فهرست مطالب

نشریه نشاء علم
سال سوم شماره 1 (پیاپی 5، دی 1391)

  • تاریخ انتشار: 1391/10/20
  • تعداد عناوین: 12
|
  • علی اکبر موسوی موحدی صفحه 5

    دست یابی به رفاه و سلامت اجتماعی مستلزم تمهیدات متعددی است که در راس همه آنها زیر ساخت اجتماعی برای پیشرفت علم است. علم به معنای شناخت حقایق هستی، توانایی، تصرف و همگامی با پدیده های هستی است. این توانایی ، زمانی به فعلیت می رسد که برای انسان علاوه بر شناخت هستی، راحتی و رفاه در زندگی و مسیر دسترسی به کمالات را فراهم و آسان نماید. از این رو مسیرگذر از تولید علم به دارایی از طریق تبدیل علم به فنآوری امکان پذیر خواهد بود چرا که دانایی زمانی به توانایی تبدیل می شود که به شکل نوآوری و فنآوری، ظهور و بروز نماید. البته این نکته مهم را باید در نظر داشت که علم به تنهایی سهم ویژه و منحصر به فردی را در توسعه پایدار همه جانبه کشورها ایفاء می نماید و فناوری بر مبنای علم و دانش فراگیر و بین رشته ای با زیر ساخت اقتصاد و فناوری سبز می تواند به بشر خدمت شایانی نماید. بنابراین اگر گفته می شود که دانایی، توانایی است؛ از آن روست که انسان در سایه دانایی به قدرت تغییر و ایجاد دست می یابد و می تواند هر چیزی را هر طور که بخواهد در خدمت گیرد. تصرف و تغییر در اشیاء همان چیزی است که از آن به فنآوری یاد می شود. دانایی زمانی ارزش افزوده می یابد که بتواند به انسان توانایی بخشد. این تبدیل که گاه از آن به تجاری سازی علم یاد می شود؛ می باید به عنوان هدف مورد توجه فرد و جامعه قرار گیرد. تجاری سازی علم به بشر این امکان را می بخشد تا از علم به عنوان ثروت بهره مند شود و دانایی و اطلاعات وی در حکم سرمایه ثروتی درآید که نیازهای کمالی او را تامین نماید. براین اساس، الگوی پیشرفت به موضوع علم، اقتصاد و فناوری سبز و سلامت جامعه بر می گردد که می باید در ضمیر و پیکره سیاستگذاری ها و برنامه ریزی های توسعه کلان کشور گنجانده شود تا آینده ای تابناک برای کشور ترسیم شود.

  • علم و فناوری
  • محمدرضا عارف، ابوالفضل کیانی بختیاری صفحه 6

    در دوران کنونی تولید علم و جنبش علمی با رونق و پیشرفت فنآوری به طورکامل آمیخته است و می‌توان گفت که تولید ، گسترش و ترویج علم تاثیر چشم گیری در همه زمینه‌های اقتصادی، اجتماعی و فرهنگی کشور دارد. خوشبختانه با گزینش سیاست هایی مانند راه‌اندازی دوره‌های تحصیلات تکمیلی و پرورش نیروی انسانی پیشرفته، افزایش اعتبارات پژوهشی و راه‌اندازی کانون های پژوهشی و پشتیبانی از تکاپوهای پژوهشی کاربردی، تولید علم کشور در دو دهه گذشته روندی فزاینده و خرسند کننده داشته است. چنین رویکردی دست یافتن به جایگاه نخست علمی در منطقه را به هدف دست یافتنی تبدیل کرده است. رویکردی که درسند چشم انداز مورد توجه قرار گرفته است. اکنون که چرخ تولید علم در کشور با آهنگی پیش رونده در حرکت است، این پرسش پدید آمده است که اگر بنا باشد که تولید علم در کشور از دیدگاه فنآوری مفید نباشد، فایده دست یافتن به جایگاه نخست علمی در منطقه برای کشور چیست؟ پژوهش های بنیادی در یک جا می‌باید کاربردی شود و نیازهای جامعه را برطرف سازد و این هدف به بستر و سازوکار مناسب نیاز دارد. سیاستگذاران علمی کشور باید با برنامه ریزی سامانه همه جانبه فنآوری و نوآوری، سیاست هایی را بیندیشند تا تولید علم کشور به تولید فنآوری بیانجامد و کشور در این راه بتواند به دانش فنی، داد و ستد، کار و کارگماری ، ارزش افزوده، صنعت برتر و در یک کلام به ثروت ملی دست یابد. در این نوشتار تلاش شده است تا ضمن تاکید بر اهمیت پیوستگی در روند فزاینده تولید علم، رتبه فنآوری کشور بر پایه شاخص ها و استانداردهای جهانی ارزیابی شود و ضمن تاکید بر تبدیل علم به فنآوری و ثروت ملی، زیرساخت های مهم و آسان گرا در این فرآیند آماده شوند و بایستگی ها نیز به آگاهی رسانده شوند.

