فهرست مطالب

نشریه رفتار حرکتی
پیاپی 11 (پاییز و زمستان 1391)

  • تاریخ انتشار: 1391/12/12
  • تعداد عناوین: 12
|
  • عباس بهرام، زهرا عبدالملکی، بهرام صالح صدق پور صفحات 13-34
    هدف کلی این تحقیق روانسنجی فرم کوتاه پرسشنامه خود توصیفی بدنی در دانش آموزان شهر تهران می باشد. 1878 شرکت کننده (8 - 18 سال) فرم کوتاه پرسشنامه خودتوصیفی بدنی(مارش و همکاران، 2010) را تکمیل نمودند. روش نمونه گیری، خوشه ایچندمرحله ای تصادفی از دانش آموزان دختر و پسر شهر تهران بود. این پرسشنامه دارای اعتبار ترجمه قابل قبول می باشد و از آن می توان برای جامعه ایرانی استفاده نمود. تحلیل سوالات از طریق سه روش محاسبه درجه دشواری، ضریب تمیز و روش لوپ انجام گرفت. نتایج تحلیل سئوالات نشان داد در کل چهار سئوال (1، 23، 30 و 34)، جزء سئوالات نامناسب هستند و باید از پرسشنامه حذف گردند. نتایج بررسی اعتبار سازه عاملی حاکی از شناسایی و تایید ده عامل خودپنداره بدنی(چربی بدنی، قدرت، هماهنگی، لیاقت ورزشی، فعالیت بدنی، عزت نفس، انعطاف پذیری، سلامتی، ظاهر بدنی و استقامت) بود. نتایج اعتبار ملاک نشان داد این پرسشنامه برای سنجش خودپنداره بدنی به ویژه عامل چربی بدنی ابزارمعتبری می باشد. بطور کلی نتایج تحقیق نشان دادفرم کوتاه پرسشنامه خودتوصیفی بدنی برای تشخیص خودپنداره بدنی دانش آموزان ایرانی از اعتبار و پایایی مناسبی برخوردار است.
    کلیدواژگان: اعتبار، پایایی، فرم کوتاه پرسشنامه خودتوصیفی بدنی، خودپنداره بدنی، دانش آموزان _
  • وحید نجاتی صفحات 35-44
    فعالیت بدنی و ورزش موجب بهبود کارکردهای شناختی سالمندان می شود. هدف از این مطالعه تعیین تفاوت کارایی عملکردهای مهاری قطعه پیشانی در سالمندان با فعالیت بدنی متفاوت است. مطالعه حاضر یک تحقیق مقطعی مقایسه ای است0 نمونه ها شامل سالمندان با میانگین سنی 97/5±70 سال، وزن 64/15± 42/73 و قد 92/7±7/167سانتی متر بود. ابتدا با استفاده از آزمون یال سالمندان به سه گروه با فعالیت بدنی کم، متوسط و زیاد تقسیم شدند. سپس از آزمون استروپ برای بررسی کارکردهای مهاری قطعه پیشانی مغز استفاده شد. برای تحلیل داده ها از آنالیز واریانس یک طرفه جهت مقایسه داده های سه گروه با فعالیت بدنی متفاوت استفاده شد. یافته ها نشان داد تعداد خطاهای سه گروه در مرحله اول و سوم آزمون استروپ با یکدیگر تفاوت دارد (آماره پی در هر دو مرحله 002/0). زمان پاسخ آزمون نیز بین سه گروه در مرحله اول و سوم آزمون تفاوت داشت (مقادیر آماره پی به ترتیب 041/0 و 006/0). مقایسه میانگین ها نشان می دهد در گروه ها سالمندانی که فعالیت بدنی بیشتر دارند تعداد خطاها و زمان پاسخ کمتر است. در مطالعه حاضر ارتباط معنی داری بین فعالیت بدنی و عملکرد مهاری وجود دارد. بر این اساس زمان عکس العمل، مهار و توجه انتخابی در سالمندان با فعالیت بدنی بیشتر، کارایی بالاتری دارد.
