فهرست مطالب

فصلنامه تحقیقات اقتصاد و توسعه کشاورزی ایران
سال چهل و سوم شماره 3 (پاییز 1391)

  • تاریخ انتشار: 1391/12/15
  • تعداد عناوین: 17
|
  • زینب شکوهی، محمد بخشوده صفحات 321-328
    در این مطالعه، عوامل موثر بر پذیرش تکنولوژی تسطیح لیزری در استان فارس در چهارچوب تحلیل لاجیت و با استفاده از اطلاعات فراهم آمده از 300 بهره بردار نمونه، مورد بررسی قرار گرفت. نتایج نشان داد که سطح زیرکشت، تحصیلات، درآمدخارج از مزرعه، دسترسی به وام، وجود دستگاه تسطیح لیزری در روستا و دسترسی به منبع آبی سد نسبت به چاه به ترتیب با اثر نهایی 3/4، 1/2، 4/1، 2، 62 و 47 درصد اثر مثبت و معنی داری بر پذیرش تسطیح لیزری دارند. همچنین بررسی ها نشان داد، مهمترین عامل در گسترش و پذیرش این تکنولوژی وجود دستگاه در روستا می باشد که باعث ایجاد تبلیغات از سمت خود کشاورزان و در نهایت ایجاد انگیزه برای به کارگیری این تکنولوژی است.
  • آرمان بخشی جهرمی، غلامحسین زمانی صفحات 329-340
    این پروژه تحقیقاتی با هدف بررسی لیاقت های ترویجی کارشناسان کشاورزی شرکت های مشاوره ای (مروجان خصوصی) شهرستان مرودشت طراحی و اجرا شد. در این تحقیق پیمایشی از پرسشنامه برای جمع آوری داده استفاده گردید. جامعه آماری شامل کارشناسان کشاورزی 13 شرکت موجود در شهرستان مرودشت می باشد که عضو سازمان نظام مهندسی کشاورزی و منابع طبیعی نیز می باشند. با توجه به اینکه جامعه فوق دربرگیرنده 85 کارشناس می باشد، لذا بصورت تمام شماری جمع آوری داده صورت گرفت. تحلیل داده ها با استفاده از آماره های توصیفی (میانگین، انحراف معیار و درصد) و استنتاجی (آزمون تی، آنالیز واریانس) و با بکارگیری نرم افزار آماری SPSS انجام شده است.. نتایج نشان می دهد که در بین «لیاقت های فنی» مبحث توسعه پایدار، دانش بومی و به زراعی گندم؛ از بین«لیاقت های حرفه ای»، مهارت نیازسنجی؛ از بین «مهارت های انسانی-شخصیتی»، گویه های مسولیت پذیری، اعتماد به نفس و رهبری و مدیریت؛ و نهایتا از گروه «لیاقت های ادراکی»، مهارت در پاسخگویی فوری، اطلاع از وضعیت کشاورزی محل و نظارت مستمر بر فعالیت ها به عنوان مهمترین لیاقت های مورد نیاز از سوی پاسخگویان تشخیص داده شده اند.
  • حبیب الله سلامی، محمدرضا پاکروان، محمد کاوسی کلاشمی صفحات 341-351
    تحقیق حاضر پایداری و وجود شکست ساختاری در ترجیحات مصرف کنندگان ایرانی برای سبد کالایی چای در دوره زمانی 86-1369را مورد آزمون قرار داده است. برای این منظور، از آزمون ناپارامتری ترجیحات آشکار شده استفاده شده است. نتایج بررسی اصل ضعیف ترجیحات آشکار شده (WARP) نشان می دهد که در سال 1374 یک تناقض در ترجیحات مصرف کنندگان این کالا وجود دارد و فرضیه پایایی ترجیحات مصرف کننده نقض می شود. محاسبه آماره ی K-W برای بررسی ساختاری بودن نقطه نقض ماتریس WARP نیز دلالت بر وجود یک تغییر ساختاری در این سال دارد.
  • جهانگیر یداللهی، زهرا ترکاشوند *، نصرت الله رشیدی صفحات 353-362

    بررسی هایی که تا کنون درباره علل و عوامل مهاجرت روستاییان به شهرها انجام پذیرفته است، وجود انگیزه دستیابی به درآمد بالاتر را در بین مهاجرین تایید می نمایند. روش پیشنهادی در این پژوهش تبدیل کشاورزان به کارآفرینان پورت فولیو و مزارع به محل هایی برای پذیرایی محدود از گردشگران با هدف تامین منبع جدید درآمد است. این مقاله آزمونی برای مناسب بودن این روش برای افزایش درآمد کشاورزان، به منظور کاهش مهاجرت روستایی است. حضور گردشگر در مزرعه می تواند برای مشارکت در کار کشاورزی به منظور تفریح یا آموزش باشد یا بدون مشارکت و صرفا برای اقامت های کوتاه مدت و پذیرایی صورت گیرد. داده های مورد نیاز به وسیله تکمیل تعداد 19 پرسشنامه از بین مدیر- مالکان باغ رستوران های دره فرحزاد جمع آوری شدند و در بسته نرم افزاری SPSS مورد داده پردازی قرار گرفتند. برای تحلیل داده ها از روش تحلیل مسیر استفاده شده است. براساس این تحقیق، تبدیل کشاورزان به کارآفرینان پورت فولیو توانسته است سبب افزایش درآمد باغداران شود و کاهش مهاجرت روستایی را نیز موجب شده است. عوامل افزایش اشتغال، رضایت از میزان درآمد، افزایش درآمد نسبت به قبل و افزایش قدرت خرید از تاثیرگذارترین عواملی هستند که از مدل تحلیل مسیر به دست آمده اند.

