فهرست مطالب

فصلنامه برنامه ریزی فضایی (جغرافیا)
سال دوم شماره 1 (پیاپی 5، تابستان 1391)

  • تاریخ انتشار: 1391/06/15
  • تعداد عناوین: 7
|
  • محمدرضا پورمحمدی، بهزاد رنجبرنیا، کیومرث ملکی، آرزو شفاعتی صفحات 1-26
    همه شاخه های دانش بشری، هر یک به نحوی عامل توسعه را مورد سنجش و ارزیابی قرار داده اند و هر کدام به نحوی توانسته اند گوشه هایی از واقعیت ها را نشان دهند. در این میان شاید تنها شاخه ای از علوم که می تواند با مفهوم توسعه میان رابطه انسان و طبیعت داوری کند، دانش جغرافیاست که به بررسی توسعه پایدار منطقه ای و یا ناحیه ای، طبقه بندی و یا سطح بندی نواحی و یا شهرستان های کشور بر اساس میزان برخورداری از شاخص های مختلف توسعه می پردازد. آنچه در میان بر آن تاکید می شود، حق توسعه برابر برای برآورده شدن نیاز نسل های کنونی و آینده، در فرایند توسعه، ریشه کنی فقر و کاهش تفاوت ها و تبعیض ها در سطح زندگی و اجتماع، کاهش الگوهای تولید و مصرف غیر پایدار، اتخاذ سیاست های جمعیتی مناسب، ار تقای آگاهی عمومی و نظایر اینهاست. روش تحقیق در این مقاله با توجه به هدف پژوهش از نوع توصیفی، اسنادی و تحلیلی بوده و جامعه آماری مورد مطالعه شهرستانهای استان کرمانشاه بوده و شاخص های استفاده شده در این پژوهش، تعداد 17 شاخص بهداشتی- درمانی، فرهنگی-اجتماعی، گردشگری، مذهبی و زیرساختی است. داده های مورد نیاز با بهره گیری از منابع آماری مربوط به سالنامه آماری سال 1388، جمع آوری شده است. تکنیک به کار رفته در این پژوهش، مدل TOPSIS ‎است. همچنین از نرم افزارهای SPSS و Excel جهت تحلیل داده ها و نرم افزار Arc GIS ‎، جهت پیاده کردن نتایج پژوهش بر روی نقشه استفاده شده است. نتایج تحقیق، نشاندهنده شکاف زیاد بین شهرستانهای استان کرمانشاه و توسعه نامتعادل استان با توجه به شاخص های مورد استفاده است. بر این اساس شهرستان قصر شیرین، نسبت به شهرستانهای دیگر، توسعه یافته ترین و شهرستان های سنقر، جوانرود، گیلانغرب، ثلاث و باباجانی، هرسین، سرپل ذهاب، کنگاور، اسلام آباد غرب و دالاهو جزو محروم ترین شهرستان های استان هستند.
    کلیدواژگان: توسعه یافتگی، شاخص های توسعه، تفاوت های منطقه ای، تکنیک TOPSIS، استان کرمانشاه
  • مجتبی قدیری معصوم، حمیدرضا باغیانی، حمیده نورانی صفحات 27-48
    در بررسی های ناحیه ای کشورهای در حال توسعه به انواع روابط متقابل بین شهر و روستا اشاره می شود. تفاوت های فضایی بیشتر می تواند ناشی از بهره برداری بیشتر شهر از منابع روستایی باشد و تفاوت های کمتر مبین وجود روند «گسترش» در ناحیه است. این پژوهش به دنبال بررسی روابط شهر و روستا از منظر گردشگری در منطقه طالقان است. روش مورد استفاده در این تحقیق، توصیفی- تحلیلی است، بدین نحو که بعد از انجام مطالعات کتابخانه ای و اسنادی مطابق با موضوع و بررسی پیشینه و ادبیات تحقیق، مطالعات میدانی همراه با تکمیل پرسشنامه از جامعه آماری ساکنان محلی و گردشگران انجام می گیرد و در نهایت داده های بدست آمده از پرسشنامه ها با بکارگیری نرم افزار Spss مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفته و فرضیات مورد آزمون قرار می گیرد. نتایج نشان می دهد که جریان سرمایه ای با فروش محصولات کشاورزی و زمین ها شکل گرفته است. از نظر حفظ الگوهای زیست محیطی بیشتر اثرات منفی بوده و تخریب زمین ها و آلودگی صوتی و ترافیک افزایش یافته است. از بعد بازار فروش محصولات کشاورزی به گردشگران، در سال های اخیر روستائیان محصولات خود را به صورت مستقیم به گردشگران ارائه می کنند که این خود ارتباطات دوسویه بین جامعه محلی و جامعه میهمان را بهبود بخشیده است. در نهایت از نظر مهاجرت، شرایط بستگی به اوضاع اقتصادی خانواده ها و رفاه اجتماعی و از سویی میزان توسعه نواحی مورد مطالعه دارد.
