فهرست مطالب

نشریه نشاء علم
سال دوم شماره 1 (پیاپی 3، دی 1390)

  • تاریخ انتشار: 1390/10/15
  • تعداد عناوین: 14
|
  • سخن سردبیر
  • علی اکبر موسوی موحدی صفحه 5

    مفهوم اقتصاد سبز چندین سال است که در محافل عملی، اقتصادی و سیاسی دنیا معرفی شده و مورد بحث قرار گرفته است. از سال 1389 تاکنون سه موضوع اقتصاد سبز، حاکمیت بین المللی محیط زیست و تنوع زیستی در دستور کار برنامه محیط زیست سازمان ملل قرار گرفته است. اقتصاد سبز آن گونه ای از اقتصاد است که می تواند کیفیت بالاتری از زندگی را در چارچوب محدودیت های زیست بوم سیاره زمین در اختیار همگان قرار دهد. چنین اقتصادی می تواند از یک سو رفاه و سلامتی را در جامعه انسانی ارتقاء دهد و از سوی دیگر خطرات زیست محیطی را کاهش دهد. اقتصاد سبز یعنی کاهش کلیه خطرات زیست محیطی و تولید فرآورده های سبز (محصولات سازگار با طبیعت) در روند زندگی انسانها که نتیجه آن منجر به سلامت و سرزندگی اجتماعی شهروندان در جوامع گوناگون می گردد. یکی از راه های دستیابی و تحقق توسعه پایدار گرایش به سوی اقتصاد سبز است. گذار از اقتصاد فسیلی به سوی اقتصاد سبز مستلزم تمهید شرایط و زیر ساخت ها و بازنگری سیاست ها در سطوح ملی و بین المللی است. در این راستا باید تلاش شود تا یک همگرایی و همسویی عملگرا میان دستگاه های متولی برنامه ریزی توسعه اقتصادی و دستگاه های متولی برنامه ریزی محیط زیست و اقلیم صورت پذیرد. توسعه اقتصاد سبز بیش از هر زمان دیگر در عصر کنونی که شاهد بحران های جهانی هستیم و آسیب های ناشی از مصرف بی رویه انرژی های تجدید ناپذیر سلامت انسانها را به مخاطره انداخته است؛ ملموس تر است و می باید الزامات توسعه آن فراهم شود. سیاستگذاری، برنامه ریزی و سرمایه گذاری دولت ها در راستای تقویت فناوری های مبتنی بر انرژی های تجدید پذیر، تولید محصولات سبز و آموزش نیروی انسانی دانش محور از جمله الزامات اصلی برای توسعه اقتصاد سبز و پایدار است که می باید مورد توجه مسیولین و متولیان توسعه همه جانبه کشور قرار گیرد.

  • پژوهش و فناوری
  • خشایار کریمیان* صفحه 6

    دانش بدلیل کنجکاوی ذاتی بشر و تمایل فطری او به دانستن و پیش بینی نمودن پدیده های جهان هستی بوجود می آید. دانش الزاما بر مسایل کاربردی تمرکز نمی نماید و مالکیت ندارد. فناوری هدفمند است و بر مسایلی که کاربرد تجاری دارند تمرکز می کند و مالکیت آن توسط قوانین ثبت اختراع محافظت می گردد. از دیدگاه اجتماعی- اقتصادی، اگرچه که دانش و فناوری در پایه مشترک می باشند، لیکن پیشرفت علمی مویلفه لازم ولی ناکافی برای پیشرفت فناوری کشورها است. اکنون مشخص شده که دگردیسی موفق دانش به فناوری قایم بر توسعه سیاسی جوامع می باشد. دمکراسی پیش نیاز عدالت اجتماعی و اقتصادی و دولتمداری خوب، بازار آزاد و جامعه باز می باشد. در مجموع، این عوامل مهمترین تضمین کننده دگردیسی جامعه به کشوری پیشرفته می باشند. حتی مرور سطحی تغییرات سیاسی- اجتماعی دو دهه گذشته کشور های آسیای جنوب شرقی، اروپای شرقی و آمریکای جنوبی موید این موضوع می باشد.

    کلیدواژگان: فناوری، دگردیسی دانش، ثبت اختراع، زیر ساخت فناوری
  • علم و پژوهش
  • ناصر پارسا* صفحه 12