  • آذر هاشمی نژاد، سیدمحمود حسینی، یوسف حجازی صفحات 363-373
    تحقیق حاضر، با هدف تحلیل عوامل بازدارنده و پیشبرنده به کارگیری نظام یادگیری ترکیبی در آموزش عالی کشاورزی از دیدگاه اعضای هیات علمی دانشکده های کشاورزی و منابع طبیعی استان خوزستان انجام گرفته است. جامعه آماری تحقیق را اعضای هیات علمی دانشکده های دولتی کشاورزی و منابع طبیعی استان خوزستان (159N=) تشکیل دادند که از این افراد تعداد 72 نفر از طریق فرمول کوکران و به روش نمونه گیری تصادفی به عنوان نمونه تعیین گردید. ابزار اصلی جمع آوری اطلاعات پرسشنامه بود. روایی پرسشنامه با نظر تعدادی از اساتید گروه ترویج و آموزش کشاورزی دانشگاه تهران تایید گردید و پایایی بخش های مختلف آن با استفاده از ضریب آلفای کرونباخ برای عوامل بازدارنده و پیشبرنده به ترتیب92/0، 93/0بود. یافته های تحقیق نشان داد که از دیدگاه اعضای هیات علمی مهم ترین عامل بازدارنده به کارگیری یادگیری ترکیبی در دانشکده های کشاورزی، نبود زیرساخت مناسب مخابراتی و پهنای باند کافی و مهم ترین عامل پیشبرنده آن دسترسی سریع و آسان به منابع اطلاعاتی اینترنتی می باشد. نتایج حاصل از تحلیل عاملی نشان داد که، پنج عامل زیرساختی، اطلاعاتی، روانشناختی، پشتیبانی و مهارتی 773/76 درصد از واریانس کل عوامل بازدارنده به کارگیری یادگیری ترکیبی را تبیین می کنند و چهار عامل اجرایی، مشوق ها، اطلاع رسانی و پشتیبانی 124/71 درصد از واریانس کل عوامل پیشبرنده یادگیری ترکیبی را تبیین می کنند.
  • احمد اسد زاده صفحات 375-385
    مطالعه حاضر با استفاده از روش تغذیه متعادل در تعریف خط فقر به مطالعه وضعیت فقر در مناطق روستایی و شهری حوزه آبریز کرخه پرداخته است. بدین منظور داده های مربوط به پرسشنامه درآمد و هزینه خانوارهای شهری و روستایی سال های 1362، 1372 و 1383 که توسط مرکز آمار ایران تهیه گردیده، مورد استفاده قرار گرفته است. ابتدا روش های مختلف تعیین خط فقر بررسی شده، خط فقر پولی برای مناطق روستایی و شهری کشور جداگانه ارایه گردید، سپس با استفاده از شاخص های مختلف فقر وضعیت فقر در کشور و حوزه آبریز کرخه بررسی شده است. نتایج نشان می دهد در کل دوره مورد مطالعه خط فقر در مناطق روستایی کمتر از مناطق شهری بوده اما گسترش فقر در مناطق روستایی بیشتر از شیوع آن در مناطق شهری است. در مناطق شهری و روستایی حوزه آبریز کرخه، طی دوره 1362 تا 1372 فقر بطور هماهنگ لیکن با اندکی تفاوت نسبت به کل کشور افزایش یافته است، اما در سال 1383 فقر در کل کشور و نیز حوزه آبریز کرخه به شدت کاهش یافته است.
  • فریبرز عباسی، علیرضا سلطانی تودشکی، علیرضا کیانی، قاسم زارعی، پریسا شاهین رخسار، محمد خرمیان صفحات 387-397
    این تحقیق به منظور ارزیابی میزان آگاهی کشاورزان از مسایل آب و خاک و نحوه بهره برداری از منابع آب و خاک در چهار استان تهران، خوزستان، گلستان و مازندران اجراء شد. جامعه آماری این تحقیق را 763 نفر از کشاورزان و ابزار اندازه گیری پرسشنامه، مصاحبه حضوری با کشاورزان، برگزاری میزگرد و بازدیدهای کارشناسی بود. نتایج نشان داد که هرچند، در برخی موارد از جمله تناوب زراعی، مصرف سموم و کودهای شیمیایی، میزان آگاهی کشاورزان در حد متوسط ارزیابی می گردند، بطور کلی میزان آگاهی کشاورزان از مسایل آب و خاک در همه استان های مورد مطالعه کم و تا افق ایده ال فاصله زیادی دارد. میزان آگاهی کشاورزان در استان های خوزستان و تهران قدری بیشتر از استان های گلستان و مازندران و این تفاوت در سطح 1 درصد معنی دار بود. عمده زارعان مورد پرسش (97 درصد) فاقد وسایل اندازه گیری جریان آب بوده و از میزان آب مصرفی خود بی اطلاع بودند. معیار شروع آبیاری (56 درصد) و مقدار آب آبیاری (64 درصد) در اغلب کشاورزان تجربی بود. بیش از 90 درصد مخاطبان طرح با کاربرد نرم افزارها، کامپیوتر و اینترنت در کشاورزی آشنا نبودند. اغلب دوره های آموزشی برگزار شده، مرتبط با مسایل زراعی (81 درصد) بوده و آموزش مسایل آب و خاک از جمله برنامه ریزی آبیاری، مدیریت آبیاری و آشنایی با روش های نوین آبیاری به ندرت برای بهره برداران اجراء شده بود. مشکلات اصلی بهره برداران کمبود کمی و کیفی نهاده ها (39 درصد)، کمبود آب (28 درصد)، و کمبود ماشین آلات کشاورزی (12 درصد) عنوان شد. نیازهای آموزشی بهره برداران استان های مورد مطالعه نیز اولویت بندی و ارایه شدند.
  • همایون فرهادیان، فهیمه سردار، عنایت عباسی صفحات 399-408
    به رغم گذشت هفت دهه از فعالیت در زمینه آموزش بزرگسالان و تاسیس چندین سازمان رسمی و غیر رسمی، نه تنها فلسفه جامعی برای آموزش بزرگسالان تدوین نشده است، بلکه حتی تلاش چشمگیری هم برای معرفی فلسفه های آموزشی مطرح در آموزش بزرگسالان صرف نشده است. هدف پژوهش حاضر بررسی نگرش آموزشگران مراکز آموزش کشاورزی و منابع طبیعی در زمینه فلسفه آموزش بزرگسالان می باشد. تحقیق از نوع توصیفی- همبستگی بود. جامعه آماری مورد نظر شامل آموزشگران مرکز آموزش عالی امام خمینی و مرکز آموزش و توانمندسازی بهره برداران منابع طبیعی و آبخیزداری کلارآباد(110=N) بود که با استفاده از جدول مورگان تعداد 86 نفر به صورت نمونه گیری تصادفی انتخاب شدند. ابزار جمع آوری اطلاعات در این تحقیق پرسشنامه استاندارد لوریان زین بود. برای تعیین پایایی پرسشنامه 20 نفر از آموزشگران مرکز آموزش منابع طبیعی دکتر جوانشیر(کلاک_کرج) انتخاب شده ومقدار آلفای کرونباخ 91/0 به دست آمد. یافته ها نشان داد که اکثر آموزشگران این دو مرکز دارای دیدگاه فلسفی پیشرفت گرایی در زمینه فلسفه آموزش بزرگسالان هستند. طبق نتایج به دست آمده از آزمون t بین نگرش آموزشگران دو مرکز در زمینه دیدگاه فلسفی لیبرال تفاوت معنی داری در سطح 05/0 وجود داشت. بر اساس نتایج حاصل از ضریب همبستگی، بین متغیرهای سن و سابقه تدریس با دیدگاه های فلسفی لیبرال، رفتارگرایی، پیشرفت گرایی، انسان گرایی و رادیکال رابطه معنی داری وجود دارد.
