فهرست مطالب

مدیریت اطلاعات سلامت - سال نهم شماره 7 (پیاپی 28، بهمن و اسفند 1391)

نشریه مدیریت اطلاعات سلامت
سال نهم شماره 7 (پیاپی 28، بهمن و اسفند 1391)

  • ویژه نامه توسعه مدیریت در نظام سلامت
  • تاریخ انتشار: 1392/02/25
  • تعداد عناوین: 24
|
  • مقاله پژوهشی
  • راحله سموعی، طیبه طیبانی، محسن مصلحی * صفحه 951
    مقدمه

    پژوهش یکی از شاخص های مهم موفقیت جوامع در حوزه های مختلف علمی، تکنولوژی، اقتصادی و... است. استادان و دانشگاهیان هم از جمله مهم ترین گروه های دارای رسالت علمی و اجرایی در این زمینه هستند. در این راستا در مقاله ی حاضر، تعیین نیازهای پژوهشی استادان هدف پژوهش بوده است.

    روش بررسی

    پژوهش توصیفی تحلیلی، مقطعی و گذشته نگر است که بر روی 119 نفر از استادان هیات علمی دانشگاه علوم پزشکی اصفهان با به کارگیری پرسش نامه ی محقق ساخته (95/0 = α) در سال 1386 انجام شده است. نمونه ها به نسبت جمعیت انتخاب شده به صورت انفرادی و حضوری دعوت به همکاری شدند. اطلاعات با استفاده از نرم افزار SPSSنسخه 15 در سطح آمار توصیفی گزارش گردید.

    یافته ها

    عمده ترین یافته های پژوهش عبارتند از: میانگین نمرات به دست آمده در زمینه ی نیازهای اجتماعی 91/3، نیازهای سازمانی 9/3، نیازهای آموزشی 81/3 و نیازهای حمایتی پشتیبانی 93/3 بوده است. بیشترین گزارش از نیاز استادان نیز مربوط به تعریف بودجه ی مناسب و آزاد کردن زمان کافی برای پژوهش بوده است.

    نتیجه گیری

    استادان در حوزه ی پژوهش نیازهای مختلفی داشته اند ولی بیش از همه حمایت های اقتصادی را اذعان نمودند. در مجموع لازم است تا دانشگاه برنامه های منظم و هدفمندی برای حضور علمی و فعال استادان در حوزه ی پژوهش داشته باشد.

    کلیدواژگان: نیازهای پژوهشی، هیات علمی، دانشگاه ها
  • سید حمیدرضا شاوران، سعید رجایی پور، ایرج کاظمی، بی بی عشرت زمانی صفحه 958
    مقدمه
    دانشگاه ها و اعضای هیات علمی آن ها مسوول تربیت دانشجویانی هستند که مسوولیت های اجتماعی موجود در جامعه را بر عهده می گیرند. برای تحقق اهداف جامعه و دانشگاه، اعضای هیات علمی باید به روسای خود، همکاران و دانشجویان اعتماد کنند. اعتماد، باور استادان به قابلیت های جمعی را در پی خواهد داشت و موجب خودکارامدی جمعی اعضای هیات علمی خواهد شد. هدف این مطالعه، بررسی نقش اعتماد در خودکارامدی جمعی اعضای هیات علمی دانشگاه های منتخب دولتی شهر اصفهان بود.
    روش بررسی
    مطالعه ی حاضر از نوع توصیفی- همبستگی بود که در آن 261 نفر از اعضای هیات علمی دانشگاه های اصفهان، علوم پزشکی و صنعتی اصفهان در سال تحصیلی90-1389، به روش نمونه گیری تصادفی طبقه ای متناسب با حجم انتخاب شدند. ابزارهای جمع آوری اطلاعات، پرسش نامه های استاندارد اعتماد سازمانی و محقق ساخته ی خودکارامدی جمعی بودند و روایی صوری و محتوایی آن ها توسط متخصصان تایید شد و ضریب پایایی آن ها به ترتیب 81/0 و 89/0 محاسبه گردید. بررسی های آماری با استفاده از آمار توصیفی و استنباطی و از طریق نرم افزار SPSS نسخه ی 16 صورت گرفت. برای تحلیل داده ها از روش های آماری همبستگی و رگرسیون چندگانه استفاده شد.
    یافته ها
    اعتماد و خودکارامدی جمعی اعضای هیات علمی دانشگاه های اصفهان، علوم پزشکی و صنعتی اصفهان همبستگی معنی دار دارند (63/0 = r) و 65 درصد از تغییرات خودکارامدی جمعی آن ها توسط اعتماد و مولفه های آن قابل پیش بینی می باشد. یافته ها حاکی از آن است که 67 درصد از تغییرات خودکارامدی جمعی اعضای هیات علمی دانشگاه اصفهان، تنها از طریق مولفه های اعتماد به همکاران و اعتماد به دانشجویان قابل پیش بینی است. تغییرات خودکارامدی جمعی توسط مولفه ی اعتماد به دانشجویان، در دانشگاه علوم پزشکی به میزان 41 درصد قابل پیش بینی می باشد و در دانشگاه صنعتی اصفهان 69 درصد از این تغییرات از طریق مولفه های اعتماد به رئیس و اعتماد به همکاران، قابل پیش بینی است.
    نتیجه گیری
    اعتماد و خودکارامدی جمعی اعضای هیات علمی همبستگی معنی داری دارند و خودکارامدی جمعی از طریق اعتماد و مولفه های آن قابل پیش بینی می باشد، بنابراین اهمیت ایجاد روابط و فضای سازمانی همراه با اعتماد برجسته می شود. در همین راستا، روسای دانشکده ها و دانشگاه ها باید در زمینه ی ترویج فرهنگ اعتماد همت گمارند و با ایجاد جو سازمانی مناسب، در پی انسجام، هماهنگی و تقویت باورهای خودکارامدی جمعی باشند. این اقدامات می تواند تسهیل و ایجاد بسترهای لازم برای موفقیت اعضای هیات علمی و دانشجویان را فراهم کند.
    کلیدواژگان: اعتماد، خودکارامدی، اعضای هیات علمی، دانشگاه ها
  • حبیب الله دعایی، منیره صالح نیا *، سمیه احمدزاده جزی صفحه 977
    مقدمه

    تصویر مطلوب در بازار، دارایی پر ارزشی برای محسوب می شود و عوامل مختلفی بر شکل گیری آن تاثیرگذارند. مدیران بیمارستان ها به عنوان یکی از مهم ترین نیروهای یک جامعه می بایست جهت ایجاد تصویری مطلوب از سازمان خود در اذهان مشتریان تلاش نمایند. هدف از پژوهش حاضر، تعیین تاثیر ادراک مشتریان از سرمایه ی انسانی (به طور خاص دانش و تخصص و مهارت های ارتباطی منابع انسانی) سازمان بر شکل گیری تصویر ذهنی آنان از بیمارستان می باشد.

    روش بررسی

    پژوهش حاضر توصیفی- پیمایشی است و جامعه ی آماری آن بیماران بستری در بخش های مختلف بیمارستان های وابسته به دانشگاه علوم پزشکی در شهر اصفهان در پاییز 1388 بودند. ابزار گردآوری اطلاعات، پرسش نامه بوده است و روایی آن با استفاده از تحلیل عاملی و پایایی با محاسبه Cronbach’s Alpha مورد بررسی قرار گرفت.

    یافته ها

    سرمایه ی انسانی بر شکل گیری تصویر ذهنی مطلوب تاثیر مثبت و معنی داری (594/0 = B، 001/0 > P) دارد. در این میان تاثیر مولفه ی دانش و تخصص (622/0 = B، 001/0 > P) پررنگ تر از بعد مهارت های ارتباطی (548/0 = B، 001/0 < P) می باشد. در پایان مقاله رتبه های هر یک از مولفه های مورد بررسی سرمایه ی انسانی به تفکیک گروه های مورد بررسی (پزشکان، پرستاران، کارکنان، خدمه) ارایه گردید.

    نتیجه گیری

    با توجه به نتایج پژوهش می توان گفت ادراک مشتریان از دانش و تخصص منابع انسانی و مهارت های ارتباطی آنان بر شکل گیری تصویر ذهنی مشتریان از بیمارستان تاثیرگذار است؛ بنابراین لازم است که مدیران بیمارستان ها در راستای مدیریت بیمارستان و بازاریابی خدمات بیمارستان توجه به منابع انسانی موجود در بیمارستان و تبدیل آنان به سرمایه ی انسانی را مورد توجه قرار دهند.

    کلیدواژگان: تصویر ذهنی، سرمایه ی انسانی، مهارت های ارتباطی، بیمارستان ها
  • مسعود فردوسی، سید محمد احسان فرح آبادی، مریم مفید، فرزانه رجالیان، مریم حقیقت، پرناز نقدی صفحه 989
    مقدمه
    ضرورت تمرکز نهاد بیمارستان بر روی فعالیت های اصلی امری اجتناب ناپذیر می باشد. از طرفی حساسیت مکانیسم پایش و نظارت جهت حفظ و ارتقای سطح کیفی خدمات برون سپاری شده مانع از بروز مشکلات جدیدی در این عرصه می گردد. بنابراین در این مطالعه به ارزیابی برون سپاری خدمات پرستاری از جنبه های مختلف پرداخته شده است.
    روش بررسی
    این مطالعه ی توصیفی و کاربردی به صورت موردی (قبل و بعد) می باشد. جامعه ی پژوهش خدمات پرستاری بخش های بالینی (گوش و حلق و بینی، جراحی اعصاب) مرکز آموزشی درمانی آیت الله کاشانی اصفهان و زمان آن سال 1388 بود. داده ها از طریق پرسش نامه (رضایت مشتریان داخلی) و مصاحبه ی نیمه ساختمند با مسوولان برون سپاری و همچنین از طریق بررسی مستندات و مدارک مالی و اداری مرتبط با موضوع استخراج شده اند. روایی ابزار با استفاده از فرم استاندارد دانشگاه در زمینه ی رضایت سنجی و پایایی بر اساس محاسبه ی Cronbach’ Alpha مورد تایید قرار گرفت. تحلیل آماری یافته ها با استفاده از برنامه ی SPSS انجام شد.
    یافته ها
    یافته ها حاکی از افزایش نیروی کارشناس پرستاری از 29/0 به 36/0 به ازای هر تخت در راستای هدف اصلی برون سپاری می باشد. اما دستیابی به این هدف همراه با افزایش هزینه ی تمام شده ی هر تخت و در نتیجه، افزایش هزینه ی کل بخش بعد از برون سپاری برای بیمارستان می باشد. تعداد کل پرسنل به ازای هر تخت افزایش یافته و از 7/0 به 92/0 رسیده است. همچنین تغییرات نامحسوسی در رضایت مشتریان داخلی از عملکرد بخش غیر دولتی حاصل گردیده است.
    نتیجه گیری
    در حالی که کاهش تصدی باید همراه با افزایش رضایت سایر کارکنان و بیماران و همچنین کارایی و اثربخشی باشد، استراتژی تامین نیروی پرستاری خارج از سازمان مذکور منجر به افت شدید کارایی گردد. بنابراین استراتژی اتخاذ شده، بهره وری لازم را برای بیمارستان به ارمغان نیاورده است.
    کلیدواژگان: برون سپاری، خدمات پرستاری، بیمارستان ها
  • سید محمد احسان فرح آبادی، مرضیه فتاحی، مهرزاد آرتنگ، اکبر حسن زاده صفحه 997
    مقدمه
    سازماندهی و نگهداری نظام سازمانی یکی از مهم ترین وظایف و مسوولیت های مدیریت سازمان محسوب می شود. در واقع مدیران، مسوول میزان و نوع تعهد کارکنان نسبت به ارزش های رسمی می باشند. چرا که نیروی انسانی متعهد و وفادار به سازمان می تواند تاثیر چشمگیری بر خدمت ارایه شده در سازمان های سلامت بگذارد. هدف از این پژوهش، شناسایی میانگین ابعاد سه گانه ی تعهد سازمانی (مشتمل بر عاطفی، مستمر و هنجاری) در کارکنان مرکز مدیریت حوادث و فوریت های پزشکی استان اصفهان بوده است.
    روش بررسی
    این مطالعه ی تحلیلی، به صورت مقطعی در سال 1390 صورت پذیرفت و جامعه ی آماری پژوهش، کارکنان حوزه ی مدیریت حوادث و فوریت های پزشکی استان اصفهان بود. تعداد نمونه 128 نفر و روش نمونه گیری به صورت تصادفی ساده بود. ابزار گردآوری داده ها، پرسش نامه ای با پایایی و روایی تایید شده در مطالعات قبلی می باشد. داده ها با استفاده از نرم افزار SPSS و به کارگیری آزمون های آماری Spearman و آنالیز واریانس تحلیل گردیده اند.
    یافته ها
    امتیاز تعهد سازمانی، 79/59 به دست آمد. در میان ابعاد سه گانه ی تعهد سازمانی، بعد تعهد عاطفی با کسب 2/69 امتیاز در اولویت اول و تعهد تکلیفی با 4/56 امتیاز و تعهد مستمر با 6/50 امتیاز در رده های بعدی قرار گرفتند (حداکثر امتیاز 100 بود).
    نتیجه گیری
    ضروری است تا مدیران سازمان با توجه به نقش کارکنان شاغل در مرکز مدیریت حوادث و فوریت های پزشکی در تضمین سلامت مردم و نجات جان آن ها در مواقع بروز حوادث و سوانح تمرکز بیشتری در زمینه ی ارزش های سازمانی و بعد تعهد مستمر کارکنان نموده و با اقداماتی نظیر بالا بردن امنیت شغلی، ایجاد تغییرات مثبت در فرهنگ سازمانی، ارایه ی آموزش های مناسب و توجیهی قبل از استخدام و اجرای برنامه های تشویقی در افزایش تعهد سازمانی کارکنان خود تلاش نمایند.
    کلیدواژگان: تعهد سازمانی، کارکنان، خدمات اوژانس پزشکی
  • یارن، فرخ مجاهد*، رضا قلی وحیدی، کمال قلی پور، وحید راثی، آزاد شکری صفحه 1006
    مقدمه