    در 50 سال گذشته، پیشرفتهای قابل توجه ای در شناخت علل بیولوژ کیی ویروسها و باکتری ها، بیوشیمیایی مواد شیمیایی، بیوفیز کیی اشعه های در اینجا به بیش از 277 نوع بیمارهای سرطانی گفته می شود. دانشمندان، » سرطان « یونی و غیریونی سرطان های انسان صورت پذیرفته است. واژه مراحل تولید سرطانها را به این شکل تع یین کرده اند که چندین ژن جهش دار در آن ها دخالت دارند. این تغ ییرهای ژنت کیی باعث از هم گسیخته شدن نظم طبیعی تقسیم و تمایز سلولها می شود. اختلال های ژنت کیی از راه های وارثتی و غیر وارثتی موجب تحول های جدیدی در کنترل رشد سلولی می شوند. چهار گروه از ژن ها که به طور مکرر ناهنجاری پیدا می کنند، نقش به سزایی در تولید سلول سرطان بازی می کنند: آنکوژن ها ژن های توده زا که افزایش فعالیت شان باعث رشد غیرقابل کنترل سلول ها می شود، ژن های مهار کننده که فقدان آنها باعث رشد غیرقابل کنترل سلول ها می شود، ژن های ترمیم کننده که در هنگام جهش یافتن قادر به ترمیم ردیف ناقص ژن ها نیستند و ژن هایی که مرگ سلول هایی که در حال سرطان شدن هستند فراهم می کنند. اگر خود این ژن ها جهش پیدا کنند، آن موقع سلول سرطانی می شود. در سلول های سومات کی یاخته های پیکری بدن انسان میلیونها ژن وجود دارد. بعد از پایان پروژه ژنت کی انسانی در سال 2003 میلادی، مشاهده 99 % ژن ها در همه انسان ها کیسان هستند و / شد که فقط 23500 ژن فعال و جود دارد که 400000 نوع پروتئین های متفاوت را می سازند. 9 0% ژن های انسان ها با همدیگر فرق دارد که باعث گوناگونی های ظاهری انسان ها می شود. در حدود 93 % سرطان ها زایده تاثیرهای / فقط 1 عوامل محیطی است و فقط 7 % آنها جنبه وراثتی دارد. به کمک پیشرفت های فناوری در بیوانفورمات کی و روش های مولکولی داده های زیادی بدست آمده که در شناخت زود رس بیماری سرطان کمک خواهد کرد و همچنین غربالگری به موقع برای بعضی از سرطان ها کمک موثری در تشخیص زودرس آن می نماید. تاثیرهای داروها را روی بیماری های سرطان می توان مدیریت و حتی عوارض جانبی را پیش بینی کرد. در سال های اخیر ، پژوهش های ژنت کی مولکولی ، اساس مکانیسم تولید سرطان ها را توجیه کرده است. نتیجه نهایی این پژوهش های مولکولی این موضوع را مبرهن ساخت که سرطان ها جزء بیماری های ژنت کیی هستند.

    کلیدواژگان: ترکیب های سرطانزای بیولوژیکی، تغییرهای مولکولی، ژن های کلیدی، سرطان های انسان
  • امیر نیاسری نسلجی*، هاجر عربها، امان بی بی اتک پور، مریم سلامی، علی اکبر موسوی موحدی صفحه 20

    محصولات غذایی طبیعی فاقد دارو و سموم مختلف و دارای خواص درمانی، مورد توجه مصرف کنندگان در سراسر جهان قرار گرفته است.در این میان شیر شتر تنها به عنوان یک غذا محسوب نشده بلکه محصولی شفا بخش است که می تواند در کمک به درمان بیماری های خاصمورد توجه قرار گیرد. وجود آنتی بادی های ویژه با قابلیت نفوذ قابل توجه به بافت های سرطانی، وجود مقادیر متنابع ماده شبه انسولین)که دردرمان دیابت موثر است(وجود پپتیدهای فعال زیستی بدست آمده از پروتئین های مختلف شیر شتر با قابلیت آنتی اکسیدانتی، آنتی م کیروبی وکاهندگی فشار خون و شباهت بی بدلیل شیر شتر به شیر انسان از ویژگی های مهم این شیر محسوب می شود. یکی از دلایل آن فقدان پروتئینآلرژی زای بتا لاکتوگلوبولین است، اما شیر گاو دارای بتا لاکتوگلوبولین می باشد. وجود بتا لاکتوگلوبولین سبب بروز آلرژی های غذایی درنوزادان انسان می گردد. شیر شتر فاقد بتا لاکتوگلوبولین بوده و از این نظر مشابه شیر انسان است که قابلیت جایگزینی آن با شیر مادر را دارد.این خواص تنها بخش ناچیزی از ویژگی های این محصول الهی بشمار می رود.

    کلیدواژگان: شتر، شیر شتر، خواص درمانی، پپتیدهای فعال زیستی
  • پژوهش و فناوری
  • سید کاظم علوی پناه*، سعید گودرزی مهر، باهره خاکباز صفحه 25

    دستیابی به اطلاعات در کوتاه ترین زمان و با کمترین هزینه از جمله عوامل مهم تاثیر گذار بر تصمیم گیری است. در سال های اخیر استفاده از روش های نوین، کم هزینه و سریع مانند فناوری سنجش از دور، بعلت توانایی در شناسایی پدیده ها همواره مورد توجه متخصین، مدیران و تصمیم گیران بوده است. اطلاعات به دست آمده از ناحیه مادون قرمز حرارتی، کمک زیادی به مطالعه پدیده های مختلف می کند تا آنجا که تغییرات جزیی درجه حرارت ممکن است در تشخیص برخی پدیده ها و یا درک شرایط محیط بسیار راهگشا باشد. در این مقاله سعی شده است تا پیرامون کاربردهای سنجش از دور مادون قرمز حرارتی در حوزه های مختلفی چون هواشناسی و بررسی کیفیت هوا ، کیفیت آب، نقشه های زمین شناسی، تجزیه و تحلیل جزیره حرارتی شهر، مطالعه آتشفشان ها، بررسی آلودگی های نفتی، پیش بینی احتمال وقوع زلزله و کاربردهای تصاویر حرارتی در حوزه سلامت، مطالبی ارایه شود که همه گویای کارامدی این فناوری در جامعه است.

