فهرست مطالب

نشریه مدیریت صنعتی
سال چهارم شماره 8 (بهار و تابستان 1391)

  • تاریخ انتشار: 1391/05/15
  • تعداد عناوین: 8
|
  • عزت الله اصغری زاده، آزیتا سعیدی صفحه 1
    ریسک، شرایط و وضعیتی احتمالی است که در صورت بروز، می تواند مانع تحقق کامل اهداف پروژه شود و مدیریت ریسک فرایندی است که با هدف کاهش پیامدهای منفی ریسک و سودجستن از پیامدهای مثبت آن، تلاش بر تحقق هرچه بیشتر اهداف پروژه دارد. از آنجاکه اهداف مالی یکی از زیربنایی ترین اهداف پروژه هستند و عدم تحقق آنها می تواند زمینه‎ساز شکست پروژه و سازمان انجام‎دهنده‎ی آن باشد، مدیریت ریسک‎های تهدیدکننده‎ی آن یکی از اهداف اصلی تیم مدیریت پروژه شمرده می‎شود. شناسایی و ارزیابی صحیح ریسک‎ها برای مدیریت صحیح آنها حیاتی است. به‎همین دلیل در استانداردها و راهنماهای مختلف، الگوها و روش‎های متنوعی برای تحلیل ریسک‎ها پیشنهاد شده است. این مقاله با به‎کارگیری یکی از روش‎های نوین ارزیابی ریسک که علاوه‎بر شاخص‎های احتمال و اثر، شاخص توان مواجهه سازمان با ریسک را نیز مورد توجه قرار می دهد، ریسک‎های مالی تهدیدکننده‎ی پروژه ساخت یک نیروگاه برق را مورد ارزیابی قرار داده و بر اساس نتایج حاصل آنها را اولویت بندی کرده است.
    کلیدواژگان: ریسک، ارزیابی ریسک، مدل سه‎بعدی
  • سید محمد سیدحسینی، علی رجب زاده، محمود البرزی، سید مصطفی رضوی، علی رمضانی صفحه 15
    پژوهش حاضر با عنوان شناسایی و رتبه‎بندی عوامل موثر بر شکل‎گیری قابلیت‎های چابکی سازمان«بررسی موردی شرکت‎های خودرو‎ساز تجاری» انجام شده است. در ابتدا به مطالعه مبانی نظری پرداخته شد. مجموعه اطلاعات گردآوری شده در این مرحله، برای محقق این امکان را فراهم آورد تا مدل مفهومی تحقیق را تبیین نماید. سپس با استفاده از ابزار مصاحبه با خبرگان، شاخص‎های مناسب جهت سنجش متغیرهای موجود در مدل شناسایی گردید. در مرحله بعد پرسشنامه پژوهش طراحی شد. این پرسشنامه حاوی 116 سوال در مقیاس هفت گزینه‎ای لیکرت است و پس از تایید روایی و پایایی، توسط 250 نفر از افرادی که با روش خوشه‎ای از بین خبرگان صنعت خودرو انتخاب شده بودند، تکمیل گردید. نتایج پژوهش نشان داد قابلیت‎های چابکی سازمان و زنجیره‎ی تامین درونی شرکت‎ها کمتر تحت تاثیر عوامل محیطی هستند و این عوامل بیشتر ار تواناسازهای چابکی تاثیر می‎پذیرند و محرک‎های محیطی از طریق تواناسازهای چابکی، فرایندهای زنجیره‎ی تامین و قابلیت‎های چابکی سازمان را تحت تاثیر قرار می‎گیرند. همچنین در این مطالعه، با استفاده از مدل دلتا، اثر عوامل محیطی بر اساس جایگاه استراتژیکی که سازمان در بازار برای خود ایجاد کرده، مورد تحلیل قرار گرفت و درنهایت هر یک از زیر مجموعه های ابعاد اصلی مدل با استفاده ازروش دیماتل اولویت‎بندی شد.
