فهرست مطالب

فصلنامه مطالعات تاریخ اسلام
پیاپی 15 (زمستان 1391)

  • تاریخ انتشار: 1392/03/25
  • تعداد عناوین: 7
|
  • فیروز آزادی، سید اصغر محمودآبادی صفحه 7
    فسطاط، نخستین شهر اسلامی در آفریقا، پس از گشودن مصر، با ویژگی های یک شهر اسلامی و برای رفع نیازهای جهادگران مسلمان ایجاد شد و به عنوان مرکز ولایت مصر و «مغرب» نقشی تاثیرگذار در دوران صدراسلام برجای گذاشت.
    ترکیب اجتماعی شهر و تحولات عمرانی و اقتصادی آن در دوره های مختلف همواره مورد توجه مورخان و محققان بوده است.
    تغییراتی که در دوره سفیانیان در این شهر پدید آمد، موجب آغاز روند گذار از یک «شهر نظامی» به سمت یک شهر تجاری و اداری گردید و در پایان حکومت سفیانیان، این شهر به صورت مهم ترین مرکز سیاسی و اداری شمال آفریقا درآمد و بازار، فعالیت های اقتصادی و ترکیب اجتماعی آن موجب گردید طی سده های متمادی و علی رغم تغییر حاکمیت ها، همچنان اهمیت خود را حفظ کند.
    تلاش برای یافتن علل و چگونگی تحولات این شهر، درعهد سفیانیان، موضوع این نوشتار است. پرسش اصلی پژوهش این است: شهر فسطاط در این دوره چه تغییراتی کرد و تاثیر این تحولات در ساختار شهری به چه میزان بود؟ نزدیک شدن به پاسخ هایی برای پرسش اساسی این تحقیق، نیازمند پژوهشی تاریخی با شیوه های توصیفی- تحلیلی است.
    کلیدواژگان: فسطاط، شهر اسلامی، سفیانیان، مرکز ولایت مصر
  • نزهت احمدی صفحه 41
    نهاد وقف از جمله نهادهای تاثیرگذار در ابعاد مختلف اجتماعی، فرهنگی و مذهبی در جامعه بوده است. به ویژه در دوره هایی که حکومت ها به طور رسمی خود را موظف به انجام دادن بسیاری از امور رفاهی نمی دانستند، این نهاد به طور چشمگیری خلاء های موجود را در جهت رفاه و آسایش افراد جامعه پر می کرد. به طوری که حتی پادشاهان و حکومتگران نیز اقدامات رفاهی خود را، نه به عنوان وظیفه یک حکومتگر، بلکه به عنوان واقفی خیر، انجام می دادند.
    در ضمن، نهاد وقف توان آن را داشت که به برخی از امور مذهبی و فرهنگی جامعه سمت و سو دهد و با حمایت خود، تفکر و اندیشه مسلط بر جامعه را هدایت نماید. این امر به ویژه در دوره صفوی و با رسمیت یافتن تشیع در جامعه ایران و حمایت همه جانبه حکومت از اشاعه این آیین، رنگ و بویی دیگر یافت. به طوری که نمی توان نقش نهاد وقف در اشاعه و گسترش تشیع و سنت های آیین شیعی را نادیده انگاشت. علاوه بر آن که کارکرد این نهاد، رفاه اجتماعی و حتی توسعه شهری را به دنبال داشته است.
    در اینجا درصدد هستیم با نگاهی گذرا به نهاد وقف در دوره صفوی، نقش و کارکرد آن را در ابعاد مختلف مذهبی، فرهنگی و اجتماعی واکاوی نماییم. برای این کار، علاوه بر مراجعه به منابع این دوره، برخی وقفنامه های موجود مورد بررسی و تحلیل قرار گرفته است.
