فهرست مطالب

پژوهش نامه مدیریت تحول - سال چهارم شماره 2 (پیاپی 8، پاییز و زمستان 1391)

پژوهش نامه مدیریت تحول
سال چهارم شماره 2 (پیاپی 8، پاییز و زمستان 1391)

  • تاریخ انتشار: 1392/01/25
  • تعداد عناوین: 8
|
  • سیدیعقوب حسینی، علی اصغر فانی، حسن دانایی فرد صفحه 1
    ظرفیت دولت و حاکمیت از جمله مفاهیم جدیدی است که در طول دهه اخیر به ادبیات مدیریت دولتی و علوم سیاسی وارد شده است. درکنار این مفهوم، مفهوم ظرفیت نهادهای غیرحاکمیتی نیز مورد نظر بوده است. در این مقاله، ظرفیت غیرحاکمیتی در ابعادی چون ظرفیت یک کشور در حوزه رسانه ها، احزاب، سازمان های پژوهشی و تحقیقاتی، گروه های ذی نفوذ، بخش خصوصی و شهروندان دیده شده است. نکته نو آورانه این نوشتار در ارائه مدلی است که هم ابعاد مفهومی و نظری ظرفیت غیرحاکمیتی را معرفی می نماید و هم تدوین شاخص ها و جمع آوری اطلاعات این شاخص ها را در مورد کشورهای مختلف جهان مدنظر دارد. این پژوهش از لحاظ پارادایم پژوهشی از پارادایم اثبات گرا بهره برده است و از لحاظ گونه شناسی پژوهش در دسته پژوهش های بنیادی قرار دارد. از لحاظ گردآوری داده ها نیز در دسته پژوهش های کمی می گنجد که با ابزار مدل سازی معادلات ساختاری انجام شده است. روش گردآوری داده ها نیز مرور اسناد و مدارک بوده و محدوده پژوهش نیز دربرگیرنده کشورهای جهان است. اجرای روش مدل سازی معادلات ساختاری نشان از آن دارد که داده های گردآوری شده به نحو مناسبی مدل مفهومی مطرح شده در پژوهش را تایید می کنند. در این مدل، ظرفیت غیرحاکمیتی از طریق ظرفیت رسانه ها، سازمان های پژوهشی، بخش خصوصی و ظرفیت شهروندان اندازه گیری شده است. برای این اندازه گیری اطلاعات مربوط به 40 شاخص برای 159 کشور گردآوری شده و مدل مفهومی پژوهش با استفاده از داده های این 40 شاخص مورد تایید قرار گرفته است. بنا به نتایج این پژوهش، ظرفیت غیر حاکمیتی از چهار خرده مقیاس ظرفیت رسانه ها، ظرفیت سازمان های پژوهشی، ظرفیت بخش خصوصی و ظرفیت شهروندان تشکیل شده است و از طریق این چهار خرده مقیاس، می توان سازه ظرفیت غیرحاکمیتی را اندازه گیری کرد.
    کلیدواژگان: ظرفیت غیرحاکمیتی، ظرفیت رسانه، ظرفیت احزاب، ظرفیت بخش خصوصی، ظرفیت سازمان های پژوهشی، ظرفیت شهروندان
  • حبیب الله دعایی، مرتضی عزیزی * صفحه 29

    از جمله پرسش های مهمی که در زمینه معنویت در کار مورد توجه قرار گرفته، توجه به ارتباط میان این سازه با نگرش-های کاری کارکنان است؛ ازاین رو جهت بررسی تاثیر معنویت در کار بر رفتار شهروندی سازمانی کارکنان دانشگاه شیراز به صورت مستقیم و غیر مستقیم (با تاکید بر نقش واسط تعهد سازمانی) چهار فرضیه اصلی مطرح گردیده است. مدل یابی معادلات ساختاری و روش حداقل مربعات جزیی با کمک نرم افزار «اسمارت پی ال اس» و تحلیل پاسخ های 155 نفر از کارکنان غیر هیات علمی دانشگاه شیراز به منظور بررسی مدل های اندازه گیری و ساختاری و آزمون فرضیه ها مورد استفاده قرار گرفته است. نتایج حاصل از پژوهش، نشان می دهد مدل به کار گرفته شده، مدل نظری مناسبی برای پیش بینی پیامدهای رفتاری کارکنان بوده و همه روابط مستقیم میان متغیرهای مدل نیز، معنادار بوده اند. همچنین یافته های تحقیق نشان می دهد معنویت در کار تاثیر تعیین کننده ای بر رفتارهای کمک کننده، رفتارهای کلامی و تعهد سازمانی کارکنان دارد. بنابراین، آگاه کردن مدیران نسبت به وجود این عامل ارزشمند و چگونگی استفاده از آن در پیشبرد اهداف سازمانی، می تواند تاثیر بسزایی در بهبود عملکرد سازمان داشته باشد.