  • فائزه سادات میرنیام، غلامرضا پزشکی راد، ناصر زمانی میاندشتی صفحات 409-419
    هدف تحقیق حاضر بررسی عوامل موثر بر انتقال یادگیری (فهرست سیستم انتقال یادگیری) در دوره های آموزشی مدرسه در مزرعه در استان فارس و همچنین رتبه بندی شهر های مختلف استان فارس بر اساس عوامل موثر بر انتقال یادگیری بوده است. تحقیق حاضر از لحاظ هدف کاربردی و به روش پیمایشی و از نوع توصیفی همبستگی می باشد. جامعه آماری تحقیق شامل کشاورزان استان فارس که در دوره های آموزشی مدرسه در مزرعه در سال زراعی 88-87 شرکت کرده بودند، می شد(235(N=. بر اساس جدول نمونه گیری کرجسی و مورگان 131 کشاورز از طریق روش نمونه گیری طبقه ای از نوع انتساب متناسب، انتخاب شد. جهت جمع آوری اطلاعات از ابزار پرسشنامه استفاده شد که روایی محتوایی آن توسط برخی از متخصصین ترویج و آموزش کشاورزی در دانشگاه تربیت مدرس و دانشگاه شیراز و همچنین جهاد کشاورزی استان فارس مورد اصلاح و بازنگری قرار گرفت و اعتبار آن از طریق آلفای کرونباخ پس از آزمون پیش آهنگ تایید گردید.(79/0). نتایج حاصل نشان داد که خودکارآمدی عملکرد و مخالفت ناظر به ترتیب بالاترین و پایین ترین اولویت از عوامل موثر بر انتقال یادگیری را به خود اختصاص دادند. همچنین بین سایر شهر، شهرستان های فراشبند، داراب رتبه های اول و دوم، و شهرستان های نیریز، ممسنی رتبه های دهم و یازدهم در اثر بخشی عوامل موثر بر انتقال یادگیری از طریق روش آموزشی مدرسه در مزرعه به خود اختصاص دادند. همچنین یافته های تحقیق نشان داد که بین تماس های ترویجی کشاورزان با چهار عامل پایه ای موثر بر انتقال یادگیری (اثرات ثانویه، محیط، توانایی و انگیزش) همبستگی مثبت و معنی داری وجود داشت.
  • فاطمه عباسی، محمد چیذری، علی اسدی صفحات 421-434
    راهبرد مدیریت جامع تولید و حفاظت از محصولات با هدف تولید محصول سالم در حال حاضر، استراتژی عملیاتی جهت دستیابی به اهداف کشاورزی پایدار شناخته شده است. هدف کلی این تحقیق توصیفی - پیمایشی، شناسایی عوامل بازدارنده پیشبرد راهبرد مدیریت جامع تولید و حفاظت از محصولات باغی در بین گلخانه داران استان اصفهان است. ابزار مورد استفاده برای گردآوری اطلاعات، پرسشنامه ای است که روایی آن با کسب نظرات تعدادی از اساتید گروه ترویج و آموزش کشاورزی دانشگاه تربیت مدرس مورد بررسی قرار گرفت. ضریب اعتبار پرسشنامه نیز با استفاده از آلفای کرونباخ 82/0درصد بدست آمد. جامعه آماری این تحقیق، شامل کلیه گلخانه دارانی است که از سال اجرای این طرح در استان اصفهان (سال 1389- 1385) تحت پوشش راهبرد مذکور بوده اند (160=N) که از این میان تعداد 113 نفر از طریق جدول کرجسی و مورگان و به روش نمونه گیری طبقه ای تصادفی با انتساب حجم مناسب جامعه انتخاب گردیدند و در نهایت 103 پرسشنامه جمع آوری و با استفاده از نرم افزار SPSS مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفت. نتایج تحلیل عاملی تحقیق نشان می دهد که چهار عامل قانونی – حمایتی، آموزشی، برنامه ریزی و اقتصادی از جمله موانع پذیرش فناوری های راهبرد مدیریت جامع تولید و حفاظت از محصولات بودند که در کل توانستند 52/70درصد از کل واریانس را تبیین نمایند.
  • فاطمه رزاقی بورخانی، احمد رضوانفر، حسین شعبانعلی فمی صفحات 435-446
    هدف اصلی این پژوهش، بررسی نقش سازه های ترویجی (سابقه آشنایی با خدمات ترویجی، میزان شرکت در کلاس های آموزشی- ترویجی، میزان شرکت در برنامه های مدرسه در مزرعه کشاورز (FFS)، میزان تماس با مروج کشاورزی) بر پذیرش فناوری های IPM در میان شالیکاران شهرستان ساری بود. پژوهش از نوع کاربردی و جامعه آماری آن شامل تمامی شالیکاران روستاهای 5 بخش شهرستان ساری بود. نمونه گیری به روش طبقه ای تصادفی با انتساب متناسب انجام شد و حجم نمونه بر اساس فرمول کوکران به تعداد 260 نفر تعیین گردید. ابزار پژوهش پرسشنامه ای بوده که روایی (صوری و محتوایی) آن بر اساس نظر جمعی از کارشناسان جهاد کشاورزی شهرستان ساری و اعضای هیات علمی گروه ترویج و آموزش کشاورزی دانشگاه تهران تایید گردید و پایایی پرسشنامه با استفاده از محاسبه آلفای کرونباخ (بالاتر از 7/0) تایید گردید. مطابق یافته ها، همبستگی مثبت و معنی داری بین سابقه آشنایی پاسخگویان با خدمات ترویجی، میزان شرکت در کلاس های آموزشی- ترویجی و برنامه های FFS و تعداد تماس های ترویجی در ارتباط با IPM با میزان بکارگیری فناوری های IPM وجود داشت. شالیکارانی که در کلاس های آموزشی- ترویجی و برنامه های FFS شرکت کرده بودند در مقایسه با آنهایی که در این کلاس ها شرکت نداشتند در ارتباط با میزان بکارگیری فناوری های IPM از سطح بالاتری برخوردار بودند.
