فهرست مطالب

Journal of Kermanshah University of Medical Sciences
Volume:17 Issue: 3, 2013

  • تاریخ انتشار: 1392/03/30
  • تعداد عناوین: 9
|
  • مقالات پژوهشی
  • معصومه دل آرام، لعبت جعفرزاده، نرجس دادخواه صفحات 148-154
    زمینه
    درد ناشی از اپیزیوتومی، تعداد زیادی از زنان را تحت تاثیر قرار می دهد. روش معمول تسکین درد، استفاده از داروهای خوراکی ضدالتهابی غیراستروئیدی می باشد. باتوجه به عوارض گوارشی این داروها، مطالعه حاضر با هدف مقایسه تاثیر شیاف ایندومتاسین و کپسول مفنامیک اسید بر درد اپیزیوتومی انجام شد.
    روش ها
    در یک کارآزمایی بالینی، 60 نفر از زنان با حاملگی 42-38 هفته و تک قلو که مورد اپی زیوتومی واقع شده بودند، به طور تصادفی به دو گروه دریافت کننده شیاف ایندومتاسین و کپسول مفنامیک اسید تقسیم شدند. ابزار گردآوری اطلاعات پرسشنامه و مقیاس سنجش درد (VAS) بود. شدت درد پس از زایمان با اولین شکایت مادر و در ساعات 6، 12 و 24 پس از زایمان مورد مقایسه قرار گرفت.
    یافته ها
    متغیرهای فردی در دو گروه تفاوت معناداری با هم نداشتند. در گروه دریافت کننده ایندومتاسین، تفاوت معناداری در شدت درد با اولین شکایت بیمار و در ساعات 6 (001/0P<)، 12 (001/0P<) و 24 (02/0P=) پس از زایمان وجود داشت. در گروه دریافت کننده مفنامیک اسید نیز تفاوت معناداری در شدت درد با اولین شکایت بیمار و در ساعات 6 (001/0P<)، 12 (001/0P<) و 24 (01/0P=) پس از زایمان وجود داشت. در مقایسه میانگین شدت درد بین دو گروه، اختلاف معناداری یافت نشد.
    نتیجه گیری
    تاثیر شیاف ایندومتاسین و کپسول مفنامیک اسید در کاهش درد ناشی از اپی زیوتومی مشابه بود. شیاف ایندومتاسین جایگزین مناسبی برای کپسول مفنامیک اسید می باشد.
  • شکوه سادات خالو، شهرام وثوقی، رضا غلامنیا صفحات 155-163
    زمینه
    جیوه از فلزات سنگین با سمیت زیاد است که با توجه به کاربردهای فراوان، از مسیرهای گوناگون وارد محیط زیست می گردد. لذا، حذف آن از فاضلاب از چالش های مهم می باشد. در این تحقیق ابتدا حذف جیوه از محلول آبی با استفاده از دو نوع پوست بادام مورد بررسی و سپس کارایی این دو نوع جاذب با یکدیگر مقایسه گردید.
    روش ها
    این تحقیق از نوع تجربی- مداخله ای است. ابتدا نمونه های پوست بادام تهیه و آماده سازی شد. سپس پارامترهای موثر بر فرایند جذب جیوه از جملهpH، میزان جاذب، غلظت اولیه یون و زمان تماس مورد بررسی و بهینه سازی قرار گرفت. کارایی دو نوع پوست بادام از طریق آزمون آماری F و t مقایسه گردید.
    یافته ها
    بیشترین میزان حذف جیوه در 1/0±5/5pH= و در 10 دقیقه اول تماس صورت گرفت. ماکزیمم ظرفیت جذب مطابق با مدل ایزوترم لانگمویر برای پوست سخت و نرم به ترتیب (به ازای 5 و 7 گرم بر لیتر جاذب) برابر با 34/8±13/135 و 92/7±30/105 میلی گرم جیوه بر گرم جاذب محاسبه شد که از لحاظ آماری (0005/0=P) این اختلاف معنادار است.
