فهرست مطالب

نشریه ارمغان دانش
سال هجدهم شماره 2 (پیاپی 74، خرداد 1392)

  • تاریخ انتشار: 1392/03/30
  • تعداد عناوین: 8
|
  • مهرداد سلوکی، بهنام پیرحیاتی صفحات 86-94
    زمینه و هدف
    افیوژن بدخیم پلور یک عارضه شایع است. برونکوسکوپی فایبراپتیک روشی است که امکان مشاهده مستقیم آسیب و نمونه برداری را فراهم می آورد. هدف این مطالعه بررسی کارایی برونکوسکپی فایبراپتیک در تشخیص بدخیمی پلوربود.
    روش بررسی
    در این مطالعه مقطعی، 52 بیمار دچار افیوژن اگزوداتیو پلور با منشاء ناشناخته که به دلیل خلط خونی، آتلکتازی یا افیوژن وسیع بدون جابه جایی مدیاستین، وجود ضایعات اندوبرونشیال در آن ها مطرح بود، بررسی شدند. بیماران تحت بی حسی موضعی، با استفاده از برونکوسکوپی فایبراپتیک بررسی شده و یافته های به دست آمده ثبت شد. هم چنین، شستشو، نمونه برداری کشت میکروبی و بیوپسی انجام گردید. داده های با آزمون آماری مجذور کای تجزیه و تحلیل شدند.
    یافته ها
    استفاده ازبرونکوسکوپی فایبراپتیک در 22 بیمار(3/42 درصد) به تشخیص علت زمینه ای افیوژن پلور منجر شد. در مواردی که خلط خونی وجود داشت، احتمال کشف علت افیوژن با برونکوسکوپی فایبراپتیک به طور معنی داری بالاتر بود (04/0=p)، اما افیوژن وسیع و آتلکتازی در دستیابی به تشخیص قطعی با استفاده از برونکوسکوپی فایبراپتیک نقشی نداشت.
    نتیجه گیری
    در بررسی بیماران دچار افیوژن پلور مشکوک به بدخیمی، اگر برونکوسکوپی فایبراپتیک در بیماران دچار خلط خونی انجام شود، می تواند به تشخیص کمک کند، اما انجام آن به صورت روتین برای این بیماران توصیه نمی شود.
    کلیدواژگان: برونکوسکوپی فایبراپتیک، افیوژن پلور، اگزودا
  • سمانه عزیزی، هاله صدرزاده یگانه، سید مصطفی حسینی، افسانه احمدی، میلاد دانشی مسکونی، محجوبه صفرپور، نرجس نجیبی صفحات 95-106
    زمینه و هدف
    نا امنی غذایی به عنوان فراهمی محدود غذای کافی در همه اوقات برای یک زندگی فعال تعریف می شود. هدف این مطالعه بررسی وضعیت نا امنی غذایی و برخی عوامل اجتماعی اقتصادی در زنان مبتلا به سندروم متابولیک بود.
    روش بررسی
    این مطالعه مقطعی روی 130 زن 60-30 ساله مبتلا به سندروم متابولیک مراجعه کننده به درمانگاه های دانشگاه علوم پزشکی شیراز در سال 1390 انجام شد. مشخصات عمومی و وضعیت نا امنی غذایی به ترتیب با استفاده از پرسش نامه های عمومی و امنیت غذایی خانوار 18 گویه ای سازمان کشاورزی ایالت متحده آمریکا بررسی شد. داده ها با آزمون های آماری مجذور کای، تست تی و رگرسیون لجستیک تجزیه و تحلیل شدند.
    یافته ها
    میزان شیوع نا امنی غذایی در جمعیت مورد مطالعه 2/69 درصد بود. رگرسیون لجستیک نشان داد متغیر های مستقل نهایی موثر بر نا امنی غذایی در زنان مبتلا به سندروم متابولیک؛ سطح اقتصادی خانوار، بعد خانوار و میزان درآمد بودند(05/0>p).
    نتیجه گیری
    با توجه به درصد بالای نا امنی غذایی در زنان مبتلا به سندروم متابولیک، احتمالا کاهش ناامنی غذایی با کاهش سندروم متابولیک مرتبط می باشد، لذا ضروری است به کاهش ناامنی غذایی در جامعه به ویژه زنان توجه ویژه شود.
