فهرست مطالب

نشریه غرب شناسی بنیادی
سال سوم شماره 1 (پیاپی 5، بهار و تابستان 1391)

  • تاریخ انتشار: 1391/05/11
  • تعداد عناوین: 7
|
  • علیرضا اسمعیلزاده برزی صفحات 1-18
    هدف این مقاله بررسی دیدگاهی است که افلاطون در رساله جمهوری درباره شعر و شاعران داشته است. کوشش بر آن است تا با خوانشی جزء به جزء از متن رساله و نیز با بهره گیری از اندیشه برخی مفسران تفسیری یک دست از اندیشه افلاطون و سازگار با آن در این مجال به دست دهیم. مطابق سنت اغلب مفسران که باتوجه به مضمون ده کتاب این رساله سنتی درست است، خوانش خود را بر کتابهای دوم، سوم، و دهم متمرکز کرده ایم.
    کلیدواژگان: افلاطون، رساله جمهور، ی تقلید، شعر، شاعران، توده مردم
  • خشایار برومند، مصطفی تقوی صفحات 19-38
    در این مقاله، پس از نگاهی اجمالی به رهیافت اندرو فینبرگ و مارتین هایدگر برای برون رفت از فضای تکنولوژیک حاکم[i]، مقایسه ای میان نگرش این دو متفکر در مواجهه با جهانی که در آن زندگی می کنیم انجام می شود. فینبرگ داخل ساختن ارزش های دموکراتیک در طراحی های تکنیکی را راه کار رهایی قلمداد می کند و هایدگر از آمادگی برای ظهور خدایی نجات دهنده سخن می گوید. با وجود آن که فینبرگ و هایدگر هر دو به جهانی بدیل برای زیست آدمی می اندیشند، در چگونگی بدیل اندیشی با یک دیگر تفاوت بنیادی دارند. فینبرگ بدیل اندیشی را در سطح اونتیک دنبال می کند و هایدگر در سطح اونتولوژیک. با توجه به تفاوت نگرش هایدگر و فینبرگ به خطرهای فضای تکنولوژیک حاکم، نهایتا توضیح داده می شود که رهیافت فینبرگ در پارادایمی قرار می گیرد که هایدگر خواهان گذر از آن است.
  • عبدالرزاق حسامی فر صفحات 39-54
    اتریش در دو قرن اخیر فیلسوفان مهمی داشته که عظمت اندیشه آن ها برخی را برآن داشته است تا از وجود یک سنت اتریشی در فلسفه سخن بگویند. چون این فیلسوفان در تاریخ فلسفه تحلیلی نقش مهمی ایفا کرده اند، بعضی به یک تلقی انگلیسی اتریشی از فلسفه تحلیلی قائل شده اند و البته با مخالفت هایی نیز مواجه شده اند. آن ها از این دفاع می کنند که در کنار فیلسوفان انگلیسی، فیلسوفان اتریشی نیز سهمی در فلسفه تحلیلی دارند و مخالفان به جای فیلسوفان اتریشی از سهم فیلسوفان آلمانی در این گرایش فلسفی دفاع می کنند. البته در کنار این دو تلقی انگلیسی اتریشی و انگلیسی آلمانی، یک تلقی انگلیسی امریکایی نیز مطرح است که چون در آن سهم فیلسوفان اتریشی و آلمانی در فلسفه تحلیلی نادیده گرفته می شود، چندان بدان توجه نمی شود. در این مقاله، نخست ویژگی های فلسفه اتریشی بیان می شود، سپس تلقی انگلیسی اتریشی از فلسفه تحلیلی و برخی از نقدهای واردشده بر آن بررسی می شود.