    یکی از مشکلاتی که در پی نارضایتی بیماران ایجاد می شود، ترخیص بدون توصیه پزشک است که علاوه بر موانعی که در روند درمان بیماری ایجاد می کند، بیمارستان ها را هم با مشکلات اساسی مواجه می کند. هدف این مطالعه، تعیین فاکتورهای ترخیص با رضایت شخصی و انجام مداخلات مناسب و امکان پذیر جهت کاهش آن در بیمارستان مورد مطالعه بود.

    روش بررسی

    مطالعه ی حاضر یک مطالعه ی مداخله ایی از نوع قبل و بعد بود که در سال 91-1390 در بیمارستان دکتر صولتی ارومیه اجرا گردید. ابتدا بر اساس فرم های ترخیص با رضایت شخصی جمع آوری شده در دفتر حاکمیت بالینی بیمارستان و نظرسنجی از پرستاران، میزان و دلایل ترخیص با رضایت شخصی استخراج و آنالیز شد. مداخلات مناسب از جمله ایجاد ارتباط مناسب بین پزشک و بیمار، اطلاع رسانی صحیح در زمان پذیرش و برگزاری کلاس های آموزشی توسط تیم حاکمیت بالینی بیمارستان انتخاب شد و 4 ماه پس از اجرای مداخلات، این اطلاعات دوباره آنالیز و با نتایج قبل از مداخله مقایسه شد. داده ها به وسیله ی نرم افزار Excel تحلیل و اطلاعات در قالب آمار توصیفی ارایه شد.

    یافته ها

    میزان ترخیص با رضایت شخصی قبل از انجام مداخلات 6/4 درصد بود. این میزان 4 ماه بعد از اجرای مداخلات به 8/2 درصد کاهش یافت. ناتوانی در پرداخت هزینه ها، مشکلات خانوادگی و شخصی، احساس بهبودی، نارضایتی از درمان و دوره ی طولانی درمان بیشترین دلایل ترخیص با رضایت شخصی در بیمارستان مورد پژوهش بود.

    نتیجه گیری

    بیماران به دلایل متفاوت، بیمارستان را با وجود توصیه ی پزشکان ترک می کنند. شناسایی ریسک فاکتورهای ترخیص با رضایت شخصی، یکی از گام های مهم طراحی مداخلات مهم در این زمینه می باشد. ارتقای ارتباط مناسب بین پزشک و بیمار، ارتقای کیفیت خدمات بیمارستان و استفاده از مددکاران اجتماعی راه کارهای مناسبی برای کاهش این میزان هستند.

    کلیدواژگان: ترخیص بیمار، رضایت شخصی، ممیزی بالینی، حاکمیت بالینی، مدیریت بیمارستان
  • طیبه طیبانی، آیت الله سهرابی، راحله سموعی * صفحه 1015
    مقدمه

    با توجه به افزایش مراکز درمان اعتیاد در کشور و اهمیت موضوع بررسی سلامت درمانگران مراکز ترک اعتیاد، به دلیل ارتباط آنان با بیماران دچار آسیب، این مطالعه با هدف تعیین فرسودگی شغلی درمانگران مراکز ترک اعتیاد دارای مجوز شهر اصفهان در رابطه با ویژگی های فردی و شغلی آن ها انجام گرفت.

    روش بررسی

    پژوهش حاضر از نوع کاربردی و از دسته ی مطالعات تحلیلی- مقطعی بود که بر روی 137 درمانگر مراکز ترک اعتیاد شهر اصفهان (34 پزشک، 14 روانپزشک، 42 روانشناس و 46 پرستار) در سال 1389 انجام شد. ابزار سنجش، پرسش نامه ی فرسودگی شغلی Maslach (MBI یا Maslach burnout inventory) -که پایایی آن از طریق Cronbsch''s alpha تایید شد (87/0 = α)- و پرسش نامه ی جمعیت شناختی بود. نمونه ها به صورت تصادفی ساده انتخاب و پرسش نامه ها در میان آنان توزیع شد. داده ها تحت نرم افزار SPSS نسخه ی 18 (version 18، SPSS Inc.، Chicago، IL) با استفاده از آزمون t، ضریب همبستگی و تحلیل واریانس تحلیل شدند.

    یافته ها

    میانگین نمره ی فرسودگی شغلی (43/32)، خستگی هیجانی (79/13)، مسخ شخصیت (44/4) در درمانگران مورد مطالعه در حد خفیف و کاهش کفایت شخصی ایشان (87/14) متوسط گزارش شد. همچنین بین فرسودگی شغلی با متغیر سابقه ی کار، رابطه ی مستقیم معنی دار و با رضایت از درآمد، علاقه به کار و نگرش نسبت به اثربخش بودن کار، رابطه ی معکوس معنی دار مشاهده شد.

    نتیجه گیری

    نتایج بیانگر آن است که فرسودگی هر چند خفیف، اما به نحو قابل ملاحظه در میان درمانگران وجود دارد، به طوری که شدت آن در ابعاد خستگی هیجانی و کاهش کفایت شخصی، نگران کننده است. بنابراین، شناخت عوامل مستعد کننده و کاهش دهنده در ابعاد فردی، سازمانی و محیطی ضروری است.

