فهرست مطالب

فصلنامه پژوهش های روان شناسی اجتماعی
پیاپی 8 (زمستان 1391)

  • تاریخ انتشار: 1392/01/20
  • تعداد عناوین: 8
|
  • فاطمه شاطریان محمدی*، ملیحه میرزا علی شیخ رضایی، آزاده فرقدانی، اعظم نیکوکار صفحه 1
    مقدمه
    هدف این پژوهش اعتباریابی و رواسازی پرسشنامه تجدید نظرشده حل مساله اجتماعی (SPSI-R) در جامعه دانشجویان کشور است.
    روش
    روش انجام تحقیق پیمایشی و ابزار اندازه گیری آن، چهار پرسشنامه تجدید نظرشده حل مساله اجتماعی، منبع کنترل راتر، عزت نفس روزنبرگ و اهمال کاری تحصیلی تاکمن بوده است. 334 نفر از آنها به عنوان نمونه و با استفاده از روش نمونه گیری خوشه ایچند مرحله ای انتخاب شده اند.
    یافته ها
    همسانی درونی پرسشنامه تجدید نظرشده حل مساله اجتماعی برای کل مقیاس و خرده مقیاس ها بالای 7/0 بود. روایی سازه آن بوسیله تحلیل عاملی بررسی شد. تحلیل عاملی اکتشافی مدلی دو عاملی به دست داد. سپس این مدل با استفاده از تحلیل عاملی تاییدی با مدل 5 عاملی مستخرج از نظریه مقایسه شد. همچنین روایی همگرا و واگرای قابل قبولی به دست آمد. روابط معناداری بین خرده مقیاس های آزمون، منبع کنترل راتر، عزت نفس روزنبرگ و اهمال کاری تحصیلی تاکمن به دست آمد.
    کلیدواژگان: روان سنجی، پرسشنامه حل مطالعه اجتماعی
  • کیوان کاکابرایی*، علی اکبر ارجمندنیا، غلامعلی افروز صفحه 13
    مقدمه
    حمایت اجتماعی ادراک شده به مثابه یک سازو کار حمایتی و انطباق روانشناختی شناخته شده است. هدف پژوهش حاضر با هدف مقایسه زیر مقیاس های حمایت اجتماعی ادراک شده در بین والدین دارای بیش از یک فرزند استثنایی و عادی انجام شد.
    روش
    در پژوهش پس رویدادی حاضر 800 نفر از والدین (400 نفر والدین دارای کودکان استثنایی و 400 نفر والدین دارای کودکان عادی) به روش نمونه گیری تصادفی ساده و چند مرحله ای انتخاب و در مطالعه شرکت داده شدند. ابزار پژوهش مقیاس چند بعدی حمایت اجتماعی (زیمت، 1988) بود.
    یافته ها
    نتایج بدست آمده از طریق تحلیل واریانس چند متغیری نشان داد میان دو گروه در سه ابعاد حمایت اجتماعی (خانواده، دوستان، دیگران مهم) تفاوت معنی داری وجود دارد، بدین معنا که والدین دارای کودکان استثنایی در هر سه بعد خانواده، دوستان و دیگران مهم، نمره کمتری در مقایسه با والدین دارای کودکان عادی بدست آوردند.
    نتایج
    نتایج یافته ها نشان می دهد که تولد فرزند استثنایی به ویژه بیش از یک نفر می تواند سلامت روان شناختی خانواده و اعضای نزدیک را تحت تاثیر قرار دهد.
    کلیدواژگان: والدین کودکان استثنایی وعادی، حمایت اجتماعی ادراک شده
  • علیرضا مرآتی*، مریم اسلام پناه صفحه 24
    مقدمه
    یکی از عناصر اجتماعی شدن در کلیه فرهنگ ها، مهارت های اجتماعی یا قدرت برقراری ارتباط موثر با دیگران می باشد. از جمله عواملی که این مهارت را تحت تاثیر قرار می دهد، وابستگی به اینترنت است که اخیرا مورد توجه بسیاری از محققین و اندیشمندان قرار گرفته است. هدف پژوهش حاضر بررسی رابطه بین وابستگی به اینترنت و مهارت های اجتماعی دانشجویان می باشد.
