two works isochronism, can be considered as a very helpful clue to Shahnameh correctors. In this essay the rate of Rahat al-Sodur’s influence on correction of Shahnameh is discussed and the scientific reasons of the preference of Rahat al-Sodur’s dispatches are offered.
    Keywords: Affection, Rahat al Sodur, Shahnameh, Stylistic Features, Text Correction, Words Archaism
  • Dr.Ismael Tajbakhsh Pages 227-244
    Turkish words in the texts of Persian language and literature show the deep and long relations between two languages. And because the Diwan-e-Hafiz (Hafiz’s complete works), in which the Persian lyric poetry achieves its most flourishing perfection, is not an exception, some of its 35 Turkish words are going to be surveyed to determine their morphophonemic in this paper. Hoping to be considered as an accurate analysis to Hafiz fond and researchers.
    Keywords: Diwan, e, Hafiz, Historical linguistic, Morphophonemic, Turkish words
  • Dr.Mohammed Hasan Foadian Pages 245-258
    Conducting to God (Seir ila Allah) is one of the main characteristics of developed humans who are looking for real perfection and (spiritual) joining, which will not be yielded unless using its own accessories. Searching in Quranic verses, different narratives, and what sages have said about the habitudes of conducting, it can be found that they(main accessories), after much more recitations(zikr), are reticence(Somt), starvation(joua?), vigil(sohr), and isolation(?Ozlat), all which we call quintet accessories of conducting to God, and are going to explain then through holy verses and narratives and mystical poems and sayings. And it’s the consequence of this holy Quranic verse: “And seek help through patience and prayer, and indeed, it is difficult except for the humbly submissive [to Allah]” Baqara – 45.
    Keywords: conduct, Conducting Accessories, Isolation(ʿOzlat), Recitation(zikr), Reticence(Somt), Starvation(jouaʿ), Vigil(sohr)
  • Dr. Omid Majd, Saeed Mahdavifar Pages 259-275
    Despite the passage of 9 centuries of elaborative metaphor mentioning in Persian rhetoric, the antecedents’ sayings already look repetitive and it is considered as one of metaphor tools in the most up-to-date points of view. Criticizing the reports of experts and analyzing 13 different structures, a new research has been carried out in present essay. It finally ends with its aesthetic applications.
    Keywords: Abnormality, Elaborative Metaphor, exaggeration, Image, Imagination, Metaphor, Renovation of Metaphor
  • Dr. Mahmood Fazilat, Yaqub Nowroozi Pages 277-294
    The Musical and content harmony of Modern Iranian poetry is the core of this paper. There’ll be, initially, some arguments on the importance, coordination and the fitness existing between the poems’ components and the concinnity and elegance occurs, then the importance dedicated to such components by the poets and their beliefs to the harmonious coordination reflexes in their works will be scrutinized. The remarks of each poet, Nima, Shamloo, Akhavan and Shafiee Kadkani about the matter will be also discussed by some examples. It will finally be shown that their paying attention to such synchronism has a great role in the concinnity and influence of their poems. They have best used different kinds of music; external music (prosodic rhythm), internal music and side music (rhyme) to induct their concepts and to create such beauties.
    Keywords: Component, harmony, Inducting of Concepts, Modern poetry, Music
  • Dr. Mitra Golchin, Somayyeh Rashidi Pages 295-308
    This essay analyzes the paradox and sensuality, as two alienation styles and two artistic methods of expression, in the mystical language of Rumi in his Masnavi. Paying attention to the fact that the source of these two imagination forms, being used in mystical literature, refers to one of the basic principles of thought in Ash?ari’s word, denial of causality and belief in absolute domination of God willing on natural causes and His pervasive power to change whole universe, is very important. In addition to the definition of these two expression styles, different kinds of paradoxes and sensualities are discussed through some examples of Rumi’s Masnavi. And some of them, from the 1st and 2ndvolume are compared with each other and their usage frequencies are determined.
    Keywords: Masnavi, paradox, Rumi(Mowlana)., Sensuality
  • Dr. Shahram Azadiyan Pages 309-317
    Trend- setting for the field of Persian Language and Literature is the subject of the present paper. The author believes in setting of such a trend, and criticizes the reasons of opposing ones, citing his own proofs. He also enumerates his considerations about trend-setting circumstances at the end. Trend- setting for the field of Persian Language and Literature is the subject of the present paper.
    Keywords: Educational system, Persian language, literature, trend, University