    کلیدواژگان: فرسودگی شغلی، درمانگران، مراکز ترک اعتیاد
  • احمد رضا رئیسی، سوسن بهرامی، سمیه صفدری، سمیه شفیعی صفحه 1024
  • قابلیت های گردشگری دندانپزشکی اصفهان
    علیرضا جباری، فرزانه محمودی میمند، فاطمه نظام دوست، زهرا آقارحیمی، لیلا شجاعی صفحه 1032
  • لیدا شمس، گلرخ عتیقه چیان، سید محمد احسان فرح آبادی صفحه 1039
    مقدمه
    از آن جایی که پرسنل پرستاری بیشترین درصد از کارکنان بیمارستانی را به خود اختصاص می دهند و کیفیت مراقبت های بهداشتی- درمانی تا حد زیادی متاثر از عملکرد کادر پرستاری است، بنابراین ارزیابی محیط داخلی سازمان از دیدگاه این افراد می تواند تا حد زیادی مبین نقاط قابل بهبود و قوت بیمارستان ها باشد. مطالعه ی حاضر با هدف تبیین نگاه جامعه ی پرستاری شاغل از وضعیت مولفه های محیط داخلی سازمان صورت پذیرفته است.
    روش بررسی
    این مطالعه تحلیلی است، که به صورت مقطعی در بیمارستان های منتخب آموزشی، غیر آموزشی و خصوصی دانشگاه علوم پزشکی اصفهان در تابستان 1389 انجام شده است. نمونه گیری شامل روش خوشه ای(انتخاب بیمارستان ها) و در داخل خوشه ها نمونه گیری به صورت تخصیص به نسبت صورت پذیرفته است. تعداد آزمودنی های مورد نظر به روش تصادفی ساده انتخاب شد ند. معیار ورود به نمونه، پرستارانی بودند که دارای مدرک تحصیلی کارشناسی و کارشناسی ارشد باشند. بر این اساس تعداد نمونه ی پژوهش 384 محاسبه گردید. اطلاعات با استفاده از پرسش نامه ی استاندارد مدل 6 بعدی وایزبورد (با پایایی 7/89 = α) گردآوری شد. امتیاز 20 در این پرسش نامه، امتیاز خنثی بود، امتیاز کمتر از 20 نشان دهنده ی قوت و امتیاز بیشتر از 20 نشان دهنده ی ضعف بیمارستان در متغیر مورد مطالعه بود. داده ها با استفاده از نرم افزار SPSS نسخه ی 15 و آزمون های آماری نظیر میانگین و انحراف معیار، آنالیز واریانس یک طرفه، t و همبستگی Pearson تجزیه و تحلیل شده اند.
    یافته ها
    بررسی وضعیت متغیرهای مورد مطالعه در این پژوهش که شامل هدف گذاری، ساختار سازمانی، رهبری، ارتباطات، مکانیسم پاداش، هماهنگی و نگرش به تغییر می باشند، حاکی از ضعف کلیه ی بیمارستان های مورد مطالعه در بعد مکانیسم پاداش (بیمارستان آموزشی: 62/22، بیمارستان غیر آموزشی: 01/24، بیمارستان خصوصی: 42/25) می باشد. همچنین ساختار سازمانی از موارد ضعف بیمارستان های غیر آموزشی (09/21) و نقطه ی قوت در سایر گروه های مورد مطالعه (بیمارستان آموزشی: 88/19، بیمارستان خصوصی: 93/19) می باشد.
    نتیجه گیری
    ضرورت نگاه سیستماتیک در طراحی و تدوین مکانیسم پاداش عادلانه با حضور نمایندگان کارکنان از اقداماتی است که می تواند در بهبود وضعیت فعلی بیمارستان های مورد مطالعه تاثیر بسزایی داشته و دستیابی سازمان به اهداف از پیش تعیین شده اش را تسهیل نماید.
    کلیدواژگان: ارزیابی، محیط داخلی سازمان، مدل وایزبورد، پرستاران
  • اکبر اعتباریان، کریم آذربایجانی، سعید صالحی زاده، امیرحسین هنرمند صفحه 1047
    مقدمه
    بازدهی و ارتقای عملکرد نیروی انسانی در سازمان ها به عنوان مهم ترین و باارزش ترین سرمایه و منبع آن سازمان، اثری به مراتب بیش از سایر عوامل در موفقیت و بهره وری خواهد داشت. هدف این تحقیق، شناسایی عوامل موثر بر ارتقای عملکرد کارکنان بیمارستان دکتر شریعتی اصفهان با استفاده از مدل Achieve از نظر کارکنان بود که بر مبنای آن، میزان تاثیر عواملی مانند توانایی فرد، شناخت شغل، حمایت سازمان، انگیزش کارکنان، اعتبار تصمیمات مدیران، بازخور عملکرد و عوامل محیطی بر اثربخشی و ارتقای عملکرد کارکنان بررسی شد.
    روش بررسی
    روش پژوهش حاضر، توصیفی- پیمایشی از شاخه ی میدانی بود. جامعه ی آماری پژوهش را کلیه ی کارکنان بیمارستان دکتر شریعتی اصفهان (1201 نفر) تشکیل می دادند. نمونه ی آماری با استفاده از روش نسبت موافقین و مخالفین، 168 نفر به دست آمد. روش نمونه گیری در این تحقیق به صورت تصادفی طبقه بندی شده بر مبنای گروه شغلی و ابزار استفاده شده در این تحقیق، پرسش نامه از نوع محقق ساخته شامل 34 سوال در مقیاس لیکرت بود. پایایی سوالات تحقیق از طریق محاسبه ی ضریب Chronbach¢s alpha، 84/0 به دست آمد. روایی آزمون توسط صاحب نظران مورد تایید قرار گرفت. در بخش تجزیه و تحلیل داده ها از آمار توصیفی مانند میانگین، انحراف معیار و در بخش آمار استنباطی از آزمون های One sample t، Paired t و Hottelling T2 استفاده شد. در نهایت داده ها با استفاده از نرم افزار SPSS تجزیه و تحلیل گردید.
    یافته ها
    از نظر کارکنان مورد تحقیق، عوامل هفت گانه مشخص شدند و بر اساس مدل Achieve با بهره وری و ارتقای عملکرد کارکنان نقش معنی داری داشتند و در بین این عوامل، انگیزش به عنوان موثرترین عامل بر ارتقای عملکرد کارکنان شناخته شد (28/4 = x) و عواملی مانند حمایت سازمان از کارکنان (26/4 = x) و توانایی و مهارت کارکنان (22/4 = x) در اولویت بعدی قرار گرفت.
    نتیجه گیری
    انگیزش به عنوان موثرترین عامل و عواملی مانند حمایت سازمان از کارکنان و توانایی و مهارت کارکنان در اولویت بعدی بر ارتقای عملکرد کارکنان بیمارستان دکتر شریعتی اصفهان تاثیر دارند.
    کلیدواژگان: بهره وری، کارکنان، مدل Achieve، بیمارستان ها
  • محمود کیوان آرا، ناهید توکلی، راحله سموعی، فاطمه توکلی صفحه 1058
    مقدمه
    تمرکز بر مقوله ی سرمایه ی اجتماعی در سال های اخیر مبتنی بر تاثیر آن در افزایش و تولید سرمایه های انسانی و همچنین بالا بردن سطح سلامت عمومی جامعه بوده است. سرمایه ی اجتماعی به عنوان عاملی برای موفقیت در برنامه های رفاه اجتماعی و سلامت عمومی مورد بحث می باشد و به همین دلیل امروزه در بررسی و تدوین شاخص های اجتماعی و شاخص های سلامت جسمی و روانی جایگاه خاصی دارد. هدف این مقاله، تعیین رابطه ی بین سرمایه ی اجتماعی با بهداشت روانی بود.
    روش بررسی
    پژوهش حاضر توصیفی و از نوع همبستگی بود. جامعه ی آماری را کلیه ی دانشجویان رشته های علوم اجتماعی دانشگاه اصفهان در مقاطع مختلف تشکیل می دادند. ابزار جمع آوری اطلاعات، پرسش نامه ی سلامت عمومی (General health questionnaire یا GHQ) برای سلامت روانی و پرسش نامه ی محقق ساخته برای سنجش سرمایه ی اجتماعی بود. داده ها با استفاده از نرم افزار SPSS مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفت.
    یافته ها
    ضریب همبستگی بین مولفه های اعتماد، احساس تعلق و علاقه و معتمد بودن با بهداشت روانی در سطح 05/0 > P رابطه معنی دار و معکوس داشت. یافته ها همچنین بیانگر آن بود که بین میزان سرمایه ی اجتماعی دانشجویان و بهداشت روانی آنان رابطه ی معکوس وجود دارد.
    نتیجه گیری
    از جمله موارد قابل توجه، پایین بودن سطح مشارکت، اعتماد، احساس تعلق و علاقه و مورد اعتماد بودن دانشجویان نسبت به اکثریت گروه ها و نهادهای اجتماعی است و این نشان دهنده ی پایین بودن میزان سرمایه ی اجتماعی در بین آن ها می باشد.
    کلیدواژگان: سرمایه ی اجتماعی، بهداشت روانی، دانشجویان
  • محبوبه جانقربانی، احمدرضا رئیسی، ساناز دهقانی، عارفه موسوی صفحه 1066
    مقدمه
    ایمنی بیمار دغدغه ای جهانی در تمامی عرصه های خدمات سلامت است. مراقبت و خدمات غیر ایمن علاوه بر تحمیل رنج به انسان ها، هزینه های اقتصادی سنگینی نیز به بار می آورد. با توجه به حساسیت ویژه ی ایمنی بیمار در اتاق عمل، هدف این پژوهش، ارزیابی وضعیت ایمنی بیمار در اتاق عمل بود.
    روش بررسی
    پژوهش حاضر، کاربردی از نوع توصیفی- مقطعی بود که در سال 1390 در اتاق عمل بیمارستان شهید بهشتی انجام شد و داده های مربوط به پژوهش از طریق تکمیل پرسش نامه ی استاندارد بیمارستان دوستدار ایمنی بیمار سازمان جهانی بهداشت (World Health Organization یا WHO) به روش سرشماری توسط 20 نفر از مدیران ارشد، میانی، عملیاتی و پرسنل اتاق عمل بیمارستان شهید بهشتی جمع آوری گردید. به منظور ارزیابی سطح ایمنی بیمار، میانگین امتیاز 5/0-0 نشان دهنده ی سطح عملکردی ضعیف، 7/0-5/0 سطح متوسط و 1-7/0 سطح خوب است. با توجه به استفاده از پرسش نامه ی استاندارد سازمان جهانی بهداشت در زمینه ی ارزیابی وضعیت ایمنی، روایی و پایایی آن تایید شده می باشد. در نهایت داده های جمع آوری شده با استفاده از نرم افزار SPSS در سطح آمار توصیفی و استنباطی مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفت.
    یافته ها
    میانگین امتیاز محور حاکمیت و رهبری 35/0 ± 7/0، جلب مشارکت و تعامل با بیمار و جامعه 37/0 ± 56/0، خدمات بالینی ایمن و مبتنی بر شواهد 35/0 ± 73/0 و محیط ایمن 37/0 ± 78/0 بود و به ترتیب نشان دهنده ی وضعیت خوب، متوسط، خوب و خوب می باشد. میانگین امتیاز وضعیت کلی ایمنی 36/0 ± 71/0 بود و عملکرد خوب را نشان می دهد.
    نتیجه گیری
    به منظور دستیابی به سطح خوب کلیه ی محورهای پرسش نامه، لازم است هدف گذاری ها در سطح برنامه ریزی استراتژیک بیمارستان انجام شود.
    کلیدواژگان: فرایند ارزیابی (بهداشت و درمان)، وضعیت ایمنی بیمار، اتاق عمل، بیمارستان ها
  • محمدحسین یارمحمدیان، فرهاد شفیع پور مطلق* صفحه 1073
    مقدمه

    منظور از خدمت رسانی ناب ادراک شده، آن دسته از خدمات درمانی است که نیازهای بیماران را به لحاظ اطلاع رسانی در خصوص نحوه ی پذیرش و سرویس دهی درمانی بیمارستان و مراکز خدمات درمانی تکاپو می کند. هدف پژوهش حاضر، تعیین رابطه ی بین دسترسی به زیرسامانه ی مدیریت اطلاعات درمانی بیماران با خدمت رسانی ناب ادراک شده به منظور ارایه ی یک مدل مناسب است.

    روش بررسی

    روش تحقیق، توصیفی از نوع همبستگی است. جامعه ی آماری این پژوهش را کلیه ی بیماران مراکز خدمات درمانی- پزشکی شهر اصفهان تشکیل دادند. برای جمع آوری اطلاعات از شیوه ی نمونه گیری در دسترس (103 نفر از بیماران مراجعه کننده به درمانگاه های خدمات درمانی موجود در سطح شهر اصفهان در سال 91-1390)، استفاه شده است. ابزار تحقیق، پرسش نامه ی محقق ساخته در خصوص زیرسامانه های مدیریت اطلاعات حاوی 36 و پرسش نامه محقق ساخته در خصوص خدمات رسانی ناب ادراک شده مشتمل بر 12 گویه و پرسش نامه ی رضایتمندی بیماران از نحوه ی سرویس دهی مشتمل بر 15 گویه با طیف پنج درجه ای لیکرت بود که با استفاده از مطالعات انجام شده (ادبیات موجود و نظرات متخصصان و استادان و مطالعات مقدماتی)، پرسش نامه های مورد نظر تهیه شد و روایی پرسش نامه به لحاظ محتوا تامین گردید و بر اساس روش Cronbach''s alpha، ضریب اعتبار آن ها به ترتیب معادل 87/0، 93/0 و 89/0 به دست آمد. تحلیل داده ها بر اساس نرم افزار SPSS نسخه 16 و LISREL (Linear structural relationships) صورت گرفت.

    یافته ها

    زیرسامانه ی مدیریت اطلاعات شرایط پذیرش بیمار، دارای اثر مستقیم (34/0)، مدیریت اطلاعات پذیرش سرپایی دارای اثر مستقیم (27/0) بر خدمات رسانی ناب ادراک شده است. زیرسامانه ی مدیریت اطلاعات پذیرش سرپایی دارای اثر مستقیم (42/0)، زیرسامانه ی مدیریت اطلاعات پذیرش بستری دارای اثر مستقیم (33/0)، زیرسامانه ی مدیریت اطلاعات مدارک و سوابق پزشکی بیمار دارای اثر مستقیم (13/0) بر رضایتمندی بیماران از نحوه ی سرویس دهی است. شاخص براز مدل نهایی تحقیق به قرار ذیل می باشد: شاخص برازش تطبیقی (‍‍CFI یا Comparative fit index) برابر با 944/0، شاخص توکر- لویس (TLI یا Tucker-Lewis index) برابر با 926/0، شاخص برازش هنجار شده مقتصد (PNFI یا Parsimony normed fit index) برابر با 784/0، شاخص برازش تطبیقی مقتصد (PCFI یا Parsimony comparative fit index) برابر با 638/0، ریشه ی میانگین مربعات خطای برآورد (RMSEA یا Root mean square error of approximation) برابر با 078/0، 2χ نسبی برابر با، شاخص نیکویی برازش شده (GFI یا Goodness of fit index) برابر با 953/0، مقدار 2χ (Chi-square) برابر با 592/268 و سطح معنی داری برابر با 001/0 > P.

    نتیجه گیری

    تهیه ی زیرسامانه های مدیریت اطلاعات همواره باید در راستای کیفی سازی خدمات رسانی به بیماران جهت درمان، در نظر گرفته شود تا سرویس دهی موثری در خصوص پذیرش بیماران صورت گیرد.

