فهرست مطالب

سازمان های بین المللی - پیاپی 1 (بهار 1392)

فصلنامه سازمان های بین المللی
پیاپی 1 (بهار 1392)

  • 272 صفحه، بهای روی جلد: 30,000ريال
  • تاریخ انتشار: 1392/03/25
  • تعداد عناوین: 8
|
  • نسرین مصفا صفحه 7
  • مقالات
  • نسرین مصفا*، جواد امین منصور صفحه 11
    با پیدایش ترتیبات فراملی و چندجانبه به عنوان ابزار مذاکره و همکاری های بین المللی، پرسش هایی در مورد چگونگی حضور و مشارکت در چنین ترتیباتی، نحوه ارتباط با آنها و میزان اثرگذاری نهادهای فراملی بر منافع ملی مطرح می شود. مقاله حاضر با مروری بر چارچوب های نظری مرتبط با این موضوع، به تحلیل نقش جمهوری اسلامی ایران در نهادهای منطقه ای و بین المللی و بررسی ضرورت برقراری ارتباط مطلوب و موثر با ترتیبات فراملی می پردازد. در این راستا، تجربه و گستره حضور و فعالیت های دولت جمهوری اسلامی ایران در این ترتیبات به سه دوره زمانی؛ از پیروزی انقلاب اسلامی تا 1367 (پایان جنگ عراق علیه ایران)، از سال 1368 تا 1383 و از سال 1384 تا به امروز تقسیم شده است. ویژگی های مشترک این سه دوره و همچنین تفاوت های آنها، یک تصویر کلی از سیاست خارجی جمهوری اسلامی ایران در رابطه با نهادهای منطقه ای و بین المللی در پرتو تحولات سیاسی در جهان ارائه می دهد.
    کلیدواژگان: سیاست خارجی جمهوری اسلامی ایران، نهادهای بین المللی، نهادهای منطقه ای، ترتیبات فراملی، سازمان ملل متحد
  • محمود خانی جوی آباد*، مصطفی زهرانی صفحه 49
    در این مقاله ضمن احصای نقاط قوت و ضعف جنبش عدم تعهد، از میان فرضیات موجود پیرامون نقش و کارکرد این سازوکار، بر فرضیه «امکان بهینه نمودن کارایی و تسریع روند تجدید ساختار این سازوکار، به ویژه با اغتنام فرصت دوران سه ساله ریاست جمهوری اسلامی ایران» تمرکز شده و با ارائه پیشنهادات محتوایی و کاربردی، کیفیت پیشبرد این فرضیه نقد و ارزیابی شده است. نتایج حاصله از این تحقیق نشان می دهد که پس از فروپاشی شوروی، جنبش عدم تعهد به صورت تدریجی و روزافزون به قهقرا رفته است. اعضای برجسته جنبش شامل هند، اندونزی (از بنیانگذاران اولیه)، آفریقای جنوبی و حتی عربستان سعودی جذب گروه 20 شده و قدرت های بزرگ دیگری همچون چین، آرژانتین، برزیل و مکزیک نیز گرایش روزافزونی به همزیستی مسالمت آمیز با قدرت هژمون پیدا کرده اند؛ در حالی که جمهوری اسلامی ایران روش منحصر به فردی را جهت تحقق اصول و اهداف جنبش در پیش گرفته است. کیفیت اثرگذاری جمهوری اسلامی ایران در ظرفیت رئیس شانزدهمین کنفرانس جنبش و عضویت در ترویکای آن طی پیشنهادات گوناگون در مقاله بررسی شده است.
