فهرست مطالب

پژوهشهای علوم و فناوری چوب و جنگل - سال نوزدهم شماره 4 (زمستان 1391)

فصلنامه پژوهشهای علوم و فناوری چوب و جنگل
سال نوزدهم شماره 4 (زمستان 1391)

  • تاریخ انتشار: 1391/12/22
  • تعداد عناوین: 11
|
  • امید اسماعیل زاده، حامد اسدی، عباس احمدی صفحه 1
    هدف این پژوهش تعیین گروه های جامعه شناختی گونه شمشاد در توده های طبیعی و دست نخورده شمشاد در منطقه حفاظت شده خیبوس (زیراب سوادکوه مازندران) است. برای این منظور داده های مربوط به پوشش گیاهی از سطح 64 رولوه به صورت سیستماتیک- انتخابی با ابعاد شبکه شناور 200 و 400 متری به مساحت 400 مترمربعی با تاکید بر اصل توده معرف برداشت شد. با تجزیه و تحلیل داده های فلوریستیکی با استفاده از روش سنتز جدولی براون- بلانکه، تعداد 3 جامعه: کوله خاس- راشستان، شمشاد- راشستان و نمدار- شمشادستان به همراه 3 زیرجامعه جل انجیلی و پلت شناسایی و تفکیک گردید. براساس نتایج طبقه بندی تحلیل TWINSPAN تعداد 6 گروه اکولوژیک تفکیک گردید. بررسی عضویت پذیری مشابه رولوه ها در دو سیستم طبقه بندی براون- بلانکه و TWINSPAN میزان انطباق دو روش طبقه بندی را 4/98 درصد برآورد می کند. مکان نمایی جوامع گیاهی در امتداد دو محور اول و دوم تحلیل DCA که در مجموع 33 درصد از کل واریانس ترکیب پوشش گیاهی منطقه را تبیین می سازند، نشان داد که رولوه های هر یک از جوامع گیاهی منطقه حاشیه مخصوص به خود را داشته و از یکدیگر کاملا متمایز می باشند. به طورکلی نتایج این پژوهش نه تنها جوامع گیاهی جنگل حفاظت شده خیبوس را به عنوان یک الگوی پوشش گیاهی کلیماکس از جنگل های کوهستانی هیرکانی برای اولین بار تشریح می کند بلکه ثابت کرد که روش سنتز جدولی براون- بلانکه با وجود توسعه روش های عددی چندمتغیره در طبقه بندی پوشش گیاهی هم چنان می تواند به عنوان یک روش کارآمد در تفکیک و طبقه بندی رویشگاه های جنگلی کاربرد داشته باشد.
    کلیدواژگان: جامعه شناسی گیاهی، روش براون، بلانکه، TWINSPAN، شمشاد، جنگل حفاظت شده خیبوس
  • الیاس افرا، حسین محمدی صفحه 21
    در این پژوهش به منظور ارزیابی پتانسیل کاغذسازی ساقه گیاه غیرچوبی جارو (sorghum bicolor) به بررسی ویژگی های ظاهری، شیمیایی و ضرایب کاغذسازی گونه های تهیه شده این گیاه از دو منطقه شمال و شمال غرب ایران پرداخته شد. در این پژوهش ساقه ها در طول به 3 قسمت تقسیم شده و پوست و مغز آن ها از هم جدا شدند. ویژگی های مورفولوژیک الیاف، ضرایب کاغذسازی و درصد ترکیبات شیمیایی هر یک از اجزای پوست و مغز براساس استانداردهای تاپی اندازه گیری شد. نتایج به دست آمده از ضرایب کاغذسازی الیاف ساقه این گیاه بر مبنای طول (2/1 میلی متر) و ضخامت دیواره لیفی (5/2 میکرومتر) آن، نشان می دهد که، این منبع لیگنوسلولزی نسبت به منابع غیرچوبی متداول و حتی پهن برگان بومی، در جایگاهی مناسب برای تولید کاغذی با مقاومت های مکانیکی مطلوب قرار دارد. نتایج آنالیز شیمیایی پوست و مغز ساقه این گیاه بیانگر محتوای سلولز بیش تر (53 درصد) و لیگنین کم تر (20 درصد) آن در مقایسه با گونه های چوبی و غیرچوبی متداول می باشد که خود از مهم ترین پارامترهای مثبت (سادگی عملیات لیگنین زدایی و هزینه های تولید کم) این ماده اولیه در تولید کاغذ محسوب می شود. با مقایسه نتایج پارامترهای فیزیکی و شیمیایی کاغذسازی از پوست و مغز ساقه گیاه جارو می توان دریافت، که در تمام موارد بررسی شده، پوست ساقه کیفیت بهتری نسبت به مغز دارد ولی با توجه به نسبت ناچیز مغز به پوست (بر خلاف بیش تر مواد لیگنوسلولزی غیرچوبی) پیش بینی می شود، خمیرکاغذ به دست آمده از کل ساقه (با مغز)، دارای اختلاف قابل توجهی با خمیر به دست آمده از پوست تنها نخواهد بود. ساقه جارو رشدیافته در شمال کشور در مقایسه با گونه های شمال غرب کشور به دلیل دارا بودن طول الیاف بلندتر، سلولز بیش تر و مواد استخراجی کم تر به عنوان پتانسیلی مناسب تر در تولید خمیرکاغذ (همراه با انجام بررسی های بیش تر) به فعالان این حوزه صنعتی پیشنهاد می شود.
