فهرست مطالب

شعر پژوهی (بوستان ادب) - سال پنجم شماره 1 (پیاپی 15، بهار 1392)

فصلنامه شعر پژوهی (بوستان ادب)
سال پنجم شماره 1 (پیاپی 15، بهار 1392)

  • تاریخ انتشار: 1392/04/05
  • تعداد عناوین: 8
|
  • سعید حسام پور، سیدفرشید سادات شریفی صفحات 1-28
    مقاله ی حاضر می کوشد با بازخوانی «محتوا» و «صورت» در شعر «ققنوس» نیما، وجوه «مدرن» بودن را در آن واکاود و نشان دهد که اگر ققنوس «سرآغاز شعر مدرن فارسی» قلمداد می شود، این «مدرن بودن» در کدام وجوه این اثر و چگونه خودنمایی می کند. برای رسیدن به هدف یاد شده، نخست ویژگی های «پارادایم»های «پیشامدرن» و «مدرن» به شکلی گذرا و فشرده از منابع استخراج و ذکر گردیده و پس از آن، آرای منتقدان درباره ی شعر «ققنوس»، با آن مطابقت داده می شود و در صورت یافتن جنبه های مشترک میان این دو نظرگاه (ویژگی های اصلی و حداقلی شعر و ادب مدرن و محوری ترین ویژگی های ققنوس) و هم سویی آن ها کوشش می شود جنبه های مدرنیستی شعر ققنوس، بازخوانی و بررسی و تحلیل شود. یافته های پژوهش نشان داد شعر ققنوس هم از جنبه های صوری به سوی مدرنیسم حرکت کرده است که تغییر و آزادسازی قالب و واکاوی نمودهای چندمعنایی در این بخش، نقش ویژه ای داشته است و هم از جنبه ی محتوایی، این حرکت دیده می شود؛ چون یکی از ویژگی های مهم مدرنیسم، نشان دادن مصادیق و اهمیت ویژه ی تنهایی است. «گونه شناسی» تنهایی های ققنوس، نشان می دهد اصلی ترین تنهایی مطرح شده در شعر، تنهایی وجودی و باطنی از نوع «درک ناشدگی» است که با نگاه و خصلت پیامبرگونه ی نیمای نوپرداز، تناسبی تام دارد و با تنهایی مطرح در شعرهای قبل به ویژه «افسانه» که بیش تر رنگ و بوی «جداماندگی» یا «غربت» دارد، به طور کلی متفاوت است.
    کلیدواژگان: شعر نو فارسی، شعر مدرن، مدرنیسم، ققنوس، نیما یوشیج
  • زهرا ریاحی زمین، سید فضل الله میرقادری، احمدنور وحیدی * صفحات 29-52

    از آن جا که مقدمات قصاید عربی در نقد قدما از اهمیت خاصی برخوردار بوده و بزرگانی چون ابن رشیق قیروانی، ابوهلال عسکری، ابن اثیر، ثعالبی و...به نقد این قسمت از قصاید، اهتمام ویژه ای داشته اند، ضروری می نماید در ادبیات فارسی نیز مقدمات قصاید شاعران بررسی شود. در این مقاله مقدمات قصاید خاقانی و متنبی بررسی شده است. روش تحقیق، به شیوه ی توصیفی- تحلیلی و حجم نمونه، کل قصاید دیوان خاقانی و متنبی است. با مطالعه و بررسی مقدمات قصاید دیوان این دو شاعر، مضامینی که در آغاز آن ها آمده، استخراج گردیده و با هم مقایسه ی شده اند. از مقایسه مقدمات قصاید این دو شاعر،چند نکته مستفاد می شود: 1. اهتمام متنبی به مقدمات قصاید خود بیش تر از خاقانی است؛ 2. مقدمات قصاید این دو شاعر بیش تر تقلید و تتبعی از قدما است؛ با این حال، از زیبایی خاصی برخوردارند؛ 3. مقدمات طللی، تغزلی، وصف فراق و شکوا از بیش ترین بسامد در دیوان متنبی برخوردار است؛ 4. در دیوان خاقانی، مقدمه ی وصف، حکمت و توحید و مقدمه شکوا و گلایه بسامد بیش تری دارد.

