فهرست مطالب

دانشگاه علوم پزشکی کردستان - سال هجدهم شماره 2 (پیاپی 68، تابستان 1392)

مجله علمی دانشگاه علوم پزشکی کردستان
سال هجدهم شماره 2 (پیاپی 68، تابستان 1392)

  • تاریخ انتشار: 1392/04/10
  • تعداد عناوین: 14
|
  • یوسف ویسانی، کورش سایه میری، عزت الله رحیمی، علی دل پیشه* صفحات 1-8
    زمینه و هدف

    برآورد میزان بقای بیماران سرطانی پس از تشخیص یکی از شاخص های مهم درمانی است. هدف از مطالعه حاضر تعیین میزان بقای 5 ساله و عوامل موثر بر آن در بیماران مبتلا به سرطان معده بوده است.

    روش بررسی

    در جریان یک مطالعه از نوع توصیفی- تحلیلی از ابتدای سال 1385 تا انتهای 1389، پرونده کلیه 239 بیمار با تشخیص قطعی سرطان معده در بخش پاتولوژی بیمارستان توحید سنندج مورد مطالعه قرار گرفت و میزان بقای بیماران بصورت دوره ای پیگیری و با استفاده از روش کاپلان میر و بوسیله آماره Log rank برآورد شد.

    یافته ها

    بیماران شامل 178 مرد (5/78%) و 61 زن (5/25%) بودند. میانگین سن تشخیص97/11 ± 8/68 سال بود. از لحاظ هیستولوژی تومور نوع روده ای (6/60%) 145 مورد و با میانگین بقای 85/19 ماه (24/23-46/16: 95%CI) میزان بقای بیشتری داشتند. متعاقب آن، بیماران تحت درمان جراحی (3/10%) 21 با میانگین زمان بقای 57/15 ماه (58/22-78/8: 95%CI) از بقای عمر بیشتری برخوردار بودند. متغیرهائی چون جنسیت، محل سکونت، سابقه سرطان معده در فامیل درجه یک، سابقه علایم بیماری معده، مصرف سیگار، بیماری روانی حین درمان تاثیر معنی داری بر میانگین زمان بقا نداشتند. میزان بقای بیمارانی که سرطان آنها در مراحل ابتدایی بیماری تشخیص داده شده بود با میانگین 86/14 ماه (94/16-77/12: 95%CI) در مقایسه با بیمارانی که سرطان آنها در مراحل انتهائی بیماری تشخیص داده شده بود، بصورتی معنی دار بیشتر بود (049/0P=). میزان بقای یک تا پنج ساله به ترتیب 41%، 17%، 13%، 10% و 4/5% برآورد گردید.

    نتیجه گیری

    تشخیص زود هنگام بیماری منجر به افزایش قابل توجه و معنادار میزان بقای 5 ساله بیماران مبتلا به سرطان معده می گردد.