    کلیدواژگان: خواص مورفولوژیکی، ضرایب کاغذسازی، ترکیبات شیمیایی
  • فریبا قنبری، شعبان شتایی، هاشم حبشی، شمس الله ایوبی صفحه 41
    امکان پیش بینی مشخصه های کمی جنگل بدون اندازه گیری زمینی از ایده های نوین بیومتری جنگل به شمار می رود. این مطالعه به منظور بررسی امکان تعیین پراکنش مکانی دو مشخصه مهم کمی جنگل (تعداد در هکتار و متوسط قطر) با استفاده از آنالیز زمین و مدل های رگرسیون خطی در سری 1 جنگل دکتر بهرام نیا (شصت کلاته) در استان گلستان انجام شده است. مدل رقومی ارتفاع با اندازه پیکسل 10×10 متر از طریق درون یابی منحنی های میزان 10 متری نقشه های با مقیاس 1:25000 تهیه گردید. نقشه خصوصیات اولیه (شیب، جهت شیب، ارتفاع از سطح دریا، انحنای مسطح، انحنای پروفیلی، رلیف سایه و انحنای مماسی) و ثانویه توپوگرافی (شاخص رطوبت و پتانسیل سالانه تابش خورشید) با استفاده از مدل رقومی زمین به دست آمد. داده های به دست آمده از آماربرداری زمینی طرح تجدید نظر جنگل داری سری 1 (429 قطعه نمونه) نیز به عنوان داده های اصلی خصوصیات کمی جنگل مورد استفاده قرارگرفت. اطلاعات نقشه های خصوصیات توپوگرافی در محل قطعات نمونه استخراج گردید. سپس رابطه بین مشخصه های کمی جنگل و خصوصیات توپوگرافی با استفاده از رگرسیون خطی چندمتغیره و روش گام به گام مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفته و به صورت مدل درآمد. مدل های به دست آمده با استفاده از نقاط تست مدل (85 قطعه نمونه) اعتبار سنجی شدند. ضریب تبیین اصلاح شده و ریشه میانگین مربع خطا برای نشان دادن درجه تخمین مناسب مدل ها محاسبه گردیدند. نتایج نشان داد که ارتفاع از سطح دریا، پتانسیل سالانه تابش خورشید، شیب و جهت شیب خصوصیات مهم زمین هستند که نقش تعیین کننده ای در پراکنش مکانی خصوصیات جنگل دارند. نتایج همچنین نشان داد که بین 47-40 درصد از تغییرات خصوصیات جنگل می تواند به وسیله این مدل های خطی تبیین شوند. این مدل ها می توانند با استفاده از مدل رقومی زمین و بدون اندازه گیری یا نمونه برداری، برای برآورد خصوصیات کمی جنگل های مجاور که دارای شرایط مشابهی هستند (نوع مدیریت و مورفولوژی) مورد استفاده قرار گیرند. در نهایت استفاده از آنالیز زمین برای شناخت اولیه خصوصیات کمی جنگل مورد تاکید قرار گرفت.
    کلیدواژگان: خصوصیات توپوگرافی، آنالیز زمین، مدل رقومی زمین، رگرسیون، مدل برآورد مکانی، جنگل دکتر بهرام نیا
  • شیرزاد محمدنژادکیاسری، خسرو ثاقب طالبی، رامین رحمانی، محمد اکبرزاده صفحه 59
    این پژوهش به ارزیابی تنوع گونه ای گیاهان در جنگل کاری های 20 ساله توسکای ییلاقی، پلت، بلندمازو، زربین و عرصه جنگل طبیعی مجاور آن ها در منطقه دارابکلا می پردازد. به منظور بررسی در هر تیمار، ابتدا یک عرصه 1 هکتاری تعیین و در آن 10 پلات 100 مترمربعی به صورت سیستماتیک تصادفی انتخاب گردید. در هر فصل همه گیاهان آشکوب های مختلف در سطح پلات ها مورد شناسایی و تراکم و میزان تاج پوشش آن ها مشخص شد. همچنین در هر مرحله، متغیرهای متعددی از ویژگی های توده و خاک مورد اندازه گیری قرار گرفت. تنوع گونه ای گیاهان با استفاده از شاخص های شانون و سیمپسون تعیین گردید. همچنین به منظور تعیین غنا و یکنواختی گونه ها از شاخص های مارگالف و هیپ استفاده شد. نتایج این پژوهش نشان داد میانگین تنوع گونه ای گیاهان در جنگل کاری توسکای ییلاقی و عرصه جنگل طبیعی از بیش ترین مقدار برخوردار بوده است و در ارتباط با سایر عرصه ها نیز به ترتیب شامل جنگل کاری های پلت، بلندمازو و زربین بوده است. همچنین تجزیه و تحلیل مولفه های اصلی نشان داد تغییرات فصلی تنوع گونه ای گیاهان در تیمارهای مختلف تحت تاثیر متغیرهای میانگین درجه حرارت، میانگین بارندگی، شدت نور نسبی، درصد پوشش گیاهان در آشکوب بالا، تعداد گونه های زیرآشکوب و تراکم و درصد پوشش گیاهان زیرآشکوب می باشد.
