فهرست مطالب

مطالعات زبانی بلاغی - پیاپی 3 (بهار و تابستان 1390)

نشریه مطالعات زبانی بلاغی
پیاپی 3 (بهار و تابستان 1390)

  • 168 صفحه،
  • تاریخ انتشار: 1390/07/20
  • تعداد عناوین: 7
|
  • عی رضا احمدی، اصلان استواری* صفحه 7
    تحقیق حاضر تلاشی در جهت بررسی و مقایسه ی انسجام متنی، در سبک های خراسانی و عراقی است، بدین منظور داستان های حسنک وزیر و افشین و بودلف از تاریخ بیهقی به عنوان نمونه ای از نثر سبک خراسانی و داستان های شیر و گاو و بوف و زاغ از کلیله و دمنه به عنوان نمونه هایی از نثر سبک عراقی، بر اساس الگوی انسجام متنی هلیدی و حسن (1976) مورد تجزیه و تحلیل و مقایسه قرار گرفت. عوامل انسجامی در این الگو، عوامل دستوری، واژگانی، پیوندی است که هر کدام دارای زیرشاخه هایی هستند. وجود این عوامل متن را از نوشته های پراکنده متمایز ساخته و متن را منسجم و همبسته می سازد. نتایج پژوهش حاکی از آن بود که در هر دو اثر عوامل پیوندی بیش ترین درصد را به خود اختصاص دادند و عوامل دستوری و واژگانی به ترتیب در جایگاه های بعد قرار داشتند. در کل عوامل انسجامی در تاریخ بیهقی خیلی بیش تر از عوامل انسجامی در کلیله و دمنه بود، به طوری که عوامل انسجامی در تاریخ بیهقی 39/82 درصد و در کلیله و دمنه 20/86 درصد از کل واژگان را به خود اختصاص داده است. برای مشخص کردن معناداری تفاوت بین عوامل انسجامی به کار رفته در دو اثر از«مجذور خی» استفاده شد و نشان داده شد که تفاوت ها در اکثر موارد معنادار بوده است. با توجه به این شیوه ی تحلیل می توان، برای سبک های ادبیات فارسی از دیدگاه انسجام متنی ویژگی های خاصی را برشمرد که بر اساس آن متون متعلق به سبک ها را طبقه بندی و مقایسه کرد.
    کلیدواژگان: انسجام متنی، گفتمان، تحلیل گفتمان، تاریخ بیهقی، کلیله و دمنه، سبک
  • علی تسلیمی*، مینا آینده، محدثه هادوی صفحه 21
    فرمالیسم از جنبش های اثرگذار اوایل سده ی بیستم میلادی است که هم اکنون پس از یک قرن ارزش های نظری خود را حفظ کرده است و هم چنین در بررسی متون تازگی دارد. فرمالیسم حرکتی بود از محتواگرایی ادبیات روسیه به سمت فرم. از چهره های برجسته ی فرمالیسم می توان به ویکتور شکلوفسکی، بوریس توماشفسکی، بوریس آیخنباوم، یوری تینیانوف، رومن یاکوبسن، موکاروفسکی و حتی باختین اشاره کرد. آنان از آغاز به صناعت و آشنایی زدایی آن گاه به نقیضه و کارکرد روی آوردند. شعر «غراب» از ضیاء موحد، اثری است که بسیاری از جنبه های فرمالیستی را در خود دارد: شعر او در فرم و محتوا دارای آشنایی زدایی و برجسته سازی و نیز طنز است. این مقاله به بررسی شعر «غراب» ضیاء موحد از جنبه های متفاوت فرمالیستی می پردازد.
    کلیدواژگان: ضیاء موحد، غراب، فرمالیسم، صناعت، نقیضه، کارکرد
  • عبدالله حسن زاده میرعلی*، مهدی احمدی لفورکی صفحه 39
    صادق هدایت یکی از نخستین نویسندگان و پژوهش گرانی است که با فرهنگ عامه ی مردم ایران برخورد علمی و دقیق داشت. وی ضمن پژوهش در فرهنگ عامه (فولکلور) در داستان های خود نیز از این عناصر استفاده کرد و تصویری روشن از فرهنگ و آداب و رسوم سرزمین خود در آن ارائه داد. داستان های هدایت به عنوان مهم ترین بخش از آثار او و به عنوان یکی از نمونه های فرهنگی، تجلی گاه بسیاری از عناصر فرهنگ عامه است که با بررسی و مطالعه ی آن ها می توان علاوه بر آشنایی با این باورها و اعتقادات، از سرگذشت فرهنگی مردم ایران نیز آگاهی پیدا کرد. در این مقاله برآنیم تا به بررسی جلوه های فرهنگ عامه (فولکلور) در داستان های هدایت بپردازیم و نحوه ی به کارگیری این عناصر را در داستان های او مورد بررسی قرار دهیم. به این منظور پس از طرح مباحثی در مورد فرهنگ عامه(فولکلور) و موارد شمول و قلمرو آن، به تقسیم بندی این عناصر در داستان های هدایت پرداخته ایم و آن ها را به چهار دسته ی آداب و رسوم و اعتقادات، اشعار و ترانه های عامیانه، ضرب المثل ها و زبان عامیانه تقسیم کرده ایم و با ارائه ی جدول آماری به بررسی کاربرد این عناصر در داستان های هدایت پرداخته ایم.
