فهرست مطالب

نشریه مطالعات اخلاق کاربردی
سال یکم شماره 4 (زمستان 1390)

  • تاریخ انتشار: 1390/12/15
  • تعداد عناوین: 8
|
  • صفحه 7
  • احمد دیلمی صفحات 9-34
    چکیده آیا در عالم واقع لازم است مجموعه ی آموزه های اخلاقی اسلام دربردارنده ی عناصر ضروری برای ایجاد یک نظام اخلاقی باشند؟ آیا ضرورتی اقتضا می کند که این عناصر از ساختاری منطقی و منظم برخوردار باشند؟ آیا مجموعه ی آنچه که در منابع اولیه و ثانویه ی اخلاق اسلامی وجود دارد، اثباتا از چنین جامعیت و ساختار منظمی برخوردار هستند؟ در صورتی که وضعیت فعلی چنین نباشد، آیا می توان به این امر دست یافت؟ نسبت به همه ی پرسش های مذکور صریحا، تلویحا و یا عملا اما و اگرهایی وجود دارد. نویسنده، با کسانی هم عقیده است که پاسخ همه ی این پرسش ها را مثبت می داند. این نوشتار که ماهیت فرا اخلاقی دارد، مقدمه ای است در باب تبیین این ادعا.
    کلیدواژگان: نظام اخلاق اسلامی، فرا اخلاق، اخلاق هنجاری، اخلاق تربیتی، اخلاق کاربردی _
  • حسن سراج زاده صفحات 43-72
    گزاره های اخلاقی موجود در آیات قرآن را به دو شکل جملات خبری و انشایی می توان یافت. در جملات انشایی، انشاء گاهی به صورت انشاء طلبی و گاهی در قالب انشاء غیرطلبی بیان شده است. انشاء طلبی، شامل امر، نهی، استفهام، تمنی، ندا، عرض و تحضیض و انشاء غیرطلبی، اقسامی همچون افعال مدح و ذم، تعجب، قسم، رجاء و صیغه های عقود را در بر می گیرد. از آن جا -که گزاره های اخلاقی را بیشتر، از راه محمول آن ها یعنی مفاهیم اخلاقی«باید، نباید، خوب، بد، درست، نادرست و وظیفه»، می توان تشخیص داد، این تحقیق بر آن است با بررسی انشائات طلبی، چگونگی دلالت آن ها را بر مفاهیم اخلاقی روشن سازد تا در نتیجه، گزاره های اخلاقی نیز معلوم گردد. حاصل این پژوهش، موید این ادعاست که انشائات طلبی، در کاربرد اصلی و غیر اصلی شان، بیانگر مفاهیم اخلاقی باید ونباید و خوب و بد هستند، که بدین وسیله، بخش زیادی از گزاره های اخلاقی قرآن، قابل فهم خواهند بود.
    کلیدواژگان: گزاره ی اخلاقی، کلام انشایی، اقسام انشاء، انشائات طلبی، مفاهیم اخلاقی _
  • احد فرامرز قراملکی، سیده مریم حسینی صفحات 73-87
    تلقی مدیران و پژوهشگران از اخلاق نقش مهمی در ترویج علمی و توسعه ی معرفتی دانش اخلاق دارد. طب انگاری اخلاق آن را به مثابه ی برنامه ی تشخیص، پیشگیری و درمان رذایل اخلاقی به میان می آورد. تلقی در بعد عملی، اثربخشی اخلاق را در توسعه ی منابع انسانی و کاهش تنش ها و نابسامانی های رفتاری در سازمان همراه می آورد و در بعد نظری، سبب توسعه ی اخلاق کاربردی و نزدیکی این دانش به روان شناسی می شود. در این مقاله لوازم تلقی طب انگارانه ی اخلاق را بررسی می کنیم. دو عامل در رواج این تلقی موثر بوده است: سازگاری آن با آموزه های اسلامی و رواج اخلاق پژوهی نزد طبیب فیلسوفان.