    پرسش مطرح این است: وقف چگونه و از چه راه هایی توانست بر ابعاد مختلف مذهبی، فرهنگی و اجتماعی جامعه صفوی تاثیر گذارد؟ فرضیه ارائه شده بدین گونه است: نهاد وقف با ایجاد مراکز تاثیر گذاری چون مدارس مساجد و نیز تشویق و حمایت از سنن و مراسم شیعی در تثبیت و گسترش این آیین در ایران موثر بود. همچنین، با گسترش زیارتگاه ها و ایجاد تاسیسات جانبی در کنار آن ها، نه تنها به روند گسترش تشیع کمک کرد، بلکه باعث توسعه شهری و رفاه اجتماعی نیز شد. علاوه بر این، نهاد وقف با تاسیس بناهای عام المنفعه، مانند پل، آب انبار، کاروان سرا، دارالشفاء، حمام و غیره، که غالبا برای تامین مالی مصارف مورد نظر واقف ایجاد می شد، در ابعاد مختلف اجتماعی تغییر و تحول ایجاد کرد.
    کلیدواژگان: نهاد وقف، دوره صفوی، صدر، گسترش تشیع، امور عام المنفعه
  • عباس برومند اعلم، رقیه انارکی صفحه 57
    بنی مرین که دودمانی از قبیله زناته بودند، با غلبه بر موحدون در فاصله سده های هفتم تا نهم هجری قمری در منطقه مغرب اقصی ظهور کردند و در پی پیروزی بر تمامی رقبای خارجی و داخلی در این منطقه به قدرت رسیدند. در نتیجه پیروزی های سیاسی بنی مرین، مغرب چند صباحی را در آرامش و ثبات گذرانید و شهرهایش با ساخته شدن مساجد، مدارس، زوایا، کتابخانه ها، حمام ها، بازارها و غیره به عنوان شهرهای شکوفای اسلامی پدیدار گشتند. عصر مرینیان در مغرب-اقصی را می توان از درخشان ترین دوره های فعالیت مدارس مغرب نیز به حساب آورد. این در حالی بود که حمله مغول در نیمه دوم سده هفتم در شرق و ادامه جنگ های صلیبی در مصر و شام، باعث اغتشاش و آشفتگی در مراکز علمی، امور دانشمندان و کتابخانه ها و به دنبال آن نابسامانی در شرایط آموزشی شرق اسلامی گردیده بود. اما ثبات سیاسی حاصل از حکومت بنی-مرین، سبب ادامه درخشش نهادهای آموزشی در این بخش از جهان اسلام شد و مغرب توانست در سایه این دولت سهمی داشته باشد در حفاظت از آنچه از علوم اسلامی باقی مانده بود..
    مدارس فاس و دیگر بلاد مغرب نیز به برجسته ترین مدارس جهان اسلام، به ویژه از لحاظ ارائه امکانات و خدمات اقامت به طلاب، تبدیل شد و مدارس آموزشی توسط سلاطین در شهرهای مغرب، همچون فاس، سبته، تلمسان، تازا، مکناس، بادس، طنجه، سلا، دارالبیضاء، ازمور، مراکش و اغمات، به وجود آمد. در سایه این مراکز بود که فرهنگ مغرب در سده های میانه توانست به نشاط علمی دست یابد. به نظر می رسد مبانی تعلیم و تربیت مرینی ها با تاکید بر مذهب مالکی، و نیز عملکرد امرای مرینی در تاسیس و حمایت مالی از نهادهای آموزشی، در پیدایش فضای مناسب مذکور تاثیر اساسی داشته است.
    کلیدواژگان: آموزش در مغرب اقصی، مدرسه، بنی مرین، فاس، مراکش
  • مصطفی پیرمرادیان، اصغر منتظرالقائم، فرشته بوسعیدی صفحه 79
    امامان شیعه به اقتضای شرایط اجتماعی حاکم بر جامعه برنامه ای برای ارشاد و هدایت وتمدن سازی جامعه در نظر گرفتند و در راستای فرهنگ سازی به تربیت شاگردان بسیاری همت گماشتند تا در کنار ایشان کاروان بشریت را به سوی توحید و تداوم مدنیت اسلامی رهنمون باشند. در این میان امام حسن عسکری (ع) نیز برای نیل به مقاصد خویش شاگردانی تربیت کردند، که از آن میان تعداد زیادی ایرانی تبار بودند و در انتقال اندیشه ها و عقاید و اهداف امامان شیعه در جامعه اسلامی به ویژه در ایران نقش فراوانی داشته اند. این گروه بیشتر، راویان حدیث و انتقال دهنده افکار و اندیشه های ناب تشیع بودند و در این باب توانستند آثار و روایات بسیاری بر جای گذارند که شمار زیادی از این روایات را که بیشتر بعد فقهی داشته و مورد استفاده مردم قرار می گرفته است، می توان در منابع روایی، به ویژه در کتب اربعه شیعه، مشاهده کرد.