    کلیدواژگان: سنجش از دور مادون قرمز حرارتی، شناسایی پدیده ها، زلزله، هواشناسی، جزیره حرارتی، آلودگی های محیطی
  • احمد رزاقی* صفحه 30

    در این مقاله انرژی زمین گرمایی به عنوان یکی از انرژی های نو و تجدید پذیر مورد بررسی قرار میگیرد. انرژی های نو از آن جهت اهمیت دارند که جایگزین خوبی برای سوختهای فسیلی می باشند. سوخت های فسیلی باعث آلودگی های زیست محیطی و آلودگی های آب و هوایی شده اند و همچنین تجدید ناپذیر می باشند. ازدیاد جمعیت و نیاز روز افزون بشر به انرژی از دیگر عوامل روی آوردن بشر به انرژی های نو و تجدید پذیر است. در این مقاله به بیان منشا انرژی زمین گرمایی و کاربردهای مستقیم و غیر مستقیم آن پرداخته شده است. انرژی زمین گرمایی به صورت مستقیم در استخر های آب گرم، مراکز گلخانه ای، گرمایش منازل، ذوب برف و پیشگیری از یخبندان و پمپ حرارتی و به صورت غیر مستقیم در نیروگاه های تولید برق استفاده می شود. در این مقاله کشور ایسلند که به عنوان یکی از موفق ترین کشورها در استفاده از انرژی های نو است معرفی می شود، و مناطقی از ایران که می توان از انرژی زمین گرمایی استفاده کرد معرفی می شود. در نهایت یک جمع بندی در مورد انرژی های جایگزین سوختهای فسیلی (انرژیهای نو و تجدید پذیر) و جایگاه آن در ایران و جهان و مزایای استفاده از این سوخت ها بیان شده است.

    کلیدواژگان: انرژی زمین گرمایی، انرژی های نو، کاربردهای انرژی زمین گرمایی در ایران، انرژی های جایگزین سوخت های فسیلی
  • علم و پژوهش
  • سجاد سروری* صفحه 36

    کره زمین از نخستین پیدایش انسان تا کنون، پایه ای ترین منبع تامین نیازمندی های بشر بوده است. بکارگیری نادرست منابع خام، پس از انقلاب صنعتی، زیان های جبران ناپذیری برای سلامت زمین به بار آورده است. در دو دهه گذشته، دیدن آثار زیان باری چون بالا رفتن دمای اتمسفر، تخریب زیست کره و آلودگی پسماند های صنعتی از یک سو و کاسته شدن منابع از سویی دیگر، پژوهشگران و سیاست گذاران کشورهای توسعه یافته را به ایجاد دگرگونی در شیوه برنامه ریزی توسعه پایدار و مدیریت صحیح در کره زمین تشویق کرده است. دستاورد این بازنگری و دگرگونی در منش اقتصادی، شکل گیری جنبشی، با عنوان اقتصاد سبز است. سبز بودن اقتصاد، به معنای تولید فرآورده های سازگار با طبیعت و محیط زیست و بازسازی تجارت و زیر ساخت های اجتماعی است، به گونه ای که علاوه بر سود آوری بیشتر، میزان تولید گازهای گلخانه ای و استخراج منابع کاهش یابد. هم اکنون، لازم است توسعه پایدار بر پایه اقتصاد سبز، به عنوان یکی از مهم ترین راهبرد های سازمان مللبرای بهبود کیفیت زندگی آیندگان مورد توجه کشورها قرار گیرد.

    کلیدواژگان: توسعه پایدار، اقتصاد سبز، سازمان ملل، فرآورده های سبز، انرژی سبز
  • فاطمه نوروزنژاد، مسعود شبانی دومولا* صفحه 40

    چکیده آلفرد نوبل در سال 1899 جایزه نوبل را با این نیت و آرزو پایه گذاری کرد تا دانشمندان و فرهیختگانی را مورد تفقد و تشویق قرار دهد که در بهتر کردن شرایط زندگی انسان ها سهم بسزا داشته اند. این جایزه که عملا اعطاء آن توسط بنیاد نوبل از سال 1901 شروع شده، هر ساله در 5 رشته فیزیک، شیمی، پزشکی، ادبیات و صلح به برجستگان هر پنج شاخه یاد شده اعطاء می شود و تاکنون توانسته است موجب ارتقاء دانش بشری شود. در این مقاله به مناسبت سال جهانی شیمی (2011)، اسامی و موضوع تحقیق برندگان جایزه نوبل شیمی از ابتدا تا کنون مرور می شود. برگزیدگان نوبل شیمی پنج کشور اول به ترتیب از کشور های آمریکا، آلمان، بریتانیا، فرانسه و ژاپن می باشند. نکته قابل اشاره در سال های آغازین اعطاء جایز هنوبل از کشور آمریکا و بریتانیا گزارش نشده است ، پس از بیست سال، نخست، نام بریتانیا و پس از 32 سال نام آمریکا در جدول برگزیدگان نوبل آمده است. قرار گرفتن کشور ژاپن در میان پنج کشور اول برگزیدگان نوبل، نشان می دهد که شیمی از اهمیت خاصی برای دانشمندان این کشور بر خوردار است، علیرغم اینکه در کل جوایز نوبل در رده های پایین قرار دارد. سهم زنان دانشمند از نوبل شیمی 4 نفر (2/5 درصد) و سهم روسیه در نوبل شیمی 1/2 درصد می باشد. نکته حایز اهمیت دیگر در اعطاء جوایز نوبل ، تعلق گرفتن جایزه نوبل به آن دسته از شیمیدانانی است که در قلمرو علوم زیستی و پزشکی فعالیت می نمایند. بطور تقریب می توان گفت که این دسته از دانشمندان در ربع قرن اخیر توانسته اند 40 ٪ از مجموع کل جوایز شیمی که در قلمرو علوم زیستی می باشد را بخود اختصاص دهند ودر زمینه پزشکی هم شیمیدان ها جوایز متعدد نوبل پزشکی را دریافت نموده اند.