    کلیدواژگان: مدیریت اطلاعات درمانی، بیماران، خدمت رسانی ناب ادراک شده، دسترسی به اطلاعات
  • اسدالله شمس، مژگان مصدق، الهام اسدی، سعید افروغ صفحه 1081
    مقدمه
    امروزه بیش از هر زمان دیگر فراموش کرده ایم که حل دشواری های بهداشتی بستگی به آن دارد که خود مردم چه کاری را باید برای خودشان انجام دهند. وظیفه ی خطیر خدمات بهداشتی هوشمندانه از جمله نظام مراقبت های اولیه ی بهداشتی (Primary health care یا PHC)، کمک به سلامتی مردم با تاکید بر پیشگیری، در مقابل خدمات پزشکی با هزینه های کمرشکن، وابستگی آور و کم اثر است. هدف تحقیق حاضر، سنجش اصول فلسفی پیشگیری با PHC و تعیین آگاهی و نگرش مدیران نهادهای مختلف سلامت اصفهان از اصول فلسفی نه گانه ی این مراقبت ها بود.
    روش بررسی
    مطالعه ی حاضر از نوع توصیفی- تحلیلی- پیمایشی بود. جامعه ی مورد مطالعه 384 نفر از مدیران ارشد، میانی و اجرایی اصفهان در نهادها و سازمان های مختلف مربوط به سلامت مانند دانشگاه علوم پزشکی، بهزیستی و... در سال 89-1388 بودند. ابزار تحقیق، پرسش نامه ای محقق ساخته و حاوی سه دسته سوالات پایه، دانشی و نگرشی نسبت به اصول فلسفی نه گانه ی PHC بود. روایی پرسش نامه توسط متخصصین مربوط و پایایی آن توسط آزمون پایلوت و با آلفای 84 درصد مورد تایید قرار گرفت. اطلاعات به دست آمده وارد نرم افزار کامپیوتری SPSS نسخه ی 16 گردید و مراحل آمار توصیفی با میانگین و درصد و آمار تحلیلی با آزمون t، ANOVA و همبستگی Pearson مورد محاسبه قرار گرفت.
    یافته ها
    بالاترین میانگین نمره ی آگاهی از اصول فلسفی نه گانه ی PHC مربوط به بعد فلسفی «انگیزه و عشق خدمت به مردم» و برابر 41/12 ± 39/98 و کمترین آن مربوط به بعد فلسفی «برابری و عدالت» و برابر با 17/29 ± 75/65 بود. بالاترین میانگین نمره ی نگرش مربوط به بعد فلسفی «هماهنگی بین بخشی» و برابر با 97/22 ± 55/81 و کمترین آن مربوط به بعد فلسفی «برابری توزیع» و برابر با 79/12 ± 15/49 بود.
    نتیجه گیری
    نمره ی میانگین آگاهی تمامی رده های مدیریتی کمی بالاتر از 80 به دست آمد. اگر چه تا نمره ی عالی 100 فاصله دارد، اما برای یک نظام سلامت رسیدن به آن کار بسیار دشواری است و باید در این زمینه تلاش نمود. نمره ی میانگین نگرش 65 به دست آمد. این نتیجه خوبی برای این سیستم محسوب نمی شود، چرا که نگرش بالاتر مدیران نقشی کلیدی در به اجرا درآمدن اصول PHC است.
    کلیدواژگان: دیدگاه، آگاهی، نگرش، مراقبت های اولیه ی بهداشتی
  • مسعود فردوسی، مرضیه فتاحی، سمانه جعفری صفحه 1087
    مقدمه
    مطالعات طرح جا و مکان جهت پاسخ گویی بهتر به نیازها و افزایش کارایی فضاهای فیزیکی بیمارستان انجام می شود. از این رو، هدف عمده ی این پژوهش، اصلاح فرایندهای گردش کار بخش اورژانس از طریق مطالعه ی طرح جا و مکان در روند بازسازی بخش اورژانس بیمارستان دکتر شریعتی اصفهان به عنوان یکی از بزرگ ترین بیمارستان های استان در سال 1390 در امر رسیدگی به بیماران اورژانسی بود.
    روش بررسی
    پژوهش حاضر یک مطالعه ی توصیفی از نوع موردی، مرتبط با فضاهای بخش اورژانس بیمارستان شریعتی در سال 1390 بود. داده ها در 4 قسمت بررسی شرح وظایف و عملکردها، جریان گردش کار، چالش ها، فضاهای موجود و تغییرات طراحی، تقسیم بندی شدند و مشاهدات مستقیم جهت تدوین فرایندهای موجود کاری مطابق با کلیه ی فضاهای بالینی و پشتیبانی موجود در نقشه های بخش اورژانس سال 1390، از طریق پرسش نامه ی استاندارد (مورد تایید معاونت درمان و مدیریت سازمان تامین اجتماعی استان) جمع آوری گردید. در نهایت تحلیل داده ها از طریق نرم افزار Excel انجام شد.
    یافته ها
    از بین 6 هدف بازسازی، «راه اندازی تریاژ» اولویت اول را به خود اختصاص داد و در میان فرایندها و فضاهای بخش، فرایندهای پذیرش بیماران اورژانسی، مسمومیت و کودکان و فضاهای ورودی، تریاژ و قسمت بیماران بدحال و غیر بدحال اساسی ترین تغییرات را منطبق بر اولویت های استخراج شده داشتند.
    نتیجه گیری
    با توجه به استانداردهای اعتباربخشی مبنی بر الزام رعایت استانداردهای واحد ساختمان، ضروری است مدیران بیمارستان ها به واحد مذکور -که یکی از علل مهم رضایتمندی است- توجه خاصی داشته باشند و این روش ساده، جامع و قابل اجرای مطالعه را در طی بازسازی بخش های بیمارستان، اصلاح عملکردها و فرایندها، تدوین برنامه ی بهبود کیفیت واحد ساختمان منطبق بر استانداردهای اعتباربخشی به کار گیرند.
    کلیدواژگان: بیمارستان ها، خدمات اورژانس بیمارستان، طرح جا و مکان
  • مقاله مروری
  • علیرضا جباری، رجاء مردانی صفحه 1104
    امروزه تجارت خدمات سلامت به سرعت در حال رشد است و فن آوری اطلاعات و ارتباطات این روند را آسان تر می سازد. خدمات سلامت طبق موافقت نامه ی عمومی تجارت خدمات (GATS یا General agreement on trade in services)، از طریق چهار حالت معامله می شوند. مهاجرت متخصصین سلامت یکی از اشکال تجارت خدمات سلامت است که به دلیل تغییرات دموگرافیک، سالمندی جمعیت و افزایش هزینه های خدمات سلامت در کشورهای با درآمد بالا به عنوان عوامل افزایش دهنده ی تقاضا، توسعه ی صادرات، افزایش درآمد ارزی و ارتقای دانش و مهارت های کارکنان به عنوان عوامل ترغیب کننده ی عرضه، روندی رو به رشد داشته است. با این که مهاجرت متخصصین سلامت مزایایی را برای کشورها در بردارد، اما می تواند چالش هایی نیز به همراه داشته باشد. هدف این مقاله، شناسایی فرصت ها و چالش های حاصل از مهاجرت متخصصین سلامت درکشورهای آسیایی بود. در این مقاله، تجارت خدمات سلامت به عنوان یکی از پیچیده ترین چالش های نظام سلامت، انواع آن و وضعیت کنونی کشورهای آسیایی در رابطه با حالت چهارم معاملات خدمات سلامت، مورد بررسی قرار گرفته و فرصت ها و چالش های حاصل از مهاجرت متخصصین سلامت بیان گردیده است. بررسی ها نشان داد که کشورهای وارد کننده یا صادر کننده ی خدمات سلامت، با فرصت ها و تهدیدهای یکسانی روبه رو نیستند. مهاجرت به کشورهای با درآمد بالاتر، فرصتی برای کار و شرایط بهتر جهت متخصصین سلامت فراهم می کند و یک منبع درآمد برای کشور صادرکننده است. اما فقدان سیاست های صریح و روشن در این زمینه، منجر به تخلیه ی کشور مبدا از نیروی کار متخصص -که به عنوان «فرار مغزها» از آن یاد می شود-، کاهش نیروی کار ملی و از دست دادن سرمایه های صرف شده در آموزش این کارکنان می گردد.
    کلیدواژگان: آسیا، تجارت خدمات سلامت، چالش ها، فرصت ها
  • سعید کریمی، نجمه بهمن زیاری صفحه 1113
    سلامت یک پروسه ی چند محوری و در عین حال بسیار مهم است، از یک سو عوامل بسیاری در ایجاد و تداوم آن نقش دارد و حاصل مشارکت تمام دستگاه های اجرایی یک جامعه است و از طرف دیگر تاثیر قابل توجهی بر سایر بخش های جامعه دارد. آن چه در ارایه ی خدمات سلامت اهمیت بسیار دارد، مساله ی عدالت است. در این مقاله سعی شد تا با بررسی آمار موجود، عادلانه بودن خدمات سلامت کشور در فاصله ی سال های برنامه های سوم و چهارم توسعه مورد بررسی قرار گیرد. این مطالعه در پایان سال 1390 به صورت مروری انجام و برای گردآوری اطلاعات از موتورهای جستجو و منابع کتابخانه ای بهره گیری شد. سپس یافته ها با توجه به هدف اصلی پژوهش، انتخاب و مرتب گردید. همان طور که بررسی ها نشان داد، اگر چه برای گسترش عدالت در سلامت از لحاظ محتوای قانونی و تدوین برنامه در کشورمان کاستی وجود ندارد، اما در اجرا، مسایل و مشکلات عدیده ای را ملاحظه می نماییم و با گذشت سال های متمادی و پایان یافتن برنامه های سوم و چهارم توسعه، تحلیل آماری و گزارشات مدون سالیانه که به چه میزان اهداف برنامه محقق شده است، در دست نیست. لیکن طبق بررسی ها روند حرکت شاخص سیاست های بخش سلامت نتوانسته است تا تغییر معنی داری در جهت بهبود عدالت در دسترسی مالی ایجاد کند. با این وجود، پیشرفت هایی نیز داشته ایم اما لازم است که در این زمینه پژوهش های بیشتری صورت گیرد و علل ریشه ای عدم موفقیت برنامه ها بررسی شود.
    کلیدواژگان: عدالت، سلامت، شاخص های مالی سلامت، برنامه های توسعه
  • محمدحسین یارمحمدیان، حسین ابراهیمی پور، فرزانه دوستی صفحه 1123
    تغییرات روزافزون محیط و پیشرفت سریع تکنولوژی، تطابق سازمان های بهداشتی و درمانی را در جهت ایجاد تغییرات مناسب، الزامی ساخته است. در قلمرویی مانند بهداشت و درمان، تیم درمان ملزم به تبعیت از قوانین و دستورالعمل های زیادی هستند که این امر منجر به کاهش آزادی عمل، نداشتن قدرت و اختیار کافی برای سازمان دهی مجدد فرایندها و حذف فعالیت های بدون ارزش افزوده توسط آن ها می شود. اصول انعطاف پذیرمدیریت فرایند کسب و کار (BPM یاBusiness process management) راهکاری است که در حال حاضر در بسیاری از کشورهای پیشرفته با موفقیت به کار گرفته می شود. مدیریت فرایند کسب و کار، شامل شناسایی وضعیت موجود فرایندها، مدل سازی آن ها و تعیین تاثیر مدیریت فرایندها پس از اجرای اصلاحات می باشد. این رویکرد، که در بسیاری متون با عنوان موج سوم اصلاحات فرایند معرفی شده است، با هدف رفع مشکلات روش های پیشین و با در نظر گرفتن محدودیت های بودجه و الزامات قانونی موجود، بیانگر روشی قابل اجرا در سازمان ها می باشد. مدیریت فرایند کسب و کار، با در نظر گرفتن گام های ضروری برای انجام کار، یکپارچه سازی آن ها و حذف فعالیت های بدون ارزش افزوده، سعی در افزایش انعطاف پذیری، کیفیت و سرعت انجام فرایندها دارد. این رویکرد در سازمان های بهداشتی و درمانی، با به کارگیری نرم افزار BPMs (Business process management suite) و از طریق یکپارچه سازی پرونده ی الکترونیک بیمار (EHR یا Electronic health record)، دستورالعمل ها (Guidelines) و سیستم اطلاعات بیمارستان (HIS یا Health information system) به اهداف خود دست می یابد. در این مقاله، پس از شرح تاریخچه ی مختصری بر روند فرایندگرایی، رویکرد مدیریت فرایند کسب و کار، اهداف و حوزه های مداخله ی آن در سازمان های بهداشتی و درمانی شرح داده شده است.
    کلیدواژگان: پرونده ی الکترونیک سلامت، سیستم اطلاعات بیمارستان، مدیریت بیمارستان
  • علیرضا جباری، غلامرضا شریفی راد، آزاد شکری، نجمه بهمن زیاری، آیان کردی صفحه 1132