    کلیدواژگان: سالمند، مهار پاسخ، قطعه پیشانی مغز، فعالیت بدنی
  • زهره احمدآبادی، علی زاده محمدی صفحات 45-62
    ورزش به صورت سنتی، ابزاری استراتژیک برای تشویق و توسعه رفتارهای سلامت و فاکتور محافظتی و پیشگیرانه از رفتارهای پرخطر مخصوصا خطرپذیری جنسی به حساب می آید. پژوهش حاضر با هدف بررسی تاثیر ورزش و متغیرهای مرتبط با آن بر خطرپذیری جنسی – گرایش به دوستی با جنس مخالف و گرایش به رابطه و رفتار جنسی- نوجوانان انجام گرفت. 406 دانش آموز شامل 271 پسر و 135 دختر مقیاس خطرپذیری نوجوانان ایرانی (IARS) را تکمیل کردند. علاوه بر این پرسشنامه ای که در آن نوع ورزش، مدت زمان عضویت در تیم ورزشی، سطح رقابتی مسابقات، شرکت در اردوی ورزشی، میزان فعالیت ورزشی گنجانده شده بود، مورد سوال قرار گرفت. روش نمونه گیری چند مرحله ای و ترکیبی از نمونه گیری طبقه ای، متناسب با حجم و تصادفی بود. برای توصیف متغیرها از میانگین و انحراف معیار، فراوانی و فراوانی نسبی و برای مقایسه میانگین ها از تحلیل واریانس چندگانه (MANOVA) استفاده شد. نتایج نشان داد برخلاف فرض تحقیق، نوجوانانی که در سطوح بالاتر ورزشی فعالیت داشتند، از خطرپذیری جنسی بالاتری برخوردار بودند. میانگین گرایش به دوستی با جنس مخالف و گرایش به رابطه و رفتار جنسی در بین کسانی بیشتر به ورزش می پرداختند، از کسانی که کمتر ورزش می کردند، بطور معنی داری بالاتر بود. تفاوت معنی داری بین میانگین خطرپذیری جنسی در بین اعضای تیم های ورزش انفرادی نسبت به ورزشکاران ورزشهای گروهی وجود نداشت. ورزشکارانی که سابقه حضور در اردوهای ورزشی داشتند در خطرپذیری جنسی بطور معنی داری از میانگین بالاتری نسبت به سایرین برخوردار بودند. برای توجیه رابطه بین ورزش و خطرپذیری جنسی در بین نوجوانان، می توان به اثر استرس و فشار روانی فضای رقابتی، ضعف ارزشها و هنجارهای سازگارانه در محیط های ورزشی غیرحرفه ای، نبود آموزش و آمادگی ذهنی برای مقابله با خطرپذیری و نحوه شکل گیری تشکل های ورزشی، سازماندهی و سیاستگزاری ورزش مدارس اشاره کرد. ضمنا عوامل زیست شناختی دوران نوجوانی از جمله بحران هویت و ساختار شخصیتی ورزشکاران را نیز باید مورد توجه قرار داد.
    کلیدواژگان: خطرپذیری جنسی، ورزش، نوجوان
  • بهروز عبدلی، احمد فرخی، پروانه شمسی پور دهکردی صفحات 63-80
    هدف از این پژوهش بررسی تاثیر کانون توجه درونی و بیرونی از طریق بازخورد و دستورالعمل بر یادگیری حفظ تعادل پویا بود. جامعه آماری پژوهش حاضر، دانشجویان دختر غیرتربیت بدنی دانشگاه شهید بهشتی تهران بودند. انها واحد تربیت بدنی عمومی (1) را در نیمسال دوم سال 89- 1388 اخذ نمودند. 60 دانشجو با میانگین سنی 1.5±21 سال به طور داوطلبانه در این تحقیق شرکت کردند. آنها به صورت تصادفی بر اساس نوع دستورالعمل توجهی (درونی و بیرونی) و نوع بازخورد توجهی (بیرونی و درونی) به 4 گروه آزمایشی تقسیم شدند. آزمودنی ها پس از شرکت در پیش آزمون به مدت 3 جلسه و در هر جلسه 15 کوشش 30 ثانیه ای را برای حفظ تعادل روی دستگاه تعادل سنج تمرین کردند. بعد از 48 ساعت در آزمون یادداری و دو ساعت بعد از آزمون یادداری در آزمون انتقال شرکت کردند. نتایج تحلیل واریانس با اندازه گیری های مکرر نشان داد گروه های آزمایشی طی جلسات تمرین پیشرفت کرده اند و عملکرد گروه های بازخورد توجهی درونی و بیرونی بهتر از دو گروه دستورالعمل توجهی بود. نتایج تحلیل واریانس عاملی برای مقایسه عملکرد 4 گروه در آزمون یادداری تفاوت معنی داری میان عملکرد گروه ها نشان داد. با مقایسه عملکرد گروه ها مشخص شد گروه های بازخورد و دستورالعمل توجهی بیرونی در آزمون یادداری عملکرد بهتری نسبت به گروه های بازخورد و دستورالعمل توجهی درونی دارند. همچنین نتایج تحلیل واریانس عاملی در آزمون انتقال تفاوت معنی داری میان عملکرد 4 گروه آزمایشی نشان داد و گروه بازخورد توجهی بیرونی در آزمون انتقال، عملکرد بهتری نسبت به گروه های دیگر داشت. با توجه به نتایج تحقیق حاضر پیشنهاد می شود هنگام آموزش تکالیف حرکتی از روش های بازخورد و دستورالعمل جهت دهی توجهی بیرونی (توجه به اثر حرکت) به جای توجه درونی (توجه به خود حرکت) استفاده شود.