    کلیدواژگان: معنویت در کار، رفتار شهروندی سازمانی، تعهد سازمانی، دانشگاه شیراز
  • سیدحمیدخداداد حسینی، امیرمحمد کلابی، روزا مهرابی صفحه 52
    این پژوهش، با درک نقش و اهمیت فرایند تصمیم گیری کارآفرینانه و با توجه به ضعف مطالعات پیشین در پرداختن به بعد کیفی این مقوله به مفهوم پردازی فرایند تصمیم گیری کارآفرینانه در کسب و کارهای کوچک و متوسط کارآفرین می پردازد. بدین منظور با به کارگیری راهبرد کیفی مطالعه موردی به بررسی موضوع یادشده در میان کارآفرینان برتر سال 1388پرداخته شده است. یافته های پژوهش حاکی از آن است که فرایند تصمیم گیری کارآفرینانه درکسب و کارهای کوچک و متوسط کارآفرین با تکیه بر راهبردهایی متشکل از جستجوی اطلاعات، شناسایی راهکارهای تصمیم گیری موجود و ممکن، بررسی و ارزیابی موقعیت شرکت به لحاظ محیطی، ارزیابی ریسک موجود در هر یک از راهکارهای تصمیم، رویارویی با مشکلات و تنگناها و بررسی پیشنهادهای سایرین، به کارگیری تجربه و دانش شخصی، و تکیه بر شهود و جهت گیری های ذهنی اتخاذ می گردد.
    کلیدواژگان: فرایند تصمیمگیری، تصمیم گیری کارآفرینانه، کسب و کارهای کوچک و متوسط کارآفرین، مطالعه موردی
  • محمود جعفرپور، سعید صحت صفحه 71
    پژوهش حاضر با هدف ارائه و ارزیابی مدلی مفهومی از رابطه میان عدالت سازمانی و مقاومت فردی در برابر تعهد به تغییرات برنامه ریزی شده سازمانی، انجام شده است. جهت ارزیابی مدل مفهومی ارائه شده، سه سازمان دولتی، عمومی و خصوصی انتخاب گردیده و مورد بررسی قرار گرفتند. جامعه آماری این تحقیق نیز متشکل از تمام مدیران و کارکنان سه سازمان مورد مطالعه و مشتمل بر 1050 نفر بوده است که با استفاده از فرمول کوکران و با بهره گیری از روش نمونه گیری تصادفی طبقه ای متناسب، حجم نمونه 281 نفر تعیین گردید. در این پژوهش 2 فرضیه اصلی و 6 فرضیه فرعی در سطح اطمینان 99% مورد آزمون قرار گرفت که طی آن رابطه مستقیم عدالت سازمانی و رابطه معکوس مقاومت فردی در برابر تغییرات برنامه ریزی شده سازمانی مورد تایید واقع شد. همچنین نتایج این پژوهش نشان داد میزان «ادراک عدالت سازمانی» و «تعهد به تغییرات» در کارکنان و مدیران شاغل در سازمان خصوصی، بیش از سازمان های عمومی و دولتی می باشد. علاوه بر این در جامعه مورد مطالعه، «عدالت مراوده ای» در مقایسه با سایر شاخص های عدالت سازمانی، از وضعیت مطلوب تری برخوردار بود. ارزیابی وضعیت مقاومت فردی نیز در سه سازمان نشان داد که شاخص «انگیزه پایین برای تغییر» در سازمان خصوصی و «ادراکات نامناسب از تغییر» در سازمان های دولتی و عمومی، مهم ترین دلایل مقاومت در برابر تغییرات سازمانی هستند؛ ضمن آنکه از میان متغیرهای جمعیت شناختی مورد مطالعه، تنها متغیر «سطح تحصیلات» به صورت معکوس بر تعهد به تغییرات تاثیرگذار بوده است.