    کلیدواژگان: خاقانی، متنبی، مقدمات قصاید، تطبیق، تغزل، شکوی حکمت
  • عبدالرضا سعیدی صفحات 53-68
    وجود اختلاف در نسخه های یک اثر ادبی که در قرنهای گذشته نگاشته شده، امری ناگزیر است که برای متخصصان و ادیبان تازگی ندارد. علت این اختلاف ضبطها، میتواند ناخوانا بودن دستنوشته، کهنگی و پاکشدگی خطوط، دستکاری ناسخان بنا به ذوق خویش و یا مواردی دیگر باشد. دیوان حافظ نیز از این امر مستثنی نیست. هدف این مقاله، بررسی بیتی از حافظ است که در تصحیحهای مختلف، متفاوت ضبط شده و شارحان نیز بنا به اختلاف موجود، معنی های گوناگونی برای آن بیان کرده اند.
    خوبان پارسیگو بخشندگان عمرند ساقی بده بشارت، رندان پارسا را در برخی چاپهای دیوان حافظ، ترکیب «رندان پارسا»، به صورت «پیران پارسا» ضبط شده و شارحان نیز به تبع مصححان، هر کدام ضبطی را اساس کار قرار داده و بیت را معنی کردهاند. نگارنده در این مقاله، این بیت را در محور افقی و بر اساس آرایه های ادبی و تناسب با دیگر اجزای بیت و نیز در محور عمودی و ارتباط آن با کلیت غزل مورد بررسی قرار داده و نشان داده است که ضبط «پیران پارسا» نسبت به «رندان پارسا» ترجیح دارد؛ همچنین با تحلیل و بررسی تصحیح های مختلف دیوان و شرحهای نوشتهشده بر آن، کوشیده است، صورت صحیح بیت را باز نماید و معنی درست و دقیقی از آن ارائه کند.
    کلیدواژگان: پیران، رندان، پارسا، تصحیح، دیوان حافظ، استعارهی تهکمیه
  • علی صباغی، حسن حیدری صفحات 69-86
    انقلاب مشروطه یکی از مهمترین عوامل تحول در حوزه ی سیاست، اجتماع، فرهنگ و ادبیات در عصر حاضر به شمار میرود. از نتایج مهم این نهضت، تفکیک و تقسیم جامعه ی ایران به دو دوره ی سنتی و مدرن است؛ این تقسیمبندی در ادب مشروطه و معاصر نمود تام و تمام داشته است. از جمله نتایج برخورد سنت و مدرنیسم در عرصه ی شعر فارسی پیدایی شیوه ی جدیدی موسوم به شعر نیمایی است که همگام با شعر کلاسیک تا امروز جریان دارد. این جستار بررسی و مقایسه ی آرای دو شاعر همدوره، ملک الشعراء بهار به عنوان آخرین نماینده ی برجسته ی شعر کلاسیک و نیما یوشیج به عنوان نخستین چهره ی شاخص شعر مدرن درباره ی شعر و شاعری است و از جمله اهداف آن نشان دادن کشمکش بر سر سنت و تجدد در حوزه ی شعر و شاعری که به تبع فضای کلی جامعه پدید آمده بود- است. فرضیه ی پژوهش حاضر شناخت میزان تاثیرپذیری بهار و نیما از سنت و مدرنیسم است. نتیجهای که پس از دستیابی به نقاط اشتراک و افتراق آرای بهار و نیما به دست آمده، نشان میدهد که تکیه ی زیاد بهار به سنت سبب شده است که وی نوجویی را منحصر به محتوای تازه دانسته، نسبت به عناصر ساختاری شعر نگاهی سنتی و محافظهکارانه داشته باشد؛ اما نیما به سبب آشنایی با ادبیات و مکتبهای ادبی غربی و احساس ضرورت نوجویی در شعر فارسی به مرور از سنت شعر فارسی فاصله گرفته، به نوآوری همهجانبه در حوزه ی عناصر ساختاری شعر روی آورده است.