    کلیدواژگان: کانون توجه، بازخورد توجهی، دستورالعمل توجهی، تعادل پویا
  • زهرا عسگری، بهروز عبدلی، محمد علی اصلانخانی صفحات 81-98
    پژوهش حاضر به مقایسه تاثیر یادگیری آشکار، قیاسی و اکتشافی بر اکتساب، یادداری و انتقال مهارت تاپ اسپین تنیس روی میز می پردازد. 36 دانش آموز دبیرستانی به طور تصادفی در سه گروه آزمایشی یادگیری آشکار، قیاسی و اکتشافی قرار گرفتند. پس از اجرای 300 کوشش تکلیف مهارت تاپ اسپین در مرحله اکتساب، مرحله آزمون به ترتیب شامل آزمون یادداری1، انتقال تحت تکلیف ثانویه شناختی و یادداری2 اجرا شد. پس از پایان مرحله آزمون، شرکت کنندگان پروتکل راهبردی اخباری را پر کردند. تحلیل داده-های مرحله ی اکتساب و آزمون (یادداری فوری1، انتقال1، یادداری فوری2) با روش تحلیل واریانس مختلط (3×3) صورت گرفت. برای مقایسه عملکرد هرگروه در دو مرحله آزمون، از آزمون t وابسته و نیز مقایسه بین گروه ها در مراحل آزمون از آزمون تحلیل واریانس یک سویه استفاده شد. نتایج تفاوت معنی داری بین گروه ها در پیش آزمون، سه جلسه اکتساب، آزمون یادداری فوری 1و2 و اجرای تکلیف ثانویه شناختی نشان نداد. در آزمون انتقال تحت تکلیف ثانویه، گروه یادگیری قیاسی عملکرد بهتری نسبت به گروه آشکار نشان دادند (001/0=P).، همچنین بر خلاف دو گروه دیگر، گروه آشکار در آزمون انتقال نسبت به آزمون یادداری فوری1 افت عملکرد داشت (007/0=P). شمار قواعد کلامی گزارش شده در پروتکل کلامی-راهبردی در گروه قیاسی کمتر از دو گروه دیگر بود (009/0=P) درحالی که بین دو گروه آشکار و اکتشافی تفاوت معنی داری وجود نداشت. نتایج حاکی از اثربخشی قیاس دامنه کوه جهت فراخوانی پردازش پنهان و بهره مندی از مزایای یادگیری پنهان مانند مقاومت در برابر افت عملکرد تحت فشار تکلیف ثانویه است.
    کلیدواژگان: یادگیری پنهان، یادگیری قیاسی، یادگیری اکتشافی، یادگیری آشکار، انتقال تحت تکلیف ثانویه شناختی، پروتکل کلامی
  • سعید کوثری، رسول حمایت طلب، الهه عرب عامری صفحات 99-116
    رشد مهارت های حرکتی مطلوب هدفی است که باید برای همه کودکان در نظر گرفته شود تا امکان کنترل بیشتری بر محیط زندگی خود داشته باشند. هدف تحقیق حاضر بررسی تاثیر فعالیت های بدنی منتخب بر مهارت های حرکتی ظریف کودکان مبتلا به اختلال نارسایی توجه/ بیش فعالی است. 20 کودک (7/0±8/8 سال) مبتلا به اختلال ADHD از میان 124 کودک که جامعه مورد نظر را تشکیل می دادند، به صورت تصادفی انتخاب شدند. ابزار اندازه گیری، مجموعه آزمون تبحر حرکتی برونینکس- اوزرتسکی بود. روش تحقیق حاضر نیمه تجربی با گروه های تجربی و کنترل به صورت پیش آزمون و پس آزمون است. برنامه حرکتی منتخب در این تحقیق، برنامه حرکتی اسپارک است که شامل فعالیت های تقویتی، بازی و ورزش برای کودکان است که به مدت 18جلسه روی آزمودنی ها اجرا شد. با استفاده از آزمون K-S نرمال بودن توزیع داده ها بررسی و از آزمون های آماری مناسب مقایسه میانگین ها (T همبسته و T مستقل) استفاده شد (05/0=α). نتایج نشان داد برنامه تمرینی منتخب به دلیل ایجاد فرصت تمرینی مناسب برای کودکان ADHD در گروه تجربی و داشتن برنامه ای که محتوای آن با رشد مهارت های حرکتی ظریف کودکان همراه بود، باعث شده است این برنامه تاثیر خود را بر مهارت های حرکتی ظریف کودکان به صورت واضح تری نشان دهد. در انتها، با توجه به نتایج این تحقیق می توان ادعا کرد فعالیت بدنی منتخب که برگرفته از برنامه حرکتی اسپارک است احتمالا می تواند باعث بهبود مهارت های حرکتی ظریف در کودکان مبتلا به ADHD شود.
    کلیدواژگان: فعالیت بدنی، اختلال نارسایی توجه، بیش فعالی، مهارت های حرکتی ظریف، آزمون تبحر حرکتی برونینکس، اوزرتسکی
  • محمدصابر ستوده، روح الله طالبی، رسول حمایت طلب صفحات 117-132
    هدف از مطالعه حاضر بررسی تاثیر متغیرهای جنسیت، سطح مهارت و سن بر کارکردهای یادگیری مشاهده ای در تکواندوکاران است. 200 تکواندوکار (103 نخبه، 97 غیرنخبه) با دامنه سنی 38-13 سال (4/4±69/21) به صورت داوطلبانه به پرسشنامه کارکردهای یادگیری مشاهده ای پاسخ دادند. این پرسشنامه سه کارکرد یادگیری مشاهده ای (مهارت، استراتژی و اجرا) در ورزشکاران را اندازه گیری می کند. نتایج آزمون تحلیل عاملی نشان داد بین تکواندوکاران زن و مرد در استفاده از کارکردهای یادگیری مشاهده ای تفاوتی وجود ندارد اما در بررسی سطح رقابت نشان داد تکواندوکاران نخبه از کارکردهای یادگیری مشاهده ای بیشتر از افراد غیر نخبه استفاده می کنند (p<0.05). همچنین تکواندوکاران از یادگیری مشاهده ای بیشتر برای بهبود مهارت، سپس استراتژی و اجرا استفاده می کنند. بعلاوه، نتایج آزمون همبستگی پیرسون نشان دهنده ی ارتباط معکوس بین سن تکواندوکاران و کارکردهای یادگیری مشاهده ای است که این ارتباط بین سن و کارکرد اجرا معنی دار است (p<0.05). به نظر می رسد کارکردهای یادگیری مشاهده ای در رشته های مختلف ورزشی متفاوت است و مربیان باید این نکته را هنگام آموزش مدنظر قرار دهند. همچنین تاثیر سطح رقابت بیشتر از جنسیت بر بکارگیری یادگیری مشاهده ای توسط ورزشکاران است. مربیان باید به این نکته نیز توجه داشته باشند. بعلاوه اینکه یادگیری مشاهده ای باید برای ورزشکاران جوان تر و در سطوح مهارت پایین تر بیشتر به کار رود.
