فهرست مطالب

ارتقای ایمنی و پیشگیری از مصدومیت ها - سال یکم شماره 1 (بهار 1392)

مجله ارتقای ایمنی و پیشگیری از مصدومیت ها
سال یکم شماره 1 (بهار 1392)

  • تاریخ انتشار: 1392/03/25
  • تعداد عناوین: 7
|
  • علیرضا پاک گوهر، محدثه خلیلی صفحات 12-18
    سابقه و هدف
    هدف از این مطالعه بررسی تاثیرگذاری رنگ لباس بر میزان آسیب های جسمی وارده بر عابر پیاده هنگام سوانح رانندگی و پیشنهاد راه کارهایی به منظور جلوگیری از مشکلات و عوارض ناشی از آن است.
    روش بررسی
    این پژوهش حاصل یک مطالعه موردی روی عابران پیاده ای است که در سال 1386 دچار سانحه ترافیکی شده و اطلاعات مربوطه در فرم کروکی پلیس ثبت شده و با روش رگرسیون لجستیک مدل سازی و در نرم افزار SPSS نسخه 18 تحلیل شده است.
    یافته ها
    در سال 1386تعداد 6552 عابر پیاده، دچار سانحه ترافیکی شده اند. از این میان بیش از 75% افراد 4948 مرد بوده اند. بیش از 91 درصد از بین افرادی که اطلاعات تحصیلاتی آن ها در اختیار است دارای تحصیلات کمتر از دیپلم بوده و بیش از سه چهارم افراد لباس روشن به تن داشته اند. بر اساس مدل رگرسیون لجستیک، لباس روشن می تواند سهم مصدومیت شدید را نسبت به لباس تیره تا 42% کاهش دهد. همچنین احتمال فوت عابران پیاده با لباس روشن 82% عابران با لباس تیره است.
    نتیجه گیری
    عابران پیاده در معرض آسیب های شدیدی در اثر تصادفات جاده ای قرار دارند. به طوری که در بیش از 78% موارد شدیدترین قسمت آسیب دیده، «سر و گردن» یا «سینه و کمر» گزارش شده است. با توجه به آنکه بیشتر عابران پیاده مصدوم شده در تصادفات دارای تحصیلات کمتر از دیپلم بوده اند؛ می توان یکی از دلایل بروز چنین سوانحی را آگاهی پایین و آموزش ناکافی افراد در مورد مقررات راهنمایی و رانندگی دانست. بهترین راه برای جلوگیری از تصادفات با عابر پیاده «رانندگی دفاعی» به معنای مراقب افرادی باشیم که در حریم جاده، راه می روند. همچنین توجه خاص به کودکان و افراد مسن نماییم. این افراد ممکن است متوجه رانندگان در جاده ها نباشند. بی احتیاطی و عدم توجه به علائم راهنمایی و رانندگی نیز از جمله موارد مهم در تصادفات عابران است.
    کلیدواژگان: عابر پیاده، تصادف جاده ای، رنگ لباس، شدت مصدومیت
  • جواد رضازاده، صفدر جباری، امینه کاویانی، رضا گنجی، کوروش ارزمانی، سید محمد علوی نیا صفحات 19-25
    سابقه و هدف
    صدمات ناشی از حوادث ترافیکی مسئله بزرگ سلامت عمومی، سومین دلیل عمده و اولین علت مرگ در افراد 1 تا 40 ساله است. سالیانه به ازای هر صد هزار نفر از جمعیت ایران 8/31 نفر در حوادث رانندگی قربانی می شوند. هم جواری استان خراسان شمالی با استان زیارتی خراسان رضوی باعث شده این استان حجم زیادی از مسافران را به خود اختصاص دهد. این مطالعه به بررسی عوامل مرتبط در تصادفات منجر به جرح و فوت در خودروها در شهرستان بجنورد در نوروز 1391 پرداخت.
    روش بررسی
    این مطالعه مقطعی از تاریخ 25 اسفند 1390 تا 15 فروردین 1391 انجام شد. آسیب دیدگان تمامی حوادث منجر به جرح یا فوت خودروهایی که مصدومان آن ها به بخش اورژانس بیمارستان مراجعه کردند، جامعه پژوهشی را تشکیل دادند. اطلاعات از طریق چک لیستی شامل 3 بخش، مشخصات وسیله نقلیه، راننده و حادثه دیدگان جمع آوری شد. تجزیه و تحلیل داده ها در نرم افزارSPSS نسخه 19انجام گرفت.
    یافته ها
    در 148 مورد تصادف خودرو منجر به جرح مراجعه کننده به بیمارستان، میانگین سنی رانندگان 9/33 با انحراف معیار 9/11 سال بود. 2/43% از رانندگان از کمربند ایمنی استفاده کرده بودند. در حوادث 1 نفر راننده و 3 سرنشین در محل حادثه و 2 راننده و 3 سرنشین در 24 ساعت اول فوت شدند. استفاده از کمربند جراحت های نیازمند بستری در بیمارستان را به طور معنی داری کاهش داد (001/0(p<. برخورد از روبرو با 7/50 درصد بیشترین نحوه تصادف بود. تخطی از سرعت مجاز 3/41% شایع ترین علت تصادفات و پس از آن بی احتیاطی 4/25% و خواب‎آلودگی 9/15% در رتبه دوم و سوم بودند.
    نتیجه گیری
    آموزش به رانندگان و الزام آن ها و سرنشینان به بستن کمربند، استراحت بعد از شش ساعت اول رانندگی در رانندگی های طولانی مدت و نظارت بیشتر پلیس در جاده های دو طرفه پیشنهاداتی است که می تواند از تصادفات کاسته یا در صورت تصادف از تلفات و ضایعات بیشتر آن جلوگیری کند.
    کلیدواژگان: تصادف، خودرو، جرح، کمربند ایمنی، رانندگی بدون وقفه، خراسان شمالی
  • علی ارحمی دولت آبادی، کامران حیدری، حمید رضا حاتم آبادی، علی وفایی* صفحات 26-31
    سابقه و هدف