    کلیدواژگان: ناامنی غذایی، سندروم متابولیک، زنان
  • لیلا نیکروز، مهرزاد جعفری برمک، محسن نغماچی، حمیدرضا غفاریان شیرازی، نسرین دهقانی صفحات 107-114
    زمینه و هدف
    سوختگی باعث ناتوان کردن افراد برای مدت کوتاه یا طولانی شده و ظاهر پوست را نامناسب می نماید. توجه محققین به عناصر گیاهی دارای تانن در درمان زخم های سوختگی جلب شده است. هدف این مطالعه مقایسه اثر مقایسه اثر عصاره آبی جفت بلوط و سیلور سولفادیازین بر ترمیم زخم سوختگی در موش صحرایی نر بود.
    روش بررسی
    در این مطالعه تجربی، 60 سر موش صحرایی نر نژاد ویستار به طور تصادفی به 5 گروه مساوی تقسیم شدند. مدت 24 ساعت بعد از ایجاد سوختگی درجه 2، جهت درمان برای گروه اول ازکرم سیلور سولفادیازین یک درصد، گروه های دوم، سوم و چهارم از عصاره های آبی جفت 1، 4، 7 درصد و گروه شاهد ازسرم فیزیولوژی استفاده شد. بعد از مدت زمان 30 و 60 روز، موش ها بیهوش و بافت پوست آسیب دیده برداشته شد و به محلول فرمالین 10 درصد منتقل شدند، بعد از پردازش بافتی و رنگ آمیزی با هماتوکسیلین ائوزین، ساختار پوست با میکروسکوپ نوری بررسی شد. داده ها با آزمون های آماری آنالیز واریانس یک طرفه و توکی تجزیه و تحلیل شدند.
    یافته ها
    ضخامت اپیدرم و درم پوست و کاهش سطح سوختگی در گروه های دریافت کننده عصاره آبی جفت 1، 4 و 7 درصد و سیلور سولفادیازین در مقایسه با گروه شاهد افزایش معنی داری داشت(05/0p<).
    نتیجه گیری
    به نظر می رسد که کرم سیلور سولفادیازین 1 درصد در مقایسه با عصاره آبی جفت بلوط سبب مهار بیشتر ترمیم پوست می شود.
    کلیدواژگان: سوختگی، عصاره جفت، سیلور سولفادیازین، موش صحرایی
  • مریم عمیدی مظاهری، مینا سادات حسینی صفحات 115-125
    زمینه و هدف
    خودکارآمدی و جایگاه مهار از جمله متغیرهای مهمی است که در سه دهه گذشته توجه محققان حیطه های مختلف را به خود جلب کرده است. هدف این مطالعه تعیین جایگاه مهار و خودکارآمدی عمومی دانشجویان دانشگاه علوم پزشکی اصفهان بود.
    روش بررسی
    در این مطالعه مقطعی 737 نفر از دانشجویان دانشگاه علوم پزشکی اصفهان به روش نمونه گیری تصادفی انتخاب شدند و پرسشنامه های منبع کنترل راتر و خودکارآمدی عمومی را تکمیل نمودند. داده ها با آزمون های آماری توصیفی و استنباطی، تی مستقل و همبستگی پیرسون تجزیه و تحلیل شدند.
    یافته ها
    در حدود 47 درصد از دانشجویان جایگاه مهار بیرونی داشتند. میانگین نمره خودکارآمدی عمومی پسران به طور معنی داری بالاتر از دختران بود(05/0p<). به طور کلی 5/65 درصد از دانشجویان برگزاری دوره آموزشی خودکارآمدی را ضروری می دانستند.
    نتیجه گیری
    با توجه به اهمیت جایگاه مهار درونی برای ارائه دهندگان خدمات سلامتی و از آنجا که درصد بالایی از دانشجویان جایگاه مهار بیرونی داشتند لازم است دوره های آموزشی ارتقاء خودکارآمدی و تغییر جایگاه مهار بیرونی به درونی بویژه جهت دختران دانشجو برگزار گردد.
    کلیدواژگان: خودکارآمدی عمومی، جایگاه مهار، دانشجویان
  • سید موسی کافی، تمجید کریمی*، حسن فرهی صفحات 126-136
    زمینه و هدف