    کلیدواژگان: تولید علم، تبدیل علم به فنآوری، تجاری سازی پژوهش ها، مدل تبدیل علم به فنآوری
  • علم و پژوهش
  • محمد اخوان، عبدالحسن بصیره، سینا شیبانی، اسفندیار معتمدی صفحه 17

    هدف از بررسی دانشمندان فیزیک در ایران، یافتن نشانه هایی است که جای پای فرهنگ گذشته سرزمین ایران را در زمینه دانش فیزیک در تاریخ گذشته به یاد آورد. علوم فیزیکی از دوران باستان و به ویژه در ایران باستان تنها به چند زمینه ویژه از فیزیک محدود می شود که بیشتر در باره نجوم و اخترشناسی، گاهشماری، علم اوزان و اندازه گیری، نورشناخت، مکانیک، مکانیک سیال ها، و فیزیک صوت، و مفاهیم ریشه ای مانند ماده، حرکت، مکان و زمان می باشند. بودن نزدیک به یکصد دانشمند فیزیک و نجوم، نمایی از گستره پویایی های علمی کشورمان در این دوره دارد. آگاهی از زندگینامه این دانشمندان مهم است و از دیدگاه شناخت تاریخ علم کشورمان برای نسل ها درس پند آموزی خواهد بود. به برکت آزادی و امنیت در شهرهای ایران و دلگرمی حکمرانان ایرانی به گفتگو های علمی و پژوهشی در پایان سده چهارم و آغاز سده پنجم دانشمندان پیشرو پدیدار شدند. پس از سده چهارم در حکومت‌های غیرایرانی در دوره هایی از آزادی تکاپو و گفتگو و نوشتار و گفتمان در باره اندیشه ها جلوگیری شد و نوبت به آزار و فشار و همچنین کشتار و تاراج دانشمندان و فیلسوفان رسید. در دوره صفویه نیز برخی سخت گیری های مذهبی سبب شد که گروهی از دانشمندان به هندوستان و خاک عثمانی پناه برند و در نتیجه، پویایی های علمی در کشور از رواج و گسترش باز ایستاد. راه اندازی دارالفنون در 1230 یک زمان چرخش در تاریخ علمی کشور است. بودن نخستین آموزگار فیزیک و چاپ نخستین کتاب فیزیک در ایران در دارالفنون رخ داد. فرستادن دانش آموزان به اروپا و دیدن پیشرفت‌های علمی پس از رنسانس، و بیداری ایرانیان، راه اندازی مدارس نوین، و انتشار کتب علمی، و سرانجام راه اندازی دانشگاه‌ها همه از پی آمدهای مدرسه دارالفنون است. تاریخ به یاد دارد که هرگاه در ایران آرامش و امنیت، آزادی و رواج و گسترش اقتصادی وجود داشته و حکمرانی توانمند و پشتیبان گسترش دانش فرمان رانده است، افرادی که به سوی علم و ادب و هنر، مانند شناخت جهان و طبیعت، روی می کرده اند، فراوان بوده و دستاوردهای پژوهش و آموزش آن ها چشمگیر شده است.

    کلیدواژگان: دوره باستان، دانشمندان فیزیک ایران، دارالفنون، دانشگاه تهران
  • محمد مهدی شیخ جباری، عل اکبر موسوی موحدی صفحه 28

    مجلات دسترسی-آزاد نشریات علمی هستند که به صورت برخط و به صورت رایگان منتشر می‌شوند. عمده این نشریات که در سال های اخیر تعداد آنها رشد چشم‌گیری داشته، برای تامین هزینه‌های تهیه و انتشار به وجه قابل توجهی که از نویسندگان خود می‌گیرند وابسته‌اند. این وابستگی تهدیدی بالقوه بر جدی بودن روند داوری و به تبع آن بر کیفیت مقالات پذیرفته‌ شده است. نشریات دسترسی-آزاد به واسطه فراهم آوردن امکان دسترسی بیشتر و گسترده‌تر به نتایج پژوهش محققین یک فرصت و از جهت خدشه به کیفیت و انتشار مقالات کم یا بی محتوا و پرداخت هزینه از طرف نویسنده یک تهدید به شمار می‌روند. در این مقاله پدیده مجلات دسترسی-آزاد و فرصت‌ها و تهدیدات مربوط به آنها و نحوه مناسب برخورد با این پدیده در پژوهش کشور را مورد بحث قرار می‌دهیم.

