فهرست مطالب

جامعه شناسی اقتصادی و توسعه - سال یکم شماره 2 (پاییز و زمستان 1391)

نشریه جامعه شناسی اقتصادی و توسعه
سال یکم شماره 2 (پاییز و زمستان 1391)

  • بهای روی جلد: 50,000ريال
  • تاریخ انتشار: 1392/03/25
  • تعداد عناوین: 8
|
  • عزت الله احمدی، یونس اسمعیلی طویل، زهره رسولی صفحات 1-31
    سبک زندگی یکی از مفاهیم مهم در علوم اجتماعی و عاملی برای تعریف ارزش ها، نگرش ها و هویت اجتماعی افراد است. هدف این مطالعه بررسی سبک زندگی در بین دانشجویان دانشگاه جامع علمی-کاربردی زندان تبریز و عوامل مرتبط با آن است. روش تحقیق مورد استفاده این پژوهش، پیمایشی از شیوه تحقیق همبستگی است. جامعه آماری این طرح، دانشجویان دانشگاه جامع علمی-کاربردی زندان تبریز است که تعداد کل این دانشجویان 373 نفر که از این تعداد 190 نفر به روش نمونه گیری تصادفی به عنوان نمونه نهایی انتخاب شده اند. نتیجه نشان دهنده وجود رابطه معنی دار بین متغیرهای سرمایه فرهنگی، سرمایه اقتصادی، دینداری و محرومیت نسبی به عنوان متغیرهای مستقل و سبک زندگی به عنوان متغیر وابسته تحقیق است. همچنین نتیجه حاصل از تحلیل رگرسیون چندمتغیره نشان می دهد که 68/0 درصد از تغییرات متغیر وابسته، توسط متغیرهای مستقل پژوهش تبیین می شود.
  • حسین بنی فاطمه، شهرام روستایی، محمدباقر علیزاده اقدم، فهیمه حسین نژاد* صفحات 33-56
    زندگی انسان در طول تاریخ، در پیوند مداوم با طبیعت بوده است. آب، خاک، زمین و گیاهان همواره یاری رسان انسان و الهام بخش او بوده و محیط زیست به عنوان پس زمینه فعالیت های بشری، مهم ترین بخش و جزو جدا نشدنی زندگی انسان تلقی شده است. در مقابل انسان ها نیز مسئول حفظ محیط زیست خود بوده اند. در این مقاله، با استفاده از نظریه پیر بوردیو، سرمایه اجتماعی به عنوان یک عنصر تاثیرگذار در زندگی شهروندان شهر تبریز تلقی شده که به رفتار اجتماعی آنها جهت می دهد. هدف این مقاله بررسی ارتباط بین سرمایه اجتماعی و سبک زندگی محیط زیستی و تاثیر ابعاد این دو متغیر بر یکدیگر است. نتایج تحقیق نشان می دهند از میان ابعاد سه گانه سرمایه اجتماعی، ابعاد مشارکت و انسجام اجتماعی رابطه معنی دار با سبک زندگی محیط زیستی نشان داده اند اما بعد اعتماد اجتماعی رابطه معنی داری را نشان نمی دهد. همچنین بین تحصیلات و سبک زندگی محیط زیستی رابطه معنی دار وجود دارد، ولی به طور کلی بین درآمد و سبک زندگی محیط زیستی رابطه معناداری مشاهده نشد. تحلیل رگرسیون چندمتغیره نیز نشان می دهد که مشارکت اجتماعی، تحصیلات و انسجام اجتماعی بر روی هم حدود یازده درصد از واریانس سبک زندگی محیط زیستی را تببین می کنند.