    کلیدواژگان: روابط متقابل شهر و روستا، گردشگری روستایی، نواحی روستایی، طالقان
  • اصغر ضرابی، حمیدرضا وارثی، محمد قنبری صفحات 49-66
    بحث کاربری اراضی شهری به معنای استفاده بهینه و مطلوب از اراضی برای فعالیت ها و عملکرد های مختلف شهری، همواره از بحث های اساسی در برنامه ریزی شهری و شهرسازی بوده است. الگوی بهینه زیست در جوامع شهری، ضرورت نیاز به برنامه ریزی کاربری اراضی را مطرح می سازد، تا در این راستا سیاست های تنظیم و تحولات کاربری اراضی در شهرها ساماندهی شود. شهر های جدید برای کمک به حل مشکلات اقتصادی و اجتماعی و محیطی شهر های بزرگ (مثل کمبود زمین) به وجود آمدند. در این پژوهش به بررسی و تحلیل وضعیت کاربری اراضی در شهر جدید بینالود پرداخته شده است و روش پژوهش به کار گرفته شده، روش «توصیفی تحلیلی» است. نتایج بررسی ها نشان می دهد که کاربری اراضی در این شهر جدید دارای وضعیت نامناسبی است و تحقق نامتعادل انواع کاربری ها به این امر دامن زده است. به طوری که در مجموع کاربری های پیشنهادی 47/37 درصد محقق شده است، ولی با احتساب ناحیه صنعتی، در مجموع میزان تحقق پذیری کاربری ها به 56/116 درصد می رسد. از علل عدم تحقق مطلوب کاربری-ها می توان به مشکلات اجرایی، مالی، عدم همکاری سازمان ها و ادارات مرتبط و همچنین عدم تحقق جمعیت پیش بینی شده اشاره کرد. در بین کاربری ها، بهترین وضعیت تحقق پذیری مربوط به کاربری حریم سبز با 77/442 درصد است و در مقابل 6 نوع کاربری ها هیچ گونه تحقق پذیری نداشته اند.