    هدف نهایی نظام ارایه ی خدمات بهداشتی و درمانی هر کشوری، ارتقای سطح سلامت آحاد مردم می باشد. عدم پاسخگویی به نیازها و انتظارات سلامتی در چند دهه ی اخیر، اجرای برنامه های اصلاحی را ایجاب می کند. پزشک خانواده ی روستایی از جمله این اصلاحات در نظام سلامت ایران است که از سال 1384 به اجرا درآمد. هدف از این مطالعه، بررسی عملکرد برنامه ی پزشک خانواده ی روستایی از زمان آغاز این برنامه بود. مطالعه ی حاضر یک مطالعه ی مروری نقلی بود که با جستجو در سایت های Google، Google scholar، SID، Magiran و Irandoc با کلید واژه های «پزشک خانواده، پزشک خانواده ی روستایی، Family physician، Family medicine،Rural family medicine، Rural family physician» انجام گرفت که در نهایت 39 مقاله ی مرتبط با هدف مطالعه، استخراج و بررسی شد. در این مطالعه اهداف برنامه ی پزشک خانواده در چندین زیر مجموعه شامل نظام ارجاع، پاسخگویی، دسترسی، هزینه، پوشش خدمات، اولویت به خدمات سلامت نگر، تشکیل پرونده ی سلامت، کنترل کیفیت خدمات، رضایتمندی و نگرش کارکنان تیم سلامت و گیرندگان خدمت دسته بندی شد و عملکرد برنامه ی پزشک خانواده در دستیابی به این اهداف بررسی گردید. مطابق بررسی های انجام شده، برنامه عملکرد به نسبت خوبی پس از گذشت چند سال از اجرا داشت، ولی هنوز نظام ارجاع و ارایه ی پسخوراند از پزشکان متخصص به سطح یک، پیگیری عاقبت بیماران و تکمیل پرونده ی سلامت به درستی اجرا نمی شود. دسترسی تا حدودی بهبود یافت و هزینه های غیر ضروری کاهش پیدا کرد، با این حال هنوز بینش سلامت نگر مطلوب در اذهان نهادینه نشده است.
    کلیدواژگان: پزشک خانواده، اصلاحات نظام سلامت، ایران
  • مقاله کوتاه
  • سعید کریمی، فاطمه رضایی، آیان کردی صفحه 1146
    مقدمه
    استفاده از خدمات تشخیصی پرهزینه با تکنولوژی سطح بالا در دهه ی گذشته افزایش یافته است. تحقیقات انجام شده دلایل متعددی را با توجه به سیستم بهداشتی وکشوری که آن مطالعات در آن انجام شده است، گزارش کرده اند، از جمله مسن شدن جمعیت، پیشرفت در تکنولوژی های تشخیصی که منجر به کاربرد بیشتر خدمات تشخیصی در عرصه های بالینی می شود، افزایش تعداد رادیولوژیست ها، دسترسی به این نوع خدمات و پزشکان که در استفاده از این گونه خدمات موثر هستند. مطالعه ی حاضر با هدف، تعیین میزان استفاده از خدمات تصویربرداری با رزونانس مغناطیسی (Magnetic resonance imaging یا MRI) در سال های 1389و 1390 و با توجه به تخصص پزشکان، نوع MRI و صندوق تحت پوشش انجام شد.
    روش بررسی
    مطالعه ی حاضر از نوع تحلیلی بود. اطلاعات کلیه ی خدمات MRI به تفکیک انواع MRI، تخصص پزشکان و صندوق های مختلف بیمه ی خدمات درمان به روش سرشماری در نیمه ی اول سال های 1389 و1390 شمسی با استفاده از پایگاه داده ای در اداره ی کل بیمه ی خدمات درمانی اصفهان جمع آوری گردید. معیار ورود خدمات MRI ارایه شده تحت پوشش بیمه ی خدمات درمانی بود. از نرم افزار Excel جهت جمع آوری و تحلیل اطلاعات MRI در گروه های مختلف (نوع تخصص، صندوق و انواع MRI) استفاده گردید.
    یافته ها
    بیشترین میزان تجویز خدمات MRI مربوط به پزشکان ارتوپدی به تعداد 843 و 819 به ترتیب در سال های 1390 و 1389 شمسی و سپس مربوط به متخصصین مغز و اعصاب در سال 1390 و 1389 شمسی بود. بیشترین میزان MRI انجام شده (میانگین 1472 عدد) مربوط به صندوق کارکنان دولت وکمترین میزان (میانگین 17 عدد) مربوط به بیمه شدگان صندوق خویش فرما می باشد. در رابطه با نوع MRI بیشترین میزان تجویز، MRI شکمی در سال 1389 شمسی بود (به تعداد 1218) که در سال 1390 شمسی کاهش یافته است و در سال 1389 شمسی مربوط به ناحیه ی کمری (به تعداد 921) بوده است. تعداد کلMRI انجام شده در سال 1390 شمسی نسبت به سال 1389 شمسی به تعداد 177 افزایش یافته بود.
    نتیجه گیری
    میزان استفاده از خدمات MRI افزایش یافته است که با توجه به افزایش تعداد مراکز MRI، شاید بتوان تقاضای القایی را یکی از عوامل اصلی در افزایش استفاده از این خدمات دانست. شاید از دیگر عوامل موثر در استفاده از این خدمات عدم قطعیت حرفه ای، فشار زمانی هنگام معاینه بیمار، توقع و انتظارات بیماران برای تجویز داروها و خدمات تشخیصی بیشتر و فقدان سیستم پرداخت صحیح و پرداخت ناکافی به پزشکان می باشد.
    کلیدواژگان: تقاضای القایی، بیمه، تصویربرداری با رزونانس مغناطیسی
  • فرانک شفیعی، فرزانه فرهادیه، سیدعلی طاهری، راحله سموعی، ارسلان پیراسته صفحه 1152
    مقدمه
    با گسترش نقش حرفه ای پرستاران، این گروه از کادر درمانی از جنبه های قانونی و اخلاقی، مسوول تمام جوانب مراقبت های بهداشتی است، باید پاسخ گوی اعمال خود باشند و قانون را به عنوان عنصر اصلی کار خود بشناسند. در این مطالعه سعی شده است تا میزان آگاهی پرسنل پرستاری نسبت به آیین نامه های رسیدگی به تخلفات صنفی و حرفه ای شاغلان حرفه های وابسته به علوم پزشکی در مراکز آموزشی درمانی نور و حضرت علی اصغر (ع) شهر اصفهان مورد بررسی قرار گیرد.
    روش بررسی
    این پژوهش، تحلیلی- مقطعی بود که کلیه ی پرسنل پرستاری شاغل در مراکز آموزشی درمانی نور و حضرت علی اصغر (ع) اصفهان در سال 1389، با نمونه گیری به شیوه ی سرشماری با تکمیل پرسش نامه ای محقق ساز انتخاب شدند که با استفاده از روش اعتبار محتوی و آزمون Cronbach''s alpha با 80 درصد اعتبار و اعتماد علمی آن تایید گردید. برای تجزیه و تحلیل داده ها از آمار استنباطی و آزمون های آماری آنالیز واریانس، ضریب همبستگی Pearson و t-test استفاده شد. داده ها با استفاده از نرم افزار SPSS نسخه 18 مورد پردازش قرار گرفت.
    یافته ها
    اکثریت پاسخ گویان مونث (7/82 درصد)، متاهل (74 درصد)، لیسانس (3/97 درصد)، پرستار (7/88 درصد) و در وضعیت استخدامی پیمانی (3/31 درصد) بودند. میانگین نمره ی آگاهی پرسنل پرستاری 86/42 درصد در سطح متوسط بود. بین میزان آگاهی پرسنل پرستاری نسبت به آیین نامه های مذکور به تفکیک جنسیت، وضعیت تاهل، میزان تحصیلات، سمت سازمانی و وضعیت استخدام هیچ گونه رابطه ی معنی داری وجود نداشت، در حالی که بین میزان آگاهی پرسنل و سابقه ی کار آن ها رابطه ی مستقیم و معنی دار دیده شد (05/0 < P).
    نتیجه گیری
    در شرایط و وضعیت کنونی مراقبت های بهداشتی، کادر پرستاری باید نسبت به آسیب پذیر بودن حرفه ی خود آگاه و حساس باشند. پرستاران موظفند تا ضمن کسب اطلاع از پیشرفت های پرستاری، بهترین و ایمن ترین مراقبت ها را برای مددجویان انجام دهند و در این رابطه به نظر می رسد که برگزاری دوره های بازآموزی مداوم توام با کسب امتیاز موثر در ارتقای شغلی و اتخاذ عوامل انگیزشی کارکنان رده های مختلف پرستاری می تواند موثر باشد.
    کلیدواژگان: کارکنان پرستاری، آگاهی، آیین نامه
  • امیر اشکان نصیری پور، پوران رئیسی، محمدرضا ملکی، محمد جواد اکبریان بافقی صفحه 1158
    مقدمه
    پرداختن به آمیخته ی بازاریابی در بیمارستان ها و سازمان های ارایه دهنده ی خدمات درمانی در عصر حاضر جهت رفع نیازهای درمانی واقعی، داشتن سهم بیشتر بازار، مشتری، درامد و افزایش کارایی و اثربخشی این مراکز ضروری می باشد. هدف از این مقاله، ارایه ی الگوی آمیخته ی بازاریابی در خدمات درمانی، جهت بیمارستان های دولتی ایران بود.
    روش بررسی
    پژوهش حاضر از نوع کاربردی و تحلیلی بود. با توجه به خدماتی بودن عرصه ی بهداشت و درمان، در این پژوهش از الگوی مفهومی P7 آمیخته ی بازاریابی خدمات Booms and Bitner استفاده گردید که مشتمل بر 7 بعد محصول، قیمت، مکان، ترویج، شواهد فیزیکی، فرایند و کارکنان می باشد. سپس با استفاده از مطالعات کتابخانه ای، متغیرهای مربوط به هر بعد جمع آوری گردید. ابزار جمع آوری داده ها در بخش مطالعات کتابخانه ای، فیش کارت و در بخش مطالعه ی میدانی پرسش نامه ی محقق ساخته بود که سوالات آن بر اساس طیف پنج گزینه ای لیکرت تنظیم گردید. اعتبار محتوایی پرسش نامه توسط خبرگان موضوع پژوهش به شیوه ی کیفی تایید و جهت روایی آن از Cronbach¢s alpha استفاده گردید. جامعه ی پژوهش را مدیران بیمارستان های دولتی و خصوصی شهر تهران و کارشناسان حوزه ی معاونت سلامت وزارت بهداشت، درمان و آموزش پزشکی تشکیل دادند. داده ها با بهره گیری از نرم افزارهای SPSS نسخه ی 18 و 8.50 Lisrel و به روش تحلیل عاملی اکتشافی و تاییدی مورد تحلیل قرار گرفت.
    یافته ها
    در مرحله ی تحلیل عاملی اکتشافی، در بعد «نوع خدمت» 9 متغیر، بعد «مکان» 6 متغیر، بعد «قیمت» 8 متغیر، بعد «ترویج» 8 متغیر، بعد «شواهد فیزیکی» 10 متغیر، بعد «کارکنان» 8 متغیر و در بعد «فرایند» 6 متغیر شناسایی گردید. در تحلیل عاملی مرتبه ی اول، متغیرهایی که بیشترین تاثیر را در هر بعد داشتند، شناسایی نموده و در تحلیل عاملی مرتبه ی دوم، شاخص های برازش نرم افزار Lisrel، الگوی آمیخته بازاریابی خدمات درمانی را با 7 بعد تایید کرد. ابعادی که بیشترین تاثیر را در الگو داشتند، شامل: بعد «مکان» با ضریب 82/0 و بعد «قیمت» با ضریب 81/0 بودند.
    نتیجه گیری
    مراکز ارایه دهنده ی خدمات درمانی می توانند آمیخته ی بازاریابی را با 7 بعد و متغیرهای مربوط به آن ها را با تمرکز بر مکان و قیمت، در مدیریت بازاریابی خود استفاده نمایند.
    کلیدواژگان: آمیخته ی بازاریابی، خدمات بهداشتی درمانی، بیمارستان ها، تحلیل عاملی، ایران
  • امیراشکان نصیری پور، محمدعلی افشارکاظمی، احمدرضا ایزدی صفحه 1169
    مقدمه
    کارت امتیاز متوازن یکی از الگوهای موفق و پرکاربرد در زمینه ی ارزیابی عملکرد در سازمان های بهداشتی و درمانی، به خصوص بیمارستان ها می باشد. این الگو یک چارچوب مفهومی جهت تدوین مجموعه ای از شاخص های عملکرد در راستای استراتژی سازمان می باشد. این پژوهش با هدف ارایه ی الگوی ارزیابی عملکرد بیمارستان های تامین اجتماعی ایران با رویکرد کارت امتیاز متوازن انجام گرفت.
    روش بررسی
    در این پژوهش توصیفی- تطبیقی، 11 الگوی نظری و عملی کارت امتیاز متوازن بررسی شد. الگویی برای بیمارستان های تامین اجتماعی ایران طراحی شد. پرسش نامه ای مبتنی بر مدل پیشنهادی جهت جمع آوری داده ها تهیه شد. اعتبار آن به روش دلفی با استفاده از نظرات صاحب نظران تایید گردید. ضریب پایایی پرسش نامه (Cronbach’s alpha) 94/0 بود. به منظور تعین معنی دار بودن پاسخ ها از آزمون اختلاف میانگین جامعه استفاده گردید. داده ها با استفاده از نرم افزار SPSS تحلیل گردید.
    یافته ها
    میانگین نمرات حاصل شده از نظرسنجی خبرگان در الگوی پیشنهادی در رابطه با بیانیه ی رسالت پیشنهادی 02/4 (از 5 نمره)، نمره ی استراتژی بهبود مداوم کیفیت و ایمنی خدمات بهداشتی- درمانی 5/4، استفاده ی بهینه از امکانات و منابع موجود 66/4، تلاش مداوم و گروهی به منظور جلب رضایت مندی مراجعان 66/4 و مسوولیت پذیری در خصوص بهداشت و ایمنی کارکنان و محیط زیست 32/4 بوده است. میانگین نمره ی منظر بالینی 66/11، منظر بیماران 5/11، منظر فرایندهای داخلی 66/11، منظر مالی 78/10 و منظر رشد کارکنان 46/11 بود. در کل، 27 شاخص برای 5 منظر ارایه شد که یکی از آن ها از الگوی نهایی حذف گردید. میزان معنی داری آزمون t در سطح 95 درصد کمتر از 05/0 بود.
    نتیجه گیری
    الگوی پیشنهادی هم برای یک بیمارستان و هم برای مجموعه ی بیمارستان های تامین اجتماعی کشور قابل اجرا بوده و امکان مقایسه ی عملکرد بیمارستان ها را نیز فراهم می آورد. این الگو به دلیل ماهیت پویای کارت امتیاز متوازن، چارچوبی قابل انعطاف است که می تواند برحسب شرایط واحدهای مختلف تعدیل گردد.
    کلیدواژگان: خدمات بهداشتی، ارزیابی فرایند، بیمارستان ها، الگوی سازمانی
|
  • Raheleh Samouei, Tayebeh Tayebani, Mohsen Moslehi Page 951
    Introduction