    کلیدواژگان: طب انگاری اخلاق، محمدبن زکریای رازی، قلب سلیم، اخلاق کاربردی، سلامت نفس، اخلاق کمال محور
  • محمد مهدی، فیروزمهر صفحات 89-120
    مسائل اخلاقی با رویکردهای متفاوتی دسته بندی و تنظیم شده است: الف. رویکرد ارسطویی: از نگاه ارسطو اخلاق به معنای ملکات راسخه در نفس است که بر اثر تکرار عمل حاصل می شود. منشا عمل قوای نفس است و قوای نفس به قوه ی شهویه، غضبیه و عاقله تقسیم می شود، که بر اساس آن چهار فضیلت و هشت رذیله به عنوان اصول اخلاق تعریف گشته، سایر مسائل اخلاق به عنوان فروع این اصول تنظیم شده است. ب. رویکرد دینی و قرآنی: به سبب برخی کاستی های موجود در رویکرد ارسطویی، برخی صاحب نظران مسائل اخلاق قرآنی را بر اساس تنوع متعلقات افعال اختیاری انسان (خدا، خویشتن و دیگران) به اخلاق الهی، فردی و اجتماعی تقسیم و تنظیم کرده اند. ج. رویکرد تاریخی و وقوع مسائل اخلاقی در زندگی بشر بر اساس نقل قرآن. د. رویکرد عرفانی و سیر و سلوکی
    کلیدواژگان: دسته بندی مسائل اخلاقی، قوای نفس، مسائل اخلاق، فضائل و رذائل
  • سیده زهرا موسوی صفحات 121-152
    یکی از مسائلی که مکاتب اخلاقی به ندرت به آن پرداخته اند مساله ی «نیت» است. از جمله مکاتبی که این مساله را مورد توجه قرار داده اند مکتب اخلاقی کانت و مکتب اسلام است. هریک از این مکاتب با دیدگاهی خاصی به این موضوع توجه کرده اند و تعریفی ویژه از نیت ارائه داده اند، که این امر تاثیری شگرف درگستره ی فعل اخلاقی دارد. «کانت» نیت فعل اخلاقی را به نیت انجام تکلیف و ادای وظیفه منحصر کرده است. این نگاه دایره ی فعل اخلاقی را بسیار محدود می کند؛ و از آنجا که مکتب او انگیزه ای جز ادای تکلیف را اخلاقی نمی داند، نمی تواند در افراد محرکی فعال و موثر برای انجام کار اخلاقی ایجاد کند. در مقابل، اسلام با در نظر گرفتن قصد تقرب به خدا که عنوانی جامع و فراگیر برای فعل اخلاقی است سایر انگیزه های خیر از جمله: کمک به دیگران، رسیدن به کمال، ترس از عقاب و... را هم در بر می گیرد. زمینه ای گسترده برای انجام فعل اخلاقی فراهم کرده است که افراد مختلف با کنش ها و انگیزه های متفاوت را در بر می گیرد؛ لذا می توان گفت اسلام به موضوع نیت نگاه فراگیر و جامع تری دارد. این تفاوت ناشی از مبانی و اصولی است که این مکاتب برای اخلاق قائل هستند.