    تصادفات ناشی از وسایل نقلیه موتوری از علل شایع تلفات جانی، نقایص عضوی و ناتوانی می باشند. در اغلب مطالعات، آسیب های اندام تحتانی شایع ترین ترومای ناشی از حوادث موتورسیکلت می باشند که موجب نتایج زیان آور نیروی انسانی و مالی در کشور می شود.

    روش بررسی

    در این مطالعه مبتلایان به آسیب اندام تحتانی ارجاع شده به بخش ترومای اورژانس بیمارستان امام حسین (ع) طی یک سال مورد ارزیابی قرار گرفتند. پرسشنامه ای برای بیماران، تکمیل و در بانک اطلاعاتی طراحی شده به همین منظور وارد شد و سپس با نرم افزار آماری 18 SPSS مورد آنالیز قرار گرفتند.

    یافته ها

    در 766 بیمار مورد مطالعه با ترومای اندام تحتانی، 92% مرد با میانگین سنی 12±25 سال بودند. بیشتر تصادفات در خیابان های درون شهری و در بین ساعات دو بعد از ظهر تا 10 شب روی داده بود. شایع ترین محل شکستگی به ترتیب شیوع استخوان های ساق (تنه درشت نی)، کف پا (استخوان لیسفرانک)، زانو (کشکک)، مچ پا (قوزک خارجی)، ران (تنه) و لگن (خاجی و راموس فوقانی) بود.

    نتیجه گیری

    با توجه به شیوع بالای آسیب اندام تحتانی خصوصا ساق پا در تصادف های موتور سیکلت سواران، تهیه و ساخت وسایل حفاظتی کارآمد، به خصوص گارد محافظ پاها می تواند نقش موثری در کاهش حوادث رانندگی و به تبع آن کاهش بار مالی ناشی از این آسیب ها ایفا کند.