    کلیدواژگان: چابکی، تواناسازها، فرایندهای زنجیره‎ی تامین، مدل دلتا، محرک‎های چابکی
  • مهدی طلوع، زهره خوشحال نخجیری صفحه 37
    از دیدگاه تصمیم گیرنده (مدیریت) تعیین یک واحد کارا منحصربه فرد به عنوان کاراترین واحد، همواره از اهمیت ویژه ای برخوردار بوده است. اگرچه روش های کلاسیک تحلیل پوششی داده ها، تصمیم گیرنده را در تعیین واحدهای کارا و ناکارا یاری می کند، اما اطلاعات بیشتری در رابطه با واحدهای کارا در اختیار وی قرار نمی دهند. به منظور انتخاب کاراترین واحد تصمیم گیری از میان مجموعه ی واحدهای کارا، چندین مدل مجموعه وزن های مشترک برای رتبه بندی واحدهای تصمیم گیری در یک شرایط برابر ارائه شده است. فروغی [10] یک مدل برنامه ریزی خطی صحیح مختلط برای انتخاب کاراترین واحد تصمیم گیری با رویکرد بازده به مقیاس ثابت ارائه داده است. در این مقاله هدف بسط این روش برای تعیین کاراترین واحد تصمیم گیری در شرایط بازده به مقیاس متغیر است. مدل پیشنهادی برای موقعیت هایی با فرض بازده به مقیاس متغیر مفید خواهد بود و نسبت به مدل پیشین کاربرد وسیع‎تری در امور صنعتی و مدیریتی دارد. کاربرد عملی روش پیشنهادی، روی مجموعه ای از داده های واقعی شامل 19 طراحی چیدمان تسهیلات ارائه می گردد.
    کلیدواژگان: تحلیل پوششی داده ها، بهترین BCC، کارا، مدل خطی، صحیح مختلط، طراحی چیدمان تسهیلات
  • سیدعلی رخشان، محمدرضا علیرضایی، محمدرضا رفیعی ثانی صفحه 51
    تمامی مدل های پایه در تحلیل پوششی داده ها، واحد های تصمیم‎گیرنده را به دو دسته کارا و ناکارا بخش می‎کنند و هیچ تفکیکی برای واحدهای کارا قائل نمی شوند. در فرآیند تحلیل سلسله‎مراتبی نیز با وجود ارائه‎ی یک رتبه‎بندی کامل از واحدها، فرآیند تشکیل ماتریس مقایسات زوجی بر اساس نظرات خبرگان بوده که این نظرات باعث ایجاد خطا و ناسازگاری ماتریس‎های حاصل می شود. در این نوشتار ابتدا یک روش ترکیبی موسوم به روش AHP/DEA تقاطعی برای رتبه‎بندی واحدها پیشنهاد شده است که ضمن استفاده از نقاط قوت هر دو دیدگاه، تحلیل پوششی داده ها و فرآیند تحلیل سلسله‎مراتبی در ارائه‎ی یک رتبه‎بندی منطقی از واحدها، مشکلات روش های پیشین انجام گرفته در این زمینه را تا حد قابل توجهی پوشش می دهد. سپس ویژگی ها و مزایای روش پیشنهادی با سایر روش ها مقایسه خواهد شد. در نهایت برای مقایسه بهتر چندین مثال عددی ارائه می شود.
    کلیدواژگان: تحلیل پوششی داده ها، فرایند تحلیل سلسله مراتبی، روش AHP، DEA برای رتبه بندی واحدهای تصمیم گیرنده، رتبه بندی
  • اسماعیل کلانتری، محمدرضا میگون پوری صفحه 69
    جمهوری اسلامی ایران با قرار گرفتن در جایگاه داوزدهم دنیا در تولید دانش نانو می تواند جایگاه مناسبی را در تجاری سازی و تولید ثروت از فناوری نانو کسب کند. این پژوهش به دنبال شناسایی و اولویت بندی عوامل نهادی موثر بر انتخاب راهبرد تجاری‎سازی تحقیقات دانشگاهی فناوری نانو است. این پژوهش از نظر هدف کاربردی و از نظر گردآوری داده ها آمیخته اکتشافی (کیفی- کمی) است. جامعه آماری در بخش کیفی خبرگان متخصص و در بخش کمی شرکت های فعال فناوری نانو است. ابزار گردآوری داده ها در بخش کیفی، مصاحبه و در بخش کمی، پرسش‎نامه و روش تحلیل داده ها در بخش کیفی، کدگذاری باز، محوری و انتخابی و در بخش کمی، تحلیل عاملی تاییدی و مقایسه زوجی است. یافته های این پژوهش نشان می دهد که شش عامل نهادی بر انتخاب راهبرد تجاری‎سازی تحقیقات دانشگاهی فناوری نانو در ایران موثرند که به ترتیب اولویت عبارت از سابقه و قراردادهای دانشگاه، فرهنگ دانشگاه، نهادهای حمایت کننده، اهداف و ماموریت دانشگاه، سرمایه اجتماعی دانشگاه و سیاست های دانشگاه است. این شش بعد در قالب 20 جزء فرعی شناسایی و اولویت‎بندی شده است.