    کلیدواژگان: مقاومت فردی، عدالت سازمانی، تعهد عاطفی، تعهد هنجاری، تعهد تکلیفی
  • مرضیه مروتی، زهیر حیاتی صفحه 92
    پژوهش حاضر با هدف بررسی وضعیت تولید علم در حوزه مدیریت تغییر، در پایگاه های استنادیThomson Reuters انجام شده است. این بررسی می تواند وضعیت رشد دانش در این حوزه را منعکس سازد و ضمن آشکار ساختن نقاط ضعف و قوت، به مدیریت و برنامه ریزی در امر تحقیق و توسعه کمک کند. روش پژوهش، پیمایشی بوده و جامعه مورد مطالعه را کلیه تولیدات علمی حوزه مدیریت تغییر نمایه شده در پایگاه های مذکور طی سال های 1990 تا 2009 تشکیل داده است. یافته های پژوهش حاکی از آن است که در مجموع تعداد 2530 مدرک در این حوزه تولید شده که بیش ترین تعداد مدارک طی سال-های 2006 تا 2009 منتشر شده اند. محاسبه مقدار متوسط نرخ رشد سالیانه انتشارات برای این سال ها، عدد 80/78 % را نشان می دهد. یافته ها بیانگر آن است که 6105 نویسنده در تولید علم این حوزه حضور داشته اند. این مدارک به وسیله 80 کشور تولید شده اند و کشورهای ایالات متحده امریکا و انگلستان در رتبه های اول و دوم قرار دارند. این مدارک در 1173عنوان مجله منتشر شده اند که “Journal of Organizational Change Management” با انتشار 94 مدرک در رتبه اول قرار دارد. این مدارک به 11 زبان زنده دنیا به تحریر درآمده که میزان تولیدات تعلق گرفته به زبان انگلیسی با 31/97 درصد، با اختلاف قابل توجهی بیش از سایر زبان هاست. این مدارک در 12 قالب مختلف ارائه شده که قالب مقالات پژوهشی با 84/72 درصد، با اختلاف قابل توجهی در رتبه اول قرار دارد. مدارک مورد بررسی به طور کلی 20778 استناد دریافت کرده اند که مقاله “Tightening the iron cage – concertive control in self-managing Teams” با دریافت 401 استناد در صدر قرار دارد.
    کلیدواژگان: علم سنجی، تولید علم، مدیریت تغییر، پایگاه های استنادی، Thomson Reuters
  • مصطفی کاظمی، یوسف رمضانی صفحه 107
    به اشتراک گذاشتن دانش از امور حیاتی برای سازمان هاست و در این میان، اعتماد متقابل بین افراد و به طور خاص اعتماد به مدیریت، عاملی تاثیرگذار در آن مهم است. با توجه به مشهود نبودن رابطه بین اعتماد متقابل و اشتراک دانش، مطالعه حاضر سعی نموده با استفاده از متغیرهای میانجی «ترس از دست دادن اعتبار شخصی فرد» و «مستند سازی دانش»، رابطه میان اعتماد به مدیریت و به اشتراک گذاشتن دانش را مورد بررسی قرار دهد. روش شناسی پژوهش از نوع توصیفی - همبستگی است و با توجه به محدود بودن جامعه آماری، یعنی کارکنان منطقه 9 شهرداری مشهد، نمونه گیری به روش سرشماری انجام شده است. جهت تجزیه و تحلیل داده ها از نرم افزار لیزرل استفاده شده است. یافته های این پژوهش دارای کاربردهای مهمی در دو سطح نظری و مدیریتی است. این مقاله در سطح مدیران بر نقش اصلی افراد در روند به اشتراک گذاشتن دانش نسبت به دو مولفه مستند سازی دانش و ترس از دست دادن اعتبار شخصی فرد تاکید می کند. در سطح نظری نیز شواهد تجربی را برای دو مکانیزم که کمک به بیان تاثیر اعتماد به مدیریت بر به اشتراک گذاشتن دانش می کند، فراهم می نماید.