    کلیدواژگان: کاربری اراضی، ارزیابی، تحقق پذیری، طرح جامع، شهر جدید بینالود
  • نفیسه مرصوصی، محمد غلامی*، موسی رستگار صفحات 67-86

    برنامه ریزی کاربری اراضی و ساماندهی فعالیت های شهری در فضا، محور و بستر اصلی برنامه ریزی شهری محسوب می شود، بنا بر این برنامه ریزی کاربری اراضی، نه تنها نقش اساسی در کیفیت و کار طرح های شهری خواهد داشت، بلکه اساس نظام توزیع فعالیت ها، خدمات و سهم سرانه ها را نیز تعیین می کند. این مقاله، کاربری های شهر لامرد دراستان فارس را بر مبنای وضعیت موجود طرح جامع و تفصیلی شهر، مورد بررسی قرار می دهد. روش اصلی این پ‍‍‍‍‍ژوهش، مطالعه تطبیقی سرانه های شهری و مساحت کاربری های اصلی شهر طی سالهای 1375 تا 1385 بوده است. نتایج بررسی و مقایسه کاربری های اصلی شهر طی سال های 1376 (وضع موجود شهر در طرح جامع) و همچنین 1384(وضع موجود شهر در طرح تفصیلی) بیانگر این است که کاربری های آموزش عالی، فرهنگی، ورزشی،تاسیسات و تجهیزات شهری،صنعتی و فضای سبز هم از نظر سرانه شهری (به ازای هر نفر) و هم از نظر سطح (مساحت) کاربری، در وضعیت نامطلوب و نامتناسبی بوده واز سوی دیگر سایر کاربری های مسکونی، مذهبی، اداری- انتظامی،آموزش عمومی، تجاری از این نظر در جایگاه مطلوب و مناسبی قرار گرفته اند که این وضعیت بیانگر عدم تعادل و ناهماهنگی بین کاربری های شهری است، بنابراین برنامه ریزان شهری باید به عوامل مختلف (کالبدی، اجتماعی، اقتصادی، نحوه استفاده از اراضی و محله بندی، مسکن و ترافیک، فضای سبز و غیره) در رابطه با جمعیت و سطوح مورد نیاز در برنامه ریزی کاربری توجه اساسی داشته باشند تا این فرایند چه در مرحله تهیه و چه در مرحله اجرا به موفقیت بیانجامد.

    کلیدواژگان: شهرهای کوچک، کاربری اراضی شهری، برنامه ریزی کاربری اراضی شهری، لامرد
  • سید اسکندر صیدایی، زری قاسمیان صفحات 87-106
    طی چند دهه اخیر، روستا های ایران، تحت تاثیر تغییرات اجتماعی، از لحاظ زیستی و فرهنگی، دچاردگرگونی فزاینده ای شده اند. در دوره پیش از مدرن که مربوط به حدود نیم قرن پیش است، روستا همواره الگوی تولید بوده و به عنوان بنیان شهر، از اهمیت اقتصادی و اجتماعی زیادی برخوردار بوده است. اما پس از گسترش مدرنیسم و با توسعه امکانات و خدمات رفاهی در روستا تغییراتی نیز در شیوه یا «سبک زندگی» روستایی پدید آمد که ساختار و شکل خانه نیزمتناسب با آن دستخوش تغییر و تحول شد. مقاله حاضر درصدد است تا به بررسی روند این تغییرات بپردازد و با کوششی هدفمند، عوامل موثربرتغییرات کارکردی خانه های روستایی را شناسایی نموده تا از این طریق بستر لازم را برای تصمیم گیری متناسب مهیا سازد. روش تحقیق در این پژوهش شامل روش تاریخی و توصیفی-تحلیلی بوده و ازمجموع مطالعات میدانی وسیع، روش اسنادی و کتابخانه ای برای جمع آوری اطلاعات، از آمار توصیفی و استنباطی در تجزیه و تحلیل استفاده شده است. نتایج بررسی بیانگر آن است که با توجه به فرضیه های ارائه شده،(مقدارr=294/. وسطح معناداری=.000/0)، بین نوع شغل و تحول خانه های روستایی و همچنین (مقدارr=603/. و سطح معناداری=000/0)، بین کسب و افزایش آگاهی از فناوری رابطه مستقیم و معناداری وجود دارد. در نتیجه این دو عامل باعث بیشترین تغییرات در کارکرد خانه های روستایی در محدوده مورد مطالعه شده است.