    کلیدواژگان: تعریف شعر، عناصر شعر، ملک الشعراء بهار، نیما یوشیج
  • محمدحسین کرمی صفحات 87-112
    با آنکه نام شیراز به عنوان یکی از شهرهای مهم ایران از سده های گذشته در بسیاری از متون تاریخی و ادبی مختلف آمده است، اما تا پیش از ظهور شیخ اجل سعدی، ترجیح چندانی بر سایر شهرهای ایران ندارد و همانند شهرهایی چون تبریز و طوس و یزد و اصفهان و بخاراست. اما از زمانی که سعدی در قرن هفتم به قدم از شیراز می رود و به سر بازمی گردد و خاک شیراز و آب رکن آباد دست از دامنش برنمی دارند و خوشی و تفرج نوروز شیراز را در شعر خود یادآور می شود، چشمان شاعران و شعرخوانان تمام قلمرو پهناور زبان فارسی، از کناره های رود سند و فرارود گرفته تا کناره های دریای مدیترانه و سیاه و در حقیقت چشم تمام دنیای اسلامی به سوی شیراز خیره می گردد، بطوری که در این گستره کم تر شاعری توانست شعری بگوید و سعدی و شیراز را در نظر نداشته باشد! از همین روزگار است که نام شیراز مانند یک اصطلاح ادبی وارد حوزه ی شعر می شود و شهر شیراز به عنوان سرزمین شعر و ادب شهره ی آفاق می گردد و آنچه را وابستگی و نسبتی با شیراز داشت مانند شعر سعدی، زیبا، جذاب و چشم نواز جلوه می کند. شهر شیراز زیباتر می شود، مردمانش زیبا و مهمان نواز می شوند، خاک شیراز گل پرور و آب و هوایش هم طراز بهشت می شود و... و شاعرانی که در شهرهای دیگر زاده اند آرزو می کنند که کاش شیرازی بودند. با این توضیحات جایگاه شیراز را در شعر و ادب فارسی به دو دوره ی شیراز پیش از ظهور سعدی و پس از او تقسیم کرده و با اسناد و شواهد مورد بررسی قرار داده ایم.
    کلیدواژگان: آوازه ی شیراز، رکناباد، سعدی، سده ی هفتم
  • سعید مهدوی فر صفحات 113-138
    خاقانی-همچنان که خود می گوید- در سخن پروری، طریق غریبی دارد. او از نخستین شاعران پارسی است که رفتار هنری ویژه و سازمانمندی را در پیش گرفته و سخنش از بوطیقای مشخصی پیروی می کند. برجسته ترین شاخص سطح فکری طریق غریب او، استفاده ی گسترده از یک پشتوانه ی فرهنگی سترگ است. خاقانی با بهره گیری از این پشتوانه به عنوان ماده ی خام، دست به خلق مضامین، تصاویر و تعابیر دیگرگون و بدیعی می زند تا سخن را از دام ابتذال و تکرار برهاند. بخشی از این پشتوانه، آگاهی های شاعر از سرزمین ها و منسوبات و متعلقات آن است. سرزمین بیت المقدس به عنوان یکی از بلاد مبارک در آیین اسلام و همچنین در کیش یهودی و ترسایی جاذبه ی برجسته ای برای سخنور داشته به گونه ای که وی بسیار مشتاق به دیدن آن بوده است. در این جستار برآنیم تا به تحقیق و تحلیل آگاهی های خاقانی در پیوند با این دیار بپردازیم.