    کلیدواژگان: به اشتراک گذاشتن دانش، اعتماد، ترس، مستند سازی دانش
  • دکترمحمدحسن مبارکی، علی رضاییان، روزا مهرابی، امیرمحمد کلابی صفحه 125
    پژوهش حاضر با درک اهمیت شناخت و به خصوص الگوی پیچیدگی شناختی در فرایند تصمیم گیری کارآفرینانه به شناسایی ابعاد اثرگذار بر سطح پیچیدگی شناختی کارآفرینان تصمیم گیرنده، می پردازد. رویکرد پژوهشی در این تحقیق، روش آمیخته است. روش پژوهش در بخش کیفی، راهبرد گروه های کانونی و در بخش کمی، توصیفی- پیمایشی می باشد. نمونه آماری در گروه کانونی اول، کارآفرینان برتر ایران در سال 1388-1389، در گروه کانونی دوم، خبرگان و اساتید حوزه کارآفرینی و تصمیم گیری، و در بخش کمی، کارآفرینان برتر استان تهران در دو سال نامبرده هستند. ابزار گردآوری داده ها در بخش کیفی مصاحبه های کانونی نیمه ساختاریافته و در بخش کمی پرسشنامه، محقق ساخته بود. در تجزیه و تحلیل داده های کیفی از روش تحلیل محتوا و در بخش کمی از شاخص های آمار توصیفی و آمار استنباطی استفاده گردید. نتایج بیانگر آن است که الگوی پیچیدگی شناختی کارآفرینان تصمیم گیرنده به واسطه برهم کنش سه شاخص تصاویر شناختی، ساختارهای دانشی و نقشه های ادراکی شکل می گیرد و ابعاد تاثیرگذار بر سطح پیچیدگی شناختی آنها شامل دو بعد شخصیتی و محیطی است که شاخص های بعد شخصیتی عبارتند از: تحمل ابهام، مخاطره پذیری، خودباوری، تمایل به شناخت و هوش هیجانی و شاخص های بعد محیطی عدم قطعیت، پیچیدگی محیط، پراکندگی اطلاعات و ابهام در قلمرو مساله هستند.
    کلیدواژگان: پیچیدگی شناختی، کارآفرینان، تصمیم گیری
  • مهران زهدی، رضا شافعی، سید رضاهاشمی صفحه 146
    امروزه شرکت های پیشرو سعی دارند از طریق ارضای نیازهای مشتریان به بهترین نحو ممکن سودآوری خود را افزایش دهند. این نکته، کلیدی ترین پایه موفقیت آن ها و بر پایه استراتژی بازارگرایی است. بازارگرایی از جمله مباحث مهم و محوری در مدیریت بازار و مشتری است. از آنجا که با عملکرد کسب و کار شرکت ها رابطه مثبتی دارد، عملکرد نیروهای شرکت را هر چه بیشتر به سمت بازار، مشتری و ارتباطات سازمانی سوق داده است؛ ازاین رو این پژوهش به مطالعه تاثیر بازارگرایی بر قابلیت های ارتباطی در شرکت های کوچک و متوسط صنعتی شهر کرمانشاه پرداخته است. برای این منظور هفت فرضیه مطرح شده است. روش تحقیق با توجه به هدف تحقیق، کاربردی و با عنایت به نحوه گردآوری داده ها از نوع توصیفی و همبستگی می باشد. همچنین تحلیل مدل پژوهش از روش معادلات ساختاری و با استفاده از نرم افزار آموس انجام گرفته است. جامعه آماری مطالعه حاضر را مدیران شرکت های کوچک و متوسط صنعتی در کرمانشاه تشکیل داده و نمونه لازم با بهره گیری از روش طبقه بندی انتخاب شده است. داده های مربوط به پرسش نامه و متغیرهای هر سوال و فرضیه در مقیاس های 1 تا 20 ارزیابی گردیده اند. نتایج تحقیق نشان می دهد بین بازارگرایی و قابلیت های ارتباطی همبستگی مثبت و معنی داری وجود دارد. نتایج کلی حاصل از آزمون فرضیات پژوهش، نشان دهنده تایید کلی روابط مورد فرض پژوهش است. در مدل مورد بررسی، مقادیر شاخص های برازش (916/0CFI= و 909/0NFI=) نشان دهنده مناسب بودن مدل هستند.
