فهرست مطالب

فصلنامه گنجینه اسناد
پیاپی 89 (بهار 1392)

  • تاریخ انتشار: 1392/03/20
  • تعداد عناوین: 7
|
  • علیرضا علی صوفی، عباسعلی آذرنیوشه، عباس اویسی صفحات 6-25
    هدف
    هدف این پژوهش بررسی اشکال مالکیت ارضی در سیستان، از دوره صفوی تا پهلوی دوم است.
    فرضیه تحقیق: مالکیت در سیستان تحت تاثیر جریانات سیاسی و حکومتی قرار داشته است. روش پژوهش: این پژوهش با شیوه کتابخانه ای و روش توصیفی – تحلیلی به تبیین انواع مالکیت ها در سیستان، با تکیه بر گزارش ها و اسناد تاریخی و نتایج مترتب بر آن پرداخته است.
    یافته ها و
    نتایج
    نتایج به دست آمده نشان می دهد در سیستان دوره صفویه انواع مالکیت ها وجود داشته، اما در دوره ناصرالدین شاه قاجار همه اراضی خالصه شدند، تا اینکه در دوره پهلوی اول اراضی میان اهالی سیستان تقسیم شد؛که اگرچه بر خلاف انتظار منجر به بهبود کامل اوضاع زندگی کشاورزان و اعاده حقوق قانونی آنان نگردید، اما می توان آن را نخستین گام در جهت بهبود نسبی و تثبیت امر مالکیت خصوصی تلقی کرد.
    کلیدواژگان: سیستان، مالکیت، خالصه، وقفی، خاصه، بزرگ مالکی
  • جعفر آقازاده، مسعود بیات، فاطمه نظارت صفحات 26-39
    هدف
    هدف پژوهش حاضر تبیین روابط خان ها و حکام منطقه ماکو با متنفذین آن سوی ارس و سپس حکومت روسیه در ابعاد سیاسی، اقتصادی و فرهنگی می باشد.
    روش/ رویکرد پژوهش: این مقاله با روش توصیفی- تحلیلی، بر پایه اسناد موجود و منابع کتابخانه ای انجام شده و پس از نقد و تحلیل داده های تاریخی به نتیجه گیری پرداخته است.
    یافته ها و
    نتایج
    بیات های ماکو بعد از آنکه از منطقه ایروان به ماکو کوچانده شدند پیوندهای خود را با متنفذین آن سوی ارس حفظ نمودند. روابط حکام و خوانین ماکو با آن سوی ارس بعد از معاهده ترکمانچای و هم مرز شدن منطقه ماکو با روسیه، به سمت روابط با حکومت روسیه پیش رفت. این مناسبات تابعی از قدرت دولت مرکزی ایران بود، به طوری که هر زمان دولت مرکزی ایران در ضعف بود و نمی توانست بر حکام و خوانین محلی نظارت نماید، گسترش می یافت. مناسبات با آن سوی ارس پس از به قدرت رسیدن مرتضی قلیخان اقبال السلطنه (1316ق) بر خلاف سیاست و خواست دولت مرکزی ایران بسیار گسترش یافت و از حالت خانودگی و اقتصادی به حوزه های سیاسی، نظامی و فرهنگی هم کشیده شد. اهداف خوانین از این روابط از یک سو دائر بر تامین منافع اقتصادی و سیاسی خود و از طرفی به دست آوردن حمایت روسها که در شمال ایران قدرت فزاینده داشتند برای ادامه حکومت در ماکو بود.
    کلیدواژگان: خانهای ماکو، اقبال السلطنه ماکویی، روابط، روسیه، دولت مرکزی ایران
  • رقیه جوادی صفحات 40-61
    هدف
    هدف از این تحقیق بررسی نقش سازمان جهانگردی در توسعه صنعت گردشگری در دوره پهلوی دوم، بین سال های 1320 تا 1357 است.