    کلیدواژگان: کارکردهای یاگیری مشاهده ای، استراتژی، اجرا، مهارت، تکواندوکار نخبه، تکواندوکار غیر نخبه
  • محبوبه پیرمرادیان، احمدرضا موحدی، عباس بهرام صفحات 133-146
    هدف تحقیق، بررسی اثر الگودهی ویدئویی فرد ماهر و خود الگودهی ویدئویی بر یادگیری پرتاب آزاد بسکتبال در دانش آموزان عقب مانده ذهنی مقطع ابتدایی بود. 24 نفر از دانش آموزان عقب مانده ذهنی مقطع ابتدایی پس از برگزاری جلسه پیش آزمون، به صورت تصادفی، در سه گروه الگودهی ویدئویی، خود الگودهی ویدئویی و کنترل قرار گرفتند. گروه الگودهی ویدئویی، یک نوار ویدئویی از یک فرد ماهر و گروه خود الگودهی ویدئویی، نوار ویدئویی اجرای خود را تماشا کردند و به تمرین فیزیکی مهارت پرداختند. گروه کنترل در این برنامه ی مداخله ای شرکت نکردند. پس از 10 جلسه اکتساب، آزمون یادداری فوری بعد از یک روز و آزمون یادداری تاخیری بعد از 5 روز برگزار شد. نتایج نشان داد الگودهی ویدئویی یک مداخله سودمند برای یادگیری مهارت پرتاب آزاد بسکتبال در دانش آموزان عقب مانده ذهنی است (05/0>p). با این وجود، خود الگودهی ویدئویی نسبت به الگودهی ویدئویی فرد ماهر سودمند تر است و مهارت آموخته شده از این طریق، با گذشت زمان حفظ می شود
    کلیدواژگان: الگودهی، پرتاب آزاد بسکتبال، عقب ماندگی ذهنی
  • اصغر جعفری، شهلا پاکدامن، محمدکاظم واعظ موسوی صفحات 147-162
    پژوهش حاضر به منظور تعیین رابطه کمال گرایی (مثبت - منفی) و راهبردهای مقابله ای با فرسودگی در ورزشکاران فوتبال انجام شده است. در این پژوهش 60 فوتبالیست پسر به روش نمونه گیری تصادفی ساده از میان تیم های دسته دو در استان تهران انتخاب شدند. پژوهش، با استفاده از روش تحقیق همبستگی انجام شد. داده ها به وسیله پرسشنامه های کمال گرایی، راهبردهای مقابله ای و فرسودگی داده ها جمع آوری و با استفاده از آزمون های رگرسیون چندمتغیری، ضریب همبستگی پیرسون، آزمون t استودنت م تجزیه و تحلیل شدند. تحلیل داده ها نشان داد بین کمال گرایی و راهبردهای مقابله ای با فرسودگی در ورزشکاران فوتبال رابطه ای معنی دار وجود دارد. همچنین میان راهبردهای مقابله ای حل مسئله، دوری جویی و مسئولیت پذیری با فرسودگی ورزشکاران رابطه ای معنی دار وجود دارد، ولی بقیه راهبردهای مقابله ای رابطه معنی داری با فرسودگی نداشتند. همچنین یافته ها نشان دادند بین کمال گرایی مثبت - منفی و فرسودگی در ورزشکاران رابطه معنی-داری وجود ندارد و سبک ترجیحی کمال گرایی ورزشکاران در این پژوهش، منفی است. نتایج این پژوهش شواهدی را پیشنهاد می کنند که تعامل راهبردهای مقابله ای و کمال-گرایی 7/71 درصد از تغییرات فرسودگی را در بازیکنان فوتبال تبیین می کند. کمال گرایی از طریق سازوکار های موثر شناختی - رفتاری، رابطه راهبردهای مقابله ای و فرسودگی را در فوتبالیست ها تعدیل می کند.