    کلیدواژگان: سرطان معده، میزان بقای پنج ساله، کاپلان میر، سنندج
  • فهیمه ولی پور، فرزین رضاعی صفحات 9-17
    زمینه و هدف
    درک از بیماری در نحوه رفتار فرد، تطابق وی با بیماری، اداره بیماری توسط خود فرد و در کل در فرجام بیماری تاثیر گذار است. هدف از این مطالعه تعیین ادراک بیماری در بیماران مبتلا به دیابت و ارتباط آن با پاسخ به درمان در مراجعین به درمانگاه توحید سنندج بوده است.
    روش بررسی
    در یک مطالعه توصیفی– تحلیلی(مقطعی)، 200 بیمار از میان مراجعه کنندگان به درمانگاه دیابت به صورت نمونه گیری در دسترس انتخاب شده و مورد بررسی قرار گرفتند. داده های مربوط به ادراک بیماری با استفاده از پرسشنامه IPQ بدست آمد و سایر متغیرها شامل HbA1C از پرونده بیماران استخراج گردید. داده ها وارد نرم افزارSPSS شد، با استفاده از تست های آمار استنباطی من ویتنی یو و ضریب همبستگی اسپیرمن تحلیل گردید و 05/0>p معنی دار تلقی شد.
    یافته ها
    از کل بیماران، 39 نفر (5/19%) مرد و 161 نفر (5/80%) زن بودند، میانگین سنی بیماران 83/12± 25/53 سال بود. میانگین قندخون بیماران 6/1± 6/7 میلی گرم در دسی لیتر بود. 6/46% بیماران دارای آگاهی در خصوص طول مدت بیماری بودند. 62 درصد از بیماران کنترل قندخون در حد خوب و عالی داشتند. بین جنس و ادراک بیماری رابطه ای معنی داری وجود نداشت (05/0> p). بین ادراک بیماری و میزان قندخون با 01/0>p رابطه وجود داشت.
    نتیجه گیری
    این مطالعه نشان داد در بیماران دیابتی، میان ادراک بیماری و کنترل قند خون ارتباط وجود دارد و با توجه به این ارتباط برای کنترل قندخون توسط خود بیماران و کاهش عوارض دیابت لازم است درک آنها از بیماری خود از طریق آموزش و مشاوره اصلاح گردد.
    کلیدواژگان: ادراک بیماری، دیابت، کنترل قندخون
  • مهدی منتظر حقیقی، محمد یعقوب طالقانی، زهرا اکبری، مائده علیدادی، احسان ناظم الحسینی مجرد، مهسا مولایی، محمر رضا زالی صفحات 18-25
    زمینه و هدف
    سرطان ارثی کلون و رکتوم (HNPCC) یک سندرم اتوزومال غالب است. معمولا در این سندروم پیشرفت سرطان در سنین جوانی افراد، اغلب 40 تا 50 سالگی، خود را نشان می دهد. موتاسیون در ژن های مسوول ترمیم ژنوم می تواند سبب این بیماری شود. یکی از ژن های درگیر در این بیماری ژن PMS2 می باشد. در این مقاله، بیماری معرفی می شود که موتاسیون ژرم لاین جدیدی در ژن PMS2 دارا می باشد. هدف از این مطالعه بررسی ژن PMS2 و تعیین موتاسیون های احتمالی در این ژن می باشد.
    معرفی مورد: مردی 77 ساله که به علت تشخیص کارسینومای کولورکتال برای انجام آزمایش های ژنتیک معرفی شد. وی از یک پولیپ کارسینوما به اندازه 8/6 سانتیمتر در بخش کبدی کولون (Hepatic flexure) رنج می برد. اگرچه که این بیمار نه شاخص های بتسدا (Bethesda) و نه آمستردام 2 (Amsterdam II) را داشت ولی غربالگری HNPCC این بیمار بعلت یافته های آشکار بافت شناسی انجام شد. نمونه ی خون برای بررسی موتاسیون های ژن ها و بلوک های پارافینی برای آنالیز ناپایداری توالی های تکراری MSI مورد استفاده قرار گرفت.
    نتیجه گیری
    یک موتاسیون انتقالی Transition) در موقعیت 676 که باعث تغییر نوکلئوتید گوانین((G به آدنین A)) و متعاقبا باعث تبدیل اسیدآمینه گلایسین به گلوتامیک اسید می شد، با بررسی توالی های بدست آمده از بخش های کد کننده ژن PMS2 مورد شناسایی قرار گرفت. آزمون ایمونوهیستوشیمی نیز در این بیمار غیر نرمال بودن بیان PMS2را نشان داد و سنجش MSI نیز ناپایداری توالی های تکراری را در این بیمار نشان داد.
    کلیدواژگان: سرطان ارثی کلون و رکتوم ((HNPCC، ژن PMS2، ناپایداری توالی های تکراری(MSI)
  • اسفندیار حیدریان، بهارک کاشانی، محمود رفیعیان کوپایی، رضا حاج حسینی، رویا انصاری سامانی صفحات 26-35
    زمینه و هدف
    امروزه نقش گیاهان دارویی درکاهش بیماری های قلبی- عروقی از جمله آترواسکلروز اثبات شده است. آنزیم فسفاتیدات فسفوهیدرولازکبدی آنزیمی کلیدی در متابولیسم گلیسرولیپیدها است. بنابراین، هدف از این تحقیق شناخت اثر روغن کنجد برفسفاتیدات فسفوهیدرولازکبدی، میزان کلسترول و تری گلیسرید کبدی و لیپوپروتئین های سرم خرگوش های هیپرکلسترولمیک بود.
    روش بررسی
    در این تحقیق تجربی تعداد 27 خرگوش بطور تصادفی به سه گروه 9 تایی تقسیم شدند. گروه اول (شاهد) که رژیم معمولی دریافت کردند. گروه دوم (گروه هیپرکلسترولمیک) که رژیم غذایی آنها حاوی کلسترول (یک درصد) بود و تحت درمان قرار نگرفتند. گروه سوم که رژیم غذایی آنها حاوی کلسترول (یک درصد) به اضافه روغن کنجد (پنج درصد) بود. گروه ها به مدت 2 ماه تحت رژیم قرار گرفتند. در پایان دو ماه فعالیت آنزیم فسفاتیدات فسفوهیدرولاز، کلسترول و تری گلیسرید کبدی، لیپوپروتئین ها، ظرفیت آنتی اکسیدانی و میزان مالون دی آلدئید سرم اندازه گیری شد. از آزمونANOVA یک طرفه جهت آنالیز میانگین متغیرها در گروه ها استفاده شد. برای مقایسه گروه ها به صورت دو به دو از آزمونTukey استفاده گردید.
    یافته ها
    در خرگوش های دریافت کننده رژیم غذایی پرکلسترول و روغن کنجد میزان فعالیت آنزیم فسفاتیدات فسفوهیدرولاز نسبت به گروه پرکلسترول و گروه شاهد بطور معنی دار کاهش یافته بود)05/0(p<. مصرف غذایی پر کلسترول در گروه دوم بدون درمان، باعث افزایش معنی دار)05/0(p< لیپوپروتئین های سرم نسبت به گروه شاهد شد. همچنین روغن کنجد در گروه سوم بطور معنی دار باعث کاهش لیپوپروتئین های سرم، تری گلیسرید کبدی و کلسترول کبدی در مقایسه با گروه دوم شد. میزان مالون دی آلدئید در خرگوش های دریافت کننده رژیم غذایی حاوی روغن کنجد نسبت به گروه پرکلسترول به طور معنی دار کاهش یافته بود)05/0(p< ولی ظرفیت آنتی اکسیدانی خرگوش هایی که روغن کنجد دریافت نموده اند به طور معنی داری نسبت به گروه پرکلسترول افزایش یافته بود)05/0(p<.
    نتیجه گیری
    روغن کنجد می تواند ازطریق ایجاد تغییرات مطلوب برسطح لیپوپروتئین های خون و کاهش میزان چربی های سرم، در کاهش ریسک فاکتورهای بیماری های قلبی- عروقی موثر باشد. همچنین، روغن کنجد می تواند باعث کاهش فعالیت آنزیم فسفاتیدات فسفوهیدرولاز و در نتیجه کاهش میزان سنتز تری گلیسرید کبدی شود و متعافبا«ریسک ابتلا به کبد چرب در رژیم های هیپرکلسترولمیک را کاهش دهد.
    کلیدواژگان: روغن کنجد، فسفاتیدات فسفوهیدرولاز، تری گلیسرید کبدی، هیپرکلسترولمی، لیپوپروتئین های سرم
  • محمد عارفی، بهنام بهنوش، حامد پور عزیز، وحید یوسفی نژاد صفحات 36-43
    زمینه وهدف
    تجویز وریدی یا خوراکی ان- استیل سیستئین تا امروز مورد بحث و اختلاف نظر بوده است. هر کدام از این راه های تجویز دارای معایب و مزایای خود می باشند. مطالعه حاضر با هدف مقایسه تاثیر درمانی ان- استیل سیتئین وریدی و خوراکی در درمان مسمومیت با استامینوفن طراحی گردیده است.
    روش کار
    این مطالعه از نوع کارآزمایی بالینی تصادفی شده parallel بود. جامعه آماری مطالعه شامل تمامی بالغین بالای 18 ساله مراجعه کننده به بخش اورژانس مسمومین بیمارستان بهارلو تهران با مصرف بیش از 5/7 گرم استامینوفن در طی 24 ساعت گذشته بودند. حجم نمونه در هر گروه 30 نفر بود. پس از تایید کمیته اخلاق در پژوهش دانشگاه علوم پزشکی تهران، نمونه ها با استفاده از روش بلوک بندی تصادفی در دو گروه درمان خوراکی (72 ساعته) و وریدی (20 ساعته) ان استیل سیستئین، وارد مطالعه شدند. سطح آنزیم های کبدی در ابتدا و تا 72 ساعت پس از درمان روزانه اندازه گیری شد. عوارض جانبی تجویز داروها نیز در هر دو گروه ثبت گردید. داده های بدست آمده وارد نرم افزار SPSS شده و جدول فراوانی داده ها تهیه شد، در آنالیز داده ها از آزمون های کای دو و t-test و در صورت نیاز آزمون آماری من ویتنی (Mann-Whitney U) استفاده شد.
    نتایج
    تفاوت معنی دار آماری در دو گروه مورد مطالعه از نظر متغیرهای مختلف در ابتدای مطالعه دیده نشد. میانگین سطح سرمی AST، ALT، بیلی روبین و زمان پروترومبین 24، 48 و 72 ساعت پس از درمان در دو گروه درمانی خوراکی و وریدی تفاوت معنی دار آماری نداشت و هر دو گروه دارای اثر درمانی بودند. تهوع و افت فشار خون بعد از درمان به طور معنی داری در گروه درمان خوراکی بیشتر از گروه درمان وریدی بود (بترتیب 6/57% در مقابل 3/33% و 1/12% در مقابل صفر) (05/0p<). تفاوت آماری معنی داری در بین دو گروه از نظر سایر عوارض بررسی شده مشاهده نشد.
    نتیجه گیری
    نظر به کارآیی و ایمنی مشابه در دو روش درمان خوراکی و وریدی استیل سیتئین و همچنین عوارض خفیف و قابل کنترل در روش خوراکی از یکسو و وضعیت اقتصادی و فرهنگی خاص جامعه ما در زمینه بستری و ترخیص بیماران از سوی دیگر، بهتر است استفاده از روش درمان خوراکی به عنوان روش اول درمان در اکثر بیماران، در صورت نداشتن کنتراندیکاسیون تجویز، در نظر گرفته شود.
    کلیدواژگان: استامینوفن، ان استیل سیستئین، مسمومیت، روش تجویز دارو، عوارض
  • پارسا یوسفی، عزیز اقبالی، محمد رفیعی، محدثه زلفی، محمدرضا فیروزی فر صفحات 44-50
    مقدمه
    تشنج همراه با تب ساده، شایع ترین بیماری سیستم اعصاب کودکان است. با توجه به فرضیات موجود در مورد احتمال تاثیرفقر آهن بر تشنج ناشی از تب و آستانه تحریک نورونی، این مطالعه با هدف شناخت تاثیر آنمی فقر آهن و اپیزود های تب و تشنج ساده انجام شد.
    مواد و روش ها
    در این مطالعه مورد- شاهدی، 382 کودک بستری در بیمارستان امیرکبیر شهر اراک بر اساس علت بستری به دو گروه مورد (تب و تشنج) و شاهد(علل تب دار دیگر) تقسیم بندی شده و پس از بررسی از جهت فاکتور های ورود و خروج وارد مطالعه شدند. از تمام کودکان 5 سی سی نمونه خون پس از بهبود تب، اخذ شد و آزمایشات شمارش کامل خونی و پروفایل ذخیره آهن برای آنان انجام شد. نتایج بوسیله آمار توصیفی و تی مستقل تفسیر شد.
    یافته ها
    میزان شیوع آنمی در گروه تشنج ناشی از تب به طور معنی داری پایین تر از گروه شاهد بوده به طوری که، 5/22 درصد از کودکان در گروه تشنج ناشی از تب دچار کم خونی بودند در حالی که این میزان در گروه شاهد، 0/34 درصد بود (001/0P<). همچنین در مقایسه شاخص های خونی نظیر Hb، Hct، MCV، MCH و MCHC نیز با تفاوت معنی داری در گروه تشنج ناشی از تب بالاتر از گروه شاهد بود(001/0P<).
    نتیجه گیری
    فقر آهن می تواند از ایجاد تشنج پس از تب در کودکان جلوگیری نماید و فقر آهن احتمالا آستانه تحریک نورونی را در تب افزایش می دهد.
    کلیدواژگان: تب و تشنج، کم خونی فقر آهن، کودکان
  • نعمان اردلان، محمد عبدی، بهاره رحیمیان ظریف، امیر امینی، فرزام معماری، عرفان حیدری، عباس احمدی * صفحات 51-57
    زمینه و هدف