    کلیدواژگان: جنبش عدم تعهد، جمهوری اسلامی ایران، تجدید ساختار، بلوک های قدرت، گروه 20
  • سیدمحمدکاظم سجادپور*، محمد یزدان پناه شوره گل صفحه 77
    هدف اصلی این مقاله، توصیف و تبیین تاثیرات ناشی از جهانی شدن دموکراسی در عرصه بین المللی است تا از این رهگذر، واقعیت بازیگران بین المللی و کارکرد آنها در سازمان های بین المللی تحلیل شود. پرسش اصلی مقاله این است که «جهانی شدن دموکراسی چه تاثیری بر بازیگران بین المللی در سازمان های بین المللی داشته است؟» در پاسخ ادعا شده است که «جهانی شدن دموکراسی با فرامرزی کردن هنجارهای دموکراتیک به تکثر بازیگران در سازمان های بین المللی کمک نموده است». پژوهش حاضر، همچنین چندین پرسش فرعی را مد نظر دارد که شامل ماهیت فرایند جهانی شدن و تاثیر آن بر دولت های دموکراتیک ملی، چگونگی ظهور بازیگران غیردولتی و کارکرد آنان در چارچوب نهادهای بین المللی می شود. روش مورد استفاده در این پژوهش، توصیفی – تحلیلی است.
    کلیدواژگان: جهانی شدن دموکراسی، دولت ملت، تکثرگرایی، بازیگران بین المللی، سازمان های بین المللی
  • غلامحسین دهقانی*، فاطمه هاشمی صفحه 101
    رژیم های چند جانبه کنترل صادرات از جمله ابزارهایی هستند که به منظور حفظ تفوق تکنولوژیک و به بهانه جلوگیری از گسترش سلاح های کشتار جمعی، طی شش دهه گذشته توسط کشورهای توسعه یافته غربی مورد استفاده قرار گرفته اند. این رژیم ها، به ویژه طی دهه گذشته پس از حادثه یازده سپتامبر به طور بی سابقه ای از نظر کمی و کیفی گسترش یافته و در حال توسعه می باشند. درخصوص قانونی یا غیر قانونی بودن این رژیم ها بر اساس حقوق بین الملل، موافقان و مخالفان، نظرات مختلفی مطرح و تفاسیر متفاوتی ارائه کرده اند. در این تحقیق، به منظور ارزیابی این نظرات، ابتدا به بیان چارچوب نظری بحث می پردازیم. سپس از آنجا که در نظرات مخالفان و موافقان، رابطه این رژیم ها با رژیم های بین المللی عدم اشاعه مورد تاکید قرار گرفته، به طور اجمالی رژیم های بین المللی عدم اشاعه و رژیم های چند جانبه کنترل صادرات در خصوص تجهیزات و مواد مرتبط با سلاح های کشتار جمعی، سلاح های متعارف، موشک، مواد و کالاهای دومنظوره معرفی می شوند. در نهایت ضمن تبیین تحولات این رژیم ها و نظرات موافقان مبنی بر قانونی بودن و مخالفان مبنی بر غیر قانونی بودن رژیم های کنترل صادرات، با مقایسه تعهدات کشورهای عضو این رژیم ها با تعهداتشان تحت معاهدات بین المللی عدم اشاعه به این نتیجه می رسیم که این رژیم ها که با هدف ایجاد انحصار در دانش فنی و تکنولوژیک توسط اعضا تشکیل شده اند، با دیگر تعهداتشان تحت حقوق بین الملل مغایر می باشند.