    روش
    نمونه پژوهش شامل 291 دانشجوی مقطع کارشناسی دانشگاه پیام نور کنگاور بود که با روش نمونه گیری خوشه ایچندمرحله ای انتخاب شدند. ابزار مورد استفاده جهت انجام پژوهش پرسشنامه وابستگی اینترنت و پرسشنامه مهارت های اجتماعی دانشجویان بود. داده های پژوهش با استفاده از ضریب همبستگی پیرسون و رگرسیون چندمتغیری مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفتند.
    یافته ها
    نتایج نشان داد که بین وابستگی به اینترنت و مولفه های آغازگری و خاتمه، ابراز وجود، تقویت اجتماعی، همدلی و همکاری رابطه منفی معنی دار وجود دارد، اما بین وابستگی به اینترنت و مهارت جهت دهی رابطه معنی دار وجود ندارد. همچنین، نتایج حاکی از آن بود که مولفه های آغازگری و خاتمه، ابراز وجود، تقویت اجتماعی، همدلی و همکاری 83 درصد از واریانس وابستگی به اینترنت را تبیین می کنند.
    نتیجه گیری
    به طور کلی محیط مجازی به سبب انزوایی که ایجاد می کند، مهارت های اجتماعی را کاهش می دهد.
    کلیدواژگان: اینترنت، وابستگی به اینترنت، مهارت های اجتماعی
  • حمیدرضا عریضی سامانی، محمدتقی موثق* صفحه 35
    مقدمه
    گاهی افراد با وجود شکست در سرمایه گذاری خود (سرمایه گذاری پول و زمان) همچنان سرمایه گذاری شکست خورده خود را تداوم می بخشند (رفتار معرف قماربازان). این پدیده به هزینه بر باد رفته مشهور شده است. هدف پژوهش حاضر بررسی علت این رفتار در قالب یک پژوهش آزمایشی است.
    روش
    برای این منظور تعداد 180 نفر از دانشجویان رشته روانشناسی و علوم تربیتی دانشگاه اصفهان به عنوان نمونه به طور تصادفی انتخاب شدند. طرح آزمایش شامل تعدادی سناریو راجع به یک پروژه نیمه تمام بود که به همه دانشجویان داده شد و از آن ها خواسته شد که به عنوان مدیر پروژه در مورد آن تصمیم گیری کنند. چنین فرض گردید که با توجه به سرمایه گذاری قبلی، همزمان احتمال سرمایه گذاری مجدد افزایش می یابد.
    نتایج
    نتایج تحلیل واریانس یک راهه و رگرسیون خطی و رگرسیون درجه دوم نشان داد که افراد از پذیرش سرمایه های قبلی به عنوان ضرر اکراه داشته و بنابراین منابع بیشتری را سرمایه گذاری می کنند به این امید که ضرر قبلی را بپوشانند (001/0>p). نتایج به کمک نظریه های ناهماهنگی شناختی و توجیه خود تبیین شده است.
    کلیدواژگان: اثر هزینه بر باد رفته رفته، سوگیری شناختی، تصمیم گیری، تمایل به سرمایه گذاری مجدد، توجیه خود، نظریه امید انتظاری
  • مهدی امیدیان*، مهناز علی اکبری دهکردی، مجید صفاری نیا، علی اکبر شریفی صفحه 50
    مقدمه
    پژوهش حاضر با هدف بررسی اثربخشی آموزش گروهی کنترل خشم به شیوه عقلانی، رفتاری و عاطفی بر سازگاری زندانیان مرد زندان مرکزی شهرکرد به اجرا درآمده است.
    روش
    این پژوهش یک مطالعه آزمایشی با گروه کنترل است که جامعه آماری آن را کلیه زندانیان مرد زندان مرکزی شهرکرد در سال 90 – 1389 تشکیل می دادند. حجم نمونه پژوهش 40 نفر زندانی، که با استفاده از روش نمونه گیری تصادفی چند مرحله ای شد. برای جمع آوری داده ها از پرسشنامه سازگاری (بل، 1961) به عنوان ابزار غربال گری استفاده گردید. سپس برنامه آموزش گروهی کنترل خشم به روش مایکل فری بر روی اعضای گروه آزمایشی اجرا شد. پس از پایان مداخله درمانی پس آزمون و بعد از یک ماه آزمون پیگیری از هر دو گروه اخذ گردید.