    کلیدواژگان: اصحاب ایرانی ائمه، امام حسن عسکری (ع)، علم الحدیث، روایت، کتب اربعه
  • مهناز عباسی، حسین مفتخری، نعمت الله فاضلی صفحه 107
    از رخدادهای بزرگ تاریخ ایران، ظهور و گسترش اسلام در سده-های نخستین هجری قمری بود. چگونگی اسلامی شدن شیوه زندگی مردم، به ویژه فرهنگ تغذیه، مسئله پژوهش حاضر است. مقاله پیش رو به دنبال فهم تحول نظام معنایی تغذیه، نخست الگوهای فرهنگی تغذیه را در ایران دوره پیشااسلامی بررسی می کند، آن گاه چارچوب های نظریی را می شناساند که درقالب مفاهیم (حلال، حرام، مستحب و مکروه) نظام معنایی اسلامی را می سازد، سپس به بازنمایی نوع تعامل مردم ایران، شامل: طرد، تعدیل (پذیرش)، گزینش و ترکیب می پردازد، تا در انتها فرایند تولید نظام معنایی «تغذیه ایرانی - اسلامی» را فهم نماید.
    بررسی موضوع فرایند اسلامی شدن الگوی فرهنگی تغذیه با توجه به رویکرد تاریخ فرهنگی، پژوهش را به بهره گیری از دیدگاه های تفسیری و معناکاوانه رهنمون می سازد، تا در طی آن، با دیدن دین به مثابه فرهنگ و نظام معنایی دانستن آن، و کاربست روش فرایندی«کارل سالزمن»، تحول فرهنگی - اجتماعی سده های نخستین ایران دوره اسلامی را در مفاهیم نمادین فرهنگ و نیز در زمینه تغذیه، بازآفرینی و بررسی کند.
    انطباق آموزه های دینی و الگوهای فرهنگی ارائه شده توسط اسلام، با شرایط تاریخی، شیوه زندگی و شرایط اقتصادی و اجتماعی ایران، باعث پذیرش الگوی فرهنگی تغذیه و درونی شدن آن گردیده است.مردم ایران پس از ورود اسلام با اتخاذ سه رویکرد طرد، پذیرش و ترکیب در این فرایند شرکت جستند. از ترکیب آموزه های دین اسلام و فرهنگ ایرانی، سفره ایرانی پدید آمد که ویژگی تنوع و تلون و تجمل را از پیشینه باستانی خود و تحریم خوک، شراب و اسراف و نیز تاکید بر رزق حلال را از اسلام گرفته بود.