    کلیدواژگان: عدم اشاعه، کنترل صادرات، امنیت ملی، همکاری های بین المللی، توزیع توانمندی ها
  • سیدقاسم زمانی*، منصوره صدیقیان کاشانی صفحه 139
    مسئولیت مهم سازمان ملل متحد در حفظ صلح و امنیت جهانی و ماموریت خطیر نیروهای حافظ صلح در ایفای آن مسئولیت، گاه به نقض قواعد حقوق بین الملل توسط نیروها منجر می شود. زمانی که اعمال نیروهای حافظ صلح در نتیجه اصول مشخصه مسئولیت بین المللی به سازمان ملل منتسب باشد، پیچیدگی هایی را در جریان سازوکار جبران خسارت شاهد خواهیم بود. از سویی مسئولیت سازمان ملل نسبت به قربانیان نقض های ارتکابی، سازمان را به پاسخگویی مناسب وا می دارد؛ و از سوی دیگر مصونیت سازمان ملل از فرایند دادگاه های ملی و فراملی ارائه شکایت و اقامه دعوای قربانیان را با مشکلاتی مواجه می سازد. اگرچه سازمان ملل به منظور اعاده اعتبار از دست رفته، در نتیجه اعمال نیروهایش و حفظ مصونیت سازمانی از انتقادات وارده با تعبیه سازوکار هایی سعی در پرکردن این خلا کرده، اما چالش های پیش روی سازوکار های درنظر گرفته شده، از تیررس انتقادات در امان نمانده است. این انتقادات آن گاه موجه تر می نماید که در پرتو اعتلای جایگاه حقوق بشر در جامعه بین المللی و تعدیل مصونیت مورد توجه قرار گیرد. آنچه در مقاله حاضر به بحث گذاشته می شود، ضرورت تعبیه سازوکار هایی از سوی سازمان ملل یا اصلاحاتی است که برای کارایی و عادلانه تر عمل کردن سازوکار های موجود، باید صورت گیرد.
    کلیدواژگان: سازمان ملل، عملیات حفظ صلح، قربانیان صلح، جبران خسارت، مسئولیت بین المللی، مصونیت
  • آرمین امینی*، شمس عظیمی صفحه 173
    طی دو دهه اخیر، کشورها و گروه های زیادی پیشنهاد اصلاح ساختار شورای امنیت را مطرح ساخته اند. برخی از این پیشنهاد ها ناظر بر افزایش اعضای جدید در کرسی های دائم است. در این بین گروه چهار؛ متشکل از چهار قدرت آلمان، ژاپن، هند و برزیل از شانس بیشتری برخوردارند. نویسندگان این مقاله سعی دارند از همین منظر، ضمن بررسی فرصت های ویژه این گروه در راستای عضویت دائم شورای امنیت، چالش های موجود را نیز مورد توجه قرار دهند. هر چهار کشور از مزیت نسبی در منطقه خود برخوردارند که این شانس را به آنها می دهد تا در جهت کسب کرسی دائم شورای امنیت تلاش کنند. کشورهای گروه چهار در مقابل با دو نوع مانع رو به رو هستند؛ موانع منطقه ای و موانع بین المللی. این پژوهش به دنبال پاسخ به این پرسش است که فرصت ها و چالش های موجود در جهت کسب کرسی دائم برای گروه چهار کدامند؟ در ابتدا با بررسی چرایی و ضرورت اصلاح ساختار شورای امنیت، موقعیت هر یک از کشورها بررسی شده و آینده ساختار شورا با توجه به وضعیت کنونی نظام بین الملل مورد تحلیل قرار می گیرد.
    کلیدواژگان: گروه چهار، گروه اتحاد برای اجماع، گروه اتحادیه آفریقا، توزیع پیچیده قدرت، حق وتو
  • مهدی ذاکریان*، سیدرضی عمادی صفحه 221
    مفهوم عدالت همواره یکی از مهم ترین مفاهیم در نظام های داخلی و در نظام بین الملل بوده است که پس از جنگ جهانی دوم تلاش زیادی برای اجرای آن انجام گرفته است. با این وجود، عدالت در اغلب اوقات شامل حال رهبران، به ویژه در کشورهای جهان سوم نشده است. اما با لازم الاجرا شدن اساسنامه دیوان کیفری بین المللی از سال 2002 میلادی، موجب تحولی اساسی در اجرای عدالت، به ویژه در قبال رهبران سیاسی و دارای مصونیت ایجاد شد و موجبات طرح مفهوم عدالت انتقالی را فراهم کرد. مقاله حاضر درصدد تبیین مفهوم عدالت انتقالی، شرایط، اهداف و سازوکارهای آن و همچنین تاثیر اجرای آن در بازگشت صلح و ثبات در جوامع انتقالی است. استدلال اصلی این مقاله نیز این است که اجرای عدالت انتقالی، در جوامع انتقالی، به ویژه با استفاده از ترکیب دادگاه های داخلی و بین المللی ازجمله دیوان کیفری بین المللی می تواند زمینه ساز بازگشت آرامش و ثبات در جوامع انتقالی و در همان حال درس عبرتی برای دیگر رهبران اقتدارگرا و ناقض حقوق بشر شود.