    کلیدواژگان: بازارگرایی، قابلیتهای ارتباطی، شرکتهای کوچک و متوسط صنعتی، معادلات ساختاری
|
  • Seyed Yaghoub Hosseini, Aliasghar Fani, Hassan Danaee Fard Page 1
    Government capacity and governance capacity are the new concepts in the literature of public administration and political science. Beside these concepts, there are other concepts that points at the capacity of institutions, and non-government organizations. Non-governance capacity has measured in such dimensions as the capacity of media, political parties, research institutions, pressure groups, private sector, and citizens. The innovative point in this article is the introduction of a model to recognize non- governance capacities in different countries. The study validates a conceptual model to measure the non-governance capacities in a quantitative approach, in which data is collected from different countries. Structural Equation Modeling was used to analyze the collected data. The results confirmed the validity of the conceptual model. In this model, the non-governance capacity measured by four subscales including; media capacity, research organizations capacity, citizen’s capacity and private sector capacity. For this measurement, data for 40 indicators from 159 countries were collected.
    Keywords: Governance capacity, Government capacity, Media, Political parties, Research institutions, Pressure groups, Private sector, citizens
  • Habibollah Doaie, Morteza Azizi Page 29

    One important question in the field of workplace spirituality concerns the relationship of this construct with employee work attitudes. Thus, to examine direct and indirect impact of spirituality at work on organizational citizenship behavior of employees of Shiraz University with emphasis on organizational commitment, four hypotheses were suggested. SEM, partial least square method employing Smart PLS software was used to analyze data collected from 155 employees in order to examine structural and measurement models and verify the hypotheses. The results showed that the proposed theoretical model can predict the employees’ behavior consequences, since the statistical test confirmed the significant direct relationships between the variables in the model were significant. The findings revealed that spirituality at work has a significant effect on employees’ helping behaviors, voice behaviors and the organizational commitment. Therefore, making the managers aware of this valuable factor and its proper use in advancing the organizational goals could have a significant impact on improving the organization’s performance.

    Keywords: Spirituality at work, Organizational citizenship behavior, Organizational commitment, Shiraz University
  • Hamid Khodadad Hoseini, Amir Mohammad Kolabi, Rosa Mehrabi Page 52
    Regarding the importance of entrepreneurial decision making process and due to the insufficiency of pervious research in considering qualitative aspects of the issue, this study aims to conceptualize entrepreneurial decision making process in small & medium size enterprises. For this purpose, the qualitative case study method was applied among Iranian prominent entrepreneurs in the year of 2009.The research findings suggest that entrepreneurial decision making process in small & medium size enterprises rely on guideline consist of; searching for information, recognition of the available and feasible decision alternatives, investigating and evaluating environmental factors affecting enterprises, evaluating the risks of each decision alternative, dealing with the problems & bottlenecks, regarding others suggestions, utilizing personal experiences, and relying on personal intuition & cognitive biases.
    Keywords: Decision making process, Entrepreneurial decision making, Small, medium size enterprise, Case study
  • Mahmoud Jafarpoor, Saeed Sehat Page 71
    The purpose of the present study is to provide a conceptual model to define the relation between organizational justice and individual resistance against the commitment to the planned organizational changes. To assess the conceptual model, three governmental, public and private organizations were selected and studied. The statistical population consisted of 1050 managers and employees of the three organizations from which a sample of 281 using Cochran's formula and proportional categorized random sampling method, was selected. In this research, 2 main hypotheses and 6 sub-hypotheses were tested at the 99% confidence level; the direct relation of organizational justice and the reverse relation of individual resistance against planned organizational changes were confirmed. Also, the results indicated that “organizational justice” and “commitment to changes” perceived by the managers and staff in private organization were more than public and governmental organizations. Additionally, in the studied population, “transactional justice” is more desirable than other indices of organizational justice. The assessment of individual resistance in three organizations indicated that the index of “low motivation for change” in private organization and “improper change perceptions” in governmental and public organizations are the most important reasons for resistance against organizational changes. Among the studied demographical variables, commitment to changes has just been influenced by “education level” variable.