    نقص توجه تاثیر قابل ملاحظه ای بر زندگی و وضعیت مبتلایان به اسکیزوفرنی و اختلال دو قطبی دارد. هدف این پژوهش، بررسی نقص توجه بیماران مبتلا به اسکیزوفرنی و اختلال دو قطبی بود.

    روش بررسی

    در یک مطالعه پس رویدادی 132 بیمار مبتلا به اسکیزوفرنی و اختلال دو قطبی نوع یک در بیمارستان شفا در شهر رشت به شیوه نمونه گیری غیرتصادفی در دسترس انتخاب شده وبه طور مساوی در چهار گروه اسکیزوفرنی مزمن، دوره نخست اسکیزوفرنی، دوقطبی مزمن و دوره نخست دوقطبی قرار داده شدند. 33 فرد بهنجار نیز به عنوان گروه شاهد انتخاب شدند. همه گروه ها با آزمون های رنگ واژه استروپ و عملکرد مداوم مورد ارزیابی قرار گرفتند. داده ها با آزمون آماری آنالیز واریانس یک طرفه تجزیه و تحلیل شدند.

    یافته ها

    نقص توجه بیماران اسکیزوفرنی مزمن و دوقطبی مزمن نسبت به گروه شاهد بیشتر بود(05/0p<). بیماران اسکیزوفرنی مزمن در مقایسه با دوقطبی مزمن و دوره نخست اسکیزوفرنی از نقص توجه بیشتری برخوردار بودند. بین گروه های مزمن و دوره نخست دوقطبی و نیز دوره نخست اسکیزوفرنی و دوره نخست اختلال دوقطبی تفاوت معنی داری وجود نداشت.

    نتیجه گیری

    نقص توجه در اسکیزوفرنی شدیدتر از اختلال دوقطبی است. مزمن شدن بیماری در اسکیزوفرنی تاثیر بیشتری دارد.

    کلیدواژگان: توجه، اسکیزوفرنی، اختلال دوقطبی، مزمن شدن
  • رویا فضلی *، نورالدین نظرنژاد، محمدعلی ابراهیم زاده، سید مجید ذبیح زاده صفحات 137-145
    زمینه و هدف

    ترکیبات آنتی اکسیدانی از شیوع بیماری های مزمن و تخریب بسیاری از مواد غذایی جلوگیری می کنند، هدف این مطالعه ارزیابی میزان فنل و فلاونوئید تام و فعالیت آنتی اکسیدانی پوست درختان راش و بلوط بود.

    روش بررسی

    در این مطالعه تجربی، پس از تهیه پوست درختان راش و بلوط، عصاره های استنی به روش سوکسوله استخراج شدند. ابتدا میزان فنل و فلاونوئید تام عصاره ها اندازه گیری شده و سپس برای ارزیابی خواص آنتی اکسیدانی عصاره های استخراج شده از سه روش دی فنیل پیکریل هیدرازیل، قدرت احیا کنندگی و نیتریک اکساید استفاده شد.

    یافته ها

    میزان فنل در پوست درخت راش بیشتر و فلاونوئید در بلوط بیشتر بود. نتایج آزمون به دام اندازی رادیکال های آزاد دی-فنیل پیکریل هیدرازیل نشان داد که غلظت مهار50 درصد در عصاره استنی پوست درختان راش و بلوط به ترتیب 92/19 و 33/7 میکروگرم بر میلی لیتر بود. هم چنین عصاره راش قدرت احیاکنندگی بیشتری نسبت به بلوط داشت. در آزمون به دام اندازی نیتریک اکساید، غلظت مهار50 درصد در عصاره استنی راش 98/23 و در عصاره بلوط 92/90 میکروگرم بر میلی لیتر محاسبه شد.

    نتیجه گیری

    عصاره استنی پوست درختان در سه مدل مورد مطالعه، سطوح مختلفی از فعالیت آنتی اکسیدانی را نشان دادند. عصاره راش فعالیت آنتی اکسیدانی بهتری نسبت به عصاره بلوط داشت.

    کلیدواژگان: فعالیت آنتی اکسیدانی، فنل، فلاونوئید، راش، بلوط
  • هدایت سالاری، عاطفه اسفندیاری، رحیم استوار*، علی کشتکاران صفحات 146-155
    زمینه و هدف

    ام آر آی یک فن آوری های جدید و گران قیمت تشخیصی است که به طور فزاینده ای در سراسر جهان مورد استفاده قرار می گیرد. هدف این مطالعه تعیین معیار های مناسبت تجویز ام آرآی ضایعات مهره های کمری با استفاده از روش مناسبت رند بود.