    کلیدواژگان: راهبردهای مقابله ای، کمال گرایی مثبت، منفی، فرسودگی
  • فرناز ترابی صفحات 163-176
    هدف از پژوهش حاضر بررسی مقایسه آثار انواع مداخله های انگیزشی بر اکتساب، یادداری و انتقال پرتاب آزاد بسکتبال در زنان جوان مبتدی می باشد. بدین منظور تعداد 48 نفر دختر سالم غیر ورزشکار با دامنه سنی 25-20 سال به صورت تصادفی به چهار گروه هدف-گزینی، اهمیت تکلیف، بازخورد و کنترل تقسیم بندی شدند. برنامه تمرین در مرحله اکتساب شامل پرتاب آزاد بسکتبال به مدت 6 هفته و 3 روز در هفته تمرین با حضور مولفه-های انگیزشی در گروه های مجزا برگزار شد و امتیاز آن در هر جلسه ثبت شد. سپس پس-آزمون گرفته شد و در نهایت بعد از دو هفته بی تمرینی آزمون یادداری در شرایط یکسان با پیش آزمون و پس از 24 ساعت، آزمون انتقال بعمل آمد. نتایج با استفاده از آزمون آماری آنالیز واریانس یک طرفه، آنالیز واریانس با اندازه گیری های مکرر و آزمون تعقیبی بن فرنی تجزیه و تحلیل شدند. یافته های پژوهش حاکی از آن است که تمرین مهارت پرتاب آزاد بسکتبال در 18 جلسه اکتساب، منجر به بهبود عملکرد تمام گروه های تحقیق (گروه های تجربی و کنترل) شد، با این تفسیر که دو گروه تجربی هدف گزینی و بازخورد تفاوت معنی دار آماری در بهبود عملکرد با گروه های دیگر در پس آزمون داشتند (05/0p<). همچنین این تفاوت در آزمون یادداری نیز پس از دو هفته استراحت و بی تمرینی حفظ و مشاهده شد (05/0p<). در آزمون انتقال، تمام گروه ها افت در عملکرد داشتند با این تفاوت که در دو گروه هدف گزینی و بازخورد این افت کمتر بوده است. بنابراین یادگیری مهارت پرتاب آزاد بسکتبال در شرایط هدف گزینی و ارائه بازخورد نسبت به شرایط دیگر موثرتر بوده است.
    کلیدواژگان: مداخله انگیزشی، هدف گزینی، بازخورد، اهمیت تکلیف، اکتساب، یادداری و انتقال
  • بهنام ملکی، حسن محمدزاده، اکبر قوامی صفحات 177-190
    اهداف
    پرخاشگری و استرس به عنوان هیجان های ناخوشایند و بهزیستی روانشناختی به عنوان هیجان خوشایند از عوامل موثر بر عملکرد ورزشکاران می باشند. از طرف دیگر نتایج تحقیقات نشان داده به کمک هوش هیجانی می توان هیجان ها را مدیریت کرد. بنابراین هدف از این پژوهش، بررسی تاثیر آموزش هوش هیجانی بر پرخاشگری، استرس و بهزیستی روانشناختی ورزشکاران نخبه بود.
    روش ها
    نوع تحقیق نیمه تجربی بوده و طرح آن پیش آزمون و پس آزمون با گروه کنترل است. آزمودنی های تحقیق عبارت بودند از 60 ورزشکار نخبه استان البرز که از طریق نمونه گیری در دسترس از بین 5 رشته ورزشی مختلف انتخاب و به صورت تصادفی در دو گروه کنترل و آزمایشی قرار گرفتند و پرسش نامه های پرخاشگری باس و پری (1992)، استرس کوزن (2006) و بهزیستی روانشناختی ریف (1994) را تکمیل کردند. سپس افراد گروه آزمایش طی 16 جلسه تحت آموزش تکنیک های هوش هیجانی قرار گرفتند و در پایان آزمودنی های هر دو گروه، دوباره پرسش نامه های تحقیق را تکمیل کردند. برای تجزیه و تحلیل داده ها از آزمون تحلیل کوواریانس چند متغیره (مانکوا) و آزمون تحلیل کواریانس یک متغیری (آنکوا) در سطح معنی داری 05/0 α< استفاده شد.
    یافته ها
    نتایج نشان داد آموزش هوش هیجانی بر هر سه متغیر روانشناختی مورد بررسی تاثیر معنی دار دارد. یعنی این دوره سبب کاهش پرخاشگری و استرس و افزایش بهزیستی روانشناختی آزمودنی های گروه آزمایشی شده است.
    نتیجه گیری
    با توجه به این که ماهیت رقابتی ورزش دامنه متغیری از هیجانات مختلف را در بر می گیرد بنابراین چگونگی کنترل و تنظیم هیجانات از طریق آموزش هوش هیجانی در ورزشکاران بسیار مهم بوده و می تواند بر متغیرهای روانشناختی درگیر با هیجانات تاثیر مثبت داشته، عملکرد ورزشکاران را بهبود دهد.
