فهرست مطالب

نشریه علوم آب و خاک (علوم و فنون کشاورزی و منابع طبیعی)
سال هفدهم شماره 1 (پیاپی 63، بهار 1392)

  • تاریخ انتشار: 1392/03/30
  • تعداد عناوین: 18
|
  • سپیده رحیمی آلاشتی، محمد علی بهمنیار، زهرا احمد آبادی صفحات 1-10
    به منظور بررسی اثرات کمپوست زباله شهری غنی شده با کود معدنی بر برخی خواص فیزیکی خاک و تجمع سرب و کروم در اندام های گیاهی اسفناج، تحقیقی در قالب طرح اسپلیت پلات با طرح پایه بلوک کامل تصادفی با سه تکرار در سال 1387، اجرا گردید. فاکتور اصلی در چهار سطح کودی شامل تیمار شاهد (C) (بدون مصرف کود)، کودشیمیایی (F)، کمپوست 20 +50 درصد کود شیمیایی (MSW20+ 1⁄2 F) و 40 تن +50 درصد کود شیمیایی (MSW40+ 1⁄2 F) در هکتار و فاکتور فرعی سال های کوددهی، نیز در سه تیمار زمانی یک، دو و سه سال لحاظ گردید. نتایج نشان داد که کاربرد کمپوست زباله شهری غنی شده منجر به افزایش ظرفیت زراعی، تخلخل و ظرفیت نگهداشت رطوبت خاک می شود اما میزان جرم مخصوص حقیقی و ظاهری خاک نسبت به شاهد کاهش می یابد. میزان پارامترهای فیزیکی مذکور در دو سطح کمپوست زباله غنی شده بیشتر از تیمار کود شیمیایی بوده است. از طرف دیگر، کاربرد سه ساله کمپوست زباله شهری غنی شده در کلیه سطوح کودی باعث افزایش معنی دار (05/0 (P غلظت سرب و کروم در اندام های گیاهی اسفناج گردید. میزان سرب و کروم تجمع یافته در ریشه و اندام هوایی اسفناج با مصرف 40 تن کمپوست زباله شهری در هکتار همراه با 50 درصد کود شیمیایی برای مدت 3 سال افزایش قابل توجهی یافت و در هر 3 سطح کود مصرفی میزان هر دو عنصر در ریشه بیشتر از اندام هوایی بوده است.
    کلیدواژگان: خواص فیزیکی خاک، سرب، کروم، اسفناج
  • رسول اسدی، فرزاد حسن پور*، سیدمحمود طباطبایی، نادر کوهی صفحات 11-21

    یکی از راه های استفاده بهینه از آب، به کارگیری روش های مدرن آبیاری از جمله آبیاری قطره ای نواری است. در این تحقیق به منظور ارزیابی سیستم های آبیاری قطره ای سطحی و زیر سطحی بر عملکرد پنبه، آزمایشی به صورت کرت های خرد شده و در قالب طرح بلوک های کاملا تصادفی با سه تکرار در مزرعه مرکز تحقیقات کشاورزی و منابع طبیعی ارزوئیه واقع در استان کرمان در سال 1389 اجرا گردید. تیمارها شامل سه سطح آبیاری100، 80 و 60 درصد نیاز آبی به عنوان عامل اصلی و دو سیستم آبیاری قطره ای سطحی و زیر سطحی به عنوان عامل فرعی می باشند. میزان صرفه جویی در آب مصرفی دو تیمار 60 و 80 درصد نیاز آبی نسبت به تیمار 100 درصد نیاز آبی، به ترتیب به میزان 3200 و 1500 مترمکعب در هکتار می باشد. نتایج تحقیق نشان می دهد که عملکرد محصول ناشی از اعمال تیمارهای 60 و 80 درصد نیاز آبی نسبت به تیمار 100 درصد نیاز آبی، به ترتیب به میزان 2/37 و 6/15 درصد کاهش وکارایی مصرف آب در دو تیمار مذکور به ترتیب 8/3 درصد کاهش و 7/0 درصد افزایش دارد. هم چنین عملکرد محصول و کارایی مصرف آب ناشی از اعمال تیمار سیستم آبیاری قطره ای زیرسطحی نسبت به سیستم آبیاری قطره ای سطحی به-ترتیب به میزان 11 و 3/11درصد افزایش داشت. علاوه بر این نسبت منفعت به هزینه سیستم آبیاری قطره ای زیرسطحی در حدود 8 درصد نسبت به سیستم آبیاری قطره ای سطحی کمتر می باشد. با توجه به نتایج به دست آمده، استفاده از سیستم آبیاری قطره ای زیرسطحی در قالب تیمار 80 درصد نیاز آبی در کشت پنبه در منطقه ارزوئیه استان کرمان می تواند راهکاری مناسب برای صرفه جویی در مصرف آب و افزایش کارایی مصرف آب در دوره های خشک سالی باشد.

    کلیدواژگان: آبیاری قطره ای، عملکرد پنبه، کارایی مصرف آب، ارزوئیه
  • کاظم هاشمی مجد، شهزاد جماعتی ثمرین صفحات 23-35
    تولید کمپوست و ورمی کمپوست از جمله روش های کارآمد برای بازیافت ضایعات آلی به شمار می روند. به منظور بررسی تغییرات ساختمانی مواد آلی در طول فرآیندهای تولید کمپوست و ورمی کمپوست،کود گاوی و فیلترکیک نیشکر در دو حالت حضور و عدم حضور کرم های خاکی به مدت 16 هفته و در دما و رطوبت کنترل شده خوابانده شدند. نمونه های مرکب در زمان های 0، 8 و 16 هفته تهیه شد. درصد کربن و نیتروژن و نسبت C:N با دستگاه CN آنالیزر تعیین گردید. نمونه های جامد برای تجزیه با دستگاه های FTIR وC NMR 13 استفاده شدند. با پیشرفت مراحل تجزیه نسبت C:N کاهش یافت. در زمان 16 هفته، نسبت C:N در فرآیند تولید ورمی کمپوست اندکی افزایش یافت. تجزیه ساختار مواد آلی با هر دو روش طیف سنجی کاهش نسبت گروه هایO – آلکیل و افزایش گروه های آروماتیک و کربوکسیل را در هر دو فرآیند نشان داد. به طوری که نتایج تجزیه نمونه ها با C NMR 13 نشان داد درصد ترکیبات O – آلکیل از 41 درصد در نمونه اولیه فیلترکیک بعد از 16 هفته به حدود 1/33 درصد کاهش یافت. در نمونه های کود دامی میزان این ترکیبات از 7/56 درصد به 6/43 درصد کاهش یافت. میزان ترکیبات آروماتیک در نمونه اولیه فیلترکیک و کود دامی به ترتیب از 5/12 و 5/13 درصد به 4/16 و 7/18 درصد افزایش یافت. درصد ترکیبات کربوکسیلی نیز به ترتیب از 5/8 و 6/5 درصد به 7/9 و 2/7 درصد در نمونه فیلترکیک و کود دامی افزایش یافت. ورمی کمپوست دارای درصد بیشتری از گروه های آروماتیک نسبت به کمپوست بود (در نمونه کود دامی 7/18 به جای 1/17 درصد). در زمان 16 هفته در نمونه های ورمی کمپوست کاهش اندکی در درصد ترکیبات آروماتیک و کربوکسیلی مشاهده شد. تجزیه با روش طیف سنجی برای نمونه های کمپوست و ورمی کمپوست، وجود سیگنال های یکسان با درصد فراوانی متفاوت را نشان داد. بین دو روش طیف سنجی، هم بستگی (**897/0r=) بسیار خوبی مشاهده شد و داده های به دست آمده از دو روش، مکمل همدیگر بودند.