    کلیدواژگان: جنگل کاری، جنگل طبیعی، غنا، یکنواختی، دارابکلا
  • علی نجفی فر صفحه 77
    در این مقاله مهم ترین شاخص های تنوع و غنای گونه های چوبی به صورت کلان در سطح جنگل های زاگرس استان ایلام در ارتباط با سه عامل توپوگرافی شامل شیب، جهت و ارتفاع از سطح دریا، مورد مطالعه قرار گرفته است. نمونه برداری در 4 منطقه مختلف با دامنه ارتفاعی 2400-800 متر از سطح دریا انجام شد. مشخصه های بوم شناختی منطقه مطالعاتی با 330 قطعه نمونه دایره ای شکل 500 مترمربعی در یک شبکه منظم تصادفی با فاصله ارتفاعی 100 متر، مورد بررسی قرار گرفتند. نتایج این پژوهش در مجموع نشان داد، از نظر آماری، به استثنای میانگین شاخص منهینیک در طبقات شیب زمین، اختلاف سایر شاخص های تنوع و غنای گونه ای نسبت به عوامل توپوگرافی معنی دار بودند. در این راستا، اختلاف میانگین شاخص تنوع سیمپسون در طبقات مختلف ارتفاع از سطح دریا در سطح 95 درصد و اختلاف میانگین طبقات سایر عوامل مورد بررسی، در سطح 99 درصد معنی دار است. همچنین، بررسی های به عمل آمده نشان داد که به استثنای شاخص تنوع سیمپسون که منحصرا در آن، اختلاف طبقه اول ارتفاع از سطح دریا (1300-800 متر) نسبت به طبقه سوم (بیش از 1800 متر) معنی دار است، در خصوص سایر شاخص های مورد بررسی، علاوه بر طبقات ارتفاعی اول و سوم، اختلاف طبقه دوم (1800-1300 متر) نیز نسبت به طبقه سوم معنی دار است. به عبارت دیگر، مقادیر شاخص های تنوع و غنای گونه ای در طبقات ارتفاعی مرتفع تر بیش تر بوده است. علاوه بر این، میانگین تمام شاخص های مورد مطالعه در جبهه های شمالی از جبهه های جنوبی و از مناطق بدون جهت، بیش تر است. در خصوص فاکتور شیب نیز شاخص های تنوع شانون- ونیر و سیمپسون در طبقه شیب اول (10-0 درصد) نسبت به سوم (60-30 درصد) و چهارم (بیش تر از 60 درصد) و طبقه شیب دوم (30-10 درصد) نسبت به چهارم، از نظر آماری معنی دار بودند. همچنین میانگین شاخص های غنای گونه ای در اراضی کم شیب (10-0 درصد)، نسبت به مناطق با شیب بیش از 30 درصد (طبقات سوم و چهارم)، افزایش معنی داری نشان داد، به طوری که تنوع گونه ای به طور نسبی در مناطق کم شیب از مناطق پرشیب بیش تر بوده و در خصوص شاخص های غنای گونه ای عکس این حالت مشاهده شد. دلیل این وضعیت آن است که در نتیجه کاهش نسبی تاج پوشش گونه های چوبی در مناطق کم شیب، مقادیر شاخص های تنوع گونه ای کاهش یافته و با توجه به افزایش نسبی درصد حضور گونه های چوبی (با تاج پوشش کم) در مناطق کم شیب، شاخص های غنای گونه ای تا حدودی افزایش یافته است.