  • نقش متغیرهای اجتماعی - اقتصادی (SES) در توضیح نابرابری های سطوح سلامتی در بین دانشجویان (نمونه موردی: دانشجویان دانشگاه تبریز)
    داود بهبودی، احمد اسدزاده، سالار جلیل پور، رقیه کشتیبان صفحات 57-78
    به لحاظ اهمیت روزافزون سلامت نیروی انسانی در مسیر توسعه جوامع، کشورها و مخصوصا کشورهای در حال توسعه در کنار اهتمام به شناسایی عوامل اثرگذار بر سطوح سلامت افراد، بایستی به درک صحیحی از درجه اهمیت هرکدام از عوامل فوق نیز دست یابند. در دهه های اخیر و بر مبنای نتایج مطالعات مختلف، متغیرهای مرتبط با سطوح اجتماعی- اقتصادی افراد (SES) در تبیین سطوح سلامت افراد، جایگاه ویژه ای به خود اختصاص داده اند. در این مطالعه به لحاظ ارزیابی آثار طیف وسیعی از متغیرهای اجتماعی- اقتصادی بر شاخص های سلامت افراد، نمونه ای تصادفی به حجم 370 نفر از دانشجویان دختر دانشگاه تبریز انتخاب و داده های مورد نیاز اجتماعی- اقتصادی از طریق پرسشنامه جمع آوری گردید. با به کارگیری رگرسیون لجستیک رتبه ای، نتایج شواهد تجربی مطالعه حاکی از آن است که متغیرهای مرتبط با روان و سبک های زندگی به همراه متغیر اقتصادی درآمد، می توانند آثار معنی داری بر سطح سلامت دانشجویان داشته باشند.
  • منصور حقیقیان، علی هاشمیان فر، گلمراد مرادی صفحات 79-114
    هدف این مطالعه بررسی تاثیر نگرش های دینی بر مسئولیت اجتماعی کارکنان شرکت نفت کرمانشاه است که با استفاده از روش تحلیلی از نوع پیمایشی انجام گردید. جامعه آماری این مطالعه کارکنان شرکت توزیع و پخش فراورده های نفتی، پالایشگاه و خط لوله کرمانشاه است. ابزار مورد استفاده پرسشنامه است که سوالات آن براساس طیف لیکرت در پنج درجه تنظیم گردید. تعداد نمونه مورد مطالعه 400 نفر بود که با استفاده از دو روش نمونه گیری تصادفی طبقه ای و تصادفی ساده انتخاب شدند. نتایج حاصل از این پژوهش نشان می دهد که میانگین مسئولیت پذیری اجتماعی برابر 51/83 است که این نمره در مقایسه با میانگین مورد انتظار (105) در حد پایین تری قرار دارد و نشان می دهد که کارکنان در سازمان مذکور از مسئولیت پذیری کمتری برخوردارند. نتایج نشان می دهد که نگرش های مذهبی کارکنان در بعد شناخت دینی و باور دینی با مسئولیت اجتماعی در بعد قانونی، اقتصادی، اخلاقی و نوع دوستانه در ارتباط است. نگرش های مذهبی در بعد رفتار دینی با مسئولیت اجتماعی در بعد قانونی، اخلاقی و نوع دوستانه در ارتباط معنادار است ولی در بعد اقتصادی رابطه معناداری ندارد. همچنین نگرش های مذهبی کارکنان در کل با کل مسئولیت پذیری برابر 85/0 رابطه معناداری دارد.
  • فردین قریشی، محمدباقر علیزاده اقدم، اشرف ابراهیمی ترکمانی صفحات 115-141
    مشارکت یکی از شاخص های مهم جوامع مردم سالار و یکی از شرایط موفقیت توسعه جوامع محسوب می شود. مشارکت حقی است که باید برای همگان فراهم شود و از بنیان های مهم روابط اجتماعی است و زنان به عنوان نیمی از جمعیت جامعه با مشارکت در امور اجتماعی می توانند نقش مهمی در توسعه اجتماعی و اقتصادی داشته باشند. هدف اصلی این مقاله بررسی عوامل موثر بر مشارکت اجتماعی زنان بالای 20 سال شهر تبریز است. در همین راستا از نظریه های فمینیستی، نظریه توانمندسازی زنان و نظریه مبادله به عنوان مبانی نظری پژوهش استفاده شده است. روش تحقیق در این مقاله پیمایشی است و اطلاعات از طریق پرسشنامه جمع آوری و با استفاده از نرم افزارSPSS پردازش شده و تجزیه و تحلیل داده ها در دو سطح توصیف و تبیین (ضریب پیرسون، آزمونF، رگرسیون چندمتغیره) به انجام رسیده است. یافته های این تحقیق نشان می دهد که 3 متغیر انسجام اجتماعی (411/0=Beta)، تبعیض جنسیتی (255/0=Beta)، و اعتماد به نفس (175/0=Beta) به ترتیب میزان اهمیت، در تبیین واریانس متغیر وابسته نقش دارند و در مجموع این (3) متغیر توانسته اند 26 % از واریانس متغیر وابسته را شکل دهند (26/0=R2).