    کلیدواژگان: آسیب های اندام تحتانی، تصادفات موتورسیکلت، فراوانی، شکستگی
  • نبی الله منصوری، محمدرضا مسعودی نژاد، محمد علی آموزگار، بهاره علی پناهی صفحات 32-36
    سابقه و هدف
    مونواکسید کربن (CO) گازی بی رنگ و بی بو بوده در غلظت های بالا، سمی و کشنده و در غلظت های کم باعث خستگی، سر درد، سرگیجه و تشنج می شود. حدود 60 درصد کل انتشار مونواکسید کربن مربوط به گازهای خروجی از اگزوز اتومبیل ها است. بنابراین در این مطالعه، غلظت مونوکسید کربن در فضای داخل کابین تاکسی ها در مناطق پر ترافیک شهر تهران مورد اندازه گیری قرار گرفته است.
    روش بررسی
    در این مطالعه غلظت مونواکسید کربن در فضای داخل کابین تاکسی های سمند، پژو، پراید و پیکان با شرایط مختلف حرکتی، حین حرکت (30-15 کیلومتردرساعت) سرعت زیاد (45- 30 کیلومتر در ساعت)، سرعت کم (15-5 کیلومتر در ساعت) و توقف (0 کیلومتر در ساعت)، توسط دستگاه CO متر مدل Q RAE 2 در بهار و تابستان 1390 و در ساعات مختلف در حد فاصل میدان انقلاب تا میدان امام حسین در مسیر خیابان انقلاب اندازه گیری شد.
    یافته ها
    در این تحقیق نشان می دهد که خودروهای فرسوده (بالاتر از 10 سال) دارای آلودگی داخل کابین بیش از 3 برابر خودروهای غیر فرسوده و بر اساس مقایسه با اندازه های گاز مونواکسید کربن در هوای آزاد می باشد. همچنین با توجه به آزمایشات انجام شده در اندازه گیری میزان مونواکسید کربن محیطی، با کاهش سرعت، میزان مونواکسید کربن افزایش یافته به گونه ای که در سرعت کمتر از 15 کیلومتر مقدار مونواکسید کربن از حدود استاندارد (ppm 9) فراتر می رود.
    نتیجه گیری
    نتایج نشان داده است که همه میانگین ها از حد استاندارد 8 ساعته مونواکسید کربن، توصیه شده توسط مراجع بین المللی مانند سازمان بهداشت جهانی (WHO) و EPA و حتی مراجع داخلی شرکت کنترل کیفیت هوای تهران، بالاتر است. بر اساس مطالعات انجام شده توسط محققین آلمانی در تابستان سال 1995 و زمستان 1996 در فضای داخل کابین تاکسی ها مقدار مونواکسید کربن 40 درصد کمتر از نتایج بدست آمده در این تحقیق می باشد.
    کلیدواژگان: مونواکسید کربن، آلودگی هوا، فضای داخل کابین تاکسی، تهران
  • الهه عینی صفحات 37-43
    سابقه و هدف
    با استفاده از صندلی ایمنی کودک آمار مرگ و میر نوزادان و کودکان در حوادث رانندگی کاهش می یابد. در این مطالعه فرصت ها و تهدیدهای موجود در اجباری و قانونی شدن استفاده از صندلی ایمنی کودک با کمک ذی نفعان در امر سوانح ترافیکی مورد بررسی قرار گرفت.
    روش بررسی
    در یک پژوهش ترکیبی ابتدا با یک مطالعه کیفی پدیده شناسی طی جلسه ای با حضور ذینفعان مرتبط با سوانح ترافیکی بحث اجباری کردن استفاده از صندلی ایمنی کودک با بارش افکار مطرح و فرصت ها و تهدیدهای ناشی از اجباری و قانونی شدن آن مورد بررسی قرار گرفت و فهرست موضوعات تعیین شد. سپس بر اساس موضوعات تعیین شده پرسشنامه ساختار یافته طرح تهیه و در بین ذی نفعان توزیع و توسط آنان تکمیل شد. امتیازات اختصاص یافته از 100-0 به هر پاسخ در نظر گرفته شد و نتایج با توجه به امتیاز اخذ شده تحلیل شد.
    یافته ها
    28 نفر از ذینفعان در مطالعه شرکت داشتند. بر اساس نتایج برای تدوین و برقراری مقررات و قوانین و پایش آن بالاترین امتیاز را پلیس راهور ناجا به ترتیب 90 و 100 امتیاز داشت. در موانع و تهدیدهای موجود به ترتیب بالاترین امتیازات را عدم تبلیغ توسط رسانه های جمعی با 85 امتیاز، عدم وجود قوانین و مقررات با 70 امتیاز داشت. حساسیت خانواده ها درباره سلامت و ایمنی فرزندانشان با 83 امتیاز، حمایت مسئولان کشور با 69 امتیاز و امکانات ملی برای اطلاع رسانی و آگاهی مردم با 68 امتیاز به ترتیب بالاترین امتیازت را در زمینه تسهیلات و فرصت های موجود در کشور داشتند.
    نتیجه گیری
    با توجه به حساسیت خانواده ها درباره سلامت و ایمنی فرزندانشان و حمایت مسئولان کشور از ایجاد ایمنی و با کمک تبلیغ توسط رسانه ها اجرا و برقراری قوانین و مقررات مربوط به اجباری کردن استفاده از صندلی ایمنی کودک و پایش آن توسط پلیس راهور ناجا عملی به نظر می رسد.
    کلیدواژگان: صندلی ایمنی کودک، قانون، اجباری شدن، فرصت، تهدید
  • میلاد نظرزاده، زینب بیدل، کوروش سایه میری صفحات 44-52
    سابقه و هدف
    بررسی روش های مورد استفاده برای خودکشی یکی از مهم ترین جنبه تحقیقات خودکشی شناسی است. دیدگاه دقیقی در رابطه با روش های فیزیکی به کار گرفته شده برای خودکشی در کشور وجود ندارد. هدف از این مطالعه تعیین شیوع برخی روش های فیزیکی به کار رفته در خودکشی های داخل کشور به وسیله روش متاآنالیز می باشد.
    روش بررسی
    کلیه پایگاه های اطلاع رسانی داخلی و همچنین PubMed، Science direct و Scopus با استفاده از کلید واژه های حساس بررسی شدند. جستجو محدود به دو دهه اخیر و به روز شده تا خرداد ماه 1391 بود. مطالعات با استفاده از روش اثرات تصادفی مانتل هنزل در متاآنالیز با هم ترکیب شدند. برای آزمون ناهمگنی از آماره Q کوکران استفاده شد.
    یافته ها