    Research is one of the major indicators of success of societies in various scientific، technological، and economic domains. University faculty members، in general، are of the most important groups with scientific and administrative responsibilities in this field. Therefore، addressing their research needs and requirements is considered as a major aim.

    Methods

    In this cross-sectional، descriptive-analytical and prospective study، 119 faculty members of Isfahan University of Medical Sciences، Iran، using a researcher-made questionnaire (α = 0. 95) were participated. They were selected in proportion to their population and were invited individually to complete the questionnaire. The data were reported based on descriptive statistics.

    Results

    The obtained mean scores were 3. 91 for social needs، 3. 9 for organizational needs، 3. 81 for educational needs، and 3. 93 for supportive needs. The highest reported needs were defining an appropriate budget and providing enough free time for researching.

    Conclusion

    The faculty members had various needs in the research field; however، they emphasized more on financial supports. Generally، universities should have regular and targeted programs for active role of instructors in the research field.

    Keywords: Research Needs, Faculty Members, Universities
  • Sayed Hamid Raza Shavaran, Saeed Rajaeepour, Iraj Kazemi, Bibi, Eshrat Zamani Page 958
    Introduction
    Universities and their faculty members are responsible for educating students for social responsibilities. If the faculty members are to contribute to the attainment of university and societal goals، they should trust their dean، colleagues، and students. This will facilitate the collective efficacy of faculty members. If faculty members believe in their collective abilities، the attainment of academic goals becomes feasible. The main objective of this research was to study the relationship between trust and collective efficacy of faculty members in Isfahan selective public universities.
    Methods
    This was a descriptive-correlation study. From all faculty members of University of Isfahan، Isfahan University of Medical Sciences، and Isfahan Industrial University a sample of 261 subjects was selected through proportional stratified random sampling in 2011. Data gathering tools included the standardized questionnaire of organizational trust and a self-administered questionnaire of collective efficacy، which their reliability coefficients were estimated 0. 81 and 0. 89، respectively. To analyze the collected data، SPSS software version 16 was utilized and analysis was done through descriptive and inferential statistics including correlation and multiple regression.
    Results
    The findings indicated that collective efficacy was affected by faculty members’ trust and its components in all three universities. However، collective efficacy at University of Isfahan could be predicted only through trust in students and colleagues. Trust in students affected the collective efficacy of Isfahan University of Medical Sciences faculty members، while the collective efficacy of faculty members in Isfahan Industrial University could be predicted through trust in dean and colleagues.
    Conclusion
    Collective efficacy of the faculty members may be predicted through trust and its components. It is، therefore، suggested that university chancellors، college deans، and departments chairpersons attempt to create and maintain a space of trust for faculty members. This can be accomplished through encouraging cooperative culture، maintaining coordination among academic departments، and faculty empowerment. These measures would lead to the improvement of university performance in general.
    Keywords: Trust, Self Efficacy, Faculty Members, Universities
  • Habibollah Allah Doaei, Monireh Salehnia, Somayeh Ahmadzadeh Page 977
    Introduction

    Having a desirable image in a market can be considered as an asset for an organization. Therefore، using proper approaches، managers of such organizations must monitor and manage the image of their organizations in order to achieve their organizational goals and their customer’s satisfaction. As an important sector of every society، managers of hospitals also must try their best to induce a desirable image of their organization in their customers’ mind. The present study aimed to evaluate the effect of customers’ perception from human capital of organization on their mental image formation about hospital.

    Methods

    It was a descriptive survey، and the population were the inpatients of one of the hospitals which was affiliated to Isfahan University of Medical Science in fall 2009. Data collection was done by a questionnaire and its validity and reliability was confirmed by factor analysis and Cronbach’s alpha.

    Results

    Knowledge and communication skills of employees affected the customer''s image formation about hospital (B = 0. 594، P < 0. 001). Results showed that knowledge (B = 0. 622; P < 0. 001) had more influence than communication skills (B = 0. 548; P < 0. 001). Finally، the study presented ranks of influencing factors on image formation based on human resource groups (physicians، nurses، employees and staff).

    Conclusion

    Customers’ perception of knowledge and communication skills of employees affected the customer''s image formation about hospital; thus، for managing hospital and marketing services، managers of hospital must attempt to promot human resource to human capital.

    Keywords: Mental Image, Human Capital, Communication Skills, Hospitals
  • Masoud Ferdosi, Sayed Mohammad Ehsan Farahabadi, Maryam Mofid, Farzaneh Rejalian, Maryam Haghighat, Parnaz Naghdi Page 989
    Introduction
    Hospitals are required to focus on core activities which are inevitable affair. The sensitivity of the monitoring and supervision mechanism as well as preserving and enhancing the quality of outsourced services prevent new problems in this area.
    Methods
    This was a descriptive and applied study which was done by case study (pretest-posttest) method. Outsourcing nursing services of clinical wards (ENT and surgery) of Kashani Hospital was studied. Data were extracted from the questionnaire (internal customer''s satisfaction)، semi-structured interviews with officials and also survey of financial and administrative documents as well as records related to the topic. The validity of thee questionnaire was approved using the standard form of the satisfaction in Isfahan University of Medical Sciences and its reliability was based on calculating Cronbach’s alpha.
    Results
    The findings indicated an increased number of graduate nurses per bed to fulfill the main goal of outsourcing. However، achieving this goal was accompanied with increasing costs per bed and resulted in increased total costs of the hospital after outsourcing. In addition، the intangible changes in internal customer satisfaction with the performance of non-governmental sector have been achieved.
    Conclusion
    While outsourcing should bring about staff and patients'' satisfaction and increase the efficiency and effectiveness، outsourcing nursing workforce strategy led to severe loss of efficiency. Therefore، the adopted strategy did not meet the productivity for the hospital.
    Keywords: Outsourcing, Nursing Services, Hospitals
  • Sayed Mohammad Ehsan Farahabadi, Marzieh Fattahi, Mehrzad Artang, Akbar Hassanzadeh Page 997
    Introduction
    One of the most important duties of manager is to organize and maintain enterprise systems. Managers are responsible for the amount and type of employee commitment to the values of organization. Committed and loyal workforces have significant impact on health service delivery in health organization. The purpose of this study was to identify average of three dimensions of commitment (i. e. affective، continuous and normative commitment) of disaster management and emergency medical staff.
    Methods
    This cross-sectional study was carried out in 2011. The staffs of Isfahan Emergency Medical and Disaster Management Center were the study subjects. Sample size was estimated as 128 subjects using simple random sampling with 0. 2 as the accuracy of sampling. Data were collected using questionnaire that its validity and reliability had been tested in past studies. Data were analyzed by SPSS software and application of Spearman correlation and analysis of variance (ANOVA).
    Results
    The mean score of organizational commitment was 59. 7. The score of affective commitment was 69. 2 (first rank)، continuance commitment was 50. 6 (third rank) and normative commitment was 56. 4 (second rank). The maximum score was 100.
    Conclusion
    Due to the critical role of emergency medical staff in ensuring the health of people and save them in case of accidents، it is essential for managers to concentrate on organizational culture and also continuous commitment by activities such as increasing job security، creating positive changes in organizational culture، providing appropriate training and orientation before the recruitment. Incentive programs with the aim of increasing organizational commitment in employees could be another solution.
    Keywords: Organizational Commitment, Staff, Emergency Medical Services
  • Mohammad Hossein Yarmohammadian, Farrokh Mojahed, Reza Gholi Vahidi, Kamal Gholipour, Azad Shokri, Vahid Rasi Page 1006
    Introduction

    Discharge against medical advice (DAMA) may expose patients to an increased risk of adverse medical outcomes. We conducted an intervention based on the factors associated with discharge against medical advice for reducing DAMA.

    Methods

    This was a pretest-posttest intervention conducted in Dr. Soulati Hospital in Urmia، Iran، in 2011-2012. We analyzed the data extracted from the clinical governance office forms about self-discharge. After determining causes of discharge against medical advice (DAMA) according to data in 2011، we designed an intervention in clinical governance team to reduce the rate of self-discharges. Interventions like effective relationship among physician and patient، financial support in DAMA cases، and assessing patients’ decision-making capacity were designed. Four months after implementing، we analyzed self-discharges prevalence rate and result was compared with the previous year. Data were analyzed using the Excel software and information presented by descriptive statistics.

    Results

    The rate of DAMA in the study hospital was found to be 4. 6% which decreased to 2. 8 percent of all the discharged patients 4 months after the intervention. Among patients who discharged against medical advice in this study، family or financial obstacle، patient’s healthy feeling، dissatisfaction with their care، dislike of the hospital environment، prolonged hospitalization، and patient judgment of improvement were the most important factor for their decision.

    Conclusion

    Discharge against medical advice comes from many factors and information about the reasons for DAMA is necessary for identifying implementable strategies to reduce the likelihood and adverse health consequences of DAMA. Enhancement of doctor-patient communication، improvement of hospital environment and social workers could reduce the DAMA rate. The need for a clearly documented system or guidelines for assessing and managing such patients is highlighted.

    Keywords: Patient Discharge, Personal Satisfaction, Clinical Audit, Clinical Governance, Hospital Administration
  • Tayebeh Tayebani, Ayatollah Sohrabi, Rahele Samouei Page 1015
    Introduction

    Addiction treatment centers have been increased in the country. The therapist’s health is important for their contact with patients with an excessive damage. caused this survey to study job burnout of the therapists in the licensed addiction centers in Isfahan and its relevance with individual and professional factors.

    Methods

    This was a cross-sectional study done on 137 therapists in withdrawal addiction centers of Isfahan، Iran in 2011 (34 physicians، 14 psychiatrists، 42 psychologists and 46 nurses). Data collection was done using Maslach Burnout Inventory (MBI) (α = 0. 87). The subjects were selected through simple random sampling and the questionnaires were distributed among them. Frequency، percentage، standard deviation، Student’s t-test، correlation coefficient and analysis of variance were used.

    Results

    The results of this study suggested that the mean score of lob burnout in the survey sample compared with the referent score was weak and the job burnout in the emotional exhaustion (13. 79) and depersonalization (4. 44) dimensions was weak and in terms of decreasing personal efficiency (14. 87) reported to be medium. A significant correlation was observed between the job burnout and variables of job background، consent of income، interest in job and attitude to the effectiveness of clinical work.

    Conclusion

    Although weak، there was some burnout among the study subjects، so that the intensity in two dimensions of emotional exhaustion and personal efficiency reduction is worrying. Therefore، it is necessary to distinguish the intensifier and reducer factors in individual، organizational and environmental dimensions.