    ویروس HTLV-I عامل اتیولوژیک بیماری ATL (Adult T-Lymphocytic Leukemia) و بیماری نورولوژیک دژنراتیو مزمن به نام TSP (Tropical Spastic paraparesis) است. عفونت HTLV از طرق مختلف ازجمله: از مادر به کودک و یا جنین، تماس جنسی، از طریق تزریق خون و یا فرآورده های خونی آلوده و استفاده از سر سوزن های آلوده منتقل می شود. با توجه به اینکه نشان دادن حضور این ویروس ها در گروه های پرخطر، می تواند به صورت تقریبی، نشانگری از وجود آن ها در جامعه باشد، در این مطالعه احتمال وجود HTLV در گروه های پرخطر از جمله معتادین تزریقی HIV مثبت و منفی، مبتلایان به تالاسمی ماژور و افراد همودیالیزی شهرستان سنندج مورد بررسی قرار گرفت.

    روش بررسی

    در این مطالعه توصیفی 130 معتاد تزریقی HIV مثبت، 110 معتاد تزریقی HIV منفی، 46 بیمار مبتلا به تالاسمی ماژور و 65 فرد دیالیزی (جمعا 351 نفر) به صورت سرشماری وارد مطالعه شدند. فرم جمع آوری اطلاعات و رضایت نامه آگاهانه برای تک تک آن ها تکمیل گردید. پس از خونگیری، سرم ها جدا گردید و تا هنگام آنالیز در فریزر منهای 20 درجه نگهداری شد. با استفاده از کیت DIA.PRO ساخت کشور ایتالیا به روش الایزا تیتر آنتی بادی علیه HTLV-I&II بررسی شد. نمونه های مثبت و مشکوک، دوباره مورد غربالگری قرار گرفته و سپس برای تایید با کیت وسترن بلات HTLV Blot 2.4 شرکت MP Diagnostics ساخت کشور سوئیس مورد آزمایش قرار گرفتند. در نهایت داده ها وارد نرم افزار SPSS 16 گردید و با استفاده از جداول توزیع فراوانی، درصد و میزان شیوع بدست آمد.

    یافته ها

    یافته ها نشان داد که یک معتاد تزریقی HIV مثبت، یک معتاد تزریقی HIV منفی و یک بیمار تالاسمی ماژور، HTLV-I مثبت بودند (جمعا سه نفر 85/0 درصد). اما هیچ کدام از افراد همودیالیزی، مثبت تشخیص داده نشدند. هیچ موردی از وجود آنتی بادی علیه HTLV-II در این مطالعه مشاهده نشد.

    نتیجه گیری

    یافته های این پژوهش نشان داد که شیوع HTLV-I&II در افراد پرخطر شهرستان سنندج بالا نبوده و این خود می تواند به طور تقریبی حاکی از شیوع پایین این ویروس در جامعه و در اهدا کنندگان خون باشد، اما برای جلوگیری از شیوع بیشتر آن در افراد پرخطر، باید اقدامات پیشگیرانه انجام گردد. به منظور ارزیابی شیوع واقعی آلودگی به این ویروس ها، غربالگری خون های اهدایی و بررسی در سطح جامعه پیشنهاد می گردد.

