فهرست مطالب

فصلنامه مدیریت دولتی
پیاپی 11 (پاییز 1391)

  • تاریخ انتشار: 1391/12/02
  • تعداد عناوین: 8
|
  • مجتبی رئیس صفری، سید مهدی الوانی، غلامرضا جندقی صفحات 1-18
    این پژوهش به‎دنبال برآورد کارایی شعب و تشخیص عوامل موثر بر آن است. داده های مورد بررسی، آمار و ارقام 52 شعبه‎ی مختلف بانک مورد نظر در بازه‎ی زمانی (1386-1384) است. برای این کار، در این پژوهش از تابع هزینه‎ی مرزی با استفاده از روش حداکثر درست‎نمایی (ML) استفاده شده است. مدل‎های مورد استفاده در این پژوهش، مدل اول ناکارایی متغیر با زمان بتیس و کوئلی (1992) و مدل دوم ناکارایی اثرهای ساختاری بتیس و کوئلی (1995) است. در برآورد تابع هزینه، حجم تسهیلات اعطایی به بخش خصوصی به‎عنوان ستاده و (نیروی کار، حجم سپرده های سرمایه‎گذاری و قرض‎الحسنه، دارایی های ثابت) به‎عنوان نهاده در نظر گرفته شده‎اند. نتایج به‎دست آمده از مدل اول ناکارایی متغیر با زمان نشان می‎دهد، میانگین کارایی شعب 1/77 درصد است و شعب مورد نظر اعطای تسهیلات را با حداقل هزینه انجام نداده‎اند. نتایج پژوهش در مدل دوم اثرهای ساختاری، نشان داده است که میانگین کارایی شعب 2/64 درصد بوده که دلیل اختلاف کارایی بین مدل اول و دوم، تاثیر متغیرهای ساختاری شعب (اندازه‎ی اقتصادی، نسبت دارایی های ثابت به کل دارایی ها، تحصیلات کارکنان، درجه به‎کارگیری فناوری) بوده که در مدل دوم وارد شده است.
    کلیدواژگان: کارایی، تابع هزینه، شعب بانک، بانک سپه
  • امیر حسین امیرخانی، محمدباقر فقیه صفحات 19-30
    این پژوهش به بررسی وضعیت شرکت ایران خودرو از نظر میزان ناب‎بودن می‎پردازد و ضرورت انجام فرایند تجدید حیات و اجرای چرخه‎ی بهبود راهبردی را یادآور شده تا علاوه‎بر افزایش کیفیت محصول که در راستای رقابت‎پذیری است، نسبت به‎اصلاح الگوی مصرف، به‎ویژه مصرف انرژی در کشور، اقدام و در جهت راهبردهای کشور گام بردارد. انتخاب مدل جکسون و جونز در این پژوهش، به‎دلیل جامعیت مدل و دارا بودن چارچوب مشخصی از ابزار و روش‎های ناب و نیز داشتن روش اجرایی است. روش پژوهش از نوع توصیفی و همبستگی و مبتنی بر مدل معادله های ساختاری است. بدین منظور پرسش‎نامه‎ای با 88 سوال برای کلیدهای نه‎گانه‎ی توسعه طراحی شد. ابتدا با استفاده از مدل جکسون و جونز به تعیین سطح یادگیری سازمان با توجه به کلیدهای نه‎گانه توسعه پرداخته شد و در ادامه با استفاده از تحلیل عاملی، از صحت مدل اندازه‎گیری جکسون و جونز اطمینان حاصل شد. نتایج تجزیه و تحلیل داده ها با استفاده از مدل معادله های ساختاری، نشان داد که رئوس سه‎گانه‎ی توسعه، روابط متقابل قوی با یکدیگر داشته‎اند و این رئوس نیز به‎نوبه‎ی خود بر توسعه شرکت ایران خودرو تاثیر به‎سزایی می‎توانند داشته باشند. در پایان به منظور تعیین اولویت و اهمیت کلیدهای نه‎گانه‎ی توسعه در شرکت ایران خودرو، از آزمون فریدمن استفاده شد.
