فهرست مطالب

پژوهشنامه متین - پیاپی 58 (بهار 1392)

پژوهشنامه متین
پیاپی 58 (بهار 1392)

  • تاریخ انتشار: 1392/03/13
  • تعداد عناوین: 7
|
  • مقالات
  • سید محمد موسوی بجنوردی، مریم حسینی آهق صفحه 1
    تصرفات مالی نیازمند سطحی از رشد و درک عقلی است، اما آیا رشد به تنهایی موضوع صحت معاملات است و بلوغ مدخلیتی ندارد یا هم بلوغ و هم رشد از شروط صحت معامله اند یا وجود یکی از دو شرط بلوغ و رشد کافی است و معامله با وجود یکی از این دو صحیح است؟ آیا صغیر ممیز اهلیت معامله دارد؟ منظور از محجور بودن صغیر چیست؟ آیا صغیر ممیز مطلقا محجور است یا فقط حق مستقل عمل کردن را ندارد؟ منظور از محجور بودن ممیز، محجور بودن از مستقل معامله کردن است یا محجور بودن از اجرای صیغه یا هر دو؟ اینها سوالاتی هستند که فقها در آثارشان برای پاسخ به آنها اهتمام ورزیده اند. با مطالعه منابع فقهی می توان به وجود اختلاف فقها در حداقل رشد لازم برای انجام برخی از فعالیت های مالی دست یافت. کافی بودن رسیدن به سن تمییز در برخی تصرفات و عدم نیاز به رشد کامل عقلی از جمله آنهاست. بررسی تفسیر فقها از آیه رشد، به عنوان مهم ترین دلیل مورد استناد، می تواند در روشن ساختن مبنای فقهی آنها راهگشا باشد. کتاب البیع تالیف امام خمینی یکی از مهم ترین منابع در این زمینه به شمار می رود که به تفصیل به تبیین آیه رشد اهتمام ورزیده است
    کلیدواژگان: صغیر ممیز، اهلیت، بلوغ، رشد، حجر
  • فریبا حاجی علی، مهدیه محمدتقی زاده صفحه 15
    مقاله حاضر برای پاسخ به این پرسش است که آیا مدیریت زنان به ویژه در سطوح کلان (مدیر کل، وزارت و ریاست قوای سه گانه) حرام شرعی است یا خیر؟ ابتدا آیاتی که فقها برای اثبات حرمت حکومت و مدیریت زنان استفاده کرده اند، تبیین و نحوه استدلال به آنها تقریر می شود آنگاه دلالت آنها مورد نقد و بررسی قرار می گیرد. مهم ترین آیه، آیه «قوامون» است که در آن پس از بیان فتوای امام خمینی، نحوه استدلال به آن از کتاب دلیل تحریرالوسیله، مطرح می گردد و با تحلیل آیه، آشکار می شود که دامنه قوامیت محدود به نظام خانواده بوده و معنای قوامیت، مراقبت و نوعی مسئولیت حفظ خانواده است. مفهوم فضل نیز، فزونی و مصداق آن با توجه به تعبیر «بعضهم علی بعض»، قوت تعقل و صلابت جسمانی مردان و عاطفه و زیبایی زنان است. این آیه به هیچ وجه ولایت مطلقه را برای مردان بر همسرانشان اثبات نمی کند تا از طریق دلالت فحوی، حرمت حکومت و مدیریت زنان احراز شود. همچنین هیچ یک از آیات دیگر نیز حرمت مدیریت زنان را اثبات نمی کند. امام خمینی قائل به حرمت حکومت و ولایت زنان است اما در سیره حکومتی ایشان، زنان، مدیریت بخش هایی از جامعه را برعهده داشته اند.
    کلیدواژگان: قوام، مدیریت، زنان، مردان، تدبیر و حکومت
  • عباسعلی روحانی، علی آقا پیروز صفحه 41
  • سید محمدصادق طباطبایی، عادل پرنیان جوی صفحه 67
    توانایی یک اراده در ایجاد مالکیت برای دیگری همواره منشا اختلاف میان فقها بوده است. عده ای از فقها آنچنان قدرتی به اراده یک نفر می دهند که بتواند مالی از اموال خود را داخل در ملکیت دیگری نماید این درحالی است که برخی دیگر به سختی در مقابل این نظر ایستادگی می نمایند. با بررسی کتب فقهی مصادیقی مانند وصیت و وقف را می توان مشاهده نمود که به شدت این اختلافات دامن زده است، به گونه ای که برخی از فقها این دو نهاد را ازجمله تملیکات یکجانبه می دانند؛ با این وجود برخی دیگر با استناد به قاعده منع تملیک قهری و اصل عدم ولایت، حکم به استثنایی بودن اینچنین تملیکات داده اند. در این میان امام خمینی از نظر اخیر جانبداری نموده ودر حالی که وصیت را ایقاع و ایجاد شده به اراده موصی می داند، اما تملیک موصی به را مشروط به قبول موصی له دانسته اند. در وقف نیز علی رغم آنکه وقف را ایقاع می داند اما با شرط صحت دانستن قبض و فک ملک بودن آن، تصور تملیک یکجانبه بودن این دو نهاد حقوقی را با مشکل مواجه نموده اند و تملیک به یک اراده را مخالف با آزادی و سلطنت منتفع می داند.
    کلیدواژگان: عقد، ایقاع، تملیک قهری، ولایت، وصیت، وقف
  • محمدسالار کسرایی، سید رحیم موسوی صفحه 93
    تا قبل از انقلاب سال 1357 در ایران بیشتر انقلاب هایی که در کشورهای جهان سوم اتفاق می افتاد، متاثر از انقلاب کمونیستی روسیه 1917 بود؛ اما انقلاب ایران برخلاف انقلاب های قبل و بعد از انقلاب کمونیستی روسیه، به نام «اسلام» و با شعار «جدایی ناپذیری دین از سیاست» به وقوع پیوست، و همانند اکثر انقلاب های بزرگ جهان، انقلاب ایران نیز پس از پیروزی درگیر جنگ خارجی شد. لذا در این مقاله در پی پاسخ به این پرسش هستیم که چرا انقلاب ایران بعد از پیروزی به جنگ با کشور عراق کشیده شد؟
    نویسنده با روش مطالعه موردی و استفاده از شیوه تطبیق الگو، در پاسخ به پرسش فوق الذکر توضیح می دهد که بعد از پیروزی انقلاب اسلامی، نظم سیاسی سابق در منطقه به هم خورده و کشور ایران در یک شرایط پسا انقلابی خاص خود قرار گرفته بود؛ از یک طرف با گروه های ناراضی از انقلاب در درون و بیرون از مرزهایش درگیر بود، و از طرف دیگر سعی بر حفظ و صدور انقلاب، به عنوان یک الگوی حکومتی برای کشورهای مسلمان داشت، که سرانجام با محاسبات غلط رژیم بعث عراق در ارزیابی توان دفاعی ایران، تهاجم سراسری رژیم بعث عراق به خاک ایران، در 31 شهریور 1359 شکل می گیرد
    کلیدواژگان: انقلاب، جنگ، جنگ ایران و عراق، ایدئولوژی انقلاب اسلامی، بر هم خوردن نظم سیاسی منطقه، ضد انقلاب
  • سید صادق موسوی*، سعید سیدحسینی صفحه 115