    Keywords: Burnout, Professional, Therapists, Substance Abuse Treatment Centers
  • Ahmadreza Reisi, Susan Bahrami, Somayeh Safdari, Somayeh Shafiei Page 1024
    Introduction
    Human resource is one of the most important resources of an organization. Since the attempt of anyone is depend upon his motivation and satisfaction، these are important prerequisites to do the right things. The more the individual-organization fit، the more and the finer the job consequences will be. This study aimed to determine the relationship between individual-organization fit and job satisfaction of nursing managers.
    Methods
    This was a descriptive-correlative study. The statistical population included nursing managers in university hospitals of Isfahan، Iran. The method of sampling was census (n = 150). Data collection tools included two standard questionnaires of individual-organization fit and job satisfaction. The content validity was verified and the reliability of individual-organization fit questioner was 0. 92’ and for job satisfaction it was 0. 86. For data analysis both descriptive and inferential statistics were used containing frequency percentage، mean، standard deviation، Pearson correlation coefficient، t-test and multiple regression test.
    Results
    The level of interest and job characteristics were higher than mean score and the personality، skill and knowledge level were lower than mean score. In general، person fit level was lower than mean score among components of individual-organization fit. Moreover، components of organization fit were higher than the mean level. Among job satisfaction components، opportunity component was higher than the mean level and the colleagues، income، organization type and job component were lower than mean level. In general، job satisfaction components were lower than the mean level. Finally، there was a positive and significant correlation between individual-organization fit and job satisfaction. Multivariable regression showed that there was a significant correlation between individual-organizations fit and job satisfaction.
    Conclusion
    Since the degree of individual-organizations fit and job satisfaction level was less than the average score in nursing managers which will eventually lead to lower efficiency and effectiveness of their performances and activities، the hospital managers must be careful in selecting human resources and go along with the individual-organizations fit parameters and provide necessary conditions required for the fulfillment of the organization objectives.
    Keywords: Individual, Organization Fit, Job Satisfaction, Nursing Managers
  • Potentials of Medical Tourism in the Field of Dentistry in the View Point of Dentists (General & Specialists) in Isfahan in 2011.
    Alireza Jabbari, Farzaneh Mahmoudi Meymand, Fatemeh Nezamdoust, Zahra Agharahimi, Leila Shojaei Page 1032
    Background
    In recent years، dental tourism is a growing trend. Dental tourism is as a branch of medical tourism،that means people traveling to abroad which usually has a higher cost for receipt of dental services. The aim of This study was to identify potential of Isfahan dental tourism.
    Methods
    a qualitative study was conducted in 2011. Data gathered instrument was a semi-structured questionnaire and was completed with the interview. Our samples were 12 dentists who had forighn patients during the last year. Content analysis was used and then was extracted themes and sub-themes from summed and classified data from interviews.
    Result
    The results showed that the dental medical potential in isfahan is 7 theme: demand condition، Advantages of urban، manpower requirements، competitive situation in dentistri providers center، medical tourism requirements، related and supporting industries، information strategy. Participants believed that more demands were from Iranians living abroad because of their experience. Main reason for choosing Isfahan by the patients were benefits of Isfahan ecotourism and similar cultural with the countries of the Persian Gulf. Participants acknowledged that the number of dentists، their special skills، cost advantage and the number of dental clinics are the main potential in the field of medical tourism. In the view point of them، the medical tourism requirements are include the type of dental services centers for tourists، defined policy and guidelines and promotion of tourism infrastructure. Participants believed that the current obstacle for developing dental tourism are poorly intra cooperation، pay less attention in medical toursm by governance officials، lack of records and statistics system، lack of marketing and political factors. Conclucion: Finally، we can say although there are suitable ecotourism، proffesional personel and advantage competition potential in Isfahan، but its positin isn’t clear yet. To develop the dental tourism in Isfahan، It is nessassary to strengthen requirements for medical tourism، increase Coordination of related and supporting industries، increase information strategy and marketing.
    Keywords: Medical Tourism, Dentistry Tourism, Dentistry, Potential
  • Lida Shams, Golrokh Atighechian, Sayed Mohammad Ehsan Farahabadi Page 1039
    Introduction
    Due to the fact that nurses constitute the highest percentage of hospital staff and quality of health care is largely influenced by their performance، evaluation of the internal environment from their perspective can greatly indicate the improvement and the strength points of the hospital. This study aimed to clarify nurses’ view regarding the status of the internal environment component.
    Methods
    A quantitative-analytical study was carried out in educational، non-educational and private selected hospitals of Isfahan University of Medical Sciences in 2010. The sampling method was clustering method and inside the cluster، it was done proportionally. Finally، nurses was selected randomly. Inclusion criteria were being nurse with bachelor and master degrees. On this basis، the number of sample was estimated equal to 384. Data were collected using standard questionnaire (Wiseboard Six-Dimension Box Model) with Cronbach''s alpha of 89. 7. Data were analyzed using statistical tests such as Pearson correlation، independent t-test and analysis of variance (ANOVA).
    Results
    Considering the factors included in this study i. e. “purposes”، “structure”، “helpful mechanisms” “relationships”، “leadership”، “reward mechanism”، the weakness of all the hospitals in the reward mechanism was revealed (educational hospitals = 22. 6، non-educational hospitals = 24. 0، private hospitals = 25. 4). The organizational structure was the weakness of non-educational hospitals and also able to improve in the other studied groups (educational hospitals = 19. 88، private hospitals = 19. 93).
    Conclusion
    Systematic approach at the design and development of a fair compensation mechanism with representatives of staff can have a significant impact on improvement of the current situation of studied hospitals and also facilitates organization to achieve its goals.
    Keywords: Evaluation, Internal Environment of Organization, Weisbord Model, Nurses
  • Akbar Etebarian, Karim Azarbayejani, Saeid Salehizadeh, Amirhossain Honarmand Page 1047
    Introduction
    It has been experienced that performance improvement and promotion of human resources as the most valuable assets of an organization has the most vital role in its success. The aim of this study was measuring impression of ACHIEVE (ability and skill، clarity، help، incentive، evaluation، validity، environment) model on functional promotion of staff.
    Methods
    It was a descriptive study which included all the medical، paramedical and financial staff (n = 1201) of Dr. Shariati Hospital in Isfahan، Iran. Sampling was done through a stratified random method and data was collected using a researcher-made questionnaire. Cronbach’s alpha was calculated as 0. 841 and validity of the questionnaire was confirmed by experts (n = 186). In data analysis، one sample t-test، paired t-test، Hotelling’s T2 were used.
    Results
    The results showed that seven factors introduced by ACHIEVE model had a significant relationship with staff performance and productivity especially for incentive (motivation factor) (x = 4. 28); however، organizational support (x = 4. 26) and individual skill (ability) of staff (x = 4. 22) were in next preferences.
    Conclusion
    Motivation factor as the most influencing factor on the promotion of staff function influenced on their performance.
    Keywords: Productivity, Staff, ACHIEVE Model, Hospitals
  • Mahmoud Keyvanara, Nahid Tavakoli, Raheleh Samouei, Fatemeh Tavakoli Page 1058
    Introduction
    The focus on social capital in recent years has been based on the effect of this capital on producing and increasing the human capital and also improving the level of general health in the society. The social capital is discussed as a potential in successful social welfare programs and general health; and for the same reason، a specific place has been assigned to investigate and codify the social، physical and mental health indices. The purpose of this study was to identify the relationship between social capital and mental health among the social sciences students in University of Isfahan.
    Methods
    The investigation was conducted using descriptive and correlation studies. Initially، the concepts of social capital and mental health were identified using script studies and then the data were collected and expressed. The relationship between students’ social capital and mental health were analyzed using SPSS software.
    Results
    The findings showed an inverse statistically significant correlation between confidence، belongingness، affection، and trustworthiness with mental health. Based on the findings of the study، there was a relationship between students’ social capital and mental health.
    Conclusion
    One of the significant indices was the low level of communion، confidence، belongingness، affection and trustworthiness among students which is an indication of lower social capital among them.
    Keywords: Social Capital, Mental Health, Students
  • Mahbobeh Janghorbani, Ahmadreza Raisi, Sanaz Dehghani, Arefe Mousavi Page 1066
    Introduction
    Global patient safety is the concern of all areas of the health care. In addition to the human suffering in those inflicted unsafe care and services، it has a heavy economic cost. Due to the sensitive patient safety in the operation rooms، the present study aimed to assess patient safety in the operating rooms.
    Methods
    This was a descriptive cross-sectional study that was conducted in Shahid Beheshti Hospital operating room in 2011. The data were collected through standard questionnaires for patient safety friendly hospital census from 20 senior، middle and executive managers as well as operating room staff of Shahid Beheshti Hospital. In order to assess the level of patient safety، average score of 0-0. 5 represented a poor level of performance، 0. 5-0. 7 an average level and 0. 7-1. 0 showed an intermediate level.
    Results
    Average score for rule and leadership was 0. 7 ± 0. 35. In community participation and interaction with patients 0. 56 ± 0. 37، in evidence-based clinical services 0. 73 ± 0. 35، in safe and secure environment 0. 78 ± 0. 37 which indicated the average، good، good، and good states، respectively. The average overall safety score was 0. 71 ± 0. 36 and showed a good performance.
    Conclusion
    Although the score for the level of safety was good، the organizational policies and programs in this area at present are not sufficient to achieve a higher level. Necessary investments in strategic planning must be investigated in order to achieve 100% standards in the four domains.
    Keywords: Process Assessment, Health Care, Patient Safety, Operating Room, Hospitals
  • Mohammad Hossein Yarmohammadian, Farhad Shafiepour Motlagh Page 1073
    Introduction

    The perceived lean services are definite type of the therapy services that patients’ needs are responded based on information about how to receive services in hospitals and medical centers. The present study aimed to determine the relationship between availability of patients’ therapy information management infrastructures and perceived lean services to find suitable model.

    Methods

    The study population included all the patients in the hospitals and medical centers of Isfahan، Iran (n = 103). Subjects were selected by available sampling method (2011-2012). This was a descriptive-correlative study in which the data were collected through three researcher-made questionnaires: Questionnaire of availability to patients’ therapy information management infrastructures (33 items، α = 0. 87)، questionnaire of perceived lean services (12 items، α = 0. 93) and questionnaire of patient’s satisfaction (15 items، α = 0. 89).

    Results

    The results indicated the direct effects of information management infrastructures caused by condition of perception for patients (0. 34) and information management for outpatients (0. 27) in addition to the direct effect of the outpatients (0. 42) and direct effects of information management for reception of patients due to any additional time (0. 33). Moreover، there was a direct effect of information management for patients’ medical documents and literacy (0. 13). The comparative fit index (CFA) showed that the measurement model fit the data very well with a goodness of fit index (GFI) of 0. 9 and adjusted goodness of fit index (AGFI) equal to 0. 953، root mean square error of approximation (RMSEA) equal to 0. 078، and a chi-square equal to 268. 6 (P < 0. 001).

    Conclusion

    The therapy information management infrastructures must be prepared to enhance quality of services to patients.