    یافته ها
    نتایج نشان داد که بین میانگین نمره سازگاری دو گروه در مرحله پس آزمون و پیگیری تفاوت معنی دار وجود دارد (002/0 P <).
    نتیجه گیری
    آموزش گروهی کنترل خشم به شیوه عقلانی، رفتاری و عاطفی بر افزایش سازگاری زندانیان مرد زندان مرکزی شهرکرد موثر است.
    کلیدواژگان: سازگاری، آموزش کنترل خشم، درمان عقلانی، عاطفی و رفتاری
  • ندا سبزی، فریده یوسفی* صفحه 63
    مقدمه
    ویژگی های شخصیتی افراد می تواند تعیین کننده ی روابط اجتماعی آن ها باشد. لذا هدف از پژوهش حاضر بررسی رابطه ی بین ابعاد شخصیت و مهارت های ارتباطی دانشجویان بوده است.
    روش
    پژوهش حاضر از نوع همبستگی و جامعه آماری متشکل از کلیه دانشجویان دختر و پسر مقطع کارشناسی دانشگاه شیراز در سال تحصیلی 91-1390 بود. نمونه شامل 393 نفر (دختر 245 و پسر 148) دانشجو بود که بر اساس روش نمونه گیری خوشه ایچند مرحله ای انتخاب گریدند. شرکت کنندگان پرسشنامه ی ابعاد شخصیت (گلدبرگ، 1999)، و مهارت های ارتباطی (جرابک، 2004) را تکمیل نمودند. داده ها با استفاده از روش تحلیل رگرسیون چندگانه به شیوه ی همزمان بررسی شدند.
    یافته ها
    نتایج نشان داد برون گرایی پیش بینی کننده مثبت و معنادار تنظیم عواطف و پیش بینی کننده منفی و معنادار بینش در ارتباط است، همچنین، روان رنجوری قادر است درک پیام های کلامی و غیر کلامی و تنظیم عواطف را به طور منفی و معنادار پیش بینی کند، توافق پذیری نیز قادر به پیش بینی تمام خرده مهارت های ارتباطی به طور مثبت و معنادار است، در حالی که وظیفه شناسی قادر است درک پیام های کلامی و غیر کلامی و بینش در ارتباط را به طور مثبت پیش بینی کند و گشودگی، درک پیام های کلامی و غیر کلامی، تنظیم عواطف و گوش دادن را به طور مثبت پیش بینی می کند.
    نتیجه گیری
    نتایج حاکی از آن است که هریک از خرده مهارت های ارتباطی توسط نیمرخ متفاوتی از صفات شخصیتی پیش بینی می شوند. در همین راستا، مسئولان تعلیم و تربیت اعم از خانواده و نهادهای آموزشی می توانند با پرورش ابعاد مثبت شخصیت زمینه ارتقاء مهارت های ارتباطی را فراهم سازند.
    کلیدواژگان: ابعاد شخصیت، دانشجویان، مهارت های ارتباطی
  • مسعود برومند نسب*، محسن گل محمدیان صفحه 85
    مقدمه
    پژوهش حاضر با هدف بررسی رابطه ساده و چندگانه مهارت های ارتباطی، احساس تنهایی و عزت نفس با اعتیاد به اینترنت انجام شد.
    روش
    پژوهش از نوع همبستگی بود. جامعه آماری شامل کلیه کافی نت های سطح شهر دزفول بود که تعداد آنها حدود 100 واحد با مجوز و بدون مجوز می باشد. نمونه پژوهش شامل 132 کاربر (21 دختر و 111 پسر) بود که با روش نمونه گیری تصادفی مرحله ای انتخاب شدند. ابزارهای پژوهش شامل پرسشنامه های مهارت های ارتباطی کوئیندم (2004)، احساس تنهایی UCLA، آزمون عزت نفس آیزنک (1976) و اعتیاد به اینترنت IRPS بود. جهت تجزیه و تحلیل داده ها از ضریب همبستگی پیرسون و رگرسیون چند متغیره به روش های ورود مکرر و همزمان استفاده شد.