    کلیدواژگان: جنگل های زاگرس، تنوع گونه ای، غنای گونه ای، توپوگرافی، استان ایلام
  • شهلا رئیسی، غلامعلی جلالی، کامبیز اسپهبدی، سیف الله خورنکه صفحه 93
    بلوط بلندمازو یکی از درختان مهم و صنعتی جنگل های شمال ایران به حساب می آید که به دلیل بهره برداری های بی رویه به شدت مورد تخریب قرار گرفته است. در این پژوهش با انتخاب 5 رویشگاه طبیعی بلندمازو واقع در جنگل های مازندران به مطالعه تنوع فنوتیپی آن با استفاده از صفات ریخت ظاهری برگ و میوه پرداخته شده است. نتایج آنالیز واریانس نشان داد که رویشگاه لایی پاسند (واقع در ارتفاع 1100 متری) در بیش تر صفات با 4 رویشگاه دیگر اختلاف معنی دار داشته است. نتایج تجزیه به مولفه های اصلی نشان داد از میان 31 صفت برگ و میوه، صفات مساحت برگ، حداکثر پهنای برگ، تعداد دندانه سمت راست، تعداد جفت رگبرگ اصلی برگ، طول دم برگ، طول کل برگ، وزن خشک، وزن تر، قطر بزرگ میوه، شکل ویژه بذر، قطر براکته و ارتفاع براکته در تبیین 3 مولفه اول بیش ترین نقش را داشته و کم ترین میزان شکل پذیری را به خود اختصاص داده اند. بیش ترین میانگین صفات ریخت ظاهری در رویشگاه های واقع در میان بند دیده شده است و رویشگاه واقع در ارتفاعات پایین بند به دلیل نزدیکی به روستاها از تنوع کم تری برخوردارند. رویشگاه لایی پاسند تنوع متفاوتی را نسبت به رویشگاه های دیگر نشان داده است این احتمال وجود دارد که این رویشگاه یک اکوتیپ یا زیرگونه جدیدی از بلوط باشد که اثبات این فرضیه نیاز به مطالعات مولکولی دارد.
    کلیدواژگان: ریخت ظاهری، برگ، میوه، تجزیه به مولفه های اصلی، بلندمازو
  • مهسا برزگر، محمد لایقی، قنبر ابراهیمی، یحیی همزه، منوچهر خراسانی صفحه 109

    هدف از این پژوهش، مقایسه کارآیی خنک کنی محیط تبخیر سلولزی ساخته شده با کاغذ کرافت دست ساز و محیط های تبخیر سلولزی موجود در بازار (90×50 CELdek و 90×70CELdek) می باشد. کاغذهای دست ساز با کمک دستگاه کاغذ دست ساز نیمه صنعتی موجود در گروه علوم و صنایع چوب و کاغذ دانشکده منابع طبیعی دانشگاه تهران ساخته و در کارخانه کارتن پارس با ارتفاع B کنگره ای شدند. کاغذهای کنگره ای پس از برش، با کمک چسب کرافت و با زاویه کنگره ای 90 درجه نسبت به هم روی یکدیگر قرار گرفتند. سپس این محیط ها در رزین 88NS- غوطه ور و در هوای گرم 2±35 درجه سانتی گراد خشک شدند. کارآیی خنک کنی و مصرف آب به صورت تابعی از سرعت جریان هوا اندازه گیری شدند. محیط های تبخیر سلولزی در تونل باد و با سه سرعت متفاوت باد (8/1، 25/2 و 67/2 متر بر ثانیه) مورد آزمون قرار گرفتند. نتایج نشان داد، محیط تبخیر سلولزی ساخته شده از کاغذ کرافت دست ساز کارآیی بیش تری را نسبت به محیط تبخیر سلولزی موجود در بازار (90×50CELdek و 90×70CELdek) دارد. همچنین مشخص گردید، با افزایش سرعت باد، کارآیی خشک کنی کاهش و مصرف آب افزایش می یابد.

    کلیدواژگان: محیط تبخیر سلولزی، کارآیی خنک کنی، مصرف آب، سرعت باد
  • احمدرضا سراییان، پژمان رضایتی چرانی، علیرضا طالبی زاده، کامل یعقوبی صفحه 123
    در دهه اخیر اکسترودر دومارپیچی یکی از فن آوری های خمیرکاغذسازی در حال گسترش برای منابع غیرچوبی با مزیت های زیاد است که بررسی قابلیت تولید خمیرکاغذ به وسیله آن با توجه به پیشرفت علوم ضروری به نظر می رسد. خمیرکاغذسازی با اکستروژن یک روش خمیرکاغذسازی شیمیایی- مکانیکی است که الیاف تحت تنش های کششی و فشاری به خمیرکاغذ تبدیل می شود. در این پژوهش ضمن معرفی این فن آوری، قابلیت خمیرکاغذسازی ساقه برنج پیش تیمار شده با هیدروکسید سدیم (4/0، 8/0 و 2/1 درصد) به مدت 4 ساعت با اکسترودر دومارپیچی هم سو با سرعت های متفاوت (55، 70 و 85 دور در دقیقه) و دماهای متفاوت اکستروژن (40، 60 و 80 درجه سانتی گراد) بررسی شد. نتایج ویژگی های خمیرکاغذ با استفاده از نرم افزار مینی تب 15 مورد ارزیابی قرار گرفت و مشخص شد که مقدار زیادی از خاکستر می تواند در خمیرکاغذ باقی بماند. همچنین، خمیرکاغذهای تولیدی به دلیل درجه روانی زیاد، در صورت عبور دوباره از اکسترودر و یا پالایش محدود می تواند در تولید فلوتینگ و لاینر به کار گرفته شود. به علاوه، روند نتایج نشان می دهد با به کارگیری شرایط پیش تیمار شدیدتر در دماهای بالاتر اکسترودر (80 درجه سانتی گراد) به همراه سرعت چرخش به نسبت پایین اکسترودر می تواند برای خمیرکاغذهایی با عدد کاپای کم تر به کار گرفته شود.