    کلیدواژگان: اسلامی شدن، ایران، تحول نظام معنایی، تغذیه، الگوی فرهنگ، زندگی روزانه
  • مجتبی گراوند، صادق آیینه وند، سید هاشم آقاجری، سید محمدحسین منظورالاجداد صفحه 137
    در تاریخ اسلام، فتوت در عرصه سیاسی- اجتماعی و بنا بر مقتضیات زمان و مکان، مفهومی سیال و گفتمان هایی متعدد داشته است. این مسئله اختلاف نظر مورخان و پژوهشگران را در مورد اهداف و مقاصد فتیان در پی آورده است. از آنجا که فتوت بیشتر متکی بر مردم و متن جامعه بود، به تدریج از یک مفهوم فردی به یک مفهوم و گفتمان اجتماعی تغییر یافت. فتوت با گسترش در ساحت اجتماع و سرزمین های اسلامی، در سده چهارم هجری قمری وارد مرحله جدیدی شد که با انعطاف در برابر تحولات سیاسی- اجتماعی و گرایش به نحله های فکری و مذهبی همچون صوفیان، ملامتیان، اهل تشیع و تسنن، نمودهای تازه ای یافت. این گروه ها متناسب با اهداف و اعتقادات خود، از الگوهای اخلاقی فتوت بهره گرفته و به لحاظ ذهنی و عینی بر آن اثر گذاشته اند؛ این مسئله در جنبه نظری و عملی فتوت تاثیر گذار بود، تا جایی که در سده ششم به نهادی سیاسی تغییر یافت. علی رغم تحول سیاسی حاصل از سقوط خلافت عباسی، فتوت در عصر مغولان و ایلخانان همچنان تداوم و گسترش یافت و از نهاد و گفتمانی سیاسی به نهاد و گفتمانی اخلاقی- صنفی، ولی با صبغه ای صوفیانه، تبدیل و تغییر ماهیت داد؛ تا جایی که در این دوران گفتمان فتوت صوفیانه و اصنافی کارایی فراوانی از خود نشان داد. هر گروه و طریقتی با گرایش های مذهبی و وجوه اشتراک و تمایز، فتوت و گفتمان خاص خود را داشته که این امر تا حدی در منابع و فتوت نامه ها، بازتاب یافته است. از آنجا که گفتمان های فتوت تا سده هشتم ملازمت و تقارن داشته اند، آن ها را نمی توان دقیقا مشخص کرد. با توجه به اهمیت موضوع، این مقاله در صدد است به طور کلی و مشخص و با روش توصیفی- تحلیلی به بررسی گفتمان های فتوت در تاریخ اسلام از سده چهارم تا سدههشتم هجری قمری بپردازد.
    کلیدواژگان: گفتمان فتوت، نهاد فتوت، تصوف، ملامتیه، تشیع، تسنن، اصناف
  • محسن مرسلی پور، مهدی اسدی صفحه 167
    المسترشد بالله زمانی به خلافت رسید که حکومت سلجوقیان بر اثر تمرکزگریزی ترکمانان دچار تزلزل شده بود. سلجوقیان خلفا را وادار کرده بودند که از قدرت دنیوی خود دست بشویند و به ذکر نامشان در خطبه و سکه اکتفا نمایند. مسترشد با مشاهده ضعف سلجوقیان، تمام تلاش خود را صرف خروج از ربقه طاعت سلاطین و بازیابی قدرت دنیوی خلافت نمود. وی نخستین خلیفه ای بود که در تقابل با سلاطین به هر وسیله، از جمله حیله و حربه نظامی، توسل جست. او شخصا در جنگ ها شرکت می کرد و نقش مهمی در اختلافات شاهزادگان سلجوقی و تضعیف ایشان ایفا نمود. یکی از سیاست های مهم مسترشد در برابر سلاطین سلجوقی، حمایت از شاهزادگان ضعیف تر بود. نقش المسترشد در احیای قدرت خلافت عباسی شایان توجه بود. از این رو، او آغازگر فصلی نو در تاریخ خلافت عباسی به شمار می آید.
    ما در این جستار برآنیم با رویکردی توصیفی - تحلیلی به بررسی تکاپوی خلیفه المسترشد بالله برای بازیابی قدرت دنیوی خلفای عباسی بپردازیم و تقابل او را با سلاطین سلجوقی و نیز نقش وی را در احیای مجدد قدرت دنیوی خلافت عباسی مورد تحلیل قرار دهیم.
    کلیدواژگان: المسترشد، خلافت عباسی، سلاطین سلجوقی، قدرت دنیوی
|
  • Firoz Azadi, Seyyed Asghar Mahmood Abadi Page 7
    After the conquest of Egypt, Al-Fustat, the first Islamic city in Africa, was established with the features of an Islamic city to fulfill the needs of Muslim warriors. Also, this city played a crucial role as the capital of Egyptian and African provinces of Muslims in the early Islamic period. The social structure, as well as civil and economic transformations of the city in different eras, have always drawn the attention of historian and reserchers.Because of the changes this city underwent during the first Umayyad state, Al-Fustat was transformed from a military to a commercial and administrative city. Hence, by the end of the Sofianids, Al-Fustat became the most important political and administrative city in North Africa. Through consecutive centuries and despite various governmental upheavals, the city maintained its importance due to its social structure as well as its market and economic activities.This work intends to investigate the events and transformations of Al-Fustat during the Sofianids’ period. In addition, this text employs historical descriptive-analytical approach.
