فهرست مطالب

دیرینه شناسی - پیاپی 1 (بهار و تابستان 1392)

نشریه دیرینه شناسی
پیاپی 1 (بهار و تابستان 1392)

  • تاریخ انتشار: 1392/04/09
  • تعداد عناوین: 7
|
  • سمیرا باقرنژاد، اسدالله محبوبی محبوبی، محمدحسین محمودی قرایی، محمد خانه باد صفحات 1-18
    سازند تیرگان به سن کرتاسه پیشین (بارمین آپتین) در حوضه رسوبی کپه داغ شامل نهشته های کربناته و آواری (شیل آهکی و ماسه سنگ) بوده و به طور هم شیب بین رسوبات آواری سازند شوریجه (در پایین) و مارنهای سازند سرچشمه (در بالا) قرار دارد. در این مطالعه، سازند تیرگان در دو برش چینه شناسی آبگرم (77 متر) و سیرزار (46 متر) در شمال شرق مشهد برداشت شده است. تغییرات رخساره ای و خصوصیات سنگ شناسی در توالی های کربناته به شناسایی 19 رخساره (17 رخساره کربناته و 2 رخساره آواری) منجر گردید. آنالیز رخساره ها نشان دهنده ته نشینی آنها در 4 کمربند رخساره ای دریای باز، سد، لاگون و پهنه جزرومدی در رمپ کربناته کم عمق است. بر اساس مشاهدات صحرایی، آنالیز رخساره ها و بررسی چینه نگاری سکانسی، سه سکانس رسوبی درجه 3 در هر یک از برشها شناسایی شده است. پاراسکانسهای پیش رونده (TST) بیشتر شامل رخساره های مناطق عمیق تر و پاراسکانسهای مرحله سکون نسبی و پس رونده (HST) در بردارنده رخساره های کم عمق تر هستند. مرزهای سکانسی در این دو برش از نوع SB2 است. مقایسه منحنی تغییرات سطح آب دریا در برشهای مورد مطالعه با منحنی جهانی تا حدودی قابل انطباق بوده و اختلافات موجود ناشی از رخدادهای محلی است.
    کلیدواژگان: تیرگان، کپه داغ، بارمین، رمپ کربناته، چینه نگاری سکانسی
  • فرشته بداقی، فاطمه هادوی، بهنام رحیمی صفحات 19-36
    کوکولیتوفرها مهمترین تولید کننده های اولیه در اقیانوسهای امروزی بوده و در اقیانوسهای مزوزوئیک، قبل از تکامل و فراوانی دیاتومه ها در بین فیتوپلانکتونها از همه مهمتر بودند. با توجه به نقش بسیار مهم نانوفسیلها در مطالعات زیست چینه نگاری و پالئواکولوژی به ویژه در کرتاسه و به علت نبود مطالعات دقیق فسیل شناسی، نانوفسیلهای آهکی آخرین لایه های منسوب به نهشته های کرتاسه البرز شرقی در برش چشمه قلقل مورد مطالعه قرار گرفته است. بر مبنای نانوفسیلهای شناسایی شده توسط میکروسکپ نوری پلاریزان تعداد 23 جنس و51 گونه در این برش معرفی شدند. با توجه به گسترش چینه شناسی نانوفسیلهای آهکی، بازه زمانی برش مورد مطالعه با بیوزونهای CC16 - CC26 از زون بندی Sissingh (1977) همخوانی دارد. بر مبنای زیست زونهای مشخص شده، سن این لایه ها سانتونین پسین ماستریشتین پسین معرفی می گردد. بررسی های پالئواکولوژی نشان می دهد که آخرین نهشته های کرتاسه در البرز شرقی در شرایط آب و هوای گرم، عرضهای جغرافیایی پایین و در قسمتهای کم عمق حوضه نهشته شده اند و عمق حوضه به سمت سازند فجن کاهش می یابد.