  • علی اصغر میرک زاده، نعمت الله شیری*، محمد ادریس الله ویسی، رویا کرمی دارابخانی صفحات 447-459

    هدف کلی این تحقیق، بررسی نقش سرمایه اجتماعی در یادگیری سازمانی کارکنان سازمان جهاد کشاورزی می باشد. جامعه آماری تحقیق شامل تمام کارکنان سازمان جهاد کشاورزی استان کردستان بودند (150N=). با استفاده از سرشماری، برای تمام افراد پرسشنامه ارسال شد که در نهایت تعداد 124 نفر از آن ها پرسشنامه ها را تکمیل کردند و عودت دادند (124n=). ابزار اصلی برای جمع آوری داده ها پرسشنامه ای بود که روایی آن توسط گروهی از متخصصان تایید و برای تعیین پایایی آن ضریب آلفای کرونباخ محاسبه گردید (?>0.7). تجزیه و تحلیل داده ها با استفاده از نرم افزار SPSSwin16 انجام شد. یافته های مقایسه میانگین ها، تفاوت معنی داری بین یادگیری سازمانی کارکنان جهاد کشاورزی بر اساس سطوح سرمایه اجتماعی نشان داد. نتایج تحلیل همبستگی نشان داد که رابطه مثبت و معنی داری در سطح 1 درصد بین تمام مولفه های سرمایه اجتماعی با یادگیری سازمانی وجود دارد. همچنین، نتایج تحلیل مسیر حاکی از آن بود که مولفه های سرمایه اجتماعی به ترتیب اهمیت اثرگذاری بر یادگیری سازمانی شامل؛ هویت جمعی با اثرکل 3/54 درصد، انسجام و همبستگی جمعی با اثرکل 6/39 درصد، تعاون و همکاری متقابل با اثرکل 3/39 درصد، اعتماد با اثرکل 3/38 درصد، شبکه ها و هنجارهای مشترک با اثرکل 8/27 درصد، همیاری و مشارکت داوطلبانه با اثرکل 9/21 درصد و در این تحلیل مولفه همدلی، درک و احترام متقابل هیچ تاثیری بر یادگیری سازمانی نداشت. در مجموع مولفه های سرمایه اجتماعی 5/62 درصد از تغییرات یادگیری سازمانی کارکنان سازمان جهاد کشاورزی را تبیین نمودند.

  • امیرحسین علی بیگی، معصومه جعفری نیا صفحات 461-472
    تعاونی ها که با انسجام سرمایه ی اقتصادی و انسانی اعضای خود تشکیل می شوند، می توانند موجب تقویت سرمایه ی اجتماعی شوند. به منظور بررسی علمی این موضوع، تحقیق توصیفی همبستگی حاضر با هدف کلی بررسی تاثیر عضویت در تعاونی های تولیدی بر میزان سرمایه ی اجتماعی انجام شد. جامعه ی آماری این تحقیق 216 پرورش دهنده ی طیور در دو گروه فعال به شکل تعاونی و به صورت خصوصی در شهرستان کرمانشاه بودند. با استفاده از جدول بارتلت و همکاران(2001) حجم نمونه 169 نفر تعیین و برای دستیابی دقیق به افراد مورد مطالعه، از روش نمونه گیری تصادفی طبقه ای تناسبی استفاده شد. یافته ها حاکی از وجود اختلاف معنی دار بین بخش تعاونی و خصوصی از لحاظ سرمایه ی اجتماعی درون گروهی بود. پنج عامل اعتماد به غریبه ها، اعتماد بین شخصی، مبادله ی اطلاعات با داخل نظام اجتماعی، تعاون اجتماعی و شبکه ی روابط غیر رسمی به ترتیب به عنوان مهم ترین فاکتورهای سرمایه ی اجتماعی متمایز کننده ی دو گروه تعاونی و خصوصی شناسایی شدند؛ به طوری که اعضای تعاونی های تولیدی نسبت به تولیدکنندگان بخش خصوصی از نظر دارا بودن این مولفه ها در سطح بالاتری قرار داشتند. نتایج تحقیق نشان داد که تشکیل تعاونی باعث تقویت سرمایه ی اجتماعی افراد می شود. در کل، سرمایه ی اجتماعی تولیدکنندگان بخش تعاونی بیشتر از تولیدکنندگان بخش خصوصی بود.
  • روح الله رضایی، سید علیرضا قدیمی، سید رضا اسحاقی، الهام ودادی صفحات 473-482
    پژوهش حاضر با هدف بررسی صلاحیت های مورد نیاز مروجان کشاورزی در استان اردبیل انجام گرفت. این پژوهش به لحاظ شیوه گردآوری داده ها، از نوع تحقیقات توصیفی- پیمایشی بود. جامعه آماری این تحقیق را 135 نفر از پرسنل ترویج سازمان جهاد کشاورزی استان اردبیل تشکیل می دادند که بر اساس جدول کرجسی- مورگان، تعداد 102 نفر از آنان از طریق نمونه گیری طبقه ای با انتساب متناسب برای انجام تحقیق انتخاب شدند. برای گردآوری داده ها از پرسشنامه استفاده گردید. روایی پرسشنامه با نظر پانلی از اعضای هیات علمی دانشگاه تهران مورد تایید قرار گرفت. برای تعیین پایایی ابزار تحقیق پیش آزمون انجام گرفت که مقدار آلفای کرونباخ محاسبه شده برای مقیاس میزان اهمیت صلاحیت های مورد نیاز مروجان کشاورزی 77/0 بود. نتایج کسب شده از تحلیل عاملی نشان داد که پنج عامل ارتباطی- آموزشگری، فردی- حرفه ای، شناختی- دانشی، پژوهشگری و مدیریتی در حدود 67/63 درصد واریانس کل مربوط به صلاحیت های مورد نیاز مروجان کشاورزی در استان اردبیل را تبیین می نمایند.