    کلیدواژگان: خاقانی، پشتوانه ی فرهنگی، بیت المقدس، مسجد اقصی، صخره ی مسجد اقصی، دارالقمامه، قندیل دیر عیسی
  • اکبر نحوی، علی امینی صفحات 139-166
    داستانهای «سیاوش و سودابه»، «یوسف و زلیخا» و «هیپولیت و فدرا» در میان ملل جهان شهرت ویژهای دارند. طرح اصلی اغلب این داستانها چنین است که همسر پادشاه یا بزرگی، عاشق ناپسری یا پسرخواندهی خود شده و عشق و تمایلات خویش را بدو ابراز میکند؛ اما پسر به سبب پاکدامنی و وفاداری به پدر یا پدرخواندهی خویش به خواهش های نامادری هوس باز، پاسخ نمیدهد. زن نیز با توطئهچینی و نیرنگ در پی انتقام برمی آید و پدر را میفریبد تا مجازات و آزارهای سختی را بر پسر خود روا دارد. درمقالهی حاضر، نخست موارد گوناگون عشق میان نامادری و ناپسری در روایات اساطیری، ادبی و تاریخی ملل مختلف به کوتاهی، نقل و سپس به مقایسهی آنها با یکدیگر پرداخته شده است؛ پرداختن به دلیل یا دلایل اساسی طرح گستردهی این چنین داستانهایی در میان ملل مختلف، از مباحث دیگر این پژوهش است.
    کلیدواژگان: نامادری، ناپسری، کیکاووس، ادبیات، سیاوش، سودابه، ادبیات تطبیقی
  • سیدمهدی نوریان، اشرف خسروی صفحات 167-186
    شاهنامه ی فردوسی، حماسه ی ملی ایرانیان است و ریشه در ناخودآگاه جمعی و ملی این قوم دارد. این اثر ارزشمند را می توان از دیدگاه های مختلف از جمله روانکاوی یونگ تحلیل و بررسی کرد. کهن الگوها از مهم ترین موضوعات نظریه ی یونگ اند و پیر خرد یکی از رایج ترین آن هاست. این کهن الگو در داستان ها و رویاها همراه با یک قهرمان نمود می یابد و او را در رسیدن به تفرد و خودپرورانی یاری می دهد. پیر خرد در بسیاری از داستان های شاهنامه دیده می شود. کیومرث اولین پیر خرد شاهنامه است که راهنمایی های او هوشنگ را به شهریاری رساند و زال، نمونه ی برتر و پررنگ تر این کهن الگوست که آموزه هایش، یاریگر و نجات بخش رستم، قهرمان ملی شاهنامه و شهریارانی چون کی کاووس و نجات بخش ایران و ایرانیان است.
    کلیدواژگان: زال، کیومرث، نقد روان شناختی، یونگ
|
  • S. Hessampour, S. F. Sadat Sharifi Pages 1-28
    This article explores different modernist aspects of Nima’s The Phoenix by examining its content and form. Since The Phoenix is considered as the «beginning of the modernist Persian poetry” by some literary critics، the main goal of this paper is to show the modernist aspects of The Phoenix. In order to achieve this goal، first، some of the characteristics of pre-modernism and modernism are studied from the relevant sources. Then، the points of view of various literary critics on this work، The Phoenix، are compared with the aforementioned modernist characteristics. If we find any similarities between them (the main and the minimum required characteristics making a piece of poetry or a literary text a modernist work and the most crucial aspects of The Phoenix)، we try to reinvestigate the modernist aspects of The Phoenix. The results of our study indicate that the form of The Phoenix shows a movement towards modernism and the changes of the poetic forms and the polysemy of the lines play an important role in this movement. In addition، the very same characteristic is seen in the content of the poem. Expressing various instances of solitude is one of the main characteristics of modernism which is seen in this poem. The typology of solitude in The Phoenix shows that the main type of solitude mentioned in the poem is a non-understandable، existential and spiritual solitude، which is perfectly in harmony with the modernist poet، Nima، and his prophetic views، and is completely different from the kind of solitude described in Nima’s previous works، specifically Afsanah، which is much more similar to isolation or alienation.