    کلیدواژگان: تغییرات، خانه های روستایی، کارکرد، روند، گرجی محله
  • خدارحم بزی، صدیقه سرگلزایی صفحات 107-120
    رشد شتابان شهر و شهرنشینی و گسترش مسائل و مشکلات زندگی شهری باعث شده تا نیاز به حضور فعالانه و تاثیرگذار زنان در عرصه های مدیریت شهری بیش از پیش احساس شود. زنان همانطور که امور خانه را که مصداق کوچکی از امور شهری است، به راحتی مدیریت می کنند، می توانند در سطوح مختلف مدیریت شهری نقش و تاثیر چشمگیری داشته باشند. در ایران زنان در سازمان های اداری مرتبط با مدیریت شهری نقش بسیار ناچیزی دارند. در این مقاله سعی شده بین سازمان های مرتبط با مدیریت شهری در شهر زابل در مورد بکارگیری زنان در سطوح مختلف بررسی مقایسه ایی صورت گیرد. روش تحقیق مقاله توصیفی - تحلیلی و مبتنی بر مطالعات کتابخانه ای، اسنادی و بررسی های میدانی است. در این راستا، ادارات مورد مطالعه شامل شهرداری، فرمانداری، شورای شهر، مسکن و شهرسازی، اداره برق، آب و فاضلاب، مخابرات و فرهنگ و ارشاد اسلامی شهر زابل است. داده ها و اطلاعات از طریق مراجعه مستقیم به مراکز اداری مورد مطالعه و مصاحبه با مسئولان جمع آوری شدند، و با استفاده از مدل Topsis مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفته است. نتایج بدست آمده از مدل مذکور، سلسله مراتب و اولویت بندی نقش زنان در سازمان های اداری مرتبط با مدیریت شهری را به این صورت نشان میدهد: شهرداری رتبه اول- آب و فاضلاب رتبه دوم- فرمانداری رتبه سوم- مخابرات رتبه چهارم - اداره برق رتبه پنجم - فرهنگ و ارشاد اسلامی رتبه ششم- شورای اسلامی رتبه هفتم و مسکن و شهرسازی رتبه هشتم را به دست آوردند.
    کلیدواژگان: زنان - سازمان های اداری، شهر زابل، مدل TOPSIS، مدیریت شهری
  • احمد تقدیسی، مسعود تقوایی، سیامک پیری صفحات 121-140
    آدمی از دیر باز میل به کوچ کردن و از جایی به جایی رفتن داشته و دارد، از این مقوله تحت عنوان توریسم یا گردشگری نام برده شده است. توریسم که واژه ای فرانسوی است، صنعتی است در خدمت توریست ها به عنوان افرادی که برای انجام امور گوناگون برای مدتی از خانه و سرزمین خود دور شده و در جای دیگری می مانند، اطلاق می شود. هم اکنون بسیاری از کشورهای جهان، گردشگردی را بهترین راه برای اعتلای فرهنگ، ایجاد تفاهم بین المللی و دست یابی به درآمدهای سرشار اقتصادی می دانند وبه همین علت مورد توجه خاص کشورها قرار می گیرد. ویژگی های اقلیمی، جغرافیایی و توپوگرافی، شرایط کم نظیر اکولوژی، پوشش مرتعی و جنگلی، منابع آب زیاد، مناطق سرسبز، حیات وحش از جاذبه های قوی توریستی و گردشگردی شهرستان دالاهو محسوب می شود که با وجود توانها و پتانسیل های گردشگردی فراوان می تواند گزینه مناسبی جهت رسیدن به توسعه منطقه باشد. در این تحقیق تلاش شده است به شناخت اثرات اجتماعی- فرهنگی گردشگری در سطح شهرستان از دیدگاه ساکنان و مسولین مورد ارزیابی و تحلیل قرار گیرد. روش تحقیق در این نوع پژوهش از نوع تحلیلی، توصیفی و پیمایشی است که متناسب بانوع داده ها، آزمون های آماری ناپارامتری برای تحلیل داده ها به کار گرفته شده است. نتایج تحقیق نشان می دهد که از دیدگاه ساکنان و مسولین، گردشگری تاثیر مثبتی نظیر افزایش آگاهی های عمومی و بالا رفتن سطح استانداردهای زندگی مردم و اثرات منفی نظیر تغییر در آداب و سنن محلی و افزایش ناهنجاری های اجتماعی- فرهنگی موجب شده است.