    Keywords: Health Information Management, Patients, Perceived Lean Services, Access to Information
  • Asadollah Shams, Mojgan Mosaddegh, Elham Asadi, Saeed Afrough Page 1081
    Introduction
    Nowadays، more than ever we have forgotten that solving health problems depends upon what people should do for themselves. Helping people is a vital issue along with intelligent health services، against treatment services which make people depended، and are high-cost and less effective. The aim of the present study was to assess the philosophical principles of the prevention in primary health care (PHC) and the knowledge and belief of the directors of the health care in this regard.
    Methods
    This was a descriptive-analytical survey. Research tools was a researcher-made questionnaire with three types of basic، knowledge and attitude questions about 9 philosophical principles of PHC. Validity and reliability were approved by experts and Cronbach’s alpha (84%)، repectively. Study population included 384 individuals of top، middle and executive managers of Isfahan Health Institutions in 2002. Student’s t-test، analysis of variance (ANOVA) and Pearson’s correlation tests were used.
    Results
    The highest mean knowledge score of the nine philosophical principles of PHC belonged to «love and motivation» (98. 3 ± 41. 1) and the lowest philosophical dimension score belonged to «equality and justice» (65. 7 ± 29. 2). The highest average score of philosophical attitude was in «coordinate between section” (81. 5 ± 23. 0) and the lowest philosophical dimension belonged to»equality«(49. 1 ± 12. 8).
    Conclusion
    The average score for all the categories of knowledge management was a little higher than 80. The mean attitude score was 65. This result was not good for the system; because the attitude of managers plays a key role in the run up to the principles of PHC.
    Keywords: Viewpoint, Awareness, Attitudes, Primary Health Care
  • Masoud Ferdosi, Marziyeh Fattahi, Samaneh Jafari Page 1087
    Introduction
    Studies of design location are done in order to respond better to the needs of the physical spaces of the hospital. The present study aimed to improve workflow processes of emergency department through the study of designing the location in restructuring of the emergency department of Shariati Hospital in 2011 as one of the largest hospitals in Isfahan Province that has to deal with emergency patients.
    Methods
    This was a descriptive case study related to Emergency Department of Shariati Hospital in 2011. Data were collected in 4 Parts، i. e. reviewing the duties and functions، workflows، challenges and existing spaces and design changes. According to the clinical and supportive areas in emergency plans in 2011، data were collected through standardized questionnaire and direct observations to codification processes. Data were analyzed using Excel Software.
    Results
    Out of six objectives of restructuring، setting up triage had the first priority and among processes and spaces، emergency patient admission process، toxicity admission process، children admission process، entrance، triage، critical and noncritical patient section، had the most fundamental changes، respectively.
    Conclusion
    According to the accreditation standards، it is essential for hospital managers to pay particular attention to the building standards، which is one of the major causes of patient satisfaction. They may use the simple، comprehensive and applicable method of design location plans in hospital restructuring، process improvement، and develop building quality improvement program according to accreditation standards.
    Keywords: Hospitals, Emergency Services, Hospital, Design Location
  • Alireza Jabbari, Raja Mardani Page 1104
    Information and communication technology have made it easier to trade health services and the business is rapidly growing. Health services under the General Agreement on Trade in Services (GATS) are traded through four modes. Migration of health professionals، the 4th mode of trade in health services، has had a growing trend due to demographic changes، aging populations and rising health care costs in high-income countries as factors that increase demand، and expanding exports، increase foreign exchange incomes، increase knowledge and skills of employees supply as factors encouraging supply. Although migration of health professionals to countries has advantages، it can be a challenge too. This study reviewed the opportunities and challenges of migration of health professionals from the Asian countries. Trade in health services as one of most complex challenges of health system، its various types، and the current situation of Asian countries dealing with the fourth type were studied and opportunities and challenges of migration of health professionals were expressed. Studies showed that countries importing or exporting health services are not faced with identical opportunities and threats. Migration to higher income countries has the opportunity to work and better conditions for health professionals and provides a source of income for the exporting country. However، lack of explicit policies in this area will lead to the depletion of the country of origin from skilled labor which reduces labor and leads to loss of national wealth spent on educating the staff.
    Keywords: Asia, Trade in Health Services, Challenges, Opportunities
  • Saeed Karimi, Najmeh Bahman Ziari Page 1113
    Health is a multi-core processing and is very important. On the one hand، many factors involved in creating and sustaining it and is the result of the participation of all administrative units of a community and on the other hand، has a significant impact on other sectors of a society. What is important in the health care is equity. The present study aimed to review the fairness and justice of our health services during the third and fourth development programs. This study conducted in 2012 by reviewing the library and internet to collect information about the subject. Then the research findings were organized and arranged. As was stated، although there are no shortcomings in terms of legal content and planning for expanding equity in financial access، there are numerous problems and by ending the third and fourth development programs، there is no statistical analysis and annually documented reports to know to what extent the goals have been achieved. Reviews showed that health sector policies could not significantly improve equity in financial access. However، we have made improvements to some extent but more research is needed to find out the root causes of unsuccessful applications.
    Keywords: Equity, Health, Financial Indicators of Health, Development Plans
  • Mohammad Hossein Yarmohammadian, Hossein Ebrahimipour, Farzaneh Dousty Page 1123
    Ever environmental changing and the rapid advancement of technology has forced the health care organizations to accommodate in line with appropriate changes. In sectors like healthcare، there are many legal restriction and clinical guidelines that practitioner have to comply with. Therefore، these features lead to less freedom and authority to free core business process from non-value adding activities and reengineering of process for practitioners. Nowadays، flexible principle of business process management (BPM) is a strategy that successfully applies in many developed countries. BPM includes identifying the current status of processes، modeling and determine effects of process’s reforms implementation. In many contexts، this approach has been introduced as the third wave of reforms that is the effective method، and its aims are to eliminate previous methods defects and considering budget constraints and the legal requirements. Through focusing on essential steps of process، integration and eliminating the non-value added steps، BPM provides the possibility of increasing the flexibility، quality and speed of processes. In healthcare organizations، employing BPM، via integration of electronic health record (HER) and hospital information system (HIS)، and guidelines، meet the above mentioned aims. In this paper، after brief description of process-oriented trend history، we introduced the BPM approach، and its aims and intervention scopes in healthcare organizations were described.
    Keywords: Electronic Health Records, Health Information Systems, Hospital Administration
  • Alireza Jabari, Gholamreza Sharifirad, Azad Shokri, Najmeh Bahmanziari, Ayan Kordi Page 1132
    The ultimate goal of the health care system of any country is to promote public health. Reforming programs were required because of failure to respond to the needs and expectations of health in recent decades. Rural family physician was a part of these reforms of the health system، which was implemented in 2006. The aim of this study was to evaluate the performance of the rural family physician program since it was started. This review was done by searching in Google، Google scholar، SID، Magiran، Iran-doc with the following keywords: Family physician، rural family physician، family medicine، rural family medicine. 32 related articles were extracted and analyzed. The objectives of family physician program were classified in several sub-goals series including referral system، accountability، access، cost، coverage، priority-based health services، formation of health record، control the quality of services، satisfaction and attitudes of health team staff and service recipients and the family physician performance in achieving this goals. Generally، after a few years of implementation، the program has performed relatively well but the referral system and presenting feedback from specialists، patients follow-up and completing health record was not implemented properly. Access was improved and unnecessary costs were reduced although good holistic health insight has not institutionalized yet.
    Keywords: Physicians, Family, Health Care Reforms, Iran
  • Saeed Karimi, Fatemeh Rezaei, Ayan Kordi Page 1146
    Introduction
    The use of high-cost and high-tech magnetic resonance imaging (MRI) has expanded over the past decade. A recently conducted research reported various causes with regard to their own country and healthcare system included aging population and advances in diagnostic technologies which could result in diagnostic services to become more applicable in clinical arena. Increasing number of radiologists، access to physicians and these types of services affect its use. This study aimed to determine the level of magnetic resonance imaging service utilization in 2010-2011 for specialties، types of MRI and fund coverage.
    Methods
    This was an analytical study. Information of various MRI types، prescribed MRI by each specialists and various fund of health insurance was extracted from the Isfahan Health Insurance database through census method during 2010 and 2011 midyears. Excel was used to analyze each group.
    Results
    Over two midyears (2010-2011)، total number of prescribed MRI increased about 177 MRIs. Neurologists and orthopedic specialists ordered the most scans (843 and 819 scans in 2011 and in 2012، respectively which was related to orthopedic specialists and then to neurologists) and were the most frequent users of CT/MRI scans. Abdominal scans (n = 1218) in 2010 and lumbar scans (n = 921) in 2011 were the most ordered scans، respectively. The most prescribed MRI was related to government employees fund (average number = 1472) and the lowest was related to self-employed insured fund (average number = 17).
    Conclusion
    Increased number of performed MRI is rooted from different causes. Increased number of MRI centers could cause an upward trend. Other effective factors in utilization these services would be time pressure for physical examination، professional uncertainty، patients'' expectations to prescribe more drugs and diagnostic services، lack of a proper payment system and inadequate payments to physicians.
    Keywords: Induced Demand, Insurance, Magnetic Resonance Imaging
  • Faranak Shafiei, Farzaneh Farhadie, Sayed Ali Taheri, Raheleh Samoei, Arsalan Pirasteh Page 1152
    Introduction
    With expansion of vocational role of nurses، they are responsible for the whole aspects of health cares from legal and moral viewpoints. Therefore، they must be responsible for their actions and observe the law as the main element of their duty. This study aimed to survey the level of staff awareness about regulations for considering guild and vocational violations of staff affiliated to Medical Sciences in Nour and Ali Asghar Hospital in Isfahan، Iran.
    Methods
    In this cross-sectional study، the whole nursing staffs of Nour and Ali Asghar Hospital were asked to complete the questionnaire، after measuring and analyzing the validity and reliability of questionnaire. Its data were analyzed using Pearson''s correlation coefficient and Student’s t-test. Data were processed by SPSS software.
    Results
    In this survey، most of the responders were female (82. 7%) married، (74%) bachelors (BSc holders)، were nurses (97. 3%)، had nurse organizational position (88. 7%) and، were contractual employment position holders (31. 3%). Furthermore، the results showed that there was no significant association between the awareness of nursing staff to mentioned regulations and sex، material status، education level، organizational position and employment status; however، there was a direct correlation between the staff awareness and their record of services (P < 0. 05).
    Conclusion
    In present conditions، health care staff must be sensitive to their vulnerable profession. Nurses، while should obtain information from nursing advances، must render the best and safer care for patients. In principle، the holding of in-service continuous instruction، with obtaining effective privileges in promoting job position and gaining motive factors of different classes of personnel can be effective.
    Keywords: Nursing Staff, Awareness, Regulation
  • Amir Ashkan Nasiripour, Pouran Raeissi, Mohammad Reza Maleki, Mohammad Javad Akbarian Bafghi Page 1158
    Introduction
    The mixed marketing is an important issue in providing the healthcare that the healthcare provider organizations need it to survive in the contemporary era and have more market shares، revenue and to increase customer service efficiency and effectiveness. The present study aimed to provide a practical model of the factors influencing the mixed marketing in Iranian public hospitals.
    Methods
    This was an applied and analytical study. Considering the field of health care services، 7P Service Marketing Mix Model of «Booms and Bitner» was used and the conceptual research model was determined. The dimensions of conceptual model were in the seven dimensions that included the production (services)، price، place، promotion، physical evidence، processes and peoples. Then، using the library studies، the variables relevant to each dimension were collected. Data collection tool was a questionnaire that regulated base on five-item Likert scale. The research community was formed from public and private hospital administrators in Tehran، and experts of Ministry of Health and Medical Education. Data analysis was done through Lisrel version 8. 50 and SPSS version 18 and using exploratory and confirmatory factor analysis.
    Results
    The fit indexes of Lisrel confirmed and acknowledged the healthcare mixed marketing model with seven dimensions. The dimensions that had the greatest impact included the place with factor of 0. 82 and six components affecting it. The price with factor of 0. 81 and eight components affecting it were also identified. Meanwhile، other aspects of the research in terms of impact were identified: i. e. «services» with nine components، «promotion» with eight components، «physical evidences» with ten components، «peoples» with eight components and «process» with six components.
    Conclusion
    Healthcare centers can use the mixed marketing service model with confirmed seven dimensions in marketing management through concentration on place and price.
    Keywords: Mixed Marketing, Health Services, Hospitals, Factor Analysis, Iran
  • Amir Ashkan Nasiripour, Mohammad Ali Afshar Kazemi, Ahmad Reza Izadi Page 1169
    Introduction
    Balanced scorecard is one of the most successful and widely used models of performance assessment in healthcare organizations، especially in hospitals. The model is a framework for designing a set of performance measures for organization strategies. The study was conducted aiming to yield a performance assessment model for Iranian social security hospitals with balanced scorecard approach.
    Methods
    In this adaptive and descriptive research، 11 theory and practical models of balanced scorecard with successful experiences were studied. A model for Iranian social security hospitals was designed. A questionnaire was designed as a data collection tool. It was validated using expert''s survey in Delphi method. Reliability coefficient for this questionnaire was relatively high (Cronbach''s alpha = 0. 94). Independent t-test was used to identify significance of expert responses.
    Results
    The mean score of experts opinion about the proposed model was 4. 02 (out of 5) for mission statement and 4. 5 for continuous improvement in healthcare quality and safety policy، 4. 66 for optimization of current resources and facilities utilization، 4. 66 for team working for satisfying our patients/clients policy، and 4. 32 for responsible for environment and employee health and safety policy. The mean score was 11. 66 for clinical perspective، and 11. 5 for patient perspective، 11. 66 for internal processes perspective، 10. 78 for financial perspective and 11. 46 for employee growth perspective. Totally، 27 measures were designed for these perspectives one of which was excluded.
    Conclusion
    The model can be implemented in one or all the social security hospitals and also can be used for comparing the performance of the hospitals. Because of the dynamic nature of the balanced scorecard، the model is a flexible framework that could be adjusted by local situations based on differences in targets.
    Keywords: Health Services, Process Assessment, Hospitals, Organizational Models