    روش/رویکرد پژوهش: این تحقیق بر آن است تا با روش توصیفی - تحلیلی، و با تکیه بر اسناد، مقوله جهانگردی و وضعیت گردشگری در دوره پهلوی دوم را بررسی کند.
    یافته ها و
    نتایج
    ایران، با توجه به موقعیت جغرافیایی، تار یخی، و جاذبه های فراوان گردشگری، برای جهانگردان اهمیت ویژه ای دارد. اما وجود جاذبه ها به تنهایی نمی تواند در جذب گردشگر موثر باشد، بلکه باید اقدامات زیر بنایی متعددی به منظور گسترش گردشگری انجام داد. در دوره پهلوی، صنعت جهانگردی با ناکامی هایی مواجه شد که مهم ترین آنها عدم مشارکت مردمی و عدم توجه دستگاه حکومت به ارزش های حاکم بر جامعه بود که این امر از جمله عوامل موثر بر عدم تحقق توسعه پایدار گردشگری بود. با وجود تلاش فراوانی که سازمان جهانگردی برای توسعه گردشگری انجام داد، این صنعت موفقیت چشمگیری نداشت.
    کلیدواژگان: سازمان، گردشگری، توسعه، پهلوی، ایران
  • امیرمسعود شهرام نیا، نجمه سادات زمانی صفحات 62-85
    رضا شاه، مدعی بود که وقتی مردم لباس متحدالشکل بپوشند و کلاه پهلوی بر سر گذارند و نسبت به اعتقادات دینی سست شوند، متمدن خواهند شد. براین اساس، به ستیز با نمادهای سنتی و دینی، نظیر لباس و پوشاک سنتی پرداخت.
    رضاشاه، فکر متمدن شدن ایران را از آغاز سلطنت خود در سر می پروراند و متحدالشکل کردن لباس در سال 1307، و نوع پوشش اعضای خانواده شاه، موید این واقعیت بود. اما سفر ترکیه این تلقی را تقویت کرد و رضاشاه بعد از مسافرت ترکیه از رفع حجاب زنان و آزادی آنها صحبت کرد. در 17 دی 1314 کشف حجاب به صورت علنی اعلام شد. انتشار این خبر موجب تشدید واکنش های اجتماعی شد. از جمله این واکنش ها حادثه مسجد گوهرشاد بود.
    در این مقاله، تلاش بر این است که به این سوال پاسخ داده شودکه علل و زمینه و پیامد های کشف حجاب در ایران چیست؟ پاسخ به این سوال را براساس این فرضیه ارائه می شود که به دلیل مقاومت زنان و روحانیون در برابر رژیم، کشف حجاب درایران به نتیجه نرسید. بنابراین، در پژوهش حاضر، تلاش بر ریشه یابی مقوله کشف حجاب است. ابتدا، به ریشه های کشف حجاب در ایران پرداخته می شود و در ادامه به نتایج و پیامدهای آن اشاره خواهد شد.
    کلیدواژگان: کشف حجاب، رضاشاه، علما
  • محمد حدادی، محسن محمدی آچاچلویی صفحات 86-99
    هدف
    هدف این پژوهش، بررسی انواع آسیب های وارد شده به تابلوهای کاخ گلستان و صاحبقرانیه و فرح آباد، مواد مورد استفاده جهت بر طرف نمودن آسیب تابلوها و تعمیرات آنها، تنوع موضوعی، و بررسی نکات تخصصی حوزه حفاظت و نگهداری در آن دوره، بر اساس اسناد موجود است.
    روش/ رویکرد پژوهش: برای انجام این پژوهش و رسیدن به اهداف آن، از روش پژوهش کتابخانه ای و بررسی اسناد مورد نظر استفاده شده است.