    کلیدواژگان: HTLV، I&II، HIV، تالاسمی ماژور، معتاد تزریقی، همودیالیزی، الایزا، وسترن بلات
  • سمانه قوشچیان چوبمسجدی، جمیله مقیمی، بهناز بهنام صفحات 58-66
    زمینه و هدف
    در دهه های اخیر تحقیقات در زمینه درد مزمن پیشرفت زیادی کرده است. شاید یکی از عوامل آن به دلیل نقش درد مزمن در چالش ها و هزینه های مرتبط با شرایط درد مزمن در جایگاه عمومی سلامت باشد. هدف اصلی در این مطالعه، مقایسه کردن متغیرهای ترس از درد، فاجعه سازی درد و شناخت فاجعه آمیز شده در بیماران روماتوئید آرتریت با گروه نرمال است.
    روش بررسی
    نوع مطالعه علی- مقایسه ای است. داوطلبان در این تحقیق، 100 نفر بیمار روماتوئید آرتریت و 100 نفر افراد نرمال در بیمارستان دولتی، بر اساس نمونه گیری در دسترس انتخاب شدند. داوطلبان بعد از پر کردن رضایت نامه اخلاقی، بر مبنای متغیرهای سن، جنس و دوره بیماری مورد بررسی قرار گرفتند و سه پرسش نامه ترس از درد، شناخت فاجعه آمیز شده و مقیاس فاجعه سازی درد ارائه شد.
    یافته ها
    نتایج، تفاوت معناداری را در سه متغیر شناختی «ترس از درد»، «شناخت فاجعه آمیز شده» و «فاجعه سازی درد» در بیماران روماتوئید آرتریت را نسبت به گروه نرمال نشان داد (05/0>p).
    نتیجه گیری
    نتایج نشان داد که متغیرهای «ترس از درد»، «شناخت فاجعه آمیز شده» و «فاجعه سازی درد» به عنوان متغیرهای شناختی مهم در افزایش میزان درد در بیماران روماتوئید آرتریت موثرهستند. نتایج مطالعه حاضر، مطابق با اصول مدل شناختی- عاطفی درد که به اهمیت تجربه درد به عنوان تنظیم کننده های فعال در همبستگی و ارتباط شناخت - درد تاکید می کند.
    کلیدواژگان: ترس از درد، فاجعه سازی درد، شناخت فاجعه آمیز شده، روماتوئید آرتریت
  • مریم پناه آبادی، آذر آقایاری، فاطمه سالاری اسکر، مهرداد عنبریان صفحات 67-76
    زمینه و هدف
    علیرغم اینکه، تعادل بدن اغلب به عنوان مقیاسی برای سنجش عملکرد اندام تحتانی در نظر گرفته می شود، بررسی اثر دفورمیتی های اندام تحتانی بر عملکرد تعادلی کمتر مورد توجه قرار گرفته است. هدف این پژوهش، مقایسه عملکرد کنترل تعادل بدن دانش آموزان دختر با دفورمیتی ژنوواروم پس از اعمال آشفتگی ناگهانی در سطح اتکاء با گروه کنترل بود.
    روش بررسی
    در این پژوهش مقایسه ای پس رویدادی با گروه شاهد و مواجه، تعداد 8 نفر دانش آموز دختر مقطع راهنمایی (سن: 4/1±5/13 سال) دارای ژنوواروم به عنوان گروه مواجه و 8 نفر دانش آموز دختر (سن: 3/1±8/13 سال) فاقد عارضه ژنوواروم به عنوان گروه شاهد به طور در دسترس انتخاب شدند. شتاب ناگهانی پاسچرال با رها کردن وزنه ای برابر 10 درصد وزن بدن هر آزمودنی در چهار جهت قدامی، خلفی، داخلی و خارجی در حالیکه آزمودنی ها بر روی دستگاه توزیع فشار کف پا که بر روی یک صفحه متحرک نصب شده بود، اعمال گردید. برای بررسی عملکرد تعادلی آزمودنی ها در مواجهه با آشفتگی ایجاد شده، میزان جابجایی مرکز فشار پاها (COP) محاسبه گردید. داده های جمع آوری شده با روش آماری تست تی مستقل تحلیل شدند و 05/0≥P معنی دار تلقی می شد.
    یافته ها
    میزان جابجایی مرکز فشار پاها پس از اعمال شتاب ناگهانی پاسچرال در گروه ژنوواروم زانو به طور معناداری (039/0=p) بیشتر از گروه شاهد بود.
    نتیجه گیری
    نتایج پژوهش حاضر نشان داد که کنترل پاسچر هنگام مواجهه با آشفتگی ناگهانی در دانش آموزان دختر دارای ژنوواروم زانو در مقایسه با همسالان نرمال ضعیف تر می باشد. بنابراین، عدم راستای طبیعی در اندام تحتانی (ژنوواروم) می تواند به عنوان یک ریسک فاکتور اثرگذار بر کنترل و حفظ تعادل بدن هنگام مواجهه با آشفتگی ناگهانی باشد.
    کلیدواژگان: آشفتگی ناگهانی، ژنوواروم، دانش آموزان دختر، کنترل پاسچر
  • رضا رنجبر، رضا ترابی، امیر میرزایی صفحات 77-85
    زمینه و هدف
    سالمونلا انتریکا زیرگونه انتریکا سروتایپ انتریتیدیس یکی از رایج ترین سروتایپ هایی است که باعث گاستروانتریت و باکتریمی در انسان می شود. هدف از انجام این مطالعه، تایپینگ مولکولی سویه های سالمونلا انتریتیدیس جمع آوری شده از چند مرکز آزمایشگاهی شهر تهران با استفاده از روش ERIC-PCR بود.
    روش بررسی
    در یک مطالعه توصیفی از سال 1386 تا 1388، سویه های سالمونلا انتریکا سروتایپ انتریتیدیس از بیمارانی که به چند بیمارستان شهر تهران مراجعه کرده بودند، جداسازی شد. شناسایی سویه های سالمونلا با استفاده از روش های استاندارد میکروبیولوژی و اسلاید آگلوتیناسیون با آنتی سرم های مونو و پلی والان انجام شد و سرانجام تایپینگ مولکولی سویه ها و ارتباطات ژنتیکی آنها با استفاده از روش ERIC-PCR مورد بررسی قرار گرفت.
    یافته ها
    نتایج بدست آمده حاکی از آن بود که تمام ایزوله های مورد بررسی با روش ERIC-PCR قابل تایپ بندی بودند. تعداد باندهای ایجاد شده در هر سروتایپ بین 6 تا 17 باند با وزن مولکولی 200 تا 3200 جفت باز متفاوت بود. بر این اساس بطور کلی 9 الگوی مختلف (E1-E9) بدست آمد که بیشترین تعداد (35%)، با داشتن الگوی مشابه در گروه اول (E1) قرار گرفتند.
    نتیجه گیری
    نتایج این مطالعه نشان داد که شایع ترین سروتایپ سالمونلا در شهر تهران، انتریتیدیس بوده و سویه ها به دستجات مختلف ژنوتایپی مبتنی بر ERIC-PCR تعلق دارند.
    کلیدواژگان: سالمونلا انتریتیدیس، ژنوتایپینگ، ERIC، PCR
  • فریبرز هوانلو، سجاد احمدی زاد، آمنه مردانی، مینا سهامی صفحات 86-96
    زمینه و هدف
    با توجه به پیچیدگی پاسخ سیستم قلبی- عروقی به فعالیت های بدنی متفاوت، امروزه پرداختن به این سیستم و تاثیرپذیری آن از ورزش اهمیت بسزایی پیداکرده است. هدف از مطالعه حاضر مقایسه پاسخ برخی از عوامل قلبی- عروقی، متابولیکی و هماتولوژیکی به فعالیت بدنی بالاتنه و پایین تنه بود.
    روش بررسی
    مطالعه حاضر از نوع نیمه تجربی است. آزمودنی ها شامل 10 نفر دانشجوی دختر غیرورزشکار بودند که پس از اخذ رضایت نامه به طور داوطلب، در این بررسی شرکت کردند. برای تعیین شدت پروتکل تمرینی آزمودنی ها در طی روزهای جداگانه ای دو آزمون فزآینده را بر روی دوچرخه کارسنج و کارسنج دستی اجرا کردند. تغییرات گازهای تنفسی و ضربان قلب به صورت نفس به نفس از طریق دستگاه تجزیه گازهای تنفسی ثبت شد. دو پروتکل تمرینی زیر بیشینه نیز ابتدا شامل گرم کردن به مدت 5 دقیقه و سپس اجرای فعالیت بدنی روی دوچرخه کارسنج یا کارسنج دستی با شدت 70% حداکثر اکسیژن مصرفی یا 80%-75% حداکثر ضربان قلب به مدت 30 دقیقه بود. هر یک از آزمون ها با فاصله یک هفته از یکدیگر اجرا شدند. برای اجرای پروتکل تمرینی در ابتدا، قد و وزن آزمودنی ها اندازه گیری و از آنها خواسته شد، به مدت 10 دقیقه روی صندلی بنشینند تا ضربان قلب، دمای بدن، فشار خون سیستولیک و دیاستولیک و نیز اولین مرحله خون گیری انجام شود. به ترتیب بلافاصله پس از پایان اجرای پروتکل و پس از 30 دقیقه استراحت غیرفعال، دومین و سومین نوبت خونگیری و اندازه گیری سایر فاکتورها انجام شد. داده ها با آزمون تحلیل واریانس دو طرفه مکرر و آزمون تعقیبی بونفرونی تجزیه و تحلیل شدند.در این مطالعه 05/0≥p معنی دار تلقی گردید.
    یافته ها
    نتایج پژوهش نشان داد که در مقادیر ضربان قلب، لاکتات، گلبول قرمز، هموگلوبین، هماتوکریت، حجم متوسط گلبول های قرمز و غلظت متوسط سلولی هموگلوبین بین دو نوع فعالیت روی دوچرخه کارسنج و کارسنج دستی از لحاظ آماری تفاوت معنی داری وجود نداشت اما فشار خون و میانگین هموگلوبین سلولی بین دو نوع فعالیت تفاوت معنی داری داشت (013/0P=، برای فشار خون و046/0 P=برای میانگین هموگلوبین سلولی).
    نتیجه گیری
    از این یافته ها چنین نتیجه گیری می شود که فاکتورهای هماتولوژیکی، قلبی- عروقی و متابولیکی اندازه گیری شده در فعالیت های ورزشی در شدت های نسبی یکسان، به طور مشخص متفاوت نیست. ولی در پارامترهای فشار خون و میانگین هموگلوبین سلولی، بین دو نوع فعالیت تفاوت معنی داری مشاهده شد. میزان فشار خون در فعالیت روی کارسنج دستی، و میزان میانگین هموگلوبین سلولی هنگام فعالیت روی دوچرخه کارسنج بالاتر بود. همچنین تفاوت معنی داری در مقادیر همه پارامترها، قبل از فعالیت و بلافاصله بعد از فعالیت بجز هموگلوبین و میانگین هموگلوبین سلولی مشاهده شد.
    کلیدواژگان: دوچرخه کارسنج، کارسنج دستی، عوامل قلبی، عروقی، عوامل متابولیکی و هماتولوژیکی
  • معصومه دوستی، علی رمضانی، مهدی حاج اجاق فقیهی صفحات 97-105
    زمینه و هدف
    عفونت توسط سودوموناس آیروژینوزا درتمام جهان گسترش یافته است و گزارشات مکرر انتشار متالوبتالاکتامازها نشان از سرعت رو به رشد آن دارد. هدف از این مطالعه تعیین حساسیت آنتی بیوتیکی و تشخیص ژن های متالوبتالاکتاماز (MBLs) از نوع IMP و VIM در سودوموناس آئروژینوزای ایزوله شده ازانواع نمونه های بالینی استان زنجان می باشد.
    روش بررسی
    تعداد 70 ایزوله ی سودوموناس آیروژینوزا از بیماران بستری در بخش مراقبت های ویژه، پس از انجام آزمایشات میکروبی و بیوشیمیائی تعیین هویت شدند. الگوی مقاومت آنتی بیوتیکی نمونه های تائید شده به روش کایربی بوئر تعیین گردید. سپس سویه های تولید کننده ی متالوبتالاکتاماز به روش فتوتیپی(DDST) شناسائی شدند. از نظر ژنوتیپی ژن های متالوبتالاکتاماز VIM،IMP1 وIMP در سویه های فوق باروش PCR بررسی گردیدند و ایزوله های MBL مثبت از نظر وجود ژن حمل کننده ی اینتگرون کلاس1(INI1) مورد بررسی قرار گرفتند.
    یافته ها
    از 70 سویه ی یافت شده سودوموناس آیروژینوزا به روش فتوتیپی بیشترین مقاومت آنتی بیوتیکی در ایزوله ها به ترتیب: مروپنم، سفوتاکسیم، سفتازیدیم، ایمی پنم، جنتامایسین، پیپراسیلین و سیپروفلوکساسین بود. در آزمون DDS مشخص گردید که از 44 ایزوله مقاوم به ایمی پنم تنها 36 ایزوله تولید کننده ی آنزیم متالوبتالاکتاماز هستند. با انجام آزمون PCR 33 سویه ی تولید کننده ی MBLS فتوتیپ مثبت، تایید شدندکه 23 ایزوله حاوی ژن VIM(2/52%) و10 ایزوله حاوی ژن IMP (3/22%) بودند که 8 سویه ازآن، از نوع IMP1 (2/18%) بودند.همچنین مشخص گردیدکه از 44 سویه ی مقاوم به ایمی پنم تنها 31 ایزوله (5/70%) دارای کلاس1 اینتگرون بودند.
    نتیجه گیری
    نتایج نشان می دهدکه مقاومت آنتی بیوتیکی به سبب تولیدآنزیم متالوبتالاکتامازها روند رو به رشدی در منطقه مورد مطالعه داشته و در میان سویه های تولیدکننده MBLS، فراوانی ژن های VIM بیشتر از IMPگزارش شد.
    کلیدواژگان: سودوموناس آئروژینوزا، ژن های متالوبتالاکتاماز، اینتگرون کلاس 1، PCR
  • نازنین رزازیان، مریم بازیار، مهناز توکلیان، ساسان بهرامی غیاث آبادی، محمد حدادیان صفحات 106-113
    زمینه و هدف
    سردرد یکی از شایع ترین علل مراجعه بیماران به بخش اورژانس است. سردرد رعدآسا یا تاندرکلاپ گونه ای از سردرد است که طی یک دقیقه به حداکثر خود می رسد. هدف از این مطالعه ارزیا بی خصوصیات دموگرافیک، بالینی و علل مختلف آن در بیماران مراجعه کننده با این شکایت به بیمارستان امام رضا (ع) کرمانشاه بود.
    روش بررسی
    در این مطالعه توصیفی کلیه پرونده های بیماران دارای شکایت سردرد تاندرکلاپ در فاصله فروردین ماه 1388 تا فروردین ماه 1390 (به مدت 2 سال) مورد بررسی قرار گرفت. داده ها توسط نرم افزار 19SPSS مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفت.
    یافته ها
    تعداد کل بیماران با این شکایت 48 مورد برآورد گردید که شامل 28 زن و 20 مرد بود. میانگین سنی بیماران 7/50 سال و شایع ترین شکایت همراه تهوع و استفراغ بود. تصویر برداری مغزی برای تمام بیماران انجام شده بود. شایع ترین علت سردرد تاندر کلاب در بیماران خونریزی ساب آراکنویید بود. ترومبوز سینوس وریدی و خونریزی داخل مغزی سایر علل شایع بودند.
    نتیجه گیری
    یافته های ما نشان داد که شایع ترین علل سردرد تاندر کلاب در جمعیت مطالعه شده خونریزی ساب آراکنویید بود و دومین علت شایع ترومبوز سینوس وریدی بود. هایپرتنشن ایدیوپاتیک اینترا کرانیال و سردرد تنشن، کمترین شیوع را داشتند درصد فراوانی از علل سردرد تاندر کلاب مربوط به علل تهدید کننده حیات می باشد.
    کلیدواژگان: سردرد رعد آسا، خونریزی ساب آراکنویید، ترومبوز سینوس وریدی مغز
  • زهرا پاکباز، محمدحسن شیرازی*، محمدرضا پورمند، رضا رنجبر، مصطفی حسینی، زیبا ویسی ملک شاهی، سارا حاجی خانی صفحات 114-120
    زمینه و هدف