    Keywords: Al, Fustat, Islamic city, Sofianids, the Center of Egyption Province
  • Nozhat Ahmadi Page 41
    Religious endowment has served as an institution whose social, cultural, and religious impact can be felt throughout our society. Especially, when governments did not considered themselves responsible to provide welfare for their citizens, religious endowment was able to fill in those voids, and provide amenities were needed for the comfort and betterment of the society. This custom was even practiced by the ruling class, not as a fulfillment of their governing obligations, but as charitable gesture for their society. Moreover, religious endowment had the ability improve the cultural and religious areas of the society, and with its support, shape the direction of the nation. During the Safavid period by recognizing Shi’ism as the official religion of the state, the practice of this custom [backed by the support of the state] grew substantially. As a result of this growth, the increase in popularity of religious endowment cauldn’t be separated from the increase in popularity of Shi’ism. This increase provided much comfort for the society and increased the social welfare and even urban development of that time. This paper tries to examine the practice of religious endowment during the Safavid period, and analyze its impact from various religious, cultural, and societal dimensions. In addition to using some of its era primary sources and documents, several endowment contracts of the period have been studied and analysed.The much discussed question of the article is: How the religious endowment could able to leave its mark on religious, cultural, and societal dimensions of the Safavid period? It is believed that religious endowment, through establishing various cultural and educational hubs, such as schools and mosques, expanded and increased the popularity of the Shi’ism. This religious practice, also left its mark in other facets of the society. By initiating and constructing bridges, water reservoirs, carvanserais, health centers, public baths, and other institutions for public works, this practice was responsible for creating many positive changes in the society.
    Keywords: Religious Endowment_Safavid Period_Sadar(whohad thehighest religious – legal rank in Safavid Era)_Shiism Expansion_Public Works
  • Abbas Burumand Alam, Rughayya Anaraki Page 57
    Marinids, from 7th to 9th centuries emerged in the Farthest Maghreb by overcoming Movahhedoon. They had built the New Fas beside the Old Fas as their state center. By Marinids’ political triumphal, Maghreb was in peace and quiet for a while and its cities were flourished among Islamic cities by building new mosques, schools, bazaars, libraries libraries, etc.Marinids state had done its cultural and scientific affairs alongside its political and military ones. Within this period the greatests scientists and schoolars semerged in west Islamic World. We can name here same great people like ibn Khaldun, ibn Khatib, al-Muqri, ibn marzooq. The Fas schools and other Maghreb cities which were built by the Marinids` rulers had become prominent schools in Islamic World. The Qaravieen school which was the base of the oldest Maghreb`s schools, became so important in this period. Many educational centers were built by rulers in different cities of the Maghreb. These centers made Maghreb culture getting scientific flourish, and those who were eager gathered there from Islamic Africa.
    Keywords: Education in Farthest Maghreb, School, Marinids, Fas, Marocco
  • Mostafa Pir, Muradian, Asghar Muntazer Al Ghaem, Fereshteh Busaeidi Page 79
    Muslim imams established a plan for guiding and civilizing society based on social conditions in society. They trained a lot of Iranian discipls in order to follow Islamic cultur. So Imam Hassan Askari(PBUH) trained some discipls to achive his goals.This group narrated and transfored religious traditions. They had a lot of works which were more about Islamic jurisprudence. So people could use these works easily. These works can be observed in narrative books such as the four Holy Books.