    کلیدواژگان: عوامل نهادی، شناسایی و اولویت بندی، راهبرد تجاری‎سازی تحقیقات دانشگاهی، فناوری نانو
  • علی محقر، کاوه کاشی، هادی سلامی صفحه 85
    شتاب روزافزون روند توسعه موجب گشته تا انتخاب پیمانکار با لحاظ شاخص های هزینه، مدت و کیفیت مطلوب به عنوان عاملی مهم در موفقیت طرح های صنعتی محسوب گردد. در این مقاله با تلفیق تئوری مطلوبیت چندشاخصه (MAUT) و الکتره یک (Electre I)، مدلی جهت انتخاب پیمانکار پروژه های ساختمانی ارائه می گردد. در این راستا ضمن بررسی پیشینه موضوع، معیارها و شاخص های مربوط شناسایی و دسته بندی شدند.سپس با استفاده از نظرات خبرگان، معیارها و شاخص های اصلی تعیین و وزن های متناظر آنها نیز تدوین گردید. در گام بعد با فرض خنثی بودن دیدگاه تصمیم گیرنده نسبت به ریسک، توابع مطلوبیت تک شاخصه محاسبه شدند و ماتریس تصمیم بر مبنای مطلوبیت های متناظر با سطوح و مقادیر شاخص ها در هر یک از گزینه های تصمیم تشکیل گردید. سپس با بهره گیری از روش الکتره یک، گزینه های تصمیم رتبه بندی شدند. بر اساس یافته های این تحقیق، جهت دستیابی به منافع بلند مدت سازمان انتخاب پیمانکار باید بر اساس مجموعه ای جامع از معیارها و شاخص ها صورت گیرد. با تلفیق تئوری مطلوبیت چندشاخصه و روش الکتره یک، ضمن بهره گیری از نقاط قوت هر دو روش مدلی کاربردی با بروندادی قابل اطمینان جهت انتخاب پیمانکار پروژه های ساختمانی ایجاد می گردد.
    کلیدواژگان: انتخاب پیمانکار، معیارها و شاخص های انتخاب پیمانکار، تئوری مطلوبیت چند شاخصه، روش الکتره یک
  • داریوش محمدی زنجیرانی، غلامرضا عسگری، رضا شیخ صفحه 109
    بررسی های انجام شده حاکی از آن است که مطالعات محدودی در خصوص مکان یابی مراکز خدماتی، و درنهایت مراکز درمانی، انجام گرفته است. از طرفی در اندک مطالعات موجود نیز بیشتر بر به کارگیری شاخص های کمی مکان یابی تمرکز شده است. به نظر می رسد دلیل این امر، ابهام و نادقیق بودن شاخص های کیفی است که کاربرد آن ها را با محدودیت مواجه نموده است. در مقاله حاضر تلاش شده با استفاده از منطق فازی نشان داده شود که می‎توان ابهام موجود در اندازه گیری معیارهای کیفی را در این زمینه از بین برد. همچنین با بکارگیری فرایند تحلیل شبکه، به موضوع همبستگی معیارها و تاثیرات متقابل آنها در انتخاب یک واحد درمانی پاسخ مناسبی داده شود. از آنجایی که در فرایند تحلیل شبکه، برای تلفیق نظرات خبرگان از روش دلفی استفاده می شود و بنابراین ماهیت داده ها به شکل مد تغییر می باید، به منظور برطرف کردن این مشکل و نیز توسعه فرایند تحلیل شبکه از مدل سازی ساختاری تفسیری استفاده شده است. نتایج حاصل از اجرای متدولوژی پیشنهادی در یک بررسی موردی، توانایی آن را به عنوان یک متدولوژی اجرایی علمی جهت مکان یابی واحدهای خدماتی، مطلوب نشان داده است. اگرچه محاسبات عددی به ویژه محاسبات بخش فازی زیاد و زمان بر خواهد شد
    کلیدواژگان: مکان یابی، منطق فازی، فرایند تحلیل شبکه، مدل سازی ساختاری تفسیری
  • محمدرضا مهرگان، محمد ابویی اردکان، ندا سلطان محمدی صفحه 129
    ارزیابی عملکرد سازمان‎ها و زیر مجموعه های آن به‎منظور دستیابی به بهره وری بالاتر و رشد و بالندگی سازمان یک ضرورت غیر قابل انکار است. در دنیای رقابت پذیر عصر بیست و یکم دانشگاه ها، موسسه های آموزش عالی و واحدهای تابعه آن یکی از مهم ترین سازمان‎های خدماتی هر جامعه شمرده می شوند که می توانند نقش مهمی را در رشد و توسعه یافتگی جوامع ایفا کنند، مسلما ارزیابی عملکرد نظام آموزش عالی مستلزم وجود یک مدل مناسب ارزیابی عملکرد است تا بتواند تصویر روشنی از میزان کارایی و عملکرد آن ارائه کند. مدل تحلیل پوششی داده ها یکی از شناخته شده ترین روش های اندازه گیری کارایی سازمان‎ها بخصوص سازمان‎های خدماتی است اما تعریف ورودی ها و خروجی های مدل با توجه به اختلاف نظر بین ذینفعان کلیدی و انتخاب یک مدل مورد توافق در سازمان کار آسانی نیست. لذا در این تحقیق با استفاده از هفت مرحله روش شناسی سیستم های نرم پیتر چکلند شاخص های مناسب برای ارزیابی عملکرد گروه های آموزشی (گروه های آموزشی به عنوان یک زیرنظام از آموزش عالی می توانند نقش مهمی را در بهبود کیفیت نظام آموزش عالی ایفا کنند). دانشکده مدیریت دانشگاه تهران شناسایی شد و سپس اهمیت نسبی شاخص های مناسب برای ورودی ها و خروجی های مدل تحلیل پوششی داده ها با استفاده از فرآیند تحلیل سلسله مراتبی مشخص شد.