    قانون مدنی ایران به تبعیت از مشهور فقهای شیعه شرط عدم عزل وکیل در ضمن عقد لازم را برای موکل الزام آور و لازم الوفا تلقی نموده است. با این وجود نظرات مخالفی نیز در این خصوص وجود دارد که بازگشت آن به نظر مشهور فقها و حقوقدانان درباره عدم لزوم وفا به شرط ترک فعل حقوقی و نیز اذنی بودن عقد وکالت است. در این نوشتار ضمانت اجرای عدم عزل وکیل مورد تحلیل و بررسی قرار گرفته است و پس از اثبات اذنی بودن عقد وکالت، حکم کلی این دسته از عقود که در آنها عقد اثباتا و نفیا متوقف بر اذن است بر عقد وکالت نیز تسری داده شده است. بنابراین موکل با عزل وکیل، اذن خود را نسبت به ادامه تصرفات وکیل منتفی ساخته و در نتیجه با وجود تخلف موکل از شرط عدم عزل، وکیل از وکالت عزل می گردد. از این رو، با وجود حرمت تکلیفی تخلف مزبور، برای این شرط می بایست ضمانت اجرای فقهی دیگری همچون جبران خسارات وارده و ابطال قرارداد اصلی را در نظر گرفت.

    کلیدواژگان: وکالت بلا عزل، شرط ترک فعل حقوقی، عقد اذنی، رابطه نمایندگی، استنابه در تصرف
  • علی یزدی نیا، زهرا لامع صفحه 137
    عدم قصد پرداخت مهر توسط مرد با وجود تمکن مالی، امری بسیار مذموم است که در روایات معتبر و متعدد از آن نهی شده است. همچنین تعهد به مهری که شخص تمکن مالی پرداخت آن را ندارد نیز ممنوع و حرام است. اما از طرف دیگر زن نیز در شرایط نداری و اعسار مرد، حق مطالبه مهر از او را ندارد. طبق آیه قرآن و روایات معتبر، واجب است به مدیون معسر مهلت داده شود. از آنجا که مهر نیز دینی برعهده شوهر محسوب می گردد، از شمول این حکم خارج نیست.
    حال در صورت تمکن مرد و امتناع او از پرداخت مهر، برای رسیدن زن به حقوق مشروع خود، راهکارهایی در شرع و قانون پیشینی شده است. یکی از این راهکارها زندانی کردن مرد است. زندانی کردن مرد بدهکار مهر در صورتی که معسر باشد مشروع نیست اما اگر ملائت مرد معلوم باشد او را حبس می کنند تا مهر را بپردازد.
    یکی دیگر از راهکارهای پرداخت مهر زن، فروش اموال مرد است، اگر مرد غیر از مستثنیات دین اموال دیگری داشته باشد به حکم دادگاه به فروش می رسد و به عنوان مهر به زن داده می شود. همچنین اگر مرد قدرت کار و تحصیل درآمد داشته باشد باید مشغول کسب و کار شود و مهر تقسیط شده را به تدریج بپردازد.
    کلیدواژگان: عسروحرج، مهر، دین، مستثنیات دین، اثبات اعسار
|
  • Seyed Mohammad Moosavi Bojnourdi, Maryam Hosseini Ahaq Page 1
    Financial decisions require a certain level of rational maturity and understanding. The question is whether growth alone is the subject of rightfulness of transactions and maturity does not have any role or both growth and maturity are the conditions of rightfulness of transaction or one of them is sufficient for rightfulness of a transaction. Another question is whether minor who is capable of discretion is competent to transact or not? What is the meaning of minor who is under guardianship? Is a minor person who is capable of discretion absolutely under guardianship or is entitled to act individually? When it is said that a person who is capable of discretion is under guardianship, does it mean that he/she is not entitled to transact individually? These are the questions that some of the jurisprudents have tried to provide answer to in their works. By studying these works, one can come to know that there are differences of opinion among the jurisprudents regarding the minimum level of growth for financial activities. Some of these viewpoints indicate that attaining the age of discretion is sufficient for some financial activities while it is not necessary to attain perfect intellectual growth. Some of the jurisprudents rely on the Quranic verse referring to growth in their arguments. Imam Khomeini's Kitab al-Bei' is one of the most important sources in this regard which gives a full interpretation and explanation of the verse growth.
    Keywords: minor, capable of discretion, competency, growth, puberty, under guardianship
  • Fariba Hajiali, Mahdiyeh Mohammad Taqizadeh Page 15
    Women without caretakers or women with bad caretakers have special psychological-mental conditions and face special social and cultural problems due to different reasons such as poverty and undesirable economic conditions and hence are among the most vulnerable strata of society. Given the fact that according to existing statistics over the past three decades the number of such women has been increasing, it is the duty of the government to adopt a special approach to their problems in order to fulfill their needs. According to Islamic teachings, the ruler of a Muslim state, as the guardian of society, and in line with the guardianship that he has over the financial resources, is bound to pay special attention to such women and protect them. This issue has solid fundamentals in the Islamic Republic of Iran. The founder of the Islamic Republic, Imam Khomeini, in his recommendations to officials asked them to pay special attention to the oppressed and downtrodden which includes the said women as well. (Imam Khomeini, 2006, Vol 17:3)The main thrust of the present paper is to study the legal and jurisprudential principles aiming at protecting women without caretaker and women with bad caretaker. Attempts have been made to prove the guardianship of the ruler and his obligation to pay attention to the needs of the needy strata, particularly the said women. Also the principles and policies employed in the Islamic Republic of Iran to protect the vulnerable strata have been explained.