  • سعید کیاکجوری، حسین افراسیابی صفحات 143-165
    اعتماد اجتماعی یکی از مهم ترین عوامل تعامل سازنده و گسترش همکاری در میان کنشگران اجتماعی است. از این رو به یکی از موضوعات مهم در مطالعات و برنامه ریزی های اجتماعی سال های اخیر تبدیل شده است. هدف این مقاله بررسی عوامل و پیامدهای اعتماد اجتماعی در میان دانشجویان است. بدین منظور، نظریات و تحقیقات پیشین مرور و مدل نظری طراحی شد و 10 فرضیه مورد آزمون قرار گرفت. نمونه تحقیق شامل 400 نفر از دانشجویان دانشگاه شیراز و دانشگاه پیام نور شیراز بود که به روش تصادفی طبقه ای اتتخاب و داده ها به وسیله پرسشنامه گردآوری شد. نتایج مطالعه نشان داد که میزان اعتماد اجتماعی در میان دانشجویان از حد متوسط بالاتر است و از میان ابعاد سه گانه اعتماد اجتماعی (خاص، عام و نهادی) اعتماد خاص از ابعاد دیگر بیشتر است. بررسی فرضیه های تحقیق نشان داد که بین اعتماد اجتماعی و متغیرهای احساس امنیت، پیشرفت تحصیلی، سابقه تحصیلی، مشارکت اجتماعی و انحراف رابطه معناداری وجود دارد. بر اساس نتایج تحلیل رگرسیون، متغیرهای احساس امنیت و پایبندی دینی، مهم ترین متغیرها در تبیین میزان اعتماد اجتماعی دانشجویان هستند. این دو متغیر 38 درصد از تغییرات اعتماد اجتماعی را در میان دانشجویان تبیین می کنند.
  • فاطمه گلابی، فتانه حاجیلو صفحات 167-193
    اعتماد از مفاهیم کلیدی جامعه شناسی و از مولفه های حیاتی سرمایه اجتماعی و از مباحث مهم و اساسی در جوامع امروزی است. مقاله حاضر با مطالعه موردی شهر تبریز، به بررسی اعتماد اجتماعی مردم به نیروی انتظامی می پردازد. هدف از این تحقیق، تعیین عوامل موثر بر اعتماد اجتماعی مردم به نیروی انتظامی در شهر تبریز است. جامعه آماری پژوهش را افراد بالای 15 سال ساکن در شهر تبریز تشکیل می دهند. روش تحقیق پیمایشی و به صورت مطالعه مقطعی است. نمونه گیری خوشه ایچندمرحله ای و حجم نمونه برابر با 670 نفر است. یافته های تحقیق نشان می دهد که میزان اعتماد تعمیم یافته، وفاداری به نظام سیاسی و رعایت قواعد هنجاری در جامعه به ترتیب بیشترین تاثیر را بر متغیر وابسته دارند. متغیرهای مستقل مورد بررسی، در کل حدود 67 درصد تغییرات متغیر وابسته را تبیین می کنند. نتیجه به دست آمده حاکی از آن است که از بین عوامل موثر بر اعتماد شهروندان به نیروهای انتظامی در شهر تبریز، سهم عوامل نهادی بیش از عوامل فردی است.