    کلیدواژگان: زیست چینه نگاری، پالئواکولوژی، کرتاسه، البرز شرقی، نانوفسیلهای آهکی، چشمه قلقل
  • محمد حدادی، محمد وحیدی نیا صفحات 37-50
    به منظور مطالعه زیست چینه نگاری سازند سورگاه در حوضه رسوبی زاگرس دو برش تحت الارضی از این سازند در میادین نفتی ماله کوه و سرکان در ناحیه پلدختر استان لرستان انتخاب شده است. ضخامت سازند سورگاه در چاه ماله کوه و سرکان به ترتیب 82 و 46 متر اندازه گیری شده و شامل شیل همراه با تداخلهایی از سنگ آهک و شیل آهکی است. مرزهای زیرین و بالایی سازند سورگاه در چاه های مذکور با سازندهای سروک و ایلام به صورت پیوسته می باشد. برطبق مطالعه روزن داران پلانکتونیک 37 گونه متعلق به 10 جنس در چاه ماله کوه و 32 گونه متعلق به 10 جنس در چاه سرکان شناسایی شده است. بر اساس این فسیلها 3 بیوزون به صورت زیر تفکیک گردید:1- Dicarinella primitiva (Caron، 1978) Interval Range Zone2- Dicarinella concavata (Sigal، 1955) Interval Range Zone3- Dicarinella asymetrica (Postuma، 1971) Total Range Zoneدر نهایت بر طبق مطالعه روزن داران پلانکتونیک سن انتهای تورونین میانی سانتونین پسین برای سازند سورگاه در دو برش تحت hلارضی پیشنهاد می گردد.
    کلیدواژگان: زاگرس، ماله کوه (چاه شماره 1)، سرکان (چاه شماره 1)، سازند سورگاه، بایواستراتیگرافی، روزن داران پلانکتونیک
  • کورش رشیدی، بهنام صابرزاده، وحید پورچنگیز صفحات 51-66
    به منظور شناسایی جلبکهای آهکی تریاس پسین عضو بیدستان و حوض خان از سازند نایبند، چهار رخنمون در منطقه نایبندان و جنوب شرقی کوه نایبند انتخاب شد. همچنین جهت به دست آوردن تنوع نمونه های جلبک موجود در منطقه از نقاط مختلف دیگر نیز به صورت غیرسیستماتیک نمونه برداری شد که در نهایت به شناسایی یک لایه غنی از فسیل جلبکهای آهکی در منطقه حوض خان انجامید. پس از انجام مراحل آزمایشگاهی و مطالعات میکروسکپی چهار جنس و چهار گونه از جلبکهای آهکی شامل Acicularia antique Pia، Chinianella carpatica (Bystrický)، Diplopora interiecta Fenninger و Griphoporella curvata (Gümbel) مورد شناسایی و تفکیک قرار گرفت.
    کلیدواژگان: تریاس پسین، جلبکهای آهکی، سازند نایبند
  • شیرین سعادتی جعفرآبادی، محسن علامه، مهدی رضا پورسلطانی، فرشته سجادی صفحات 67-80
    به منظور تعیین پالئواکولوژی سازند دلیچای (ژوراسیک میانی)،با ضخامت 255 متر در برش بار، شمال غربی نیشابور، تعداد 28 نمونه به طور سیستماتیک برداشت شده است. بر اساس مطالعه 112 اسلاید پالینولوژیکی، 29 گونه اسپور و پولن متعلق به 21 جنس شناسایی شده اند. علاوه بر اسپور و پولنها، داینوفلاژله ها و اسپور قارچها، مجموعه پالینومورفها را در این رسوبات تشکیل می دهند. گیاهان والد اسپورها و پولنهای موجود در برش مورد مطالعه، به خانواده های فیلیکوپسیدا (Filicopsida)، لیکوپسیدا(Lycopsida)، سیکادوپسیدا (Cycadopsida)، کنیفروپسیدا (Coniferopsida) و ژینکوپسیدا (Ginkgoopsida) متعلق می باشند. از میان میوسپورها جنسهای Cyathidites، Dictyophyllidites، Gleicheniidites و Klukisporites (متعلق به سرخسها) فراوانی بیشتری دارند. بنابر فراوانی جنس Klukisporites، سن ژوراسیک میانی برای سازند دلیچای در برش بار پیشنهاد می گردد. همچنین داینوفلاژله های شناسایی شده نوع پروکسیمیت (proximate) شامل Ctenidodinium ornatum، Dichadogonyaulax sellwoodii، Gonyaulacysta centriconata، Gonyaulacysta jurassica، Nannoceratopsis pellucidae، Pareodinia ceratophora و Rhynchodiniopsis cladophor، معرف آب و هوای دیرینه گرم و نیمه گرم می باشند. علاوه بر این، وجود اسپورهای قارچ نیز تاییدی بر شرایط گرم و مرطوب است. لذا احتمالا سازند دلیچای در شرایط آب و هوای گرم تا نیمه گرم و مرطوب نهشته شده است.