    نتیجه گیری
    هرچند هر دو جاذب در مقایسه با دیگر جاذب های طبیعی، کارایی بالایی در حذف جیوه از محلول های آبی دارند، بررسی های آماری نشان داد ظرفیت جذب جیوه توسط پوست سخت بیشتر از پوست نرم است. پوست بادام به عنوان یک جاذب ارزان، در دسترس و بدون تولید مواد جانبی مضر به صنایعی که دارای فاضلاب حاوی جیوه هستند پیشنهاد می شود.
  • نادر رجبی گیلان، سهیلا رشادت، سید رامین قاسمی صفحات 164-171
    زمینه
    امروزه بازی های رایانه ای از اصلی ترین تفریحات کودکان و نوجوانان محسوب می شود. در پژوهش ها شواهد متفاوتی در خصوص اثرات مثبت و منفی این بازی ها دیده می شود. این مطالعه به بررسی رابطه بین انجام بازی های رایانه ای با پرخاشگری در دانش آموزان مقطع راهنمایی شهر کرمانشاه در سال 1391 پرداخته است.
    روش ها
    در این پژوهش مقطعی تعداد 573 دانش آموز مقطع راهنمایی، با روش نمونه گیری خوشه ایچندمرحله ای از مدارس سطح شهر کرمانشاه انتخاب و پرسشنامه های جمعیت شناختی و پرخاشگری باس و پری را تکمیل نمودند. داده ها با استفاده از نرم افزار SPSS و با کمک آزمون های همبستگی پیرسون، تی تست و آنالیز واریانس مورد تحلیل قرار گرفتند.
    یافته ها
    5/48 درصد پاسخ گویان دختر بوده و 71 درصد افراد سابقه انجام بازی های رایانه ای داشتند. رابطه بین پرخاشگری کلی با جنس (023/0P=)، نوع بازی (021/0P=) و زمان انجام بازی (000/0P=) معنادار بود. بین زمان انجام بازی با پرخاشگری کلی (151/0R=)، فیزیکی (202/0R=)، کلامی (131/0R=) و خصومت (110/0R=) همبستگی مثبت و معنادار بود(005/0P<).
    نتیجه گیری
    با توجه به رابطه معنادار بین انجام بازی های رایانه ای و پرخاشگری در این مطالعه و نظر به حساسیت بالای شرایط دوران نوجوانی و احتمال الگوگیری از شخصیت های خشن بازی ها، انجام پژوهش های بیشتر در این زمینه در جامعه ایران، توصیه می گردد.
  • پروین محبی، سمیه نقی زاده، سکینه محمدعلیزاده صفحات 172-180
    زمینه
    سرطان پستان شایع ترین نوع سرطان در بین زنان است. با استفاده از غربالگری، ابتلا به سرطان پستان و مرگ ومیر ناشی از آن کاهش می یابد. هدف مطالعه حاضر توصیف نتایج غربالگری توده های پستانی با استفاده از معاینات کلینیکی و پاراکلینیکی در زنان مراجعه کننده به بیمارستان بهبود تبریز در سال 1389 است.
    روش ها
    این مطالعه توصیفی بر روی 952 مددجوی داوطلب غربالگری سرطان پستان و یا افراد ارجاع داده شده که در طی یک دوره یک ساله به بیمارستان بهبود تبریز مراجعه کردند انجام گرفت. ابزار جمع آوری داده ها، پرسشنامه ای شامل مشخصات فردی-اجتماعی و مامایی، اطلاعات به دست آمده از معاینات کلینیکی پستان، ماموگرافی، سونوگرافی و پاتولوژی بود. داده ها با استفاده از آمار توصیفی و آزمون های آماری کای دو و مک نمار در نرم افزار آماری SPSS تجزیه و تحلیل شد.