    کلیدواژگان: روش شناسی چندگانه چندپارادایمی، تحقیق در عملیات نرم، روش شناسی سیستم های نرم، تحلیل پوششی داده ها
|
  • Page 1
    Risk could jeopardize obtaining projects’ goals and risk management can be used for minimizing risks’ negative consequences. On the other hand، by using risk management، projects benefit positive risks’ outcome to optimizing final result. Financial aspect of a project is one of the main criteria uses for evaluating a project‘s success، so managing financial risks has high priority for project management team. As recognizing and assessing the risks is the first step of risk management، several methods have been proposed in different standards. This survey evaluates financial risks of construction a power plant by using a new method of risk assessment which is based on 3 criteria: probability، consequences and risk identification.
    Keywords: Project Management, Financial Risks, Risk Assessment
  • Page 15
    The present study intended to Identify and rank the factors affecting the formation of the agility capabilities in the automobile industry of Iran. Initially the theoretical principles were discussed. The data gathered in this stage provided us with the possibility to present a conceptual framework for the study. Subsequently، through interviewing with experts، some indices for evaluating the variables in the model were identified. On the following stage، a questionnaire was developed. The questionnaire included 116 items، based on a 7-point Likert scale. After determining the validity and reliability of the questionnaire، 250 experts in automobile industry، chosen by cluster sampling، completed the questionnaire. The results of the research revealed that agility capability، and the internal supply chain of the organizations were less affected by environmental factors than agility enablers. The environmental stimuli by means of agility enablers، supply chain processes، agility capabilities influence organizations. Moreover، using the delta model، the effect of environmental factors on strategic position that an organization finds for itself in the marketplace، was analyzed. And finally، the subsets of the main aspects of the model were prioritized through DEMATEL technique.
    Keywords: Agility, Enablers, Supply Chain Processes, Delta Model, Agility Drive
  • Page 37
    Finding a single efficient decision making unit (DMU) as the most efficient unit has interested in some situations، by decision maker (manager). Conventional data envelopment analysis (DEA) assists decision maker in distinguishing between efficient and inefficient units. However، DEA does not provide more information about the efficient DMUs. Hence، several methods were introduced to find the best single efficient DMU. Foroughi [9] introduce a mixed integer linear model for selecting the best decision making unit in constant returns to scale situation. In this paper، we extend this model and formulate a new mixed integer linear model for determining most BCC-efficient DMU by solving only one linear programming which is useful for variable returns to scale situation، so has wider range of application in the management and industrial affairs than previous model. The applicability of proposed model is illustrated، using a real data set consisting 19 facility layout designs.
    Keywords: Data Envelopment Analysis, Most BCC, efficient, Mixed Integer Linear Model, Facility Layout Design
  • Seyed Ali Rakhshan, Mohammad, Raza Alirezaee, Mohammad, Raza Rafiee Sani Page 51
    All the basic models in Data Envelopment Analysis divide the Decision Making Units to two categories: efficient and inefficient. So، there is no separation for the efficient units. In The Analytical Hierarchy Process in spite of complete ranking of units، the process of pairwise comparison matrix making is based on experts’ ideas، causes error and inconsistency in resulted matrix. In this paper first we suggest a combined method called cross AHP/DEA method for ranking the units that not only uses the strength of The Analytical Hierarchy Process and Data Envelopment Analysis methods in presenting a rational ranking، but also covers the older methods problems noticeably and then we explained properties and advantages of our method in comparison to other methods. Finally، for better comparison we designed some numerical examples.