    کلیدواژگان: پالئواکولوژی، پالینواستراتیگرافی، سازند دلیچای، ژوراسیک، اسپور، پولن
  • محمدحسین محمودی قرایی، عباس قادری، علیرضا عاشوری، احمد رئوفیان، محمد خانه باد صفحات 81-102
    نهشته های دریایی عمیق ائوسن میانی پسین جنوب مشهد در برش اسلام قلعه که حاوی اثرفسیلهای فراوان در افقهای شیلی ماسه سنگی هستند، مورد مطالعه قرار گرفتند. این رسوبات فلیش گونه با 483 متر ضخامت به طور عمده شامل ماسه سنگ، شیل و مارن با رنگ عمومی سبز تا خاکستری بوده و به 5 بخش مجزا تفکیک می شوند. مرز زیرین این توالی به طور تدریجی با کنگلومرا و ماسه سنگهای قرمز رنگ و مرز بالایی آن نیز با گچ و مارنهای قرمز گچ دار منتسب به ائوسن پسین همساز است. مهمترین اثرفسیلهای شناسایی شده در این توالی شامل Bergaueria isp.، Gyrophillites isp.، Halopoa annulata، Halopoa storeana، Helmintopsis tenuis، Ophiomorpha isp.، Paleodictyon (Glendodictyon) goetzingeri، Paleodictyon (Glendodictyon) strozzi و Thalassinoides isp. هستند که در بخشهای میانی و بالایی برش به وفور یافت می شوند. افزایش آشفتگی های زیستی و تجمعات اثرفسیلی متنوع در این توالی های نسبتا عمیق می تواند به دلیل تمرکز منابع غذایی پراکنده موجود در دریا و ایجاد شرایط اکسیژن دار در اعماق باشد که خود ناشی از پیدایش جریانهای کف بستر است. لذا حضور اثرفسیلهای فراوان و شاخص می تواند نشانه مهمی برای شناسایی و تایید حضور سیستمهای توربیدایتی ائوسن میانی پسین در منطقه و مقایسه و تطابق آن با توالی های مشابه در دیگر نقاط ایران و جهان باشد.
    کلیدواژگان: ایکنولوژی، ائوسن، توربیدایت، فلیش گونه، اثرفسیل
  • زهرا معین الدینی، علی فاریابی، سید ناصر رئیس سادات، احمد لطف آباد عرب صفحات 103-113
    توالی رسوبی فلیش مورد مطالعه در منطقه کرمان، حد فاصل کوه سه کنج و کوه شیشتو قرار دارد و شامل سه واحد فلیش زیرین، میانی، بالایی و در نهایت یک واحد کنگلومرایی می باشد. واحد فلیش زیرین ماسه سنگی، واحد میانی تناوب شیل و ماسه سنگ، و واحد بالایی از مارنهای سبز رنگ با میان لایه های سنگ آهک ماسه ای و کنگلومرا تشکیل شده است. به طور کلی مناطق حد فاصل گلباف و راین طی پالئوسن ائوسن محل انباشته شدن نهشته های فلیش توربیدایت بوده است. در نزدیکی دهکده چهارتگری فقط واحد فلیشی میانی و بالایی و واحد کنگلومرایی رخنمون دارند. به منظور بررسی ساختهای زیست زادی واحد فلیش بالایی در حوضه رسوبی مورد مطالعه، برش چینه شناسی چهارتگری (پالئوسن ائوسن) انتخاب گردید. در این رابطه شش اثرجنس و گونه به شرح زیر شناسایی شده اند:Helminthopsis isp.، Ophiomorpha annulata، Ophiomorpha isp.، Ophiomorpha rudis، Palaeophycus tubularis، Planolites beverleyensis، Punctorhaphe parallela، Thalassinoides suevicus.
    در این برش چینه شناسی اثرفسیلها دارای تنوع کم ولی از فراوانی نسبتا بالایی برخوردار می باشند. محیط رسوب گذاری منطقه ساب لیتورال، اکسیژن دار، با شوری نرمال و انرژی متوسط تا نسبتا کم است که به تدریج از واحد فلیش میانی به سمت واحد فلیش بالایی عمق حوضه رسوبی کاهش می یابد. شدت زیست آشفتگی لایه های حاوی اثرفسیل متفاوت است به طوری که چهار ایکنوفابریک مختلف در منطقه تشخیص داده شدند.