    یافته ها
    بر اساس معاینات کلینیکی پستان چپ و راست به ترتیب 8/26 و 2/23 درصد دارای قوام غیرطبیعی، 1/51 و 43 درصد دارای درد و 4/33 و 2/26 درصد دارای توده بودند. به دنبال معاینات، برای 7/38 درصد ماموگرافی، 6/35 درصد سونوگرافی و 2/18 درصد ماموگرافی و سونوگرافی درخواست شد. نتایج ماموگرافی در 9/12 درصد توده و در 5/32 درصد ضایعات خوش خیم و نتایج سونوگرافی در 14 درصد توده و در 9/18 درصد ضایعات خوش خیم نشان داد. برای 81 (5/8%) نمونه، بررسی پاتولوژی انجام گرفت و 35 مورد کانسر پستان شناسایی شد. بین نتایج معاینات کلینیکی-ماموگرافی، معاینات کلینیکی-سونوگرافی، پاتولوژی-ماموگرافی و پاتولوژی- سونوگرافی ارتباط آماری معناداری به دست آمد.
    نتیجه گیری
    استفاده از تصویربرداری در کنار معاینات بالینی دقیق، به عنوان یک اقدام موثر جهت غربالگری سرطان پستان توصیه می گردد.
  • حاتم حسینی، بلال بگی صفحات 181-190
    زمینه
    در آینده نزدیک، تقاضا برای استفاده از وسایل پیشگیری از حاملگی به دلایلی چون افزایش شمار زنان واقع در سنین تولیدمثل و شمار زنانی که خانواده های کوچک تری می خواهند، افزایش خواهد یافت. هدف از این مقاله، بررسی میزان تقاضا برای روش های پیشگیری و عوامل موثر بر آن در میان زنان کرد شهر مهاباد است.
    روش ها
    داده ها از پیمایش باروری مهاباد که در فروردین 1391 بر روی نمونه ای بالغ بر 700 خانوار انجام شد اقتباس شده است. روش نمونه گیری ترکیبی از روش های خوشه ایچندمرحله ای، تصادفی و تصادفی سیستماتیک است. پرسشنامه دارای اعتبار محتوا و برای پایایی از آزمون آلفای کرونباخ استفاده شد. پردازش داده ها با استفاده از نرم افزار SPSS 20 و به منظور تعیین اثر هر یک از متغیرهای مستقل بر متغیر وابسته از تکنیک رگرسیون لجستیک استفاده شد.
    یافته ها
    نتایج نشان داد که 7/27 درصد زنان از روش های دایمی و طولانی اثر پیشگیری از حاملگی استفاده می کنند. میزان تقاضا برای این روش ها 35/71 درصد است. تحلیل های چندمتغیره نشان از وجود رابطه معنا دار بین شمار فرزندان زنده به دنیا آمده، هزینه های درک شده برای پیشگیری از حاملگی و تمایلات فرزندآوری با متغیر وابسته دارد. زنان واقع در انتهای سنین فرزندآوری و آن هایی که تحصیلات بالاتری دارند به احتمال بیش تری خواهان استفاده از وسایل پیشگیری از حاملگی هستند.
    نتیجه گیری
    تفاوت میان استفاده و تقاضا برای وسایل پیشگیری از بارداری به ویژه روش های دایمی و طولانی اثر، بیانگر میزان بالای تقاضای برآورده نشده است که می تواند به افزایش حاملگی ناخواسته و سقط جنین عمدی منجر شود.
  • حبیب احمدی، اکرم سلیمانی * صفحات 191-196
    زمینه