    کلیدواژگان: اثرات اجتماعی، فرهنگی، گردشگری، شهرستان دالاهو
|
  • Dr M. Poormohamadi, B. Ranjbarnia, K. Maleki, A. Shefaati Pages 1-26
    All branches of human knowledge، in any way has evaluated and assessed the factor of development، and somehow any of them have managed to show some corners of facts. Among these، perhaps the only branch of science that cans arbitration the relationship between man and nature with the concept of development is knowledge of geography. That focuses on the sustainable regional development، classification and levelling areas of the country or city based on the amount of different indicators of development deals. What is emphasized in these categories is equal development، needed to meet current and future generations in the process of development، Eradication of poverty and discrimination and reduce differences in living and social standards، reducing non-sustainable production and consumption patterns، appropriate population policies، the raising public awareness and so on. Method of research according to the purpose of this article is Descriptive-Analytical and documental and statistical population of this research is townships of Kermanshah province. Indicators used in this study، are 17 indicators of health-care، cultural - social، tourism، religious، and infrastructure. Collection of statistics and information has been done using library and yearbook and General Population and Housing Census of 1388. Used technique in this study is TOPSIS and used soft wares of this study are SPSS and EXCELL for exact calculations and also software of ARC GIS for Implementation results on a map has been used. Research highlights the large gap between the townships of Kermanshah and unbalanced development of the province according to used indicators.
    Keywords: Development, Development indicators, Regional Disparities, TOPSIS Technique, Kermanshah Province
  • M. Ghadiri Masoom, H. Baghyani, H. Norani Pages 27-48
    In regional studies in developing countries referred to the types of interactions between urban and rural areas. More spatial differences could be due to higher utilization of rural resources and less revealed differences between the «expansions» is in the area. This study sought to examine urban and rural interactions from the perspective of tourism in the region is Taleghan. Method used in this research، descriptive- analytic، so that way the library studies and documents in accordance with the subject and background and literature research، field studies، along with the completed questionnaires from local residents and tourists into the statistical community and Finally، data obtained from questionnaires were analysed using Spss software and assumptions are tested. The results indicate that capital flows with the sale of agricultural products and the earth is formed. Patterns of the environmental impact of land degradation and noise pollution and traffic has increased. After the sale of agricultural products to tourists، in recent years، the villagers offer their products directly to tourists that Bidirectional communication between the local community and society that their guest has improved. In terms of migration، depending on economic conditions of families and social welfare and development of the hand area is studied
    Keywords: urban, rural areas, taleghan, interaction
  • Zarrabi, H. Varesi, M. Ghanbari Pages 49-66
    Discussing cities land use، meaning the optimized use of lands for various activities and performances of the cities has been one of the basic discussions in urban planning and urbanity making programming. The optimized environment model in city societies reveals the necessity to program land use، in order to organize the land use changes and to apply proper policies in cities. New towns were mostly made to help solving economic، social، and environmental problems (e. g. shortage of land) in big cities. The present study، analyses the land use state in the new town of Binalood. The research method analysis based on description. The results obtained reveal that the land use in this new town is in an improper state، while realization imbalanced kinds of land use have increased this problem. Therefore، the total 37. 47% suggested land uses were realized، but including the industrial area، the total amount of 116. 56 land use would be realized. Some of the reasons leading to improper realization of land uses include the performance and financial problems، lack of cooperation between the related organizations، as well as naught realization of the predicted population. Among different land uses، the best state has been realization the green area land use، which is 442. 77%. One the other hand، types of land uses have never been realized.