    کلیدواژگان: اثرفسیل، ایکنوفابریک، فلیش، پالئوسن، ائوسن، کرمان
|
  • Samira Baghernejad, Asadollah Mahboubi, Mohammad Hossein Mahmoudi Gharaie, Mohammad Khanehbad Pages 1-18
    Tirgan Formation with Lower Cretaceous age (Barremian-Aptian) in the Kopet-Dagh basin consists of carbonate and siliciclastic rocks (calcareous shale and sandstone) which conformably lay between siliciclastic rocks of Shurijeh Formation below، and marly Sarcheshmeh Formation at the top. In this study، Tirgan Formation in two stratigraphic sections of Abgarm (77 m in thickness) and Sirzar (46 m in thickness) in northeast Mashhad were measured and sampled. Facies variations and lithological characteristics in the carbonate sequences led to the recognition of 19 facies (17 carbonate and 2 silisiclastic lithofacies). Facies analysis indicates that they were deposited in four facies belts including open marine، shoal، lagoon and tidal flat in a shallow carbonate ramp. Three third-order sedimentary sequences in these sections were identified based on field observations، facies analysis and sequence stratigraphy. The transgressive parasequences (TST) including a predominance deep water facies and high stand tract (HST) contains shallow facies parasequens. Sequences are bounded by type 2 sequence boundaries. Interpreted sea level curve is comparable with the worldwide sea level curve. However، some differences are probably due to regional events.
    Keywords: Tirgan Formation, Kopet, Dagh, Barremian, carbonate ramp, sequence stratigraphy
  • Fereshteh Bodaghi, Fatemeh Hadavi, Behnam Rahimi Pages 19-36
    Coccolithophores are important primary producers in the modern world ocean and were almost certainly important in the Mesozoic oceans، prior to the evolution and rise of diatoms in the phytoplankton. Calcareous nannofossils are abundant، planktonic، rapidly evolving and largely cosmopolitan، so they are a good tool for biostratigraphy and paleoecology studies especially in the Cretaceous system. According to these specifications and due to the lack of precise paleontological study، the nannofossils of the last layers related to eastern Alborz Cretaceous deposits have been investigated in Cheshmeh Gholghol section. Using polarize microscope، 23 genera and 51 species were identified in this section. Based on identify nannofossils، the age of this section is Late Santonian- Late Maasrichtian corresponding to CC16- CC26 (Sissingh، 1977). On the bases of paleoecological interpretation، the last layers related to eastern Alborz Cretaceous deposits were deposited in shallow marine environment in relatively low latitude، warm climate condition and basin shalloer toward Fajan Formation.
    Keywords: Calcareous nannofossils, biostratigraphy, paleoecology, eastern Alborz, Cretaceous, Cheshmeh Gholghol
  • Mohammad Haddadi, Mohammad Vahidinia Pages 37-50
    In order to study biostratigraphy of the Surgah Formation in Zagros sedimentary basin، two subsurface sections of this formation in Maleh Kuh and Sarkan oil fields at Pol-e-Dokhtar area، Lorestan Province، have been selected. The thickness of Surgah Formation at Maleh kuh and Sarkan، was 82 and 46 meters respectively and is composed of shale with intercalation of limestone and calcareous shale. The lower and upper boundaries of Surgah Formation at mentioned wells with Sarvak and Ilam formations are conformably. According to study of planktonic foraminifera، 37 species belong to 10 genera in Maleh Kuh well and 32 species belong to 10 genera in Sarkan well، were recognized. On the bases of these fossils، 3 biozones have been distinguished as below: 1-Dicarinella primitiva (caron1978) Interval Range Zone2- Dicarinella concavata (Sigal1995) Interval Range Zone3- Dicarinella asymetrica (Postuma1971) Total Range ZoneFinally، based on the study of planktonic foraminifera، the age of late Middle Turonian- Late Santonian has been proposed for two subsurface sections of Surgah Formation.
    Keywords: Zagros, Maleh Kuh (well no.1), Sarkan (well no.1), Surgah Formation, biostratigraphy, planktonic foraminifera
  • Koorosh Rashidi, Behnam Saberzadeh, Vahid Pourchangiz Pages 51-66
    For the study of Upper Triassic calcareous algae، four sections from the Bidestan and Howz-e Khan members of the Nayband Formation، exposed in the southeast area of the Nayband Mountain were measured and sampled. To obtain the variation of algae، additional scattered samples were collected from this region. Algal carbonate layer، rich of dasycladales was recovered in the Howz-e Khan member. After the laboratory and microscopic investigations، four genera and four species of calcareous algae، including Griphoporella curvata (Gümbel)، Chinianella carpatica (Bystrický)، Diplopora interiecta Fenninger and Acicularia antique Pia. have been recognized.