    به طور کلی 19 مطالعه از 16 استان وارد تحلیل نهایی شدند. شایع ترین روش خودکشی؛ خودسوزی با شیوع 13% (فاصله اطمینان 95%: 9 تا 17%) بدست آمد. شیوع سایر روش ها به ترتیب، حلقه آویز 2% (فاصله اطمینان 95%: 1 تا 3%) و استفاده از سلاح گرم 3% (با دامنه اطمینان 95%: 4-1%) برآورد شد.
    نتیجه گیری
    طبق نتایج این متاآنالیز، شایع ترین روش های فیزیکی به کار رفته در خودکشی، به ترتیب شامل خودسوزی، استفاده از سلاح گرم و حلقه آویز بدست آمد.
    کلیدواژگان: اقدام به خودکشی، خودکشی، روش خودکشی، متاآنالیز، ایران
|
  • Pages 12-18
    Background And Aim
    The aim of this study was to investigate the effect of clothing color on the rate of physical injuries inflicted on the pedestrian accident and suggest ways to avoid problems and complications from it.
    Materials And Methods
    This study is the result of a study on pedestrian traffic accidents in 2007. Information was obtained from police database. M-logistic regressions (using SPSS) were used in this paper.
    Results
    More than 6,552 pedestrians that injured in traffic accidents in 2007 were studied. Of these, more than 75% of patients were men (4,948). Among those that we know educational info’s, more than 91% of them were low educated (less than Diploma); and three quarters of people were wearing bright clothes. Based on Multinomial logistic regression analysis, bright clothing can reduce the severe injuries, 42% lower than dark clothing. The probability of pedestrian death with light clothes relative to dark clothes is 82%.
    Conclusion
    Pedestrians are in risk of severe injuries in accidents. As more than 78% in the worst affected areas, "Neck" or "chest and back" is reported. Given that most pedestrians injured in accidents had an education lower than high school, low knowledge about traffic rules can be one of the causes of such accidents. The best way to avoid pedestrian accidents is "defensive driving" that means being wary of people who walk. Pay particular attention to young children and older adults. These individuals may be less aware of drivers or traffic signals on the road.
    Keywords: Pedestrian, Traffic accident, Dark, light clothing, Severity of injuries
  • Pages 19-25
    Background And Aim
    Injuries from traffic accidents are a major public health problem, and the third leading cause of mortality in people aged 1 to 40 years. Each year 31.8 persons per hundred thousands of Iranians are killed in car accidents. Neighboring of North Khorasan province with Razavi Khorasan, a province with a lot of pilgrims caused a large number of passengers travel via North Khorasan province. This study aimed to evaluate the road accidents and its related factors in the city of bojnurd in March 2012.
    Materials And Methods
    this cross-sectional study was done from … to … 2012(the New Year vacation in Iran). All injured or victims from car accidents who referred to the emergency department of the Imam Ali Hospital formed the research community. Data was gathered by a questionnaire consisting vehicle specification, driver and injured characteristics. For victims and those were not able to answer, we used the family members or relatives for gathering the data. All data analysis was done in SPSS version 19.
    Results
    during the study period, 148 injured people were admitted to the hospital. Drivers’ mean age were 33.9 with the SD of 11.9 years; among them 43.2% were used seat belt. One driver and three passengers were killed immediately, and two drivers and three passengers died in the first 24 hours of admission. Fastening seat belt by drivers reduce the hospitalization rate significantly (p-value<0.0001). 50.7% of the accidents were head-on collisions. Violation from the speed limit (41.3%), indiscretions (25.4%) and drowsiness were the most common causes of accident respectively.
    Conclusion
    training the drivers, obligation for using seat belt by driver and passengers, rest after long hours driving, and more control of traffic police especially in two way roads could reduce the car accident or in case of accident help to prevent severe damage and injury.
    Keywords: Car accident, Injury, Seat belt, North Khorasan
  • A Arhamidoulatabadi, K Hedari, HR Hatamabadi, A Vafaei* Pages 26-31
    Background And Aim