    Keywords: Modernist Persian poetry, Modernist poetry, Modernism, The Phoenix, Nima Yushij
  • Z. Riyahi Zamin, S. F. Mirghaderi, A. N. Vahidi Pages 29-52

    Since the introductory sections of the Arabic odes have had a significant role in the traditional criticisms and because scholars such as Ibn Rashiq Qiravani، Abu-Halal Askari، Ibn Asir and Sa’alebi have put a significant emphasis on scrutinizing these parts، examining the introductory parts of Persian odes seems to be highly essential، likewise. In this essay، using a descriptive and analytical research methodology the introductory sections of Khaqani and Motanabbi’s odes are analyzed. The texts analyzed are the whole parts of Khaqani and Motanabbi’s Divan of odes. By analyzing these two introductions‚ the main points of these two odes have been compared with each other. And based on this comparison the following points are concluded: 1. Motanabbi attempts more than Khaqani to improve the introductions of his odes. 2. The introductory sections of the odes of these two poets are mostly imitative; though they have a special beauty. 3. Introductions containing the concepts such as simile، a description of the separations and consequently the complaints have the greatest repetition in Motanabbi’s odes. 4. In Khaqani’s introductions، the concepts such as description‚ wisdom‚ monotheism‚ complaints and grievance have seen more than other subjects.

    Keywords: Khaqani, Motanabbi, Introductions of the Odes
  • A. Saeedi Pages 53-68
    The differences seen in different edited copies of the works of art created centuries ago are not inevitable; and also this issue is something usual for the literary scholars. These differences happen mainly because of the illegibility of the old manuscripts or because some parts have been erased during the course of time. Some differences are also the result of the changes the editors and the compilers have applied to these texts based on their own interests. Hafiz’s Divan is no exception. This article tries to study the following lines by Hafez: Life-givers are the lovely Persian-speakers،O Saki! Give this good news to the old pious masters. These two lines have been interpreted differently. In some editions «pious masters» is used instead of “pious rends”; so different interpretations have been done based on different words used in these two lines. This article compares different editions of these two lines in different sources and tries to justify the preference of “pious masters” over “pious rend”. Studying these two words in relation to the whole Divan and also to the other parts and pieces of these two lines shows the priority of employing “pious masters” over “pious rends”.
    Keywords: Hafez, Divan, Pious masters, Pious rend, Different editions
  • A. Sabbaghi, H. Heydari Pages 69-86
    The Constitution Revolution (Mashrute) is considered as one of the most crucial reasons of change in the entire political، social، cultural and literary domains of our time. One of the outcomes of this move is the division of the Iranian society into two traditional and modern epochs. This classification has been clearly represented in Mashrute and contemporary literature. And the interaction between the traditional poetry and modernist poetry lead to the appearance of the so called “Nimaee poem” keeping step with classical poetry till present. This article studies and compares the ideas of two contemporary poets، Bahar، the last representative of the classical poetry، and Nima، the first outstanding figure of modernist poetry، to show the conflict between traditional and modernist poetry originated from the context of that time. This article tries to show how much Bahar and Nima have been affected by classical and modernist poetry. As the study shows، Bahar has a conventional and conservative look at poetry and his novelty is seen solely in the content of his poems. But Nima who is acquainted with Western Literature and Western literary schools and who knows the necessity of being fresh and novel in Persian poetry gradually gets far from traditional poetry and turns completely towards modernist poetry.