    Keywords: Data Envelopment Analysis, The Analytical Hierarchy Process, AHP, DEA method for ranking Decision Making Units, Ranking
  • Page 69
    Locating in the world’s twelfth position in nano-science production، Islamic Republic of Iran can achieve a suitable place in the commercialization and wealth creation of nanotechnology. This research aims to identify and prioritize institutional factors influence choosing of academic researches commercialization strategy in nanotechnology. This research is applicable from purpose point of view and is qualitative - quantitative from point of data collection. The statistical population of the qualitative research part are academic experts and of quantitative part are companies active in nanotechnology. Data collection was conducted through interviews in qualitative part and through questionnaire in quantitative part، and also data analysis methods were primary، open، axial and selective coding in qualitative part and confirmatory factor analysis and paired comparison in quantitative part. The findings show that six institutional factors affect choosing academic research commercialization strategies for nanotechnology in Iran which are history background and contracts of university، university culture، supporting institutions، university goals and missions، university’s social capital and university policies in priority order. The six factors have been identified and prioritized in 20 sub-factors.
    Keywords: Institutional Factors, Identification, Prioritization, Academic Research Commercialization Strategy, Nanotechnology
  • Page 85
    The over-increasing speed of development has made the issue and process of contractor selection an important factor in success of industrial projects in the form of desirable quality، cost and time (duration). This paper presents a model for contractor selection in construction projects by combining Multi Attribute Utility Theory (MAUT) and «Electre I» method. In this regard، while studying the background and history of the issue، related criteria and sub-criteria are identified and classified. Then، using views of experts، major criteria and sub-criteria and also their analogous weights are determined. In next step، based on minimum and maximum utility quantities in each sub-criterion and assuming neutrality of viewpoint of decision maker in relation to risk، single sub-criterion utility functions are computed. Using these functions، utility quantities analogous with levels and quantities of criteria in each of the decision alternatives are determined and decision matrix is formed based on these utilities. Then using Electre I method، decision alternatives are ranked. Based on findings of this research، in order to achieve long-term benefits of organizations، the contractor selection shall be done based on a comprehensive set of criteria and sub-criteria. While utilizing strength points of each of the two methods by combining Multi Attribute Utility Theory (MAUT) and Electre I method، an applied model with correct and accurate output for contractor selection in construction projects is developed.
    Keywords: Contractor selection_Contractor selection criteria_sub_criteria_Multi attribute utility theory_Electre I method
  • Page 109
    Survey conducted suggests that few studies on Locating service centers especially hospitals، have been. Moreover، in the few existing studies، has focus on the use of quantitative indicators. It seems the reason is ambiguous and inaccurateness of qualitative index. This paper attempts to show the ability to deal with the ambiguity within qualitative index by use of fuzzy logic. Also، using network analytic process appropriate response is given. On the issue such as correlations of criteria''s and mutual influences between them in choosing the place of an hospital. Since the network analysis process uses the Delphi method for combining experts opinion، So data has changed at mod form، To overcome this problem and developing network analytical process، interpretive structural modeling is used. The results of the proposed methodology in a case study show its favorable ability to execute as a scientific methodology for Locating of services units، although the numerical calculations and time of the fuzzy section will be high.
    Keywords: Interpretive Structural Modeling, Fuzzy Network Analysis Process, Service Centers, Locating
  • Dr Mohammad Reza Mehregan, Dr Mohammad Abooyee Ardakan, Neda Soltan Mohammadi Page 129
    Performance assessment of organizations and its subsets in order to achieve higher productivity and progress of organization is an undeniable necessity. In the Competitive world of the twenty-first era universities and higher educational institutions are one of the most important service organizations that can play an important role in the progress and development of society. Therefore، performance assessment of higher education system requires a suitable model that is able to provide a clear picture of their efficiency. Data Envelopment Analysis (DEA) is one of the most popular methods of efficacy measurement of organizations، especially in service organizations، but definition of inputs and outputs in DEA، according to disagreement among key stakeholders، and defining an agreed model is not easy. Thus، this study employed seven stages of Peter Chekland''s Soft System Methodology (SSM) to identify suitable indicators for evaluating university departments of Management Faculty of Tehran University and finally determined the relative importance of the DEA inputs and outputs indicators by using Analytical Hierarchy Process (AHP).
    Keywords: Multi Paradigm Multi Methodology, Soft Operation Research, Soft System Methodology, Data Envelopment Analysis