  • اصغر باقری، مرضیه رازقی، ابوطالب حسین پور صفحات 483-496
    تحقیق توصیفی- پیمایشی حاضر با هدف بررسی موانع کاربست تلفن همراه در آموزش کشاورزی انجام گرفت. جامعه مورد مطالعه آن کارشناسان جهاد کشاورزی استان اردبیل بودند که 114 نفر از آن ها به عنوان نمونه در نظر گرفته شد. ابزار تحقیق پرسشنامه ای بود که روایی آن به کمک متخصصین تایید گردید و برای پایایی آن یک مطالعه راهنما انجام شد. مقدار آلفای کرونباخ 825/0 نشان دهنده پایایی بالای ابزار تحقیق می باشد. نتایج نشان داد که کارشناسان استفاده محدودی از تلفن همراه در امور آموزشی ترویجی کشاورزی می کردند. آنان آشنایی کمی با قابلیت های تلفن همراه داشتند. کمی مهارت استفاده از این قابلیت ها، بالا بودن هزینه ها و عدم حمایت مالی سازمان متبوع در پرداخت هزینه های آموزشی، مانع از استفاده گسترده آن شده بود. از بین کاربردهای مختلف فناوری، استفاده های فرعی و برقراری تماس های شخصی بیشترین کاربرد را داشتند. در مقابل، کسب اطلاعات بازار، ابزار مکان یابی و اتصال به اینترنت کمترین کاربرد را داشته اند. نتیجه تحلیل عاملی نشان داد که موانع کاربست تلفن همراه در آموزش کشاورزی در شش عامل با اسامی موانع اطلاعاتی- ارتباطی، روانشناختی، مالی- اعتباری، مهارتی، پیچیدگی، و بستر نامناسب خلاصه شدند و 26/68 درصد از کل واریانس را تبیین نمودند.
  • سید احمد رضا پیش بین، هوشنگ ایروانی، سید حمید موحد محمدی، حسین شعبانعلی فمی، احمد رضوانفر صفحات 497-509
    این تحقیق با هدف شناسایی نقش عوامل محیطی در شکل گیری ابعاد گرایش کارآفرینی به روش تحلیل همبستگی انجام شد. اعضای تعاونی های تولید دامپروری ایران به عنوان جامعه آماری تحقیق بودند(1800N=). کشور به 6 مجمع منطقه ای تقسیم شده (توسط وزارت تعاون) که برای نمونه گیری از هر مجمع منطقه ای به صورت تصادفی، یک استان انتخاب و از بین اعضای تعاونی های تولید دامپروری آن استان به صورت تصادفی و با رعایت انتساب متناسب درمجموع 268 نفر(بر حسب محاسبه فرمول کوکران) به عنوان نمونه تحقیق پرسش نامه را تکمیل نمودند. ابزار تحقیق پرسش نامه ای در قالب طیف لیکرت بود که برای اندازه گیری صفت های نهفته مورد مطالعه در چارچوب نظری تحقیق مورد استفاده واقع شد. برای سنجش روایی آن از روش روایی صوری و تشخیصی و برای تعیین پایایی از روش ضریب آلفای کرونباخ و ضریب پایایی مرکب استفاده شد. از بسته نرم افزاری Lisrel نسخه 54/8 جهت مدل یابی معادلات ساختاری بهره گرفته شد. یافته های تحقیق حاکی از آن است که رقابت پذیری، استقلال، ریسک پذیری، نوآوری گرایی و موفقیت طلبی به عنوان پنج بعدگرایش کارآفرینی،تحت تاثیر وضعیت متغیر های پیرامونی تعاونی ها قرار دارند. عوامل اجتماعی، اقتصادی و سیاستی به ترتیب دارای بیشترین اثر علی بر گرایش کارآفرینی در تعاونی های دامپروری کشور هستند.
  • ناصر شاهنوشی، مهدی شعبان زاده صفحات 511-521
    امروزه در اکثر کشورها، اعم از توسعه یافته و یا در حال توسعه، جایگاه بنگاه های کوچک و متوسط اقتصادی مورد توجه سیاست گزاران اقتصادی این کشورها قرار گرفته است. با این وجود اثربخشی طرح بنگاه های کوچک و متوسط اقتصادی در ایران با بحث های فراوانی از سوی موافقان و مخالفان آن همراه بوده است. با این رویکرد، این مطالعه با هدف ارزیابی عملکرد این طرح ها، به بررسی نقش اعتبارات بنگاه های زودبازده در رشد بهره وری کسب و کارهای کوچک و متوسط بخش کشاورزی طی دوره 88-86 پرداخته است. برای بررسی این موضوع بنگاه های زودبازده به بهره برداری رسیده در صنعت زنبورداری و دامپروری شهرستان بابل طی سال 1386 از طریق سرشماری انتخاب (گروه تیمار) و با گروهی دیگر از بنگاه های این دو صنعت که از اعتبارات بنگاه های زودبازده استفاده نکرده اند (گروه شاهد) با استفاده از روش جورسازی و شاخص مالم کوئیست مورد مقایسه قرارگرفته اند. نتایج حاصل از این مطالعه نشان داد اگر چه پرداخت اعتبارات در این دو صنعت تاثیر معنی داری بر کارایی مدیریتی (ترکیب صحیح عوامل تولید) و بهبود تکنولوژیکی نداشته اما سبب رشد کارایی مقیاس، رشد کارایی فنی و در نتیجه رشد بهره وری کل عوامل تولید در بنگاه های دریافت کننده این اعتبارات شده است.
|
  • Zeinab Shokoohi, Mohammad Bakhshoodeh Pages 321-328
    Determinants of the adoption of land leveling in Fars Province were investigated through an application of Logit Model to data collected from a sample of 300 farmers. The results revealed that area under cultivation، farmers'' education، earnings beside-farm-income، access to credits، availability of laser applied land leveling instruments and equipments in the region، as well as dam water، as the source of irrigation water have positive effects on adoption of laser land leveling with the respective 4. 3، 2. 1، 1. 4، 2، 62&47 percent marginal effect. Also، it is understood that the availability of laser land leveling equipments in the village is a main factor in adoption of the technique، and information diffusion of the technology motivating publicity from farmers themselves to other farmers.
    Keywords: Laser leveling, Logit Model, Technology Adoption
  • Arman Bakhshi Jahromi, Gholam Hossein Zamani Pages 329-340
    The State Agricultural Extension System (SAES) due to serious limitations of finance، equipment and staff could not meet all the expectation of the farmers. Use of unemployed young graduates'' services as consultant، farm manager or farm supervisor has been considered as a solution to the problem and as an alternative، in recent years. This research was aimed at an evaluation of the extension competencies of agricultural experts as Private Agricultural Extension Agents (PAEA) in consulting companies of Marvdasht، Iran. It was a survey research in which questionnaire was utilized as the research instrument. The census population was comprised of the agricultural experts in all the13 agricultural consulting companies، members of “Iranian Agriculture and Natural Resources Engineering Organization”. No sampling method was needed، with all the experts being included in data gathering. Using SPSS (v16)، data were analyzed through descriptive and inferential statistic methods. According to the findings، among the “technical skills”، the topics of sustainable development indigenous knowledge and proper practices in wheat farming; from among the “vocational skills”، skill of assessing the educational needs; and from among the “personality traits”، responsibility، self-esteem، leadership and management; and finally from among “perception traits”، skill in instant reply، general information regarding farming status in the area and also continuous supervision of the ongoing activities were recognized as the most necessary competencies as from the subjects’ points of view.