    کلیدواژگان: نشریات علمی، نشریات دسترسی -آزاد، استناد بیشتر، دغدغه کیفیت، پرداخت هزینه
  • علی اکبر صبوری صفحه 33

    در دو دهه گذشته همواره تولید علم در کشور از نظر کمی مورد سنجش قرار گرفته است. بر همین مبنا، سهم ایران در تولید علم جهان از دو صدم درصد در بیست سال پیش به یک و دو دهم درصد در سال گذشته میلادی رسید. اکنون از نظر کمیت، تولید علم به حدی رسیده است که بتوان از نظر کیفیت آن را مورد بررسی قرار داد. بررسی کیفیت تولید علم از دو منظر قابل انجام است: بررسی میزان و نوع استنادات جهانی انجام شده به انتشارات علمی کشور و بررسی نشریاتی که اسناد علمی مربوط به تولید علم را منتشر می‌سازند. در این مقاله، ضمن مرور و ارزیابی برخی نشریات که اسناد علمی کشور در آنها منتشر می‌شود، نشریات بی‌اعتبار و کم اعتبار معرفی می‌شوند. این مقاله به محققان و برنامه‌ریزان پژوهش کشور کمک می‌کند تا کیفیت تولید علم کشور را ارتقاء دهند.

    کلیدواژگان: تولید علم، تامسون رویترز، اسناد علمی، ارجاعات علمی، نشریات علمی، نشریات بیاعتبار
  • مهران حبیبی رضایی، یاسر سیاه منصوری صفحه 43

    نقش بی بدیل مراکز رشد در افزایش موثر شانس بقا و ادامه فعالیت شرکت های نو پا، زایشی و بنگاه های کوچک و متوسط (SME) در متجاوز از دو دهه اخیر به اثبات رسیده است. این مراکز، از رهگذر تامین فضای استقرار، تسهیلات و خدمات حمایتی، در جهت کیفی سازی کسب و کارشرکت های نوپا و در نتیجه موفقیت شرکت های مزبور ، برنامه ریزی و اقدام می نمایند. موفقیت شرکت های اساتید و پژوهشگران دانشگاه با ایده محوری مبتنی بر دستاورد های پژوهش و فناوری دانشگاهی (شرکت های زایشی دانشگاهی) در مراکز رشد واحد های فناور دانشگاه ها، متضمن دگردیسی موفق دانش به فناوری و انتقال فناوری از نهاد دانشگاه به عرصه کسب و کارهای دانش بنیان و در نتیجه تولید ثروت است. تحقق این موضوع در فرآیندی هم افزا، ارتقاء کیفی و کمی پژوهش های اصیل را در پی داشته، ایجاد فرصت های نوظهور جهت ورود بیش از پیش به عرصه فناوری های نوین را به ارمغان می آورد. این مقاله با تشریح ویژگی های دانشگاه نسل سوم به عنوان دانشگاه پیشرو، ضرورت تاریخی سیاست گذاری و اقدام سازمان یافته در جهت بهره گیری از ظرفیت های مراکز رشد دانشگاهی در تحقق دانشگاه های نسل سوم از طریق کاربست ترویج فرهنگ نوآوری و خلاقیت را ارایه می نماید.

    کلیدواژگان: دانشگاه نسل سوم، شرکت زایشی، مرکز رشد، نوآوری، شرکت های کوچک و متوسط
  • سمیرا هوشنگی، اعظم سلیمی صفحه 50

    ذبح حلال با فرآیند ویژه ای انجام می شود، چون بخش زیادی از خون از رگ ها و بافت های جاندار خارج می شود و گوشت سالم تر خواهد بود. باقی ماندن خون درون گوشت زمینه آلودگی با باکتری های بیماریزا را افزایش می دهد. کشتار جاندار با روش هایی مانند تپانچه بیحسی، بیحسی الکتریکی، بیحسی حمام آبی و بیحسی با گاز موجب بی هوش یا بیحسی شده و خون کمتری از بدن خارج می شود، همچنین شاید جاندار در فرآیند کشتار به هوش بیاید یا در اثر جریان الکتریکی بسیار بالا فلج شود یا پیش از ذبح بمیرد. پژوهش ها نشان می دهند که تنها در روش ذبح حلال است که بیهوشی رخ داده و جاندار، آسوده تر جان می دهد. با توجه به اهمیتی که خوراک حلال از نگاه کیفیت و مرغوبیت دارد، صنعت فرآورده ها در کشورهای گوناگون بسیار گسترش یافته است. کشتار جانداران از راه غیر حلال ، اشکال های فراوانی دارد که در این نوشتار آورده خواهد شد.