    ادهسین متصل شونده به اسید سیالیک یکی از مهمترین عوامل اتصال هلیکوباکتر پیلوری به سلول های اپی تلیال معده به شمار می آید. میزان فراوانی این ژن در مناطق جغرافیایی مختلف، متفاوت است. هدف از این مطالعه ارزیابی فراوانی ژن کد کننده ادهسین متصل شونده به اسید سیالیک در ایزوله های هلیکوباکتر پیلوری جدا شده از بیماری های گوارشی مختلف می باشد.

    روش بررسی

    این مطالعه از نوع توصیفی- تحلیلی می باشد و تعداد 120 بیماران دچار اختلالات گوارشی وارد مطالعه شدند. از هر بیمار دو نمونه بیوپسی (یک نمونه به منظور انجام تست اوره از سریع و یک نمونه به منظور استخراج DNA) گرفته شد. آلودگی هلیکوباکتر پیلوری در نمونه ها با استفاده از آزمون اوره از سریع و PCR ژن ureA مورد بررسی قرار گرفت. سپس در نمونه های دارای آلودگی هلیکوباکتر پیلوری حضور ژن کد کننده ادهسین متصل شونده به اسید سیالیک با استفاده از پرایمرهای اختصاصی ژن بررسی شد.

    یافته ها

    از 120 نمونه مورد بررسی، آلودگی هلیکوباکتر پیلوری در 82 نمونه تایید گردید. از بین این 82 نمونه، 64 نمونه (78%) از نظر ژن کد کننده ادهسین متصل شونده به اسید سیالیک مثبت بودند. فراوانی این ژن در نمونه های مختلف کلینکی به ترتیب برابر با 6/84% در نمونه های مربوط به سرطان معده، 7/86% در نمونه های مربوط به زخم معده، 8/77% در نمونه های مربوط به زخم دئودنال و 2/72% در نمونه های مربوط به گاستریت بود.

    نتیجه گیری

    ژن کد کننده ادهسین متصل شونده به اسید سیالیک در نمونه های متفاوت کلینیکی، تقریبا از فراوانی یکسانی برخوردار بود. علت تفاوت فراوانی این ژن در مطالعات مختلف می تواند ناشی از تفاوت در تنوع جغرافیایی یا استفاده از پرایمرهای مختلف جهت ردیابی این ژن باشد.

    کلیدواژگان: هلیکوباکتر پیلوری، ادهسین متصل شونده به اسید سیالیک، بیماری های گوارشی
|
  • Yousef Veisani, Dr Ali Delpisheh, Dr Koroush Sayehmiri, Dr Ezatollah Rahimi Pages 1-8
    Background And Aim

    Estimation of the survival rate after diagnosis is an important indicator of treatment process in cancer patients. The aim of the present study was to determine 5-yearsurvival rate and its associated factors in the patients with stomach cancer.