    کلیدواژگان: کود دامی، فیلترکیک نیشکر، ورمی کمپوست، FTIR، NMR
  • آیدا معدنی، امیر لکزیان، غلامحسین حق نیا، رضا خراسانی صفحات 37-46
    کلونیزه شدن ریشه های گیاه با قارچ میکوریزای آربسکولار باعث تغییر میزان دسترسی گیاه به عناصر گوناگون می شود. برای بررسی کارایی هیف های بیرونی قارچ میکوریزا در انتقال عناصر، محیط های رشد ریشه و رشد هیف با غشای نایلونی 30 میکرومتر از هم جدا شدند. گیاهان مایه زنی شده با دو گونه قارچ میکوریزا G. mosseae و G. intraradices در بخش ریشه ای گلدان کشت شدند. شش ترکیب فلزی (روی 400، کادمیم 25، فسفر 50 میلی گرم در کیلوگرم نمونه خاک، روی و کادمیم، روی و کادمیم و فسفر به همان غلظت ها و شاهد بدون فلز) به بخش هیفی گلدان ها افزوده شدند. این آزمایش در قالب طرح کاملا تصادفی با آرایش فاکتوریل در سه تکرار انجام شد. نتایج نشان داد وزن خشک گیاه و غلظت فسفر در اندام های هوایی شبدر سفید میکوریزایی در برابر گیاهان غیرمیکوریزایی به گونه چشمگیری افزایش یافت. قارچ G. mosseae در برابر G. intraradices تاثیر بیشتری بر غلظت فسفر در گیاه شبدر داشت. هر دو گونه قارچ سبب انتقال بیشتر عنصر روی به اندام هوایی و ریشه گیاه شبدر سفید شدند. غلظت روی در تیمار فسفر همراه با روی در اندام هوایی و ریشه شبدر کاهش یافت. هر دو گونه قارچ میکوریزا غلظت کادمیم در ریشه گیاهان میکوریزایی را در برابر گیاهان غیرمیکوریزایی به گونه چشمگیری افزایش دادند. میان دو گونه قارچ، گونه G. intraradices باعث انباشتگی بیشترکادمیم در ریشه های گیاه شبدر شد. در مجموع یافته های این پژوهش نشان می دهد که میکوریزایی شدن شبدر سبب انتقال بیشترعناصر فسفر و روی به اندام های هوایی می شود ولی سبب تثبیت بیشتر کادمیم در بخش ریشه ای گیاه می شود.
    کلیدواژگان: کادمیم، روی، فسفر، G، mosseae، G، intraradices
  • علی خنامانی، حمیدرضا کریم زاده، رضا جعفری صفحات 49-59
    یکی از مهم ترین عواملی که بر پدیده بیابان زایی تاثیر می گذارد، شرایط خاک می باشد. هدف از این مطالعه، بررسی خصوصیات خاک به عنوان معیاری جهت ارزیابی بیابان زایی است. بدین منظور، مهم ترین شاخص های خاک منطقه که بر بیابان زایی موثر می باشند، انتخاب شدند. نمونه برداری ها در منطقه سگزی واقع در شرق اصفهان و به وسعت 112167 هکتار صورت گرفت و شاخص های: بافت خاک، میزان گچ، بیکربنات، هدایت الکتریکی (EC)، pH، مواد آلی، سدیم، کلر و نسبت جذب سدیم تعیین گردید و در مجموع 34 نقطه نمونه برداری سطحی صورت گرفت. به منظور تهیه نقشه وضعیت خاک، داده ها پس از آنالیزهای آماری و تعیین نرمال بودن با استفاده از آزمون کولموگروف- اسمیرنوف در محیط SPSS 15، وارد محیط Arc GIS 9.3 گردید. برای تهیه نقشه هر یک از شاخص های خاک، از روش های معکوس فاصله وزنی و کریجینگ معمولی و گسسته استفاده شد. بدین منظور، از روشی که بالاترین دقت را داشت، استفاده گردید. در ادامه نقشه ها براساس روش مدالوس امتیازدهی شده و از میانگین هندسی شاخص های خاک، نقشه نهایی وضعیت خاک تهیه گردید. نتایج نشان داد که بیشترین مساحت منطقه مربوط به کلاس متوسط بیابان زایی و برابر با 66000 هکتار می باشد. مساحت کلاس هاس شدید و خیلی شدید بیابان زایی نیز به ترتیب برابر است با 45650 و 517 هکتار. نتایج هم چنین نشان داد که شاخص های درصد مواد آلی، درصد گچ، هدایت الکتریکی و نسبت جذب سدیم، مهم ترین شاخص های موثر در پدیده بیابان-زایی در منطقه سگزی اصفهان هستند.
    کلیدواژگان: بیابان زایی، مناطق خشک، خصوصیات خاک، شاخص، معیار، GIS
  • رسول قبادیان، انسیه مرآتی، عبدالله طاهری تیزرو صفحات 61-69
    در ایستگاه های هیدرومتری عمدتا به دلیل مشکل اندازه گیری دبی در شرایط وقوع سیلاب، رابطه دبی اشل از روی داده های اندازه گیری شده مربوط به شرایط غیرسیلابی استخراج می گردد و برای شرایط سیلابی برون یابی می شود. استفاده از رابطه دبی- اشل برون یابی شده برای محاسبه سیلاب ممکن است مقادیر کمتر یا بیشتری را تخمین بزند. علت این موضوع این است که در شرایط جریان سیلابی ممکن است نوع فرم بستر تشکیل شده تغییر یابد و باعث تغییر مقاومت در برابر جریان گردد. بنابراین به منظور پیش بینی بهتر رابطه دبی - اشل لازم است از روابطی استفاده شود که در آنها مقاومت فرم بستر در نظر گرفته شود. در این تحقیق تلاش شده است که بهترین روش برای توسعه رابطه دبی- اشل ارائه شود. به این منظور از روش های انیشتین بارباروسا، شن، وایت، انگلوند و براونلی برای تکمیل قسمت انتهایی رابطه دبی اشل حاصل از اندازه گیری در ایستگاه هیدرومتری قورباغستان واقع بر رودخانه قره سو و یا ساخت رابطه دبی - اشل در ایستگاه مذکور استفاده گردید. پس از برداشت داده های مورد نیاز شامل مقاطع عرضی، دبی اندازه گیری شده و اشل متناظر با آن و هم چنین منحنی دانه بندی مواد بستر در این ایستگاه و محاسبه دبی و اشل متناظر با آن توسط روش های ذکر شده در دو سال آبی 87-1386 و 88-1387، مقایسه های آماری مختلف بین دبی های محاسباتی و اندازه گیری شده متناظر انجام گردید. نتایج نشان داد روش انیشتین بارباروسا دارای کمترین مقدار متوسط خطای مطلق 310/0 و 468/1 مترمکعب بر ثانیه و متوسط جذر مربعات خطا 112/0 و466/0 مترمکعب بر ثانیه به ترتیب در دو سال آبی 87-1386 و 88-1387 نسبت به سایر روش هاست. سایر روش های مذکور به ازای یک اشل ثابت، مقدار دبی جریان را بیش از اندازه پیش بینی می کنند.
    کلیدواژگان: رابطه دبی، اشل، فرم بستر، ایستگاه هیدرومتری قورباغستان، کرمانشاه
  • ملیحه ربیع، مهدی قیصری، سید مجید میرلطیفی صفحات 71-80
    یکی از مهم ترین عوامل آلودگی منابع آب، مصرف کودهای نیتروژنی در بخش کشاورزی است. مدل های گیاهی با قابلیت شبیه سازی آبشویی نیترات و تعیین سرنوشت نیتروژن در گیاه و خاک برای مدیریت کاهش آلودگی نیترات در آب های سطحی و زیر زمینی بسیار مفید می باشند. مدل نیتروژن- خاک (Soil-Nitrogen-Balance) از بسته نرم افزاری DSSAT قابلیت شبیه سازی سرنوشت نیتروژن در خاک و گیاه را دارد. هدف از انجام این تحقیق ارزیابی مدل DSSAT برای آبشویی نیترات از عمق توسعه ریشه ذرت رقم سینگل کراس 704 و برداشت نیتروژن گیاه در سطوح مختلف نیتروژن و آب مصرفی است. طرح آزمایشی شامل سه سطح کود نیتروژنی شامل صفر، 150 و 200 کیلوگرم نیتروژن در هکتار و چهار سطح آب کاربردی شامل 0.7SMD (Soil moisture depletion)، 0.85SMD، 1.0SMD و 1.13SMD بود که در سه تکرار اجرا شد. آبشویی نیتروژن نیتراتی از عمق 60 سانتی متری در طی دوره رشد در 36 کرت آزمایشی به وسیله دستگاه مکش رطوبت خاک (Ceramic Suction Cups، CSC) اندازه گیری گردید. پس از واسنجی مدل، با استفاده از داده های مزرعه ای مدول نیتروژن مدل ارزیابی گردید. چهار شاخص آماری راندمان مدل، میانگین انحراف، ضریب تبیین و شاخص توافق برای بررسی دقت مدل در شبیه-سازی آبشویی نیتروژن نیتراتی از عمق 60 سانتی متر استفاده شد. مقایسه شاخص های آماری در هر تیمار نشان داد که دقت مدل در سطح آبیاری کامل (W3) و همین طور در سطح بیش آبیاری (W4) با افزایش کود نیتروژنی کاربردی، افزایش یافت. در تیمارهای کم آبیاری مدل مقدار تلفات نیترات را برابر مقدار واقعی (صفر) شبیه سازی نمود. بنابر نتایج، مدل با دقت قابل قبولی قادر به شبیه سازی آبشویی نیتروژن نیتراتی از زیر عمق توسعه ریشه در سطوح مختلف آب و کود نیتروژنی است.