    کلیدواژگان: گوشت حلال، فرآورده های حلال، ذبح حلال، ذبح غیر حلال
  • تغییرات جوی
  • امین مرادی، مدیا امینیان صفحه 55

    نشر گازهای گلخانه ای در جو زمین از چشمه های طبیعی و غیرطبیعی که به دست انسان به وجود آمده صورت می گیرد در دو صده گذشته نشر این گازها از منابع انسانی سرعت چشمگیری داشته و سبب تشدید اثر گلخانه ای و گرم شدن غیر عادی زمین شده است . در این نوشتار سعی شده گزارش دقیق و نزدیک به واقعیتی از میزان نشر گازهای گلخانه ای ایران از بخش های انرژی، صنعت سیمان، کشاورزی، دامپروری و دفع زباله در سال 1389 ارایه شود. برای محاسبه نشر بخش‌های انرژی و کشاورزی از ترازنامه انرژی سال 1389 و گزارش سالانه وزارت جهاد و کشاورزی در مورد تعداد و نوع دام‌ها و سطح زیر کشت انواع محصولات استفاده شده است. از آنجایی که شیوه دفع و ترکیب زباله در میزان نشر گازهای گلخانه ای تاثیر دارد از چندین محل دفن زباله در شهرستان های شاهرود و زنجان بازدید به عمل آمد و سپس به مدت سه روز در اول، وسط و آخر هفته مقدار صد کیلوگرم از زباله های این شهرها جمع آوری و به دقت تفکیک گردید تا میزان دقیق مواد آلی، زیستی، پلاستیکی و غیره موجود در زباله‌های تولید شده توسط شهروندان این شهرها مشخص گردد. این مقادیر باتوجه به سرانه تولید زباله هر ایرانی به کل کشور تعمیم داده شد. کلیه محاسبات بر مبنای ضرایب نشرپنل بین دولتی تغییرات جوی که در سال 2006 منتشر شده، صورت گرفته است.

    کلیدواژگان: گازهای گلخانه ای، پسماند شهری، نشر گلخانه ای ایران
  • علم و پژوهش
  • یاسمن فرزان صفحه 60

    مدل استاندارد عنوان نظریه‌ای است که ویژگی‌ها و برهمکنش‌های ذرات بنیادی را توصیف می‌کند. سازگاری این نظریه و توصیف صحیح جرم‌های ذرات بنیادی در این مدل ایجاب می‌کند که ذره‌ای سنگین با بار الکتریکی و اسپین صفر در طبیعت وجود داشته باشد. این ذره که هیگز خوانده می شود ناپایدار است و بلافاصله بعد از به وجود آمدن واپاشی می‌کند. واپاشی این ذره از طریق نیروی جدیدی انجام می‌گیرد که تنها در فرآیندهایی که ذره‌ی هیگز در آنها دخیل است ظاهر می‌شود. تا قبل از چهاردهم تیرماه سال جاری، تمام ذرات بنیادی موجود در نظریه‌ی مدل استاندارد به جز ذره ی هیگز کشف شده بود. اخیرا آزمایشگران آزمایش بین المللی ال-ایچ-سی اعلام کرده اند که ذره‌ای با ویژگی‌های مورد انتظار ذره‌ی هیگز مدل استاندارد ذرات بنیادی کشف نموده‌اند. یافتن این ذره به معنای یافتن آخرین قطعه در معمای مدل استاندارد ذرات بنیادی است که شکل گیری آن حدود یک قرن زمان برده است. در این مقاله، ما به زبان ساده، نقش و اهمیت ذره‌ی هیگز را تحلیل می نماییم.