    کلیدواژگان: اکسترودر دومارپیچی، ساقه برنج، خمیر کاغذسازی، طراحی مرکب مرکزی، هیدروکسید سدیم
  • محمدهادی آریایی منفرد، حسین رسالتی، فرهاد زینلی صفحه 137
    در این بررسی قابلیت مرکب زدایی به روش شناورسازی خمیر به دست آمده از کاغذهای باطله اداری تیمار شده با آنزیم سلولاز تجاری به دست آمده از قارچ Aspergillus niger و روش متداول شیمیایی با یکدیگر مقایسه شده اند. روند تغییرات ویژگی های ظاهری کاغذهای به دست آمده از تیمارهای مختلف مرکب زدایی با استفاده از معادلات توانی معکوس مورد بررسی قرار گرفت. سطح توری و رویی کاغذهای دست ساز به دست آمده از خمیرهای مرکب زدایی شده اختلاف قابل توجهی از نظر تعداد و مساحت ذرات مرکب دارا بودند. نتایج نشان داد بیش ترین کاهش در تعداد ذرات مرکب و مقدار سطح پوشیده از مرکب در 10 دقیقه ابتدایی شناورسازی اتفاق می افتد و با ادامه زمان شناورسازی از شدت زدوده شدن مرکب به صورت توانی کاسته می شود. همچنین روشنی کاغذهای دست ساز با ادامه روند شناورسازی ابتدا افزایش یافته و پس از رسیدن به مقدار حداکثر، کاهش نشان داد.
    کلیدواژگان: شناورسازی، مرکب زدایی شیمیایی، مرکب زدایی آنزیمی، سلولاز، بازیافت، معادلات توانی معکوس
  • یونس رستمی کیا، محمود زبیری صفحه 151
    ساختار جنگل، یکی از مباحث ضروری در راستای اهداف جنگل شناسی نزدیک به طبیعت است. شناخت ساختار جنگل های ارس به عنوان مهم ترین اکوسیستم جنگلی طبیعی کشور با توجه به روند تخریب آن لازم است. در این مطالعه، برای بررسی ساختار توده جنگلی ارس در جنگل حفاظتی کندیرق خلخال یک قطعه 53/49 هکتاری که از تخریب کم تری برخوردار بود، انتخاب شد. با روش آماربرداری صد درصد، مشخصه های توده جنگلی شامل آمیختگی توده، تعداد در هکتار، ارتفاع کل، قطر برابر سینه، قطر بزرگ و کوچک تاج درختان و درختچه ها اندازه گیری شد. نتایج نشان داد که میانگین درصد تاج پوشش، سطح مقطع برابر سینه و تعداد در هکتار به ترتیب 85/42 درصد، 68/4 مترمربع و 592 اصله در هکتار است. نمودار فراوانی تعداد در طبقات قطری توده نیز نشان دهنده توده ناهم سال است. به طورکلی، توده مورد مطالعه از نظر ساختاری یک توده آمیخته، ناهم سال و با تاج پوشش باز می باشد.
    کلیدواژگان: ساختار توده، پراکنش قطری، ارس، جنگل حفاظتی، خلخال
  • گزارش کوتاه علمی
  • ایمان اکبرپور، منصور غفاری، علی قاسمیان صفحه 163
    این پژوهش به منظور بررسی تاثیر درصدهای مختلف سیلیکات سدیم در مرکب زدایی شیمیایی کاغذهای روزنامه باطله خمیرشده انجام گرفت. فرآیند مرکب زدایی شیمیایی با استفاده از 1 درصد پروکسید هیدروژن، 1 درصد هیدروکسیدسدیم، 3/0 درصد DTPA، ماده فعال ساز سطحی 15/0 درصد در درصدهای مختلف 0، 1، 2 و 3 درصد براساس وزن خشک خمیرکاغذ روزنامه باطله انجام شد. نتایج به دست آمده از مقایسه ویژگی های نوری کاغذهای ساخته شده نشان داد که با افزایش مصرف سیلیکات سدیم تا 2 درصد، روشنی کاغذ (9/50 درصد) بهبودیافته و کم ترین مقدار زردی (33/11 درصد) مشاهده شد. افزایش درصد مصرف سیلیکات سدیم از 3-0 درصد تاثیر معنی داری را در مقادیر ماتی نشان نداده است. حداکثر ماتی 8/98 درصد با استفاده از 1 درصد سیلیکات سدیم به دست آمده است. همچنین نتایج به دست آمده از مقایسه ویژگی های فیزیکی کاغذهای ساخته شده نشان داد که افزایش مصرف سیلیکات سدیم تا 2 درصد، کاغذهای با بیش ترین حجم ویژه 75/2 سانتی مترمکعب بر گرم را نتیجه داد. به طورکلی نتایج این پژوهش در ارتباط با مرکب زدایی شیمیایی کاغذهای روزنامه باطله در درصدهای مختلف سیلیکات سدیم نشان داد که استفاده از 2 درصد سیلیکات سدیم منجر به تولید کاغذهای روشن تر، ضخیم تر و حجم ویژه بیش تر همراه با ماتی مطلوب خواهد شد.