    Keywords: Principles, fundamentals, policies, guardianship, social justice, welfare, security, citizenal rights
  • Abasali Rouhani, Ali Aqapirouz Page 41
    The main thrust of the present paper is to find out whether appointment of women to top managerial positions (such as general director, minister and head of the three branches of government) is permissible from jurisprudential point of view. In the first place the Quranic verse on the basis of which jurisprudents try to prove the impermissibility of appointment of women to managerial or governmental positions are analyzed and then their connotations are critically studied. The main verse used by the jurisprudents is the verse 34 of Chapter 4 of the holy Quran. Imam Khomeini’s fatwa as well as his argumentation given in his book, Tahrir al-Vasileh, is discussed in this paper. An analysis of the said verse makes it clear that the "protector and maintainer" refers to the role of husband (man) in the family which denotes to man’s responsibility in protecting the family. The Arabic concept of fadhl means affluence and its referent, based on some part of the said verse (some of them to others) is men’s power of reasoning and physical health as well as emotion and beauty of women. This verse does not at all prove the absolute guardianship of men over women and hence through connotation one cannot infer the impermissibly of governance and management for women. Neither other verses refer to the impermissibility of managerial or governmental positions for women.
    Keywords: protector, management, women, men, deliberation, government
  • Seyed Mohammad Sadeq Tabatabie, Adel Parnianjoi Page 67
    The will of one person to create ownership for another has always been a controversial issue among jurisprudents. Some of the jurisprudents maintain that the will of one person is so strong that he or she is entitled to make another person owner of his or her own property. At the same time there are jurisprudents who oppose this viewpoint. At the same time, some other issues such as endowment and will expand the scope of this controversy. Some jurisprudents consider these two institutions as unilateral possessions. Still there are other jurisprudents who maintain that on the basis of the rule of prohibition of forceful ownership and the principle of lack of guardianship, such ownerships are exceptional. Imam Khomeini advocates the latter viewpoint while considering will as something created by the testator but ownership of property is subject to the acceptance of the legatee. Although they consider endowment as stoppage, the precondition that taking and release makes it correct has made the conception of unilateral ownership of these two legal institutions difficult and hence they consider ownership on the basis of one person's will contrary to the freedom and ownership of the beneficiary.
    Keywords: contract, stoppage, forceful ownership, guardianship, will, endowment
  • Mohammad Salar Kasrai, Seyed Rahim Mosavi Page 93
    Before the victory of Islamic Revolution in Iran in 1979, most of the revolutions in the world were under the influence of 1917 Bolshevik Revolution in Russia. But the Islamic Revolution, contrary to the revolutions before and after the Bolshevik Revolution, achieved victory in the name of Islam and by focusing on inseparability of religion from politics. Just like many other great revolutions, the Iranian revolution too was entangled in civil war after the victory. The main question of the present paper is: why after the victory of Islamic Revolution, Iran was dragged to war with Iraq?Through comparative method and comparison of model, attempts have been made in the present paper to argue that after the victory of the revolution in Iran the erstwhile regional order was upset and Iran was in its specific post-revolution situation. On the one hand, Iran was engaged with the anti-revolution groups inside and outside the country and on the other was trying to preserve the revolution and export an Islamic model to the Muslim countries. Ultimately, the miscalculations of the Baath regime in analyzing Iran's defense capabilities led the Baath regime to wage a full-fledge war against Iran on September 22, 1980.
    Keywords: revolution, war, Iran, Iraq war, ideology of Islamic Revolution, regional political order, anti, revolution
  • Seyed Sadeq Moosavi, Saeed Seyed Hosseini Page 115