    کلیدواژگان: ذره ی هیگز، مکانیزم شکست تقارن، برهمکنش ضعیف، الکتروضعیف، شتابدهنده، راه های واپاشی
  • علم و آموزش
  • _ امیر بنایی اصفهانی _ صفحه 68
    قرن بیست و یکم به تایید بسیاری از متخصصان، سده ی علم و دانش است. بدیهی است که در چنین زمانی پیشرفت های علمی یکی از اصلی ترین شاخص های بالندگی یک کشور محسوب می شود. المپیادهای علمی به عنوان یک حرکت دانش آموزی در بسیاری از کشورهای دنیا برگزار می شود. هدف از برگزاری المپیادهای علمی شناسایی ، جذب ، پرورش ، حمایت و هدایت دانش آموزان مستعد می باشد. المپیاد جهانی ریاضی به عنوان با سابقه ترین رقابت دانش آموزی معرفی می گردد. بنیاد المپیادهای علمی هندوستان با توجه به سابقه نه چندان طولانی اش، توانسته موفقیت های نسبی را به دست آورد. المپیادهای ملی آمریکا به عنوان یکی از قدیمی ترین المپیادهای ملی شناخته می شود. این کشور توانسته روحیه پژوهش محوری را تا حد قابل قبولی در بین دانش آموزان خود نهادینه کند. جمهوری اسلامی ایران نیز در زمره قدرتمند ترین کشورهای شرکت کننده در المپیادهای جهانی قرار گرفته است. نتایج کسب شده در این سال ها موید جایگاه والای فرزندان ایران در این رقابت های علمی جهانی می باشد. حفظ این جایگاه جهانی نیاز به حمایت، سرمایه گذاری و برنامه ریزی دارد که این موضوع جز با شناسایی چالش ها و ارائه راهکارهای کارشناسانه محقق نمی شود.
    کلیدواژگان: المپیادهای ملی، المپیادهای جهانی، باشگاه دانش پژوهان
  • ترویج علم
  • اکرم قدیمی صفحه 74

    انجمن ترویج علم ایران با هدف اشاعه تفکر علمی، مفتخر است که توانسته به یاری خداوند متعال و با همکاری تعدادی از نهاد های علمی، فرهنگی و اجرایی کشور، نخستین "هفته ترویج علم" را برگزار کند. این هفته از بیستم تا بیست و ششم آبان ماه سال 1391با موفقیت و استقبال قابل توجهی برگزار شد. انتخاب "هفته ترویج علم" در ماه آبان، به دلیل همزمانی آن با "روز جهانی علم در خدمت صلح و توسعه" است. پیشینه نام گذاری "روز جهانی علم در خدمت صلح و توسعه" به همایش جهانی علوم بازمی گردد که در سال 1999 میلادی در شهر بوداپست مجارستان برگزار شد. این همایش کاری مشترک از یونسکو و شورای بین المللی علوم بود. لزوم انتخاب روزی به عنوان "روز جهانی علم در خدمت صلح و توسعه" در سی و یکمین اجلاس همایش عمومی یونسکو اتخاذ گردید. از سال 2001 میلادی 1380(خورشیدی) روز دهم نوامبر برابر بیستم آبان به عنوان "روز جهانی علم در خدمت صلح و توسعه" نامیده شد.

    کلیدواژگان: علم، ترویج علم، یونسکو، صلح، توسعه
  • فهرست نامه واژه های فارسی -نشریه نشاء علم
  • عباس شکروی صفحه 79