    کلیدواژگان: مدیریت ناب، کلیدهای توسعه، سطوح یادگیری سازمانی، تولید ناب، اتلاف
  • مجتبی امیری، علی اکبر فرهنگی، علی اصغر پورعزت، مسعود غلامپور راد صفحات 31-54
    شناسایی عوامل ایجادکننده‎ی تغییر در فرایند خط‎مشی، نقش به‎سزایی در تحقق فرایند خط‎مشی سالم دارد. چارچوب روایی خط‎مشی (NPF) به‎منظور شناسایی عوامل ایجادکننده‎ی تغییرات در خط‎مشی، مفاهیم و ابزارهای تازه‎ای معرفی می‎کند. یکی از متغیرهای مهم در چارچوب روایی خط‎مشی، ساختار روایت‎های متولیان خط‎مشی از موضوعات خط‎مشی عمومی است. ساختار روایت دارای عناصری است که اصلی‎ترین آن پی‎رنگ است. خط پی‎رنگ نیز مجموعه‎ پی‎رنگ‎های منسجمی است که امکان دسته‎بندی و تفکیک روایت‎ها را به‎وجود می‎آورد. برای شناسایی خط پی‎رنگ‎های مربوط به روایت‎های خط‎مشی، یک پژوهش طولی 10 ساله (1391-1381) روی روایت‎های خط‎مشی، درخصوص موضوع هدفمندی یارانه ها انجام شده است. تحلیل روایت‎ها که با استفاده از الگوی تحلیل محتوای روایت هاولند انجام شده، نشان می‎دهد قضایای پژوهش مورد تایید هستند. تحلیل روایتی، افزون‎‎بر شش پی‎رنگ معرفی‎شده، پی‎رنگ‎های دیگری را نیز آشکار کرده است. خط پی‎رنگ جدید معرفی‎شده به راویان خط‎مشی کمک می‎کند تا در هر مرحله از فرایند خط‎مشی، آگاهانه‎تر و بر اساس موقعیت و نیاز خط‎مشی به پی‎رنگ روایت‎هایشان شکل دهند.
    کلیدواژگان: تغییر خط‎مشی، چارچوب روایی خط‎مشی، روایت‎های خط‎مشی عمومی، پی‎رنگ، خط پی‎رنگ
  • محمد مهدی تنعمی، سحر نجفی خواه صفحات 55-68
    هدف از انجام این پژوهش بررسی وضعیت موجود منابع زبان تخصصی مدیریت، روش‎های متداول تدریس، مشخص‎کردن نواقص آنها و ارائه‎ی راهکارهایی در جهت بهبود سطح یادگیری زبان دانشجویان است. این پژوهش از دید هدف، کاربردی و از نظر روش گردآوری داده ها، میدانی تحلیلی است. در مرحله ی جمع آوری و تنظیم ادبیات پژوهش و مبانی نظری، از روش کتابخانه‎ای و در بخش میدانی از روش مشاهده، مصاحبه و پرسش‎نامه برای جمع آوری اطلاعات استفاده شده است. با توجه به اهمیت زبان تخصصی در رشته ی مدیریت و انگلیسی بودن منابع اصلی این رشته، ارتقای سطح یادگیری زبان دانشجویان، اهمیت به سزایی در موفقیت و پیشرفت شغلی و علمی آنها ایفا می‎کند. با بررسی های انجام شده در زمینه ی وضعیت کتاب ها و منابع موجود و نتایج به دست آمده از نظرخواهی های دانشجویان و اطلاعات حاصل از پرسش‎نامه ها و مصاحبه با استادان، سابقه ی تدریس و مشاهده های انجام شده از روش های معمول تدریس زبان، مشخص شد که منابع موجود پاسخ‎گوی نیازهای فزاینده ی دانشجویان نیست.