    نتیجه گیری
    داشتن اطلاعات صحیح و روشن در مورد وضع پیشین یک اثر فرهنگی - تاریخی در حفاظت و مرمت آن اثر بسیار مفید و موثر است و این اسناد، با توجه به اطلاعاتی که در آنها وجود دارد، می توانند نقش مهمی در این زمینه ایفا کند. براساس اطلاعات به دست آمده، ریختگی رنگ، سوراخ، پارگی، و لکه مهم ترین آسیب های وارده به تابلوهای شرح داده شده در این اسناد است. تعداد تابلوهای ذکر شده 464 واحد است و تنوع موضوعی به کار رفته در آنها بسیار زیاد می باشد. برای تعمیر تابلوهای آسیب دیده از روغن و الکل استفاده شده است. تهیه صورت هزینه و تعمیر تابلوها و قاب آنها توسط آقایان حسین شیخ نقاش، متخصص رنگ و روغن؛ و نجات علی قابساز انجام گرفته است که دارای دانش و مهارت کافی و از متخصصان وزارت صناعت وقت بوده اند.
    کلیدواژگان: اسناد، تعمیر، مرمت، تابلو نقاشی، کاخ گلستان صاحبقرانیه و فرح آباد
  • فاطمه نوشین فرد، زینب فضایی صفحات 100-115
    هدف
    این پژوهش بر آن است تا شیوه های مدیریت اطلاعات (سازماندهی، ذخیره، و بازیابی) را در موزه های مجازی ایران بررسی نماید.
    روش/رویکرد پژوهش: روش پژوهش، پیمایشی توصیفی و ابزار گردآوری داده ها پرسشنامه است. جامعه پژوهش، شامل کلیه موزه های مجازی است که زیر نظر سازمان میراث فرهنگی، صنایع دستی، و گردشگری فعالیت می کنند.
    یافته ها
    یافته های پژوهش نشان داد که 44/94 درصد از موزه ها از نرم افزار جام استفاده می کنند و آثار فلزی (55/55 درصد)، بیشترین شیء موزه ای موجود در موزه های مجازی مورد بررسی است. در 4/44 درصد از موزه ها، ارتباط بین اشیای موزه ای وجود ندارد و نرم افزار مورد استفاده، از نظر سازماندهی اطلاعات، ضعیف است و باید مورد بازنگری قرار گیرد. همچنین، یافته ها نشان داد نرم افزار، در زمینه ذخیره و بازیابی، وضعیت بهتری دارد؛ ولی بازهم لازم است قابلیت هایی به آن اضافه شود. همچنین، یافته ها نشان داد که در 44/94 درصد از جامعه مورد مطالعه، ذخیره و بازیابی بر اساس زبان کنترل شده و اصطلاحنامه صورت می گیرد.
    نتیجه گیری
    نتایج پژوهش حاکی از این است که موزه های مجازی، ضمن استفاده از یک نرم افزار واحد برای مدیریت اطلاعات و ارتباط بیشتر با یکدیگر، لازم است برای ارتقای قابلیت های نرم افزار از همکاری متخصصان فناوری اطلاعات، درکنار متخصصان آرشیو و موزه، بهره گیرند.
    کلیدواژگان: موزه های مجازی ایران، مدیریت اطلاعات، سازماندهی، ذخیره، جست وجو، بازیابی
  • حسن زندیه، حسن سالار سروی صفحات 116-134
    هدف
    هدف این پژوهش، بررسی عوامل محدود کننده شفافیت اسنادی ناشی از رفتار مقامات عمومی در برخورد با درخواست های دریافت اطلاعات از ناحیه شهروندان، بر اساس ماده 19 اعلامیه جهانی حقوق بشر و همچنین ارائه راهکار مناسب در رسیدن به استاندارد شفافیت اسنادی است.
    روش/ رویکرد پژوهش: این پژوهش به روش توصیفی و تحلیلی با استفاده از کتاب ها و مقالات و قوانین، به صورت منابع کتابخانه ای و تجزیه و تحلیل آنها سازماندهی شده و به نتیجه گیری پرداخته است.