    یافته ها
    نتایج حاصل از تجزیه و تحلیل داده ها نشان داد بین مهارت های ارتباطی، احساس تنهایی و عزت نفس با مشکلات مربوط به اینترنت رابطه منفی معنی داری وجود دارد. همچنین بین مولفه های مهارت های ارتباطی با مشکلات مربوط به اینترنت رابطه منفی معنی دار وجود دارد. تجزیه و تحلیل رگرسیون نشان داد که متغیرهای احساس تنهایی و مهارت های ارتباطی جمعا 34% واریانس اعتیاد به اینترنت را تبیین می کنند. دیگر یافته ها حاکی از آن بود که سه مولفه کنترل عاطفی، بینش نسبت به ارتباط و ارتباط توام با قاطعیت 29% واریانس اعتیاد به اینترنت را تبیین می کنند.
    نتیجه گیری
    نتایج نقش متغیرهای روانشناختی احساس تنهایی و مهارت های ارتباطی را در پیش بینی اعتیاد به اینترنت خاطر نشان می سازد.
    کلیدواژگان: مهارت های ارتباطی، احساس تنهایی، عزت نفس و اعتیاد به اینترنت
  • زهرا فخری*، فاطمه باقریان صفحه 103
    مقدمه
    پیش داوری نگرش منفی نسبت به یک گروه غریبه است که بر فرایندهای ساده سازی آمیخته به خطا و اغلب همراه با اطلاعات ناقص بنا شده است. مطالعه حاضر به منظور تعیین رابطه پیش داوری نسبت به اقوام ایرانی و هویت جمعی دانشجویان دانشگاه شهید بهشتی صورت گرفته است.
    روش
    پژوهش حاضر توصیفی از نوع همبستگی بود. جامعه آماری شامل 3094 دانشجوی در حال تحصیل در سال 90-89 بودند؛ 350 نفر از آنها با روش طبقه ای- نسبی انتخاب شدند. اطلاعات با استفاده از پرسشنامه محقق ساخته برای تعیین سطح پیش داوری و پرسشنامه هویت جمعی (جریبی و لهراسبی، 1388) جمع آوری شد.
    یافته ها
    نتایج نشان داد که پیش داوری به طور منفی و معنادار با ابعاد ملی و فرا ملی (جهانی) هویت جمعی و به طور مثبت و معنادار با هویت قومی رابطه دارد. یافته های به دست آمده از تحلیل رگرسیون چندمتغیره نشان داد که هویت فراملی تاثیر منفی و معکوس و معناداری بر پیش داوری دارد، همچنین مولفه هویت ملی نیز تاثیر منفی و معکوس و معناداری بر پیش داوری دارد و درنهایت هویت قومی تاثیر مثبت و معناداری بر روی پیش داوری داشت.
    نتیجه گیری
    به طور کلی نتایج نشان می دهند که هر میزان افراد خود را متعلق به گروه های بزرگتر (ملی و فراملی) بدانند از میزان پیش داوری آنان نسبت به گروه های قومی کاسته می شود و در این میان وجود رابطه معنادار میان سطوح مختلف هویت جمعی و پیش داوری که بستر زاینده آن کیفیت تعاملات اجتماعی افراد است غیر قابل انکار می باشد.
    کلیدواژگان: اقوام ایرانی، پیش داوری، دانشجویان، هویت جمعی
|
  • Shaterian Mohamadi F. *, Mirza Ali Sheikhrezaie M., Fargaduni A., Nikokar A Page 1
    Introduction
    The aim of this study was to examine the reliability and validity of the Social Problem-Solving Inventory-Revised (SPSI-R)
    Method
    The study was conducted based on survey research, and tools were Social Problem-Solving Inventory-Revised, Rotter Internal– External Locus Of Control, Rosenberg self-esteem, and Takman Academic Procrastination. Statistical population includes all matematic students of Islamic Azad University, Central Tehran Branch. Among them 334 students were selected through using multi-stage cluster sampling. The SPSI-R had good reliability for all and subscales measured by internal consistency. Construct validity was determined via factor analysis. An exploratory factor extracted a two-factor model. This model was then tested against the theory-driven five-factor model using confirmatory factor analysis.