    کلیدواژگان: زبان تخصصی مدیریت، منابع زبان تخصصی مدیریت- روش های متداول تدریس - ارتقای سطح یادگیری
  • احمد حسنی کاخکی صفحات 69-90
    اگر نگاهی به ادبیات موضوع بهره‎وری نیروی انسانی و عوامل موثر بر آن بیاندازیم، به‎طور معمول توصیه هایی برای جلب مشارکت کارکنان به‎چشم می‎خورد و نتایج پژوهش‎های مرتبط با این موضوع نیز اغلب، فرضیه‎ی تاثیر مثبت مشارکت کارکنان در بهبود بهره‎وری آنان را مورد حمایت قرار می‎دهد، اما چرایی این تاثیر کمتر مورد توجه بوده است. این نوشتار تلاش دارد تا چگونگی تاثیرگذاری مشارکت بر بهره‎وری کارکنان را در قالب یک مدل بیان کند. پژوهش انجام شده از دید ماهیت مسئله اکتشافی، توصیفی و تببینی، از دید هدف کاربردی و از دید نحوه‎ی گردآوری اطلاعات، توصیفی از نوع همبستگی است. گفتنی است از تحلیل عاملی مرتبه‎ی اول و دوم برای بررسی اجزای مدل پژوهش استفاده شده و مدل نهایی اندازه‎گیری مربوط به تحلیل عاملی تاییدی با استفاده از روش معادله های ساختاری به‎دست‎آمده است. نتایج نشان می‎دهد که توسعه‎ی نظام مشارکتی در سازمان، به شکل‎گیری گروهی از پیش‎برنده ها که به‎عنوان پیش‎برنده های جوهری و روی های نامیده می‎شوند، منجر شده و این پیش‎برنده ها بهبود شاخص‎های بهره‎وری نیروی انسانی را به‎همراه خواهند داشت. فرضیه های موجود در این خصوص در گمرک جمهوری اسلامی ایران مورد بررسی قرار گرفته‎اند تا مدل پیشنهادی پژوهش در یکی از مهم‎ترین سازمان‎های اقتصادی کشور مورد آزمون قرار گرفته باشد. درنهایت ضمن مرور نتایج به‎دست‎آمده از آزمون فرضیه های پژوهش با ذکر سوال‎هایی و ارائه‎ی پاسخ‎های آنان به تبیین نتایج پرداخته شده است.
    کلیدواژگان: مشارکت، بهره وری، پیش برنده های جوهری، پیش برنده های رویه ای
  • عباس علی رستگار، غلامرضا طالقانی، اسماعیل اقبالی، مهدی تاج الدین صفحات 91-104
    در سال‎های اخیر، نوآوری و مباحث مربوط به آن، به‎عنوان یکی از عوامل موفقیت کسب‎وکارها و همچنین راهی برای ورود به بازارهای جهانی، بسیار مورد توجه بوده است. اینکه نوآوری در شرکت‎ها چگونه انجام می شود و دراصل چه فرایندی برای ارائه‎ی یک محصول جدید به بازار پیموده می شود، یکی از مسائل مهمی است که در حوزه‎ی نوآوری بسیار مورد توجه است. بر این اساس تلاش شده است، فرایند نوآوری به‎طور خاص در 10 شرکت فعال در زمینه‎ی صنعت مواد غذایی و فناوری اطلاعات مورد بحث و بررسی قرار گیرد. برای انجام این پژوهش، 10 شرکت برای بررسی انتخاب شدند و با سه نفر از مدیران ارشد هر شرکت و درجمع با 30 نفر از این مدیران، مصاحبه های نیمه‎ساختار به‎عمل آمد. داده های حاصل از مصاحبه ها با استفاده از روش آنتروپی شانون تجزیه و تحلیل شدند. نتایج حاکی از آن بود که شرکت‎های مورد بررسی در دو مرحله‎ی «ایده پردازی» و «تجاری‎سازی»، دارای آسیب‎های اساسی بودند.
    کلیدواژگان: نوآوری، فرآیند نوآوری، ایده پردازی، تجاری سازی، آنتروپی شانون، تحلیل محتوا
  • مژگان روشن نژاد، شاپور شرافت، آرین قلی پور صفحات 107-122
    اغلب، از پیوند کاری به‎عنوان عامل اساسی برای موفقیت و رقابت‎پذیری سازمان یاد شده است. برخی آن را چالش اساسی پیش روی سازمان‎های معاصر دانسته‎اند و معتقد هستند سازمان‎ها از طریق کارکنان پیوند یافته، می‎توانند مزیت رقابتی کسب کنند. پژوهش پیش رو به بررسی رابطه بین منابع شغلی (اهمیت شغل، کنترل شغل، معناداری، و پاداش درونی) با پیوند کاری می‎پردازد. پژوهش از نوع همبستگی و به‎صورت میدانی انجام شده است. نمونه‎ی آماری شامل 136 نفر از کارکنان دانشگاه تهران است. برای جمع آوری داده ها از پرسش‎نامه و به‎منظور تجزیه و تحلیل داده ها از آزمون همبستگی اسپیرمن استفاده شده است. یافته های پژوهش نشان می‎دهد که منابع شغلی رابطه‎ی مثبت و معناداری با پیوند کاری داشته‎اند.