    کلیدواژگان: نیت، نیت اخلاقی، اراده، انگیزه، کانت، اسلام
  • جعفر شانظری، فائزه زارعیان صفحات 153-180
    نظریه پردازان حوزه ی اخلاق نظام های اخلاقی را با توجه به تاثیراتی که در حوزه ی اخلاق فردی و اجتماعی دارند نقد می کنند. از جمله ی این نظام ها آموزه های اخلاقی مسیحیت است. آموزه هایی چون: اعتقاد به خداوند و ارتباط او با طبیعت و انسان ها، عقاید خاص درباره ی شخصیت و رسالت حضرت مسیح و نظریه هایی در مورد گناه و عمق گسترده ی آن، که همگی اثرات زیادی بر اخلاق مسیحیت گذاشته اند. از آنجا که درک صحیح نقدهای وارد به اخلاق مسیحیت در گرو فهم درست آموزه ها و مبانی این نظام اخلاقی است، هدف عمده ی این پژوهش به تحلیل و بررسی اخلاق مسیحیت با توجه به کتاب مقدس اختصاص دارد. از این رهگذر اخلاق مسیحیت را در دو بخش آموزه ها و مبانی بررسی می کنیم
    کلیدواژگان: اخلاق مسیحیت، آموزه های اخلاق مسیحیت، مبانی اخلاق مسیح
  • فرنگیس براز، افلاطون صادقی، یدالله رستمی صفحات 181-205
    یکی از تعالیم بسیار پایدار غایت شناسی در تاریخ اندیشه مذهبی که خدا و جهان را امری واحد تلقی می کند پانته ایسم است. یکی از مکاتب پانته ایستی، رواقیان هستند که خدا را نه امری مجرد و مستقل از عالم هستی بلکه آن را ماده ی فعال و کل جهان هستی می دانند. در تعالیم رواقیان خدا به بهترین نحو در ارتباط با جهان فهمیده می شود، در این اندیشه، خدا و جهان یکی است و خدا و طبیعت دو نام برای یک واقعیت عام هستند. سراسر هستی را قانون تقدیر (لوگوس، عقل یا خدا) فرا گرفته است. اخلاق رواقی، جدای از کی هان شناسی قابل فهم نیست. زیرا اخلاقیات را حاصل روابط علی و معلولی و برخورد با جهان مادی می دانستند و آن را از کیفیات جسمانی و تاثیر روح فعال جهانی بر امور مادی و ذهنیات خود تلقی می کردند. اخلاق پانته ایستی آنان، نوعی روان شناسی روح شبیه واقعیت مقدس، که به بررسی و شناخت جایگاه نهایی بشری در این جاودانگی و تعالی از همه موجودات می پردازد.
    کلیدواژگان: رواقی و رواقیان، پانته ایسم، واقع گرایی، اخلاق
|
  • Ahmad Deylami Pages 9-34
    The Nature and Bases of Islamic ethical system Ahmad Deylami∗ Abstract Is it necessary for the corpus of Islam’s ethical teachings to include essential elements to build up an ethical system? It is important for these elements to contain logical and harmonious structure? Can we find in the basic and secondary sources of Islamic ethics any elements with these features? If not، can we build up a logical and harmonious system for Islamic ethics? For all these questions، there are many implicit or explicit hesitations. I believe that the answer to all these questions is positive and will try in this essay to prove this claim. This article which is considered a meta-ethics is an introduction to elaborate on this claim. Keywords Islamic ethical system، meta-ethics، normative ethics، nurturing ethics، applied ethics.
    Keywords: Islamic ethical system, meta, ethics, normative ethics, nurturing
  • Hassan Serajzadeh Pages 43-72
    Hasan Serajzadeh Abstract The ethical propositions in Quran can be identified in the Holy Quran in two different formats: as declarative statements or exclamatory sentences. The exclamatory sentences are of two kinds: imperative and non-imperative sentences. Imperative structures include commands، prohibition، interrogation، (Tamani) hankering، (Nid) proclamation، (‘Araz) encouragement and (Tahziz) motivation. Non imperative structures include the verbs specified for admiration or disapprobation، exclamation، swearing، hoping and the structures used for tying contracts. Since the ethical propositions are mostly identified through their predicates (which include the value adjectives like necessary، necessary not to، good or bad، right or wrong and obligatory)، this study tries to investigate the imperative structures and to clarify the way ethical concepts are extracted from these structures. It is ultimately proved that all imperative structures are analyzed into ethical concepts such as what is good or bad، right and wrong. Through this method many of the ethical propositions of Quran can be understood. Keywords Member of the Academic Staffs and the Head of Ethics Department of Islamic Research Center، Esfahan Branch.