    کلیدواژگان: صادق هدایت، آثار داستانی، فرهنگ عامه (فولکلور)، زبان عامیانه
  • حمیدرضا سلمانی*، مجید دادفر صفحه 71
    شیوه ی صحیح خوانش متون کهن، برای دریافت ویژگی های این متون بسیار مهم است؛ به ویژه که گاهی خوانش به هنجار در نمایاندن بلاغت متون تاثیرگذار است؛ از دیگر سوی شیوه ی خوانش به هنجار این متون، در آشکار ساختن وضعیت تاریخی زبان نیز سودمند تواند بود. نوشته ی پیش رو مربوط به تکمیل شواهد مقاله ای است از سعید حمیدیان. مقاله ی یادشده درباره ی شیوه ی درست خوانش ضمیر پیوسته در جایگاه قافیه است. بر این اساس شکل صحیح خوانش شناسه ی «ش» (که در این نوشته تنها به این شناسه پرداخته می شود) در جایگاه قافیه به کسر درست است: آغوشش (به جای آغوشش) و.... در این بخش برخی نمونه های نویافته از متون به دست داده شده است تا دست کم در پژوهش-های آینده ی زبان شناختی به کار آید. نیز در این جا برای تایید چنین خوانشی برخی دلایل دیگر در کنار نمونه های به دست داده شده، آورده می شود.
    کلیدواژگان: خوانش متون، قافیه، شناسه ی پیوسته، سوم شخص
  • جهانگیر صفوی، ابراهیم ظاهری عبده وند* صفحه 89
    صورخیال از جمله تشبیه در شعر سنتی دو وظیفه ی مهم، توضیح و تشریح اندیشه و آرایش و تزیین کلام را بر عهده داشته است. تشبیه، به عنوان پرکاربردترین صورخیال در شعر ناصرخسرو، وسیله ای است برای توضیح و تبیین اندیشه های شاعر و کم تر به عنوان یک رکن زینتی و هنری به آن توجه شده است.
    هدف اصلی در این نوشتار، بررسی و تحلیل مشبه به های دیوان ناصرخسرو است. علت انتخاب مشبه به برای بررسی، این است که مشبه به در دیوان ناصرخسرو مانند بسیاری از شاعران دیگر محیط، جهان بینی و دنیای درون شاعر را برای خواننده ترسیم می کند. تنوع مشبه به در دیوان ناصرخسرو چشم گیر است که در این مقاله، مهم ترین آن ها به سه گروه اصلی تقسیم شده اند. در گروه اول، طبیعت و عناصر مربوط به آن مانند جانوران، گیاهان، آب و کوه بررسی شده اند. گروه دوم، شامل موضوع های فرهنگی هم چون مفاهیم دینی، اساطیری، عنصرهای زندگی اشرافی، خوراک و پوشاک است. گروه سوم، در برگیرنده ی مشهودات روزمره ی زندگی شاعر است.
    کلیدواژگان: شعر ناصرخسرو، مشبه به، طبیعت، عناصر فرهنگی
  • داود محمدی* صفحه 111
    در نخستین مواجهه با اشعار سیمین بهبهانی، کاربرد اوزان تازه و بی سابقه و تنوع و تعدد اوزان عروضی در اشعار او چشم گیر است. وی با نوآوری در اوزان شعری خود حال و هوا و طراوتی خاص به اشعارش بخشیده و با پرداختن به مفاهیم و مضامین روز در قالب اوزان تازه، شیوه ای جدید و ناآزموده را در شعر پارسی پدید آورده است. بیش از 90 درصد اشعار سیمین که در بین سا ل های 1352 ه. ش تا 1381 سروده شده، دارای اوزان تازه و نادر است. اگرچه در نگاه نخست به دلیل مانوس نبودن خواننده با اوزان ابداعی سیمین، اشعار او چندان خوش آهنگ به نظر نمی رسد اما به تدریج بر اثر کاربرد زیاد و انس و عادت، زیبایی و دل نشینی آن احساس می شود. به هر حال سیمین علاوه بر استعمال چندین وزن سنتی و متداول، در 63 وزن تازه و بی سابقه و 25 وزن نادر و کم سابقه نیز طبع آزمایی کرده است.