    کلیدواژگان: آبشویی، نیتروژن نیتراتی، کود نیتروژنی و مدل CSM، CERES، Maize
  • شهناز محمودی، مهدی نادری، جهانگرد محمدی صفحات 81-93
    این تحقیق با هدف تعیین پراکنش مکانی غلظت فلزات سنگین در کلاس های اندازه ای ذرات خاک با استفاده از انعکاس ثبت شده از ماهواره Landsat ETM+ در جنوب شهر اصفهان در نزدیکی معدن باما صورت گرفت. برای تحقق این هدف، 100 نمونه مرکب خاک سطحی به طور تصادفی از منطقه مورد نظر جمع آوری شد. نمونه ها هوا خشک شده و کلاس های اندازه ای ذرات خاک 500-250، 250-125، 125-75، 75-50 و 50> میکرون بعد از پراکنده کردن کل خاک با استفاده از دستگاه التراسونیک و الک های مناسب تعیین شدند. غلظت های کل روی، سرب و کادمیوم پس از هضم مرطوب نمونه ها با اسید نیتریک با استفاده از دستگاه جذب اتمی اندازه گیری شد. نتایج نشان داد بین میزان انعکاس های طیفی خاک در باندهای مرئی، مادون قرمز نزدیک و پانکروماتیک ماهواره ی Landsat ETM+ و غلظت های فلزات سنگین در کلاس های اندازه ای ذرات خاک هم بستگی معنی دار منفی وجود دارد. مدل های رگرسیون چند متغیره گام به گام جهت بررسی امکان تخمین غلظت های فلزات سنگین در کلاس های ذرات خاک به کمک داده های باندهای ماهواره ای تشکیل شدند و پراکنش مکانی فلزات سنگین به کمک معادلات رگرسیون چندگانه گام به گام پهنه بندی گردید. نتایج نشان داد غلظت فلزات سنگین در همه کلاس های اندازه ای ذرات خاک در نزدیکی معادن حداکثر است و با افزایش فاصله کاهش می یابد.
    کلیدواژگان: آلودگی خاک، انعکاس، فلزات سنگین، Landsat ETM+
  • ندا کاوه، عطاالله ابراهیمی صفحات 95-106
    پوشش گیاهی حاشیه مرطوب جزء مهمی از سیتم های رودخانه ای هستند که دارای چندین کارکرد خاص، از جمله تولید پوشش گیاهی اولیه، حفاظت کناره رودخانه از فرسایش، به تله اندازی رسوبات، بهبود کیفیت آب، فراهم آورنده مکانی برای حیات وحش و آبزیان، علوفه دامی و... می باشند. در این تحقیق تغییرات زمانی و مکانی وسعت حاشیه مرطوب رودخانه آقبلاغ با طول 65 کیلومتر به عنوان یکی از سرشاخه های کارون با استفاده از عکس های هوایی سال های35، 48، 77 و تصاویر ماهواره ای سال 85 بررسی شد. نتایج حاصله نشان داد، حاشیه مرطوب رودخانه در دوره های مختلف زمانی تغییرات زیادی داشته است (55/26 درصد Kappa=) که این تغییرات را می توان ناشی از ایجاد بند چغاخور در سال 1372، تبدیل حاشیه مرطوب به اراضی کشاورزی و انجام عملیات کشاورزی تا حریم رودخانه و افزایش برداشت آب از سفره های آب زیرزمینی برای مصارف کشاورزی و غیره دانست.
  • علی طالبی، زینب اکبری صفحات 109-121
    تخمین درست حجم رسوبات حمل شده توسط رودخانه ها در پروژه های آبی از اهمیت بسیاری برخوردار است. در حقیقت حصول روش هایی برای محاسبه دبی رسوبات مهم ترین هدف تحقیقات مربوط به فرآیند رسوب شده است. از جمله این روش ها می توان به روش های یادگیری ماشین از قبیل مدل درختان تصمیم گیری که مبتنی بر اصول یادگیری می باشند، اشاره کرد. روش درخت تصمیم یک روش سلسله مراتبی یا چند مرحله ای است که در آن به صورت بازگشتی مجموعه داده ها به روش دودویی به تقسیمات فرعی و کوچک تر تقسیم بندی می شود تا زمانی که تقسیمات فرعی نهایی نتوانند بیشتر از آن تجزیه شوند. درختان تصمیم استقرایی مجموعه ای از داده های معلوم را می گیرد و یک درخت تصمیم را از آن استنتاج می کند. سپس درخت می تواند به صورت مجموعه قوانینی برای پیش بینی ویژگی های معلوم استفاده شود. در این تحقیق کارایی این تکنیک در پیش بینی میزان آورد رسوبات رودخانه گل گل حوضه سد ایلام مورد بررسی قرار گرفته است. جهت ارزیابی دقت و صحت نتایج این مدل که در محیط برنامه نویسی M ATLAB اجرا شده است معیارهای آماری R، BIAS، RMSE، r2 و MAE مورد استفاده قرار گرفته است. نتایج نشان داده که به طورکلی و براساس تمامی معیارهای آماری ذکر شده، مدل درخت تصمیم گیری در مقایسه با روش مرسوم منحنی سنجه رسوب تطابق بسیار بیشتری با مقادیر اندازه گیری شده داشته و مهم ترین عامل ایجاد درخت که هم بستگی بالایی با مقادیر رسوب داشته است، دبی متناظر با رسوب و سپس بارش های روزانه بوده است.
    کلیدواژگان: بار معلق، درخت تصمیم گیری، حوضه سد ایلام
  • مهدی قورچیانی، غلامعباس اکبری، حسینعلی علیخانی، مهدی زارعی، ایرج الله دادی صفحات 123-136
    به منظور بررسی اثر قارچ میکوریز آربسکولار و باکتری سودوموناس فلورسنس روی کارایی مصرف کودهای فسفر، وابستگی میکوریزایی، عملکرد ماده خشک و عملکرد دانه ذرت در شرایط تنش کم آبی آزمایشی به صورت کرت های دو بار خرد شده در قالب طرح بلوک های کامل تصادفی با سه تکرار طی سال 1388 و در دولت آباد کرج اجرا شد. تیمارها عبارت از آبیاری (آبیاری نرمال و تنش ملایم بر مبنای تبخیر از تشتک تبخیر کلاس A)؛ ترکیبات سطوح مختلف مایه زنی بذر با قارچ میکوریز آربسکولار و باکتری سودوموناس فلورسنس و تیمار کود شیمیایی فسفره (عدم مصرف کود شیمیایی فسفره، مصرف 50% کود سوپر فسفات تریپل مورد نیاز و مصرف خاک فسفات براساس کمیت فسفر مصرفی از منبع سوپر فسفات تریپل) بودند. نتایج نشان داد که اثر آبیاری، سطوح مایه زنی بذر با قارچ میکوریز آربسکولار و باکتری سودوموناس فلورسنس و کود شیمیایی فسفر روی عملکرد، اجزای عملکرد، عملکرد ماده خشک، بازده زراعی نسبی و کلنیزاسیون ریشه معنی دار است. تیمار تنش ملایم نسبت به تیمار آبیاری نرمال باعث کاهش معنی دار عملکرد دانه، بازده زراعی نسبی و بازده زراعی کود شد. نتایج نشان داد که در شرایط تنش ملایم عملکرد دانه و عملکرد ماده خشک با کلنیزاسیون ریشه هم بستگی بالایی دارند. هم چنین بیشترین وابستگی میکوریزایی از تیمار تنش ملایم به دست آمد. حداکثر بازده زراعی نسبی، بازده زراعی کود و عملکرد دانه مربوط به تیمار مایه زنی توام بذر با میکوریز آربسکولار و سودوموناس فلورسنس بود. مصرف کود سوپرفسفات تریپل نسبت به خاک فسفات همراه با ریزموجودات حل کننده فسفات باعث افزایش عملکرد دانه ذرت گردید، با این حال حداکثرکلنیزاسیون ریشه و وابستگی میکوریزایی از تیمار عدم مصرف کود شیمیایی به دست آمد.