    Keywords: Land use, Evaluation, Realization, Master Plan, New town of Binalood
  • N. Marsoosi, M. Gholami, M. Rastegar Pages 67-86

    one of the main purposes of urban planning is land use planning and organizing outdoor urban space. Therefore، land use planning، plays an essential role in the quality and urban designand also obtain distribution system activities services and share them as sets. This research tries to evaluate land use planning inLamerd city in fars province.. The main method of research is kinds of comparative. The results compared the main user of the city throughout the year 1376 (the status quo city comprehensive plan) and 1384 (the status quo in the detailed plan) indicate that for higher education، cultural، sports، urban facilities and equipment، industrial andalso in terms of green space per capita (per person) and the urban level (area) in user status and disproportionately poor but in terms of residential، religious، administrative - law enforcement، public education، the business position was suitable. moreover comments have been indicating that there is an imbalance and lack of coordination between urban user and planners، therefore city planners must pay attention to different factors such as (physical، social، economic، and neighbourhood land use classification، housing and traffic، green space، etc.)

    Keywords: urban planning, urban land, urban land use planning, Lamerd
  • S.E. Saydaei, Z. Ghasemyan Pages 87-106
    During recent decades، rural areas of Iran، influences by social change، in terms of environmental and cultural، have been increasingly changed. In the period ago from modern that is about half a century ago، the village always has been the pattern of production and as the foundation of the city، has a lot of social and economic importance. But after the spread of modernism and with development of welfare facilities in the village also emerged Changes in methods or «lifestyle» rural that also structure and shape of house proportional to it was undergoing change. The present article focuses on the process of these changes and with purposeful effort، identify factors affecting the functional changes in rural homes from this way provide the necessary ground for the decision. The research method in this study was includes historical and descriptive - analytically methods and the broad field of studies، documents and library methods for gathering information، Of the descriptive and inferential statistics were used in the analysis. Survey results indicate that according to the hypothesis presented، (the value r = 294 /. And significance level = 0. 000 / 0)، between type of jobs and development of homes in rural and also (the value r = 603 /. And significance level = 000/0)، between acquisition And raise awareness of the technology، there are direct and significant relationship. As a result in range of study these two factors have been cause greatest changes in the functioning of rural homes.
    Keywords: changes, rural houses, operation, procedure, Georgi area
  • Kh Bazi, S. Sarkolzaei Pages 107-120
    Rapid growth of city، urbanization، and extension of urban likes problem caused considering the necessity of active and effective presence of women in urban affairs management. Like home affairs which are some small samples of urban affairs، women would have considerable effects on urban management. In Iran women have not noticeable roles in organizations which are relevant to urban management. In this article comparison of application of woman in different levels of urban management is done in different organization in Zabol city which are related to urban management. Research methodology is descriptive – analytical and is based on work field، documentary and field studies. In this respect، surveyed offices are: municipality، governance، city council، housing and urban development office، electricity office، water and drainage office، IT office، and Islamic culture and guidance office. Data and information were gathered by direct referring to offices and then were analysed by the use of Topsis model. Obtained results show that hierarchy and superiority of women’s role in offices is in this way: municipality – first grade، water and drainage office – second grade، governance – third grade، IT action office – fourth grade، electricity office – fifth grade، Islamic culture and guidance – sixth grade، Islamic council – seventh grade، and housing and urban development - eighth grade.
    Keywords: Organizations, Topsis model, urban management, Women, Zabol city
  • A. Taghdisi, M. Taghvayi, S. Piri Pages 121-140
    The human tendency to migrate from open late and had to go from one place and is under the categories of tourism or tourism is named. Tourism is a French word، is in the service industry as tourists who perform a variety of matters for a while away from home and their land and stay elsewhere، is referred. Now many countries، the best way to promote Tourism Culture and International Understanding established to achieve full economic incomes know and why special attention is placed countries. Characteristics of climatic، geographical and topographical conditions unique ecology، rangeland and forest cover، high water، green areas، wildlife attractions of the city Dalahoo strong tourism and Tourism is the power and potential that there could be plenty of Tourism option appropriate to achieve the development region. This study has tried to identify the effects of socio - cultural tourism in view of the city residents and officials is assessed and analyzed. Methods In this type of analytic study، descriptive survey Banv that fits the data، nonparametric statistical tests for data analysis has been used.
    Keywords: Tourism_Social impacts – cultural_Dalahoo township