    Keywords: Consulting companies, Extension Competencies, Private Extension Agents
  • Habibollah Salami, Mohammadreza Pakravan, Mohammad Kavoosi Kalashami Pages 341-351
    Stability and structural change of Iranian consumers'' preference for tea commodities during 1988-2005 is investigated throughout the coarse of this study. To this end، nonparametric Test of Revealed Preference has been utilized. Results of Weak Axiom of Revealed Preference (WARP) show that in 1995 a contradiction has been in observed consumers'' preference for tea with the Null Hypothesis of Preference Stability being rejected. The calculated K-W statistic supports the notion that the revealed WARP violation is not a transitory shock، but caused by a permanent structural change in consumers’ preferences.
  • Jahangir Yadollahi Farsi, Zahra Torkashvand, Nosratollah Rashidi Pages 353-362

    The studies performed regarding the reasons for villagers’ migration to cities confirm the fact that the motivation for migrants to migrate is to attain higher incomes. The proposed method in this research to recuce migration is to transform the farmer into portfolio entrepreneurs. The applicability of this method to increase farmers'' income to reduce their migration is tested throughout the research. Tourists can join farm work either for learning or for fun. They could also visit a farm for only for short-term accommodation and catering. Thus and within this concept Tehran Farahzad Valley Garden Restaurants were studied. The number of questionnaires filled in by Owner managers of Garden Restaurants was 19. The method used was Path analysis. The results indicated that transforming farmers to become Portfolio entrepreneurs is effective in raising incomes and thereby reducing migration. Through path analysis model it was shown that satisfaction with income، raising incomes and increasing purchasing power، were among the most influential immigration reduction factors. Therefore، farmers by becoming Portfolio Entrepreneurs، through farm diversification activities، increasing farm productivity، and creating additional income can provide a significantly positive effect in reducing migration.

    Keywords: Agricultural entrepreneurship, Diversification of the sources of income, Entrepreneurship portfolio, Tehran Farahzad Valley Garden Restaurants
  • Jahangir Yadollahi Farsi, Zahra Torkashvand, Nosratollah Rashidi Pages 363-373
    The studies performed regarding the reasons for villagers’ migration to cities confirm the fact that the motivation for migrants to migrate is to attain higher incomes. The proposed method in this research to recuce migration is to transform the farmer into portfolio entrepreneurs. The applicability of this method to increase farmers'' income to reduce their migration is tested throughout the research. Tourists can join farm work either for learning or for fun. They could also visit a farm for only for short-term accommodation and catering. Thus and within this concept Tehran Farahzad Valley Garden Restaurants were studied. The number of questionnaires filled in by Owner managers of Garden Restaurants was 19. The method used was Path analysis. The results indicated that transforming farmers to become Portfolio entrepreneurs is effective in raising incomes and thereby reducing migration. Through path analysis model it was shown that satisfaction with income، raising incomes and increasing purchasing power، were among the most influential immigration reduction factors. Therefore، farmers by becoming Portfolio Entrepreneurs، through farm diversification activities، increasing farm productivity، and creating additional income can provide a significantly positive effect in reducing migration.
    Keywords: Agricultural entrepreneurship, Diversification of the sources of income, Entrepreneurship portfolio, Tehran Farahzad Valley Garden Restaurants
  • Ahmad Asadzadeh Pages 375-385
    Applying a balanced diet approach to define poverty line، the extent of poverty of the families in the rural vs. urban areas of the Karkheh River Basin، Iran is investigated in the present study. The main source of data is from the Household Income and Expenditure Survey figures for years 1983، 1993 and 2004، as provided by the Statistical Centre of Iran. First، a review of different methods of defining monetary poverty line and the choice of various poverty measures are was made. Then، using different poverty measures، incidence and severity of poverty are assessed for the rural and urban areas of the Karkheh River basin. The results indicate that throughout the study period the poverty line in the rural areas has been lower than that in the urban areas of Iran. Meanwhile، the incidence of poverty was found to be greater in the rural areas than in the urban areas. Consistent with the whole country، though with slight differences، the Karkheh River basin incidence of poverty has increased from 1983 to 1994. In contrast، during 2004، poverty declined significantly both at the country level، and within the Karkheh River basin.
    Keywords: FGT index, Karkheh River Basin, Poverty Line
  • Fariborz Abbasi, Alireza Soltani Todashki, Alireza Kiani, Ghasem Zarehi, Parisa Shahin Rokhsar, Mohammad Khorramian Pages 387-397
    This study is aimed at an identification of farmers'' knowledge level on soil and water issues، hardware and software requirements، and to characterize farmers'' educational priorities in Tehran، Khuzestan، Golestan، and Mazandaran Provinces. Three pilot plans were selected and evaluated in each province. Field survey was employed and the required data collected via personal interview whit the farmers، filling questionnaires، and consulting with local experts and authorities in the studied regions. The reliability of data was assessed through Cronbach''s Alpha coefficient being about 0. 81. Results showed that in spite of many activities and attempts done in the studied regions (including educational and extensional affairs، administrate executive plans، i. e.، irrigation and drainage networks، encouraging farmers to level their land channel lining، developing pressurized irrigation systems، etc.)، the actual condition of water and soil management in the study regions is a long way away from the ideal. In general، the farmers'' technical knowledge regarding soil and water issues was relatively low among the farmers questioned. However، they benefited from an average knowledge of agronomy e. g. rotation، application of nutrients and pesticides/herbicides mainly due to the fact that those inputs are payed for، and also one can actually observe their beneficial effects in the field. Most farmers (96. 6%) did not measure the applied water to their fields، instead، they concentrated on their indigenous knowledge. Time (56%) and amount (64%) of irrigation water applied to the fields was based upon the farmer''s local knowledge. Over 90% of the farmers involved in the study were not familiar with internet، computer and neither whit soil and water management softwares. The conducted training courses for farmers were mainly related to agronomy issues (81%). Rarely، they were provided training courses concerning such soil and water issues as، irrigation scheduling، irrigation management، and advanced irrigation methods. Main challenges in the regions under study were insufficient inputs (39%)، water scarcity (28%)، and inadequate agricultural machinery (12%). Educational priorities in the studied regions were also determined and presented.