    کلیدواژگان: فلسفه اتریشی، فلسفه تحلیلی، تلقی انگلیسی، اتریشی، تلقی انگلیسی، آلمانی، برنتانو، بولزانو، ماینونگ
  • علی اصغر لامعی، حسین کلباسی اشتری صفحات 55-76
    یوهان گوتفرید فن هردر (Johann Gottfried Von Herder، 1744-1803) مهم ترین متفکر تاریخ است که به دوره ها و اعصار تاریخی اهمیت می دهد و دیدگاهی متفاوت در مورد ماهیت انسانی و ایده ها و رویکردهای تاریخی دارد. او به حالات درونی شرکت کنندگان در تاریخ توجه می کند و بر عواملی چون زبان، فرهنگ، و دین به مثابه عوامل فردیت و تشخص گروه ها و جوامع انسانی اهمیت می دهد. او در مطالعات تاریخی خواهان هم فکری و هم دردی با کلیه اقوام و ملت ها و فرهنگ هاست و با این تصور، او هدفی کلی برای تمام جوامع انسانی ترسیم می کند. به جنبه های فرهنگی ماهیت انسانی توجه می کند و به همه دستاوردهای بشری در هر مقطع زمانی و مکانی به دیده احترام می نگرد و در زمینه انسان شناسی به این محصول فکری او توجه شده است. دستاورد اصلی وی درک و فهم بی واسطه پدیده های تاریخی است. او به متن تجارب تاریخی وارد می شود و با یک فهم عینی و ملموس پدیده های تاریخی را بررسی می کند. پذیرش تنوع و کثرت فرهنگی و ارزش های انسانی در اندیشه هردر در جهت تحقق مفهوم انسانیت مشاهده می شود. حرکت کلی پدیده های تاریخی را مطابق با مشیت الاهی تعبیر و تفسیر می کند و به یک غایت کلی باور دارد. پرسش اصلی مقاله این است که هردر به چه نحو حرکت کلی پدیده های تاریخی را، با این تنوع و گستردگی اقوام و ملت ها، مطابق با مشیت الاهی تعبیر و تفسیر می کند و به یک غایت کلی باور دارد و حرکت و تحول همه ملت ها و اقوام را به سوی پیشرفت و تعالی انسان می داند. درواقع، رویکرد تاریخی هردر در مواجهه با اعصار و ادوار گذشته به صورتی تحقیرآمیز و تنگ نظرانه نبوده است و او ماهیت بشری را نامتغیر و دارای صورتی واحد نمی داند.
    کلیدواژگان: تاریخ، مشیت الاهی، نسبیت گرایی فرهنگی، انسانیت، نگرش رمانتیکی، دین، زبان، فرهنگ
  • علی مرادخانی، آویسا شهبازی صفحات 77-94
    فهم اندیشه هگل نیازمند بازشناسی مفاهیمی است که وی آن ها را صریحا یا تلویحا به کار می برد. در این میان دانش اقتصاد سیاسی، که هگل شاهد تولد و شکوفایی آن بود، یکی از حوزه هایی است که هگل هم از دستاوردهای آن بهره برده است و هم اندیشه های خود را در پرتو دستاوردهای این دانش بسط داده است. این مقاله بر آن است تا نشان دهد که چگونه می توان مطالعات تاریخی هگل و نیز مفهوم «مکر عقل» را با روش های علمای علم اقتصاد و عناصر اقتصاد سیاسی چون «دست نامرئی» قیاس کرد یا این که چگونه فرض عمل آزاد فرد در اقتصاد سیاسی به عنصری کلیدی در اندیشه هگل با سوبژکتیویته گره می خورد. همچنین می خواهیم نشان دهیم که در اندیشه هگل، وظایف اقتصادی دولت چه قرابت هایی با مبانی اقتصاد سیاسی می یابد و سرانجام، دفاع از بازار آزاد با مبانی اندیشه هگل تا چه اندازه امکان پذیر است.
    کلیدواژگان: اقتصاد سیاسی، دولت، سوبژکتیویته، جامعه مدنی
  • سید رضا موسوی صفحات 95-107
    جان رالز در نظریه خود درباره عدالت، در حالی که پرده جهل در وضع نخستین را موجب نادیده گرفتن تمامی اطلاعات، مقام، موقعیت سیاسی و اجتماعی، و ویژگی های روان شناختی نمایندگان می داند، در چنین وضعی وجود خیرهای اولیه را ضروری می داند. علاوه بر آن، ضرورت مزبور به نظر وی ناقض بی طرفی و انصاف در وضع مذکور نیز نیست. در این مقاله، ضرورت مذکور تبیین و بی طرفی خیرهای اولیه واکاوی خواهدشد. به نظر می رسد که بی طرفی مذکور چندان که رالز می گوید قابل دفاع نیست.