    Materials And Methods

    This was a descriptive analytical study. We reviewed records of 239 patients with confirmed diagnosis of stomach cancer who had been hospitalized at Tohid Hospital in Sanandaj city، during a five-year interval from 2006 onwards. Survival rate was calculated according to the Kaplan-Meier and by using Log rank statistical methods.

    Result

    Our study included 178 male (74. 5%) and 61 female (25. 5%) patients with a mean age of 68. 8 ±11. 97 years. The mean maximum survival rate was 19. 85 months (CI 95%: 16. 46-23. 24) which belonged to the patients with intestinal type of tumors (60. 6%، n=145)، followed by the patients who had surgical therapy (10. 3%، n=21) with a mean survival rate of 15. 67 months (CI95%: 8. 78-22. 58). Variables such as gender، residential areas، and history of stomach cancer in first degree relatives، history of symptoms of gastric diseases، cigarette smoking and psychiatric disorders during treatment course showed no significant association with mean survival rate. The mean survival rate in the patients which their cancer had been diagnosed at early stages was 14. 86 months (CI 95%، 12. 77-16. 94) which was significantly higher as compared to those with late diagnosis of the disease (P=0. 049). One to five year survival rates were 41%، 17%، 13%، 10% and 5. 4% respectively.

    Conclusions

    Early diagnosis of stomach cancer increases 5 years survival rate in the patients significantly.

    Keywords: Stomach cancer, Survival rate, Sanandaj
  • Fahimeh Valipoor, Dr Farzin Rezaei Pages 9-17
    Background And Aim
    Illness perception affects patients'' behavior، compliance، self-management and consequences of the disease. The aim of this study was to determine the illness perception and its relation to treatment response in the patients with diabetes mellitus in Tohid Hospital.
    Material And Methods
    In this descriptive-analytical study، 200 diabetic patients were randomly selected. The illness perception data were obtained using IPQ questionnaire، and other variables including HbA1C were extracted from the patients'' records. Collected data were entered into SPSS software and analyzed by means of Mann-Whitney U and Spearman correlation coefficient statistical tests. p<0. 05 was considered significant.
    Results
    39 patients (19. 5%) were male and 161 (80. 5%) were female، with a mean age and standard deviation (SD) of 12. 83 ± 53. 25. Mean value of the patients'' blood sugar was 7. 6 ± 1. 6 mg dl. 46. 6% of the patients had perception of disease duration and 62% of patients had good control of blood sugar level. Gender and illness perception showed no relationship (p> 0. 05). But a relationship was found between illness perception and blood sugar levels (p<0. 01).
    Conclusion
    This study indicated a significant relationship between illness perception and control of blood sugar. Therefore it is necessary to improve illness perception by education and consultation which results in better control of blood sugar by the patients and decreased complications of diabetes mellitus.
    Keywords: Illness perception, Diabetes, Blood sugar control
  • Dr Mahdi Montazer Haghighi, Mohammad Yaghoob Taleghani, Zahra Akbari, Maedeh Alidadi, Ehsan Nazemalhosseini Mojarad, Dr Mahsa Molaei, Dr Mohammad Reza Zali Pages 18-25
    Background And Aim
    Hereditary non polyposis colorectal cancer (HNPCC) is an autosomal dominant syndrome. The cancer appears between 40 and 50 years of age. Mutation in mismatch repair genes can lead to this cancer. One of the genes which is involved in this disease is PMS2 gene. Here، we present a case with a novel germline mutation in PMS2 gene. The aim of this report was to examine PMS2 gene and identify novel germline mutations in this gene.
    Case Presentation
    A 77-year-old male with diagnosis of colorectal carcinoma was referred for genetic testing. He suffered from a polyp with a diameter of 6. 8 cm in hepatic flexure. The patient did not meet Amsterdam Criteria and Bethesda Guidelines، but screening for HNPCC was performed on account of pathological findings. Blood sample was used for identification of mutation and the paraffin embedded block was prepared for MSI analysis.
    Conclusion
    One mutation in PMS2 gene was detected by analysis of the amplicon sequencing. The mutation was a transitional mutation in position 676 which led to transformation of guanine to adenine resulting in substitution of glutamic acid for glycine. Immunohistochemistry confirmed abnormal expression of PMS2 gene and MSI assay showed instability of sequenced amplicons in this gene.
    Keywords: HNPCC, PMS2 gene, MSI
  • Dr Esfandiar Heidarian, Baharak Kashani, Dr Mahmood Rafieian-Kopaei, Dr Reza Hajhosseini, Roya Ansari-Samani Pages 26-35
    Background And Aim
    Nowadays، the effect of medicinal plants on the reduction of the prevalence of cardiovascular diseases and atherosclerosis has been confirmed. Liver phosphatidate phosphohydrolase (PAP) is a key regulatory enzyme in the glycerolipid metabolism. The aim of this study was to assess the effects of sesame oil on liver PAP activity، liver triglyceride، liver cholesterol and serum lipoprotein levels in hypercholesterolemic rabbits.
    Material And Methods
    In this experimental study 27 New Zealand rabbits were randomly assigned to 3 groups (n=9). Group1 (control) was fed with standard diet. Group II (hypercholesterolemic group) animals received hypercholesterolemic diet (1%) without treatment. Group III was fed with hypercholesterolemic diet (1%) plus sesame oil (5%). After two months، liver PAP activity، liver triglyceride and cholesterol content، serum lipoproteins and malondialdehyde، and antioxidant capacity were measured. One way ANOVA was used for analysis of the mean values of the variables and for pair-wise comparison of the groups we used Tukey’s test.
    Results
    Group III had a significant decrease (P< 0. 05) in the liver PAP activity compared to group II. In group II، consumption of the enriched cholesterol diet led to a significant elevation (P< 0. 05) in serum lipoproteins compared to group I (control). Also، sesame oil in group III decreased the serum lipoproteins، liver triglyceride، and liver cholesterol in comparison to group II (p<0. 05). However، a significant elevation (P< 0. 05) in serum antioxidant capacity and a significant reduction in malondialdehyde level occurred in group III compared to group II (P<0. 05).
    Conclusion
    Sesame oil can be effective in reducing risk factors of cardiovascular diseases by decreasing serum lipids through making desirable alterations in serum lipoproteins. Also addition of sesame oil to hypercholesterolemic diets can reduce the liver PAP activity resulting in reduced liver triglyceride synthesis، which can decrease the risk of development of fatty liver in hypercholesterolemic diets.
    Keywords: Sesame oil, Phosphatidate phosphohydrolase, Hypercholesterolemia, Liver triglyceride, Serum lipoproteins
  • Dr Mohammad Arefi, Dr Behnam Behnoush, Dr Hamed Pouraziz, Dr Vahid Yousefinejad Pages 36-43
    Background And Aim
    Intravenous or oral administration of N-acetylcysteine for acetaminophen poisoning has been a matter of controversy until recently. Each of these routes of administration has its advantages and disadvantages. This study was carried out to compare the effect of intravenous and oral acetylcysteine in the treatment of acetaminophen poisoning.
    Material And Methods
    This study was a parallel RCT study. The study population included all adults over 18 years of age who had been used more than 7. 5 gr acetaminophen during a 24 hour interval before admission to poisoning emergency ward of Baharloo Hospital in Tehran. Each group consisted of 30 patients. The study was approved by the Ethical Committee of Tehran University of Medical Sciences. Patients were divided into two groups by block randomization
    Method
    oral (72 h) and IV (20 h) N-acetylcysteine treatment groups. Liver enzyme levels were measured at baseline and then daily up to 72 hours after treatment. Side effects of drug administration in both groups were recorded. Data were entered into SPSS16 software and the data frequency tables were prepared. Chi-square، Mann-Whitney U and t-tests were used for data analysis.
    Results
    There were no statistically significant differences between the two groups in relation to different variables at baseline. The two groups showed no significant differences in regard to the mean serum levels of AST، ALT، bilirubin، and prothrombin time24، 48 and 72 hours after treatment and the therapeutic results were similar in both groups. Occurrence of nausea and hypotension after treatment in the oral treatment group was significantly higher than in the intravenous treatment group (57. 6٪ vs. 33. 3٪ and 12. 1٪ vs. Zero respectively) (p<0. 05). Considering other complications، no significant differences were noticed between the two groups.
    Conclusion
    Considering the same safety and efficacy of both intravenous and oral acetylcysteine treatment، mild and manageable side effects of oral therapy on one hand and economic status and cultural attitudes in our community about admission and discharge of the patients، it seems more advisable to use oral treatment as the first therapeutic choice for acetaminophen poisoning in the absence of any contraindication to its use.
    Keywords: Acetaminophen, N, Acetylcysteine, Poisoning, Drug administration method, Complications
  • Dr Parsa Yousefi, Dr Aziz Eghbali, Dr Mohammad Rafeie, Mohaddeseh Zolfi, Mohammad Reza Firouzifar Pages 44-50
    Background And Aim
    Febrile convulsion is the most common neurological disease of childhood. Regarding the current hypotheses about possible effect of iron deficiency on prevention of febrile convulsion and its relationship to neuronal stimulation threshold، we conducted this study to evaluate the relationship between iron deficiency anemia and simple febrile convulsion.
    Materials And Methods
    In this case-control study، 382 children who met our inclusion criteria and had been admitted in Arak Amirkabir Hospital were assigned to two groups: case (with febrile convulsion) and control (other febrile diseases). After the fever subsided، a 5 cc sample of blood was taken from every patient for complete blood count and iron reserve profile. The results were analyzed by using descriptive statistics and independent t-test.
    Results
    Iron deficiency anemia was significantly less frequent in our case group compared to the control group (22. 5% vs. 34. 0%) (p<0. 001). CBC indices such as Hb، HCT، MCV، MCH and MCHC were significantly (p<0. 001) higher in the case group in comparison to the control group.
    Conclusion
    Iron deficiency can prevent the febrile convulsion probably by increasing neuronal excitation threshold.
    Keywords: Febrile convulsion, Iron deficiency anemia, Children
  • Naaman Ardalan, Dr Mohammad Abdi, Dr Bahareh Rahimian Zarif, Dr Amir Amini, Farzam Meamari, Erfan Haydari, Abbas Ahmadi Pages 51-57
    Background And Aim