    Keywords: Individual resistance, Organizational justice, Sentimental commitment, Norm commitment, Task commitment
  • Marzieh Morovati, Zohayr Hayati Page 92
    This study was carried out to evaluate scientific production in the area of change management with the aims of reflecting knowledge growth, highlight the weaknesses and strengths of the databases, and to assist researchers to manage and plan their future work in their fields of interest. This is a survey study and its subjects of study were all titles indexed in Thomson Reuter’s databases in this area from 1990 to 2009. Findings showed that 2530 documents have been indexed during this period. Most documents have been published between 2006 and 2010. The annual growth rate for publications is 78.80 percent. Findings also show that 6,105 authors have been involved in the production of this number of titles among them S. Lee is at the top and Penamora, Hicks, Towill were at the second and third places. These documents have been produced by 80 countries among them U.S. and England were at the first and second places. 1173 journals published this amount of documents among them “Journal of Organizational Change Management” occupied the first rank. These documents have been published in 11 different languages of which English was the prominent language. They have been published in 12 different formats, of which article was the prominent one. This number of documents has received 20,778 citations, totally. The article titled "Tightening the iron cage – concertive control in self-managing Teams” received 401 citations, placing it at the top of the list.
    Keywords: Scientometrics, Scientific production, Change management, Thomson Reuter's databases
  • Mostafa Kazemi, Yousef Ramezani Page 107
    Knowledge sharing appears to be vital in organizations where interpersonal trust and trust in management is an important issue. Since the relationship between interpersonal trust and knowledge sharing is not obvious, this study analyzes the relationship between trust in management and knowledge sharing through "fear of losing one’s personal value" and "knowledge documentation" as intermediate variables. The research methodology is descriptive- correlation and because of limited number of research population (9 employees of Mashhad municipality), data was collected from the whole population. Lisrel Software was used for data analysis. The results of this research contribute to both managerial and theoretical levels. For managerial level, it emphasizes on individual’s main role in the knowledge sharing process into knowledge documentation and fear of losing one’s personal value. In theoretical level, our research provides empirical evidence for two mechanisms that help to explain the impact of trust in management on knowledge sharing.
    Keywords: knowledge sharing, Trust, Fear, Knowledge documentation
  • Mohammad Hasan Mobaraki, Ali Rezaeian, Rosa Mehrabi, Amir Mohammad Colabi Page 125
    Present study aims to identify influential dimensions affecting level of entrepreneur's decision maker cognitive complexity with regard to the importance of cognition and its complex pattern on the process of entrepreneurial decision making. Qualitative stage of this mix method research was conducted at early stage by formation of a focus group consisted of superior entrepreneurs in 2009-2010 and later by experts in entrepreneurship and decision making fields. Data collected was analyzed using content analysis which resulted in designing research questionnaire. In second stage, a quantitative research conducted among a sample of superior entrepreneurs working in Tehran province. Results showed that cognitive complexity of decision maker entrepreneurs compose of three indicators including cognitive representations, knowledge structures and cognitive maps, which is affected by dimensions including personal characteristics and environment. Personal characteristics indicators are tolerance for ambiguity; risk-propensity, self-efficacy and need for cognition and environment indicators are uncertainty, complexity, information dispersal and ambiguity.
    Keywords: Cognitive complexity, Entrepreneurs, Decision making
  • Mehran Zohdi, Reza Shafeai, Reza Hashemi Page 146
    Nowadays, the pioneer companies are trying to increase their profitability through satisfying the needs of their customers by using the best possible way. Therefore, market orientation strategy is considered to be the key to organizational success. Market orientation is a major issue in management of the market and potential customers and with its positive relation with the business performance of small firms, leads corporate performance towards customers and market needs. Therefore the current research studies the effect of market orientation on the relational capabilities of small companies of Kermanshah Industrial city. Seven hypotheses were proposed for this purpose. The research method, according to the purpose of applied research and the manner of data collection is a descriptive and the analyzing of the model specifically is based on structural equation modeling (SEM) using AMOS software. The Statistical population included managers of small and medium size enterprises operating in the city of Kermanshah. Stratified sampling method, observations related to the questionnaire and variables of each question of the hypothesis were presented with a scale of 1 to 20. The results of the current research showed significant meaningful positive correlation between market orientation and relational capabilities. The overall obtained results of testing the research hypotheses were confirmed the proposed relations of the research. In the studied model, the value of indexes of fit (CFI = 0.916 and NFI =0.909) demonstrated the suitability of the model.
    Keywords: Market orientation, Relational capabilities, industrial small, medium enterprises (SMEs), Structural equation model (SEM)