    کلیدواژگان: بازده زراعی کود، باکتری سودوموناس فلورسنس، ذرت، قارچ میکوریز آربسکولار، وابستگی میکوریزایی
  • زهرا فهیم، محمد امیر دلاور، احمد گلچین صفحات 137-149
    در میان خصوصیات خاک کربن آلی مهم ترین مولفه اکوسیستم های خاکی است و هر تغییر در فراوانی ترکیب آن اثرات اساسی روی تعداد زیادی از فرآیندهایی که در هر اکوسیستم رخ می دهد، خواهد داشت. تحقیق حاضر به منظور برآورد مقدار کربن ذخیره شده کل خاک و اجزای معدنی خاک در سه تیپ جنگلی راش- ممرز، انجیلی- ممرز و بلوط- ممرز در جنگل خیرودکنار انجام شد. نمونه برداری خاک از ارتفاع 200 تا 1200 متر از سطح دریا با رعایت فواصل 100 متر و با توجه به نوع پوشش جنگلی صورت گرفت. بیشترین مقدار ترسیب کربن در افق سطحی در تیپ جنگلی انجیلی- ممرز به مقدار 4/167 تن در هکتار و در کل خاک در تیپ جنگلی راش- ممرز 4/514 تن در هکتار برآورد شد. نتایج نشان داد که در بین بخش های معدنی خاک، بخش رس دارای بیشترین مقدار کربن آلی بوده اما بیشترین فاکتور غنای کربن در بخش شن و در تیپ راش- ممرز با مقدار 59/1 به دست آمد. بیشترین مقدار کربن آلی و میانگین وزنی قطر خاکدانه و کمترین مقدار چگالی ظاهری خاک در افق سطحی به ترتیب با مقادیر 89/7 درصد، 79/4 و 21/1 گرم بر سانتی مترمکعب در تیپ انجیلی- ممرز دیده شد.
    کلیدواژگان: کربن آلی خاک، ترسیب کربن، خصوصیات خاک، اجزای معدنی خاک
  • سید بهنام سروری نژاد، محمود بینا، ایوب مرادی، حسن گلیج صفحات 151-164
    سد لاستیکی عبارت از جسم استوانه ای خوابیده ای است که در عرض کانال ها، رودخانه ها و تاج سدها قرار می گیرد و از هوا یا آب یا ترکیبی از هر دو پر می-شود. سدهای لاستیکی ممکن است با پرتاب کننده یا بدون پرتاب کننده ساخته شوند. پرتاب کننده زائده ای مثلثی یا مستطیلی شکل است که در بدنه پایین دست سد نصب می شود. هدف از نصب پرتاب کننده جدا کردن تیغه آب از بدنه سد لاستیکی و جلوگیری از تماس مجدد آب با بدنه است. در این تحقیق 4 مدل فیزیکی مربوط به سدهای لاستیکی مورد بررسی قرار گرفت. پرتاب کننده ها نیز با توجه به ارتفاع مدل و نسبت و در دو شکل مثلثی و مستطیلی با طول 25 سانتی متر ساخته شده و در سه زاویه 30، 45 و 60 درجه مورد آزمایش قرار گرفتند. پس از تجزیه و تحلیل مشاهدات آزمایشگاهی، با توجه به پروفیل های پرتاب آب و طول آن، زاویه نصب 45 درجه مناسب تر از گزینه های 30 و 60 درجه انتخاب گردید. هم چنین برداشت-های آزمایشگاهی و رابطه ارائه شده در این تحقیق با روابط ارائه شده توسط سایر محققین مورد مقایسه قرار گرفت. هم بستگی نزدیک مقادیر نشان دهنده صحت آزمایش ها و روابط می باشد.
    کلیدواژگان: سد لاستیکی، پرتاب کننده، طول پرتاب
  • نجمه قربانی قهفرخی، زهرا کیانی سلمی، فایز رئیسی گهرویی، شجاع قربانی دشتکی صفحات 165-178
    چرای بی رویه و کنترل نشده مراتع توسط دام می تواند با کاهش پوشش گیاهی، تخلیه ماده آلی و فشرده کردن خاک، پایداری خاکدانه ها را کاهش داده و خاک سطحی را مستعد فرسایش نماید. هدف از این پژوهش بررسی اثر سه مدیریت چرای کنترل شده فصلی، قرق و چرای آزاد مرتع بر توزیع اندازه و پایداری خاکدانه ها در برخی مراتع حفاظت شده استان چهارمحال و بختیاری بود. مناطق مورد بررسی شامل 1) مراتع طبیعی منطقه سبزکوه تحت قرق 20 ساله و 2) برخی مراتع نیمه طبیعی بروجن با مدیریت قرق 25 ساله بود. نمونه برداری از خاک در اواسط فصل چرا در سال 1387 از عمق صفر تا 15 سانتی متر انجام گرفت. توزیع اندازه خاکدانه ها و پایداری خاکدانه ها در نمونه های برداشت شده (کوچک تر از 2 میلی متر) به دو روش الک خشک و تر اندازه گیری شد. نتایج هر دو روش نشان داد، مدیریت مرتع می تواند توزیع اندازه خاکدانه ها و شاخص های گوناگون خاکدانه سازی را در هر دو منطقه به طور معنی دار تحت تاثیر قرار دهد. هم چنین، در هر دو منطقه فراوانی نسبی خاکدانه های درشت در دو مدیریت قرق و چرای کنترل شده بیشتر از مراتع تحت مدیریت چرای آزاد بود. با این حال، فراوانی خاکدانه های ریز در مدیریت چرای آزاد بیشتر از دو مدیریت قرق و چرای کنترل شده بود. هم چنین، خاکدانه ها در مراتع قرق شده نسبت به دو مدیریت دیگر دارای پایداری بیشتری بودند. این امر بیانگر اثر شدید پاکوبی دام و تراکم خاک بر اثر شکستن خاکدانه های درشت و احتمالا از بین رفتن پوشش گیاهی سطح خاک توسط دام در مراتع چرا شده می باشد. نتایج این پژوهش نشان داد میزان و شدت تاثیر چرا بر خاکدانه سازی خاک عمدتا به شدت و مدت چرا و نوع منطقه مورد مطالعه بستگی دارد.