    Keywords: Definition of poetry, Elements of Poetry, Bahar, Nima yushij
  • M. H. Karami Pages 87-112
    Though Shiraz has always been famous and its name has been mentioned in different historical and literary texts، before the appearance of Sa’di، Shiraz had had no prevalence over other cities of Iran and had been very much like other cities such as Tabriz، Toos، Yazd، Isfahan، and Bukhara. But since the 7th century، when Sa’di came to the poetic world as a Shirazi poet، every poet and lover of poetry have known Shiraz more than before. Sa’di left Shiraz for the purpose of traveling and then he enthusiastically came back to his homeland، Shiraz. He could never forget his homeland، the river of Rokn abad، the pleasures and joys of Nowruz; he always mentioned them in his poems. From his appearance as a Shirazi poet، Sa’di and Shiraz has always been well known to the world، from Indus River to the Mediterranean and Black Seas and has been the center of attention for the Islamic world. Therefore، because of Shiraz and Sa’di’s fame، you can hardly find a poet، in these geographical realms، who has not mentioned Shiraz and Sa’di in his poems. So the name of Shiraz has been entered thorough poetry as a literary expression. Shiraz has widely been recognized as the city of literature and poetry and whatever belonging to Shiraz، like Sa’di’s poems، has been considered beautiful، appealing and eye-catching. Shiraz gets more beautiful، its people get more hospitable، its soil gets more fertile، and its weather gets very much like Heaven’s،… and other poets born in other cities wish to be a Shirazi poet. So، in this article، the role of Shiraz in Persian poetry or generally speaking in Persian literature is divided into two periods، the era before Sa’di and the era after his appearance and these two eras are studied with the help of different sources and documents.
    Keywords: Reputation of Shiraz, Rokn abad, Sadi, 7th century
  • S. Mahdavifar Pages 113-138
    As he himself says، Khaqani has an eccentric style of writing. He is one of the pioneering Persian poets for employing a particular artistic and systematic style forming certain poetics. The most prominent demonstrator of his intellectually eccentric style is his wide use of cultural background. Employing such a background as a raw material، Khaqani creates some new concepts، images، and creative interpretations to make his words flee from the trap of banality and repetition. Part of this background deals with the poet''s awareness of different places and lands and their belongings. Jerusalem، one of these lands، is a land considered holy in Islam، Judaism، and Christianity and is an appealing and inspiring land for Khaqani to the extent that he is very much interested in visiting this place. This study analyzes and investigates Khaqani’s knowledge of this land.
    Keywords: Khaqani, Cultural background, Jerusalem, Al, Aqsa Mosque, Al, Aqsa Mosque's rock, Dar Al Qamamh, Cresset of Christ's Domicile
  • A. Nahvi, A. Amini Pages 139-166
    The Stories of Siyavash، Hyppolytus and Joseph are well-known throughout the world. The plot of these stories is almost about the wife of a king or a dignitary falling in love with her stepson or adopted son. Because of the chastity and the loyalty to the father، the stepson does not respond to and is not trapped in his stepmother’s lust. Therefore، accusing the stepson of rape the woman tries to avenge him. She also deceives her husband to severely punish his son. (In some stories، the son falls in love with the stepmother or trapped in her fraud.) The present article tries to relate the various instances of this kind of love between stepmother and stepson in different mythological، literary، and historical texts of different nations and to compare these examples to find why such a plot is widespread throughout the world، and among various nations.
    Keywords: Stepmother, Stepson, Mythology, Literature, History, Siyavash, Sudabeh, Comparative Literature
  • S. M. Nourian, A. Khosravi Pages 167-186
    Shahnameh is the Iranian national epic rooted in the national and collective unconscious of the Iranians. Shahnameh can be studied from different points of view، such as Jungian perspective. Archetypes are the crucial parts constructing Jungian analysis and the Old Wise Man is one of the most prevalent ones. This archetype، the Old Wise Man، appears in stories and dreams and helps the hero succeed. The Old Wise Man is seen in many stories of Shahnameh. Kumars is the first old wise man in Shahnameh whose guidance helps Hooshang to become the king of Iran. Zaal is another well-known example; Zaal’s teachings help Rostam، the national hero of Shahname، and the kings such as Keykavoos to succeed; Zaal is the savior of Iran and the Iranians.
    Keywords: Psychological Criticism, Jung, Zal, Kumars