    کلیدواژگان: جایزه نوبل، برگزیدگان نوبل شیمی، تقدیر از دانشمندان، بنیاد نوبل
  • مینا نادری، رویا رحیمی وقار، علی اکبر موسوی موحدی* صفحه 53

    با پیشرفت روز افزون علم و فناوری، امکان دسترسی سریع و آسان به منابع علمی و پژوهشی بروز در سراسر جهان فراهم شده است. یکی از راه های دسترسی سریع و آسان به منابع علمی از راه اینترنت است که در کنار مزایای آن، مضراتی نیز دارد. از جمله زیان آن می توان به سرقت ساده تر آثار علمی پژوهشگران توسط افراد سودجو اشاره کرد که این شیوه کار نیز رو به افزایش است. در این نوشتار کوتاه، به علل افزایش این سرقت علمی و ادبی و راه های جلوگیری از آن پرداخته می شود و از طرفی رهنمودهای لازم در باره نگارش نوشتارهای پژوهشی، با رعایت حفظ اصول اخلاقی ارایه می شود.

    کلیدواژگان: سرقت آثار ادبی، سرقت غیرعمد، سرقت از خود، نکته های مهم در نگارش نوشتار پژوهشی
  • پژوهش و علم سنجی
  • مهدی بیات، صادق صالح زاده، محمد علی زلفی گل* صفحه 58

    در این مقاله عملکرد پژوهشگران ایران طی سال های اخیر مبتنی بر پژوهش های نمایه شده بر اساس جدیدترین اطلاعات پایگاه اطلاعات علمی و نمایه سازی اسکوپوس (Scopus) بررسی و با چند کشور همسایه به خصوص ترکیه و کشورهای پیشرفته مقایسه شده است. نتایج نشان می دهند که در سال 2011 ایران دارای 34055 سند علمی و در مرتبه هجدهم جهان و کشور ترکیه با ارایه 31150 سند علمی در این در مرتبه نوزدهم جهان قرار گرفته اند و در حال حاضر ایران در سال 2011 رتبه اول را در منطقه از لحاظ تعداد استنادهای علمی نمایه شده در پایگاه اسکوپوس دارا می باشد. با لحاظ تعداد اسناد علمی نسبت به کل اسناد منتشر شده دنیا در این سال و همچنین لحاظ نمودن نسبت جمعیت هر یک از این کشورها به جمعیت کل جهان نیز جمهوری اسلامی ایران با سهم 1/42 نسبت به ترکیه با سهم 1/29 در مرتبه بالاتر بوده و قدرت برتر علمی منطقه در سال 2011 می باشد. این پیشگامی در سال 2012 تا تاریخ 90/ 11 /3 حفظ و ارتقاء نیز یافته است.

    کلیدواژگان: تحقق اهداف علمی سند چشم انداز 20 ساله کشور، پایگاه اطلاعات علمی اسکوپوس، اسناد علمی
  • پژوهش و فناوری
  • حجت الله مرادی پور*، معصومه داستانی صفحه 65

    خوشه های فناوری ترکیب منسجمی از متخصصین، سرمایه های مخاطره پذیر ، شرکت های با فناوری های برتر و زیر ساخت های فیزیکی مناسب است که در مجاورت دانشگاه ها، پارکهای علم و فناوری و مراکز تحقیقاتی و در یک محدوده جغرافیایی مشخص با یک مدیریت بازار محور، محصولات و خدمات دانش محور را تولید می کنند. امروزه خوشه ها بعنوان مدلی برای توسعه اقتصادی مبتنی بر دانش مورد توجه قرار گرفته است. از این رو اقتصاددانان، خوشه ها و شبکه ها را بعنوان مزیت رقابتی جهانی و دارای نقش ویژه و کلیدی در بهره وری سریع از دستاوردهای نوآوری می دانند. در تعریف خوشه بر عواملی همچون؛ تمرکز جغرافیایی و تشابه حوزه فعالیت، تخصص و تقسیم وظایف که منجر به ارتباط درون گروهی و وابستگی های درونی نهادها شرکت های فناور می شود، تاکید می نماید. نکته مهم در خصوص توسعه اقتصادی جوامعی که شرایط ایجاد خوشه ها را مهیا نموده اند به مزایا و نتایج حاصل از شکل گیری خوشه بر می گردد. عمده ترین مزایا شامل؛ افزایش فرصت های کار و فعالیت، تبادلات دانش و در نتیجه هم افزایی دانش بین شرکت ها، افزایش سطوح تخصصی، تقویت روابط اجتماعی نام برد. اصل بنیادی این است که خوشه های منطقه ای این توانایی را دارند که اگر ایجاد شبکه های قوی اجتماعی کسب و کار تشویق گردد و نوآوری های موفق و مزیت های رقابتی ترویج می یابند. به همین خاطر بسیاری از کشورها در تدوین سیاست های خود روی ترویج نوآوری و شکل گیری خوشه های صنایع فناوری مرتبط در مناطق مختلف در جهت ایجاد رقابت و رشد اقتصادی تمرکز نموده اند.