    چندی پیش، از سوی سر دبیر گرامی نشریه "نشاء علم از من خواسته شد تا ویراستاری نوشتارهای فرستاده شده به دفتر نشریه را پس از پذیرش علمی، ویراستاری نمایم. این فرصتی بود برای من تا بتوانم نوشتارها را با به کار گیری واژه های فارسی، ویراستاری نمایم. در ویراستاری نوشتارها، این آگاهی را به دست آوردم که در بسیاری از نوشتارها واژه هایی که ریشه های ژرف در زبان های گوناگون دیگر فرهنگ ها دارند، بدون هیچگونه بازنگری به کار گرفته می شوند، در حالی که به جای آن واژه ها، در زبان پارسی واژه های زیبا و دلنشی بسیار گسترده ای داریم. به زبان مولانا سالها دل طلب جام جم از ما می کرد، آنچه خود داشت ز بیگانه تمنا می کرد. بدین ترتیب، تصمیم گرفتم که واژه های فارسی را با واژه های غیر فارسی جایگزین نمایم و فهرست آنها را به شرح زیر به آگاهی نویسندگان نشریه نشاء علم برسانم و از همه نویسندگان درخواست نمایم که واژه های فارسی مورد نظر خود را به آگاهی دفتر مجله "نشاء علم " برسانند تا در آینده نزدیک فهرستی از واژه های پیشنهادی به صورت یک کتابچه برای نویسندگان فارسی زبان چاپ شود. فهرست واژه های فارسی پیشنهاد شده، در واژه نامه هایی مانند " لغت نامه دهخدا " و " لغت نامه معین " آمده است. از آنها که بگذریم، به اندازه ای واژه های ژرف پارسی در ادبیات فارسی جلوه گری می نمایند که در بسیاری از موارد نیاز نیست که ما واژه های بیگانه را در سخنرانی ها، نوشتارها، سرایش های روشنگری های دینی، تاریخی، فرهنگی و سیاسی و... بکار گیریم. امید دارم که نویسندگان گرامی دست کم این نمونه از واژه های فهرست شده در زیر را برای نگارش های خویش به کار گیرند و تلاش نمایند تا این فهرست را با به کارگیری واژه های فارسی، بهتر و گسترده تر نمایند. از همه اندیشمندان، پژوهشگران دانشگاهی و نویسندگان گرامی به ویژه زمینه ادبیات فارسی که با پیشنهادهای خود ما را در رسیدن به این هدف یاری می نمایند، از پیش سپاسگزاری می نماییم.

    کلیدواژگان: ویراستاری، واژه های فارسی، واژه های غیر فارسی، نگارش فارسی
|
  • Ali A. Moosavi, Movahedi Page 5

    Achieving welfare and social health entails various aspects of which social infrastructure for knowledge progress stands atop. Knowledge signifies knowing world’s facts, capability, take advantage and harmony with the world phenomena. This capability will be realized when brings human knowledge of the world as well as welfare and peace in life and attainment of prosperity. This will pave the way to produce wealth out of knowledge through changing knowledge to technology since knowledge is changed to capability as it manifests in form of innovation and technology. However, this needs to be considered that knowledge on its own plays a unique role in sustainable development and overall aspects of the countries. In addition, comprehensive and multi-disciplinary fields’ knowledge based technology together with the economy and green technology can serve human beings to a great extent. Thus, saying “knowledge is power” roots from the fact that human can change phenomena under the aegis of knowledge. Taking advantage of and changing things is what often considered as technology. Knowledge finds value added as and if it empowers human. This change, sometimes called commercialization of knowledge, has to be considered as the goal for both the person and the society. Commercialization enables human to utilize knowledge as wealth and his knowledge and information in form of capital can facilitate his way towards prosperity while meeting his requirements towards excellence. In conclusion, progress model refers to issues including knowledge, economy and green technology and health of the society which need to be included within the body of policies and macro development plans of the country to guarantee a bright future of the country.

  • M.R. Aref, A.Kiani, Bakhtiari Page 6

    In current state of world, promotion of science and scientific activities is intertwined strongly with the progress and advancement of technology. It can be claimed that production, advancement and promotion of science, has its strong impact on all domains of social activities including economic, social and cultural sectors. Fortunately adaptation of policies such as those of initiation of advanced educational programs and expanded training of human resources combined with increase of research funds as well as establishing research centers in support of applied research, has contributed to the production of science in the last two decades to have an accelerating trend causing a sense of optimism for progress during the coming years ahead. Such a trend has made it possible to believe that it will be a reality for Iran to have the first standing position in the region during the coming years, an event which is of high significance for the country stand envisaged for the next twenty year projection. Now that the pace of scientific activities in the country is experiencing accelerating trend, a valid question that is raised is that if this trend does not contribute to the progress in technology, what will be the use and benefit of having first ranking position in the region. It is necessary that basic scientific developments are transferred to applications that are tuned to meet the needs of the society. This in itself requires a suitable platform for its realization. Science policy makers of the society need to devise technology programs encompassing overall societal needs such that scientific activities are channeled towards technology gains and thus resulting in employment, added value activities and superior industrial products and in brief national wealth. In this paper while emphasizing the significance of maintaining the current increasing trend in science production, we will focus on evaluating the country’s rankings in technology using a set of indices and international standards where while emphasizing transfer of science to technology and to national wealth, the main structures facilitating such transfer will be illustrated.