    کلیدواژگان: پایداری خاکدانه، توزیع اندازه خاکدانه، شاخص های خاکدانه سازی، چرای مرتع، قرق، زاگرس مرکزی
  • پویان باقری، سید محمدعلی زمردیان صفحات 179-190
    هدایت هیدرولیکی یک پارامتر مهم مورد نیاز در طراحی سازه های ژئوتکنیکی همچون سدهای خاکی، کف سازی ها، دیوارهای حایل و سازه های زیست محیطی می باشد. در خاک های غیراشباع هدایت هیدرولیکی آب تابعی از درصد رطوبت و مکش آب خاک یعنی منحنی مشخصه رطوبتی خاک است. در این پژوهش مقادیر هدایت هیدرولیکی غیراشباع دو نوع خاک (سری رامجردی و هسته سد ملاصدرا) در 5 تراکم مختلف با روش گاردنر اندازه گیری شدند. سپس هدایت هیدرولیکی غیراشباع توسط مدل های مختلف با استفاده از منحنی مشخصه رطوبتی تخمین زده شد و با مقادیر اندازه گیری شده مقایسه شدند. نتایج نشان داد مدل فردلاند و زینگ تخمین نسبتا بهتری از منحنی مشخصه رطوبتی خاک را نسبت به مدل ون گنوختن ارایه می دهد. برای خاک سری رامجردی و تا رطوبت حجمی حدود 25/0 به ترتیب مدل های ون گنوختن-معلم و فردلاند و همکاران تخمین خوبی از هدایت هیدرولیکی غیراشباع را ارایه دادند و برای خاک هسته سد ملاصدرا هیچ کدام از مدل ها تخمین مناسبی برای هدایت هیدرولیکی غیراشباع را ارایه نکردند.
    کلیدواژگان: منحنی مشخصه رطوبتی خاک، هدایت هیدرولیکی غیراشباع، خاک های متراکم
  • راحله ملکیان، جهانگیر عابدی کوپایی، سید سعید اسلامیان، مجید افیونی صفحات 191-201
    تلفات نیتروژن از مزارع تحت آبیاری به ویژه در خاک های شنی سبب آلودگی آب های سطحی و زیرزمینی، افزایش کاربرد نیتروژن برای گیاهان و ضرر و زیان اقتصادی می شود. این مساله به دلیل بار منفی نیترات و عدم تمایل ذرات خاک در جذب آن اتفاق می افتد. برای جلوگیری از حرکت آنیون ها، به موادی نیاز است که دارای تمایل جذب آنیونی بالایی باشند که این مواد به طور طبیعی در دسترس نیست. به دلیل تبادل کاتیونی بالای زئولیت های طبیعی، می توان خصوصیات سطحی آنها را به نحوی تغییر داد که قادر به جذب ترکیبات دیگری از جمله آنیون ها و مواد آلی غیرقطبی نیز باشند. در این مطالعه عملکرد زئولیت ایرانی (سمنان) اصلاح شده با سورفکتانت هگزا دسیل تری متیل آمونیوم بروماید (SMZ) در دو اندازه میلی متر و نانومتر در حضور یون Cl- در حذف نیترات مورد بررسی قرار گرفت و بهترین مدل تجربی فرآیند تبادل یونی تعیین شد. هم چنین فرآیند رهاسازی نیترات توسط SMZ به عنوان تابعی از زمان و قدرت یونی مورد بررسی قرار گرفت. براساس نتایج این مطالعه، SMZ در اندازه میلی متر قادر به جذب بیش از1- mmol kg 60 نیترات و SMZ در اندازه نانومتر قادر به جذب بیش از1- mmol kg 80 نیترات است، که نیترات جذب شده می تواند به راحتی تحت شرایط قدرت یونی مختلف رها شود. راندمان حذف برای SMZ میلی متری و نانومتری به ترتیب بین 7/26 تا 3/82 درصد و 8/37 تا 5/85 درصد به دست آمد. متوسط میزان نیترات رها شده از SMZ در اندازه میلی متر توسط آب دیونیزه 92/6 میلی مول در کیلوگرم بود، در حالی که این میزان در محلول های واجذب با قدرت های یونی 03/0، 1/0 و 3/0 مولار به ترتیب به 68/14، 71/22 و 91/34 میلی مول در کیلوگرم افزایش یافت.
    کلیدواژگان: زئولیت اصلاح شده با سورفکتانت، نیترات، راندمان حذف، رهاسازی، نانومتر
  • مهدی سمواتی، بهاره اسکندری صفحات 203-213
    یکی از روش های تعیین وضعیت پتاسیم خاک، استفاده از منحنی های کمیت شدت (Q/I) و پارامترهای آن می باشد. تحقیق حاضر به منظور بررسی وضعیت شکل های مختلف پتاسیم و ارتباط آنها با پارامترهای کمیت شدت (Q/I) پتاسیم در 13 نمونه از خاک های شهرستان بهار که از مناطق عمده تولیدکننده سیب زمینی در کشور است، صورت گرفت. نمونه های هر خاک با محلول های دارای نسبت فعالیت پتاسیم (ARK) متفاوت به تعادل رسانیده و تغییر در غلظت پتاسیم تبادلی (KΔ) به عنوان تابعی از نسبت فعالیت پتاسیم انداره گیری و با استفاده از اطلاعات به دست آمده، منحنی های (Q/I) برای هر خاک رسم و پارامترهای آن تعیین گردید. نتایج نشان داد: نسبت فعالیت پتاسیم در حالت تعادل (AR0) دارای تغییرات 007/0 تا 995/0 با میانگین 16/0 (mmol L-1)0.5، پتاسیم آسان قابل تبادل (ΔK0) 04/0 تا 199/2 با میانگین 49/0 cmol kg-1، ظرفیت بافری پتاسیم (PBCK) 21/13 تا 37/75 با میانگین 02/42 (mmol L-1)0.5/(mmol kg-1)، بود. مطالعه هم بستگی بین پارامترهای Q/I و خصوصیات خاک، حاکی از هم بستگی معنی دار بین PBCK و CEC (*60/0= r)،AR0 و پتاسیم محلول (**99/0= r)،AR0 و پتاسیم تبادلی (**85/0= r) بود. از بین خاک های مورد مطالعه فقط در یک خاک (چپق لو) پتاسیم در لبه کانی های رسی نگهداری می شود و در بقیه خاک ها پتاسیم در سطوح پایه ای کانی جذب می شود.
    کلیدواژگان: منحنی کمیت شدت پتاسیم، ظرفیت بافری بالقوه، شهرستان بهار
  • مهناز اعرابی، علیرضا سفیانیان، مصطفی ترکش اصفهانی صفحات 215-225
    خصوصیات فیزیکی شیمیایی خاک، نوع کاربری و پوشش اراضی و فعالیت های انسانی بر توزیع مکانی فلزات سنگین تاثیرگذار می باشند. بدین منظور مدل طبقه بندی و رگرسیون درختی جهت تهیه نقشه توزیع مکانی فلز روی خاک سطحی استان همدان در محیط سامانه اطلاعات جغرافیایی به کار گرفته شد. برای ساخت مدل رگرسیون از دو رویکرد استفاده شد. در رویکرد اول 10% از داده ها جهت ارزیابی مدل به صورت تصادفی انتخاب شده و از داده های باقی مانده جهت ساخت مدل استفاده شد. در رویکرد دوم از کلیه داده ها برای ساخت و ارزیابی مدل استفاده شد. برای برآورد صحت مدل از ضریب تبیین و میانگین مربعات خطا استفاده شد. مدل نهایی شامل 51 گره کلی و 26 گره نهایی(برگ) است. مهم ترین پارامترهای مستقل در ساخت مدل CART برای پیش بینی توزیع مکانی روی به ترتیب اهمیت کربنات کلسیم، شیب، شن، سیلت، کاربری و پوشش اراضی مشخص شدند. مناطق غربی و شمالی استان همدان به ترتیب دارای بیشترین و کمترین غلظت عنصر روی بودند. نتایج حاکی از صحت خوب مدل CART به کمک شاخص های ضریب تبیین و میانگین مربعات خطا می باشد.
    کلیدواژگان: استان همدان، سامانه اطلاعات جغرافیایی، فاکتورهای زیست محیطی، فلز روی، مدل طبقه بندی، رگرسیون درختی
|
  • S. Rahimi Alashti, M. A. Bahmanyar, Z. Ahmad Abadi Pages 1-10
    In order to investigate the effects of municipal solid waste enriched with mineral fertilizers on some soil physical properties and lead (Pb) and chromium (Cr) concentration in plant organs of spinach، a field experiment was carried out in a factorial arrangement based on the randomized complete block design with three replications in 2008. The main plot included four levels of fertilizer، control without fertilizer، 20 tons of multiple solid waste + 50% chemical fertilizers and 40 tons of multiple solid waste + 50% chemical fertilizers per hectare and sub-plot consisted of a period of application in 3 levels of time (one، two and three years). The results showed that application of enriched municipal compost increased field capacity، soil porosity and moisture holding capacity، but particle and bulk density of soil decreased compared to the control. Also، the physical parameters in the two levels of emriched waste compost were higher than chemical fertilizer treatment. On the other hand، using for three-years the urban waste compost enriched fertilizer at all levels increased significantly (p 0. 05) lead and chromium concentrations in spinach. The Pb and Cr accumulated in roots and shoots of spinach in urban using 40 tons of waste compost per hectare with 50 percent of chemical fertilizer for a period of three years and showed a significant increase. The amounts of fertilizer in all three levels were higher than the root element shoot.