    کلیدواژگان: رالز، پرده جهل، وضع نخستین، خیرهای اولیه، بی طرفی
  • روح الله نوری، محمدرضا ریخته گرایان صفحات 109-126
    ویلهلم دیلتای یکی از فیلسوفان هرمنوتیک دوره کلاسیک است که نقش بسیار مهمی در بسط علم هرمنوتیک داشته است. بیش ترین سهم دیلتای در فلسفه تحلیل معرفت شناسانه وی از علوم انسانی و دفاع از ارزش و جایگاه آن است. بررسی علل توجه دیلتای به علوم انسانی نشان می دهد که دوران دیلتای با طرد کامل علوم انسانی و رشد و بسط بی سابقه دانش تجربی یا علوم طبیعی مقارن بود. دیلتای در واکنش به سیطره علوم طبیعی کوشید تا مقدمات عینیت بخشی به علوم انسانی را فراهم کند و ارج و اعتباری همانند علوم طبیعی برای آن پیدا کند. این مسئله سبب طرح پرسش بنیادین در اندیشه دیلتای شد و آن این که فهم و شناخت قطعی، عینی، و معتبر چگونه در علوم انسانی، آن چنان که در علوم طبیعی میسر است، امکان پذیر است. دیلتای پس از تامل بسیار به این نتیجه رسید که علت کامیابی علوم طبیعی این است که دانشمندان، برای این علوم، پایه و اساس محکم و روش درستی اتخاذ کرده اند. در حالی که علوم انسانی نه پایه و اساس محکمی دارد و نه روش درستی اتخاذ کرده است، لذا دیلتای رسالت خود را از یک سو پایه گذاری علوم انسانی و از سوی دیگر تهیه و تدوین روش مناسب برای آن می دانست. به همین علت و برای رسیدن به این مقصود، دیلتای کار خود را از 1883 آغاز و تا پایان عمر در پی انجام آن بود. حاصل این تلاش بی وقفه نگارش و چاپ چندین کتاب ارزش مند است که مقدمه ای بر علوم انسانی اولین و تشکل جهان تاریخی در علوم انسانی آخرین آن هاست. دیلتای در مقدمه ای بر علوم انسانی در اصل پدیداربودن یا امور واقع متعلق به آگاهی، منشا هر چیزی که وجود دارد (اشیا و احساسات)، را به یک حالت روانی یا درونی فروکاست و بنیاد علوم به ویژه علوم انسانی را بر آن استوار کرد و طریق خود اندیشی یا درون نگری را برای دریافت و یا شناخت آن برگزید، اما بعدها متوجه شد که با این تحلیل نمی تواند مشکل عینیت علوم انسانی را برطرف کند. بنابراین با تغییر نگرش خود، بحث عینیت یافتگی روح را جانشین امور واقع متعلق به آگاهی کرد تا شاید به این طریق هم مشکل فهم را حل کند و هم از اعتبار و عینیت علوم انسانی دفاع کند. هدف این مقاله بررسی فراز و فرود دیلتای در این راه ناهموار است.
    کلیدواژگان: ویلهلم دیلتای، علوم انسانی، علوم طبیعی، عینیت، امور واقع متعلق به آگاهی، تجربه زیسته، تعبیر یا تجلی، فهم، تفسیر، هرمنوتیک
|
  • Alireza Esmaeelzade Pages 1-18
    The end of this article is to analyze Plato’s view about poem and poets with regard to Republic. Here we try to give as possible as a consistent and homogeneous interpretation of Plato’s thought. According to the most commentator’s tradition-that with regard to the content of ten books of this treatise is an appropriate tradition- we will concentrate our attention on the books second، third and tenth.
    Keywords: Plato, Republic, imitation, poem, poets, common people
  • Khashayar Borumand, Mostafa Taqavi Pages 19-38
    In this essay، after regarding a brief overview of Feenberg and Heidegger''s views on the current technological atmosphere، their approaches to escaping from this atmosphere will be compared. Feenberg considers emancipation on the basis of democratic values. On the other hand، Heidegger analyzes the present technological world in a more fundamental level، and considers the dangers of modern technology from a different point of view. He talks about preparation of readiness for the advent of a saving God. Finally، It will be explained that considering the differences between their attitudes regarding the dangers of the dominant technological atmosphere، Feenberg''s approach belongs to the technological paradigm which Heidegger criticizes
    Keywords: Andrew Feenberg, Martin Heidegger, values in technical designs, ontic, ontological changes, essence of technology, technological controlling approaches, salvation
  • Abdorazaq Hesamifar Pages 39-54
    Austria has had some important philosophers which the greatness of their thought، led some to speak of the existence of an Austrian school in the philosophy. And since these philosophers had important role in the history of analytic philosophy، some، pursuing the first group and relying on their idea، believed in an Anglo-Austrian version of analytic philosophy، and of course they confronted some opposition. Beside English philosophers، contribution to the analytic philosophy، they defend of Austrian philosophers، contribution to it، while their opponents defend of German philosophers، contribution instead. In addition to the Anglo-Austrian and Anglo-German versions of analytic philosophy، there is a third version، named Anglo-American version which because of its neglecting Austrian and German philosophers، contributions is not considerable. This paper aimed to express specifications of Austrian philosophy at the first، then to assess the Anglo-Austrian version of Analytic philosophy and some of criticisms against it.