    روش بررسی

    این مطالعه از نوع مطالعات کیفی مبتنی بر توافق می باشد. جامعه پژوهش تمام متخصصان درگیر تجویز روش ام آر آی برای تشخیص ضایعات مهره های کمری هستند که طبق روش رند که به صورت هدفمند و بر اساس معیار علاقمندی 9 نفر انتخاب شدند. شناسایی معیارها از دو طریق راهنماهای بالینی معتبر و دیدگاه متخصصان انجام شد. امتیاز دهی به معیارها از عدد 1 تا 9 بود. اعداد 1 تا 3 در طیف نامناسب، 4 تا 6 در طیف نامطمئن و 7 تا 9 در طیف مناسب قرار گرفتند. توافق در صورتی انجام می شد که 7 نفر از متخصصان در یک طیف نمره دهی نمایند.

    یافته ها

    تعداد 97 سناریو(معیار) برای ام آرآی مهره های کمری در فاز استخراج سناریو شناسایی شدند. تعداد 18 سناریوی دیگر را اعضای پانل به لیست سناریوها افزودند. در مجموع 115 سناریو شناسایی شد که پس از پیاده سازی مرحله اول و دوم پانل متخصصین، سناریوهای شناسایی شده در سه دسته 68(1/59 درصد) مناسب،44(2/38 درصد) نامطمئن و 3 (6/2 درصد) سناریو نامناسب قرار گرفتند.

    نتیجه گیری

    سناریوهای تدوین شده در این مطالعه برای ام آر آی مهره های کمری راهنمای تجویز بسیار خوبی برای متخصصان است و پیشنهاد می شود که بیمه ها و سایر نهادهای پرداخت کننده از آن به عنوان معیاری جهت پرداخت هزینه ام آر آی مهره های کمری استفاده نمایند. روش مناسبت رند برای تعیین مناسبت مراقبت های بالینی در سیستم هایی با منابع محدود بسیار مفید است.