    Keywords: Soil physical properties, Lead, Chromium, Spinach
  • R. Asadi, F. Hassanpor, M. Tabatabaei, N. Koohi Pages 11-21

    Application of the modern irrigation systems such as T-Tape irrigation system is one of the ways to achieve aptimal irrigation The present study deals with the effect of surface and subsurface drip irrigation systems on the cotton yield For this purpose، a field experiment was conducted in the Agricultural and Natural Resource Research Institute of Orzoueyeh، located in the Kerman province. The experiments were conducted in a split plot design based on the Randomized Complete Block Design (RCBD) with three replications. The treatments were comprised of three levels of the crop water requirements (i. e. irrigation based on 100، 80 and 60 percent of crop water requirement) in main plot and with the two irrigation systems، surface one and subsurface one. The results showed that the yield resulting from treatments with 60 and 80 percent crop water requirement was respectively 981 and 413 kg/ha lower than that of treatment with 100 percent crop water requirement. In addition، the obtained yield due to subsurface system was 248 kg/ha greater than that of the surface pattern. The interaction of treatments on the yield of the crop also indicates that the treatment with subsurface system and 100 percent crop water requirement produces the maximum yield. Despite equal water consumption in each sub plots، the WUE in subsurface system was 14 percent higher than that of surface system. From the economical point of view، benefit to cost ratio in the subsurface system is 8 percent less than surface system. Considering the results obtained in this study in the light of water saving as the main objective in deficit irrigation and water use efficiency (WUE) for cotton cultivation in Orzoueyeh، the 80% of crop water requirement is preferred

    Keywords: Drip irrigation, Cotton yield, Water use efficiency, Orzoueyeh
  • K. Hashemimajd, Sh. Jamaati-E-Somarin Pages 23-35
    Composting and vermicomposting are two efficient methods to recycle organic wastes. In order to investigate the structural changes in organic matter during the composting and vermicomposting processes، cattle manure and filter-cake of sugar cane were incubated with and without earthworm''s presence in a controlled temperature and moisture condition for 16 weeks. Compound samples were taken at 0، 8، and 16 weeks. Carbon، nitrogen and C: N ratio were measured by a CN analyzer apparatus. Solid samples were used for structural analysis using FTIR and solid state CP MAS 13C NMR devices. C: N ratio was decreased with improving decomposition process. The C: N ratio was slightly elevated after 16 weeks of vermicomposting. Structural analysis with both spectroscopic methods showed a decrease of O-alkyl C and increase of aromatic and carboxylic functional groups. The analysis of samples with 13C NMR showed that after 16 weeks، the percentage composition of O-alkyl filter-cake decreased from 41 percent in the first sample to about 33. 1 percent. The amount of these compounds in manure samples decreased from 56. 7 percent to 43. 6 percent. Aromatic compounds in samples of raw filter-cake and manure increased from 12. 5 and 13. 5 percent to 16. 4 and 18. 7 percent، respectively. Percentage of carboxyl compounds increased، respectively، from 8. 5 and 5. 6 percent to 9. 7 and 7. 2% in the filter-cake and manure sample. Vermicomposts had higher content of aromatic groups compared to composts (In manure samples 18. 7 instead of 17. 1 percent). After 16 weeks of incubation the aromatic and carboxylic compounds slightly decreased in the vermicomposting process. Analysis of composts and vermicomposts with FTIR and 13C NMR resulted in similar signals with the different frequency intensities. There was a suitable correlation (r=0. 897**) among the spectroscopic methods in characterization of composts and vermicomposts
    Keywords: Manure, Sugarcane filter, cake, Vermicomposting, FTIR, NMR
  • A. Madani, A. Lakzian, Gh. Haghnia, R. Khorasani Pages 37-46
    Mycorrhizal fungus colonization of roots may modify plant metal acquisition. In order to study the role of external hyphae of mycorrhizal fungi in metals transferring، the root and hyphal growth zone were separated by 30 µm nylon meshes. Plants were inoculated with G. mosseae and G. intraradices and grown in the root compartment. Six combinations of metals (400 mg of Zn، 25 mg of Cd، 400 mg of Zn + 25 mg of Cd، 50 mg P، 50 mg of P+ 400 mg of Zn + 25 mg of Cd، and no metal kg-1 soil sample) were added to the hyphal compartments. This experiment was carried out as a completely randomized design (CRD) with factorial arrangement in three replications. The results showed that dry shoot weight and phosphorus concentration in mycorrhizal treatments increased significantly compared with non mycorrhizal treatments. of the two fungal species، G. mosseae had more effect on phosphorus concentration in white clover plant. AM fungi increased the Zn concentration in shoot and root of white clover. AM fungi also significantly increased cadmium concentration in root of mycorrhizal treatments compared to non mycorrhizal plants. of the two fungal species، G. intraradices accumulated more cadmium in clover roots. ALL in all the results demonstrated that AM fungi increased phosphorus and Zn transferring to the shoots while cadmium transferring was decreased by stabilizing in the roots.
    Keywords: Cadmium, Zinc, Phosphorus, G. mosseae, G. intraradices
  • A. Khanamani, H. Karimzadeh, R. Jafari Pages 49-59
    Soil characteristics are the most powerful factors in desertification phenomenon. The purpose of this study was investigating soil characteristics as indices for evaluating desertification intensity. The most important indicators of the soil that affect desertification were selected in the present study. Soil samples were taken from Segzi desert vicinity located in the east of Isfahan city with surface area of 112،167 ha. Soil indices such as Soil texture، soil gypsum percentage، the content of HCO3-1، electrical conductivity (EC)، pH، the percentage of the organic matter، the content of the soil sodium، chloral and sodium absorption ratio (SAR) were selected. All of these indices were calculated on the thirty four soil samples. After ensuring of the normality of the samples by Klomogrov-Smirnov test، the mentioned indices were imported into GIS for delineating soil characteristics maps. To delineate distribution maps of each soil indice، inverse distance weighting and ordinary and discrete Kriging methods were applied، and appropriate method was selected. Each layer was scored based on MEDALUS model، and the final characteristic maps were then generated using soil geometric mean indices. Results showed that the affected areas of the average، severe and very severe classes of desertification were calculated about 66000، 45650 and 517 ha، respectively. The results also revealed that the indices of the organic matter، soil gypsum percentage، electrical conductivity and SAR were the most influential indicators، which affected desertification in the study area.