    HTLV-I is the etiological cause of adult T-lymphocytic leukemia (ATL) and a chronic degenerative neurologic disorder، called tropical spastic paraparesis (TSP). HTLV infection can be transmitted through different ways: from mother to child or fetus، sexual intercourse، transfusion of contaminated blood or blood products، and sharing contaminated syringe needles. As the presence of these infections in high risk groups can be an approximate indicator of their prevalence in the society and blood donors، in this study was tried to find prevalence of HTLV in HIV positive or negative intravenous drug users (IVDU; patients with major thalassemia، and hemodialysis patients، in Sanandaj.

    Materials And Methods

    This descriptive study included 351 cases: 130 HIV positive and 110 HIV negative intravenous drug users (IVDU)، 46 cases of major thalassemia، and 65 hemodialysis patients. All participants completed written informed consent forms. After obtaining blood samples and serum separation، all specimens were kept in freezer at -20oC up to the time of analysis. Serum samples were screened for measurement of the titers of HTLV I&II antibodies by Dia-Pro ELISA kits، manufactured in Italy. Positive and suspicious reactions were reanalyzed. For confirmation of positive and suspicious reactions، samples with one positive reaction were examined by use of western blot kid (HTLV blot 2. 4، manufactured by MP Diagnostics in Switzerland). Data were entered into SPSS 16 software and the prevalence rates of these viruses were obtained by using frequency distribution table.

    Results

    The results of this study showed that one HIV positive، one HIV negative patient and another patient with major thalassemia were HTLV I positive (0. 85%). None of the hemodialysis patients had antibody against HTLV type 1. We did not find any antibody against HTLV type 2 in our study.

    Conclusions

    The prevalence rate of HTLV (types 1 and 2) among these high risk groups was not high in Sanandaj. This may reflect its low prevalence in general population and in blood donors. However، it is necessary to take preventive measures to reduce its spread. To assess the exact prevalence rate we recommend screening of all donated blood samples and general population.