    کلیدواژگان: خوشه، خوشه فناوری، شبکه، اقتصاد دانش بنیان، مزیت رقابتی، پارک علم و فناوری
  • آموزش و فناوری
  • علی اکبر خسروی، کامبیز پوشنه، ابوالفضل کیانی بختیاری* صفحه 70

    توسعه آموزش فناوری در آموزش عمومی یکی از شاخص های مهم در راستای توسعه کشور ها محسوب می شود. چندین دهه است که رشته ای بنام آموزش فناوری در مقاطع کارشناسی، کارشناسی ارشد و دکتری در برخی از کشورها با رویکردی بین رشته ای راه اندازی شده است. آموزش فناوری یک زمینه علمی و مطالعاتی است که توانایی انسان را در شکل دهی و تغییر دنیای فیزیکی در راستای تحقق نیازها از طریق دستکاری مواد و ابزار به کمک فن و تکنیک بالا می برد. به عنوان یک رشته آموزشی ، هدف آموزش فناوری، یاد دهی دانش و فنونی است که توسعه سواد فناوری را از طریق ارتقاء فعالیت های عملی و آزمایشگاهی برای دانش آموزان ایجاد نماید. آموزش فناوری در بسیاری از کشورهای توسعه یافته در قالب یک درس همجوار در آموزش عمومی از مقطع پیش دبستان آغاز می شود و تا مراحل تحصیلات عالیه ادامه می یابد. به کمک آموزش فناوری، روش های حل مساله، روش های پرورش خلاقیت، ایجاد و تقویت ذهن تحلیل گر و تمامی عادات و مهارت های مفید و اثر گذار در زندگی آموزش داده می شود. آموزش فناوری بصورت درس مجزا و یا همجوار در آموزش عمومی از منطق و پشتوانه علمی فلسفی و روانشناختی برخوردار است. از نظر روانشناختی آموزش فناوری یک زمینه علمی هوشمند است که می باید از طریق در گیر کردن ذهن فراگیران و پرورش فنون حل مساله، فن های خلاقیت، تفکر و یادگیری، آنها را وادار به انجام فعالیت نماید تا از طریق این فعالیت ها بتواند به شکل دهی محیط پیرامون و اثر گذاری بر محیط مبادرت ورزند. از نظر فلسفی نیز آموزش فناوری، مهارت آموزی صرف نیست. یکی از لوازم اساسی در ایجاد فهم و نگرش درست نسبت به رابطه متقابل فناوری با امور فرهنگی و اجتماعی است. این مقاله بدنبال آن است تا با بیان این مبانی توجه سیاست گذاران و برنامه ریزان فناوری را به اهمیت آموزش فناوری جلب نماید.

    کلیدواژگان: فناوری، آموزش فناوری، تاریجچه آموزش فناوری، مبانی روانشناختی فناوری، مبانی فلسفی فناوری، رفتار فناور
  • پژوهش و فناوری
  • نوید علیزاده*، زهرا انصاری صفحه 76

    هم اکنون، عموم رشته ها به نوعی رایانه و اینترنت را بکار می برند، اما به امکانات و خطر های آن آگاهی ندارند. در فضای سایبری کاربرانی هستند که طعمه نفوذگران هستند نه تنها برای بکارگیری داده هایشان، بلکه برای استفاده از رایانه برای نفوذ و تاختن به مراکز مهم تر. کاربران می باید این را بدانند که کرم ها، کوکی ها و ویروس های اینترنتی به تندی در حال پخش شدن در شبکه هستند و از بین میلیون ها کاربر، دست کم یک کاربر می تواند آنها را به هدف خود برساند. بنابر این، پیشنهاد می شود پیش از بکارگیری رایانه و اینترنت با امکانات آن آشنا شوید. در این نوشتار، کوشش بر شناساندن انواع نا امنی ها در محیط سایبر و نحوه تشخیص نگهبانی های مناسب توسط کاربر و همچنین بررسی راهکار های بالا بردن نرم افزار های نگهبان پرداخته می شود.

    کلیدواژگان: نرم افزار ویران گر، ویروس الکترونیکی، کرم اینترنتی، اسب تروا، نرم افزار پاداش، نرم افزار ردیابی، درب های پنهان، ثبت کننده های کلید، امنیت داده ها، آنتی ویروس
  • معرفی کتاب
  • صفحه 81