    مسمومیت توسط خود فرد یا خودکشی یکی از شایع ترین و عمده ترین دلایل ارجاع و بستری بیماران در اورژانس های بیمارستانی است. لذا تحقیق و بررسی درخصوص مرگ ومیر ناشی از مسمومیت ها می تواند در تصمیم گیری و بهبود استانداردهای لازم جهت پیشگیری و کاهش موارد اقدام، نقش مهمی را ایفا کند.

    روش ها

    دراین مطالعه توصیفی-تحلیلی تمام فوت های ناشی از مسمومیت (عمدی یا تصادفی) که طی سال 89-1386 به بیمارستان امام خمینی (ره) کرمانشاه مراجعه کرده بودند مورد مطالعه قرارگرفتند. با استفاده از پرونده های بیماران اطلاعات سن، جنس، سال فوت، محل سکونت، علت فوت و عامل مسمومیت استخراج گردید.

    یافته ها

    از 169 مورد پرونده بررسی شده، 57 درصد موارد علت مسمومیت، خودکشی بوده است. در 33 درصد عامل مسمومیت سم، 31 درصد مواد مخدر و 24 درصد دارو بوده است. از بین 95 نفر مسموم خودکشی کرده، 5/69 درصد مرد بوده اند و بین علت خودکشی و جنسیت ارتباط معنادار مشاهده شد (05/0P<). در بین افراد با قصد خودکشی، 68 نفر (6/71%) کم تر از 35 سال داشته اند و ارتباط بین علت خودکشی و گروه سنی نیز معنادار بود (001/0P<).

    نتیجه گیری

    باتوجه به نتایج و فراوانی بالای اقدام به خودکشی در بین مراجعین به بخش مسمومیت و پایین بودن سن این افراد، توجه جدی به موضوع سلامت روان و اتخاذ تدابیر مناسب برای پیشگیری موارد مسمومیت به خصوص از نوع خودکشی از اهمیت ویژه ای برخوردار است