    Keywords: Imam's Iranian Companions, Imam Hassan Asgari, Science of Hadith(Tradition), Tradition(Saying), The Four Holy Books
  • Mahnaz Abbasi, Hosein Moftakhari, Nematullah Fazeli Page 107
    Emergence and spread of Islam in Iran in the 1st. A.H. centuries is among the great events in the history of Iran. The current research has studied the ways Iranian people’s way of life especially their nutrition habits got Islamized. In order to understand the transition occurred in the semantics of nutrition, first, the cultural patterns of nutrition in the pre-Islamic Iran was studied; then the theoretical frame that forms the Islamic semantics (of nutrition) with concepts Suchas Halal (legitimate), Haram (illegitimate), Mustahab (recommended), and Makruh (disapproved) was introduced, and at the end, the ways Iranian people interacted with such concepts namely rejection, modification (acceptance), selection, and combination were reviewed so that the process of “Islamic Iranian nutrition” semantics coming into existence could be understood.Studying the Islamizing of nutrition cultural patterns in an approach based on cultural history led the current research to use interpretive and semantic viewpoints so that by considering religion as a culture and semantic system and the application of Carl Salzman process method, it could review and recreate the social and cultural transition of pre-Islamic Iran in the first centuries of emergence of Islam in the symbolic concepts of culture and nutrition.The correspondence of Islamic teachings and patterns with historical, economic, and social conditions of Iran and Iranian people’s way of life has led to adoption and internalization of the (Islamic) nutrition cultural patterns. After the emergence of Islam in Iran, Iranian people took part in the process by taking on the three approaches of rejection, acceptance, and combination. What came to life by the combination of Islamic teachings and Iranian culture was the Iranian meal that had adopted diversity, colorfulness, and luxury from the Iranian ancient history, and illegitimacy of pork, alcoholic drinks, and prodigality, and stress on Halal fare from Islam.
    Keywords: Islamizing (to become Muslim), Iran, Transition of Semantic System, Nutrision, Cultural Pattern, Daily Life
  • Mujtaba Geravand, Sadegh Ayinehvand, Seyyed Hashem Aghajari, Seyyed Muhammad Hosein Manzur Ul, Ajdad Page 137
    In the history of Islam, chivalry in the political – social arenas and based on time and place circumstances had a mobile sense and numerous discourses and this issue have caused different ideas of the historians and researchers on the aims and goals of chivalries. Since chivalry was most relied on people and texture of the society, it gradually changed from an individual sense to a social sense and discourse. Chivalry, by Spreading in the social arena and Islamic regions, entered to new stage in fourth century A.H. and through flexibility in front of social and political changes and with tendency to mental and religious sects such as the Sufis, Malamateh, Shiites and Sunnites found recent aspects. Each group and each path, with religious tendencies and common and different phases, had own special chivalry and discourse. This issue has reflected somewhat in the references and chivalry books. These groups, corresponding to their own aims and believes, have benefited from moral patterns of chivalry and have affected on subjective and objective perspectives. This issue was affective on theoretical and practical aspects of chivalry, so that it changed to a political institution in sixth century A.H. dispite the political change resulted from the fall of Abbasid caliphate, chiraly continued and developed in the age of the Mongols and the Ilkhanids and changed from a political institution and discourse to a Sufis moral – trade political institution and discourse and in this age the chivalry discourse appeared very useful. Since the discourses of chivalry were equivalent, they absolutely cannot be determined. This paper, Regarding the importance of the subject, the paper aims with a descriptive-analytic method to study the Sufi chivalry discourses in the history of Islam during 4th to 8th centuries A.H.
    Keywords: Chivalry Discourse, Chivalry Institution, Sufim (Mysticism), Malamateh, Shiism, Sunnite, Guilds
  • Muhsen Mursalpoor, Mahdi Asadi Page 167
    When al - Mustarshid billah reached to caliphate that Seljuk’s government had been Shaken by Turkmen’s decentralization.The Seljukshad forced the caliphs unhand their worldly power and suffice to be mentioned by their names in sermons and coins. Mustarshid billah obsering Seljuk’s weakness, endeavoured leaving himself from sultans’ domination and regaining caliphal worldly power. He was the first caliph, who personally went to war and played an important role in weakening Seljuks’ princes and creating dissesions between them. Supporting the weaker princes was one of the Mustarshid’s important policies against Seljuks’ sultans. His role in revival of Abbasid caliphal power is considerable. Therefore, and he initiated a new period in the history of the Abbasids’ Caliphate. The present paper is a descriptive-analytic approach to examine Abbasids’ caliph effort of Mustarshid billah to recover worldly power, and his confrontation with the Seljuks’ sultans and his role in reviving the worldly power of the Abbasids’ Caliphate.
    Keywords: al, Muostarshid, Abbasid's Caliphate, Seljuk's Sultans, Worldly power