    کتاب افسانه پادشاه و ریاضی دان: این کتاب سه مولفه مهم و اساسی را دربردارد. هنر نمایش، فرهنگ سنتی و بومی ، علم ریاضی. تنیدن علم ریاضی در تار و پود یک اثر ادبی گام مهمی در راستای عمومی کردن علم به حساب می آید . خواننده این نمایشنامه قدم به قدم پا برجای نویسنده میگذارد و با داشتن معلومات در حد پیش دبیرستانی، موفق میشود که درک متناسبی از طرح و حل مسئله بیابد. مبحث مجموعه های کمینه پوچ ساز به ازای هر عدد طبیعی به گونه ای لطیف و با منطقی در صفحه های پیاپی و در لابلای گفتگوهای بین بحرالعلوم و شاگردان مطرح میشود و به شکلی کاملا بدیهی از سوی خواننده پذیرفته میشود. در انتهای نمایشنامه اهمیت ترویج ریاضیات و وجود ریاضیدانان بر همگان مسجل می گردد. ر این کتاب استاد دکتر مهدی بهزاد در ترویج علم ریاضیات و همه فهم کردن آن در میان جوانان، اثری بدیع عرضه کرده است. باشد که بزودی اصول فیزک و ترمودینامیکی و یا حتی جادوی پیوندهای مولکولها را در تر یکب شیمیایی و آلی را بتوانیم در لاب هلای نمایشنام ه های شیرین دیگری بیابیم. چنین آثار علمی- هنری م یتوانند مشوق و ب هوجود آورنده علاق ه های بیشتر در بین جوانان کشور ما به ریاضیات و در راه توسعه و ترقی دانشهای بنیادی در ایران باشد. کتاب: زمین گرم ارمغان سده بیست و یکم انسان دو سده گذشته بدون توجه به محیط زیست به توسعه نا اندیشیده صنعتی و اقتصادی پرداخته و سلامت کره زمین را به مخاطره انداخته است. برای جبران مافات لازم است در فعالیت های اقتصادی و صنعتی اش بر مبنای توسعه پایدار تجدید نظر کند. گرمایش کره زمین و تغییر اقلیم مشکلات فراوانی در پی خواهد داشت. گرمایش زمین واکنش های جدید شیمیایی و بیولوژیکی و ترکیبات غیر طبیعی به وجود خواهد آورد و ممکن است موجب بیماری های نوظهور برای انسان، حیوان و گیاه شود. بنابراین گرمایش جهانی کره زمین و تغییر اقلیم موضوع مهمی است که همه کشورها وظیفه دارند برای کاهش آثار ناخواسته و سازگاری با محیط زیست سرمایه گذاری کنند، برنامه ریزی داشته باشند و به موقع اقدام لازم را بعمل آورند. نوشته استاد دکتر یوسف ثبوتی، حاصل مطالعات وسیع آثار و کتب و مقالات منتشره شده ، زمین گرم، ارمغان سده بیست و یکم; کتاب گران سنگ در سطح بین المللی است. کتاب، راهنمای مفید و بسیار خوبی برای دانش پژوهان، برنامه ریزان و مسیولان کشوراست که به معضل جهان گرم توجه نمایند و در تصمیم گیری های ملی و تعاملات بین المللی توصیه های آن را بکار بندند.

    کلیدواژگان: معرفی کتاب، افسانه پادشاه و ریاضیدان، زمین گرم ارمغان سده بیست و یکم
|
  • AliAkbar Moosavi Movahedi Page 5

    The concept of green economy has been introduced and discussed in practical, economic and political circles of the world for several years. Since 2010, three issues of green economy, international environmental governance and biodiversity have been on the agenda of the UN Environment Program. A green economy is a type of economy that can provide a higher quality of life within the constraints of the planet Earth. Such an economy can promote welfare and health in human society and also reduce environmental risks. Green economy means reducing all environmental risks and the production of green products (products compatible with nature) in the process of human life, which results in the health and social vitality of citizens in various societies. One of the ways to achieve sustainable development is the tendency towards a green economy. The transition from a fossil economy to a green economy requires the preparation of conditions and infrastructure and the revision of policies at the national and international levels. In this regard, efforts should be made to achieve a pragmatic convergence and alignment between the agencies in charge of economic development planning and the agencies in charge of environmental and climate planning. The development of the green economy more than ever in the current era of global crises and the damage caused by the excessive consumption of non-renewable energy sources has endangered human health; It is more tangible and its development requirements must be met. Government policies, planning and investment to strengthen renewable energy technologies, green products and knowledge-based human resources training are among the main requirements for the development of a green and sustainable economy that should be considered.

    Keywords: Editorial words, Green Economy
  • K. Karimian* Page 6

    Science is generated by man because of his inquisitive nature and quest to know and be able to predict what happens in our universe. Science does not necessarily focus on practical applications and has no ownership. Technology on the other hand, is aimed at practical and commercially useful applications of science and has patent-protected ownership. From socio-economic perspective, although science and technology share a common base, scientific advancement is a necessary but not sufficient condition for technological advancement of nations. It is well established that successful transformation of science to technology depends on the status of political development of a society. Democracy is the prerequisite to social and economic justice and good governance, free market economy, and open society. Combined, these are the most important guarantor for the movement of societies to technologically advanced conditions and status. Even a cursory review of the socio-political developments of the past 2 decades in Southeast Asia, East Europe and South America provides ample evidence that democratization is the key to technological advancement.

    Keywords: Technology, Transformation of Science, Patent Registration, Technology Infrastructure
  • N. Parsa* Page 12

    In the past 50 years, researchers have made a remarkable progress in identifying the biological (bacteria, viruses), biochemical (chemical compounds) and biophysical (ionizing radiation) cause of human cancers. The term ˝Cancer˝ refers to 277 forms of cancer diseases. Scientists have discovered the process of cancer formation from a consequence of accumulating multiple mutations in human genome. These genetic disruptions would eventually change the normal pathway of cellular proliferations and differentiation. These genetic alterations are frequently indicative of poor prognosis for most human cancers. Both nonhereditary and hereditary cancers are caused by genetic accidents that change the cellular growth control systems. Genes associated with human cancer formation include four classes of genes: 1. Oncogenes, 2. Tumor suppressor genes, 3. DNA repairing genes, 4. Apoptotic genes. Over activated oncogenes which cause cellular proliferation. In contrast, inactivated tumor suppressor genes lose their inhibitory effect which is crucial to prevent inappropriate growth. DNA repairing proteins fix the damage and apoptotic proteins cause the precancer cell to commit suicide. We have over millions genes in each somatic cell of our body. After sequencing all human genome in 2003, we noticed that Only 23,500 genes are active which encode over 400,000 proteins needed for physiological functions. 99.9% of genome is identical in all humans worldwide. Only 0.1% of the whole genome differ which cause the genetic variations. Up to 93% of all human cancers are non-hereditary and the remaining 7% are hereditary. A wealth of information indicating the potential use of molecular techniques for cancer screening, prognosis and monitoring of the efficacy of anticancer therapies. In recent years, molecular genetics have greatly increased our understanding of the basic mechanisms in cancer development. The essential outcome of these molecular studies is that cancer can be considered as genetic disease of the cells.