    Results
    The five-factor model was selected as the found between SPSIR subscales and measures of self-esteem, locus of control, academic procrastination. According to these results SPSI-R is suitable for use in academic environment and for recognizing students’ difficulities in decision making.
    Keywords: Psychometric, Social Problem Solving Inventory
  • Kakabaraee K.*, Arjomandnia A. A., Afrooz G. A Page 13
    Introduction
    Perceived social support has been emphasized as a protective mechanism against the damaging effects of stress-causing (eg effects of exceptional children in the family), and also the beneficial effects on psychological adjustment. The purpose of This Study was to compare the Preceived Social Support in Parents with more than one exceptional children and parents with more than one normal child.
    Method
    in this Ex Post Facto research, 400 parents with exceptional children and 400 parents with normal children (were selected through Random sampling and multi-stage sampling and responded the Multidimensional Social Support Scale (MSPSS, Zymt, 1988).
    Results
    Data analyzed with multivariate analysis of variance showed that there are significant differences in three dimensions of social support (family, friends, important others) between the two parent groups, Results showed that parents of exceptional children received lower scores on the all demensions: familly, friends and others.
    Conclusion
    Results indicate that the birth of exceptional child may affect psychological health of family members.
    Keywords: Perceived social support, parents with exceptional children, parents with normal children
  • Merati A.*, Eslampanah M Page 24
    Introduction
    One element of being socialized in all cultures is social skills or the ability to communicate effectively. Dependence on internet influences on social skills and currently is noted by many researchers and scholars.
    Method
    The aim of this study was to investigate the relationship between internet dependency and social skills among students. Social skills include initiation and termination, assertiveness, social support, direction, empathy and cooperation. This research employed multi-stage cluster sampling. The participants were 291 undergraduate students of Kangavar Payame Noor University. The instruments were two questionnaires, the first one is related to internet dependency and the second one is relevant to students’ social skills. The data was analyzed by Descriptive statistics and correlation test.
    Results
    The results indicated that there is a relationship between dependence on internet and social skills variables. Dependence on internet had a reverse and significant relationship with initiation and termination, assertiveness, social support, empathy and cooperation. It means that when dependence on internet increases, the social skills will decrease. But there is no meaningful relationship between dependence on internet and direction. In general, Virtual environment reduces social skills
    Keywords: Internet, Dependence on the Internet, Social skills
  • Reza Oreyzi H., Movassagh M. T.* Page 35
    Introduction
    Some times in spite of investment failure (lose of time and money) people insist on endurance of investment failure (representative of gamblers behavior). This phenomenon was known "Sunk Cost". The aim of the current research was to investigate the cause of sunk cost via experimental research.
    Method
    The sample was 180 students of educational science and psychology of university of Isfahan selected randomly. Experimental design was some wignet scenario about incomplete project and ask them to decide about it. It is assumed that prior money allocations with percent increment in cost, the probability of reinvestment was added.
    Results
    Finding via one way ANOVA and second degree and linearal regression analysis show that prior money allocation did not accept as lost, so invest additional resource in the hope of erasing their loses. Results were explained by contribution of to theories, namely: cognitive dissonance and self justification.
    Keywords: Sunk cost effect, Cognitive bias, Decision making, Tendency to reinvestment, Self justification, Prospect theory
  • Omidian M.*, Aliakbari Dehkordio M., Safarinia M., Sharifi A. A Page 50
    Introduction
    This study evaluated the effectiveness of anger control group training, with rational emotive behavior approach on adaptation of male prisoners in shahrekord Central Jail.
    Method
    the design of this study is experimental with pretest-posttest control group. the population was consisted of all male prisoners in shahrekord Central Jail in 1389-90. Sample size, was 40 prisoners who were randomly assigned to two groups, as experimental group and control group. The Bell Adjustment Inventory was administered before training. The Michael Free's protocol of anger control was used for training of the experimental group, one and half hour sessions for 12 weeks.