    Motor vehicle accidents are common cause of mortality, morbidity and disability. Human factors are principle cause for frequency of motor vehicle accident. In most studies, 52-40% lower limb injuries are trauma from a motorcycle accident. These accidents cause high financial cost and harm for society.

    Materials And Methods

    In this study, patients with lower limb injuries referred to the hospital trauma ward of Imam Hussein were evaluated during one year. Questionnaire forms were designed and completed for patients then data of these forms was inserted in a database. The information was analyzed by statistical software SPSS 18.

    Results

    from 766 patients with lower limb traumas which were examined and evaluated, 92 % were male and mean age of patients was 25± 12 years. 156 patients suffered from head and neck trauma and 134 persons had skin damage in addition to lower limb trauma. Injury to leg was most common injuries in lower leg and tibia shaft fracture was more frequent than lower bone fracture. Most injuries in pelvic trauma associated with fractures of the superior pubic ramus and coccyx bone. Seventy percent of related knee injuries included injury to patella and tibia plateau. The most observed injuries in ankle and foot were lateral malleolus fracture and lisferanc injuries. About 11 percent of patients were discharged from emergency room after primary management and other patients were admitted in hospital.

    Conclusion

    Given the high incidence of lower extremity injuries, especially the leg, in the accident of motorcycle riders, procurement and construction of efficient protective equipment, especially protective guard can be effective in reducing accidents.