    Keywords: Biological carcinogens, Molecular alterations, Human cancers
  • A. Niasari, Naslaji*, H. Arabha, A. Atakpour, M. Salami, A. A. Moosavi, Movahedi Page 20

    Organic food, the food without any drug residues and poisonous materials with therapeutic properties, has been of considerable interest by consumers worldwide. In this context, camel milk is not only considered as a food with high nutritive values but also as a food with therapeutic elements that could be used to assist the patients with some of diseases. These include, the presence of peculiar antibodies that can penetrate into the cancer tissues and the presence of insulin like molecules that could be used to treat diabetes, bioactive peptides that are produced from camel milk protein having antioxidant, antimicrobial and anti hypertension activity as well as similarity of camel milk to human milk. Bovine’s milk allergy is by far the most prevalent food allergy especially in children because of the presence of β-lactoglobulin. Camel milk lacks this protein and is enriched with α lactalbumin such as human milk. These are only a partial list of properties embodied in camel milk which is to truly a divine food.

    Keywords: Camel, Camel Milk, Therapeutic Properties, Bioactive Peptides
  • S. Kazem Alavipanah *, S.Goodarzi Mehr, B. Khakba Page 25

    Accessing to the information in the shortest possible time and with minimum cost is considered to be an important factor influencing the decision making outcome. In recent years, the use of modern, low-cost and fast methods such as remote sensing because of its ability to identify phenomena, have always been considered by experts, managers and decision makers,. Information obtained at the thermal infrared region, help the study of various phenomena for the reason that detection of small change in temperature, may be very effective on identifying certain phenomena and understanding the environment conditions In this paper, we have tried to discuss on the applications of thermal infrared remote sensing such as meteorology, air quality consideration, water quality, geological maps, analyzing of the urban heat island, study of volcanoes, oil pollution consideration, predict the probability of earthquake as well as the applications of thermal imagery in health science. These applications indicate the usefulness and effectiveness of this technology in a society.

    Keywords: Thermal Infrared Remote Sensing, Detection of Phenomena, Earthquake, Meteorology, Heat Island, Environmental Pollution
  • A. Razzaghi* Page 30

    In this paper geothermal energy is reviewed as an example of new energies. New energies are consideredto be of high importance because they provide a alternative for fossil fuels. Fossil fuels arenon-renewable, they cause environmental and climate pollution. Increase in world population andthe need for more energy, is another reason to turn to new and renewable energies.In this paper we will discuss the source of geothermal energy and some of its applications. Geothermalresources are typically used directly in applications such as district heating, greenhouses,fisheries, mineral recovery, industrial process heating, snow melting, desalination and heat pumps,as well as using indirectly such as in power plants. In this paper Iceland will be introduced andexemplified as a country highly successful in utilizing new energies; after which our discussionwill focus on regions of Iran which are considered to have high potential for the use of geothermalenergy. Finally we will discuss alternative energies for fossil fuels (new and renewable energies)and describe importance and the advantages of these new energies both in Iran and the world.

    Keywords: Geothermal Energy, New, Renewable Energy, Application of Geothermal Energy, Alternative Energies
  • S.Sarvari* Page 36

    Planet earth since its birth has been the main source of supplying the life necessities of mankind. Because of incorrect and ill usage of this resource after industrial revolution and that mainly in their pure raw form, irrecoverable damages have been induced to planet earth. During past two decades, witnessing harmful effects of these ill usage such as rise in atmospheric temperature, biosphere destruction and increase in industrial waste pollution, has induced researcher and policy makers in advanced countries, to make changes in ways they plan for a sustained development and correct management of planet earth resources. The result of this revised thinking and change in economic planning is formation of a movement referred to as green economy. The name “green economy” is in reference to manufacturing of products that are in coherence with nature and living environment, as well as restructuring of commerce and social infrastructure so that while more profit is gained, the amount of CO2 emission and extraction of natural resources are reduced. It’s now necessary that a sustainable development based on green economy be considered as one of the most important strategic guidelines of United Nation towards improvement of the quality of life of future generations.

    Keywords: Sustainable Development, Green Economy, Green Energy, Green Products, United Nations
  • F. Nouroznejad, M. Shabani Domola * Page 40

    In 1986 Alfred Nobel founded Nobel Prize with an objective to encourage and motivate scientists and educated people to play a greater role in the improvement of life of human being. The actual award of the prize which started in 1901, is now made every year to top level scientists in five scientific branches of physics, chemistry, medicine, literature and world peace and has played a major role in upgrade of human knowledge. In this paper we will review the area and subject of the research of Nobel laureates in chemistry starting from the first award up to the current time. The Nobel Prize winners of first five countries in chemistry are from United Sates, Germany, England, France and finally Japan. It is noted that during the first years of the award, no winner has been recorded from United States or England. Only after twenty years, the name of scientists from Britain and after 32 years, scientists from United States appear in the list of Nobel Laureates. The fact that Japan is listed among five first countries with Nobel winners, is indicative of the importance given to chemistry in Japan. Despite the minimal share of Japan of total Nobel ranking, Japanese chemists achieved fifth grade position in Nobel chemistry ranking, this may show the importance of the chemistry for Japanese. The share of women from Nobel Prize in Chemistry is four persons (2.5%) and share of Russian chemists is 2%. Another point of significance in Nobel Prize award is the fact that the award is given to those chemists who have moved to biological science and medicine. It can be stated that these scientists during the quarter of century have been able to allocate 40% of the total prizes in chemistry to themselves and have also been able to win numerous Nobel Prize in the field of medicine.