    کلیدواژگان: مناسبت ام آرآی، ضایعات مهره های کمری، روش مناسبت رند
  • ژاله نیلساز، رضا باباپور، فروغ ریاحی صفحات 156-162
    زمینه و هدف
    بیماری اوتیسم یکی از بیماری های با اختلال واضح ارتباطی می باشد. کودکان مبتلا به اوتیسم هنگام بروز درد قادر به بیان آن نیستند و در صورت بروز نشانه های ذهنی، به دلیل ناتوانی کودک در گزارش دهی، تاخیر در تشخیص و یا عدم تشخیص روی می دهد. هدف این مطالعه گزارش یک مورد عارضه دارویی ریسپریدون در کودک مبتلا به اوتیسم و شک به اختلال بلع بود معرفی بیمار: این گزارش موردی به عارضه دارویی نادری از ریسپریدون،به شکل اختلال در بلع، در یک کودک اوتیسمی می پردازد. ریسپریدون از داروهای تایید شده برای اوتیسم است و عارضه معمول این دارو، افزایش اشتها است، ولی این دارو در کودک مزبور، منجر به مشکل در غذا خوردن شده است. جهت بررسی علت اختلال بلع، هیچ گونه بررسی پاراکلینیک انجام نشد.
    نتیجه گیری
    لازم است در بیماران با مشکل ارتباطی و اختلال بلع شرح حال دارویی کامل گرفته شود.
    کلیدواژگان: ریسپریدون، اوتیسم، اختلال بلع، کودک
|
  • Solouki M., Pirhayati B Pages 86-94
    Background and Aim
    Malignant pleural effusion is a common complication. Fiberoptic bronchoscopy is a procedure that allows direct visualization and provides biopsy of the injury. The purpose of the current study was to determine the efficiency of Fiberoptic bronchoscopy in the diagnosis of pleural malignancy.
    Methods
    In the present study، fifty-two patients with exudative pleural effusion with unknown origin due to hemoptysis، atelectasis or wide effusion without large displacements mediastinum، and Endobronchial lesions were studied. Patients were investigated under local anesthesia، using fiberoptic bronchoscopes and the findings were recorded. Moreover، washing، microbial sampling and biopsies were conducted. The gathered data were analyzed by the Chi-square test.
    Results
    Using Fiberoptic bronchoscopy in 22 patients (42. 3%) led to the diagnosis of the underlying cause of pleural effusion. In cases of blood sputum، the possibility of which fiberoptic bronchoscopy could reveal the cause of pleural effusion was significantly high (p=0. 04)، but fiberoptic bronchoscopy did not play a major role in the diagnosis of both large effusion and atelectasis.
    Conclusion
    If fiberoptic bronchoscopy is conducted on patients with hemoptysis to evaluate malignant pleural effusion، it can help establish a diagnosis، but is not recommended routinely for these patients.
    Keywords: Fiberoptic Bronchoscopy, Pleural Effusion, Exudate
  • Azizi S., Sadrzadeh Yeganeh H., Hosseini Sm, Ahmadi A., Daneshi Maskooni M., Safarpour M Pages 95-106
    Background and Aim
    Food insecurity is defined as limited availability at all times to sufficient food of an active life. The aim of this study was assessing the food insecurity status and some associated socioeconomic factors in women with metabolic syndrome.
    Methods
    The present cross-sectional study was conducted on 130 women between 30-60 years of age with metabolic syndrome referred to health centers of Shiraz University of Medical Sciences in 2011. Demographic and socioeconomic characteristics and food insecurity status were assessed using demographic and the 18-item Agriculture Organization of the United States of America household food security questionnaires، respectively. Data were analyzed by Chi-square، t-tests and Logistic Regression statistical tests.
    Results
    Prevalence of food insecurity in the population was 69. 2%. Logistic regression showed the independent variables affecting food insecurity in women with metabolic syndrome were household economic status، family size، and income respectively (P<0. 05).
    Conclusion
    Due to high rate of food insecurity in women with metabolic syndrome، perhaps reducing food insecurity is associated with reduced metabolic syndrome. Therefore، it is necessary to reduce food insecurity in the society، especially among women.
    Keywords: Food Insecurity, Metabolic Syndrome, Women
  • Nikrooze L., Jafari Barmak, Naghmachi M., Ghafarian Shirazi H., Dehghani N Pages 107-114
    Background and Aim
    Burns may lead to short-term or long term disability of victims and make the skin look inappropriate. Attention has been drawn to the plants containing tannins for the treatment of burn wounds. The purpose of this study was to compare the effect of aqueous extract of oak with silver sulfadiazine on burn wound healing in rats.
    Methods
    In this experimental study، 60 male Wistar rats were randomly divided into 5 groups. 24 hours post-burn level 2 Silver sulfadiazine cream was treated for the first group and aqueous extract of oak at 1، 4، 7% were used for the second، third and fourth groups; the control group was treated with physiology serum. After 30 and 60 days، mice were anesthetized and damaged skin tissues were removed and then transferred to 10% formalin. After histological processing and hematoxylin and eosin staning، the structure of the skin was examined by light microscopy. Data were statistically analyzed using ANOVA and Turkey.
    Results
    Thickness of the epidermis، dermis، and the burns extract pairs، in groups of 1%، 4%، 7% in comparison to silver sulfadiazine showed a significant increase (P <0/05).
    Conclusion
    It seemed that the 1% Sulfadiazine Cream compared with oak extract inhibited healing of the skin.
    Keywords: Burn, Jaft (oak) extract, silver sulfadiazine, rat
  • Amidi Mazaheri M., Hosseini M Pages 115-125
    Background and Aim
    Locus of control and general self-efficacy are important variables that haveattracted the attention of researchers from various fields in the past three decades. The Aim of thisstudy was determining the role of inhibition and general self-efficacy among the students of Isfahan University of Medical Sciences.
    Methods
    In the present cross-sectional study, a total of 737 students from Isfahan University of Medical Sciences were randomly selected. Then, the Rotter Locus of Control and Self-Efficacy Questionnaire was filled by them. Data were analyzed by descriptive and inferential statistics; t-test and also Pearson correlation analysis was performed.
    Results
    About 47 percent of students were standing of external inhibition. General self efficacy scores were significantly higher among boys than girls (p< 0.05). A number of 483 (65.5%) of the students said that the holding of self-education courses were necessary.
    Conclusion
    Considering the importance of internal control to health care providers and since a high percentage of students were standing outside control, it is necessary to improve self-efficacy and changes in outside control to inside control, trainings courses especially for female students will be held.
    Keywords: Self Efficacy, Locus of Control, Student, Isfahan University of Medical Sciences
  • Kafi Sm, Karimi T., Farrahi H Pages 126-136
    Background and Aim

    Attention deficit has significant effect on the life of patients suffering from schizophrenia and bipolar disorder. The aim of this study was to assess the attention deficit in patients with schizophrenia.

    Methods

    In the present post-hoc study، 132 patients with schizophrenia and bipolar disorder were selected via non-randomized sampling at Shafa Hospital (Rasht، Iran) and then divided into four equal groups: chronic schizophrenia patients، first-episode patients، chronic bipolar patients، and first-episode bipolar patients. Thirty-three healthy individuals were selected as the control group. Subjects were evaluated by Stroop color-word test. The gathered Data were analyzed by one-way ANOVA.