    کلیدواژگان: مرکب زدایی شیمیایی، کاغذ روزنامه باطله، سیلیکات سدیم، ویژگی های نوری، ویژگی های فیزیکی
|
  • O. Esmaeilzadeh, H. Asadi, A. Ahmadi Page 1
    The aim of this study was to recognize plant communities of Box tree (Buxus hyrcana Pojark.) stands in the Khybus protected area, located in the middle part of Hyrcanian forests (north of Iran). Vegetation releves, 64 numbers, were made at peak vegetation cover during last summer by systematic-selective method in 200 and 400 meter grid dimensions by consideration indicator stands concept. By using Braun-Blanquet tabular method, six distinct plant communities including three associations: Rusco hyrcani-Fagetum orientalis, Buxus Hyrcani-Fagetum orientalis and Tilia sp.-Buxetum hyrcana with three subasociations: Rusco hyrcani- Fagetum orientalis Lauroceraetosum officinalis, Buxus Hyrcani-Fagetum orientalis parrotioetosum persica and Buxus Hyrcani-Fagetum orientalis aceretosum velutinum were determined. By using two way indicator species analysis, TWINSPAN, six plant communities were recognized. Braun-Blanquet tabular method and TWINSPAN fitness were estimated as 98.4% based on similar membership of relves in each plant community. Moreover, plant communities based on two first DCA axes, which represent 33% of total variances in whole of floristic data, revealed that each plant community had its own range and rather clear bordeline. Totally, results of this study not only describe plant communities of Khybus protected area as a climax model of Hyrcanian mountainous forests for the first time but also confirm that subjective Braun-Blanquet method, despite the development of numerical methods in multivariate classification of vegetation, can be used as an efficient method of separation and classification of forest sites.
    Keywords: Phytosocilogy, Braun, blanquet method, TWINSPAN, Buxus hyrcana pojark., Khybus protected area
  • E. Afra, H. Mohammadi Page 21
    In this study, physical, chemical, and papermaking properties of sweep plant stalk (sorghum bicolor) prepared from northern and northwestern areas of Iran was studied to evaluate its papermaking potential. The prepared stalks were cut into three parts in length and then the bark and core of each sample were seperated. Morphological characteristics, papermaking factors, and chemical composition including amount of lignin, cellulose, extractives and ash of each sample were determined according to TAPPI standards. The results of papermaking factors of this plant’s stalk fibers (that are related to fiber length and wall thickness) indicated that it had potential of producing paper with higher strength properties compared to common raw materials and even local hardwoods. So, interesting results of chemical analysis of this plant’s stalk samples showed higher value of cellulose and lower amount of lignin in comparison with woody and nonwoody plants that is considered as one of the most important affirmative factors (easy and cheap lignin removal process) in papermaking raw materials. Results of all physical and chemical assessments showed better characteristics of the bark comparing to the core. Of course, considering the low ratio of core to bark (contrary to other nonwoody plants) it is concluded that pulp produced from whole stalk have no significant differences with pulp prepared from bark. Sweep plant of northern Iran has longer fiber with more cellulose content and less extractives in comparison with northwestern type. Thus, it is suggested to mill owners to be used as a suitable raw material in this industry.
    Keywords: Sorghum bicolor, Morphological properties, Papermaking factors, Chemical composition
  • F. Ghanbari, Sh. Shataee, H. Habashi, Sh. Ayoubi Page 41
    Possibility of estimation of quantitative forest characteristics without field survey is a new idea for forest biometry. This investigation was conducted to evaluate possibility of spatial estimation of two main quantitative forest characteristics (trees number in hectare and mean diameter) using terrain analysis and linear regression models in the district 1 of Dr. Bahramnia (Shastkolate) forestry plan, Golestan Province. A digital elevation model (DEM) with 10×10 meter resolution was produced by contours interpolation of 1:25000 scale maps. The primary topographic attributes maps (slope, aspect, elevation from sea level, shaded relief, profile curvature, plan curvature and tangential curvature) and secondary attributes maps (wetness index and solar radiation) were derived from DEM using terrain analysis software. Field inventory data from second revision of Shastkolate forestry plan, district I (429 plots) were used as original data for forest quantitative characteristics. Information of topographic maps in plot location was derived. Then relationship between the forest characteristics and terrain attributes was analyzed and modeled using multiple linear regression models by stepwise approach. The developed models were validated using test data (85 plots). Adjusted R2 and root mean square error (RMSE) were determined to validate accuracy of prediction. Result of study showed that elevation from sea level, annual potential of solar radiation, slope and aspect were the most significant terrain attributes determined the spatial distribution of forest quantities characteristics. Results also showed that forest characteristics could be predicted about 40% to 47% of variation by these linear models. These models can be used for estimation of quantitative characteristics for adjacent forests with similar conditions (same management and morphology) using DEM without measurement or sampling. Finally, use of terrain analysis was emphasized for preliminary recognition of forest quantity characteristics.