  • حبیب الله خزایی، فرید نجفی، عاطفه علوی فر صفحات 197-205
    زمینه
    سوء مصرف مواد یک معضل عمده مرتبط با سلامتی جامعه است که بر اساس اطلاعات موجود، در قشر جوان و دانشجویان رو به افزایش است. هدف این تحقیق، بررسی شیوع سوء مصرف مواد و عوامل مرتبط با آن در دانشجویان دانشگاه علوم پزشکی کرمانشاه می باشد.
    روش ها
    این مطالعه به روش مقطعی بر روی 2422 دانشجو در دانشگاه علوم پزشکی کرمانشاه در پاییز 1390 انجام شده است. روش نمونه گیری «نمونه گیری آسان» بوده و کلیه دانشجویان بدون محدودیت سنی از تمام ورودی ها و مقاطع تحصیلی وارد مطالعه شدند. اطلاعات با استفاده از پرسشنامه سوء مصرف مواد مطابق با DSM-IV-TR و پرسشنامه اطلاعات جمعیت شناختی و برخی فاکتورهای مرتبط با مصرف مواد از جمله سابقه خانوادگی مواد، وجود دوستان معتاد، موفقیت تحصیلی و محل سکونت دانشجویان به دست آمد. تجزیه و تحلیل داده ها با نرم افزار stata 8 و آمار توصیفی و آزمون مجذور کای انجام شد.
    یافته ها
    شیوع سوء مصرف مواد در دانشجویان 18/3 درصد بود. 37/72 درصد مرد و بقیه زن بودند. بالاترین شیوع در دانشجویان دکترا (34/6%) و کم ترین آن (0%) در دانشجویان کارشناسی ارشد بود. سوء مصرف در متاهل ها بیشتر از مجردها بود. دانشجویانی که ساکن منزل مجردی بودند در مقایسه با ساکنین خوابگاه و محیط خانواده، میزان بالاتری از سوء مصرف مواد داشتند (54/17% در مقابل 61/2% و 42/2%). بین سابقه خانوادگی مواد و وجود دوستان مصرف کننده با سوء مصرف مواد در دانشجویان، رابطه معناداری وجود داشت (001/0P<).
    نتیجه گیری
    ازجمله علل کم تر بودن آمار سوء مصرف مواد در این پژوهش نسبت به آمارهای سایر پژوهش ها، می تواند عدم گزارش دانشجویان باشد
  • گزارش کوتاه
  • هادی نقدی، سردار محمدی صفحات 206-209
    پژوهش حاضر با هدف بررسی میزان شیوع استفاده از استروئیدهای آنابولیک در میان دانش آموزان متوسطه کردستان به روش پیمایشی مقطعی بر روی نمونه ای به حجم 1006 نفر که به روش نمونه گیری خوشه ایانتخاب شدند، انجام شد. برای گردآوری اطلاعات، پرسشنامه ای محقق ساخته تهیه و بعد از تایید اعتبار و پایایی، بر روی گروه نمونه اجرا شد. نتایج نشان داد که 79 نفر(8%) از کل نمونه از مواد نیروزا استفاده کرده اند. از مجموع این 79 نفر تنها 8 نفر (008/0) سابقه مصرف استروئیدهای آنابولیک داشته اند که همه آن ها پسر و ورزشکار بوده اند. همچنین نتایج نشان داد که کم تر از 7/3 درصد از کل دانش آموزان نمونه با بیشتر از سه عارضه استروئیدهای آنابولیک آشنا بودند.
    در مجموع می توان نتیجه گرفت که میزان آلودگی دانش آموزان کردستان به استروئیدهای آنابولیک کم است اما ورزشکاران پسر در معرض خطر سوء مصرف قرار دارند.
  • نامه به سردبیر
  • تیمور تیمور سیدیاصل، سید تیمور سیدیاصل، طیبه خیاطان، سید مجتبی احمدی صفحات 210-211
|
  • Masoumeh Delaram, Lobat Jafar, Zadeh, Narges Dadkhah Pages 148-154
    Background
    Post episiotomy pain affects a large number of women after the delivery. The common method for pain relief is using oral non-steroidal anti-inflammatory drugs. Considering the side effects of these medicines، the aim of present study was to compare the effects of indomethacin suppository and mefenamic acid capsule on post episiotomy pain.
    Methods
    In a clinical trial study، sixty women with singleton pregnancy and 38-42 weeks of gestation who had episiotomy were randomly assigned into two groups of receiving indomethacin suppository or mefenamic acid capsule. Data collection was performed by questionnaire and visual analog scale (VAS). The intensity of pain was compared with the first compliant of mother and 6، 12 and 24 hours after the delivery.
    Results
    The individual characteristics had not a significant difference between two groups. In indomethacin group، there was a significant difference in the severity of pain with first compliant and 6 (P<0. 001)، 12 (P<0. 001) and 24 (P=0. 02) hours after the delivery. In mefenamic acid receiving group، also a significant difference was found in the intensity of pain with first compliant and 6 (P<0. 001)، 12 (P<0. 001) and 24 (P=0. 01) after the delivery. In comparing the mean severity of pain in two groups، there was not a significant difference.
    Conclusion
    The effects of indomethacin suppository and mefenamic acid capsule on the relief of post episiotomy pain were similar. The indomethacin suppository is a suitable alternative for mefenamic acid capsule for the relief of post episiotomy pain.
  • Shokooh Sadat Khaloo, Shahram Vosoughi, Reza Gholamnia Pages 155-163
    Background
    Mercury is a heavy metal with high toxic effects. It has many apply to various industries، so can enter to the environment from different resources. Therefore، its elimination from wastewater is a major challenge. In this study، removal of mercury from aqueous solution using two types of almond shell was investigated and compared.
    Methods
    This experimental-intervention study has been conducted in a batch method. At the beginning، the almond shell samples were collected and prepared. Then the effect of parameters affecting the adsorption such as pH، the amount of sorbent، the initial ion concentration and contact time were investigated and optimized. At the end efficiency of two shells were compared using f-test and t-test.
    Results
    The most mercury removal was achieved at pH = 5. 5± 0. 1 in 10 min initial contact time. The obtained maximum adsorption capacity corresponding to Langmuir isotherm model (for 5 and 7 gram per liter of sorbent) were 135/13 ± 8. 34 and 105. 30 ± 7. 92 for hard and soft shell، respectively. Difference was statistically significant (P= 0. 0005).