    Results
    The results of repeated measures revealed that anger management training significantly reduced maladaptive behaviors of prisoners (P< 0/002).
    Conclusions
    A rational behavioral and emotional approach of anger control is affective to increase male prisoners’ adjustment in shahrekord's Central Jail.
    Keywords: Adaptation, Anger control training, Rational behavioral, Emotional approach
  • Sabzi N., Yousefi F.* Page 63
    Introduction
    Personality traits of individuals can determine their social relations. Aim of the present study was to examine the relationship between personality dimensions and communication skills.
    Method
    Research method was correlational and the statistical population was consisted of all undergraduate students of Shiraz University during the 1390-91 academic year. Sample included 393 students (245 female and 148 male) that were selected based on a multistage random cluster sampling method. Participants completed questionnaire on personality dimensions (Goldberg, 1999) and communication skills (Jerabek, 2004). Data was analyzed by simultaneous sequential multiple regression.
    Results
    Results indicates Extraversion was the positive predictor of emotions regulation and negative predictor of aware of communication process. Neuroticism could predict negatively and significantly understanding verbal and nonverbal messages and emotions regulation. Also agreeableness predicts positively and significantly all communications subskills. Whereas, conscientiousness could predict positively understanding verbal and nonverbal messages and aware of communication process and openness positively predicts understanding verbal and nonverbal messages, emotions regulation and listening.
    Conclusion
    Totally, the findings revealed that each communication subskills are predicted by the different profile of personality traits. In this regard, education authorities including the family and educational institutions can promote communication skills via fostering positive personality dimensions.
    Keywords: Personality Dimensions, Students, Communication Skills
  • Bromand Nasab M.*, Golmohammadian M Page 85
    Introduction
    This research was carried out with the purpose of Study the simple and multiple relationships of communication skills, Loneliness and self esteem with internet addiction among internet users.
    Method
    The population was all internet centers in Dezful city (N=100). The Sample group consists of 132 users (111male and 21females) who were selected through random multistage method. The research instruments were communication skills (Queendom), Loneliness (UCLA), self esteem (Aysenk, 1976) & internet addiction (IRPS).
    Results
    Analyzing data through person correlation and multiple liner regression (Stepwise and Enter), showed that there was a negative significant simple relationship between communication skills, Loneliness and self esteem with internet addiction. Also there was a significant negative relationship between communicational skills subscales and internet addiction. More results indicated that loneliness and communicational skills can explain. /.34 variant of internet addiction among users. Other results showed that communicational skills subscales (emotional control, insight into communication and assertiveness) can explain. /. 29 variant of internet addiction among users.
    Conclusion
    Findings indicate the importance of psychological variables such as communication skills & loneliness in predicting internet addiction.
    Keywords: Communication skills, Loneliness, Self esteem, Internet addiction
  • Fakhri Z.*, Bagheriyan F Page 103
    Introduction
    Prejudice is a negative attitude toward a group of strangers on a simple process mixture of error and is often based on incomplete information. Formation of collective identity occurs through the process of socialization and communication with groups and social units in society, and can be recognized when people identify themselves as belonging to certain groups.
    Aim
    The aim of present study was to determine the relationship between prejudice towards ethnic groups and collective identity among students of shahid Beheshti University.
    Method
    the Method of this study was descriptive-correlational. The population included 3094 students who were studying in academic year of 90-89. 350 studetns were selected through a cluster sampling and answered the researchers made questionnaire and collective identity questionnaire (jaribi and Lohrasbi, 1388). Results showed a significant negative bias in the national and international dimensions (global) of collective identity whereas collective identity positively and significantly correlated with ethnic identity. Results from multivariable regression analysis to predict the Prejudice based on collective identity dimensions showed both international and national identity have a significant negative impact on prejudice. Finally, ethnic identity had a significant positive impact on the prejudice.
    Conclusion
    In general, results show that individuals belonging to Larger groups (national and international) can reduce the amount of prejudice towards ethnic groups in the society.
    Keywords: Collective identity, Ethnic groups, Prejudice, Students