    Keywords: Topographic attribute, Terrain analysis, Digital terrain model, Regres
  • Sh. Mohammadnejad Kiasari, Kh. Sagheb, Talebi, R. Rahmani, M. Akbarzadeh Page 59
    This paper aims to study the plant biodiversity in a natural forest and the adjacent 20-years-old plantations of Alder (Alnus subcordata C.A. Mey.), Velvet Maple (Acer velutinum Boiss.), Chestnut-leaved Oak (Quercus castaneifiolia (C.A. Mey.) and Cypress (Cupressus sempervirens var. horizontalis) in Darabkola, Mazandaran province, north of Iran. For this purpose, one sample plot, each 1 ha; was selected in every plantation as well as in the natural stand. In each sample plot 10 microsample plots, each 100 m2; were selected random-systematically. All of the plants were determined in the sample plots and their coverage percent were estimated in four seasons. Moreover, various parameters of the stands and soil properties were measured in each sample plot. For determination of plant species diversity in these plots, Shanonn’s and Simpson’s indices were used, while for determination of species richness and equitability, Margalef’s and Heip’s indices were applied. The results showed that Alder plantation and natural forest had the highest values, whereas Cypress plantation had the lowest value for species diversity. The highest Species diversity in other plantations was for Velvet Maple, Chestnut-leaved Oak and Cypress, respectively. The analysis of PCA showed that seasonal differences of species diversity on our studied plots were affected by the crown canopy of plants in the upper-story, and the under-story crown canopy of plants with the number and density of plant species in the under-story as well as by environmental parameters including rainfall, temperature and relative light intensity.
    Keywords: Reforestation, Natural forest, Richness, Equatibility, Darabkola
  • A. Najafifar Page 77
    In this article the most important indices of diversity and richness of woody species, in relation to three physiographical factors, including altitude, aspect and slope have been discussed. For this purpose, ecological characteristics in 330 circular 500 m2 plots, were studied by systematic random method. Vertical distance of sampling units was 100 m above sea level. Sampling in 4 different areas, in range of 800-2400 m elevation was performed. Map Position plots was produced by the GIS and GPS systems. Results showed that statistically difference between classes of each topographical factor, in relation to the indices of diversity and species richness was significant. This study in relation to Simpson indices in altitude factor, showed that the difference between first class (800-1300 m) and third class (up to 1800 m) is exceptionally significant, In the other indices, difference of first class to third class and second to third, was significant. In other hand, diversity and richness indices of class in high altitude were more than other classes. Average of all indices in the northern aspect was higher than south and flat areas. Results of Shannon and Simpson diversity indices to slope factor, showed that first class slope (0-10%) compared to third (30-60%) and fourth class (up to 60%), and second class slope (10-30%) compared to fourth class slope, were statistically significant. Moreover, average species richness indexes in low-slope land (0-10%), compared to areas with slope over 30% (third and fourth classes), were higher. Therefore, it can be seen that the species diversity indices, in areas of low slope are higher than high slope areas, and about the species richness indices, are opposed to this case. This is due to that diversity indices values are decreased by a decrease in the canopy in studied areas of low slope. Due to the relative increase of the presence of woody species in the low slope areas, the species richness indices have been increased to some extent.
    Keywords: Zagros's forests, Species diversity, Specie
  • Sh. Reisi, Gh.A. Jalali, K. Espahbodi, S. Khoranke Page 93
    Quercus castaneifolia is one of the most important industrial trees in northern forests of Iran. Its habitats have been damaged because of severe utilization. Leaf and fruits morphology was assessed in five Oak stands located in Mazandaran forests, north of Iran. The populations distribute from 100 to 1100 meter altitude above see level in two region named Neka and Nour, with 200 kilometer interval. The pattern of leaf and fruit morphological variation was evaluated for evidence of genetic variation in these five populations. Principal component analysis was applied to data set of leaf and fruit characters from five populations to describe between and within genetic variation of Oak population. The results showed that difference between five populations was significant in more leaf and in fruit traits. According to principal component analysis, among the 31 fruits and leaf traits, leaf area, maximum width of leaf laminate, number of teeth on the right, pair of main nervure, petiole length, leaf maximum total length, dry and wet weight of fruit, large diameter of fruit, special shaped seed, diameter and height of corn have had the most important role in defining and creating the main components of variance, and were found also the lowest plasticity. Results of morphological characters showed that the variation between individuals of population located in 400 to 600 meter altitude above see level was higher than the variation of individuals in lower altitude populations. Those of two mentioned population were located near the some villages.