  • جعفر هزارجریبی، فیروزه علیزاده اقدم صفحات 195-220
    تغذیه لازم، کافی و مناسب یکی از عوامل مهم سلامت جسم و روان افراد و سرمنشا رفاه فردی، امنیت غذایی، فرد است. لذا ناامنی غذایی، امروزه اهمیت خاصی دارد، به طوری که به یکی از شاخص های توسعه جوامع تبدیل شده است. بنابراین هدف پژوهش حاضر بررسی ناامنی غذایی در بین شهروندان تبریزی و عوامل موثر بر آن است. نمونه آماری تحقیق حاضر 385 نفر از شهروندان تبریزی است که به روش نمونه گیری خوشه ایمورد مطالعه قرار گرفتند. نتایج تحقیق حاکی از آن است که بین ناامنی غذایی و ابعاد حمایت اجتماعی و مشارکت اجتماعی، سرمایه اجتماعی رابطه معنی دار و معکوس وجود دارد، در حالی که بین اعتماد اجتماعی و ناامنی غذایی رابطه معنی داری مشاهده نگردید. همچنین نتایج تحقیق نشان داد که بین سرمایه اقتصادی و ناامنی غذایی رابطه معنی دار و معکوسی وجود دارد. به طوری که بین دسترسی به غذا و کفایت غذایی رابطه معنی دار و معکوس ولی بین سرمایه اقتصادی و کیفیت غذایی رابطه معنی دار و مستقیم وجود دارد. این نتایج نشان داد که ناامنی غذایی شهروندان بر حسب مقطع تحصیلی و نوع شغل افراد متفاوت است. همچنین نتایج رگرسیونی تحقیق نشان داد که سرمایه اقتصادی و حمایت اجتماعی در کل 25درصد از ناامنی غذایی شهروندان را تبیین می کنند.
|
  • E. Ahmadi*, U. Esmaeli Tavil, Z. Rasouli Pages 1-31
    The life style is one of the important concept in social science and a factor for definig values, attitudes and social identity. The aim of this study was to investigate the life style and related factors among the students of Tabriz Prisons University. The method used in this research is a survey and correlation. Target Population consisted Student of Tabriz Prisons University which were 373 Student, and 190 was selected by random sampling. The results show significant relation between independent variables included cultural capital, economic capital, religiosity and relative privatation of life style. In addition, result of multivariate regression analysis, show that 68% of changes in dependent variable is explained by independent variables.
    Keywords: Life style, Cultural capital, Economic capital, Religiosity, Relative privation
  • H. Banifatemeh, Sh. Roostaee, M.B. Alizadeh Aghdam, F. Hosseinnejad* Pages 33-56
    Throughout history, human life has been passing a continual link with the nature. Water, soil, land and plants, always have been helping people and inspired them and environment as a background for human activity which is considered as a the most important part and an integral fraction of human life. However, human beings are also responsible for maintaining their environment. On this paper we applied Pierre Bourdieu's theory, social capital which is considered as an effective element in the lives of the citizens of Tabriz and their social behavior.The purpose of this paper is examining the relationship between dimensions of social capital and the environmental lifestyle. The results reveal education and income have significant effect on environmental lifestyle, among the three dimensions of social capital, aspects of social participation and social cohesion are significantly associated with environmental lifestyle but social trust does not show a significant relationship. Multiple regression analysis also indicates that social participation, education and social cohesion explained eleven percent of the variance of environmental lifestyle.
    Keywords: Lifestyle, Environment, Social capital, Social participation, Social cohesion
  • The Role of Socio-Economic Factors in Explaining Health Disparities among College Students (Case Study: Tabriz University Female Students)
    D. Behboodi*, A. Asadzadeh, S. Jalilpour, R. Keshtiban Pages 57-78
    According to increasing importance of human capital health through development processes, it is essential for societies, specially developing ones, to recognize the nature of its health threatening factors and their roles and significances. Based on recent empirical studies, socio-economic factors can explain main observed health inequalities among people. In this study in order to investigate the roles and significances of socio-economic factors in explaining health related disparities between college students in Iran, a stochastic sample of 370 college female students has been examined. Using ordered logistic regression, empirical results show that some psycho-social and life style factors along income variable can have significant impact on assessed health status among studied students.
    Keywords: Health, socio, economic status, ordered logistic regression
  • M. Haghighatian, S.A. Hashmemianfar, G. Moradi* Pages 79-114
    Religious attitudes of an organization’s employees can be considered as effective strategies to decrease social inequality between rich and poor people. On the other hand, these attitudes can increase the feeling of social responsibility. Religiousness has a solidarity function and can enhance the solidarity of employees and this solidarity is more with those that observe an organization’s ethical codes. Therefore, they are more cooperative with and feel more responsibility towards them. This study aims to investigate the effects of Kermanshah oil company employees’ religious attitudes on their social responsibility. This is a survey study. The target population consisted of all the employees of oil product distribution company and refinery and pipe line of Kermanshah of which 400 individuals were selected via systematic and simple random sampling. A Likert-type questionnaire was used to collect the needed data. Research findings showed that the average number of social responsible of the employees is equal to 83.5, which is lower than the expected average(105) and shows that employees in this organization have relatively low sense of social responsibility. Research findings also showed that religious attitudes in the dimensions of religious cognition and religious beliefs were significantly related to social responsibility in the dimensions of legal, economic, moral, and altruism. Religious attitudes in the dimension of religious behavior was significantly related to social responsibility in the dimensions of legal, moral, and altruism but not in the dimension of economic. In sum, employees’ religious attitudes were 0.85 related to social responsibility and this association was statistically significant.