    در این مقاله به معرفی اوزان تازه و ابداعی و نیز اوزان نادر و کم سابقه در شعر سیمین پرداخته شده و برای هر یک از اوزان، نمونه ای از اشعار وی ذکر شده است.
    کلیدواژگان: سیمین بهبهانی، اوزان، بحر، شعر
  • محمد امیر مشهدی*، عبدالله واثق عباسی، محمدرضا مشهدی صفحه 137
    سیف فرغانی از جمله شاعرانی است که در کتاب های تذکره از وی نشانی نیست. خوانندگان با مطالعه ی شعر او به والایی مقامش در قصیده و غزل پی می برند. او در غزل هایش بارها، مستقیم و غیرمستقیم به پیروی خود از سبک و شیوه ی سخن سعدی اشاره کرده است. این پژوهش بر آن است تا موسیقی بیرونی (عروض) غزل های سیف فرغانی را بررسی کند، در بیش تر موارد با موسیقی بیرونی غزل های سعدی نیز مورد بررسی، مقایسه و نقد و تحلیل قرار دهد. سیف و سعدی در غزل هایشان از بحرهای عروضی یکسان بهره گرفته اند. وزن های به کار رفته در غزل های سیف، سنگین و باوقارند ولی وزن های غزل های سعدی روان تر و شادترند، به عبارت دیگر در وزن های غزل های سیف هجاهای بلند و در غزل های سعدی، هجاهای کوتاه، برجستگی دارند. در غزل های سیف وزن های متناوب و دوری کم تر به کار رفته است. تسکین ها (سکته ها)ی عروضی درون مصراعی که باعث افزایش سنگینی و غمگینی وزن شعر می شوند، در غزل های سیف بیش تر است. هر دو از به کار بردن وزن های نامطبوع، که ذوق سلیم آن ها را نمی پسندد، دوری جسته اند. برخی ویژگی های شعر سبک خراسانی: تشدید مخفف، اسکان ضمیر و حذف مصوت کوتاه در غزل های سیف وجود دارد.
    کلیدواژگان: موسیقی بیرونی (عروض)، وزن، غزل، سیف فرغانی، سعدی
|
  • Alireza Ahmadi, Aslant Ostovari* Page 7
    The present research is an attempt to investigate and compare textual cohesion in khorasani and Iraqi styles. As such‚ the stories of ″Hasanak vazir″ and ″Afshin an Budolof from Tarikh Beyhaghi are examples of Khorasani style and stories of ″Shir and Ghav″ and ″Buf and Zagh″ from ″Kelileh and Demne″ as examples of Iraqi Style were analyzed and compared based on the model introduced by Halliday and Hassan (1976). The results of the study indicated that in both styles the linking factors were used more than grammatical and lexical factors. In general‚ 39.82 % of the whole lexical items in ″Tarikh Beyhaghi″ were those that made textual cohesion possible. This number declined to 24.86% in Kelileh and Demneh. The chi-square test was also used in order to see whether the difference between cohesive elements in the two styles were significantly different or not. It was found out that in many cases the difference was significant leading to the conclusion that the Khorasani and Iraqi styles are significantly different in terms of textual cohesion.According to the obtained results one can‚ in view of textual cohesion‚ consider special characteristics for Persian literature based on which the texts of Persian literature can be compared and classified.
    Keywords: Textual cohesion‚ discourse‚ discourse analysis‚ Tarikh Beyhaghi‚ Kelileh, Demneh‚ style
  • Ali Taslimi*, Mina Ayande, Mohadese Hadavi Page 21
    Formalism is an impressive movement at the beginning of the 20th century A.D. which even after a century, still keeps its theoretical values and is new in surveying texts. It was a movement of tendency from content to form in Russian literature. Among its famous characters are Victor Shklovsky, Boris Eichenbaum, Tomashevski, Yuri Tynyanov, Roman Jakobson, Jan Mukarovsky and even Bakhtin. From the beginning, they paid attention to Device and Defamiliarization, then to Parody and Function. “Ghorab” by Ziya Movahhed is a work that has many formalistic aspects in itself. His poem has Defamiliarization, Foregrounding and also Irony in form and content. This article attempts to examine Ziya Movahhed’s “Ghorab" from different formalistic aspects.