    Keywords: Austrian philosophy, Anglo, Austrian version, Anglo, German version, Bolzano, Brentano, Meinong
  • Ali Asghar Lameei, Hossein Kalbasi Ashtari Pages 55-76
    Johann Gottfried von Herder as a great thinker in humanism history cares the periods and eras of history and has a different ideology about humanity nature، ideas and historical points of view. He considers internal postures of historical participants and also the elements such as language، culture and religion as identities of individuals، groups and the human societies. Herder wants the consideration and sympathy with all races، nations and cultures in the history survey and illustrates an ultimate ideal for all societies in this point of view. He cares cultural aspects of personage and respects any human made in each moment and spot which is so important in anthropology. His main output is the conception of historical phenomena without any intervals and so he enters the historical experiences and study human life in a touchable and visible conception way. The cultural relativity theory is well attended in his opinions. He quotes that historical phenomena move according to divine ordinance and human life goes toward evolution and development.
    Keywords: history, providence, cultural relativity, humanity, romanticism attitude, religion, language, culture
  • Ali Moradkhani, Awisa Shahbazi Pages 77-94
    To understand Hegel’s thought we need to recognize concepts he used explicitly or implicitly. Political economy as a science that he himself was looking at its inflorescence is an area that he profit from its achievements and also developed his ideas in light of it. The end of this paper is to show that how we can compare Hegel’s historical studies and the concept of ‘the cunning of reason’ with the methods of economics and some of its elements like ‘the invisible hand’: or how the presupposition of free act of individuals relate to a key concept in Hegel; ‘subjectivity’. Also we discuss about the relation between state’s economical duties in Hegel’s thought and the foundations of political economy، and finally about this that on the basis of Hegel’s thought to some extent we can defense free market.
    Keywords: political economy, state, subjectivity, civil society.77
  • Seyed Reza Mousavi Pages 95-107
    In Rawls’s theory of justice، the vein of ignorance cause to ignore all of informations about psychological، political and economical informations، and he sees the existence of primary goods necessary in this situation. Moreover، that necessity in his view doesn’t conflict with fairness and impartiality. In this article we explain this necessity and the impartiality of primary goods and show that this impartiality isn’t so defensible.
    Keywords: Rawls, the vein
  • Rohollah Noori, Mohammadreza Rikhtegaran Pages 109-126
    Wilhelm Dilthey، one of the classical hermeneutic philosophers، had a great role in the development of hermeneutics. His top most roles in philosophy were to analyze hermeneutics epistemologically and to defend its value and position. Analysis of the reasons why Dilthey paid great attention to the humanities Signifies that his era coincided with complete eradication of the humanities and an unprecedented growth of experimental sciences. Therefore، as a reaction to the supremacy of natural sciences، Dilthey tried to pave the way so that humanities will be objectified and get a valuable position like natural sciences. This idea raised a very basic question in his mind “How is it possible to gain a valid، objective and definite understanding and identification in humanities as in natural sciences? After a great deal of long deliberation، Dilthey concluded that selecting a firm basis as well as a right path helped natural sciences to succeed، while humanities have neither a firm basis nor a right and definite path. Thereafter، Dilthey thought his duty was to establish humanities on the one hand and to provide it with a right path on the other hand. Due to this point، he started his work from 1883 and continued it up to the end of his life. Writing several valuable books was the result of his work in this area. The first one was “An introduction to the human science «and the last one was» Formation of the historical world in humanities. «In his first book and under the principal called» phenomentality «or» facts of consiouness «، Dilthey declined the origin of everything that exists to a mental or internal moved. he، then، based science and especially humanities on this viewpoint. To achieve his goal، he selected self-reflection and introspection procedure. But later on، he came to know that one cannot solve the objectivity problem with this sort of analysis. Therefore، changing his view، Dilthey replaced “facts of consiouness» with«the objectivity of soul”. By doing this، he intended to solve the problem of understanding and defend the value and objectivity of the humanities. The purpose of this dissertation is to analyze ups and downs of what Dilthey did in this regard.
    Keywords: Wilhelm Dilthey, hermeneutics, humanities