    یافته ها و
    نتایج
    یافته ها حاکی از آن است که بر اساس ماده 19 اعلامیه جهانی حقوق بشر، اشخاص، بدون نیاز به توجیه ماهیت درخواست، حق دارند اطلاعات یا اسناد حاوی اطلاعات را مطابق میل خود از نهادهای عمومی مطالبه کنند. حال، برای تحقق این حق، شفافیت به عنوان ابزاری مهم در نظر گرفته می شود که بر اساس آن، اسناد حاوی اطلاعات که توسط نهادهای عمومی منتشر می شوند باید از شفافیت استاندارد برخوردار باشند؛ اما نتایج نشان می دهد دولت ها و مقامات دولتی، به دلایل مختلف، در مقابل این حق بنیادین مقاومت می کنند.
    کلیدواژگان: شفافیت اسنادی، حق دسترسی به اطلاعات، قانون آزادی اطلاعات، اعلامیه جهانی حقوق بشر
|
  • Alireza Alisoofi, Abbasali Azarniusheh, Abbass Oveisi Pages 6-25
    Purpose
    The purpose of this research is to study the forms of land ownership in Sistan from the Safavid era until the era of Mohammad Reza Pahlavi. The research hypothesis is that ownership in Sistan was affected by political and governmental trends.
    Methodology
    Using library and descriptive-analytic method، this research describes various ownerships in Sistan and their consequences on the basis of historical records and reports. Findings/
    Conclusions
    The findings show that in Sistan in the Safavid era various types of ownership existed but during the era of Naser al-Din Shah Qajar all lands were owned by the government until Reza Shah، for the first time، took some measures for dividing lands among the people of Sistan. However، despite expectations، these efforts did not lead to the complete improvement of the lives of farmers and retaining of their rights. Nevertheless، this may be regarded as the first step toward relative improvement and the stabilization of private ownership.
    Keywords: Sistan, ownership, governmental lands, waqf, royal lands, major ownership, common
  • Jafar Aghazadeh, Masoud Bayat, Fatemeh Nezarat Pages 26-39
    The Bayat Makoui Khans were forced to migrate to Maku during the reign of Shah Abbas Safavid II (1642 - 1666) in order to protect this border area under the observation of the rulers of this region. The primary origin and housing of a group of the Bayats of Maku was the Iravan Region. This fact played a key role in the relations of Bayats of Maku with the Qafqaz Region and with other members of the Bayat clan in this region. Gradually، with the weakness of other rulers of the northwestern region of the country and the reduction in the power of the central government of Iran، the Bayats of Maku became the dominating power in the Maku Region. Since Maku came to share borders with Russia and the Ottoman Empire due to the Treaty of Turkmenchay، the Bayats of Maku played an important role in the changes in this region. The members of Bayat clan in Maku، after their initial separation from other members of the clan in Iravan، restored their relations with them. These relations with the other side of Aras became more consistent during the reign of Morteza Gholi Khan Eqbal al-Saltaneh (1899-1923). He developed these relations in order to maintain his reign in Maku. In this paper we discuss the relations of Bayat Makoui rulers and khans with the other side of Aras.
    Keywords: Khans of Maku, Eqbal al Saltaneh Makoui, relations, Bayat clan, Russia, the other side of Aras
  • Roghaye Javadi Pages 40-61
    Purpose
    The aim of this research is to study the role of the Tourism Organization in developing the tourism industry during the era of Mohammad Reza Shah Pahlavi from 1941 to 1979.
    Methodology
    This research uses descriptive-analytic method and is based on historical records. Findings/
    Conclusions
    Due to its eminent geographical and historical position and its numerous tourist attractions، Iran is of special importance to tourists. However، the mere existence of attractions cannot be effective in attracting tourists and infrastructural measures must be implemented to develop tourism. During the Pahlavi era the tourism industry faced failures، the most important of which was the lack of public participation and the inattention of the government to the values of the society. These were among the influential factors that led to failure in the sustainable development of tourism. Despite the many efforts of the Tourism Organization for developing tourism، this industry was not as successful as expected.