    Keywords: Morphological traits, Leaf, Fruit, Principal component analysis, Bolanmazoo
  • M. Barzegar, M. Layeghi, Gh. Ebrahimi, Y. Hamzeh, M. Khorasani Page 109

    The purpose of this study was to compare the performance of cellulosic pad made of kraft hand sheet papers and commercial cellulosic pads (CELdek 50×90 and CELdek 70×90). Hand sheet papers were made by the use of a large hand sheet maker at available at pulp and paper laboratory of Wood and Paper Science and Technology department at the University of Tehran and then corrugated with B flute size in Pars carton factory. After cutting, corrugated papers were cross-laminated by kraft adhesive and with 90 degree flute angle. Then, pads were soaked in NS-88 resin and dried at 35±2 oC. Cooling efficiency and water consumption of experiments were measured as a function of air velocity. Cellulosic pads were tested in a wind tunnel at three different levels of air velocity (1.8, 2.25 and 2.67 ms-1). The results showed that cellulosic pads made of kraft hand sheet papers had the highest efficiency compared to the commercial cellulosic pads (CELdek 50×90 and CELdek 70×90). It has also been found that by increasing the air velocity, the cooling efficiency decreased and water consumption increased.

    Keywords: Cellulosic pad, Cooling efficiency, Water consumption, Air velocity
  • A.R. Saraeian, P. Rezayati Charani, A.R. Talebizadeh, K. Yaghoubi Page 123
    Twin-screw extruder has been attractive with many efficient benefits as one of developing pulping technology from non-wood feedstocks in recent decades. Extrusion pulping is a chemi-mechanical pulping method in which fibers are processed by means of compression and shear forces. In this research, application of this technology was introduced in pulp and paper industries and the extrusion pulping of rice stalk was investigated. Extrusion pulping of rice stalk was conducted following a central composite design using a two-level factorial plan involving three process variables (pretreatment NaOH concentration: 0.4, 0.8 and 1.2%, extrusion temperature: 40, 60 and 80 oC, extruder rotational speed: 55, 70 and 85 rpm). Responses of pulp properties to the process variables were analyzed using statistical software (MINITAB 15). As the results show, a more content of initial ash of rice stalk was remained in the obtained pulp. Also, because of high freeness of obtained pulps, it is necessary to retransfer the obtained pulp from extruder or refine it for fluting paper and linerboard production. Moreover, analysis of the results reveales that this process can be used to obtain a pulp with low kappa number under a relatively long pretreatment time, high NaOH concentration, high extrusion temperature and moderate extruder rotational speed.
    Keywords: Twin, screw extruder, Rice stalk, Papermaking, Central composite design, Sodium hydroxide
  • M.H. Aryaie Monfared, H. Resalati, F. Zeinaly Page 137
    In this paper deinkability of office waste deinked pulp by commercial cellulase from Aspergillus niger fungus and chemical method using flotation process was compared. Progress in appearance properties of deinked papers was studied by reverse power fit equations. The results showed that the top side and wire side of the deinked pulp handsheets had significant difference in dirt count and area of ink particles. Maximum decrease in ink count and ink area, occurred in the first 10 min of flotation, the rate of deinking was reduced by increasing flotation time. Handsheet brightness was initially increased by increasing flotation time and then reduced by further flotation.
    Keywords: Flotation, Chemical deinking, Enzymatic deinking, Cellulase, Recycling, Reverse power fit equations
  • Y. Rostamikia, M. Zobeiri Page 151
    Structure study of the forest is one of the important subjects of silviculture close to nature. Recognition of Juniper forests as the main structure of natural forest ecosystems, is necessary for the degradation process. In this research, in order to study the structure of natural Juniper stand in protected forest, 49.53 ha of Juniper stand was selected (Khalkhal forests) and 100% inventory was applied. Forest stand characteristics including species mixture, number per hectare, diameter at breast height, total height and crown diameter were measured and analyzed. Results show that the stand is basically uneven-aged and Juniperus excelsa is the dominant species. The mean forest canopy, mean basal area and mean number per hectare are 42.85%, 4.68 m2 and 592, respectively. The stem number frequency of tree in diameter at breast height shows an uneven-aged pattern. Totally, the study of stand in terms of structural is a mixed, unevenaged and open canopy cover stand.
    Keywords: Stand structure, Diameter distribution, Juniperus excelsa, Protected forest, Khalkhal
  • I. Akbarpour, M. Ghaffari, A. Ghasemian Page 163
    This study was aimed to investigate the effect of different charges of sodium silicate on chemical deinking of old newspaper. Chemical deinking process was accomplished with 1% hydrogen peroxide, 1% sodium hydroxide, 0.3% DTPA and 0.15% surface active agent at different charges of 0, 1, 2 and 3% sodium silicate on the basis of oven dry waste paper. The results of the optical properties of produced paper showed that the brightness of paper improved (50.9%) and the yellowness decreased (11.33%) with increasing of sodium silicate charge to 2%. Increasing of sodium silicate use from 0.3% did not indicate significant effect on opacity values. The highest opacity (98.8%) was achieved by 1% sodium silicate. The results of the physical properties indicated that increasing of sodium silicate use up to 2% resulted the paper with the highest bulk (2.75 cm3/g). Totally, the consequences of this research in relation to chemical deinking of old newspaper at different charges of sodium silicate showed that use of 2% sodium silicate would lead to produce the paper with higher brightness, caliper and bulk along with desirable opacity.
    Keywords: Chemical deinking, Old newspaper, Sodium silicate, Optical properties, Physical properties