  • زلیخا هاشمی، نورالله گراوند، اعظم صیادطلایی صفحات 191-204
    هدف پژوهش حاضر بررسی رابطه بین اضطراب و مولفه های هوش هیجانی در ورزشکاران نخبه است. بدین منظور 168 ورزشکار نخبه از باشگاه های اصفهان به صورت در دسترس انتخاب شدند. برای ارزیابی هوش هیجانی و اضطراب به ترتیب از پرسشنامه هوش هیجانی پیترایذر و فارنهام (2003) و پرسشنامه حالتی - صفتی اشپیل برگر (1970) استفاده شد. نتایج ضریب همبستگی پیرسون و تحلیل رگرسیون چندمتغیره نشان داد بین اضطراب و مولفه های هوش هیجانی همبستگی معنی داری وجود دارد (01/0 p<) و مولفه های هوش هیجانی 4/28 درصد از واریانس اضطراب را توضیح می دهند. با توجه به اینکه مولفه آگاهی از عواطف خود و دیگران بیشترین همبستگی را با اضطراب دارد (523/0r=)، به عنوان بهترین مولفه برای پیش بینی و برنامه ریزی مداخله مناسب برای تعدیل اضطراب پیشنهاد می شود
    کلیدواژگان: اضطراب، هوش هیجانی، ورزشکار نخبه
|
  • Abbas Bahram, Zahra Abdolmaleki, Bahram Saleh Sedgh Pour Pages 13-34
    The purpose of this study was to determine the psychometric properties of the short form Physical Self Description Questionnaire (PSDCQ_S) (Marsh et al, 2010) among Tehranian students. 1878 participants’ age range between 8-18 years completed the questionnaire. Subjects were selected by randomly multi-cluster sampling among Tehranian boys and girls students. The results showed the translation validity of this questionnaire was acceptable and it is suitable for application in the Iranian population. Item analysis was computed using three methods, that is, degrees of difficulty calculation, determination coefficient, and Loop methods. Results of items’ analysis showed generally 4 items (1, 23, 30, and 34) did not reach as suitable and should be omitted from the items. Findings of factorial construct validity indentified and confirmed 10 factors of PSDCQ_S, that is, fatness, strength, coordination, sport competence, physical activity, self -esteem, flexibility, health, appearance, and endurance. The result of criterion validity showed the questionnaire is a valid instrument for PSDCQ measures, especially fatness. Totally, the results of the present study confirmed that short form Physical Self Description Questionnaire (PSDCQ_S) (Marsh et al, 2010) has suitable reliability and validity and can be used as an acceptable device to recognize the Physical Self-Concept, among Iranian students.
    Keywords: validity, internal consistency, Short form Physical Self, Description Questionnaire, Students
  • Pages 35-44
    Physical activity and exercise can reduce cognitive deterioration of aging. The purpose of this study is evaluation of the differences of inhibitory functions of frontal lobe in older adult with different level of physical activity. This cross sectional perform in older adult with mean age 70 ± 5.97 years and mean height 167.7 ± 7.92 cm. Yale physical activity questioner is used for evaluation of level of physical activity and the Stroop color- word test is used for evaluation of inhibition. One way ANOVA is used for comparing groups with different level of physical activity. Findings show that number of error in the first and the third step of Stroop test were significantly different in different level of physical activity. (P Value in both of them was 0.002) The reaction time in the first and the third step of Stroop test were significantly different in different groups. (P Value in orderly was 0.041, 0.006). Comparing mean shows that the group with higher physical activity has higher performance in Stroop test. This study shows that there are correlation between physical activity level and executive function. As mentioned above reaction time, inhibition and selective attention have higher performance in older adults with higher level of physical activity.
    Keywords: Elderly, Inhibition of Response, frontal lobe functions, physical activity
  • Pages 45-62
    Sport traditionally is known as a strategic tool for promoting and disseminating healthy behavior and protective factor against risky behavior especially sexually risky behavior. Examining effects of sport participation on sexual risk-taking –having boy/girl friend and sexual relation and behavior- are the aim of present study. 406 students including 271 male and 135 female students completed Iranian Adolescence Risk-taking Scale (IARS). Multi-stage sampling (cluster sampling, stratified proportional sampling for choosing schools and random for students) was used. Description of data was shown by Mean, SD, frequency and percentage and multivariate of ANOVAs was conducted for means comparison. Those adolescents who participated in province level of competition and higher, found more significant meaning in sexual risk-taking. The students who attended in team activities also indicated positive significant meaning in both sexual relation and behavior and having boy/girl friend. Other results showed that students who participated in sport camping got positive effects on sexual risk-taking. Based on the results, some factors are seemed increase sexual risk-taking among those who are engaging in high-level sport participations; such as stressful of competitive situations, tensions of expectation, and poor management and policy in school sport conditions. The athletic personality and crises of identity in adolescence period as internal tendencies should be taken into accountSport traditionally is known as a strategic tool for promoting and disseminating healthy behavior and protective factor against risky behavior especially sexually risky behavior. Examining effects of sport participation on sexual risk-taking –having boy/girl friend and sexual relation and behavior- are the aim of present study. 406 students including 271 male and 135 female students completed Iranian Adolescence Risk-taking Scale (IARS). Multi-stage sampling (cluster sampling, stratified proportional sampling for choosing schools and random for students) was used. Description of data was shown by Mean, SD, frequency and percentage and multivariate of ANOVAs was conducted for means comparison. Those adolescents who participated in province level of competition and higher, found more significant meaning in sexual risk-taking. The students who attended in team activities also indicated positive significant meaning in both sexual relation and behavior and having boy/girl friend. Other results showed that students who participated in sport camping got positive effects on sexual risk-taking. Based on the results, some factors are seemed increase sexual risk-taking among those who are engaging in high-level sport participations; such as stressful of competitive situations, tensions of expectation, and poor management and policy in school sport conditions. The athletic personality and crises of identity in adolescence period as internal tendencies should be taken into account
    Keywords: Adolescent, Sexual Risk, taking, Sport
  • Pages 63-80