    Results

    Attention deficit among chronic schizophrenics and patients suffering from bipolar disease was higher than the control group (p <1). Chronic schizophrenic patients compared with schizophrenia bipolar disease and first round schizophrenia showed more attention deficit. There was no significant difference among the first bipolar disease and schizophrenia، bipolar disorder، as well as the first round schizophrenia (p<0. 05).

    Conclusion

    Attention deficit is more severe in schizophrenic patients than bipolar disorder، and chronicity is more effective in schizophrenic patients.

    Keywords: Attention, Schizophrenia, Chronicity
  • Fazli R., Nazarnezhad N., Ebrahimzadeh Ma, Zabihzadeh M Pages 137-145
    Background and Aim

    Anti-oxidant compounds prevent prevalence of chronic diseases and food spoiling. The aim of this study was to evaluate the total phenolic and flavonoid content and antioxidant activity of beech and oak barks.

    Methods

    In this experimental study، the skin of beech and oak trees were prepared and then acetone extraction was obtained using Soxhle method. At the beginning، total phenol and flavonoid of extracts were determined and the anti-oxidant properties of the extracts were then evaluated by three methods (methods Biphenyl Pykryl Hydrosol، regenerative power produced- and nitric oxide).

    Results

    The amount of phenolic was higher in bark of beech trees، but flavonoids were higher in oaks. The result of test to trap free radicals of Biphenyl Pykryl Hydrazyl showed the inhibitory concentration 50% of acetone extract of the bark of beech and oak، were 92. 19 and 33. 7 mg/L respectively. Beech extracts had greater regenerative power than oak. In Nitric oxide trap test acetone extract inhibited 50% in bark of beech trees was 98/23 and the oak extract was 92/90 mg/L respectively.

    Conclusion

    Acetone extract of the bark in three models showed varying degrees of anti - oxidant activity. Beech extract had better antioxidant activity compared with oak extract.

    Keywords: Anti, oxidant Activity, Phenols, Flavonoids, Beech, Oak
  • Salari H., Esfandiari A., Ostovar R., Keshtkaran A Pages 146-155
    Background and Aim

    MRI is a new and expensive diagnostic technology which has been increasingly used globally. This aim of study was to determining the administration of MRI for the Lumbar vertebrae using the appropriate RAND Method.

    Methods

    This qualitative study was based on consensus. The population study included 9 professionals involved in prescribing the procedure based on Rand. Two criteria were identified: Valid clinical guidelines and expert opinion. Scoring criteria were the numbers 1 to 9. Numbers in the range of 1 to 3 unfit، 4 to 6، unreliable، and 7 to 9، placed in an appropriate range. An agreement was done when 7 specialists agreed marked the same range.

    Results

    97 scenarios were selected for the lumbar spine MRI in the extracting phase. 18 other scenarios were added by panel members. Finally، a total of 115 scenarios were identified. After implementing two rounds، the scenarios were categorized into three ranges. Sixty eight (%59. 1) of the scenarios were considered as appropriate، 44 (%38. 2) as uncertain، and 3 (%2. 6) as inappropriate.

    Conclusion

    A developed scenario in this project for MRI lumbar vertebrae treated with Guide is perfect for specialists. It is recommended that insurance companies and other institutions use this as a benchmark for the payment of MRI lumbar vertebrae fees. RAND appropriateness Method is useful for identifying stakeholder views in settings with limited resources.

    Keywords: Lumbar Spine, Low Back Pain, RAND Appropriateness Method
  • Nilsaz Z., Babapour R., Riahi F Pages 156-162
    Background and Aim
    Autism is one of the diseases with clearly associated disorders. Children with autism are not able to express the pain and in case of signs of mental disability in children a delay in reporting of diagnosis or misdiagnosis will occurs. The aim of this study was to report a case of risperidone in children with autism and suspected dysphagia.
    Case Presentation
    This case report dealt with a rare complication of Risperidone side effect diagnosed as dysphagia in an autistic child. Risperdal is approved for autism treatment and the common side effects of this drug is increased appetite، but has led to difficulty in eating in children. To investigate the cause of dysphagia، no para-clinic examination was conducted.
    Conclusion
    It is necessary to take a complete drug history in patients with problems of communication and swallowing disorders.
    Keywords: Risperidone, Autism, Dysphagia, Child