    Keywords: Lower limb trauma, Motor vehicle accident, Frequency, Fracture
  • Pages 32-36
    Background And Aim
    Carbon monoxide is colorless and odorless gas. In high concentrations, CO is deadly poisonous and in low concentrations can cause fatigue, headache, dizziness and seizures. Carbon monoxide has a high affinity to combines hemoglobin which can decrease oxygen capacity in blood. To address this problem, human body begins to produce red blood cells, this can increases blood viscosity and thus increase diseases such as stroke and heart attack. About 60 percent of total emissions of carbon monoxide are associated automobile exhaust. In this study, concentration of carbon monoxide has been measured in the cabin space of taxis in high-traffic areas of Tehran.
    Materials And Methods
    This study is carried out in spring and summer 2011. Concentrations of carbon monoxide in different types of taxi cabin space (Peugeot, Samand, Pride and Peykan) were measured by carbon monoxide meter Q RAE 2 models in different conditions of motion: high speed (over 45 kilometers per hour), low speed (15-30 kilometers per hour) and stop (0 kilometers per hour).
    Results
    Results showed that concentration of carbon monoxide in old vehicles (above 10 years) is more than three times compared to new vehicles and outdoor. In addition, according to the measured values, at low speeds, values of CO rapidly increased, so that in speeds of less than 15 km, values of CO go beyond standard values (9 ppm).
    Conclusion
    Results show that the mean value ​​of the measured concentration of carbon monoxide is higher than amounts recommended by WHO and EPA and local authorities such as Air Quality Control Organization of Tehran. Concentrations observed in this study are up to 40 more than results of a study by German researchers in summer 1995 and winter 1996.
    Keywords: Carbon monoxide, Air pollution, Inside the Cabin Taxis, Tehran
  • Pages 37-43
    Background And Aim
    About one-third of Iranian children mortality is caused by injuries from which 36% occur due to road traffic injuries. Using child restraint embedded in vehicles can reduce road traffic fatalities by 71% for neonates and 54% for children. Based on its effectiveness in reduction of fatality and prevention of injury severity, child restraint usage mandatory law is a priority. Therefore, this study was conducted to assess opportunities and threats to mandatory law of child restraint usage in Iran.
    Materials And Methods
    Initially, a mixed methods research is carried out by a phenomenological qualitative study, a discussion session by traffic injuries’ stakeholders was performed to assess & discuss the opportunities and threats to mandatory law of child restraint usage in Iran, by brain storming method to find the themes in the related topic. A structured questionnaire is later prepared and completed by the stakeholders in the area of road traffic injuries. Assigned scores of 0-100 were considered for each response and analysis of results was performed according to target themes & the total score of the filled questionnaires.
    Results
    Overall, 28 stakeholders participated in the study. According to the stakeholders, traffic police department obtained the highest score of 90 (from 0-100) as an organization to establish the mandatory law of child restraint usage, and acquired the score of 100 for future enforcement and monitoring. As threats and obstacle to the mandatory law of child restraint usage, lack of television and media campaigns and child restraint law and legislation, obtained the highest scores of 85 & 70 respectively. And family sensitivity to their children's health, officials’ support and national facilities for broadcasting, and community awareness to use child restraints had the highest scores among existing opportunities and facilities in the country, by scores of 83, 69 and 68 respectively.
    Conclusion
    Due to sensitivity of the family about their children’s health & safety, and officials’ support to safety establishment through media campaigns, implementation and applicability of child restraint usage laws and legislations, and subsequent enforcement and monitoring seem practical
    Keywords: Child restraint, Law, Mandatory, Opportunity, Threat
  • Pages 44-52
    Background And Aim
    One of the most important subjects in the study of suicide is the methods used to it. There are not accurate statistics relating to employed physical methods for suicide in our country. Studies conducted in different provinces provided different results. This study aimed to estimate the prevalence of physical methods used in attempted suicides in Iran.
    Materials And Methods
    All national scientific databases searched with the term “Suicide”. A search strategy was also done using keywords of “Suicide AND Iran” in PubMed and Science direct databases. The conducted database searches was limited to the past twenty years and updated by May 21, 2012. Overall, 1229 articles were retrieved through the initial search. Finally 95 studies included for the analysis. Random effect model of Mantel-Haenzel employed for estimation of pooled prevalence and Q-Cochran test to assess the cause of heterogeneity among the selected studies.
    Results
    The pooled prevalence of suicide methods estimated as hanging with prevalence 17 %(CI 95%: 12 to 21%), self-immolation with prevalence 13% (CI 95%: 9 to 17%) and use of gun 3% (CI 95%: 1 to 4%).
    Conclusion
    The most common physical methods used in suicide were hanging. We proposed more serious mental health programs in primary health care and special treatments for patients with depression and other mental illnesses.
    Keywords: Suicide attempted, Suicide, Method of suicide, Meta, analysis, Iran