    The purpose of this study was to investigate the effects of internal and external focus of attention via feedback and instruction on learning of dynamic balance. Statistical population in this study were in fields other than physical education female students from shahidbeheshti university 60 student (21±1.5 years) were voluntarily engaged in this study and based on instruction type (internal and external attention) and feedback type (internal and external attention) divided into four experimental groups randomly. Then subjects participated in pre-test and practiced to maintain their balance on a stabilometer during 3 sessions and 15 trails of 30 second in each session and after 48 hours participated in retention test and 2 hours after retention test participated in transfer test. The result of ANOVA with repeated measure showed in acquisition phase all four experimental groups progressed in session of practice and performance of attention feedback groups was better than attention instruction groups. Results factorial analysis for comparison of four group performance in retention test showed significant different among performance of four group. Based on comparison of group’s performance, instruction and feedback groups had better performance than internal instruction and feedback groups in retention test. Also in transfer test Results factorial analysis showed significant different among performance of four group and group of external attention feedback had better performance than other groups. Overall, the present results suggest that motor tasks learning can be enhanced if the instructions and feedback given to learners refer to the effects of their movements rather than the movements themselves
    Keywords: Attentional focus, Attention feedback, Attention instruction, Dynamic Balance
  • Pages 81-98
    The purpose of this study was to compare the effect of explicit learning, analogy learning, and discovery learning in the retention, and transfer of a topspin shot in table tennis. 36 volunteer high school students were randomly allocated to one of three treatment conditions: explicit, analogy, and discovery learning. After performing 300 trials in an acquisition phase, a test phase was conducted in which they performed a retention1, transfer (dual task), and retention2. At the end of the test phase a procedural protocol was completed by the participants. Results showed that in the transfer test under dual task conditions, the analogy group showed better performance than the explicit group (P=0.001), which suffered from performance reduction under dual task condition (P=0.007). There were no significant between group differences in performance in the pretest, acquisition phase, retention test 1 and 2, and secondary task. The analogy group reported fewer rules in the procedural protocols than the explicit or discovery learning groups (P=0.009), which did not differ. Mixed ANOVA (3×3) with repeated measure on latest factor, Independent Samples T test, and one way ANOVA was used for data analyzing. Results suggest that a ‘hand going up the mountain’ analogy enhanced implicit processing in Iranian participants and caused implicit motor learning and imparts performers from advantages of analogy learning like resistance against performance breakdown under dual task pressure.
    Keywords: Implicit learning, Analogy learning, Explicit learning, Discovery learning, transfer under dual task condition, Verbal protocols
  • Pages 99-116
    A desirable motor skill is a goal that should be considered for all children to have more control over their own living environment. The aim of this study was the investigation of the influence of selected physical activities on the development of fine motor skills in children with Attention Deficit / Hyperactivity Disorder (ADHD). 20 children (8/8± 0/7 years) among of 124 children with ADHD randomly were selected. Measurement tool was the Bruininks- Oseretsky Test of Motor Proficiency (BOTMP). Methodology was quasi-experimental study with experimental and control group (pretest and post-test). Selected motor program in this research includes motor strengthening activities, games and sports (SPARK motor program) for children that were performed for 18 sessions. Normal distribution of data checked by K-S and appropriate statistical tests (dependent and independent T tests) (α=0/05). Results showed that the selected training program due to providing a good training opportunity for children with ADHD in the experimental group, creating time, proper facilities and equipment and having a program that it content was associated with development of fine motor skills in children with ADHD, this program showed more clearly their effect on children's fine motor skills. Finally, according to the results of this research we can claim that selected physical activities program that used in this research can improve fine motor skills in children with ADHD.
    Keywords: Physical Activity, Attention Deficit, Hyperactivity Disorder, Fine Motor Skills, Bruininks, Oseretsky Test of Motor Proficiency
  • Pages 117-132
    The purpose of this study was to investigate the effect of sex, skill level and age on functions of observational learning in Taekwondo athletes. 200 Taekwondo athletes (Elite=103, Non-elite=97) with age in the range of 13-38 years old (21.69±4.4) volunteered to answer the Functions of Observational Learning Questionnaire (FOLQ). FOLQ was used to assess 3 functions of observational learning (skill, performance and strategy) in athletes. Factorial analysis results showed no significant difference between male and female athletes, but it was found that elite taekwondo athletes significantly used functions of observational learning more than non-elite athletes (p<0.05). Also, taekwondo athletes firstly used observational learning to improve the skills, followed by strategy and performance, respectively. Furthermore, the results of Pearson correlation demonstrated that there were converse relations between age and using functions of observational learning and the relation between age and performance was significant (p<0.05). It seems that observational learning has different functions in different sport fields and coaches should consider this matter when teaching the athletes. Also the effect of skill level is more than sex variable which coaches may attend this factor. Observational learning should also be used more for athletes that are in lower ages and skill levels.
    Keywords: Functions of Observational Learning, Strategy, Skill, Performance, Elite Taekwondo Athlete, Non, elite Taekwondo Athlete
  • Pages 133-146
    The purpose of this study was to investigate the effect of video modeling and video self–modeling (VSM) interventions on learning of basketball free throws in elementary students with mental retardation (ESWMR). The study included 24 ESWMR whom they randomly assigned to a VSM, a VEM, or a control group. Participants of the VSM and VEM groups were given the same physical practice method of basketball free throws but different types of modeling during 10 acquisition sessions. VSM group observed a videotape of an expert model performing the skill while VEM group observed a videotaped reply of their own performance prior to the skill engagement. After viewing the videotape, the participants then immediately engaged in the instructional task at the beginning of each training session. Participants of the control group did not receive any types of modeling as well as any physical practice of the skill. All participants performed a pretest prior to the first exercise session. They underwent an immediate retention test one day after the last acquisition session, and they performed a delayed retention test after 5 days of no practice. Results showed that both VSM and VEM conditions are effective intervention strategies for teaching the sport skill to ESWMR, however, it was found that practice in VSM condition leads to outstandingly greater improvement in the skill performance than does practice in the VEM condition.