    Keywords: Upper Triassic, calcareous algae, Nayband Formation
  • Shirin Saadati Jafarabadi, Mohsen Allameh, Mehdi Reza Poursoltani, Fereshteh Sajjadi Pages 67-80
    In order to determine the Dalichai Formation Paleoecology (Middle Jurassic)، with measured thicknesses of 255 m at Bar section، NW Neyshabour، 28 samples systematically were collected. Based on 112 Palynological slides studies، 29 species of spore and pollen، which belong to 21 genera، have been identified. In addition to spores and pollens، dinoflagellate and fungus bodies form the palynomorphs assemblages in these strata. The spore and pollen grains parental flora، in the study section، are related to Filicopsida، Lycopsida، Cycadopsida، Coniferopsida، Ginkgoopsida. Through the miospores genera of Dictyophyllidites، Klukisporites، Cyathidites، Gleicheniidites (belonging to Pterophyta) are more abundant. According to Klukisporites genera abundance، Middle Jurassic age is suggested for Dalichai Formation، at Bar section. Also، the identified dinoflagellate، type proximate which includes، Ctenidodinium ornatum، Dichadogonyaulax sellwoodii، Gonyaulacysta centriconata، Gonyaulacysta jurassica، Nannoceratopsis pellucidae، Pareodinia ceratophora، Rhynchodiniopsis cladophor، defines the warm and semi-warm climatic condition. Additionally، the presence of fungus body is also a confirmation of a warm and moist climatic condition. Finally، Dalichai Formation probably precipitated at a moist and warm climate.
    Keywords: Paleoecology, palynostratigraphy, Dalichai Formation, Jurassic, spore, pollen
  • Mohammad Hossein Mahmoudi Gharaie, Abbas Ghaderi, Ali Reza Ashouri, Ahmad Raoufian, Mohammad Khanehbad Pages 81-102
    Middle-Late Eocene deep marine deposits (483 m.) of the Islam-Ghaleh section، south Mashhad، rich in ichnofossils in shale and sandstone layers. These flysch type sediments are composed of sandstone، shale and marl in gray to green in color and are divided into five subunits. The lower boundary of these successions is gradual with red conglomerate and sandstone and their upper boundary is gradual with gypsum and red gypsiferous marls of probably Eocene age. The most important identified ichnofossils in these successions are Bergaueria isp.، Gyrophillites isp.، Halopoa annulata، Halopoa storeana، Helmintopsis tenuis، Ophiomorpha isp.، Paleodictyon (Glendodictyon) goetzingeri، Paleodictyon (Glenododictyon) strozzi and Thalassinoides isp. that are abundant in middle and upper parts of the section. Increasing of bioturbations and ichnofossils accumulation in these relatively deep water sequences can be related to concentration of sparse marine nutrition and formation of oxic conditions in the deep environments that could be related to sea floor currents. So، presence of abundant and index ichnofossils can be used as an important indicator for identification and confirmation of turbidite systems in the Middle – Late Eocene sequences of the studied area and their correlation with similar successions in other parts of Iran and the world.
    Keywords: Ichnology, Eocene, turbidite, flysch type, ichnospecies
  • Zahra Moenadini, Ali Faryabii, Seyed Naser Raisossadat, Ahmad Lotf Arab Pages 103-113
    Studied sedimentary succession، situated in Kerman region between Seh Konj and Kuh-e-Shishto، is divided into three lower، middle and upper units of Flysch deposits and one conglomerate unit. This succession consists of sandstone، alternation of sandstone and shale، green marls with sandy marl intercalations and conglomerate. In vicinity of Chaahar Tagari village، middle and upper parts of mentioned flysches are cropped out. In order to investigation the biogenic structures of upper unit (Paleocene-Eocene)، a stratigraphic section was selected and measured. Six ichnogenera and six ichnospecies are identified as follows; Ophiomorpha annulata، Ophiomorpha rudis، Ophiomorpha isp.، Planolites beverleyensis، Punctorhaphe parallela، Thalassinoides suevicu، Palaeophycus tubularis، Helminthopsis isp. Ichnotaxa variation is low (twelve ichnotaxa) but their abundance is relatively high. A sublittoral sedimentary environment with high oxygen، normal salinity and medium to low energy is suggested for studied unit. It seems that the depth of basin decreases gradually from middle unit toward the upper unit. Intensity of biotorbation in ichnofossil bearing beds is different and four different ichnofabrics were identified.
    Keywords: Ichnofossil, ichnofabric, flysch, Paleocene, Eocene