    Conclusion
    Although both of the adsorbents have high efficiency in removal of mercury from aqueous solution in comparison of other natural adsorbents but the result showed that mercury adsorption capacity by almond hard shell was more than almond soft shell. This sorbent as a simple، inexpensive، accessible، and without producing waste materials may proposed to industries which produce wastes including mercury.
  • Nader Rajabi Gilan, Sohyla Reshadat, Seyed Ramin Ghasemi Pages 164-171
    Background
    Nowadays computer games are one of the main entertainments for children and adolescents. There are different results about positive and negative impacts of these games. The aim of this study was the survey of relationship between playing computer games and aggression in guidance school students of Kermanshah city in 2012.
    Methods
    In this cross sectional study، 573 student selected by Multi-stage cluster sampling and these persons completed demographic and Buss & Perry Questionnaires. Data were analyzed by SPSS software and Pearson correlation، T test and ANOVA were used.
    Results
    48. 5% of respondents were girl and 71% played computer games. The relationship between overall aggression with gender (p=0. 023)، type of game (p=0. 021) and time of game playing (p=0. 000) was significant. There were a significant relation between time of game playing with overall aggression (r=0. 151)، physical aggression (r= 0. 202)، verbal aggression (r=0. 131) and hostility (r=110) (p<0. 005).
    Conclusion
    According to the significant relationship between playing computer games and aggression in this study، and considering the high importance of life conditions of teens، and the probability of modeling of violent characters in games، doing more researches in this area in Iran is recommended.
  • Parvin Mohebbi, Somayyeh Naghizadeh, Sakineh Mohammadalizadeh Pages 172-180
    Background
    Breast cancer is the most common cancer in women. Screening can reduce the rate of cancer and mortality. The aim of this study is Description of Screening programs about Breast masses with clinical and Para clinical examination.
    Methods
    This is a descriptive study on 952 women who had volunteered or were referred to Tabriz Behbood hospital during one-year period. Data was collected by questionnaire. The questionnaire was three parts، including: demographic and midwifery characteristics، results of clinical breast exams and reports of ultrasound، mammography and pathology. Descriptive and deduction statistics (chi-square and Mc Nemar) was used for statistical data analysis.
    Results
    The results of Clinical Breast Examination (CBE) showed that 26. 8% of fitness of left Breast was abnormal and it was 23. 2% in right Breast. In left Breast 51. 1% was painful and 33. 4% had mass in breast. In right breast 43% were painful and 26. 2% had mass in breast. After CBE، mammography was requested for 38. 7% women، ultrasound for 35. 6% and both of them for 18. 2%. Mammography report، 12. 9% mass and 32. 5% benign lesions and sonography reports، 14% mass، 18. 9% benign lesions were distinguished. On 8. 5% samples، pathological survey was performed and 35 cases had breast cancer. There was a statistical relation between CBE-mammography، CBE- sonography، pathology-mammography and pathology- sonography (P<0. 05)
    Conclusion
    According to the results، accurate physical exam besides imaging could be as an effective method for breast cancer screening.
  • Hatam Hosseini, Balal Bagi Pages 181-190
    Background
    Increasing number of women in reproductive ages and tending small families will result in demand for using contraception in near future. The study tried to assess the demand for contraceptive methods and its determinants among Kurdish women in Mahabad city.
    Methods
    A sample of over 700 households in Mahabad surveyed for the study using questionnaire with interview technique. The validity and reliability of the questionnaire verified according to content measure and Cronbach’s alpha. The main technique for determining the effects of independent variables on using contraceptive methods was Logistic regression.
    Results
    Findings showed that 27. 7 percent of women use permanent and long-acting contraceptive methods and therefore the demand for these contraceptive methods is 71. 35 percent. Multivariate analysis showed that there are statistically significant relationships between the number of children ever born; the perceived contraceptive costs، and childbearing intentions with dependent variable. According to this study، women at the end of reproductive ages and those with higher education are more likely to use permanent and long-acting contraceptive methods.
    Conclusion
    The difference between the demand for contraceptive use، particularly long-acting ones and permanent methods، indicate a high level of unmet demand that could lead to increased unwanted pregnancy and induced abortion.
  • Habib Ahmadi, Akram Soleimani Pages 191-196
    Background