    The Iranian Civil Code, in accordance with the viewpoint of most of Shia jurisprudents, consider the condition of lack of dismissal of advocate during the contract binding for the client. However, there are also some viewpoints which oppose this approach that mainly rely on the fact that power of attorney is permission-based. The present paper is an attempt to study the executability of lack of dismissal of advocate. Attempts are made to prove that the contract of power of attorney is permission-based, therefore, the general rule, applying to the contacts in which conclusion of the contract negatively or positively depends on the permission, is also applied to the contract of power of attorney. Hence, the client by dismissing his/her advocate abrogates the permission given to the advocate to act on his/her behalf. Consequently, despite the violation of the client of the condition of lack of dismissal, the advocate is stripped of advocacy. Hence, despite the prohibition of the said violation, one should find other jurisprudential guarantees for the execution of this conditions such as reparation of damages or abrogation of the original contract.

    Keywords: irrevocable power of attorney, condition for discarding legal act, permission, based contract
  • Ali Yazdiniya, Zahra Lame' Page 137
    Avoidance of a husband of paying the marriage portion (mehr) when he can afford it is not acceptable, for many authentic traditions prohibit it. Also commitment to a marriage portion which is not affordable by husband is prohibited and impermissible. On the other hand, a wife is not entitled to ask for marriage portion during the time of duress and when her husband cannot afford it. According to the Quran and traditions, an indebted person who cannot afford to pay the debt should be given enough time to pay it. Since the husband is also committed to pay marriage portion to his wife, this rule applies to him as well. In case the husband can afford to pay the marriage portion but refrains from it, there are certain mechanisms in Sharia and the law to make him pay. One of these mechanisms is to imprison the husband, but imprisonment of the husband who does not pay the marriage portion is not legal if he cannot afford to pay. But if he can afford and at the same time declines to do so, he is imprisoned to pay.Another mechanism is to sell the properties of the husband. If the husband has some properties other than what has been excluded by Sharia as basic necessities, they are sold on the verdict of the court to pay the marriage portion to wife. If the husband is capable of working and earning income, he should work and pay the marriage portion on installment.
    Keywords: duress, marriage portion, debt, proving the duress