    Keywords: Farmer's knowledge. , Soil, water issues
  • Homayoun Farhadian, Fahimeh Sardar, Enayat Abbasi Pages 399-408
    Despite the passage of seven decades from the field of adult education activities، and establishment of several formal vs. informal organizations، not only a comprehensive philosophy for adult education has not been developed، but also a significant effort to introduce the philosophy of education as regards adult education is lacking. The aim followed in the present study was to seek the attitudes of the trainers of the Agriculture and Natural Resources training centers with regard to the philosophy of adult education. The research was a descriptive-correlational one. The census population consisted of all the 110 educators (from Imam Khomeini Agricultural Education Center in Tehran and from Center for Natural Resources and Watershed Training and Empowerment of Beneficiaries in Klarabad. A Judgment Random Sampling Method was employed to select 86 educators as sample. Zinn’s questionnaire was utilized as the instrument for data collection. A pilot test was conducted to determine the reliability of the questionnaire. Cornbach’s Alpha was estimated 0. 91. The findings indicated that a majority of the educators in either center are of a progressive philosophical view as regards adult education. The results of t-test revealed that there existed a significant difference between the attitudes of the two centers’ educators in liberal philosophical view at the 0. 05 level. Based upon the results of the correlation coefficient there exists a significant relationaship between the age and teaching experience variables and the voriables of: liberal philosophical perspective، behaviorism، social progress، humanism and radicalism.
    Keywords: Agricultural education center, Educators, Natural resources education center, Philosophy of adult education, Progressive philosophy
  • Faezeh Sadat Mirniam, Gholamreza Pezeshki Rad, Naser Zamani Miandashti Pages 409-419
    This research was aimed at، investigating the factors that affect the transfer of learning (Learning Transfer System Inventory) as related to FFS programs in Fars Province، and the way their being ranked in different cities. The study was an intentionally practical one. A survey method was employed to carry out the descriptive – correlational research. Population of the research consisted of Fars Province farmers participating in FFS courses during 2009-2010 farming season (N=235). According to Krejcie and Morgan Table، a sample of 131 farmers was selected through Proportional Allocation Sampling method. A questionaire was devised for data collection، the content validity was of which verified by some agricultural extension and education experts in Tarbiat Modares University، Shiraz University and Fars Provionce Department of Agriculture. The questionnaire''s reliability was ascertained through Cronbach’s Alpha determination، following a pilot test. (Alpha for 70 items=0. 79). Findings revealed that practice of self efficacy and supervisor''s sanctions were respectively identified as the most and least important factors affecting the transfer of learning. Also Farashband، and Darab were ranked the first and second، while Mamasani and Neyriz ranking 10th and 11th among cities، with regard to the importance of factors affecting learning transfer in FFS programs. Also there was a positive significant correlation observed between farmers extension contacts and basic factors of: learning of the secondary effects، motivation، ability and environment in the process of the transfer of learning.
    Keywords: Farmer Field School, Learning Transfer System inventory, Transfer of Learning
  • Fatemeh Abbasi, Mohammad Chizari, Ali Asadi Pages 421-434
    The Integrated Production and Protection Management Strategy، with the purpose of safe production، nowadays، is an operational strategy to achieve goals of sustainable agriculture. This study is aimed at an analysis of the factors hindering the advance of the Integrated production and Protection Management Strategy among greenhouse owners in Isfahan Province. Data were gathered through questionnaires filled in by farmers. The content and face validity of the instrument was verified by the Faculty members of the Agricultural Extension and Education Department in Tarbiat Modares University. Cronbach’s Alpha coefficient Value for the questionnaire was obtained equal to 0. 82. Population of the green house owners equalled 160 individuals from whom 113 were chosen through random proportional stratified sampling method، as the study sample and for a determination of the sample size. One haudred and three questionnaires were eventually collected and analyzed through SPSS software (n=103). Results of Factor Analysis revealed that such factors as: Financial، Educational، Planning and Legal - Support were among the barriers of adoption of IPPM technologies. These factors could in total explain 70. 52 percent of total variance.
    Keywords: Adoption, Crop protection, Greenhouse owners, Horticultural crops, Integrated Production Management
  • Fatemeh Razzaghi Borkhani, Ahmad Rezvanfar, Hossein Sabanali Fami Pages 435-446
    The main purpose followed in the ongoing research was to investigate the role of the extension factors (experience of familiarity with agricultural extension services، participation of paddy farmers in extension - educational courses، their participation in Farmer Field School (FFS) programs، and their number of extension contacts regarding IPM) in the adoption of IPM technology among paddy farmers of Sari County. The research was an applied one with the statistical population being consisted of farmers who inhabited a number of five Sari County residential districts. Using stratified proportional random sampling، 260 paddy farmers (through Cochran Formula) were selected. Data were collected through questionnaire، the validity (Face Validity) of which was verified by Jihad-e-Agriculture experts of Sari County and a panel from the faculty members of agricultural extension and education. To ascertain the reliability of the questionnaire Coronbach’s Alpha formula was calculated (estimated at greater than 0. 7). It was found that there were positive significant correlations between the variables: experience in familiarity with agricultural extension services، rate of paddy farmers'' participation in extension-educational courses، FFS programs and as well the number of extension contacts and the variable of: adoption of IPM technology among the paddy farmers. Paddy farmers who participated in extension – educational courses and in FFS Programs stood at a higher level، in application of IPM technologies، as compared with those who did not attend these classes
    Keywords: Agricultural Extension, Factor, Farmer Field Schools (FFSs), Integrated Pest Management (IPM), Paddy farmers
  • Ali Asghar Mirakzadeh, Nematollah Shiri, Mohammad Edris Allahveisi, Roya Karami Darabkhani Pages 447-459

    The main purpose followed in this study was to evaluate the role of social capital on Organizational Learning (OL) of Jihad-e-Agriculture Organization''s staffs. The statistical population consisted of all staffs of Jihad-e-Agriculture Organization in Kurdistan Province (N=150). Applying census، a questionnaire was sent to all the members of the study from whom 124 members finally filled in the questionnaire and returned. The validity of the questionnaire had been confirmed by a panel of experts and its reliability confirmed through Cronbach''s Alpha coefficient (? >0. 7). Data was analyzed through an application of SPSSwin16 software. Results of mean comparison indicated a significant differences among OL of Jihad-e-Agriculture staffs as based on the levels of social capital. Results of Correlation Analysis showed a positive and significant relationship between any one of the social capital components and OL. Also the results of path analysis revealed that components of social capital as based on their effects on OL could be listed as follows: collective identity with a total effect of 54. 3%، collective coherence with 39. 6% total effect، mutual cooperation with a total effect of 39. 3%، trust with a sum of 38. 3% total effect، networks and common norms affecting OL by of 27. 8%، and finally cooperation and voluntary participation with a total effect of 21. 9%، Empathy، and mutual understanding & respect did not affect OL. In total، social capital components determined some 62. 5% of variations in of OL among Jihad-e-Agriculture organization staffs.