    کلیدواژگان: عدالت انتقالی، دیوان کیفری بین المللی، مصونیت، رهبرن، پاسخگویی و مسئولیت
|
  • Nasrin Mosaffa*, Javad Aminmansour Page 11
    With the emergence of transnational and multilateral arrangements as major means of international negotiations and cooperation, questions have arisen about membership and participation in such arrangements: how to interact with them, and how to assess the impact of transnational institutions on national interests of member states. The present paper reviews the theoretical frameworks related to this issue before analyzing the role of the Islamic Republic of Iran in regional and international institutions and discussing the necessity of establishing a desirable and effective relations with international organizations. In doing this, the experience and scope of the presence and activities of the Islamic Republic of Iran in these organizations have been divided into three periods: from the victory of the Islamic Revolution to the end of the Iraq’s war against Iran in 1988; from 1989 to 2004, and from 2004 up to the present time. The paper enumerates common features of these three periods as well as their differences to delineate an overall picture of the Islamic Republic of Iran’s foreign policy with relation to regional and international institutions.
    Keywords: foreign policy of the Islamic Republic of Iran, international institutions, regional institutions, transnational arrangements, the United Nations
  • Mahmoud Khani Jouyabad*, Mostafa Zahrani Page 49
    While enumerating the strengths and weaknesses of the Non- Aligned Movement (NAM), out of all the existing hypotheses about the role and functions of this mechanism, the present paper focuses on the possibility of optimizing the function and accelerating, if possible, the restructuring of NAM, especially by taking advantage of the chairmanship of the Islamic Republic of Iran over the next three years. It offers a number of contextual and applied proposals in order to explore and analyze this hypothesis. The paper concludes that following the collapse of the Soviet Union, the NAM has been increasingly marginalized. Prominent members of the movement, including India, Indonesia (both among founding members of the NAM), South Africa and even Saudi Arabia have been assimilated in the G-20 group. Other big powers like China, Argentina, Brazil, and Mexico become more and more inclined toward peaceful coexistence with the hegemonic powers. Meanwhile, the Islamic Republic of Iran pursues a unique approach to realizing the principles and goals of the movement. The paper examines some proposals to evaluate the quality of Iran’s impact on the movement as chairman of the 16th Conference of the NAM and a member of its Troika.
    Keywords: Non, Aligned Movement, Islamic Republic of Iran, restructure, power blocs, G, 20 group
  • Seyed Mohammad Kazem Sajjadpour *, Foreign Affairs Page 77
    The main goal of this paper is to describe and expound the effects of globalization of democracy at international level on the real nature of international players and their performance in international organizations. The main question of the paper is: “What impact does the globalization of democracy have on international players in international organizations?” In response, the paper claims that “globalization of democracy has given birth to transnational democratic norms, thus, leading to plurality of players in international organizations”. The present study also poses a number of secondary questions, including those about the quality of globalization and its effect on national democratic states, emergence of nongovernmental players and their functions within international institutions. To do this, a descriptive-analytical method has been used in this research.