    Keywords: Nobel Prize, Nobel Laureates in Chemistry, Scientist's Appreciation, Nobel Foundation
  • M. Naderi, R. Rahimi Vaghar Ali A. Moosavi, Movahedi * Page 53

    Internet has made it extremely easy to have full access to scientific articles and research results all over the world. Unfortunately, aside its vast advantages, the internet has made scientific plagiarism much easier for the jobbers and this has posed a serious problem these days. In this article, the main reasons for this problem is discussed in which some solution approaches have also been proposed. Moreover, we have given brief guidelines on how to write a research paper or report with respect to ethical issue and considerations.

    Keywords: Plagiarism, Scientific Articles, Self, Unintentional Plagiarism, Double, Blind Peer Review, Duplichecker
  • M. Bayat, S.Salehzade, M.A. Zolfigol* Page 58

    In this paper, performance of Iranian researchers as shown by the latest information gathered from the scientific data base published by Scopus during the recent years, is examined and compared with those of several neighboring countries in particular with Turkey and some of the advanced countries. The results of this investigation indicates that in 2011, Iran with 34055 scientific documents ranked eighteen world wise while Turkey with 31,150 scientific documents ranked nineteen behind Iran. In 2011, Iran held the first rank in the region in production of scientific documents in accordance with Scopus data base. In addition, when we consider total number of published scientific documents world wise in 2011 in which the ratio of population of each country to the total world population is also taken into consideration, Iran with a ratio of 1 /42 as compared with 1/29 for Turkey, ranked higher and as such is considered to be in a superior scientific position in the region. This position has continued to be maintained in 2012 and has even reached a higher standing.

    Keywords: Realization of scientific goals as set within the projected twenty years plan of country progression, Scopus scientific data base, scientific documents
  • H. Moradipour*, M. Dastani Page 65

    Technological clusters refer to an integrated entities composed of professionals with expertise knowledge, venture capital, companies with superior know-how and technologies that operate within an appropriate physical organizational set up. They are often located in specific geographical areas within the proximity of universities, science and technology parks and research centers where they are administered with a market oriented management that produce products and provide scientific services. Nowadays, these clusters are considered as a model for science-based economic development and as such economists consider clusters and networks as playing a key role in speedy utilization of innovation where they provide a competitive edge in worldwide competition. In the definition of clusters, factors such as geographic concentration and coherence or similarity of activity areas, specialty and division of functions that lead to inter-group working relationship as well as internal dependencies of technological companies, are emphasized. An important point in connection with economic development of societies that have been able to promote conditions for establishing clusters, is the fact that these developments and advantages gained, are consequence of setting up of such clusters. The most significant advantages include: increase in employment opportunities, knowledge exchanges and as a result, promotion of scientific know-how among companies, upgrade of level of specialty knowledge, strengthening of social communication. The underlying principle is that regional clusters would have the necessary capabilities for promoting successful innovations and providing competitive edges if strong social networks for business and work are facilitated. For this reason, many countries in their policy planning, have concentrated on the promotion and encouragement of innovations and formation of technological clusters suitable to different regions, in order to generate competition and economic development.

    Keywords: Clusters, Technological Clusters, Network, World Wise Knowledge Based Economy, Competitive Edge, Science, Technology Park
  • A. Khosravi, K. Poshaneh, A. Kiani Bakhtiari* Page 70

    Technology Education and its promotion in public education is considered as one of important factors towards development of a country. During recent decades a field of study referred to as technology education, offered at different academic levels including four year college, MA and doctorate levels, has been initiated in developed countries within the context of an interdisciplinary education. As a Scientific and research discipline Technology Education promotes the technological literacy of learners to cope with their needs by manipulating the materials through experimental techniques and innovative approaches. According to psychological researches, technology education as an intelligent discipline organizes the mind of learners through problem solving and creativity promotion skills to impact their surrounding environments. In terms of educational philosophy, technology education beyond its role in development of certain skills is an approach to improve the attitude of learners regarding the reciprocal affects of technology and sociocultural affairs. Technology training as a course offering along with general education is initiated from the preschool and continues to higher education by special technology resources and professional teachers. With the help of technology education, methods of problem solving, innovative approaches and all useful and effective habits and life skills are taught. Technology training whether as a separate discipline or as an integrated with general public education, is enriched with scientific, philosophical and psychological bases. In this paper while describing some of these bases, we try to draw the attention of technology policy makers, curriculum developers and educationalists towards technological training.

    Keywords: Technology, Technology Education, History of Tech, Ed, Tech, Ed Philosophical Bases, Tech – Ed Psychological Bases
  • N. Alizadeh*, Z. Ansari Page 76

    Nowadays, computer and internet services are utilized in all fields by different users. However, they are not familiar with facilities as well as with dangers that they may be posed. There are users in cyberspace that may be victims of hackers that are after not only their information but to use their computers to attack other important centers.The users must know that internet worms, cookies, and viruses are rapidly expanding throughout the network, and from among millions of users, at least one may be victimized and help them reach their goals. Thus, it is recommended that before any use of computer, it is necessary that users become familiar with possibilities and dangers of technology they are using. In this paper, we intend to identify different types of insecurities/malwares in cyberspace and describe ways for recognizing a proper security guard by the users. This paper also addresses the methods for upgrading security software.

    Keywords: Malwares, Safety in Cyberspace, Internet Worms, Internet Viruses