    Keywords: Desertification, Dry land, Soil characteristics, Index, Criteria, GIS
  • R. Ghobadian, E. Merati, A. Taheri Tizro Pages 61-69
    Stage – discharge relationship is mainly developed from measured data in any hydrometry station. Measured data usually obtain in low to medium flow discharge، because in most cases it is very difficult to measure the flow discharge during flood. Therefore، the stage–discharge is extrapolated beyond the measured data to compute the flood which may estimate low or higher value. This is because during the high flow، the bed form is developed which causes the flow resistance to change. In order to establish a better stage – discharge relation، it is important to apply methods which consider the bed form resistance. In this study an attempt has been made to determine the best method for developing such relationship. To reach the goal، the required data such as river cross section، discharge and related stage and bed material gradation from Ghorbaghestan hydrometry station were measured for two years. Then a computer program was developed. Using this program and applying the measured data، the stage – discharge relationships were computed by five different methods. From the statistical comparison of the results of these methods with measured data، it was found that Shen، Brownlie، Engelund and White’s method overestimate the flow discharge. The best method was found to be the Einstein – Barbarossa’s method that provided the minimum absolute mean errors 0. 31 and 1. 468 m3/s and minimum root mean square error 0. 112 and 0. 466 m3/s for the two study years، respectively
    Keywords: Stage, discharge relationship, Bed form, Ghorbaghestan hydrometry station, Kermanshah province
  • M. Rabie, M. Gheysari, S.M. Mirlatifi Pages 71-80
    Nitrate leaching from agricultural lands can pollute groundwater، and the degree of pollution caused significantly depends on agricultural practices implemented on farms. Field studies required to evaluate the effects of various agricultural management strategies on nitrate leaching are expensive and time consuming. As a result، it is suggested to use crop models to simulate the effects of management practices on nitrate leaching. Plant growth models such as DSSAT software package can simulate daily plant growth and development، and also are capable of simulating daily nitrate leaching and nitrogen uptake by plants. However، it is required to evaluate the performance of any model before using it for any specific region. In this study، the performance of nitrogen balance model of DSSAT software package was evaluated to simulate nitrate leaching from the root zone of silage maize at different levels of applied water and nitrogen fertilizer. The experiment consisted of three levels of nitrogen fertilizers، including zero، 150 and 200 kg N ha-1 and four levels of applied water 0. 7SMD (soil moisture depletion)، 0. 85SMD، 1. 0SMD and 1. 13SMD. Nitrate-nitrogen leaching from 36 plots at the 60 cm depth during the growing period was measured by soil moisture suction equipment (ceramic suction cups، CSC). After calibrating the model by using field data، its performance was evaluated to simulate nitrate leaching. Maximum amount of N leaching 8. 4 kg N ha-1 was obtained from over irrigation treatment with the application of 150 kg nitrogen per hectare. The model simulated nitrate leaching for this treatment as 7. 8 kg N ha-1. The model consistently underestimated the nitrate leaching; however، it followed the behavior of nitrate leaching during the growing season. In deficit irrigation treatments، the nitrate leaching was very low and close to zero and the model simulated the same result accordingly. The results showed that the model، in addition to phenological stages and performance indicators، can simulate nitrate leaching from the root zone and could be used to evaluate the effects of various irrigation and fertilizer management strategies on nitrate leaching.
    Keywords: Leaching, Nitrate, nitrogen, Nitrogen fertilizer, CMS, CERES, Maize model
  • Sh. Mahmoudi, M. Naderi, J. Mohammadi Pages 81-93
    This research was carried out to determine spatial distribution of heavy metals concentration in soil particle size classes using Landsat ETM+ reflectance in Southern Isfahan city in the vicinity of Bama mine. To fulfill this goal، 100 compound soil surface samples were collected randomly from the area. The samples were air dried and soil particle size classes 250-500، 125-250، 75-125، 50-75 and <50 μm were determined using appropriate sieves after dispersion of the bulk samples of soil using ultrasonic apparatus. Total Zn، Pb and Cd concentrations were measured using Atomic Absorption Spectrophotometer after wet digestion of samples in acid nitric. The results indicated significant negative correlation coefficients between heavy metals concentrations of soil particle size classes and soil spectral reflectance in the visible، near infrared and panchromatic bands of Landsat ETM+ satellite. Stepwise multiple regression models were used for estimating heavy metals concentration in soil particle classes through satellite data. Furthermore، spatial distributions of heavy metals were mapped using stepwise multiple regression equations. Results also showed heavy metals concentrations in all soil particle size classes were maximum close to the mines and decreased by increasing the distance from these sources.
    Keywords: Soil pollution, Reflectance, Heavy metals, Landsat ETM+
  • N. Kaveh, A. Ebrahimi Pages 95-106
    Riparian vegetation is a component of river system that performs certain basic functions including primary vegetative production، protecting stream banks from erosion، trapping sediments، promoting water quality، wildlife habitat and fisheris، forage for livestock، etc. In this research، spatio-temporal change of vegetation riparian area of Aghbolagh-river as an upstream of Karoon-river for 65-km was investigated using 1956، 1969، 1998 aerial photos and 2006 satellite images. Results showed a significant change in riparian area between different periods (kappa=26. 55%). This change is the result of construction of dam in the upstream in 1993، alteration of riparian area to arabal land، exploitation of groundwater for agricultural usage، etc
    Keywords: River, Riparian area, River change, Landuse
  • A. Talebi, Z. Akbari Pages 109-121
    The real estimation of the volume of sediments carried by rivers in water projects is very important. In fact، achieving the most important ways to calculate sediment discharge has been considered as the objective of the most research projects. Among these methods، the machine learning methods such as decision trees model (that are based on the principles of learning) can be presented. Decision tree method is a hierarchical multi step method which is a recursive data collection technique to binary and smaller sub-divisions until the final analysis cannot be divided. Decision trees consider a priori known set of data and derive a decision tree from it. Then، tree can be used as the set of laws to predict unknown features. In this research، the efficiency of this technique for predicting the suspended sediments in Ilam dam basin has been investigated. To evaluate the accuracy of the methods (written by MATLAB software)، statistical criteria such as R، BIAS، RMSE، r2 and MAE were computed. The results showed that based on all the statistical criteria، decision tree in comparison with the sediment rating curve had most consistency with the observed data. Meanwhile، the most important factors for creating tree in the model (that had high correlation with sediment data) are the corresponding discharge and daily rainfall.
    Keywords: Suspended sediment, Decision trees model, Ilam dam basin
  • M. Ghorchiani, Gh. Akbari, H. A. Alikhani, M. Zarei, I. Allahdadi Pages 123-136
    In order to evaluate the effect of arbuscular mycorrhizal (AM) fungi and Pseudomonas fluorescens bacteria on phosphorus fertilizer use efficiency، mycorrhizal dependence and grain yield and dry matter yield of maize under water deficit conditions، a field experiment was conducted as split-split plot arrangement based on randomized complete block design with three replications. The treatments in this experiment were included as follows: irrigation (normal irrigation and water deficit stress based on evaporation from class A pan evaporation); combined different seed inoculations with AM and Pseudomonas fluorescens and treatment of chemical phosphate fertilizer (non- consumption of phosphate fertilizer، consumption of 50 percent of triple superphosphate fertilizer needed، and consumption of rock phosphate، based on the quantity of consumed phosphorus of triple superphosphate source). The results showed that effects of irrigation، seed inoculation with AM and Pseudomonas fluorescens biological phosphate fertilizer and chemical phosphate fertilizer were significant on yield and yield components، dry matter yield، relative agronomic efficiency and root colonization. Mild stress significantly reduced grain yield، relative agronomic efficiency and fertilizer agronomic efficiency compared to optimum irrigation. Results showed that grain and dry matter yield are highly correlated with root colonization under mild stress condition. Maximum mycorrhizal dependence was obtained in mild stress condition. Maximum relative agronomic efficiency، fertilizer agronomic efficiency، yield and yield components was related to seed inoculation with AM and Pseudomonas fluorescens. The use of triple superphosphate fertilizer were increased grain yield in comparison with rock phosphate along with inoculation of phosphate solubilizing microorganisms. However، maximum root colonization and mycorrhizal dependence was achieved in non- consumption treatment of phosphate fertilizer.
    Keywords: Relative agronomic efficiency, Pseudomonas fluorescens, Maize, Arbuscular mycorrhizal fungi, Mycorrhizal dependence
  • Z. Fahim, M. A. Delavar, A. Golchin Pages 137-149
    Organic carbon is the most important component of terrestrial ecosystems and any change in its abundance can have a major impact on the processes that take place in ecosystem. The aim of this study was to estimate carbon sequestration in three different elevations (200 to 1200 m from sea level) and according to vegetation type in the Khairoodkenar forest. The highest carbon sequestration was observed in the surface layer of a soil with Fig-Carpinus betulus vegetative cover and it was estimated to be 167. 4 ton/ha. But when carbon sequestration was measured in soil solum، it was found that soils with Fagus orientalis-Carpinus betulus vegetation cover had the highest amount of organic carbon (514. 4 ton/ ha). The results showed that clay fraction had the highest carbon content but the highest enrichment factor (1. 59) was measured for sand fraction in soils with Fagus orientalis- Carpinus betulus vegetative cover. The highest organic carbon content (7. 89%) and aggregate stability (MWD= 7. 79mm) and lowest bulk density (1. 21 g/cm3) were measured in soils with Figs- Carpinus betulus vegetative cover.