    Keywords: Scientific Production, Technology Transfer, Research Commercialization, Technology Indices, National Science Policy
  • M. Akhavan, A. Bassireh, S. Sheibani, E. Motamedi Page 17

    Aim of research evaluating Iranian physics s cientists is to find all the foot prints of this science in our past history. The physical sciences from the past, especially in ancient Iran is limited to few subjects such as: Astrology and astronomy, chronology, science of measurements, optics, mechanics, and physics of sound; and fundamental ideas such as matter, movement, space and time. The presence of about one hundred physics and astronomy scientists is indicative of the extent of scientific activities in our country in this era. Having an account of the biography of these scientists is important, and surely an inspiration to generations to come. Due to freedom and security in cities in Iran and encouragement of Iranian rulers for scientific and research discussions in the end of tenth century and the beginning of eleventh century, first rated scientists emerged. After the tenth century when non-Iranian rulers were in power, freedom in dialogue, discussions and debates were prohibited, and scientists and philosophers were under immense pressure. During Safavieh hard religious rulings, many scientists were forced to immigrate to India and the Ottoman Empire. As a result, scientific activities in the country were dimished. The founding of Darol’fonoon in 1851 is a point of reference in the science history of our country. Presence of the first physics teacher and publication of the first physics book was in Darol’fonoon. Sending off students to Europe and observing the scientific advances after renaissance, awakening of Iranians, founding modern schools, and publication of scientific books, and finnally, establishment of universities are all derivatives of Darol’fonoon. History has shown that whenever security, freedom and prosperity has prevailed in Iran and able rulers have ruled the country, inclination towards science, literature, and the urge to understand the Universe and nature have always been enoremous and hence the result of research and teachings been eye-caching.

    Keywords: Antiquity, Iran Physics Scientists, Darolfonoon, University of Tehran
  • M.M. Sheikh, Jabbari, Ali A.Moosavi, Movahedi Page 28

    Open Access Journals (OAJ) are scientific periodicals which are generically published on-line and can be accessed by readers free of charge. The majority of OAJ, the number of which has increased explosively in the recent years, depends on publication fees they charge from their authors. This dependence is a potential threat to the criticality of refereeing process and hence to the quality of the accepted articles. OAJ, on the one hand, bring the opportunity of a wider, faster and easier access for their readership and the spread of research results and on the other hand, have the threat of low quality papers. In this article we discuss the phenomenon of OAJ, the opportunities and threats associated with them, and the appropriate ways to face this phenomenon in the scientific research in Iran.

    Keywords: Scientific publications, Open Access Journals, Publication Fees, Higher Citation, Quality Anguish
  • A. A. Saboury Page 33

    In the last two decades, the knowledge production has been evaluated in our country quantitatively. On this base, the contribution of Iran for the knowledge production in the World has been improved from 0.02% in twenty years ago to 1.20% in the last year. Now, the quantitative of knowledge production has been a large measure to be enough for evaluating quantitatively. Evaluation of the quality of knowledge can be drawn in two points of view: Evaluation number and type of global citations to our country publications, and evaluation of journals which have been selected for publishing of our documents. In this article, a number of journals which have been selected for publishing of our documents were reviewed as well as invalid and less valid scientific journals were introduced. This article helps researchers and research programmers to improve the quality of knowledge in our country.

    Keywords: Knowledge Production, Thomson Reuters, Scientific Documents, Citation, Scientific Journals, Invalid Journals
  • M. Habibi, Rezaei, Y.Siahmansouri Page 43

    For more than two decades, the unique position of spin-off companies as educational incubators has been recognized to play an effective role in improving survivability and stability of startups, spin-offs and small & medium enterprises (SMEs). These centers provide necessary supportive facilities and significant business assistance for the users by developing appropriate strategies and action plans and as such they improve their business performance and success rate. Successes of university spinoffs guarantee transformation of knowledge to technology where by transferring technology from university to knowledge-based business organizations they are able to induce wealth.In a synergistic mode, it improves basic academic research both qualitatively and quantitatively thus creating emerging and new opportunities for possible entry into areas of high technology. This paper emphasizes on the critical importance of an organized action in exploiting the potentials of university incubators towards the establishment of third generation universities by cultivating and promoting culture of innovation and creativity.