    Keywords: Social responsibility, Religious attitudes, Kermanshah Oil Company
  • F. Ghoreishi*, M. Alizadeh Aghdam, A. Torkmany Abrahimi Pages 115-141
    Participation is one of the important criteria in democratic communities and also is one of important factors improve to communities. Social participation is a mindfully and voluntary participation process in cooperation with social programs and decisions which reach fulfillment in the form of assemblies, groups and organizations. One of the most significant development resources, human resources development which includes development of culture, knowledge, ideas and creativity of human individuals and their participation in community affairs. The main goal of this paper is studying effective factors of women social participation who are over 20 years old. In this study feminist theory, women's empowerment theory, and theory of exchange and... As a theoretical framework been used. In this Research have the data collected through questionnaires and by using SPSS data analyzed through Pearson coefficient test, F, and multivariable regression.
    Keywords: Social participation, Social cohesion, Self, confidence, Influence of patriarchy, Relational deprival, Traditionalist
  • S. Kia Kojoori*, H. Afrasiabi Pages 143-165
    Social trust is highly significant factor for social interaction and cooperation among social actors and it has become a central issue in social research and planning in recent years. The aim of this study is to examine the main factors and consequences of social trust among college students. After reviewing the literature and building a model, ten hypotheses were proposed. A sample of 400 undergraduate students were drawn through stratified sampling, and data collected by questionnaire. Results showed that trust is higher than average, and specialized trust is higher than generalized and institutional trust. Life chances, sense of security, religious practices, years of education at university, academic achievements and field of study are significantly associated with social trust. With increasing trust, levels of participation increases and rate of deviation decreases. Multiple regression results showed that sense of security and levels of religious commitment, are more important to explain trust. They explained 38 percent of social trust variances.
    Keywords: Social trust, Specialized trust, Generalized trust, Institutional trust, Participation, Deviance
  • F. Golabi*, F. Hajilou Pages 167-193
    Trust is one of the fundamental concepts in sociology and one of the vital components of social capital, also one the significant and essential topics in modern societies. This paper, studies the social trust of people in police forces. The aim of this research is to determine the affecting factors in the social trust of people to police forces in the city of Tabriz. The target population covers the people above the age of 15. The research method was survey cross-sectional study. The sampling method was multi-stage cluster and the sample size was 670. The findings of the research indicate that the level of generalized trust, loyalty to political system and compliance with normative rules in society, respectively have the most influence on the dependent variable. The studied independent variables totally define 67 % of dependent variable’s changes. The results represents that among affecting factors of citizens’ trust in Police forces to Tabriz, the institutional factors is effective more than the individual factors.
    Keywords: Trust, Generalized trust, Police force, Inter, personal trust, Accountability of authorities
  • J. Hezarjaribi*, F. Alizadeh Aghdam Pages 195-220
    Adequate and healthy nutrition is one of the requirements of physical and mental health, it is an important factor and source in individual welfare and food security. Food insecurity is one of the major issues today, which has become one of the world development indicators. Therefore, the purpose of this study is aim of this study is to assessing the food insecurity among citizens of Tabriz. The sample size includes 385 citizens of Tabriz chosen through cluster sampling method. Results of study show that there is significant inverse relationship between food insecurity, social support and social participation, while there is no significant relationship between social trust and food insecurity. Findings of this study also show that there is a significant inverse relationship between food insecurity and economical capital. However, the economic capital and the quality of the food have a direct and significant relationship with each other, these findings show that food insecurity of citizens in terms of educational levels and their job are different. Regression results also showed that economic capital and social support can explain 25 percent of citizens’ food insecurity.
    Keywords: Food insecurity, Social support, Social participation, Social trust, Tabriz