    Keywords: Soil organic carbon, Carbon sequestration, Soil properties
  • .B. Sarvarinezhad, M. Bina, A. Moradi, H. Golayj Pages 151-164
    Rubber dam body is a lying cylinder that lies in the width of channels، rivers and weir crests and is filled with water or air or a combination of both. Shape of this structure is one of the obvious features that does not change in the path of rivers or dam spillways. Rubber dams may be with or without deflectors. Deflector is a triangular or rectangular fin that is installed down the stream of the dam. The purpose of installing a deflector is separating the water from the rubber dam body and avoiding the reattachment between the water and dam body. In this study، four Physical models of rubber dams and deflectors were made at height and ratio of h/p=0. 05 in 2 triangular and rectangular shapes and 25 cm length. Experiments were carried out in three different angles (30-45-60). After all the analyses and experiments were done according to the water napes profile and their lengths، it was observed that the 45 degree is more suitable than 30 and 60 degrees. In addition، experimental data and presented equation in this study were compared with the past equations، the results of which were close، showing the validity of the experiments and equations
    Keywords: Rubber Dam, Deflector, Length of Impact
  • N. Ghorbani Ghahfarokhi, Z. Kiani Salmi, F. Raiesi, Sh. Ghorbani Dashtaki Pages 165-178
    Free and uncontrolled pasture grazing by animals may decrease soil aggregate stability through reductions in plant cover and subsequent soil organic C، and trampling. This could expose the soil surface layer to degradation and erosion. The objective of this study was to determine the influence of pasture management (free grazing، controlled grazing and long-term non-grazing regimes) on aggregate-size distribution and aggregation parameters by wet and dry sieving methods in two native pastures، protected areas in Chaharmahal va Bakhtiari province. The studied pastures were 1) SabzKouh pastures protected from grazing for 20 years، and 2) Boroujen pastures protected from grazing for 25 years. Soil samples were collected from 0-15 cm depth during the grazing season in summer 2008. Samples (finer than 2 mm) were analyzed for aggregate-size distribution and aggregation parameters by wet and dry sieving methods. Results showed that pasture management had a significant influence on aggregate-size distribution and aggregation parameters in the two areas. The two methods indicated that macro-aggregates in non-grazing and controlled grazing regimes were higher than those in free grazing regime، whereas in free grazing management micro-aggregates showed an opposite trend، and were greater compared with the other grazing regimes. Similarly، soil aggregate stability indices (i. e. mean weight diameter، aggregate geometric and ratio mean diameter) were all improved by non-grazing regimes، suggesting that animal grazing and trampling break down large soil aggregates due largely to compaction and reduced plant coverage. However، the extent to which grazing affects soil aggregation depends in large part on grazing intensity and duration، and the area involved.
    Keywords: Aggregate stability, Aggregate, size distribution, Aggregation parameters, Grazing pastures, Ungrazing regimes, Central Zagros
  • P. Bagheri, S. M. A. Zomorodian Pages 179-190
    Hydraulic conductivity is an important parameter in the design of geotechnical structures such as earth dam، floor construction، retaining walls and environmental structures. In unsaturated soils، hydraulic conductivity is a function of moisture content and soil water suction i. e. soil moisture characteristic curve. In this study، the values of unsaturated hydraulic conductivity in two soil types (Ramjerdi and Molasadra core dam series) at 5 different compactions using Gardner method were measured. Then، the unsaturated hydraulic conductivity was estimated by different models using the soil moisture characteristic curve and was compared with measured values. The results showed that Fredlund and Xing models predict the soil moisture characteristic curves more accurately compared with van Genuchten model. For Ramjerdi soil series and up to nearly 0. 25 volumetric water content، (VGM) and (FM) models indicated a good estimation for unsaturated soil conductivity. Also، for Molasadra core dam none of the models resulted in acceptable estimations for unsaturated hydraulic conductivity.
    Keywords: Soil moisture characteristic curve, Unsaturated hydraulic conductivity, Compacted soils
  • R. Malekian, J. Abedi-Koupai, S. S. Eslamian, M. Afyuni Pages 191-201
    Nitrogen (N) loss from irrigated cropland، particularly sandy soils، significantly contributes to nitrate contamination in surface and groundwater and increases N applications to crops. This is because negatively charged nitrate normally does not have much affinity to soil particles. To retard the movement of nitrate، materials should have high affinity for anions، which most naturally occurring minerals do not have. The cation-exchange properties of natural zeolites can be exploited to modify their surface chemistries so that other classes of compounds، particularly anions and non-polar organics are retained. In this study، the ability to remove nitrate from aqueous solutions with different Cl- concentrations using Iranian zeolite (Semnan) modified by hexadecyltrimethylammonium bromide in millimeter and nanometer particle sizes was determined and the equilibrium isotherms were characterized. The nitrate release as affected by time and ionic strength was also evaluated. It was demonstrated that SMZ is capable of adsorbing more than 60 mmol kg-1 and 80 mmol kg-1 nitrate in millimeter and nanometer sizes، respectively، and adsorbed nitrate can be easily released under different ionic strengths. The millimeter and nanometer-sized SMZ showed 26. 7% to 82. 3% and 37. 8% to 85. 5% nitrate removal efficiency، respectively. The average of nitrate released by millimeter-sized SMZ was 6. 92 mmol kg-1 in deionized water while it was 14. 68، 22. 71، and 34. 91 mmol kg-1 in releasing solutions with ionic strengths of 0. 03، 0. 1، and 0. 3 M، respectively
    Keywords: Surfactant modified zeolite, Nitrate, Removal efficiency, Release, Nanometer
  • M. Samavati, B. Eskandari Pages 203-213
    Quantity-Intensity (Q/I) curves and their derived parameters provide general information about soil Potassium (K) availability. This investigation was conducted to obtain K different varieties and their correlations with K، Q/I parameters in 13 soils sample from Bahar area as the major potato producing area in Iran. Soil Samples were equilibrated with solution containing different potassium activity ratios (ARK)، and changes in potassium concentrations in the equilibrium solution (ΔK) were ploted against activity ratio of K، and Q/I parameters were determined. The results showed that، potassium activity ratio at equilibrium (AR0) ranged from 0. 007 to 0. 995 with an average of 0. 16 (mmol L-1) 0. 5، The readily exchangeable potassium (ΔK0) ranged from 0. 04 to 2. 199 with an average of 0. 49 cmol kg-1، The potassium potential buffering capacity (PBCK) ranged from 13. 21 to 75. 37 with an average of 42. 02 (mmol kg-1) / (mmol L-1) 0. 5. Highly significant linear correlations were found between PBCK and CEC (r = 0. 6*)، AR0 and KSO (r = 0. 99**)، AR0 and Kex (r = 0. 85**). Among the studied soils، one soil (Chopolgh Lo soil) absorbed potassim on edge position of clay minerals and the others absorbed potassium on planar surface.
    Keywords: Potassium_Quantity – intensity curves_Potential buffering capacity_Bahar area
  • M. Arabi, A. Soffianian, M. Tarkesh Esfahani Pages 215-225
    Physicochemical characteristics of soil، land cover/use and human activities have effects on heavy metals distribution. In this study، we applied Classification and Regression Tree model (CART) to predict the spatial distribution of zinc in surface soil of Hamadan province under Geographic Information System environment. Two approaches were used to build the model. In the first approach، 10% of total data were randomly selected as test data and residual data were used for building model. In the second approach، all data were used to build and evaluate the CART model. Determination coefficient (R2) and Mean Square Error (MSE) were applied to estimate the accuracy of model. Final model included 51 nodes and 26 terminal nodes (leaf). Calcium carbonate، slope، sand، silt and land use/cover were determined by the CART model to predict spatial distribution of Zn as the most important independent variables. The regions of western Hamadan province had the highest concentration of Zn whereas the lowest concentration of Zn occurred in the regions of northern Hamadan province. The results indicate good accuracy of CART model using R2 and MSE indices.
    Keywords: Hamadan province, Geographic information systems, Environmental factors, Zinc, Classification, Regression Tree Model