    Keywords: Third Generation Incubator, Spin, off Company, Incubator, Innovation, Small, Medium Enterprises
  • S.Hooshangi, A.Salimi Page 50

    Islamic method of animal slaughtering follows a process in which much of the animal blood from anomal vessels and tissues are removed. As blood contains iron sources and is resilient to infections by pathogenic bacteria. Islamic slaughtering makes the meat resistant to infection after being slaughtered. Killing of animals by other methods such as those of using anesthetic guns as well as electric anesthesia, or means of water bath or gas induced unconsciousness are thought to cause less removal of animal blood. Animal rights advocates believe that in Islamic method of slaughtering, the animals suffer more pain during bleedings,. But the scientific evidences prove that Islamic slaughtering methods of killing animals are less brutal than non-Islamic ones as they are more relieving to animals, where state of unconsciousness occurs immediately only next to the cutting the neck in which the animal does not feel pain. Given the importance of Halal food for Muslims, in this paper we wish to discuss and compare the methods of Halal slaughtering with those of non-Islamic methods.

    Keywords: Halal meat, Islamic Slaughtering, Animal rights advocates, Non, Islamic slaughtering, Halal Animal Meats
  • A.Moradi, M. Aminian Page 55

    In this article we present a detailed analysis of the greenhouse gas (GHG) emission of Iran in 2010 in different sectors of energy, agriculture, livestock farming, cement industries and municipal waste. Our sources are the Annual Reports of the Energy Ministry and of the Agriculture Ministry of Iran in 2009-2010. A case study of municipal waste disposal procedure in Zanjan and Shahrood, and the ensuing GHG emission. To estimate GHG emissions we have used the 2006 IPCC Guidelines for National Greenhouse Gas Inventories.

    Keywords: Greenhouse Gas, Greenhouse Gas Emission, Municipal Wastes, Iran GHG Emission
  • Y. Farzan Page 60

    The “Standard Model’’ is a theory describing the properties and interactions of the elementary particles. Theoretical consistency and proper explanations of the masses of the elementary particles imply that there is a spinless electrically neutral heavy state in nature. This particle, which is called the Higgs, is unstable and decays immediately after production. Its decay takes place via a new kind of interaction whose effect appears only in processes involving the Higgs. Before July 4th, 2012, all the particle content of the Standard Model except the Higgs, were discovered. Recently, the international LHC experiment announced the discovery of a new particle with the characteristics expected for the Higgs particle of the Standard Model of elementary particles. This discovery is considered finding the last piece of the Standard Model which took about a century to shape. In this article, we analyze the role and importance of the Higgs particle for physics of the elementary particles in a simple language.

    Keywords: Higgs Particle, Symmetry Breaking Mechanism, Weak Interactions, Electroweak, Accelerators, Decay Modes
  • _ A.Banaei, Esfahani _ Page 68
    Twenty-first century is called by many experts as century of science and knowledge. Obviously, advancement in science and technology is one of the principle indecies to be considered for endowments that a country can be proud of. The Science Olympiad considered as a student movement, is held every year in various countries. The main goal for conducting such Olympiads is to identify, absorb, train and support and guide these gifted students. International Olympiad in Mathematics, has been considered as the oldest competition among students world-wise. Indian science Olympiad foundation despite its not so long history, has been able to achieve relatively high performance. American National Olympiads is known to be one of the oldest worldwide Olympiad. This country has been able to maintain and preserve high spirit of research orientation and motivation among students body. The Islamic Republic of Iran, is also ranked as one of the most influential countries participating in international Olympiads. The Olympiad results of recent years confirm the high educational standing, intellectual status and global competitiveness of Iranian students. However, maintaining the current progressive stand requires necessary support, capital investment and planning. This achievement will not be realized unless we identify the challenges and provide necessary expertise solutions towards their realization.
    Keywords: _ National Olympiad, International Olympiad, Young Scholars Club (YSC) _
  • A.Ghadimi Page 74

    Iranian Association for Popularization of Science aiming for promotion of scientific ideas in cooperation with some of the scientific, cultural and administrative institutions in the country, is honored to hold “The Week of Science Popularization” in current year. The week of 20-26 Aban 1391, Nov 20-26,2012 was welcomed by all people and had a positive impact on the general society. The reason for choosing the month of Aban for the occaision of “the week of promotion of science” is due to its coincidence with “World Science Day for Peace and Development” for which Iranian Association for Popularization of Science held “the Week of Science Popularization” in Aban. History of WSDPD goes back to meeting of world conference on science in1999 in Budapest. Above -mentioned Forum was organized by UNESCO and International Council of Science where in 31th plenary session of UNESCO, it was decided to call a day as “World Science Day for Peace and Development”. This decision stems from its root in UNESCO commitment in “World conference on Science” and where because of this obligation, every year, 10th November (20 ABAN) is called as “World Day of Science for Peace and Development”.

    Keywords: Science, Popularization of Science, UNESCO, Peace
  • Abbas Shokravi Page 79