    Keywords: Ziya Movahhed, Ghorab, Formalism, Device, Parody, Function
  • Abdollah Hasanzade Mirali*, Mahdi Ahmadi Page 39
    Sadegh Hedayat is one of the first authors and researchers who has had a precise and scientific confrontation with vulgar culture of Iranians. He has used these elements in his stories while researching in vulgar culture and he has provided a clear image of the culture and traditions of his region. Stories of Sadegh Hedayat are an emerging point for many elements of vulgar culture as the most important part of his works, and are considered as cultural examples which by investigating and studying them, we can learn about cultural memoir of Iranians besides the cognition of their believes. In this paper, we are taking efforts to survey flashes of vulgar culture in the stories of Sadegh Hedayat and we are going to study the application method of these elements in stories of Hedayat. To achieve this objective, we have divided such elements in stories of Hedayat after proposing some discussions concerning vulgar culture and its inclusion and territory issues and we divided them into four categories of; traditions and believes, vulgar poems and songs, proverbs and vulgar language. Then, by providing statistical tables we have studied application of these elements in stories of Hedayat.
    Keywords: Sadegh Hedayat, story works, vulgar culture, vulgar language
  • Hamidreza Salmani*, Majid Dadfar Page 71
    To receive the special features of classical texts, it’s necessary to read these texts in a right and methodic way, especially when sometimes this process affects the texts fluency. Correct reading of these texts, on the other hand, is more important in demonstrating historical features of language.This paper is an effort in order to complete and support the evidence of Saeed Hamidian’s article. Mentioned paper is a study in the “right pronunciation of third person singular bound suffix in the Persian classic texts and rhyme position”. Based on this study, the correct way to “--sh” pronunciation, is “-e-sh” not “-a-sh”, for example “Aqhoşeş” (his/her embrace) instead of “Aqhoşaş”.In this paper we add some new evidence from reliable sources and texts to pre-mentioned ones of Hsmidians, this new evidence can be used in future linguistic studies
    Keywords: text reading, rhyme, singular bound suffix, third person
  • Jahangir Safari*, Ebrahim Zaheri Abdevand Page 89
    Imagery such as simile in traditional poem has two major tasks; explaining and describing the thought, and decorating and arranging the speech. Simile as the most applicable imagery in poems of Naser Khosro is a tool for explaining and describing the poet's mind and less has been considered as an artistic and decorating element.The main purpose of this study is examining the vehicle in the complete works of Naser Khosro and of course vehicle was chosen because it draws the environment, ideology and the internal world of the poet. It's variation of vehicles is considerable in the complete works of Naser Khosro which we divided it's most important types into 3 groups in this article, including: nature and the elements related to it, like animals and mountains, group two includes cultural issues like religious and mythic concepts, features of aristocracy, behaviors in dressing and eating, and the third group includes daily observations of the poet.
    Keywords: Naser Khosro's poem, vehicle, nature, cultural issues
  • Davood Mohammadi* Page 111
    In first encounter with Simin Behbahani poetry the application of novel and unprecedented meters and versatility and plurality of prosodic meters in her poetry are significant. She offers a particular novelty to her poems by innovations in meters of her own poetry and she also made new and untried methods in Persian poem by proceeding modern concepts of the time in figures of novel meters. Up to 90 percent of Simins poems which were composed between 1352 – 1381 have novel and scarce meters. However, at first her poems do not seem to be rhythmic because readers are not familiar with Simins novel meters, but gradually by the more application of the meters and becoming familiar with them, their elegance and beauty will be sensed. Never the less Simin tried further than various traditional and prevalent meters, over 63 novel and unprecedented metes, and 25 rare and scarce meters on whole. In this article we will introduce the novel and invented meter and the scarce and unprecedented meter in Simins poetry and we will represent one sample of her poem for each meter.
    Keywords: Simin Behbahani, Meters, Measure, poem
  • Mohammadamir Mashhadi*, Abdollah Vasegh Abbasi, Mohammad Reza Mashhadi Page 137
    Imagery such as simile in traditional poem has two major tasks; explaining and describing the thought, and decorating and arranging the speech. Simile as the most applicable imagery in poems of Naser Khosro is a tool for explaining and describing the poet's mind and less has been considered as an artistic and decorating element.The main purpose of this study is examining the vehicle in the complete works of Naser Khosro and of course vehicle was chosen because it draws the environment, ideology and the internal world of the poet. It's variation of vehicles is considerable in the complete works of Naser Khosro which we divided it's most important types into 3 groups in this article, including: nature and the elements related to it, like animals and mountains, group two includes cultural issues like religious and mythic concepts, features of aristocracy, behaviors in dressing and eating, and the third group includes daily observations of the poet.
    Keywords: Naser Khosro's poem, vehicle, nature, cultural issues