    Keywords: Human Resources Management, Organizational Culture, organizational learning, social capital, social development
  • Amir Hossein Alibaygi, Masoumeh Jaafari Nia Pages 461-472
    Cooperatives، established through a unification of human and economic capital within their members can lead to strengthening of the social capital. The main purpose of this descriptive – correlational research was to investigate the influence of membership in production cooperatives on the level of social capital. The statistical population for the study consisted of: poultry producers in cooperatives and private sector (N=216). One Hundred and sixty nine samples were selected through Stratified Random Sampling method. The sample size was determined using Bartlett et al (2001) table of sample sizes. Based on the results، the level of social capital within cooperatives was significantly higher than that within the private producers. The variables of: trust to strangers، intrapersonal trust، and information exchange within the social system، social cooperation and informal relations'' network were the most conspicuous differentiators between cooperatives and private producers، meaning that members of production cooperatives، in terms of possession of these components stood at a higher level. The results finally indicated that the cooperatives help strengthen and promote social capital. In total، the social capital of production cooperatives amounted to a higher figure than that of the producers in the private sector.
    Keywords: cooperation, Cooperative, Poultry producer, social capital, Trust
  • Rohollah Rezaei, Seyed Alireza Ghadimi, Seyed Reza Eshaghi, Elham Vedadi Pages 473-482
    The main purpose followed in this research work was to investigate the competencies needed by extension workers in Ardabil province. A descriptive- survey method was employed to collect the needed data. The statistical population of the study consisted of all extension personnel of Jihad- Agriculture Organization in Ardabil Province. According to Krejcie& Morgan table، a sample size of 102 was selected using a Stratified Random Sampling Method (n= 102). A questionnaire was designed and used to collect the data. The validity of the questionnaire was established by a panel of experts from the University of Tehran. A pilot study was conducted to verify the reliability of the instrument. Cronach ''s Alpha coefficient for the scale of «importance of the competencies needed by extension workers» was found equal to 0. 77. The results of factor analysis revealed that five factors namely: communicational- teaching competency، personal- professional competency، cognitive- informative competency، research and managerial competancies explained 63. 67% of the total competency variances needed by extension workers in Ardabil province.
    Keywords: Agricultural Extension, Agricultural Extension Workers, Ardabil Province, Competency
  • Asghar Bagheri, Marzieh Razeghi, Abotaleb Hossein Pour Pages 483-496
    The goal followed in this study was to investigate the barriers that hinder the application of Mobile phone technology being communication in agricultural education، from the view points of agricultural extension educators of Ardabil Province. Survey research method was used throughout the study. The line and staff experts comprised the statistic population of the study. A sample consisting of 114 experts participated in the study. The instrument of the study was a questionnaire، validated by a panel of experts. A pilot study was conducted to achieve the questionnaire''s reliability. Results showed that a majority of the respondents had used Cell phones in agricultural education، to a limited extent. They had little familiarity with Mobile phone capabilities in different fields including agricultural education. Low proficiency، high communication costs and a lack of organizational financial support to undertake a part of the communication costs for agricultural education hindered its expected extensive use in agricultural education. Among cell phone applications، most respondents said theyused it either as a clock for waking up of making contacts with colleagues. On the other hand، they used it to a limited extent as an instrument to acquire local market information، GPS، getting and connected to internet. Factor analysis categorized the barriers in six categories of: information- communicational، psychological، credit- financial، proficiency، complexity، and improper context which together explained 68. 26 percent of the variance.
    Keywords: Agricultural education, Ardabil, Barriers, Experts, mobile phone
  • Seyed Ahmad Reza Pishbin, Hooshang Iravani, Seyed Hamid Movahed Mohammadi, Hossein Shabanali Fami, Ahmad Rezvanfar Pages 497-509
    The main goal followed throughout this research was an identification of the role of environmental variables in Entrepreneurial Orientation (EO) dimensions، implemented as a correlational research، and by an application of causal model. Statistical sample of the study consisted of 1800 cooperative memberships for the selection of which one out of each six regional groups of Provinces (as clustered by Taavon Ministry)، was randomly selected. A 268 research sample was further randomly selected from the six provinces as based on Cochran’s Sampling formula to fill in the questionnaire. The research instrument consisted of a five point scale (Likert Scale) for latent variables، assessment. Validity of the questionnaire was verified by use of Average Variance Extracted (AVE) which is a one method of Discriminant validity. Also، composite reliability coefficients were calculated for the questionnaire''s different sections. These figures indicated that the questionnaire was of a high potential for as regards data gathering. Structural Equation Modeling was employed while LISREL 8. 54 software package being applied. The results obtained through SEM indicated that the competitiveness، independence، risk taking، innovation orientation and proactiveness as five dimensions of Entrepreneurial Orientation are influenced by environmental factors. Social، economical and policy latent variables play a significant role in cooperatives'' EO strenghth as evidenced by the causal model.
    Keywords: cooperatives, Entrepreneurial Orientation (EO), Environmental factors, Structural Equation Modeling (SEM)
  • Naser Shahnoushi, Mehdi Shabanzadeh Pages 511-521
    Nowadays، in most countries، whether developed or developing، the standing of Small and Medium Economic Enterprises has been at the focus of attention by policymakers in these countries. However، opponents and proponents have largely debated the effectiveness of small to medium economic enterprises in Iran. With this approach، in mind، the present study was carried out to evaluate the performance of these measures، and to investigate the role of the offered credits in the productivity of Small and Medium Enterprises in the agricultural sector during the years 2007 to 2009. Early return enterprises exploited in 2007 in the fields of beekeeping and animal husbandry in Babol (a city in Northern Iran) and (treatment group)، selected through census were and compared (using Matching Methods and Malmquist Index) with another group of beekeeping and animal husbandry farmers who had not used the credits of the early return firms (control). The results revealed، although payment of credits in these two industries had not had a significant effect on management efficiency (correct combination of total factor production) and on technological improvement، however، it has had an increasing on the scale efficiency، technical efficiency and total factor productivity in these two industries.
    Keywords: agricultural sector, Credits, Malmquist Index, Matching Method, Productivity of production factors, Small, medium enterprises