    Keywords: Tourism Organization, development, Pahlavi, Iran
  • Amirmasoud Shahramnia, Najme Sadat Zamani Pages 62-85
    In recent centuries، one of the aims of western colonizers in Iran has been to attack religious and traditional values including «the hijab of women». The measure of Reza Shah against the hijab of women، imitating the western culture، was a tangible and harsh example of this cultural attack. Reza Shah claimed that if people wear unified clothes and Pahlavi hats and if their religious beliefs weaken، they will become civilized. On this basis، struggling against traditional and religious symbols such as traditional clothes and their wearing was a necessary measure. Reza Shah thought of “civilizing” Iran from the beginning of his reign. The unification of clothes in 1928 and the attire of the Shah''s family members and other symptoms confirmed this fact. Reza Shah''s trip to Turkey reinforced this viewpoint and after this trip، Reza Shah raised the issue of the freedom of women and of unveiling them. January 8، 1936 was the day in which Iran moved into the arena of “civilizing”. On this day the ban on hijab was publicly announced، and the spreading of this news aggravated social reactions including the Goharshad Mosque uprising. This paper aims to answer this question: what are the causes، background and consequences of the unveiling in Iran? The answer to this question is based on the assumption that due to the resistance of women and ulama in front of the regime، the ban of hijab was not successful in Iran.
    Keywords: unveiling, ban on hijab, Reza Shah, ulama
  • Mohammad Hadadi, Mohsen Mohammadi Achachlouei Pages 86-99
    Purpose
    The aim of this research is to study the various types of damage to paintings in Golestan، Sahebgharanieh and Farah Abad palaces and the materials used for repairing the damage. It also investigates the subject diversity of the paintings and the specialized issues in the field of conservation and preservation in that era on the basis of available records. Methodology/Approach: In order to carry out this research and to reach its goals، library method was used and relevant records were studied.
    Conclusions
    Having accurate and clear information about the former status of a cultural-historical object is very useful in preserving and repairing it and the studied records، due to the information existing in them، can play an important role in this regard. Based on the findings، the spilling of paint، punctures، tears and stains were the most important types of damage to the paintings described in the studied records. The number of paintings mentioned in the records is 464 and the subjects of the paintings were very diverse. Oil and alcohol were used to repair the damaged paintings. The list of costs of repairs to the paintings and frames was prepared by Hossein Sheikh Naghash and Nejat Ali Ghabsaz. They possessed adequate expertise in oil painting and frame production as experts of the Crafts Ministry in that period.
    Keywords: Records, repair, mending, canvas, Golestan Palace, Sahebgharanieh Palice, Farah Abad Palace
  • Fatemeh Nooshinfard, Zeynab Fazaee Pages 100-115
    Purpose
    This research aims to study the methods for information management (organization، storing، and retrieval) in the virtual museums of Iran. Methodology/Approach: The research method is descriptive survey and the data collection tool is a questionnaire. The research population consists of all the virtual museums affiliated to Iran''s Cultural Heritage، Handcrafts and Tourism Organization.
    Findings
    The findings of the research show that 94. 44 percent of the museums use Jaam Software and metal objects (55. 55 percent) are the most frequent objects in the virtual museums. In 44. 4 percent of the museums، the relation between the objects of the museum and the software used is weak in terms of information organization، and revision is desirable. Furthermore، the findings showed that the software is better at storing and retrieving information; however، some features should still be added. Moreover، the findings showed that in 94. 44 percent of the studied population، storing and retrieving information is done based on controlled language and thesaurus.
    Conclusions
    The findings of the research show that virtual museums should use unit software for information management in order to have better relations to each other. They should also get help from information technology specialists beside archives and museums specialists in order to improve the software features.
    Keywords: virtual museums of Iran, information management, organization, storing, search, retrieval