    کلیدواژگان: پیوند کاری، منابع شغلی، ویژگی های شغل
  • ماشااله حسین زاده، عباس منوریان، سید محمد مقیمی، مسعود موحدی صفحات 123-144
    بخش عظیمی از واحدهای تولیدی و صنعتی کشور را بنگاه های کوچک و متوسط تشکیل می‎دهند، اما این بنگاه ها نتوانسته‎اند نقش مهمی در تحقق اهداف توسعه‎ی صادرات ایفا کنند. با توجه به اهمیت توسعه‎ی صادرات به‎عنوان موتور محرکه‎ی اقتصاد از یک سو و پایین بودن سهم صادرات بنگاه های کوچک و متوسط کشور، هدف این پژوهش تبیین خط‎مشی‎گذاری توسعه‎ی صادرات برای این گروه از بنگاه ها است. روش مورد استفاده در پژوهش، گراندد تئوری (نظریه‎ی داده‎بنیاد) است. گردآوری داده ها طی مصاحبه عمیق با 23 نفر از مدیران و کارشناسان سازمان توسعه‎ی تجارت انجام شده است. تحلیل داده ها در سه مرحله کدگذاری باز، کدگذاری انتخابی و کدگذاری محوری، نشان می‎دهد در خط‎مشی‎گذاری توسعه‎ی صادرات SMEها، «توانمندسازی و ارتقای قابلیت‎های صادراتی بنگاه ها» به‎عنوان راهبرد اصلی، «ایجاد بسترهای مناسب برای توسعه‎ی صادرات» به‎عنوان عامل زمینه‎ساز محیطی، «ایجاد انگیزه برای شروع و تداوم صادرات» و «توسعه‎ی زیرساخت‎های تسهیل‎کننده‎ی صادرات» به‎عنوان شرایط مداخله‎گر، باید مورد توجه سیاست‎گذاران قرار گیرد.
    کلیدواژگان: صادرات، بنگاه های کوچک و متوسط(SMEs)، خط مشی، نظریه پردازی داده بنیاد
|
  • Mojtaba Rees Safari, Mehdi Alvani, Gholamreza Ghandaghi Pages 1-18
    The present research is seeking to assess the technical efficiency of Bank Sepah branches (in Tehran province) and to identify the factors which exert influence on it. Data over the period 2005-2007 relating to 52 different branches of Tehran province sepah Bank. In order to do this، the estimated stochastic cost function with the use of Maximum Likelihood (ML) method has been exercised in this research. The models which have been used in this research are as follows: inefficiency of the variant with time by Battese and Coelli (1992) and inefficiency of structural effects by Battese and Coelli (1995). In the cost function، the elements of assessment are the amount of facilities given to the private sector as the output and labor force، the amount of investment and interest-free deposits and fixed assets as the input. The results obtained from the first model، that is the inefficiency of variant with time، indicate that the Bank Sepah branches have not given facilities with the least cost، considering the main thesis of research. The average efficiency of branches has been 77. 1 percents in the first model and the efficiency of branches has been decreased throughout the time. The results of the second model have shown structural effects and the average efficiency of branches has been 64. 2 percents. The reason for the difference between the first and second models has been the influence of structural variants of the branches (economic size، the ratio of fixed assets to total assets، employees’ education، level of mechanization).
    Keywords: efficiency, cost function, bank branches, Bank Sepah
  • Amirhossein Amirkhani, Mohammadbagher Faghih Pages 19-30
    The present study attempts to investigate lean production in Iran Khodro Company in order to address the importance of renovation and implementation of strategic improvement cycle to achieve competitive advantage through improving product quality as well as correcting consumption pattern for energy in the country along with national strategies. Due to its comprehensiveness، having clear framework of lean tools and methods، and practical methodology، Jackson & Jones Model was used in this research. The method used here is of descriptive - correlative type based on structural equations. In this way، a questionnaire composed of 88 questions was designed for the nine key elements of development. First، Jackson & Jones model was used to evaluate level of organizational learning based on the nine key elements. Then، using factor analysis، the validity of Jackson & Jones model was verified. Findings of data analysis through structural equations show significant mutual relation between the three vertices of development triangle which in turn play significant role in development of Iran Khodro. Finally، Freedman test was used to identify the priority and importance of the nine key elements in development.