    Keywords: HIV, HTLV I, II, Major thalassemia, Intravenous drug user, Hemodialysis, ELISA, Western Blot
  • Samaneh Ghooshchian Choobmasjedi, Dr Jamileh Moghimi, Dr Behnaz Behnam Pages 58-66
    Background And Aim
    In recent decades there had been considerable progress in the research works on chronic pain، perhaps as a consequence of costs and challenges associated with this problem. The aim of this study was to compare rheumatoid arthritis patients and healthy individuals in regard to fear of pain، pain catastrophizing and catastrophic cognition.
    Materials And Methods
    In this study we selected 100 patients with rheumatoid arthritis and 100 healthy individuals from a public hospital using census sampling method. After informed consent، demographic variables such as age، sex، level of education، duration of illness were recorded for every subject. We used three questionnaires of fear of pain (FPQ)، catastrophic cognition (CCQ) and scale of pain catastrophizing (PCS) in this study.
    Results
    Multivariate analyses of variance (MANOVA) showed significant differences between the two groups in regard to the three cognitive variables of «fear of pain»، «catastrophic cognition» and «pain catastrophizing» (P<0. 05).
    Conclusion
    These results suggested that fear of pain; catastrophic cognition and pain catastrophizing were important cognitive factors contributing to aggravation of pain in the patients with rheumatoid arthritis. The results of the current study are consistent with basic assumptions of cognitive–affective model which emphasizes the importance of the ‘pain experience’ as potential modulators of the pain–cognition relationship.
    Keywords: Fear of pain, Pain catastrophizing, Catastrophic cognition, Rheumatoid arthritis
  • Maryam Panah-Abadi, Dr Azar Aghayari, Fatemeh Salari Esker, Dr Mehrdad Anbarian Pages 67-76
    Background And Aim
    Despite the fact that balances has often been considered as a measure of lower extremity function، the effect of lower extremity malalignment on balance performance has received little attention. The aim of the present study was to examine postural control following a sudden external perturbation in adolescent girls with genu varum of the knees in comparison to age matched healthy controls.
    Materials And Methods
    This comparative and interventional study included eight adolescent girls with genu varum (age: 13. 5± 1. 4 years) and eight age-matched healthy controls (age: 13. 8 ± 1. 3). The subjects underwent unexpected forward، backward and medio-lateral perturbations triggered by a weight equivalent to 10% of the body weight، of every subject while standing on a foot pressure system mounted on a movable plate. The displacement of the center of pressure (COP) of the feet was measured. Independent t-test was used for statistical analysis. p≤0. 05 was considered significant.
    Results
    Subjects with genu varum of the knees showed a significantly greater COP displacement after perturbation in comparison to the control group (p=0. 039).
    Conclusion
    Our findings revealed that postural control following balance perturbations is weaker in subjects with genu varum deformity than in control group. Consequently، abnormal lower limb alignment is a risk factor which can influence postural control in response to a balance perturbation.
    Keywords: Balance perturbation, Genu varum, Adolescent girls, Postural control
  • Reza Ranjbar, Reza Torabi, Amir Mirzaie Pages 77-85
    Background And Aim
    Salmonella enterica subspecies enterica serotype enteritidis is one of the most frequent serotypes that cause gastroenteritis and bacteremia in human. The aim of the present study was to study the molecular types of Salmonella enteritidis strains isolated from different laboratory centers in Tehran by ERIC-PCR.
    Materials And Methods
    In this descriptive study from April 2008 to December 2011، Salmonella isolates were obtained from the patients admitted to several hospitals in Tehran. Salmonella isolates were identified by the standard microbiological methods and were serotyped by slide agglutination with commercial mono and polyvalent antisera. Molecular typing of the strains and their genetic relationship were investigated by using ERIC-PCR.
    Results
    All Salmonella enteritidis strains investigated by ERIC-PCR were type able. This technique produced 6 to 17 amplified DNA bands with 200 to 3200 different bp. In general، ERIC-PCR differentiated all Salmonella enterica serotype enteritidis isolates into nine distinct clusters (E1-E9)، however the majority of the strains (35%) belonged to cluster E1.
    Conclusion
    In this study the most common serotype was Salmonella enteritidis and ERIC-PCR showed that the strains belonged to diverse genotypic clusters.
    Keywords: Salmonella enteritidis, ERIC, PCR, Genotyping
  • Dr Fariborz Havanloo, Dr Sajjad Ahmadizad, Ameneh Mardani, Mina Sahami Pages 86-96
    Background And Aim
    Considering the sophisticated responses of cardiovascular system to different types of body exercises، dealing with this system and the effect of exercise on it has assumed an added importance. The aim of this study was to compare the effect of two types of exercise، arm cranking and leg cycling، on cardiovascular، metabolic and hematologic factors.
    Material And Methods
    After obtaining informed consent 10 non athlete female students with a mean age of 25±2. 69 years and mean height of 161. 75±5. 5cm participated in this study. They completed four experimental testing sessions (two maximal oxygen consumption test on a cycle ergometer and arm cranking to assess variations in respiratory gases and heart rate by using ergometer cycling and arm cranking vo2max، and two sub-maximal exercises including warm up for 5 minutes and body exercise on cycle ergometer or arm cranking with 70% of maximum O2 consumption or 75-80% of maximum heart rate، for 30 minutes. Then the subjects took a 30 min rest in the sitting position. Heights and weights of the subjects were measured before exercise. Before and after exercise and after 30 min rest in sitting position، heart rate and blood pressure were recorded and blood samples were collected for measurement of blood lactate concentration، RBC، Hb، Hct، MCV، MCH and MCHC.
    Results
    No differences were found between the two types of exercises in regard to the HR، RBC، Lac، HG، Hct، MCV and MCHC but there were significant differences in relation to BP and MCH (P=0. 013 and f1. 9 =9. 385 for blood pressure; P=0. 046 and f1. 9=5. 372 for MCH).
    Conclusion
    The results indicated no differences in the cardiologic، hematologic and metabolic factors during exercises with similar relative intensity. But we found a higher BP after arm cranking and an increase in MCH after leg exercise. Also، there were significant differences in all parameters except HG and MCH، before and after exercise.
    Keywords: Arm cranking, Ergometer cycling, Cardiovascular factors, Metabolic, hematologic factors
  • Masoomeh Doosti, Dr Ali Ramazani, Mahdi Hajojagh Faghihi Pages 97-105
    Background And Aim
    Infections caused by Pseudomonas aeruginosa and dissemination of metallo-beta-lactamases (MBL) have been reported with increasing frequency through-out the world. The aim of this study was to investigate the antibiotic susceptibility and identification of blaVIM and blaIMP genes in P. aeruginosa isolates in Zanjan Province.
    Material And Methods
    A total of 70 P. aeruginosa isolates were identified from the patients at intensive care units (ICU) in Zanjan Province. The antimicrobial susceptibility was tested by disk diffusion (Kirby-Bauer) method and MBL producing strains were identified by double-disk synergy test (DDST). From genotypical point of view the presence of blaVIM and blaIMP genes and class 1 integron was confirmed by PCR.
    Results
    Of 70 strains of P. aeruginosa detected by phenotypic method، the highest rate of resistance was found in the following order: meropenem، cefotaxime and ceftazidime، imepenem gentamicin، piperacillin، and ciprofloxacin. DDS test showed that of 44 resistant isolates to imepenem 36 (81. 8%) were MBL producing. We found 33 MBL producing strains by PCR، 23 isolates had VIM gene (52. 2%) and 10 isolates carried IMP gene (22. 3%). The IMP gene in 8 of the 10 isolates was IMP1 (18. 2%). Of 44 resistant strains to imepenem only 31 isolates (70. 5%) had class 1 integron gene.
    Conclusion
    Our results showed that prevalence of antibiotic resistance due to MBL production in our province is on the rise and among the MBL producing strains the frequency of VIM genes is higher than IMP genes.
    Keywords: Pseudomonas aeruginosa_Metallo_beta_lactamases_Class 1 integron_PCR
  • Dr Nazanin Razazian, Dr Maryam Baziar, Dr Mahnaz Tavakolian, Dr Sasan Bahramighiasabadi, Dr Mohammad Hadadian Pages 106-113
    Background And Aim
    Headache is one of the most frequent causes of patient attendance in emergency rooms. One important type of headache is known as thunderclap headache which reaches its peak in approximately one minute. It has several different causes. The aim of this study was to evaluate the demographic and clinical characteristics and causes of this type of headache in the patients referring to Imam-Reza hospital in Kermanshah.
    Material And Methods
    In this descriptive analytic study، we reviewed the records of all the patients with thunderclap headache in Imam-Reza Hospital from April 2009 to April 2011. Demographic data، paraclinical investigations and final diagnoses were analyzed with SPSS software.
    Results
    This study included 48 patients، 28 female and 20 male patients with a mean age of 50. 7 years. The most common accompanying complaints were nausea and vomiting. Brain imaging was performed for all patients. The most frequent cause of headache was subarachnoid hemorrhage. Cerebral venous thrombosis and intracerebral hemorrhage were the next common causes.
    Conclusion
    Our findings revealed that the most frequent cause of thunderclap headache in our study population was subarachnoid hemorrhage. The second most frequent cause was cerebral venous thrombosis، and the least frequent causes were idiopathic intracranial hypertension and tension headache. A significant percentage of the causes of thunderclap headache can be life-threatening.
    Keywords: Thunderclap headache, Subarachnoid hemorrhage, Cerebral venous thrombosis
  • Zahra Pakbaz, Dr Mohammad Hasan Shirazi, Dr Mohammad Reza Pourman, Dr Reza Ranjbar, Dr Mostafa Hoseini, Ziba Vaise Malekshahi, Sara Haji Khani Pages 114-120
    Background And Aim

    Sialic acid binding adhesin gene is one of the most important factors contributing to adhesin of Helicobacter pylori (H. pylori) to epithelial cell layer of stomach. The prevalence rates of sialic acid binding adhesin gene vary in different geographic areas. The aim of this study was to determine the frequency of sialic acid binding adhesin coding gene in the patients with different gastroduodenal diseases.

    Materials And Methods

    This is a cross-sectional study. One hundred twenty patients with GI symptoms were enrolled in this study. Two gastric biopsy specimens were taken from each of the patients for rapid urease test (RUT) and DNA extraction. Presence of H. pylori was investigated by RUT and urease A gene (ureA) PCR. sialic acid binding adhesin gene was detected by using gene specific primers.

    Results

    Among 120 samples، presence of H. pylori was confirmed in 82 cases، of which 64 strains (78%) were positive for sialic acid binding adhesin gene. The frequency of this gene was 84. 6%، 86. 7%، 77. 8% and 72. 2% for gartric cancer، gastric ulcer، duodenal ulcer and gastritis (%66. 7) respectively.

    Conclusion

    The frequency of sialic acid binding adhesin gene in different samples was almost the same. Discrepancies in the frequency of this gene in different studies may be related to geographical diversity or use of different primers for detection of this gene.

    Keywords: Helicobacter pylori, Sialic acid binding adhesin, Gastrointestinal disease