    Keywords: Ethical Proposition, Exclamatory Sentences, Different Kinds of Exclamation, Imperative Structures, Ethical Concept
  • Ahad Faranarz Qaramaleki, Sayede Maryam Huseini Pages 73-87
    The attitudes adopted by managers and researchers towards ethics may result in the development and enrichment of ethics as a branch of knowledge. Regarding ethics as a medical approach and considering it to be a system to diagnose، prevent and treat the ethical disorders is one of these attitudes. Taking such an attitude، in practice، can make ethics an effective means in the development of human sources and reduction of tensions and inappropriate behaviors in organizations، and in theory، it can generalize the practical ethics and result in its proximity to psychology. In this essay، the essential requisites of such an attitude are investigated. Furthermore، it is concluded that two elements have been involved in the popularity of this attitude: the consistency between this idea and the Islamic teachings، and the prevalence of ethical research among Physician- Philosophers.
    Keywords: Medical Attitude to Ethics, Muhammad bin Zakari Rz, Pure Heart, Practical Ethics, Clean Soul, Perfection, oriented Ethics
  • Muhammad Mahdi Firouz Mehr Pages 89-120
    Ethical issues are classified in different ways A. Aristotle Approach: based on the Aristotle’s view moralities are the innate dispositions gained by frequent exercise. The origins of moral acts are internal soul faculties which are divided to faculty of desiring، faculty of anger and faculty of reason. Based on these faculties four virtues and eight vices will be produced which make up the principles of ethics. Other ethical issues are secondary rulings stemming from the primary principles. B. Religious and Quranic Approach: Due to some shortages of Aristotle approach، some experts in Islamic and Quranic ethical theory divided ethical acts based on the elements they are connected to (i. e. God، oneself، others) to divine، individual and social ethics. C. Historical Approach: Investigating ethical issues as they happened in human life based on narration of Quran. D. Mystical Approach. ∗ Keywords:
    Keywords: Classification of ethical issues, Faculties of the soul, issues of ethics, virtues, vices.
  • Sayyede Zahra Musavi Pages 121-152
    Sayyedeh Zahra Musavi∗ Abstract One of the moral issues which has received less attention from ethical schools is the issue of “intention”. This topic has been specially discussed by the ethical schools of Islam and Kant. Kant restricts the moral intention to decision to perform one’s own tasks and responsibilities. This view makes the scope of moral acts very limited and as his ethical theory is based on performing tasks as a moral act، his school fails to cause a strong motive in performing moralities. On the other hand، Islam considers the intention to approach God، which is a pervasive and comprehensive element، as the criterion for moral act while other motives like: assisting others، gaining perfection، fear of punishment and… are still included in that intention. Islam’s special view towards moral intention has made the scope of ethical acts so wide that various people with different backgrounds and motives can be regarded as moral agents. It is concluded that Islam’s definition of intention is general and comprehensive، a feature which stems from the principles and bases making up Islam ethical school.
    Keywords: Intention, Moral intention, Will, Motive, Kant, Islam
  • Farangis Baraz, Aflatun Sadeqi∗, Yadullah Rustami Pages 181-205
    One of the lasting teleological teachings in the history of religious thought which considers the universe and God one single element is Pantheism. One of the schools following this doctrine is the stoics who believe that God is not an immaterial being and independent from the universe but rather He is the active matter flowing in the whole universe. Based on the instructions of the stoics، God is best understood through His relationship with the world. According to this doctrine، God and the world are one thing with two different names. The entire world is controlled by the Law of Destiny (logos). Ethics of the stoics cannot be understood out of the principles of cosmology because in this system the morality is the outcome of the cause and effect relationship and a material feature which is the consequence of the active spirit of the world and its effects on the objective and subjective issues. Ethics of the Pantheism which is practiced by the stoics is a kind of psychology of the spirit which studies the ultimate position of Mankind in the eternal life and higher than all other beings.
    Keywords: The stoics, Pantheism, Realism, Ethics