    Keywords: modeling, basketball free, throw, mental retardation
  • Pages 147-162
    The purpose of the present study was to determine the relationship of perfectionism (positive& negative) and coping strategies with burnout in soccer players. In this research 60 boy footballers selected by simple random sampling through soccer players of leagu2 in Tehran. Using of correlation methodology, data collected by the questionnaires of perfectionism, coping strategies and burnout, and analyzed by statistic tests of multi vitiate regression, Pearson correlation, T-student. Data analysis showed significant relationship perfectionism and coping strategies with burnout in soccer players. There is significant relationship among the coping strategies of problem-solving, distance-seeking and responsibility with burnout but there is no significant relationship between other coping strategies and burnout. As such, findings showed that there isn’t significant relationship between perfectionism (positive& negative) and burnout and in this research, preferential perfectionism of soccer players was negative. The results of research provide some evidence to suggest that the interaction of perfectionism and coping strategies explanted %71/7 variance of burnout in soccer players. Perfectionism moderated relationship of coping strategies and burnout in footballers through effective cognitive -behavioral mechanisms.
    Keywords: Coping strategies, Positive, negative perfectionism, Burnout
  • Dr Farnaz Torabi Pages 163-176
    The aim of this study was to compare the effect of the kind of motivational intervention on acquisition, retention and transfer of free throw basketball in un-trained youth female. 36 healthy and non-athlete girls (20-25 years), were divided into four groups of goal setting (n=12), task importance (n=12), feedback (n=12) and control (n=12) randomly. Protocol of acquisition stage included free throw basketball for 6 weeks, 3 sessions per week with 15 trails in each session with the presence of motivational factors in separate groups. Scores of free throw basketball test was recorded per session, and then post test was performed and finally after 2 weeks detraining, retention test was done in the same condition of pretest and transfer test with the change in throw angle (new condition) was performed 24 hours later. One way ANOVAs test, repeated measure ANOVA and Bonferroni Post Hoc test were used. Results showed that two groups (goal setting and feedback ones) performed beter significantly compared to other groups in acquisition test (post test) (p> 0.05). In retention test kept these differences as well (p> 0.05), whereas task importance and control groups had decrease in performance in retention. In transfer test, all groups shown decrement in performance by the difference that, this decrement was so low in two groups of goal setting and feedback. So learning of free throw of basketball in goal setting and feedback condition was more effective than other groups.
    Keywords: motivational intervention, goal setting, feedback, task importance, acquisition, retention, transfer
  • Behnam Maleki, Hasan Mohamadzade, Akbar Ghavami Pages 177-190
    Objectives
    aggression and stress as undesirable emotions and psychological well-being as a positive feels are among the factors which affect athletes’ performance. in addition, research findings have indicated that emotions may be managed using emotional intelligence. Regarding this, the purpose of this research was to study the effect of emotional intelligence training on aggression, stress, psychological well-being in elite athletes.
    Methodology
    the research was a quasi-experiment whose design included pre- and post-test with control group. The subjects of the experiment included 60 elite athletes from Alborz Province selected from 5 different sports via convenience sampling and they randomly assigned into a control and an experimental group. They were asked to complete Buss-Perry aggression questionnaires (1992), Cozen’s stress questionnaires (2006), and Ryff’s psychological well-being questionnares. Then members of the experimental group underwent a 16-session emotional intelligence training course. Finally, the subjects of both experimental and control group completed the questionnaires again. For data analysis, multivariate analysis of variance (MANOVA) and univariate analysis of variance (ANOVA) were used at the significance level of α<0.05.
    Results
    The results of the study showed that emotional intelligence training affects the three factors in question significantly. That is, the training course resulted in decrease in aggression and stress and increase in psychological well-being of the members of the experimental group.
    Conclusion
    since the competitive nature of sports includes a diverse range of emotions, the way of controlling and regulating emotions in athletes through emotional intelligence training is of high importance and may have positive effect on psychological variables involved in emotions and improve the athletes’ performance.
    Keywords: emotional intelligence training, aggression, stress, psychological well, being, elite athletes
  • Pages 191-204
    The purpose of the present study was to investigate the relationship between anxiety and components of emotional intelligence in elite athletes. Therefore, 168 elite athletes of Isfahan clubs were selected as quota. The emotional intelligence questionnaire of (Petrides and Furnham, 2003) and state-trait anxiety inventory (Speilberger, 1970) were used to measure emotional intelligence and anxiety, respectively. Results of Pearson correlation coefficient and regression analysis indicated the significant correlations between anxiety and components of emotional intelligence (p<.01) and the components of emotional intelligence also explained 28.4% of variance in anxiety. It can be suggested the emotion perception (self and others) as the best component to predict and program adequate intervention for anxiety modification as regards its high correlation coefficient (r=.523).
    Keywords: Anxiety, Emotional intelligence, Elite athletes