    Keywords: Lean management, the nine key elements of development, levels of organizational learning, lean production, waste
  • Pages 31-54
    Identification of the factors causing change in policy process plays an important role in implementing healthy policy process. Narrative policy framework introduces new concepts and tools to identify the factors causing policy change. One of the important variables in narrative policy framework is narrative structure. Narrative structure has so many elements which the main one is plot. Plot line is a series of coherent plots which allows you to sort and categorize the narratives. A longitude 10 year research (2002-2012) has been conducted on policy narratives with the subject of subsidy purposefulness in order to identify the plots of policy narratives. The analysis of narratives using the content analysis pattern of Howland indicates that research propositions have beenconfirmed. Narrative analysis has revealed some other plots in addition to six above-mentioned plots. This new plot helps policy narrators to form narrative plots with more awareness and based on context.
    Keywords: Policy Change, Narrative Framework Policy, Public Policy Narratives, Plot, Plot Line
  • Mohammad Mehdi Tanaomi, Sahar Najafikhah Pages 55-68
    The aim of this research is analysis of current situation of specialized language of management، common methods، determining of their lacks and presenting the ways to improve of learninig level of the language of the students. The method of research is applying and it''s method of data gathering is field-analyzing. In the stage of collecting and assigning of research literature and theoretical fundaments is used liberary method and in field sector are used observing، interviewing and questionnairing methods for gathering information. In regard to importance of specialized English for management and English main resources of this major، the improvement of learning level of the language of the students leads to successfulness and students careers and scientific advancement. By investigation the most important books and other resources in this field and also the results by asking students and the information gathered from questionnaires and interviews، by observing the research methods of English language، it was obvious that the present resources are not good enough to satisfy the needs of students.
    Keywords: specialized English for management, the resources of English language, common teaching methods, improving learning level
  • Pages 69-90
    By reviewing literature of human productivity، it''s obvious that participation of employees and partnership environment is one of the main suggestions. But how human productivity is affected by participation of employees? This paper tries to answer this question. In other word، in this paper illustrated that participation of employees initiates two groups of guarantees that improve productivity of employees which we call them substantive and procedural guarantees. For measurement and testing the validity of model in this research as one of applied researches، we used Confirmatory factor analysis by equation modeling. The hypotheses in this research will be tested in C. O of I. R. I as one of the greatest and important economical organization in Islamic Republic of Iran. At the end of this paper by reviewing results that achieved، we explained the results by answering some questions.
    Keywords: Participation, Productivity, Substantive Guarantees, Procedural Guarantees
  • Pages 91-104
    In recent years، innovation and its related issues as succeeding factors in business and also a way to enter the international markets are much taken into consideration. How innovation is created in organizations/companies and basically what processes are followed in order to present a new product to the market are significant aspects of innovation which are taken into account. In this paper، the innovation process in 10 active organizations of food industry and IT are investigated. For conducting this research، 10 organizations were selected، 3 chief managers (CEOs)، and 30 managers on the whole were interviewed in a semi-structured way. The data of the interviews were analyzed by Shannon Entropy method. The results showed that the investigated companies/organizations suffered some problems in “Conceptualization” and “Commercialism” phases.
    Keywords: Innovation, Innovation Process, Conceptualization, Commercialism, Shannon Entropy, Content Analysis
  • Mojgan Roshannejad, Shapoor Sherafat, Dr Aryan Gholipor Pages 107-122
    Work engagement is often considered as a critical factor in the organization''s success and competitiveness. Some of researchers claim that engagement is an “essential” challenge for contemporary organizations and argue that organizations can gain a competitive advantage through employee engagement. This study investigates the correlation among job resources such as job significant، job control، meaningfulness، and internal reward، and work engagement. Findings indicate that there is significant correlation between job resources and work engagement. This is a survey on a sample of 136 employees who work in University of Tehran.
    Keywords: Job characteristics, job resources, work engagement
  • Mashaalah Hoseinzadeh Pages 123-144
    A large part of the country''s industrial and manufacturing units are small and medium enterprises، but these firms have not been able to play an important contribution to achieving the export development goals. Given the importance of export promotion as the engine of the economy and low export share of SMEs، the purpose of this study is explanation the policy of export promotion for this group of firms and identifying factors and conditions that must be considered in policymaking. The method used in the study is grounded theory. Data collection was done by depth interviews with 23 managers and experts from the Trade Promotion Organization of Iran. Data analysis was performed in three stages: open coding، axial coding and selective coding. The results show that in export promotion policymaking، Empowerment and enhance export capabilities of SMEs (as the main strategy)، creation a favorable environment for export promotion (as context conditions)، provide incentives and stimulate businesses to start and sustain export promotion and development of export infrastructure (as the intervention conditions)، should be considered by policymakers.
    Keywords: Export, Small, medium, sized enterprises (SMEs), grounded theory building