    Poisoning is one of the most common causes of reference to hospitalization in the Emergency wards of hospitals. Thus، studying and investigating the occurrence of death as the results of poisoning can have a significant role in decision making and improving vital standards to prevent or decrease its occurrence.

    Materials And Methods

    In this cross-sectional study all cases of suicides resulting in death referred to Imam Khomeini Hospital (intentional or accidental) during 4 years، 86 to 89 were studied. Information such as age، gender، year of death، residence، cause of death and type of poisoning was recorded.

    Results

    Of 169 cases reviewed، 57% of cases committing suicide has been used poisoning materials. In 33 percent of cases، poison was the cause of death، 31 percent drugs were the cause of death and in 24 percent of cases toxic drugs were the cause of death. Among 95 cases، 69/5 cases were men. There was a statistically significant relationship between gender and cause of suicide. Among individuals committing suicide، 68 cases (71/6) were less than 35 years old and there was statistically meaningful relationship between age group and cause of suicide.

    Conclusion

    As a lot of cases committing suicide are among individuals who referred to Poisoning Ward of hospitals and belong to low age group، paying too much attention to mental health of people and making appropriate decision to prevent poisoning (specially poisoning which leads to suicide) seems to be of great significance.

  • Habibollah Khazaei, Farid Najafi, Atefe Alavi Far Pages 197-205
    Background
    Substance abuse is a main abstruse related to society''s health. main goal of this study is evaluation of substance abuse prevalence and related factors to it، among students of medical science university of Kermanshah.
    Methods
    This cross sectional study carried out on 2422 students of Kermanshah University of Medical Science، in fall، 2011. Sampling method was «simple sampling»، and all students selected for evaluation without age and educational limit. Questions are include: standard criterions of substance abuse according to DSM-IV-TR، demographic information and some related factors to substance abuse، for example familial history of substance abuse، consumer friends، educational achievement and situation of students'' residence. For data analysing، Stata 8 software، descriptive statistics and Chi-2 test are used.
    Results
    Substance abuse prevalence among students was 3. 18%، which 72. 37% of them were male and 27. 63% of them were female. The highest prevalence of substance abuse was in students of professional doctoral (6. 34%) and the lowest prevalence was in M. Sc. students (0%). Substance abuse was more prevalent among married persons in compare with single persons. Prevalence of substance abuse among students who were living in single houses، was greater than whose students were living in dormitories or with family (17. 54% in comparison with 2. 61%، 2. 41%). There was a meaningful relationship between familial history of substance abuse and existing substance abusers friends with substance abuse among students (P<0. 001).
    Conclusion
    The low prevalence of substance abuse in this study in compare to existing statistics، can attribute to lack of students'' reports.
  • Hadi Naghdi, Sardar Mohammadi Pages 206-209
    This study aimed to assess the prevalence of anabolic steroid usage among high school students in Kurdistan state، that cross-sectional design was performed on a sample of 1،006 individuals، who were selected by cluster sampling method. In order to collect data، questionnaire was prepared by researcher and the verified its validity and reliability. The results showed that 79 participates (8%) of total sample had used doping drugs. It also showed، less than 3/7% of the students were familiar with three most prevalence of anabolic steroids. In sum، we can conclude that abuse rate of Kurdistan students is low، but male athletes Kurdish students are at risk of anabolic steroids abuse.