    Keywords: democracy, nation, state, pluralism, international players, international organizations
  • Fatemeh Hashemi Page 101
    Multilateral export control regimes are among major tools used by developed Western countries during the past six decades to maintain their technological supremacy under the pretext of preventing proliferation of weapons of mass destruction. These regimes have grown and developed unprecedentedly in both quantitative and qualitative terms especially in the past decade following 9/11 terrorist attacks. Opponents and proponents have offered various viewpoints on the legality or illegality of these regimes on the basis of the international law. This research first presents a theoretical framework for the assessment of those viewpoints. Since both opponents and proponents have emphasized on the relationship between these regimes and international nonproliferation regimes, their implications for availability of equipment and material related to weapons of mass destruction, conventional weapons, missiles, and dual-use goods and material are briefly discussed. Finally, developments of these regimes in addition to viewpoints of proponents and opponents about legality and illegality of export control regimes are explained using a comparative study of commitments of states members of these regimes and their commitments under international nonproliferation treaties. The conclusion is that such export control regimes, which have been developed by their members to create monopoly on technical know-how and technology, are incompatible with commitments of member states under international law.
    Keywords: nonproliferation, export control, national security, international cooperation, distribution of capabilities
  • Seyed Ghasem Zamani *, Manssoureh Sedighiyan Kashani Page 139
    Master’s Degree in Public International Law; Qom University Occasional violations of international law occur as the United Nations and its peacekeeping forces carry out their important responsibility and mission for protecting global peace and security. Remedial mechanisms become more complicated when the actions of peacekeeping forces are attributed to the UN as a result of certain principles of international responsibility. On the one hand, the UN’s responsibility toward victims of such violations requires the world body to be answerable while, on the other hand, its immunity to trial in national and transnational courts, has barred victims from taking legal action. Although the UN has taken steps to solve this problem in order to restore the credit it has lost as a result of the actions of its forces as well as its immunity, the proposed mechanisms have posed new challenges, thus, making the UN target of new criticism. Such criticism seems even more justified as a result of the promotion of human rights in international community and alterations in the aforesaid immunity. The present paper discusses the necessity of introducing new mechanisms or reforms by the UN which would make the existing mechanisms more efficient and fairer.
    Keywords: the United Nations, peacekeeping operations, victims of peace, remedy, international responsibility, immunity
  • Armin Amini*, Shams Vaezi Page 173
    During the past two decades, many states and groups of states have offered proposals for structural reforms in the UN Security Council. Some proposals seek to increase the number of permanent members of the Council. The G4 –Germany, Japan, India and Brazil – seems to stand a better chance in this regard. This paper discusses special opportunities for permanent membership of this group in the Security Council while considering challenges facing it. All four countries enjoy comparative advantages in their own geographical regions which give them the chance to seek a permanent seat in the Security Council. On the other hand, they face two kinds of obstacles: regional and international obstacles. This research aims to answer this question: What are the opportunities and challenges facing member states of this group in their effort to gain permanent seats in the Security Council? First, the necessity of structural reforms in the Security Council is discussed before analyzing the situation of these states and future outlook of the Council’s structure in the light of the existing situation of the international system.
    Keywords: reforms in the Security Council, G4 plan, unity for consensus group, African Union group, complicated distribution of power, veto power
  • Mehdi Zakerian*, Seyed Razi Emadi Page 221
    The concept of justice has been always among the most important concepts in domestic and international systems and great efforts have been made to administer it in both areas, especially after the World War II. Nonetheless, in most cases, justice has not been administered to leaders, especially in the Third World countries. However, since 2002, the Statute of the International Criminal Court has become binding for its Member States and this has been a major development in the administration of justice, especially with regard to political leaders with immunity and has paved the way for discussing the concept of transitional justice. The present article aims to expound the concept of transitional justice, its conditions, goals and mechanisms, as well as the impact of its enforcement on the restoration of peace and stability in transitional societies. The main argument of the article is that enforcement of transitional justice in transitional societies, especially by taking advantage of a combination of domestic and international courts, including the International Criminal Court, can pave the way for the restoration of calm and stability to transitional societies while sending a message to other totalitarian leaders who violate human rights.
    Keywords: transitional justice, International Criminal Court, immunity, leaders, accountability, responsibility